Discutii despre obtinerea autorizatiilor in infrastructura

Started by dumbravaandrei, November 22, 2016, 11:05:23 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ciprebbe

Emis in 2014 trebuia prelungit in 2016 pt inca 1 an. Inceperea lucrarilor nu poate fi invocata din lipsa AC. Daca nu s-a prelungit nu mai e valabil CU din 2014. Daca s-a prelungit cu 1 an (atat e max) e valabil inca iar pana in ultima zi de valabilitate trebuie incepute lucrarile altfel trebuie alt CU.
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

pentium10

din ce am inteles eu, dar nefind jurist nu stiu exact
dar va zic cum am inteles eu, si cum a fost explicat mie.

legea care determina CU este 50/1991, dar pt proiecte de infrastructura transeuropeana isi mentin valabilitatatea pe toata perioada implementarii proiectelor (art XVIII din OUG 7/2016 aliniat 1), cu conditia inceperii executiei lucrarilor in termen de 12 luni de la emiterea AC.

deci totul incepe de la data emiterii AC, si nu de la data emiterii CU.
Waze advocate, Google Developer Expert, In Mures

ciprebbe

In legea 50 (legea constructiilor) nu exista o diferentiere intre o casa si o autostrada. CU este emis cu o data de valabilitate si poate fi prelungit o singura data.
Ce spui tu e o premiera pt mine.
Avem alta mai noua de 2004?
http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=58781
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

pentium10

^
De la un amic o completare mai pe fond:
http://lege5.ro/Gratuit/geydemrrg4zq/ordonanta-de-urgenta-nr-7-2016-privind-unele-masuri-pentru-accelerarea-implementarii-proiectelor-de-infrastructura-transeuropeana-de-transport-precum-si-pentru-modificarea-si-completarea-unor-acte-nor

Ordonanța de urgență nr. 7/2016 privind unele măsuri pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative
Text publicat în M.Of. al României.
În vigoare de la 18.03.2016

3. La articolul 7, după alineatul (5) se introduc două noi alineate, alineatele (51) și (52), cu următorul cuprins:
Puneri în aplicare (1)

(51) Pentru proiectele de infrastructură transeuropeană de transport, autorizațiile de construire, certificatele de urbanism, avizele, acordurile, după caz, avizele de amplasament își mențin valabilitatea pe toată perioada implementării proiectelor, până la finalizarea executării lucrărilor pentru care au fost eliberate, respectiv până la data semnării procesului-verbal de recepție finală a lucrărilor, cu condiția începerii execuției lucrărilor în termen de 12 luni de la data emiterii autorizației de construire.
Waze advocate, Google Developer Expert, In Mures

florin74

https://www.oar-bucuresti.ro/anunturi/2017/01/12/b/legea-50-1991-forma-sintetica-pentru-data-2017-01-09.pdf

Ia de aici ultima forma actualizata. Au modificat legislatia in domeniul la sfarsitul anului trecut Nimeni nu mai este sigur de nimic.

pentium10

bun, asta zice 24 de luni si nu 12 luni, deci e si mai bine intrun fel, tot de la emiterea AC incepe perioada si nu de la emiterea CU.

pagina 6 (art 7, articol 5)

(5. 1) Pentru proiectele de infrastructură transeuropeană de transport şi amenajările hidrotehnice, autorizaţiile de
construire, certificatele de urbanism, avizele, acordurile, după caz, avizele de amplasament, îşi menţin valabilitatea pe
toată perioada implementării proiectelor, până la finalizarea executării lucrărilor pentru care au fost eliberate, respectiv
până la data semnării procesului-verbal de recepţie finală a lucrărilor, cu condiţia începerii execuţiei lucrărilor în termen
de 24 de luni de la data emiterii autorizaţiei de construire.
(la data 27-dec-2016 Art. 7, alin. (5^1) din capitolul I modificat de Art. VII, punctul 12. din Ordonanta urgenta 100/2016 )


(5. 2) Prevederile alin. (5.1 ) nu se aplică dacă pe parcursul execuţiei lucrărilor sunt identificate elemente noi care să
impună reluarea procedurilor de avizare prevăzute de lege, necunoscute la data emiterii acestora, precum şi/sau
modificări ale condiţiilor care au stat la baza emiterii acestora, după caz

articolul 2 zice ca nu se aplica, adica va deveni nul, in momentul cand se ajunge cu proiectul in punctul ca sunt identificate elemente noi care să
impună reluarea procedurilor de avizare prevăzute de lege, necunoscute la data emiterii acestora, precum şi/sau
modificări ale condiţiilor care au stat la baza emiterii acestora, după caz

dar pana atunci e valid fara prelungire.

Certificatul de urbanism se emite pentru intregul amplasament cu tot ce cuprinde acesta
Legea permite modificari (fara reautorizare) in cadrul amplasamentului cu încadrarea în avize
Sau modificari care implica reautorizare, in acelasi amplasament, cu acelasi certificat de urbanism
Sunt definite in normele la lege ... Modificari pe parcursul executiei si modificari de tema
Waze advocate, Google Developer Expert, In Mures

pentium10

Mai stiti discutam pe 19 aprilie despre certificatul de urbanism emis pt sectiunea 2A Ogra->Campia Turzii.

Quote from: pentium10 on April 19, 2017, 06:32:45 PM
Astazi din clarificarea redactata si trimisa catre SpecialConsulting/CNAIR de Consiliul Judetean Cluj referitor la certificate de urbanism pt sectiunea 2A Ogra->Campia Turzii. Nu am putut face poze, dar este destul de lunga, 3 pagini.

Ceea ce am aflat e ca nu se poate discuta de nici un fel de daune pricinuite de Consiliul Judetean Cluj (cineva a cerut ceva daune aici, nu era acest aspect cunoscut pana acuma), atata timp cat CNAIR a solicitat CJCj emiterea acestui certificat de urbanism, iar CJCj a procedat la emiterea acestuia conform competentelor legale ce ii revin.

Iar un alt aspect, ca CJCj considera CU emis in 2014 ca nu si-a incetat valabilitatea, ci din contra is mentine pana la finalizarea executarii lucrariilor pentru care au fost eliberate si drept urmare poate sta la baza emiterii autorizatiei de constructii, confirm legii, facand referire la ceva legi, care nu le stiu pe de rost ceva din 50 si una alta 7/2016.
Era un alt aspect ca pentru acelasi amplasament pot fi emise mai multe Certificate de Urbanism si nu exista nici o interdictie in acest sens si drept urmare nu inteleg cei din CJCj de ce CNAIR a cerut una noua, si de ce CNAIR cere anularea lor. (deci CNAIR a cerut o anulare CU nu stiu care).

Este o alta clarificare redactata si pentru zona Sardu, despre aia nu stiu nici un amanunt fata de cele spuse anterior, doar ca lumea zice ca exista clarificare, si ca se cere doar PUZ si nu schimbare de traseu.

azi a venit prin posta ca le am cerut



Waze advocate, Google Developer Expert, In Mures

panzer

Quote from: NGC20 on July 06, 2017, 03:05:14 PM
Quote from: panzer on July 06, 2017, 02:54:08 PM
Fara PUZ de Voluntari?

OUG 49 / 2017 :D



Merci NGC20. Mi-a scapat. O comoara acest OUG:
Quote(2) În termen de 30 de zile de la aprobarea, în condițiile legii, a studiului de fezabilitate sau a documentației de avizare a lucrărilor de intervenții pentru proiectul de infrastructură de transport de interes național, în vederea asigurării corelării obiectivului de investiții cu direcțiile de dezvoltare a localităților, inițiatorul proiectului va notifica Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, precum și toate autoritățile publice locale al căror teritoriu este afectat de proiect și va transmite acestora documentația care va cuprinde suportul topocadastral al traseului, inclusiv zonele de protecție ale acestuia în coordonate Stereografic 1970.

(3) În termen de maximum 6 luni de la primirea notificărilor potrivit alin. (2), pentru corelarea proiectelor de infrastructură de transport de interes național cu strategiile de dezvoltare spațială și planurile urbanistice generale ale localităților al căror intravilan este afectat de proiectele prevăzute la alin. (1), autoritățile administrației publice locale vor iniția, elabora și aproba în condițiile legii planuri urbanistice zonale, finanțarea realizării acestora fiind asigurată de către inițiatorul și implementatorul proiectului de infrastructură de transport național.

Deci in 6 luni de la terminarea SF toate culoarele de autostrada vor fi "off limits" pt berbecii locali care nu vor mai putea sa dea AC la vilute pe treaseul autostrazilor.
In spiritul bunei credinte insa, ar trebui ca si statul sa le exproprieze dupa SF, sa nu mai stea oamenii cu terenurile blocate timp de zeci de ani pana incepe efectiv costructia.

Sorry de of topic.

zuma80

Quote from: NGC on July 16, 2017, 01:54:51 AM
Quote from: disney on July 15, 2017, 09:59:34 PM

[...]

Daca inteleg eu bine raspunsul de mai sus, cele doua culei au fost ridicate in Februarie-Martie fara autorizatie.
Nota aceea la AC a fost emisa abia in a doua jumatate a lui Mai.

[...]

De aici e clar ca pentru una din culei nu erau facute exproprierile, deci nu avea cum sa aiba autorizatie.

Acum ce ma nedumereste pe mine este de ce a functionat acum cu acea nota si de ce la Sebes-Turda au trebuit acele ordine de ministru. Poate reuseste cineva care este de meserie sa ne explice.
Sau mai trebuie si acum ordin de ministru?

Am mai spus - sau cel putin in privat - ca acolo pana de curand nu exista decat acea AC din 2014.
Probabil vom mai discuta subiectul ceva mai incolo. ;)

Salut,
Ca un frecvent cititor al acestui forum, si avand in vedere ca lucrez in proiectare (arhitectura - civile), doresc sa fac o precizare la valabilitatea unei AC.
Daca o AC este emisa in 2014 (luam exemplu cazul de fata) ea are valabilitate un an de zile (si se mai poate prelungi cu un an) timp in care trebuie anuntate si demarate lucrarile. Aceste lucrari se pot exectuta, sub incidenta AC, in perioada declarata in DT (documentatia tehnica). Daca acolo aceste lucrari sunt etapizate si specificate ca dureaza 5 ani (avand in vedere complexitatea, finantarea etc...) atunci acea AC este inca valabila.
P.S. Daca acest aspect a fost discutat si elucidat, va cer scuze!
Pentru A6!

NGC

Alta e problema acolo.
Arunca o privire la pozitia culeei Nord. Ea nu se afla in coridorul initial de expropriere pentru care exista acea AC 46 / 14.10.2014, asa ca nici vorba de AC pentru ea.

Si inca ceva apropo de AC 46 / 14.10.2014.

Quote
Durata de valabilitate a autorizaţiei: 12 luni
Durata de execuţie autorizată: 24 luni

zuma80

Salut,
Am fost intrebat, in PM, urmatoarele:
"... lamureste pentru ceilalti pe forum cum e in cazul in care in DT ai o anumita pozitie pentru o culee si primesti AC pe baza acelei DT, dupa care pozitia culeei se schimba. Mai e valabila acea AC? Poti construi pe baza ei in noua pozitie? Asta nu le e clar la multi."

O DT ce face obiectul unei AC si este insusita de autoritati si "vizata spre neschimbare".
Planul de situatie prezinta pozitionarea in teren al "obiectului" (constructiei) cu retrageri fata de limite de proprietate sau alte elemente, si el parte al DT.
De aici rezulta ca orice modificare de amplasare al constructiei iese in afara DT "vizata spre neschimbare".

- extrag cateva articole din legea 50:

(15) În situaţia în care în timpul executării lucrărilor şi numai în perioada de valabilitate a autorizaţiei de construire survin modificări de temă privind lucrările de construcţii autorizate, care conduc la necesitatea modificării acestora, titularul are obligaţia de a solicita o nouă autorizaţie de construire, potrivit prevederilor prezentei legi.

(15,1) Pentru obtinerea unei noi autorizatii de construire, potrivit prevederilor alin.(15), solicitantul va depune o noua documentatie tehnica - D.T, elaborata în
conditiile modificarilor de tema survenite, urmând ca autoritatea administratiei publice locale competente sa decida, dupa caz:
a) emiterea noii autorizatii de construire, daca lucrarile corespunzatoare modificarilor de tema se înscriu în limitele actului administrativ al autoritatii
competente pentru protectia mediului, precum si ale avizelor si acordurilor obtinute pentru autorizatia de construire initiala;
b) reluarea procedurii de autorizare în conditiile prezentei legi, daca lucrarile corespunzatoare modificarilor de tema depasesc limitele actului administrativ al
autoritatii competente pentru protectia mediului, precum si ale avizelor si acordurilor obtinute pentru autorizatia de construire initiala.

(15,2) Verificarea încadrarii lucrarilor corespunzatoare modificarilor de tema în limitele avizelor si acordurilor obtinute pentru autorizatia de construire initiala se
realizeaza de catre structurile de specialitate ale autoritatii administratiei publice competente, precum si de verificatorii de proiecte atestati în conditiile legii, pentru
fiecare cerinta esentiala de calitate în constructii, cu participarea reprezentantilor
institutiilor avizatoare.

(15,3) Verificarea încadrarii lucrarilor corespunzatoare modificarilor de tema în limitele actului administrativ al autoritatii competente pentru protectia mediului se
realizeaza de catre aceasta potrivit prevederilor legislatiei privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului.

Pentru A6!

GDPR

^Mai e si (15,4): Pentru proiectele de infrastructură de transport de interes naţional, verificarea încadrării lucrărilor corespunzătoare modificărilor de temă de proiectare în limitele avizelor şi acordurilor obţinute pentru autorizaţia de construire iniţială se realizează de Ministerul Transporturilor, precum şi de verificatorii de proiecte atestaţi în condiţiile legii, pentru fiecare cerinţă esenţială de calitate în construcţii, cu participarea reprezentanţilor instituţiilor avizatoare afectate de modificări. Convocarea reprezentanţilor instituţiilor avizatoare se face de către Ministerul Transporturilor. Minuta şedinţei împreună cu toate documentele solicitate de lege stau la baza emiterii autorizaţiei de construire.

zuma80

Salut,
Revin cu o completare la cererea:
"Ar fi bine eventual sa adaugi acum si concluzia logica referitoare la culeea Sud, care e in coridorul initial de exproprieri dar si-a schimbat pozitia fata de AC initiala, in sensul clarificarii daca acea AC din 2014 ar fi putut fi valabila pentru noua pozitie..."
Nu cunosc documentatia si datele trecute in ea, dar cum am specificat in postul anterior, pentru cazul de fata, trebuie refacuta autorizarea daca au fost in tremenele prevazute de lege pe baza documentatiei vechi si cu obtinerea avizelor care nu mai corespundeau noilor date, altfet trebuia reluata intreaga procedura de autorizare de la faza CU.
PS. Daca o autorizatie este valabila un an si se poate prelungi cu un an rezulta ca procedurile de autorizare a noii poziti de culee trebuiau incepute in 2016, altfel nu au avut baza legala si trebuia inceput de la faza certificatului de urbanism (CU).
Pentru A6!

pentium10

legat de postarea si luarea de pozitie API pe Facebook, am remarcat commentul arhitect-sef de la Consiliul Judetean Cluj, Dl. Claudiu Salanta

QuoteLegea 255/2010 prevede expres faptul ca autorizarea lucrarilor de constructii care fac obiectul legii (si autostrada face clar) SE EMIT IMEDIAT in temeiul art. 7 alin. 16 din legea n4. 50/1991 sub sancțiunea autorizării TACITE. Asa ca de ce se blochează?

Dansu a mai avut un argument bun si cand se discuta certificatul de urbanism emis, si CNAIR si constructorii nu stiau ca legea e de partea lor.
Tinand cont de asta, ma intreb daca ce zice e adevarul sau nu? Ar fi tare sa existe o legislatie prin care se poate emite pe loc.
Waze advocate, Google Developer Expert, In Mures

TibiV

Quote from: NGC on November 11, 2017, 12:22:53 AM
In August au emis si autorizatia de mediu. Atentie ca de data asta e autorizatie, nu acord.

QuoteAPM Hunedoara a emis azi, 29.08.2017, Autorizatia de mediu nr.HD-41/29.08.2017 pentru recoltarea/capturarea exemplarelor de lilieci existente in Pestera Tunel din com.Soimus si relocarea acestora in Pestera Romanesti din judetul Timis, aceasta fiind emisa in baza Ordinului Ministerului Mediului nr.1149/22.08.2017 pentru aprobarea derogarii pentru unele specii de lilieci. Din punct de vedere al protectiei mediului, nu mai exista alte impedimente care sa intarzie lucrarile la autostrada.

Ionut,
nu stiu unde ar trebui postata chestia asta, dar sa fie cat mai vizibila...

Ce este ala "acord de mediu" si ce este "autorizatie de mediu", care este diferenta dintre ele si in ce etape se acorda fiecare...

Cred ca toti ne-am "impiedicat" la un moment dat de asta....
Ar trebui puse undeva foarte clar - dar habar nu am unde anume s-ar potrivi cel mai bine... :(
Mama proștilor este mereu gravidă... :)