News:

Regulă nouă (#6)! Se primește ban pentru
fake news, minciuni și dezinformare.

Main Menu

Siguranța circulației rutiere în România

Started by Ionut, December 14, 2011, 05:23:45 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 24 Guests are viewing this topic.

yetiman

Si ca sa mai vin cu o completare le ce ziceam mai sus:
Un articol in engleza, de pe un site american (http://www.safemotorist.com/)
:D Ei dau ca si valoare 35 mph -> 47,6 km/h

Deci reducem limita la 45 ?
sau interzicem complet condusul pe ploaie? (caci cel pe zapada a fost interzis in romania mai multi ani la rand, inainte de 1989!!!)

QuoteHydroplaning Basics: Why it Occurs and How You Can Avoid it

Have you ever skidded while driving on a wet road for what seemed like a split second or even longer? Even if you didn't lose complete control, you most likely experienced hydroplaning.
What is Hydroplaning?

The term hydroplaning is commonly used to refer to the skidding or sliding of a cars tires across a wet surface. Hydroplaning occurs when a tire encounters more water than it can scatter. Water pressure in the front of the wheel pushes water under the tire, and the tire is then separated from the road surface by a thin film of water and loses traction. The result is loss of steering, braking and power control.

Rubber tires have tread (grooves) that are designed to channel water from beneath the tire. This creates higher friction with the road surface and can help prevent or minimize instances of hydroplaning.
When does Hydroplaning Occur?

Hydroplaning can occur on any wet road surface, however, the first 10 minutes of a light rain can be the most dangerous.

When light rain mixes with oil residue on the road surface, it creates slippery conditions that can cause vehicles, especially those traveling speeds in excess of 35 mph, to hydroplane. This can be a deadly combination for the driver and surrounding motorists.

The chance of being involved in a motor vehicle accident increases during poor weather conditions such as fog, rain, ice and snow. However, it isn't necessarily the pounding rain and blinding snow that are the most dangerous; it is the slick conditions that drivers aren't prepared for.
How do I Avoid Hydroplaning?

The following are important tips to avoid hydroplaning:

    Keep your tires properly inflated
    Rotate and replace tires when necessary
    Slow down when roads are wet: the faster you drive, the harder it is for your tires to scatter the water
    Stay away from puddles and standing water
    Avoid driving in outer lanes where water tends to accumulate
    Try to drive in the tire tracks left by the cars in front of you
    Turn off cruise control
    Drive in a lower gear
    Avoid hard braking
    Try not to make sharp or quick turns

SafeMotorist.com Driving Safety Articles:
This article was written by SafeMotorist.com defensive driving staff writers and reviewed for accuracy by defensive driving instructors. All articles are based on current traffic laws and defensive driving practices. This article is intended for educational purposes only, and should not be taken as legal advice or literal interpretation of any specific traffic law.
,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu

horatiu.cosma

@yetiman, ca sa pui limitari punctuale, in zonele in care pericolul de acvaplanare e mai mare, cineva din CNADNR ar trebui sa isi bata capul sa identifice acele zone, sa propuna niste limitari premergatoare, sa discute cu cei de la politie. Deci putin stres si MUNCA. Daca nu sunt in stare sa curete rigolele, care sunt acolo si nu trebuie identificate, crezi ca o sa faca demersurile mai sus mentionate. E mult mai simplu sa arunci o limitare generala, simplu, clar, fara dureri de cap(pentru ei), la fel cum e mai simplu sa maresti salariile cu 10% la toti bugetarii, fie ca sunt profesori ce pregatesc elevii ce aduc medalii la olimpiadele internationale, fie ca sunt asistente ce gresesc reteta pacientilor. Dar nu mai insist, ca ma indepartez prea mult.

dr4qul4

Problema la noi e ca limita de 80 devine obligatorie si cand afara picura! Baltile pe autostrada se fac (sau ar tb) doar cand afara ploua peste x litri /m2.

Dar la o ploaie "mocaneasca de toamna" cum e cea de afara acum, nu exista nici un risc de acvaplanare si nici un motiv sa mergi cu 80 km/h. Dar nici cu 130. Se poate merge linistit cu 100-110.

Din cauza limitei absurde, nici 10% nu respecta limita pe nici un fel de ploaie. Iar daca faci un sondaj, vei fi uimit sa constati ca un procent important nu stiu ca limita de 80 pe ploaie e obligatorie. Ei cred ca e doar informativa. 
In plus, limita e doar pe ploaie! Posibil si pe ninsoare (depinde de interpretare), dar imediat dupa oprirea ninsorii poti merge legal cu 130 kmh, desi s-a depus un strat de zapada.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Deschideri 2024: Intaia Cocoasa + L3, Lotul Coni , T1DX12, A0L3,

yetiman

@horatiu, comentariul tau este absolut corect.
Dar trebuie sa intelegem (nu atat noi, cat mai ales cei din conducere) ca nu mai tine cu "merge si asa".
Da, trebuie munca. Da, trebuie gandire. Dar pentru asta SUNT PLATITI.
Trebuie facuta si curatenie, odata si odata.

De cand lucrez in multinationale am invatat cateva lucruri:
- se lucreaza pe proceduri. dar procedurile NU sunt legi date de cel de sus. Daca procedura nu functioneaza ea trebuie imbunatatita. Procesul asta (de imbunatatire) este un proces permanent.
- se lucreaza cu indicatori de performanta (KPI in engleza). Ii depasesti, poti sa primisti si bonus. Nu-i indeplinesti, poti sa fii penalizat.
- daca un om NU performeaza intr-un anumit post, se cauta altul potrivit (alt om, respectiv alt post). Pana la urma se gaseste omul potrivit la locul potrivit.  :D
,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu

w22

Quote from: ticker on January 12, 2016, 11:52:24 AM
Salut w22,

Permite-mi sa iti atrag atentia ca dupa 80km/h e un risc foarte ridicat de acvaplanare. Poate il stii dar alegi sa il ignori pe baza pe autostrada nu se strange apa... se strange si pe autostrada in anumite zone.

Ma indoiesc ca un sofer va stii zonele periculoase unde sa incetineasca si chiar daca s-ar pune semne doar acolo multi le-ar ignora, din acelasi principiu mentionat de tine... "cum sa pui dom'le limitare la 80 km/h pe autostrada cand pe DN nu ai".

Asta inseamna accidente, raniti, morti. Scopul autostrazii e in primul rand circulatia in maxima siguranta. A tuturor.

Stimate Ticker,

Eu zic ca in atatia ani de cand se fac drumuri asfaltate, ar fi cazul ca si CNADR sa stie ca acestea se fac cu o anumita inclinatie, tocmai pentru a forta apa sa se scurga. Din comentariul dvs inteleg ca DN-urile sunt mai bine construite decat o autostrada, pe acestea avand o limita mai ridicata de viteza pe timp de ploaie. Daca asa este, atunci chiar nu inteleg de ce mai exista CNADR.

Nu toate masinile sunt egale si de aceea a mea are cauciucuri performante, ESP, 4WD, ABS, amortizoare adaptive, etc. Probabilitatea de a intra in acvaplanare exista, dar este limitata. Nu neg ca pentru alte masini, limita va fi mai mica.

Spre stiinta dvs., va informez ca eu personal am experimentat o acvaplanare. Eram pe o autostrada in Germania si conduceam un Cielo (acum 10-12 ani...). Cum eram pe un segment cu limitare la 80 (si evitam cat de mult posibil sa depasesc viteza legala) acea limitare nu m-a ajutat. Ce m-a ajutat a fost experienta derapajelor controlate de pe vremea cand familia mea avea o Lada 1500 si cuplarea in viteza inferioara.

O sa spuneti ca exemplul meu este edificator si sustine punctul dvs. de vedere. Eu cred ca nu prea, pentru ca acea autostrada (Spre Konstantz/Elvetia) avea semne avertizoare iar limitarea era doar pe o portiune de 2 km unde apa baltea. In rest autostrada nu are limita cand este uscat iar cand ploua limita este 130.

Io

#1505
Domnule W22, va pot arata eu un viraj din A2 unde cind ploua apa balteste si puteti avea toata asistenta electronica a lumii si orice pneu doriti pe masina daca intrati tare. Asa cum am si eu pe a mea. Asta nu ma scuteste de probleme acolo daca ploua. Si nici pe dumneavoastra.
Problema se pune altfel in opinia mea: in virajul cu pricina trebuie o atentionare pentru cind ploua. E irelevant ca viteza e redusa si pentru asfalt uscat in zona aceea. Asta ca sa ne foloseasca tuturor.
Ca nu e vorba despre "cine e mai tare/cine are dreptate/cine invinge" sau altele din acest registru. Acolo e o situatie care NE pune in pericol pe toti, specialisti au ba, orgoliosi sau mai putin, soferi sau piloti, cu masini de 80 sau de 300 de cai, care ce-om fi pe drumul ala.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

danutzu_1069

@Io
Viraj pe A2 (autostrada)?
Ia da-ne pe goagle, ca eu viraj il inteleg altfel!
Poate vrei sa spui curba?!?

Io

In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

w22

#1508
Stimate Io,

Departe de mine gandul ca nu exista situatii in care este necesara o limitare a vitezei. Poate ca exemplul dvs. este edificator in acest sens. In acest caz trebuie sa fie o atentionare. Pe alte autostrazi am vazut ca exista semne care restrictioneaza viteza pe segmente similare plus cel ce avertizeaza un posibil derapaj.

Acum intreb - cat de lung este acest segment? Are 2, 3,5 km ? Credeti ca acesta este un motiv bun sa limitam viteza pe o lungime de 700 km ?

w22

Am vazut ca am luat multe minusuri pentru ca mi-am expus punctul de vedere cu privire la limitarea de viteza.

Departe de mine gandul ca sunt posesorul adevarului suprem sau sa doresc sa-mi impun punctul de vedere. Eu cred ca aceasta limitare este doar o alta abordare superficiala. Cum am putin mai mult timp acum, am sa explic mai jos de ce:

Conditii de drum
1. Nu cred ca acvaplanarea este cea mai mare problema. Eu cred ca mazga este un pericol si mai mare. De obicei mazga se formeaza cand drumul nu este intretinut iar ploaia este moderata. Coeficientul de frecare este mult mai mic, poate similar cu cel inregistrat pe gheata.
Cand ploaia se inteteste, mazga este spalata pe un DN. In cazul autostrazii ploaia antreneaza mizeria existenta intre sensuri (vad ca solutia preferata este sa asfalteze si portiunile dintre sensuri, pentru a limita infiltratiile) si, datorita curburii drumului, aceasta este transportata pe sensul de mers. Este de fapt o noua problema de intretinere.
2.Ce se intampla cand apare fenomenul de acvaplanare? Practic masina nu are directie si isi continua traectoria rectilinie pana cand exista iar contact intre cauciucuri si drum. Asta daca nu bate vantul din lateral. Daca in fata este o curba, aceasta este o problema si se impune o avertizare.
In functie de experienta soferului aceast fenomen poate duce la situatii extreme, daca acesta intra in panica. Ce trebuie facut? Pur si simplu ridici piciorul de pe acceleratie si, daca este posibil, retrogradeaza intr-o viteza inferioara, fara sa misti de volan. Trebuie evitata folosirea franei, pentru ca aceasta poate duce la dezechilibrarea masinii. 
3.Limita de viteza. Sa presupunem ca eu sunt intr-o situatie pe autostrada in care observ apa baltita pe sensul meu de mers. Dvs. credeti ca nu voi reduce viteza, indiferent daca am o limita de 80 sau 130? Este vorba de siguranta personala si de conditiile punctuale. Daca am indicator de 130 nu inseamna ca va trebui sa merg cu 130!
Am inalnit in alte tari situatii in care limita de viteza este mult mai mare decat sunt eu in stare, cu masina mea, sa abordez segmentul respectiv. Un exemplu sunt curbele de pe autostrada dintre Viena si Linz. Al exemplu sunt drumurile secundare din Grecia.
4. Ploaie puternica. Daca autostrada este aglomerata, acvaplanarea este pe departe cel mai mic pericol. Asta pentru ca apa de pe sosea este atrenata de masinile din fata si se face o ceata care reduce extrem de mult vizibilitatea. Din aceasta caza, unii dintre soferi calca cu sarg frana, generand un efect de domino, daca este coloana. Asa se creaza, in general, cele mai periculoase accidente pe autostrada pe timp de ploaie pentru ca efectul de domino reduce extrem de mult spatiul de franare.

Ca sa nu ma lungesc mai mult, am sa incerc sa-mi prezint punctul de vedere privind solutiile:
1. Distanta dintre autovehicule. Foare importanta pe autostrada! As zice ca este mai importanta decat limita de viteza. CNADR ar putea utiliza, pe segmente aglomerate si periculoase, acelasi sitem cu marcaje pe margine existent in Elvetia, Austria, Franta sau Ungaria.
2. Instituirea de avertizari (limitari de viteze) pe segmente periculoase, dar nu extinderea lor fara sens. Daca nu au sens limitarile, atunci majoritatea nu le vor respecta si nu vor ma semnaliza segmentele periculoase. Mai mult, vom avea pe autostrada masini care merg cu 80 care sunt depasite de tiruri care merg cu 100, care tiruri sunt depasite de alte masini care merg cu 130. Pe de parte cea mai problematica situatie!

Pe mine nu ma pot convinge solutii generaliste. Eu cred ca pentru un inginer de drumuri stiinta este sa faca posibila deplasarea in siguranra, cu o viteza ridicata. Acesta inseamna progres. Altfel de ce avem nevoie de autostrada daca media pe DN este similara pe timp de ploaie? Pe de alta parte inteleg ca un proiectant nu poate prevedea toate situatiile ce pot aparea iar limitarile de viteza au in primul rand un rol de avertizare si esti responsabil pentru siguranta ta si a celorlati.

Nu cred ca trebuie sa inventam roata. Trebuie sa aplicam aceleasi solutii pe care Germania, de exemplu, le aplica.

dr4qul4

si pentru ca intr-un punct se poate strange apa punem limitare la toata autostrada?
Nu sunt inca sigur daca e cum spui tu, dar sa zicem ( am mers de foarte multe ori pe ploaie torentiala pe A2 si nu am avut probleme...dar este adevarat ca reduc viteza la poduri - insa niciodata sub 100).
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Deschideri 2024: Intaia Cocoasa + L3, Lotul Coni , T1DX12, A0L3,

ticker

Catre w22, de dragul conversatiei:

La o pelicula de apa de cca 15mm poate fi mama lui de Bugatti Veyron ca tot acvaplaneaza la 85-90 km/h.
Deci da, daca e o ploaie torentiala e mai mult decat benefica limitarea pe toata autostrada la 80km/h.
Revenind la anvelope, uzura scade viteza la care apare fenomenul de acvaplanare (canalele de evacuare a apei de sub anvelope devin mai mici).
Ce ne facem cu masinile care nu au roti bune, ESP, ABS etc? Le punem alte limite de viteza?

Ce nu contest e cand se aplica limita. Cine stabileste cand intra in vigoare? Mai exact daca e o ploicica ce uda usor drumul si atat care e limita de viteza la care trebuie sa ader? Eu nu am gasit in Codul Rutier informatia asta. Ne ajuta cineva?


w22

Catre Io, tot de dragul conversatiei :-[.

Cam care ar trebui sa fie nivelul precipitatiilor ca sa avem 15 mm pelicula de apa pe un drum? Asta daca este construit corect.

Pai sa facem un calcul. Puteti sa ma corectati, daca gresesc.

Sa zicem ca avem 15l/mp (parca asa se raporteaza o aversa la meteo), asta pe un interval de cateva ore si nu pe secunda :=). Sa luam cazul absurd, sa zicem ca este pe secunda.
1000l=1mc. 1mc= 1000mmx1000mmx1000mm. Inlocuim inaltimea cu X mm si vom avea 15l=1000mmx1000mmxXmm adica X (in mm)=15mm. Este corect?

Acum, te rog sa consideri ca acesti 15 l/mp sunt pe o perioada de cateva ore. Daca ar fi pe secunda, acvaplanarea ar fi cea mai mica problema :p. Cum construiesti drumul? Sunt acestia evacuati cu un anumit debit sau gresesti proiectarea si ai apa baltita?

Aici este de fapt problema - cred ca unii isi ascund incompetenta si lipsa de preocupare in intretinere prin impunerea unor restrictii absurde.

iuli

Pe bune?! Inca nu s-a incheiat subiectul?

Daca voi dati ca veti conduce preventiv si puteti conduce mai repede chiar daca e limitare si semnele de limitare nu isi iau sens, hai sa scoatem toate limitarile si sa functioneze selectia naturala. Daca intr-o curba, viraj sau zona de drum este pus limitare de 80 si masina ta poate sa abordeze acea curba cu 110 asta nu inseamna ca unul cu o alta masina o va tine sub control la 85. Deci pui limitarea pentru toata lumea, ca doar nu pui tabel sub semn cu lista masinilor care o pot lua cu 80, care pot intra cu 90 si cele cu 100. Aaaa... si sa fie introduse pe langa model si anul fabricatiei si poate si seria de sasiu ca sa fie informatie corecta.

Semnele cu 80 pentru ploaie puternica pe autostrada sunt foarte bune si vor trebui sa ramana acolo, mai ales pentru cei care nu constientizeaza pericolul sau nu au experienta. Dar asta nu inseamna ca daca tu esti pilot de raliu trebuie sa mergi pe astfel de conditii cu 240!
-------------------

Watch my roadtrips
MyBlog

Io

Quote from: w22 on January 13, 2016, 08:50:21 AM
Stimate Io,

Departe de mine gandul ca nu exista situatii in care este necesara o limitare a vitezei. Poate ca exemplul dvs. este edificator in acest sens. In acest caz trebuie sa fie o atentionare. Pe alte autostrazi am vazut ca exista semne care restrictioneaza viteza pe segmente similare plus cel ce avertizeaza un posibil derapaj.

Acum intreb - cat de lung este acest segment? Are 2, 3,5 km ? Credeti ca acesta este un motiv bun sa limitam viteza pe o lungime de 700 km ?

Nu, domnule, departe de mine gindul asta. Pe portiunea aceea apa "sta" pe nu mai mult de 25m la ploaie tare, in rest e-n regula cam pe orice vreme, sa nu exageram cu limitarile acolo unde chiar nu e cazul. Zona aceea e de 120 km/h, parca, hai s-o lasam asa.
Pe de alta parte acei 25m pot fi cu totul suficienti pentru ca cineva sa piarda controlul. Vedeti in imagine ca e si un pod, cu ce aduce un pod ca variatie a aderentei. Cred ca o atentionare strict asupra locului aceluia n-ar strica. Si cam atit :)
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.