News:

.

Main Menu

Locomotive

Started by Ionut, October 29, 2016, 07:48:50 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

cristi5

#630
Vad ca nu a aparut aici ca prima loco PNRR Softronic a fost autorizata de AFER, ceea ce deschide calea pt productia celorlalte

Iar SCRL Brasov vine puternic din urma. Pare ca au achizitionat si OBU ETCS de la Siemens

https://mobilitate.eu/prima-locomotiva-ec-2025/

QuoteDupă o perioadă în care lucrările de modernizare a primei locomotive EC cu motoare asincron realizată de SCRL Brașov au stagnat, în special din cauza lipsei tuturor materialelor și componentelor necesare, uzina din Brașov a intrat în linie dreaptă cu echiparea primei locomotive, aceasta fiind și vopsită recent. Echipamentele electrice și electronice, dar și transformatorul nou au fost deja mare parte montate în locomotivă, fiind în lucru conectarea acestora și realizarea cablajelor. Ulterior lucrările se vor muta în posturile de conducere, unde vor fi montate cablajele și sistemele de comandă. La final vor fi montate și sistemele ETCS achiziționate de la Siemens Mobility, acestea urmând să fie livrate spre mijlocul anului, moment în care vor începe și testele pentru omologarea sistemelor de acest tip pe locomotivele EC.

Noile locomotive modernizate reprezintă o premieră pentru industria feroviară din România, mai ales pentru SCRL Brașov, fiind primele locomotive pe 4 osii cu motoare asincron modernizate în România. De asemenea sunt și primele de acest tip realizate de producătorul sistemului de tracțiune, Promat Craiova.



Mai mult, un alt producător din România, Tehnoind Craiova, este responsabil de livrarea transfromatoarelor principale ale locomotivelor, dar și a motoarelor de tracțiune.

Conform informațiilor obțiunte de la SCRL Brașov, după finalizarea în mare parte a primei locomotive, moment al definitivării proiectului de modernizare, ritmul de lucru va fi unul crescut, pentru lucrul concomitent la pregărirea și echiparea mai multor locomotive, mai ales că la SCRL Brașov se modernizează și cele 20 de locomotive LDH cu baterii, uzina având contracte pentru un total de 37 de locomotive pentru CFR Călători.

Konter

Locomotivele și vagoanele modernizate prin PNRR pentru CFR Călători au fost prezentate marți după amiază la gara București Băneasa, iar apoi a fost organizată o cursă ianugurală până la Pasărea, pe Magistrala 800.
Au fost prezentate două locomotive – una modernizată de Softronic și cealaltă de Reloc – și două vagoane – ambele modernizate la Atelierele CFR Grivița.
În decembrie 2023, CFR Călători a semnat mai multe contracte de prestări servicii, ca parte a unui proiect din PNRR care prevede, printre altele, modernizarea a 55 de locomotive, dar și a 139 de vagoane de călători. Materialul rulant este modernizat la Atelierele CFR Grivița, Electroputere VFU Pașcani, Remarul 16 Februarie Cluj (pentru vagoane), Reloc Craiova, Softronic Craiova și SCRL Brașov (pentru locomotive).
Demn de menționat este și faptul că deschiderea ușilor vagoanelor este posibilă doar prin acționarea în prealabil a unui buton de către mecanicul de locomotivă. Inexistența acestei facilități de control a fost reproșată de autoritățile maghiare în ceea ce privește locomotivele ce tractau trenurile CFR Călători la Budapesta. În cabina mecanicului se află multe facilități, printre care un cuptor cu microunde și un frigider.

La rândul ei, Reloc Craiova a semnat cu CFR Călători un contract în valoare de 91,1 milioane de euro, cu finanțare prin PNRR, pentru modernizarea a 19 locomotive.
Locomotiva modernizată este una de tip "Lema" (Locomotivă Electrică cu Motoare Asincrone – Electric Locomotive with Asynchronous Motors). Sistemul de tracțiune este livrat de prestigioasa companie elvețiană ABB.

Toate cele 19 locomotive de 5100 kW ale CFR Călători modernizate la Reloc vor fi echipate cu un transformator de tracțiune, două convertizoare de tracțiune de tip CC 1500 MS și șase motoare de tracțiune de tipul AMX 500. Noile transformatoare, convertizoare și motoare electrice furnizate de ABB vor ajuta locomotivele să atingă viteze maxime de 160 km/oră, față de cele actuale, de 120 km/oră.

























Powered by API/PUM imgur uploader

Sursa

dan tm

EA-urile au devenit LEMA si ELASMO, EC-urile care sint in refactie cum se vor numi?

Ca aspect exterior LEMA si ELASMO sint diferite, diferente vor fi si interioare ca dotari?

mecanicii vor trebui sa aiba carnet(autorizari) si pentru astea 3 pe linga toate celelalte tipuri, serii, clase de electrice?

Sau LEMA si ELASMO vor fi pe aceeasi autorizare?

SOftronic pune personalitati pe ele, Reloc nu pune.
nu se putea face macar aici ceva unitar?

JohannDB

Oooooo întrebare..... Locomotivele prezentate mai sus, "modernizate" (mă uitam la planeitatea sudurilor la panoul frontal de la paravântul de pe acoperiș, ce urât se vede sudura...), pentru confortul mecanicilor, înafara acelui răcitor de apă/sucuri/snadwich-uri și cuptorul cu microunde, au cumva, nou, în dotarea lor un amărât de wc ?? Ca să nu mai vezi mecanicul la semnal făcându-și nevoile în fața locomotivei, sau alrgând prin gară/haltă...... În continuare pipi la borcan ??

Xenos

Am dat un google să văd dacă locomotivele au în general wc, nu am găsit, dar pare într-adevăr de neconceput că un Vectron nu ar avea o mini-toaletă, măcar....

Konter

#635
@JohannDB Locomotivele de la RELOC au pastrat caroseria veche, SOFTRONIC a taiat tot pana la sasiu.
In prima poza poti sa vezi ce ramane dintr-o locomotiva veche la SOFTRONIC si in a doua cum ajunge. In a treia e locomotiva de la RELOC la care se vede trecerea timpului asupra exteriorului.











Powered by API/PUM imgur uploader

Konter

Locomotiva electrică pe baterii a SCRL, transformată dintr-una diesel, a fost finalizată la reparatorul de material rulant din Brașov.

,,Se vor converti 20 de locomotive diesel hidraulice în locomotive electrice cu acumulatori. Aceste locomotive au o putere de 315 kW, asigurând o forță de tracțiune la demaraj de 250 kN, cu o viteză maximă de manevră a vagoanelor de 30 km/oră", a declarat directorul SCRL Brașov, Laurențiu Ilie.
Locomotivele LDH au fost construite în Germania, în anii '60-'70 și sunt folosite în special în triaje, datorită fiabilității lor ridicate. Cele transformate la Brașov vor fi folosite exclusiv pentru serviciile de manevră pentru CFR Călători, în revizii de vagoane și stații.
Modificarea a fost făcută grație patentului brevetat de societatea constănțeană România Euroest SA, care a fost pus gratuit la dispoziția CFR Călători.

CFR Călători a atribuit direct, la finele anului 2023, către filiala sa SCRL Brașov, două contracte pentru servicii de modernizare a locomotivelor electrice de 3400 kW în locomotivă electrică cu motoare electrice de tracțiune asincrone și sistem ETCS nivel 2 și achiziția de servicii de mentenanță, respectiv modernizare de locomotive diesel-hidraulice de 1250 CP utilizate în activitatea de manevră prin conversie în locomotivă electrică cu acumulatori plug-in și achiziția de servicii de mentenanță. Cumulat, cele două contracte finanțate prin PNRR, pentru modernizarea a 17 locomotive EC și a altor 20 LDH (care vor fi convertite în locomotive pe baterii) au o valoare de 525 de milioane de lei, echivalentul a 105 milioane de euro.
Sursa







Powered by API/PUM imgur uploader

Sorinus

Alimentat o locomotiva diesel= cateva minute. Alimentat ditamai acumulatorii pe o locomotiva pe baterii....as zice cateva ore bune.

Inteleg ca astea-s pt manevre, deci inseamna ca vor fi imobilizate cateva ore pe zi pt incarcare desi sunt utilizate cam permanent.

frunzaverde a expus aceasta problema in trecut.

Dar na, suna bine...verde...sunt si revopsite...

pasadia

Nu stiu daca m-as exprima atat de categoric. Caci nu cred ca lucreaza in regim permanent, cred ca intre doua "activitati" se gasesc cateva zeci de minute necesare pentru a reincarca de la 30% la 45% (de exemplu) si prin urmare acea imobilizare de cateva ore va fi foarte rara.

oc7avian

Conform celor de la Euroest SA:

Locomotiva electrica cu acumulatori este destinata serviciului de manevra feroviara pe linii ferate uzinale neinteroperabile pentru un tonaj maxim remorcat de 2500 t, cu viteza maxima de 30 km/h. Sursa de energie este asigurata de bateriile Li-ion ce se dimensioneaza conform aplicatiei pentru care se utilizeaza locomotiva, autonomia fiind intre 12 - 24 h. Incarcarea bateriilor se face de la o sursa exterioara de 3x400 V 50 Hz dimensionata corespunzator capacitatii bateriilor, durata de incarcare de la 20% la 100% fiind de aprox. 2h. Puterea motorului electric asincron de tractiune se alege in functie de aplicatia pentru care este utilizata locomotiva.

link

Xenos

Traxx-urile alea de la Alstom mai vin în această viaţă, se mai ştie ceva?

oc7avian

S-a semnat în ianuarie 2024. Termenul de punere în funcțiune a primei loco e 18-24luni (depinde cât au licitat). Deci nu înțeleg aciditatea  :D

Pentru predicții, vezi poziția API de la început de an.

Konter

Modernizarea locomotivelor CFR Călători la filiala sa SCRL Brașov a fost prezentată de operatorul feroviar de stat în două clipuri video.

Să le luăm pe rând. În primul clip este prezentată locomotiva EC 126, transformată în locomotivă electrică cu motoare electrice de tracțiune asincrone și sistem ETCS nivel 2.
Oricine privește acest clip, chiar și cei care nu sunt ingineri, își dă seama că din locomotiva veche a fost păstrată inclusiv caroseria, care a fost modificată pe ici-pe colo, cu ciocanul și aparatul de sudură. Adică exact metoda folosită la Reloc Craiova pentru modernizarea locomotivelor CFR Călători, așa cum am mai scris. Uzina care face parte din Grupul Grampet, deținut de Gruia Stoica, nu a înlocuit vechea carcasă și a acoperit cu tablă sudată locurile unde se aflau, în configurația inițială, ferestrele din dreptul sălii motorului.
Spre comparație, Softronic Craiova, care a început și ea modernizarea a 19 locomotive ale CFR Călători, nu a păstrat din acestea decât structura metalică inferioară sau, așa cum este impropriu denumită aceasta, șasiul (și nici aceasta nu este păstrată în întregime, deoarece și părțile ei frontale sunt înlăturate), restul fiind înlocuit complet cu componente noi, inclusiv carcasa.

Aceasta este însă o problemă minoră în ceea ce privește locomotiva EC 126 modernizată la SCRL Brașov.
La finele lunii februarie, liderul sindical de la SCRL Brașov, Eugen Neagu, anunța, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, că prima locomotivă modernizată la SCRL Brașov cu bani din PNRR (EC 126) a început testele statice la rețea, așa cum am scris la vremea respectivă. El a precizat că următoarea etapă este reprezentată de proba de 160 km/oră la inelul feroviar de la Făurei.
De atunci a trecut mai bine de o lună și locomotiva tot nu a ajuns la Făurei. Nici măcar n-a plecat din Brașov. Surse din cadrul operatorului feroviar de stat care au dorit să-și păstreze anonimatul au precizat pentru Club Feroviar că acest lucru nu se va întâmpla prea curând, pentru că nu au fost montate toate echipamentele și că are probleme la sistemul de frânare.


Al doilea clip video postat pe YouTube de CFR Călători prezintă modul în care s-a făcut modernizarea locomotivei LDH 479 de 1250 CP utilizată în activitatea de manevră, prin conversia ei în locomotivă electrică cu acumulatori plug-in


oc7avian

E indicat să punem și sursa Club Feroviar

Bine, fără disjunctor normal că nu poți continua omologarea, iar licitația abia a fost finalizată. Din ce știu este ultima licitație de piese pentru această modernizare. Merge SEAP-ul prea prost astăzi să pot face o reverificare.

https://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100187457