News:

API te vrea în echipa din București!

Main Menu

Turismul in Romania

Started by Ionut, September 24, 2011, 03:41:10 PM

Previous topic - Next topic

3 Members and 11 Guests are viewing this topic.

Harry

tipsul trebuie lasat la liber.  Daca un ospatar a fost lepra nu-i las nimic (desi eu personal las mereu) , daca imi place fundul sau alte dotari ale unei ospatarite ii las mai mult. E aiurea sa-mi impuna prin lege ce cat si cum.

TibiV

Quote from: Harry on April 12, 2018, 11:39:55 PM
...daca imi place fundul sau alte dotari ale unei ospatarite ii las mai mult.

De asta mi-am ales alta meserie...
Oamenii ca tine m-au facut sa fiu mereu sigur ca nu voi avea niciodata succes in HoReCa/industria ospitalitatii...
:lol: :lol: :lol:
:cheers:
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

dumbravaandrei

De acord ca trebuie lasat la liber, dar totodata trebuie "oficializat". Sunt unul din oamenii care rar umbla cu cash, folosesc anumite retele de restaurante (si mananc de cel putin 2 ori/zi la restaurant, nu avem timp sa gatim). Mi-as dori ca atunci cand platesc cu cardul sa pot lasa bacsisul pe aceeasi nota, in aceeasi tranzactie efectuata cu cardul. Nu de fiecare data sa ma asigur ca am la mine fond de bacsis.

TibiV

Depinde si de natie, de "obiciurile locale"...

Am o pritena plecata la munca in UK de vreo 2-3 ani.
Ospatarita (deh, nu i-a placut sa fie ofiter de credit la o banca...).
Si nu la orice carciuma, ci la un fel de hotel unde clientii fac rezervari pe cateva zile...

Zice ca unul din trei clienti britanici nu lasa nimic.
Si ca numarul clientilor care lasa "traditionalul 10-12 %" este cam la fel... Adica doar ~10% dintre clienti...
Un tips de 5% la suta este o realizare...
Spunea ca aia mananca (si mai ales beau) la o masa de 50 de lire "pe nota", si deja un bacsis de 2 lire incepe sa li se para "excesiv"...

Nu stiu daca este adevarat, va spun doar ce mi-a povestit o "ospatarita britanica de origine romana.." ;)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Harry

Experienta mea ca si carciumar cand vine vorba de clientii straini:

-estul si sud estul europei: lasa tips sunt betivi si tin la caterinca
-evreii mereu incearca sa obtina discount sau ceva moca
-francezii si britanicii platesc la leu, rar lasa ceva
-americanii f ok, lasa tips, se distreaza
-nemtii batrani lasa tips si sunt curiosi sa incerce chestii locale de la vinuri la mancare, desert etc
-arabii sunt...tigani/cocalari de-ai nostri le place sa epateze dar sunt baieti ok la final

Acum intervine un alt aspect legat de tipsuri. Salariile in zona asta sunt f mici. Spre exemplu eu le plateam minim pe economie si le ziceam tipsul e al vostru nu vreau sa stiu cat e si cum il impartiti intre voi, e strict treaba voastra. De ce nu poti da salarii mai mari, in special pe litoral.
In primul rand ai o caruta de taxe, impozite si spagi de dat. Sezonul dureaza oficial 3 luni, insa daca ai noroc in realitate tine cam 1-2 saptamani adunate din weekenduri. Ba e vremea rea, ba cine stie ce mai apare, evenimente in Mamaia zero. De aia si faci si evaziune fiscala si alte magarii pentru ca altfel nu ai cum sa supravietuiesti. La munte e alta poveste acolo poti merge lejer tot timpul anului. La mare nu prea. cine naiba vine la plaja la -20 de grade. Situatia in turism e mult mai complicata decat pare la prima vedere. Nu poti avea o lege si reglementari generale. Fiecare zona are specificul ei, dar nimeni nu tine cont de chestia asta.



Harry

Nyota Hotel Mamaia Nord -  4 stele, inaugurat weekendul acesta

Amplasat in Mamaia Nord, in zona de cluburi hotelul dispune de 59 de camere, 12 apartamente si 2 penthouseuri.
Printre facilitatile oferite se numara lobby bar, restaurant, piscina, pool bar si 3 sali de conferinte. In plus hotelul dispune de o parcare etajata pentru clienti, desfasurata pe 3 niveluri.
























Harry

 Gault & Millau, principalul competitor al ghidurilor Michelin, lanseaza pe 14 mai editia dedicata Romaniei. In ghid sunt trecute 141 de restaurante din 6 orase: Bucuresti, Cluj, Timisoara, Oradea, Brasov si Sibiu.

Aici vine oful meu. Nu e niciun restaurant din Constanta, ceea ce nu mi se pare corect. Pot enumera lejer 6 restaurante din oras care pot fi trecute lejer in ghid: Toscana, Pizzico, Ana si Ion, Irish Pub, Bacaro, Pescaria lui Matei...

Ionut

Nu stiu de celelalte, dar nu cred ca Pescaria lui Matei mai are nevoie de publicitate. Am fost eu duminică și am asteptat o ora si jumatate să mă așez la masa. :) Ce sa zic, și ghidurile astea trebuie să facă niște bani. Restaurantele din CT poate ca nu au plătit (suficient).

Harry

Presedintele CJC Horia Tutuianu s-a intalnit astazi cu ministrul turismului, Bogdan Trif si primarul comunei Limanu, Daniel Gheorghe Georgescu si au demarat procedurile pentru ca statiunea Vama Veche sa devina statiune de interes local.

Harry

In ciuda opozitiei "lu' tovarasu'" primar am reusit sa aducem la Constanta ceea ce eu consider ca e cel mai tare show auto al anului in Romania  - sub umbrela Cars & Coffee. Vor fi 100 de supercars din USA, Europa si China. Ele vor porni din Venetia, vor traversa Transfagarasanul, vor avea o scurta oprire la Bucuresti, dupa care pe 6 iulie seara vor ajunge la Mamaia, main eventul va fi pe 7 iulie in piateta Cazino, iar pe 8 iulie vor pleca de pe litoral. Avem ca marci confirmate pana acum  Ferrari, Lamborghini, Porsche, Aston Martin, Mclaren, Audi.

Un mic preview:








Ionut

Touroperator: Cererile de vacanţe pentru Canada au crescut, odată cu ridicarea vizelor şi lansarea zborurilor directe. Cele mai căutate oraşe sunt Montreal, Toronto şi Vancouver

"În urma măsurilor luate de către statul canadian s-a simţit o creştere interesantă pentru cererile românilor în ceea ce priveşte această destinaţie. Acestea au crescut comparativ cu anii precedenţi şi ne aşteptăm ca, în anii următori, Canada să devină o destinaţie preferată de români. De asemenea, observăm că cererile pentru Canada se şi concretizează în proporţie de 80% în vânzări",  a declarat pentru News.ro Sorin Stoica, director general al touroperatorului Eturia. "Oportunitatea cu ridicarea vizelor şi zborurile directe le-au dat încredere că pot începe să îşi îndrepte atenţia către această destinaţie. Motivul pentru care aleg să viziteze această ţară este unul în primul rând de ordin familial, merg să-şi viziteze rudele, în al doilea rând, Canada este o destinaţie superbă din punct de vedere a ofertei naturale, dar şi pentru oraşele celebre ca: Montreal, Toronto sau Vancouver", a precizat Stoica.

News.ro

elphax

urmeaza inca un proiect de largit plajele in 2019
Costineşti, Olimp, Jupiter, Neptun, Balta Mangalia-Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai
https://www.money.ro/romania-isi-va-extinde-teritoriul-cu-25-de-kilometri-de-plaja/

Ionut

^ Este thread dedicat: [CT] Reabilitarea si extinderea plajelor
Este destul de vechi, se pot vedea multe stiri din trecut pe acest subiect.

Harry

Marilla  - candva una dintre cele mai cautate statiuni montane din Europa. Acum un ghost town:













Infiintata la 1878 era alcatuita din vile de lux (apartinand nobilimii austroungare, ruse si britanice), mici hoteluri, un restaurant, un bazar, un mic sanatoriu si un elegant parc. Este modernizata in anii 30 cand se ridica si noul sanatoriu cu 6 etaje. Pana la etajul 5 inclusiv se aflau cate 100 de paturi pe nivel, etajul 6 fiind destinat relaxarii avand terasa, cafenea si cinematograf. La interior dispunea de superb lift din fier forjat (in prezent disparut).

Harry

Bucuresti, 1930, Hotel Dunarea