News:

.

Main Menu

Turismul in Romania

Started by Ionut, September 24, 2011, 03:41:10 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

cristi5

De acord ca serviciile pe litoralul romanesc sunt proaste si eu unul nu voi calca pe acolo.

Dar... trenurile "de mare" sunt pline. Chiar nu ar fi trafic aerian sezonier? Cluj, Oradea, Timisoara, Iasi...?

frunzaverde

Quote from: cristi5 on August 21, 2018, 09:35:17 PM
Dar... trenurile "de mare" sunt pline. Chiar nu ar fi trafic aerian sezonier? Cluj, Oradea, Timisoara, Iasi...?

Incercarile de pana acum au esuat.

In primul rand, mare parte din traficul feroviar sezonier este trafic "redus", cu bilete foarte ieftine sau gratuitati. Si chiar si la tarif intreg, majoritatea calatorilor sunt la clasa a II-a sau la cuseta cea mai ieftina. Media de pret platit de calatorul mediu pe Timisoara - Constanta sezonier este undeva la 60-65 de lei, imposibil de obtinut pentru un avion.

Pe urma, trenul "acumuleaza" si "lasa" calatori in diverse locuri - mare parte din calatorii Timisoara - Constanta se urca si coboara din Craiova, Bucuresti sau alte localitati de pe parcurs. Localitatile asta nu le poti deservi convenabil cu avionul.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

TibiV

#707
Quote from: cristi5 on August 21, 2018, 09:35:17 PM
Dar... trenurile "de mare" sunt pline. Chiar nu ar fi trafic aerian sezonier? Cluj, Oradea, Timisoara, Iasi...?

Cristi,
hai sa facem o "segmentare" a "clientilor"....

Aia care umplu trenurile se duc in statiunile "ieftine" (desi nu mai avem aproape nici una ieftina...) si tocmai de aia se duc cu trenul.
Deci cei care merg cu trenul sunt "price sensitive".
80% studenti, caci pentru "civili" este aproape imposibil sa prinda bilet in sezon...

Pentru aia care se duc la Mamaia (o fosta statiune devenita.... hmmm..  Loc pentru cocalari?... Bordel de vacanta?...) chiar nu conteaza castigul avionului (de maximum o ora din Bucuresti la Mamaia) pentru ca nu s-ar mai putea "fali" cu "bestiile motorizate".

De fapt avem doua "litoraluri".
1. Mamaia (tarife de Saint Tropez), cu clienti "de bani gata" din Bucuresti, care merg ca sa arate ce cool sunt si ce masini bengoase au... Pe astia nu ii impresioneaza daca au pe A2 un consum de 20-30 litri/100 km, si nici nu se grabesc nicaieri...
2. Restul Litoralului. Acolo unde vin oameni normali cu trenul (din toata tara, unii de la 5000-600 km...) si fac asta pentru ca atat le permite bugetul...

CONCLUZIE
Avem doar doua categorii de potentiali clienti:
1. Cocalarii bucuresteni de Mamaia Mangalia - care si-ar permite avion, dar n-au nevoie pentru ca nu si-ar mai putea expune "bolizii".
2. Turistul obisnuit, din toata tara, care vrea in statiunile din sud si se bucura ca trenul ii reduce costurile.
(hors-concours:
3. Cei care isi permit o vacanta decenta pe malul marii, chiar si cu avionul. Dar acel "mal al marii" va fi in alta tara...)


Trafic de business Iasi-Constanta? Cluj-Constanta? Se rezolva cu un Beechcraft...

Deci directorul TAROM avea cam foarte multa dreptate....
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

cristi5

Am inteles. In plus aeroportul e cam departe, mai ales de statiunile proletare, te jecmaneste taxiul pana la cazare.

Harry

Am proprietatea cuvintelor. Ce am scris trebuie citit cum am scris. Sunt preturi mari si foarte mari? Da, sunt apartamente in hoteluri care ajung la 1.500 de euro/noapte. Si ghici ce. Sunt full. si 75-80% sunt ocupate de catre turisti straini cu foarte multi bani.  Si oamenii astia vin aici si platesc sumele astea f f mari pt ca se ofera servicii de calitate, multe sunt peste ce gasesti in afara. Acum 3 cand a avut show Paris Hilton nu doar hotelurile alea f scumpe au fost fully booked ci si apartamentele alea de lux.

Si iti insir aici doar cateva locatii cu servicii impecabile, locuri pe care le cunosc foarte bine.

Hoteluri:
-Nyota
-Naiyno
-Carol
-Princess Cherica
-Del Mar
-IAKI
-Vega
-On Plonge
-Ramada
-Opera
-White Tower
-Sulina international

Pai la Vega turistii sunt plimbati cu limuzina printesei grace Kelly si cu cel mai frumos velier turistic din Marea Neagra - Adornate. La Blue Beach Studios ai Dinner in the Sky ca la Miami.La 30 de lei cat e calatoria , cozile la Telegondola sunt pe 2 randuri, nu mai zic de Aqua Magic.

Cafenele\baruri\cluburi:
-Del Mar, Crema, Ipa Nera, Amsters, Fratelli, Nuba, Bamboo, Loft, Bacaro, Pizzico, Toscana, Ana si Ion, Pescaria lui Matei, Irish Pub, the View.

























Si astea doar cin Ct/Mamaia. Ce-i drept sudul vine mai greu din urma, dar vine cu resorturi gen Mera, Turquoise, Cocor si altele.

Cand faceam noi pe vremuri carnavalul si Fashion TV si Class One si evenimente cand erau adusi cei mai in voga cantareti si DJ ai acelor vremuri lumea se calca in picioare ca sa fie in Mamaia. Si veneau oameni grei discutam de la  Georges Marsan din Monaco, la seici, la Michel Adam, vedete de la holllywwod, sportivi internationali si cati altii. Evenimente precum Fashion TV Summer Festival, Class One, Mamaia-Milano Night sau Superkombat GP erau transmise in peste 90 de tari.

Chiar si acum, chiar daca nu mai sunt evenimentele de atunci Mamaia e full. Etajatele nici nu mai fac fata la fluxul de calatori. Pe 24 organizam o super gala de kickboxing Romania vs. China ce va fi transmisa inclusiv de televiziunea nationala a Chinei. E plin de turisti chinezi care si-au rezervat sejur la Mamaia cu ocazia asta. Si ghici ce, ar fi fost si mai multi daca nu era o imensa birocratie la obtinut vizele.

Si da Mamaia e goala:



Si e naspa si te plictisesti si e mizerabil:























































Iar hotelurile sunt urate, si scumpe si nu-si justifica pretul































































































Si da sunt si zone naspa si murdare. Dar ghici ce. Nu constantenii isi fac nevoile in apa si pe nisip, nu constantenii arunca gunoaiele pe plaja sau pe promenada. Si nu constantenii intra in chiloti si slapi prin magazine.


Harry

Pe masa primului ministru se afla o serie de modificari la legea turismului

- TVA la servicii hoteliere va scadea de la 9% la 5%
- TVA la servicii balneo & wellness va scadea de la 19% la 5%
- 0 redeventa pentru utilizarea apelor termale (dupa ce ANRM introdusese anul trecut intr-un proiect de lege o crestere de 30.000% - pret de 1 euro pe metrul cub)

GrmmrNzi

^ cu toate acestea, tot trebuie să-ți ceri scuze pentru jignirile adresate directorului Tarom. Ți-a explicat frunzăverde de ce.

TibiV

Cred ca dimineata Ionut va muta (aproape) toate aceste discutii la "Turismul in Romania"...

Fara suparare, dar un cur gras de baba intr-un magazin (banuiesc ca din Mamaia) nu afecteaza semnificativ traficul pe Kogalniceanu...  O:-)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Harry

#713
@TibiV nu era vb de MK in poza aia, ci de atitudinea generealizata a majoritatii turistilor. Nesimtire, indolenta si dupa aia tot ei se plang pe la TV sau in presa.

LE:
Si ca sa revenim on topic cursele charter Blue Air au mers bine spre foarte bine, ok Blue Air e impropriu spus pt ca avioanele sunt inchiriate de catre prietenul meu Rica Marin prin agentia de turism Paradis si "distribuie" turistii catre hotelurile cu care are contract. Numai el stie cat s-a luptat si se lupta cu birocratia din Min Transporturilor ca sa poata pune pe picioare si tine in viata proiectul asta

cristi5

#714
Harry eu cred ca de vina nu sunt atat operatorii nici turistii ci geografia si apoi infrastructura.

Geografia induce oferta limitata. Litoral scurt (deci aglomerat si zgomotos) si plictisitor de la natura (fara golfuri, capuri, versant langa mare), sezon relativ scurt. Oferta fiind mica si cererea relativ mare, rezulta pe alocuri preturi mari si foarte mari.

Tot geografia: Romania e taiata de munti si marea e intr-un colt.  Din Ardeal cel putin daca tot te urci in masina, mergi (pe infrastructura mult mai sigura si predictibila) la un litoral mai spectaculos, cu oferta mai variata si in acelasi timp mai linistit. Ca la roman in sat la bunici, dar cu mare. Noi astia de la sate rezonam la asa ceva.

Daca tot te urci in charter mergi intr-un golf linistit in Grecia, Turcia, Croatia, nu te duci la Kogalniceanu ca apoi sa stai in trafic 30+ km, dupa care trebuie sa alergi sa dai bani pe un sezlong aproape supraetajat.

Asa ca raman cele doua extreme: foarte bogati care vor sa fie pe litoralul romanesc no matter what (am intalnit clasa asta si in Bulgaria) si cei care nu-si permit 100 de euro in plus sa mearga in Tassos, sau poate nu ii ajuta nici geografia, sau nu stiu o limba straina si nu vor sa se streseze in concediu cu condus si comunicat in strainatati.

Cei din mijloc au gasit litoral mai bun si respect mai mare in alte zari.

Ce ne rezerva viitorul? In 20 de ani poate autostrada spre litoral din Oradea, Arad si Iasi. Populatie mult scazuta, prin emigratie si natalitate scazuta, deci cerere mai mica, deci nevoia de a respecta mai mult clientul de masa (care putem spera ca va fi mai bine educat). Prin incalzire globala se va prelungi si sezonul. Poate se vor gasi modalitati de turism sustenabil in delta si la plajele deltei, mult mai pitoresti. Sa fim optimisti

rizzuh

Harry, si pe langa acele 12 hoteluri, cate sunt care nu au servicii... uhm... "impecabile"? Uite un exemplu, Hotel Condor, 4 stele, 150 euro / noapte, poza de pe Booking.com:



Parca m-am intors in 1970, caci doar atunci o astfel de camera s-ar fi putut regasi intr-un hotel de 4 stele.

P.S.: Poza a fost pe Booking.com, dar nu mai este; am luat-o de pe pagina hotelului din Google Maps. Acum pe Booking au pozele taiate ca sa nu se vada acel televizor.

elphax

vad ca s-au mutat toate discutiile aici

frumoase pozele lui Harry - si il inteleg ca tine partea litoralului romanesc, este in zona si vede ca an de an situatia se imbunatateste. doar ca acele locatii impecabile inca sunt exceptii si preturile sunt mari, cel putin la fel de mari cu ce gasim afara

imi spun si eu parerea de "turist" care nu a mai trecut pe litoralul nostru de mai bine de zece ani, dar am destule cunostinte care merg la mare mai des decat o fac eu:
- doar avionul spre mare nu ma convinge sa merg acolo, prefer sa merg in alta parte , poate mai ieftin , poate mai scump, dar cu mai putini romani (si turistii si furnizorii de servicii ) - mai curat si mai civilizat
- majoritatea romanilor trecuti de prima tinerete, cu sau fara copii CARE nu stiu boaba de engleza - merg la mare aproape de fiecare data in Romania - mai ales daca sunt din mediul rural si din jumatatea estica a tarii. Merg multi si in Bulgaria dar pentru ca e usor de ajuns si de comunicat

Inca un comment la ce a spus TibiV - voucherele de vacanta au adus mai multi turisti decat in anii trecuti.
Poate daca as avea si eu 2-3000 de lei vouchere de genul as veni si eu la Mamaia cateva zile sa vad cum mai este. Mi-as permite oricum sa vin acolo , sa stau la 4-5 stele si sa merg doar in locatii faine, poate si altele decat cele din poze, dar prefer in continuare sa merg afara. O sa va pun poze peste 3 saptamani ;)

bonus 2 poze din Agigea, ca sa nu ziceti ca sunt complet impotriva litoralului romanesc :






Io

#717
Ma iertati, hotelurile (frumoase!) prezentate de Harry sint chiar ok. Am stat la asa ceva prin diferite locuri din lumea asta.
La oile noastre insa, adica turism si nu altceva, prefer de 10 ori o plaja linistita fara peisaj industrial la orizont. Personal de la Vama a trebuit sa ma refugiez catre Nord, Vadu, Corbu, Sulina (...) ca oriunde in alte locuri trebuie sa stau pe un chaise longue de plastic sau sub un baldachin, c-asa a vazut lumea ca e la altii! Altii care initial au pus de-astea de plastic pentru ca plajele lor nu erau/nu sint cu nisip dar uite ca gaselnita asta s-a generalizat. Adica merg la mare sa stau iar pe plastic? Pai stau pe plastic la birou toata ziua. Sau pe pielea masinii care tot de plastic e. Nu, mersi, vreau sa stau pe nisip ca eu de-aia merg la mare, sa ma prajesc pe plaja, sa inot in piscina, sa joc tenis si sa beau un vin bun seara/noaptea pe plaja, eventual cu o chitara bine stapinita. Ca de foc la malul marii mi-a trecut, s-au dus vremurile alea.
- Pot s-o fac? Sigur, daca stau foarte departe de mare si imi pun dopuri in urechi.
- Am unde? Ciine ciineste mai am pe vreo plaja inca nedescoperita de turismul industrial cu chaise longues.
- Ce fac dupa ce s-a incheiat ziua de plaja? Cluburi cu bumti bumti multumesc frumos, nu. Un restaurant bun da, oricind, de-astea cit de cit au mai aparut dar trebuie "vinate" repede pina n-o iau razna si astea.

Am ceva de spus despre Vama ca am fost vamaiot ani multi (fara a avea "structura" de hippiot, chiar nu): in primul rind clientul de Vama nu mai e acelasi cu cel de-acum 40 de ani, azi e mai degraba locul familiei de corporatisti (2, 3 generatii impreuna, soti+copil+bunici) + elevi la primele escapade + citiva teribilisti post adolescentini + eterna fauna nostalgic belehuza si prin urmare:
- Vama a devenit o adunatura de muzici proaste. Da' proaste!
- Acum 7-8 ani erau inca 5-6 restaurante unde puteam minca bine. Au ramas 2. Hai, cu indulgenta 3. Sigur, nu pot sa nu ma intreb de ce ori de cite ori ajungeam in Vama aveam diaree in primele 2-3 zile. Si, zau, nu e de la mine, sint posesor de stomac de strut.
- preturile au explodat. Personal nu sint interesat de subiect (insa nu sint dispus sa platesc oricit pentru orice) dar asta reflecta modificarea tipului de turist de Vama. E suficient sa te uiti in parcari.
- "loc cultural" si asa? O fi fost in anii '70/'80, azi calitatea actului de scena e atit de joasa incit s-a mutat Cintarea Romaniei faza pe folkistadori prolicsi si "roackari" irelevanti pe-acolo.

Sigur, pot intelege ca Primaria X incaseaza taxe mai mari in urma dezvoltarii turistice industriale cu toate bunele si relele ei adiacente. Totusi, pentru iubitorul de natura natura oferta se restringe an de an. Mai am inca citeva plaje unde pot sa merg si sa pot discuta in soapta, unele foarte aproape de Mamaia cit or rezista si astea, da' de Petromidia nu scap. Si nu e ca in Fagaras unde la 30' de "dezvoltarea turistica" scap, la mare chiar n-am decit cu greu unde. Inca. Si-atunci? Pai lumea-i mare, grecii aproape, Coasta Dalmata la fel.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

frunzaverde

#718
Quote from: TibiV on August 21, 2018, 10:27:10 PM
hai sa facem o "segmentare" a "clientilor"....

Excelenta segmentarea. La asta se mai adauga doua categorii:

1. Turistul de weekend din Bucuresti. Pentru care statiunile romanesti au monopol - ori cu masina ori cu trenul ajungi in sub 3 ore, ceea ce e distanta ok pentru un weekend. Orice alta destinatie de mare nu este intr-o raza acceptabila de calatorie, nici chiar cu avionul.

2. Turistul cu tichet de vacanta bagat pe gat. Care in loc de prima de vacanta pe care o poate folosi cum vrea el, e obligat sa se duca in Romania.

Ambele categorii functioneaza in regim de monopol (unii ca n-au timp sa se duca altundeva, altii ca au cuponul de ratie de vacanta), asa ca "hotelierii".

Quote from: Harry
...poze...

Pozele alea mie unuia imi spun ca indivizii care fac management al locului aluia nu au nici cea mai vaga idee ce fac. Si e pacat - e clar ca exista dorinta de a face, si sustinere din partea mediului politic (ceea ce e o raritate extrema in Romania), dar competenta e zero barat.

O luam in ordine:

1. Plaja, care ar fi trebuit sa fie atuul zonei, nisipul fin si latimea plajei fiind cam singurul atu natural al locului, e distrusa.

In loc de nisip, sunt zeci de constructii de toate felurile, aglomeratie nesfarsta de baldachine, umbrele, sezloange de plaja, inghesuite unele langa altele si unele peste altele, incat practic nu mai vezi plaja. Plastic, plastic si iar plastic.

Mai mult, totul este inghesuit pana la extrem, utilizatorii rareori daca vad macar apa din respectivele baldachine si sezloange... O incercare de a simula "luxul" in inghesuiala (pedestra) extrema - arata cel mult ridicol... Cel mai tare e patul cu baldachin si perdeluta (sugerand lux intim) pus la 25 centimetri de urmatorul, in sistem "cuseta CFR"...

Nu mai zic de nesimtirea exploatatorilor plajei, care fac gardulete, interzic/limiteaza accesul, limitand plimbarea pe nisip si exploarea malului, care e una din placerile marii.

2. Super-exploatarea zonei. Numarul de utilizatori ai plajei depaseste cu mult capacitatea asteptata de turisti in zilele noastra; plajele sunt extrem de inghesuite, apa la fel, la niveluri mult peste cele asteptate de turistii "normali la cap" din Europa. Asta se trage de la Ceausescu. Cand ai 60 km de plaja la 20.000.000 de oameni, incerci sa inghesui cat mai multe facilitati de cazare, cum incearca Hong Kongul si Singapore sa inghesuie apartamente.

Si, dupa 1990, in loc sa se gandeasca la rate rezonabile de exploatare, s-au construit in nestire alte facilitati de cazare, facand numarul de metri patrati de plaja disponibile pe pat de cazare extrem de mic.

Si cand adaugi inghesuiala cu mobilier de la 1, rezultatul e ca nici nu mai stii unde e plaja. In imaginea din gondola zici ca esti intr-o piata de legume si fructe prin Kuala Lumpur, nu pe o plaja. Iar in imaginea din apa, zici ca esti in Gange la vreo sarbatoare religioasa, nu pe o plaja.

Adevarat, e numai in weekenduri asa; pentru ca in rest atractivitatea e redusa.

3. Hotelurile din poze. Arata perfect decent, pentru hoteluri pana in 100 de euro pe noapte. Nu sunt cu nimic speciale fata de hotelurile ordinare din pachetele de charter pe care le vinde Ving sau Apollo la noi in Suedia. Pachete care cu zbor cu tot, in Spania, Portugalia sau Grecia rareori costa mai mult de 500-600 euro pe saptamana de persoana (si media e undeva la 400) in sezon! Pe o saptamana. In Turcia sau Egipt (cand Egiptul era popular) pretul e inca si mai mic.

Se observa cu ochiul liber urmatoarele probleme:

Piscine minuscule. Ditamai turnul ca Nyota are ca piscina exterioara un loc in care incap, confortabil, maximum 10 oameni. De inotat nici nu se pune problema! Asta in conditiile in care plin, respectivul hotel e plin cu vreo 140 de oameni... Ce faci, bonuri de ratie pentru piscina? Sistem de coada?

Si aia e una din cele mai mari piscine din pozele tale... Barul ala cu piscina e penibil - de-abia ai loc sa stai la coada la bar, zici ca esti in cada... La fel ditai turnul P+10 cu fatada circulara de sticla, pe langa care piscina arata efectiv a baltoaca.

Pana si fotografii care fac poze stiu asta - folosesc exact aceleasi trucuri pe care le vezi la imobiliare in NYC sau Stockholm sau Paris sau Londra. Sa para mai mare...

Mobilier muuult din colectiile de casa ale firmelor mari de mobila. Inclusiv paturi recunosc de provenienta (vin dintr-un orasel micut din Småland; designul cel putin). Chestia e ca mobila respectiva nu e facuta pentru exploatare hoteliera, rezultatul fiind previzibil dupa cateva luni, maximum un an. In doua poze de-ale tale chiar nu vreau sa stiu cat de rau e patul.

Si multe alegeri fara sens - serios, fotolii de plastic? La Nyota (din nou), zic chiar si in titlul hotelului ca sunt "centru de conferinte". Perfect, e excelent sa conferentiezi pe malul marii, si clienti vei avea, mai ales ca e day trip de la Bucuresti. Dar atunci, da-mi un nenorocit de birou in fiecare camera, sa pot sa-mi fac prezentarea, sa-mi revizuiesc pozitia sau keynote-ul... Sau te-astepti sa lucrez din pat?

De inovatii recente, gen prize USB in perete, nu mai zic, ca nu exista...

4. Mancatoriile si terasele arata inghesuite si aglomerate, cantine studentesti mai degraba decat un loc relaxat... Inteleg, majoritatea dizainarilor au vazut la viata lor cantinele IHR, dar schimbatul mobilei tot cantina IHR o face, nu restaurant.

5. Apoi, cei care au facut statiunea, au avut cap muuult de tot - o faleza goala, lata, prin soare, fara umbra... Fara nimic de ambele parti... Cine a fost geniul? Care a fost ideea? Uitati-va la faleze faimoase in lume, vedeti cum au fost gandite. Copiati-le. Ce-i asa greu?

De preturi nu mai zic, 200 euro pe noapte pentru o camera dubla la mare? Si nu e doar "semnul" de pe perete cu preturi SF... In Grecia running-rate-ul pentru hotelieri la 5* e undeva la 400 euro pe camera dubla cand contracteaza un pachet la un operator de charter. Pe saptamana. Si se intreaba lumea de ce exista zero cerere a operatorilor charter mondiali... Desi sunt invitati, wined and dined prin Romania anual...

6. Pozele cu atractiile ma fac sa rad - te poti plimba cu porcariile alea de hoverboard in toata lumea, la fel, te poti da cu calul. Si cu vaporasul. Si cu hidrobicicleta si banana. Macaraua cu restaurant in varf e disponibila in vreo 200 de locuri in lume - franciza care e in Romania licentiaza bodega e prezenta si in Ucraina, si in Bulgaria si in Ungaria. Deci nu, nu la Miami, ci la Varna sau Kiev.

Cat de e plin... E plin in weekenduri si doar in weekenduri, 2 luni pe an. Plus de Neversea. Numarul de turisti total din judetul Constanta este sub numarul de turisti straini din Bulgaria...

In Europa locul e mai putin cunoscut chiar ca statiuni minore din nordul Europei gen Sylt... In 2017, CJ Constanta a zis ca au fost sub 65.000 turisti straini in judet tot anul, din care doar vreo 40.000 in sezon. Cam cat trec prin aeroporturile Varna si Burgas in 3 zile. Sau prin vreo insula greceasca asa, mai neturistica, gen Leros. Sau cati sunt in momentul asta intr-un loc turistic gen Kos sau Rhodos.

Evenimente gen gale de K1, Fashion TV, Paris Hilton si alte starletisme de genul asta au fix zero impact; poate prind la pitiponcii locali, dar nu au vreo importanta in industrie... Mamaia nu e pe nici un calendar, nici macar regional de evenimente majore, fie ele conventii, fie festivaluri, fie orice altceva. Chiar si Neversea este minor, nici macar nu e cel mai mare festival din tara...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

Harry

Sezon relativ scurt e putin spus. Practic ai 2.5 luni pe an. Hoteluri cu probleme sunt in continuare, si vor mai fi. Si tepari si etc. Din Condor s-ar putea face ceva frumos. Are o arhitectura placuta, in trepte cu terase. 4 stele clar nu, dar de 3 cam e. Intre timp au schimbat televizoarele alea :)))



Ideea cu voucherele a fost foarte buna si ea salvat litoralul anul asta. Dar pt ca ne place sa ne dam cu tesla-n stiti voi ce am inteles ca de la anul se vor scoate. Lucrurile merg usor spre bine cand e vb de privati, din pacate autoritatile locale au facut un imens pas inapoi cand vine vorba de implicare. Si nu vad lucrurile doar din perspectiva de localnic, sau implicat in organizat evenimente si chestii. Am avut si baruri si plaja si cunosc litoralul si cu bune si cu rele si stiu ca are probleme si destul de multe dar e departe de a arata ca o suburbie indiana.  Si din fericire, asa cu toate pacatele lui inca nu a ajuns sa arate ca aici:




Pozele din Agigea sunt de la Matei de la pescarie. Omul e f tare. In fiecare dimineata iese cu pescarii sa prinda peste, el fiind pescar din ala pe bune cu barci si toate cele din tata in fiu.
Aici e la 6 dimineata cot la cot cu ceilalti pescari la scos navoadele



Eu nu-s vamaiot, dar cand vine vorba de vama as avea 3 locuri: Sandalandala, Acolo si Bibi unde are "parintele" o colectie de vinuri de mori.

In rest Dzeu sa ma ierte dar nu vad ce ar fi hippie in Vama, for Christ sake ai Mega Image pe plaja....

Cat despre geografie sa stii ca ai zone foarte frumoase, trebuie sa stii unde sa le cauti. Si da sunt departe de "civilizatie" undeva intre Eforie Sud si 23 august. Coasta salbatica superba cu faleze foarte mari, golfuri, nebunie, sau serpentinele dinspre sud spre Adamclisi, ori malul Dunarii intre Cernavoda si Aliman, sau golful de la Argamum sa vezi o cetate antica cum imbraca un deal de vreo 100+ metri , ori marina Limanu ori sa il vizitezi pe Filiz in atelierul lui.





Vrei vinuri bune cu povesti si suflet? Te duci la Alira , la Paul la Crama Histria sau la Clos des Colombes, crame mici, situate in pustietate dar cu vinuri excelente si super povesti in spate.

[img[http://1.bp.blogspot.com/-MLUYgqS2nHc/VBSnOrGtHII/AAAAAAAAHhE/vxJVo_RKJZY/s1600/DSC_2100.jpg[/img]http://Si stii ce, e bine sa ramana inca departe de turismul de masa cu mici bere si slapi.

Un exemplu de hotel de 3 stele care s-a schimbat foarte rapid la fata este Alcor. Totul a durat 3 luni: varuit, schimbat balustrade, gresie, faianta si mobilier.







Si pe langa chestii fite si chestii ca sa fi vazut se organizeaza si chestii misto, spre exemplu in 2009 am avut ocazia sa asist la primul concert al Grupo Company Segundo din Romania la un beach party.

Ah si baruri am uitat sa mentionez Barissimo, o bijuterie dpdv al designului. Aveau si niste super meniuri in forma de carti dar au renuntat la ele pt ca se furau.



Si vreau sa mai adaug ceva legat de evenimente. Multe dintre ele el faceam pe banii nostri si mici sponsorizari. Le faceam ca sa ne distram. Gen ne adunam la un vin pe o terasa, bai a inceput naibiis ezonul, nu misca nimic, hai sa facem ceva. Suna-l pe prietenul X de la RATC bai da-mi si mie 2 autobuze, suna-l pe Y, bai ia hai adu si tu niste masini de epoca, suna-i si pe greci, adul si pe nea Tache pe post de DJ, suna-l si pe Bote sa aduca niste manechine si iesea de o parada prin oras cu etajate pe post de discoteca mobila, masini de epoca, mai blocam strada sa coboare grecii sa danseze si sa sparga farfurii donate de carciumarii din zona. Se aduna lumea ca la urs si ne dadeau pe toate televiziunile si lumea vedea, bai uite ce misto e la aia acolo cum petrec si chestii.







Sau spre exemplu expo asta de fotografie in strada. Zero buget, zero sponsorizari, am reusit sa adunam 87 de fotografi, inclusiv din afara.





PS. Carnavalurile alea criticate de unii costau bugetul local intre 60.000 si 120.000 de euro. Si Mamaia arata asa:







Si da cristi are dreptate, clima nu e favorabila. Tocmai de aia trebuie sa ne axam pe evenimente mari si foarte mari. Oare cum ar fi daca la 23 august s-ar face circuit de F1, sau intre 2 mai si vama veche un imens resort pt golf?

PPS: Ghici cine e turistul asta blond :D



Si o mica nota. Pozele sunt facute de un bun prieten de al meu, omul din spatele proiectului Constanta City Walking Guide. In primii ani, omul asta a publicat pe banii lui sute de exemplare ale ghidului, toate la super calitate atat hartie cat si grafica. Ghidul e in engleza, romana si italiana. Le-a scos la vanzare prin librarii, insa a dar sute de ghiduri si harti GRATUIT la aeroport, in gara maritima, la hoteluri etc. Acum in ultimii ani au inceput sa apara si contractele de publicitate si isi acopera costurile , iar de vreo 2 ani a lansat si proiectul merglamare.ro



Pai baiatul asta a facut pt turismul de aici cat n-au facut 10 ministrii ai turismului.

Imi vars si eu naduful aici ca-s nedormit de vreo 2 nopti. 9 luni sa te chinui sa obtii vizele pentru sportivii chinezi si sa nu reusesti din cauza birocratiei asa ca ii aduci prin Italia pe vize Schengen...Dar e bine avem ministru al turismului si vreo nush cati secretari de stat pusi sa plimbe hartii si sa bea cafele la simpozioane si conferinte "tematice"