Extinderea autostrăzilor la 3 benzi pe sens

Started by horatiu.cosma, November 06, 2022, 10:47:10 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Liviu M

De la mine, nefiind de meserie, pare relativ ușor să facă niște șanțuri și niște bazine de colectare din loc în loc. Sau?  ???

Constantin Dejanovici

^^Exact asta m-a frapat când am circulat prima dată pe A1 în 1978.

Veneam din Europa de Vest, via Spania-Franța-Italia-Iugoslavia. Practic, chiar pe vremea aceea puteai intra pe autostradă la Alicante, și mai ieșeai tocmai la Ljubljana. Asta, după ce traversai Alpii italieni, unde între Ventimiglia și Genova intrai într-un tunel, ieșeai pe un viaduct, și tot așa, din viaduct în tunel și înapoi pe viaduct.

Nicăieri autostrada nu era la nivelul solului. Poate doar Bratstvo i jedinstvo (Zagreb-Belgrad). Dar aceea era autostradă doar cu numele. Era un fel de DN2 avant la lettre, inclusiv la număr de accidente.

Cred că proiectanții (IPTANA, sau cine o fi fost) văzuseră autostrăzi doar în poze. Ce și-au zis? Facem un fel de 2+2, doar că separăm sensurile, un nod pe la mijlocul traseului Pitești-București și niște pasaje. Și gata autostrada!

Liviu M

O să încerc să fiu mai atent pe viitor, dar mie mi s-a tot părut că multe bucăți de autostradă pe aici sunt la nivelul solului. Eu uimit am fost de cât de înalte sunt prin țară.

M_Z

Nu e la nivelul solului, e într-un mic rambleu. Problema e că șanțurile de pământ nu au mai fost reprofilate de cine știe când așa că se întâmplă doua lucruri negative: apa pluviala rămâne la piciorul taluzului iar apa din sistemul rutier nu are unde sa se dreneze.
Rambleul e suficient sa fie înălțat cât baza primului strat drenant să se afle deasupra terenului. Asta poți să o faci in umplutura sau in rambleu fals cum e pe t1 la dex12
Cum o ții așa o ai. Cum ar fi să îți moară motorul pe la 100.000km fără să faci nici-o revizie și să te plângi că mașina e de căcat.

Voicu

Confirm ce spune Liviu, rar sunt ramblee atât de înalte pe aici, sau zone cu umpluturi gigantice la pasaje. Sunt, nu zic nu, dar puține.
Ce e drept, nu știu pe unde locuiește Liviu, dar prin zona mea (Ruhr) autostrăzile sunt și vechi, 60-70 de ani.

TVlad

^Fundatia autostrazii si podetele au fost refacute la sfirsitul anilor '90 dar numai de la km.36 la Pitesti.

Intre iesirea din Bucuresti si km.36 poate au refacut podetele dar fundatia sigur nu.

Oricum, pe intreaga lungime asfaltul e foarte prost si lipsesc panourile anti orbire (cred ca nici macar nu au fost vreodata montate, pina la modenizare rolul lor fiind indeplinit de o specie de salcim plantata anume pe spatiul median).

Cred ca fundatia a avut probleme chiar si la nivelul traficului de pe vremea lui Ceausescu. La un moment dat (~1987) imi amintesc ca pe anumite tronsoane circulatia era deviata pe sensul opus si turnau un strat de beton la o cota mai ridicata decit a vechiului asfalt; parea ca il toarna direct peste asfaltul existent. Nu sint sigur pentru ca atit puteam vedea din masina, printre tufele de salcim. In orice caz, deasupra betonului au pus un nou strat de asfalt. Singura portiune cu beton la suprafata era pista de la km 80.