Magistrale feroviare in Romania: discutii diverse si proiecte

Started by nenea_hartia, July 01, 2014, 01:36:56 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

API pe Facebook

Noutăți feroviare, dar și o provocare pentru ministru.

Săptămâna trecută reprezentanți ai CFR SA ne-au primit să discutăm stadiul proiectelor de infrastructură feroviară. Le mulțumim pentru deschidere și timpul acordat! Un exercițiu de transparență (nu primul) care ar trebui să devină molipsitor în toate instituțiile subordonate Ministerului Transporturilor.

Așa cum ne-am obișnuit cu dezinteresul de decenii al politicului, deși se discută mult despre investiții, și 2025 va fi un an prost la capitolul mentenanță curentă, tot cu un buget extrem de subdimensionat.

Pe lângă o atenție sporită asupra domeniului feroviar și alocarea de fonduri suficiente, mai cerem ceva deja veteranului ministru Grindeanu: să coordoneze CFR SA, ARF și CFR Călători ca să opereze din 2025 trenurile cu ETCS pe Sighișoara-Simeria*. Recepția este iminentă și vin rame noi dotate cu ETCS. Vor fi două-trei perechi pe zi, deci am putea marca un mare salt tehnologic. Un moment istoric pe care Grindeanu ar putea să și-l treacă în palmares, dacă îi pasă.

Marile modernizări. Așa cum anticipam, CFR ne-a confirmat că alocarea CEF pe cel mai complex șantier feroviar curent, Brașov-Sighișoara, s-a încheiat la final de 2024. Momentan se lucrează la documentația de decont, astfel că în martie CFR va ști câți bani a reușit să atragă din CEF și câte milioane de euro a pierdut. Se fac demersurile birocratice să se treacă obiectivul pe Programul Transport începând cu 2025. Până atunci, cashflow-ul este asigurat de la bugetul de stat.

Dacă în cazul Brașov-Sighișoara mare parte din întârziere a fost cauzată de proiectul tehnic extrem de slab predat antreprenorului, sperăm că responsabilii CFR SA și-au învățat lecția. Pe Cluj-Oradea și Arad-Timișoara-Caransebeș ar trebui să vedem în curând motoarele turate pe toate loturile. Cum constructorii au avut o perioadă de proiectare, cele mai multe probleme au fost prinse incipient.

În 2024 am văzut unele loturi cu o mobilizare foarte bună și progres semnificativ față de cum eram obișnuiți. Sperăm că în 2025 vom avea rezultate bune și pe restul tronsoanelor, ultimele blocaje din etapa de proiectare fiind pe final de rezolvare în următoarele 3-4 luni (Poieni-Aleșd, Arad-Timișoara și Lugoj-Caransebeș).

Chiar dacă între Poieni și Cluj ne așteptăm să se reia circulația în prima parte a anului 2026, inițial cu tracțiune diesel, pe restul loturilor doar cu mult optimism putem visa la trafic pe toate firele la sfârșit de 2026. Unele au fost semnate mult mai târziu (Caransebeș-Lugoj), altele prezintă lucrări sub trafic care necesită o abordare secvențială. Deci riscul să se piardă (din) finanțarea PNRR este foarte mare.

Dată fiind presiunea foarte mare pe bugetul de stat, apreciem că oficialii CFR SA încearcă să maximizeze investițiile cu fondurile disponibile limitate. Astfel, pe magistrala Moldovei (M500) se vor ataca zonele cele mai critice: Ploiești Triaj-Focșani și Roman-Iași-Ungheni, inclusiv podul feroviar peste Prut.

Nu vom avea parte de modernizare completă, ci o fază I asemănătoare cu reînnoirea de pe București-Pitești. Astfel, se va putea circula din nou cu viteza constructivă a liniei, maxim 120 km/h. Într-o fază ulterioară II se va implementa geometria pentru 200 km/h. În plus, porțiunea dintre Iași și Ungheni va fi electrificată tot în prima etapă.

Așa cum v-am obișnuit, vom urmări cu atenție progresul tuturor investițiilor feroviare majore. Ne-am dori să existe măcar același interes și din partea Ministerului Transporturilor. În liniștea asurzitoare a decidenților direcți, auzim alte voci din guvern care vor să taie din fondurile PNRR aferente feroviarului. Nu că această schemă ar fi o premieră...

* Sighișoara-Simeria nu este primul lot certificat cu tehnologie ETCS din țara noastră, însă este primul de o lungime semnificativă pe care există și trafic mai ridicat de călători. În plus, până acum nu aveam trenuri moderne dotate cu ETCS.

📷 Capturi cu peisaje hibernale pe filmare rearview de la "DistrictEA", membru PeUndeMerg.ro, zona Conop, halta și podurile peste Mureș, 13 februarie 2025.

ionut.damian

Foarte interesant! S-a vorbit ceva si despre proiectul Garii de Nord? Pentru faza 1, proiectarea trebuia sa fie incheiata si sa vedem inceput de santier.

Ionut


tom_sawyer

#798
Dacă bagă Brașov-Sighișoara pe PT, înseamnă că scot altceva. Lotul cu tunelul Balota probabil nu va mai fi relicitatat. Probabil de asta au și anulat licitația.

Ionut

Păi... nu dai vrabia din mână (4 TBM-uri în teren, chiar dacă vorbim de Aktor) pe cioara de pe gard (loturi care cine știe când Dumnezeu se contractează și absorb bani).

Acum na, trebuie și Balota... și Predeal... și câte altele......

cristi5

@comawhite un motiv pt care nu exista topic de 400 e ca e o magistrala preponderent pt calatori, fir simplu, pe care nu se fac investitii europene, pt ca CFR face venituri mai ales de la marfa

Cu astea fiind spuse trebuie sa fie informatii pe topice ca "lucrari de reabilitare a infrastucturii" (gen) si Quick Wins

Pe topicul general de reabilitare exista link la o harta a CFR cu proiecte de la bugetul de stat. Acolo gasesti si lucrari pe 400, de ex intre Deda si Ghoergheni se face ceva


https://transparenta.infofer.ro/obiective_bs/


Dar in general sigur ca ar trebui un topic pt 400

cristi5

#801
@tom_sawyer de ce sa scoata ceva de pe PT? Doar ai vazut pe rutier ca PT e de cauciuc si e expandabil. Pe rutier e evident ca nj sunt bani destui si se prioritizeaza la comanda politica. Pe CF macar nu avem interes politic.

Faptul ca un proiect e in PT nu inseamna ca se va termina in PT (sau ca a inceput in PT). Vor baga fara numar acolo, cum fac si la rutier. Pe urma le vor intarzia pe toate si vor face cate putin din fiecare.

Xenos

Pe M 400 ar trebui facute niste RK usoare si mentenanta mai buna, e o linie turistica f interesanta, de asemenea importanta pentru traficul maghiarilor din secuime (nu degeaba trenurile cu vagoane MAV sunt rutate pe acolo). Apoi, stiu linia asta foarte bine pentru ca pe acolo circula trenurile de noapte spre Ardealul de Nord - Tg Mures, Bistrita, Beclean, Maramures, Satu Mare etc.

40-0802-5

Apropo de 400: s-a ridicat viteza la 65 km/h intre Subcetate Mures & Galautas, dupa ce ani de zile a fost la 50.
Acum am vazut ca 1641 are in livret 30 minute pe Gheorgheni - Toplita pe aprox. 35 km. Deci o medie comerciala de aproape 70 km/h.

Din pacate in continuare de la Toplita la Stanceni linia e praf, se merge cu 30 km/h ca acum 15 ani.

ionut.damian

Deci concluzia cu Gară de Nord care este? Vuieste presa pe subiectul respectiv, după ce au apărut diverse poze cu proiectul.

oc7avian

Faza 1 este încă în proiectare și avizare. Dar da, au apărut primele randări
Faza 2 (peroane, linii copertine) așteaptă un ultim aviz de la Cultură. Apropo, vom avea 2 pasaje: unul suprateran pe la mijloc, unul subteran în capătul spre Basarab.

alecs1

Quote from: oc7avian on February 26, 2025, 01:40:57 PMApropo, vom avea 2 pasaje: unul suprateran pe la mijloc, unul subteran în capătul spre Basarab.

Te referi la pasaj subteran care să ofere acces la peroane (măcar liniile 2-11, în caz că la restul nu se poate din cauza metroului)? 
Ai te rog un link spre schițe? Fix zilele astea am căutat, pentru că voiam să fac o sesizare (tardivă...) pentru un asemenea pasaj înspre Basarab.

TVlad

O sa arate ca naiba pasajul suprateran. De ce nu fac doua subterane? Sint galeriile de metrou dedesubt? Nu-s mai incolo, sub Calea Grivitei?

Liviu M

Vă referiți la pasaje de comunicare între peroane? Că la Basarab există deja pasaj intre Calea Griviței și Dinicu Golescu. La metrou, e drept, da' e practic în capu' la linii... Cu lift, cu acces la metrou, cu ieșiri la toate colțurile pe Griviței...
OK, dacă nu ajungi la linia 1 trebuie să treci peste şine, dar ca să facă trecerea civilizată trebuie un singur pasaj si ăla doar în curtea lor. Și garduri între linii, că altfel îl fac degeaba.  :lol:

alecs1

Comunicare între peroane, în stilul ăsta: https://imgur.com/a/acces-peroane-dinspre-basarab-89dB6rt

Ca să intri și dinspre Basarab. Acum cei care facem legătura cu transportul public la Basarab facem o măgărie tolerată, trecînd liniile pe niște mici treceri amenajate la capătul peronului. Ăia mai nesimțiți dau emoții bine mecanicilor.