Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

dragos76

Cum naiba poți afirma că închiderea frontierelor (și implicit o reducere masivă a mobilității populației) nu are efecte în micșorarea ratei de răspândire a virusului? Chiar nu are nici o logică pentru mine.

Ionut

#466
@frunzăverde

Sunt curios daca esti multumit de cum au tratat autoritățile române criza în țară, cat ai urmarit. Te invit sa și votezi dar as vrea sa și detaliezi.

Valabil pentru toata lumea, votați și detaliati daca vreti. Au fost multe dezbateri (și vor mai fi) dar nu pot deduce simplu cat de mulțumiți, per total, sunteti de raspunsul autorităților. Per total, medical, economic, social. Si pana acum desigur. Mai facem un poll peste X luni.

mariusj

Eu sunt curios cum o batranica la 70 de ani a stiut sa completeze o declaratie , si sa o printeze si sa acceseze siteul pentru a descarca pdf? Guvernul trebuia sa lase 3..4..5 zile relax cu amenzile si sa flexibilitate  in a distribui, explica si printa exemplarele cu declaratia pe propria raspundere. Amnezile ca si suma, foarte mari. Organele de ordine, desi aveai imcompleta declaratia, scria in procesul verbal lipsa declaratie. Gafa de  Cluj, mie greu sa cred ca Orban nu stia, de 1800 de pasageri.

gruiarew

S-a acționat în modul cel mai pur românesc, târziu, împleticit și câteodată în contradictoriu, ca să nu zic idiot. Site-ul cu declarațiile s-a actualizat târziu, abia pe la 10:30 am găsit declarația în noul format. Prima abatere ar fi mers un avertisment, abia apoi amendă. Dar pentru asta trebuie o bază de date în spate plus ceva muncă. Așa că ... arde-i pe fraieri cu amenzi aberante care oricum nu le pot plăti.
Pe de altă parte și populimea cam asta merită. Bag și eu clișeul standard "am ieșit puțin ieri că aveam o treabă și am fost șocat de câți erau pe afară". Lumea se strânge deja în grupuri fix ca înainte. Mie unuia mi-e frică de ce va urma.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

oc7avian

Bătrânica scrie de mână dacă n-are imprimantă, cum nici eu n-am avut

adiarc

#470
cred ca per total au actionat acceptabil...tinand cont si de nr mare de cetateni romani din strainatate,reveniti acasa ( printre care si eu )

e adevarat nu avem suficientă capacitate de testare,dar e evident ca lucrurile au fost tinute in frau,pt ca altfel ar fii explodat decesele.Impunerea restrictiilor a fost singura masura rezonabila tinand cont de starea sist de sanatate.

eu a trebuit sa vin din Anglia unde Boris s-a crezut mai catolic decat Papa si acum oamenii sufera consecintele.Si consider ca am luat decizia corecta pt acest moment



"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

nicolaem

#471
^^^@marius
in nici o tara un PM nu stie ce urmeaza sa se intample prin toate parcarile fie ele si dintrun aeroport.
"gafa" respectiva trebuie privita la rece:
-central s-a profitat politic de ea
-local exista un conflict personal intre seful CJ (PNL) si seful de la aeroport. Tise vrea sa scape de Ciceo de  vreo cativa ani dar nu poate. A incercat din nou acum amplificand scandalul. Din acest motiv nimeni nu a iesit local sa spuna " a fost o situatie nefericita pe care am rezolvat-o prin colaborare intre institutii in x minute pana la sosirea jandarmilor"
-in concret au veni 2 mii de oameni intr-un aeroport inghesuiti in autocare care au plecat inghesuiti in avioane. daca era problema de transmis infectia, se producea in autocar/avion nu in spatiu deschis.
-cand a vazut aglomeratia din parcare, aeroportul a cerut ajutorul jandarmeriei, si "gafa" a fost rezolvata rapid. Evident ca in presa s-au promovat poze din primele minute cand instinctul de turma a facut ca lumea sa se indrepte spre intrare.
-desi zborurile erau prevazute la intervale mai mari de timp, pasagerii au ajuns cu mult inainte in curtea aeroportului.
- e important ca situatia nu s-a repetat

Vei mai vedea in perioada urmatoare cozi/aglomeratii peste tot. Ultima ieri in Bucuresti la intrare la Zara.

Cat despre batranica de 70 de ani, ma indoiesc ca un politist a amendat batranici in primele zile care verbal confirmau ca locuiesc in zona si au iesit sa cumpere paine si nu stiau de declaratie.
Suntem destui care credem ca politia ne vrea raul cand ne amendeaza la 80km/h prin localitate. Dupa care epatam intre prieteni ca " m-a prins militianu f@#$l..."

LE cu zborurile.
    cei 1800 de oameni au plecat cu zboruri programate intre orele 13-21. In presa a aparut doar "incepand cu ora 13".
   intrarea in cladire s-a facu pe baza de apel nominal, iar oamenilor le era luata temperatura la intrare. Evident nici asta nu a aparut decat in unele ziare locale.

Oneinthecrowd

Quote from: cristi5 on May 15, 2020, 08:28:21 PM
Ba avem. Cauta Giesecke pe youtube. El zice ca se stie foarte bine in epidemiologie ca inchiderea granitelor nu ajuta la epidemii. Si zice asta repetat, inca de cand s-au inchis granitele. Acuma a iesit si nenea ala la nivel inalt la ECDC, care spre deosebire de pensionarul Giesecke, spune asta dintr-o pozitie oficiala. Pana nu vine un epidemiolog de profesie care sa zica invers, eu ca layperson nu pun la indoiala informatia asta.

Taman cand era sa zic hait, m-a prins cu lectia neivatata m-am proptit in articolul asta:

Studiu: Restricțiile de circulație impuse de Europa au oprit imunizarea populației. Japonezii au fost imunizați fără să știe
https://www.smartradio.ro/studiu-restrictiile-de-circulatie-impuse-de-europa-au-oprit-imunizarea-populatiei-japonezii-au-fost-imunizati-fara-sa-stie/

Deci altii zic ca exista influenta. Cu plus sau cu minus, dar exista influenta.

Si ultimul meu comentariu pe acest subiect: Nu stiu care dintre ei are dreptate, ma pricep la acest subiect la fel de mult cat se pricep colegii de forum la antropologia primatelor mici. Si nici nu imi propun sa aflu eu raspunsul, altul e rolul meu in societate. Ma astept ca cei care sunt platiti de societate pentru asta sa se aseze la aceeasi masa, sa analizeze, calculeze, compileze si ce-or mai face ei si sa ne dea solutia la fel cum eu imi fac partea mea. Pana cand vom avea asta eu cred ca nu avem pe masa decat mai multe teorii care asteapa sa fie (in)validate.

Iar despre nea asta de la ECDC pot spune doar ca a pierdut complet respectul meu cand a zis ca tarile au procedat cum au crezut in lipsa sfatului lor. Care a fost sfatul lor oficial spus tare si raspicat de sa se auda pana la Vintu de Sus? Ca eu unul nu l-am vazut nici la tv si nici in presa prin februarie cand lucrurile deja incepeau sa se imputa. Pentru ca daca informatia a fost transmisa si a stat la sertar iar ulterior se va dovedi ca a avut dreptate, vom putea trage de urechi guvernul.

Quote from: cristi5 on May 15, 2020, 08:28:21 PM
Eu pur si simplu informez despre alternative durabile la lockdown, care nu ii durabil.

La ce imagini vad azi din "libertate", cu lumea care nu respecta o distanta elementara (unii poate cred ca-s protejati de masti) mi-e teama ca Romania va mai face un lockdown.

Cred ca toata lumea este constienta si in acord ca un lockdown prelungit nu e sustenabil din nici un punct de vedere.

E foarte probabil sa avem un al doilea val mult mai puternic. Daca interpetez corect ceea ce vad si ce aud si guvernul se pregateste pentru acest scenariu.

Presedintele deja a anuntat ca daca lucrurile merg prost se revine la restrictii. E un semnal.

MApN, achiziție de 200 de tone de echipamente medicale prin Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții

"Potrivit sursei citate, produsele vor fi plătite şi aduse în ţară în mai multe etape, potrivit unui calendar de livrare coordonat cu NSPA de Statul Major al Forţelor Navale şi Direcţia Medicală, cu sprijinul SMAp, care se va derula în perioada mai – noiembrie 2020".

Articol complet:
https://www.capital.ro/mapn-achizitie-de-200-de-tone-de-echipamente-medicale-prin-agentia-nato-pentru-sprijin-si-achizitii.html

Quote from: cristi5 on May 15, 2020, 08:28:21 PM
De acord si cu digitalizarea. Acolo mai e mult de lucru. Chiar vorbeam azi cu un bugetar. Ar putea lucra de acasa in continuare, dar are de semnat hartii...

Eu cred (de fapt nu eu, FHM) ca trebuie incurajat lucrul de acasa in continuare, pentru protejarea sistemului medical, pana populatia devine mai rezistenta la virus (daca devine). Si si dupa aceea, din motive de timp si mediu.

Asta cu semnatul hartiilor e poate cea mai mare porcarie din institutiile de stat din Romania. E asa de usor sa implementezi o semnatura electronica.

Perfect de acord cu lucrul de acasa in continuare. De altfel, stiu deja companii care in continuare lucreaza de acasa si care cel mai probabil asteapta sa vada ce se intampla in urmatoarele saptamani. In afara de partea de sanatate, e vorba si de bani cheltuiti pe logistica reintegrarii la birou cu risc ca in trei saptamani sa se intoarca acasa.

Mai mult, cred ca vom vedea si dupa ce trece criza asta multe companii care vor continua acest mod de lucru - intr-o masura mai mare sau mai mica. Iar asta va avea influente asupra constructiilor, pietei imobiliare, sectorului IT si altele.

Io

Pe ansamblu masurile luate au fost corecte cu citeva scapari. Scopurile, limitarea raspindirii virusului si evitarea punerii sub presiune a sistemului medical au fost atinse. Mi-e insa de o recrudescenta a epidemiei peste 10-14 zile.
Mi-e foame sa merg pe munte dar nu voi modifica nimic din comportamentul avut pina acum. Cel putin 3 saptamini de-aci inainte vom sta in casa si vom iesi doar pentru cumparaturile strict necesare. Teancul de carti necitite devenise oricum prea mare.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

Oneinthecrowd

Votat.

Plusuri:
- au reusit sa scoata un fel de bici din rahatul sistemul medical romanesc care este asa cum il stim si sa limiteze cat de mult pierderile de vieti
- au incercat o comunicare permanenta cu cetatenii in asa fel incat sa stim ce se intampla si ce va urma.

Minusuri:
- lipsa experienta manageriala care s-a vazut in multe balbe de la inceput pana la acum mai ales pe partea de control a circulatiei persoanelor.
- lipsa proactivitate. Inteleg faptul nu prea stiau cam cum sa se ia la tranta cu virusul, dar puteau macar sa se ocupe de aprovizionare cu materiale un pic mai devreme.


Alutus

Ca masuri aplicate populatiei generale suplimentare

- as fi introdus masca obligatorie din ziua 1 a starii de urgenta (nu inteleg de ce s-a recomandat la inceput utilizarea doar de catre cei bolnavi, in conditiile in care se stia ca multi purtatori pot fi asimptomatici)
- toate zborurile internationale oprite mai repede
- interzis intrarea in tara cu autocarele
- cei ce intrau cu masina mica carantinati si testati pana la obtinerea a doua probe negative

In rest not good, not terrible...se pare ca zicala "frica pazeste bostanaria" s-a adeverit si ca si romanii pot respecta reguli daca simt presiunea apropiata a unor amenzi usturatoare (daca s-ar mai si achita ar fi ideal)
Alea iacta est

bgd77

Cateva observatii Alutus:

Quote- as fi introdus masca obligatorie din ziua 1 a starii de urgenta (nu inteleg de ce s-a recomandat la inceput utilizarea doar de catre cei bolnavi, in conditiile in care se stia ca multi purtatori pot fi asimptomatici)
- recomandarea de a purta masca a venit mai tarziu, de la OMS; in foarte multe tari, inclusiv SUA, s-a zis initial sa nu se poarta masca, apoi, pe masura ce s-au adunat dovezile ca ar ajuta, s-a schimbat recomandarea
- in plus, la inceput era criza de masti, preturi foarte mari si speculatii; era mult mai important sa ajunga mastile la cei care sunt in linia 1: medici, asistente; daca s-ar fi adaugat si milioane de oameni care ar fi vrut sa cumpere...

Quote- cei ce intrau cu masina mica carantinati si testati pana la obtinerea a doua probe negative
- initial capacitatea de testare era foarte mica si au trebuit sa prioritize; si acum, tinand cont ca s-au intors peste 1 milion de oameni in tara, la capacitatea de acum, ar fi imposibil sa-i testeze pe toti in 2 saptamani

Eu cred ca s-au descurcat onorabil, mai bine decat m-as fi asteptat. Pacat insa de balbele cu trecerea la starea de alerta, au fost 1-2 saptamani in care mesajele despre ce va insemna asta au fost contradictorii.

dragos76

@Io, de ce consideri că ar fi riscant să ieșî la munte, și preferi să stai în casă? Bine, niște ture ușurele, unde să nu ai nevoi de companioni în afara familiei, sau a celor cu care erai deja în contact.

dr4qul4

Au avut pornirea mai grea. Sa nu uitam ca unii inca mai vroiau alegeri anticipate si se jucau cu Matzu pe post de premier. Apoi era ministrul ala al sanatatii cazut de pe luna.
Bine ca i-au lasat pe arafat, streinu-cercel si nelu tataru sa se ocupe si orban s-a izolat la vila lac. De fapt schimbarea de ministru cred ca a fost cea mai buna decizie.
Recomandarea initiala de a NU se purta masca, a fost una din cele mai bune decizii. LUMEA (adica toata Terra) era obisnuita sa cumpere masti din China. Apoi dintr-o data China a oprit exporturile.
Fara recomandarea de a nu se purta masca, statul nu ar fi gasit masti pentru personalul medical.
Asa ca decizia a fost una fireasca. Sansele sa te imbolnavesti cand te duci la magazin sunt minime. Insa  sansele ca un doctor/asistenta sa se imbolnaveasca sunt enorme daca nu poarta maca.
Au fost multe balbe, dar deciziile importante s-au luat la timp. Cel putin cifrele sunt de partea lor. Am scapat ieftin pana acum.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

Duta C

Au actionat bine ,repede .Nu au lalait-o ca Italienii sau francezii.Au ajutat privatii sa inceapa productia de masti+costume+biocid.Trebuie o mina de fier ca sa treci cu pierderi minime si cu bine peste o epidemie! Deci in concluzie sunt FOARTE MULTUMIT .