[CT] Constanta istorica

Started by Harry, December 18, 2013, 01:59:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Harry

In februarie 2013 au fost demarate lucrarile de restaurare a promenadei Cazinoului din centrul istoric.
Proiectul prevede consolidarea malurilor falezei, restaurarea balustradei, redesenarea aleilor pietonale, pavarea cu granit a acestora, reabilitarea fantanilor arteziene, consolidarea colonadelor din jurul statuii lui Eminescu, repunerea pe soclu a statuii Reginei Carmen Sylva.
Mobilierul urban, foisoarele, sistemul de iluminat si dotarile urbane vor fi realizate in stil art nouveau, replici 1:1 ale celor existente in perioada interbelica.
Termenul de finalizare este luna mai 2014.


















Harry

În prezent stadiul lucrîrilor se prezintă astfel:

-lucrările de consolidare a falezei sunt finaliate
-s-au montat cele 4 catarge
-fundaţiile foişoarelor şi ale pavilionului pentru ziua marinei sunt finalizate
-fundaţiile scărilor şi noilor aleri pietonale sunt finalizate
-consolidarea colonadelor de la statuia lui Eminescu s-a finalizat
-tronsonul 1 Vraja Mării - Cazino este finalizat în proporţie de 90%
-statuia Reginei Carmen Sylva a fost repusă pe soclu după 65 de ani în care a stat în subsolutile Muzeului de artă


















Harry


Harry

#3
Lucrarile de restaurare a Pietei Ovidiu constau in pavarea cu granit, refacerea scarilor de acces pe faleza, inlocuirea sistemului de iluminat, a moblierului urban si a dotarilor urbane cu unele cu design de epoca.
Lucrarile sunt finalizate in proporţie de 98%, ins din cauza unor deficiente realizate la montarea pavajului in unele zone, receptia se va face abia in luna aprilie 2014 dupa remedierea acestor probleme.
Reglementarea circulatiei auto se face cu ajutorul bolarzilor retractabili.










Harry


























si una de sezon de la bunul meu prieten Radu Cornescu




Harry

#5
Proiectul demarat in iarna lui 2012 va fi finalizat pe etape pana in septembrie 2014.
In cadrul acestui proiect se inlocuiesc toate conductele de apa si canalizare, se trece in subterna reteaua de fibra optica, de asemenea strazile vor fi pavate cu dale de granit de 25x25x7 cm. Trotuarele se vor desfiinta, delimitarea dintre acestea si carosabil urmand a se face doar vizual prin granit de alta culoare. Mobilierul urban, dotarile urbane si corpurile de iluminat vor fi replici ale celor care au existat in oras in perioada interbelica.
Dalele de granit se monteaza pe fundatii din beton armat gros de 30 cm.












Harry


Harry


Harry

#8
Scopul topicului este sa prezinte lucrarile ce au loc in centrul vechi: Portul Tomis, amenajarea parcurilor si cel mai important restaurarea cladirilor si monumentelor.
Mai jos este atasata o harta a oraşului vechi, pe parcursul topicului insa ne vom axa pe orasul vechi - turistic adica pe zonele 1, 2, 3 şi 5.
Orasul Constanta, ca oras modern a fost creat la sfarsitul lui 1800 cand Sultanul Abdul Medgid a inchiriat catre Danube & Black Sea Railway & Kustendje Harbor tot ce inseamna actualul centru vechi intre bd Mamaia  si Marea Neagra. Astfel orasul a fost practic proiectat si construit de britanici intrucat la momentul inchirieii terenului Constanta fusese practic distrusa de razboiul ruso-turc si daca mai era locuit de 200 de suflete care traiau in conditii mizere.
Britanicii realizeaza un model de strazi de tip grid, model care surprinzator a fost pastrat si in comunism si este folosit si in prezent. De asemenea au ridicat peste 200 de cladiri: hoteluri, gara care a functionat pana in anii 60, locuinte etc.
Trecerea Dobrogei la Romania  adus cu sine doar inlocuirea vechilor denumiri britanice cu unele romanesti spre exemplu hotel Terminus devine Hotel Carol (actualul sediu al Comandamentului Naval), State Avenue/Main Avenue devine strada Carol (actualul bulevard Tomis) etc. In rest modelul de dezvoltare a retelei stradale a fost pastrat. Datorita prezentei unui numar mare de companii britanice si americane precum si datorita liniilor navale directe Constanta - New York dar si arhitectilor romani pregatiti in strainatat si a arhitectilor straini prezenti in oras, Constanta era conectata la tot ce insema cultura si civilizatia occidentala. Acest lucru se vede cel mai bine in arhitectura cladirilor si orasul vechi. Astfel desi situat la Portile Orientului, cladirile in stil oriental pot fi numarate pe degetele de la o mana. De asemenea cladirile in stil neoromanesc sunt foarte putine. In schimb domina neoclasicismul si art-deco-ul.
Din pacate legea romanseasca din prezent ia la pachet blocurile interbelice cu blocurile comuniste si astfel riscam ca numeroase strazi/bulevarde din centrul vechi sa fie distrus prin interventii care strica arhitectura cladirii.


Harry

Parcul Regele Carol 1

Proiectul ce va fi demarat in primavara prevede amenajarea fasiei verzi dintre Poarta 1 si Poarta 2 si transformarea in parc. In proiect este prinsa si reabilitarea si consolidarea scarilor de acces sin zona statuii lui Anghel Saligny. Ca in tot centrul vechi mobilierul, dotarile urbane si corpurile de iluminat vor fi in stil retro, iar pavajul va fi din granit.








Harry

Parcul Arheologic
Proiect aflat pe lista de rezerva, s-a reusit obtinerea finanatarii pentru reamneajarea lui. Lucrarile vor incepe in primavara anului 2014.
Parcul va fi reamenajat, aleile vor fi pavate, de asemenea va fi amenajata o fantana arteziana dupa planurile sculptorului Ion Jalea. Bazinele arteziene din dreptul statuii Victoria vor fi înlocuite cu arteziene la nivelul solului. Piese arheologice vor fi scoase din subsolul Muzeului de Istorie si vor fi expuse pe aleile parcului. Zidurile cetatii Tomis vor fi reabilitare si unde este cazul refacute, iar poarta principala a cetatii va fi reconstruita. In plus se vor amenaja locuri de joaca si un spatiu pentru animale de companie. Mobilierul urban, dotarile urbane, stalpii de iluminat şi foisoarele (de relaxare şi cele care vor adăposti toalete publice) vor fi în stil art nouveau la fel ca pe promenada Cazinoului.




Harry

Centrul multifuncţional educativ pentru tineret "Jean Constantin"

Valoarea estimată a investiţiei: 7 milioane RON + TVA.
Durata estimată a lucrărilor: 12 luni de la data ordinului de începere.

Conform proiectului tehnic, principalele lucrări care urmează a se executa sunt:
-reabilitare şi modernizare sală de spectacole;
-construire loje pentru spectatori;
-construire ecran cinema;
-extindere scenă existentă;
-construire scară de beton pentru accesul la etaj.

Regimul de înălţime va deveni P+2E.

Fatada principală va fi de tip perete vitrat, realizat din sticlă securizată.
Pereţii exteriori vor fi termoizolaţi cu polistiren de 10 cm, plasă de fibră de sticlă şi tencuială de exterior, culoarea albă. Tâmplăria folosită va fi din aluminiu natur.

Contractul pentru executie a fost atribuit si in primavara ar trebui sa inceapa lucrarile.













Harry

Restaurare Strada Doinei no. 2

Strada Doinei, alături de stradela Basarabi sunt cele mai scurte străzi din oraş. Pe strada Doinei se află un singur imobil. Este vorba de un bloc art deco cu subsol, parter şi două etaje. Design-ul este simplu şi elegant faţada fiind pusă în valoare prin motivul ramelor scenice. Accesul în imobil se face printr-o mică curte interioară. Designul cu linii drepte se regăseşte şi la feroneria casei scării care se dezvoltă vertical pentru a da un aer zvelt construcţiei care în mare parte are o desfăşurare orizontală prelungă.










Harry

A fost demarata licitatia pentru Lucrari de executie investitie de baza pentru proiectul "Centrul de excelenta in turism si servicii Tomis". Valoarea estimata: 3.781.000 lei la care se adauga TVA. Durata lucrarilor: 13 luni de la data emiterii ordinului de incepere a lucrarilor. Deschiderea ofertelor va avea loc pe data de 10.07.2013. Imobilul aflat in stadiu de ruina a fost edificat in anul 1908 si are un regim de inaltime S partial +P+E. Constructia nu mai are decat zidurile exterioare. Conform proiectului tehnic: Fatada exterioara se pastreaza, la fel ca si fatada anterioara, iar acolo unde se va desface pentru a permite accesul utilajelor va fi refacuta folosind materialele initiale. La interior se va lasa un gol central ce va fi acoperit cu un luminator. Tamplaria exterioara va fi din lemn triplustrat la ferestre si la usi.








Harry

Reabilitare Hotel Hrisicos
Acesta este amplasat la intrarea in Piata Ovidiu a strazii Traian. Hotelul care o perioada a gazduit si BCR este acum in plin proces de restaurare. La finalul lucrarilor isi va recapata functiunea de hotel si va avea 4*.
La fel ca si casa Damadian partea subterana a cladirii este o vila romana foarte bine conservata. La parter se va deschide restaurantul Red Angus.