Operatorii feroviari privati din Romania

Started by vancouver, September 15, 2013, 10:11:08 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frunzaverde

Ramele RIO sunt extrem de vechi si rablagite (desi cu interioarele Regiotrans/Regiocalatori relativ comode), si nu mai au cine-stie-ce viata in ele, anul trecut trebuia deja sa fie ultimul an cu ele, dar nu au reusit sa aduca suficiente rame TER-X.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

Konter

Operatorul feroviar Astra Trans Carpatic studiază piața în vederea unei posibile achiziții de rame electrice. Dacă inițiativa se va concretiza, ATC va deveni al doilea operator de transport feroviar de călători din România care va opera rame cu tracțiune electrică, după Softrans, având în vedere că nici CFR Călători nu mai dispune în parcul activ de asemenea material rulant.
Club Feroviar a lansat o campanie de presă prin care prezintă rezultatele obținute în anul 2023 de operatorii de transport feroviar, fie ei de călători sau de marfă, și perspectivele pentru anul în curs. Astfel, am trimis solicitări de presă conducerilor celor șase operatori de călători (inclusiv operatorului național CFR Călători) și către cele mai importante societăți de transport de marfă pe calea ferată. Azi vă prezentăm bilanțul Astra Trans Carpatic pe 2023 și intențiile operatorului pentru anul în curs.
L-am întrebat pe directorul general al societății, Liviu Pescărașu, ce material rulant a fost cumpărat în anul 2023 și care este programul de achiziții pentru 2024. ,,În 2023 nu au fost efectuate achiziții. Pentru anul 2024 se caută oportunități de a achiziționa EMU (Electric Multiple Units, adică rame electrice – n.red.)", a răspuns șeful ATC.
Întrebat pe ce rute vor fi introduse aceste trenuri, dacă și când vor fi cumpărate, Liviu Pescărașu a răspuns că este vorba de ruta București-Brașov și de București-Mangalia, "atunci când va fi electrificată".
Pe aceste rute, în momentul de față operatorul feroviar din Arad pune în circulație automotoare diesel IC2, cumpărate aproape noi de la compania feroviară de stat din Danemarca (DSB), care oferă un grad sporit de confort. În sezonul estival, datorită faptului că nu trebuie schimbată locomotiva la Constanța, ca în cazul CFR Călători, trenurile ATC scot cel mai bun timp de parcurs pe relația București-Mangalia.

Potrivit conducerii ATC, în parcul său de material rulant se află 12 vagoane (șase în proprietate și alte șase închiriate), fabricate în anii 2016 și 2017, patru locomotive electrice (toate închiriate) și 15 automotoare (în proprietate), fabricate în anul 2013.

https://clubferoviar.ro/bilantul-astra-trans-carpatic-pe-2023-rame-electrice/

Konter

" INTERREGIONAL CĂLĂTORI a avut în 2023 o cifră de afaceri netă de 114.817.650 de lei, echivalentul a aproximativ 23 de milioane de euro. Indicatorul este în creștere cu 12,75% față de valoarea consemnată cu un an înainte, de 102.618.112 lei.
În schimb, profitul Interregional Călători este în scădere, de la 1.940.024 de lei în 2022 la 1.641.775 de lei (330.000 de euro) anul trecut. Din punctul de vedere al resursei umane, numărul mediu de salariați a crescut de la 172 în 2022 la 199 în 2023.

Și bilanțul Softrans este publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor. Anul trecut, transportatorul craiovean a realizat o cifră de afaceri netă de 41.264.133 de lei, echivalentul a puțin peste opt milioane de euro. Indicatorul este și în acest caz în creștere (+ 6,8%) față de cel consemnat în 2022, de 38.639.838 de lei.
Surpriza apare însă atunci când consultăm valoarea profitului realizat în 2023, de 3.121.839 de lei, echivalentul a 626.000 de euro. Valoarea este în creștere cu peste 24% față de cea realizată în anul anterior, de 2.510.633 de lei.
Mai mult, este vorba de al doilea cel mai mare profit, la mică distanță după Astra Trans Carpatic (3.198.896 de lei), în cifre absolute, realizat de un operator feroviar de călători în 2023.
Astfel, Softrans, cu doar 57 de salariați (număr mediu în 2023 față de 53 în anul anterior) și cu un parc de material rulant compus din doar trei rame electrice de producție proprie, reușește să fie mult mai profitabil decât "coloși" ca Regio Călători.

În parcul de material rulant al Astra Trans Carpatic se află 12 vagoane (șase în proprietate și alte șase închiriate), fabricate în anii 2016 și 2017, patru locomotive electrice (toate închiriate) și 15 automotoare (în proprietate), fabricate în anul 2013.

De cealaltă parte, unul dintre marii operatori privați, Transferoviar Călători, a consemnat pierdere anul trecut. Iar cel mai mare operator, cel de stat CFR Călători, înroșește halucinant bilanțul.

Cei mai perdanți operatori feroviari de călători primesc cele mai mari compensații

Astra Trans Carpatic are o compensație de 31,04 lei pe tren kilometru, mai mică fiind doar cea a Interregional Călători – de 30,45 lei pe tren kilometru. Softrans are o compensație de 35,35 lei pe tren kilometru.
În rest, ceilalți operatori primesc compensații mai mari, din motive știute doar de ARF. Astfel, operatorul feroviar de stat CFR Călători primește cea mai mare compensație, de 44,73 lei pe tren kilometru, și are pierderi imense pe 2023, așa cum am arătat într-un articol recent.
Urmează Regio Călători, cu o compensație de 41,22 lei pe tren kilometru, și Transferoviar Călători, cu 40,41 lei pe tren kilometru, potrivit actelor adiționale la Contractele de Servicii Publice din data de 11 aprilie 2024, așa cum sunt ele publicate pe site-ul ARF."
Sursa

Sorinus

TFC ce mai opereaza pe Bucuresti-Brasov? Tot ramele alea cu scaune de-ti rup fundul?

Claudiu T.

Am calatorit si eu de curiozitate cu trenul dupa foarte mult timp. Am ales operator privat fara sa imi fac mari sperante drept ptr care nu am fost (foarte) dezamagit dar nici incantat. Am mers la Targoviste din Gara de N Bucuresti cu Transferoviar calatori.

Desi afara nu era foarte cald dimineata,in vagon era deja destul de cald dar suportabil. La intoarcere in jur de ora 16 deja era cuptor. Nu avea aer conditionat iar geamurile sunt mici si rare in vagon deci nici pe ventilatie nu te puteai baza.

Alta nemultumire a fost toaleta care nu avea nici macar apa de spalat pe maini,nu aveam pretentia de sapun sau altelel.

Pretul este mai mare ca si cel rutier ptr o masina "normala" pe benzina. Daca vorbim de diesel, GPL sau hibrida deja clar trenul e foarte scump. Asta cred ca e ceva general nu doar la operator privat si indiferent de ruta.

Ca si timpi,nu a avut intarziere dar comparat cu ce as fi facut cu masina a fost ceva mai mare la care adaug si timpul necesar ptr a ajunge la gara.

Deci nu am gasit nici un beneficiu personal cu exceptia unei amprente mai mici asupra mediului inconjurator. Nu cred sa mai repet experienta decat in caz exceptional. o zic cu tristete ptr ca mi-as dori sa calatoresc cu trenul la pret decent,conditii si timpi. Poate in alta viata sau in alta tara.
Romani 15.1 Datori suntem noi cei tari să purtăm slăbiciunile celor neputincioşi şi să nu căutăm plăcerea noastră

Konter

O companie privată va pune în circulație 33 de trenuri cumpărate din Israel. Firma cu sediul în Iași a cumpărat mai multe trenuri model IC3, aflat în circulație și în Danemarca, cu gândul de a începe de la finele acestui an deservirea unor rute de lung parcurs din România.
Trenuri similare cu cele achiziționate de Ferotrans Iași, companie deținută de Dumitru Anchidin, sunt în exploatare în Danemarca. În această țară sunt in circulație pentru încă 10 ani peste 90 de trenuri IC3. Acestea au fost fabricate de divizia scandinavă a ABB în colaborare cu operatorul national DSB.
Trenurile urmează să ajungă în România în vara acestui an pe rută maritimă, Ferotrans lucrând în prezent la planul de transport al acestora, spune Anchidin. Este favorizată ruta maritimă în condițiile în care ruta terestră prin Orientul Mijlociu e total nesigură. Aceste trenuri sunt vândute de israelieni ca urmare a electrificării integrale a retelei lor. Materialul rulant este dotat cu cuplare automată, acest sistem oferind posibilitatea legării facile a trenurilor. IC3 urmează să fie autorizat de AFER pentru folosire în România. O bună parte dintre trenuri, respectiv 14, sunt fabricate imediat după 2000. Acestea au inclus sistemul PZB 90 (indusi) care le face compatibile cu rețeaua noastră.

Operarea va fi făcută prin firma Ferotrafic TFI SRL deținută tot de omul de afaceri ieșean, aceasta obținând în mai 2024 licența de transport feroviar călători.
România are nevoie în continuare de parc de material rulant, lucru arătat și de declarațiile unor responsabili din domeniu. ,,Dorim să obținem trase de la CFR SA și apoi să obținem contracte de servicii publice din partea ARF", spune Anchidin. Pentru început trenurile vor circula pe rute intecity care să lege orașele Iași, Suceava, București, Constanța.

Surse neoficiale afirmă că tranzacția ar fi fost de 15 milioane euro, pornindu-se inițial de la 509 mii euro pe bucată (peste 16 milioane euro în total).
Intrarea trenurilor în exploatare la o companie din estul României pare a echilibra peisajul transportatorilor ferovari de călători dominat de operatori din alte regiuni ale țării decât Moldova. Avem două companii în zona de vest și sud-vest a țării (Softronic Craiova și Astra TransCarpatic), trei în Transilvania (Regio Călători Brașov, Transferoviar Călători și InterRegional Călători din Cluj), una în sud (CFR Călători București). Cu 33 de trenuri de confort sporit, noului operator ieșean nu ar trebui să îi fie greu să se impună pe piața locală.
sursa

AndreiB

Yay acum si la IC diesel sub catenara!

alecs1

#337
Quote from: Konter on July 18, 2024, 04:57:47 PMsursa

Le-a văzut cineva pe viu? Așa, din poze, mecanicul pare chiar mai expus ca în Wadloperele de la TFC, și văd săptămînal în știri cîte un camion izbit de tren.

Ca fapt divers poate interesant, un clip cu decuplarea facilitată de acea ușă+post de conducere:
(versiunea electrică, nu ce aduce operatorul în Ro).

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

dan tm

Mi se pare mie s-au se decupleaza cit sint inca in mers? :o

dobrogean

Se pare că aduce atât rame diesel cât și electrice.

Konter

Operatorii străini amenință că părăsesc România. Curtea de Conturi nu mai lasă CFR să reducă TUI la traficul internațional. Companiile străine amenință cu mutarea traficului prin Serbia.

Concret, surse participante la discuții au informat că CFR SA i s-ar fi reproșat verbal de către Curtea de Conturi că reducerea acordată traficului internațional, undeva 33% din TUI, nu se regăsește într-o sporire a traficului și a veniturilor.
Comparația a fost făcută de către Curtea de Conturi, instituție ai cărei angajați nu au nici cea mai mică pregătire în domeniul economiei transporturilor feroviare, cu anul trecut. Comparația este nepotrivită, spune Simona Istrate, președinta Organizației Patronale a Societăților Feroviare Private din România (OPSFPR).

,,Comparația cu anul trecut e artificială căci 2023 nu seamănă cu 2024 din cauza reducerilor de trafic, secțiilor modernizate, lucrărilor quick-wins și reducerii transporturilor de cereale din Ucraina", afirmă ea. Istrate spune că 2024 este primul an dintr-un posibil șir mai lung de ani care vor aduce dificultăți în sector.

Anunțul CFR SA a fost primit cu iritare de către operatorii străini prezenți în România. DB Cargo Germania este al treilea operator după CFR Marfă și GFR iar Rail Cargo Austria este și aceasta printre primii operatori. Reprezentanți ai unora dintre aceste companii au amenințat că își vor muta operațiunile pe la sud prin Serbia. Oricum mai multe persoane din domeniu discută faptul că un coridor sudic, anume Bulgaria, Serbia este un concurent puternic variantei de transport prin România.

Supărarea patronatelor este aceea că CFR SA s-a împăcat cu ideea subfinanțării sectorului din partea Guvernului însă nu face nimic pentru a redresa situația. Și noi și CFR SA spunem că este subfinanțare a sectorului. CFR SA s-a împăcat însă cu ideea și recurge la majorarea TUI ca singura soluție confortabilă pentru ei, spune Simona Istrat
Sursa

dobrogean

Informatia nu este corecta. Reducerea de TUI pentru trenurile in tranzit international pe reteaua CFR nu se mai acorda din anul 2021, fiind inlocuita cu reducerea de TUI de 33% acordata pentru transportul intermodal.
Transportul intermodal a crescut ca volum, deci se justifica acordarea in continuare a reducerii de TUI, care are drept scop atragerea unui trafic nou.

Konter

Operator falimentat de CFR SA. La câteva luni după deraierea unei garnituri întregi cu cereale, patronii unui mic operator de transport feroviar de marfă se află în fața falimentului.

Acesta a fost provocat nu de planurile eronate de afaceri, de investiții nesăbuite, țepe date de partenerii de afaceri sau de lipsa cererii, ci de daunele înregistrate anul trecut după deraierea unui transport din cauza stării în care se găsesc șinele CFR SA. Raportul AGIFER publicat zilele trecute arată că nu e vina lor, ci a CFR SA.
Cu un zel suspect, acuză Valentin Grosu, ASFR a sosit la doar câteva ore după eveniment (deraierea a avut loc imediat după miezul nopții), la șase dimineața, și a ridicat CUS. ,,Ne-au restricționat CUS abuziv trei zile pe anumite părți din certificat și anume cele referitoare la accesul pe linii. Nu puteau suspenda CUS pe locomotive, căci s-a dovedit că mecanicii nu au consumat deloc alcool. ASFR în viața lor nu s-au trezit la 2 noaptea să trimita pe cineva ca la șase fara zece dimineața să se primească suspendare. Nu știam că ASFR lucrează noaptea. Nu doresc nimănui să fie trezit noaptea din somn să i se zică că s-au răsturnat două vagoane și 11 au deraiat. Suspendarea nu a fost publicată nicăieri în ERADIS. Sunt foarte dezamăgit", spune el.

În replică, ASFR afirmă că s-a procedat corect. ,,La momentul luării deciziei de restricționare a fost ridicat CUS pe o perioadă scurtă de câteva zile, ASFR trebuia să se convingă ca sunt îndeplinite în continuare cerințele privind siguranța feroviară. Acțiunea de supraveghere nu s-a efectuat doar la operatorul de transport, ci și la CFR SA", explică reprezentanții Autorității.

Consecințe

Suspendarea a durat trei zile și a dus la o grămadă de complicații. ,,Nu am mai putut recupera, căci au fost zilele de weekend, am avut trenuri în frontieră, am cumpărat tracțiune de la alte firme, iar trenurile contractate le-am dus cu alți operatori. Am plătit mult mai mulți bani", spune Grosu.

Asigurarea de răspundere civilă a fost ridicată firmei de la 14 mii la 80 de mii de euro pe an. Marfa pierdută a fost 60 de mii de euro și nu era acoperită de asigurare, căci în România societățile de asigurări nu o asigură, știind starea proastă a căii ferate. Aceasta pentru că 90% dintre accidente sunt din cauza infrastructurii feroviare.

Afacerile au intrat pe o pantă descendentă de atunci. Strict paguba nu a fost uriașă, însă ,,ne-a impactat ulterior, căci de atunci (potențialii clienți – n.red.) se uitau la noi ciudat, toate firmele ne-au cerut documentatie, ce s-a întâmplat, cum s-a întamplat".

În toamna anului trecut, Global Rail Solutions a intrat direct în faliment. Potrivit supervizor.ro compania a intrat direct în faliment (la propria cerere) pe data de 26 septembrie 2024, conform deciziei pronunţate de judecătorul sindic Ştefan Dorin Caravelea de la Tribunalul Timiş, în Dosarul nr. 4914/30/2024.

,,Din punctul meu de vedere nu mai am nimic de câștigat și nici de recuperat, ultimele salarii le-am plătit din buzunar. Nu mi-a fost ușor să dau afară peste 60 de oameni și nici cu sănătatea nu mai stau bine. Acum creditorii trebuie să se îndrepte împotriva lor. Noi, acționarii, nu am mai văzut orizontul", spune el.

dan tm

Gruia Stoica a clonat la Registrul Comerțului compania statului, Carpatica Feroviar

Carpatica Feroviar SA sau Carpatica Feroviar SRL? Îndrăgostit până peste cap de afacerile cu statul și de profiturile trase de aici, Gruia Stoica a înființat o firmă cu denumire identică cu cea deținută de stat, Carpatica Feroviar Romania, înlocuitoare a CFR Marfă.  Dacă firma statului e SA, cea a lui Gruia Stoica e SRL. Mulți ar putea face în viitor confuzia înțelegând prea târziu diferența.

Carpatica Feroviar SA sau Carpatica Feroviar SRL? Este întrebarea la care firmele din domeniul feroviar vor trebui să obțină răspunsuri cât de curând dacă vor dori să facă afaceri cu acestea.
S-a mișcat rapid. Clonarea a durat doar o săptămână

În luna octombrie 2024, Guvernul a emis HG 1327 (23 octombrie) privind înființarea companiei Carpatica Feroviar Romania SA (societate pe acțiuni). Doar o săptămână mai târziu, la 30 octombrie 2024, Gabriela Stoica, fiica lui Gruia Stoica, a înființat și ea Carpatica Feroviar SRL (societate cu răspundere limitată).


Potrivit datelor ce figurează la Registrul Comerțului, Gabriela Stoica (foto, sursa wowbiz.ro) este singurul administrator și acționar al Carpatica Feroviar SRL, companie care are un capital social de 200 de lei. De menționat că firma de stat are un capital de înființare de 125 mii lei.

Pentru cei care cred că e o simplă confuzie de nume între fiica lui Gruia Stoica și persoana care e administratorul SRL omonim, îi asigurăm că nu e așa. Gabriela Stoica apare legată ca administrator sau acționar și la alte companii ale grupului lui Gruia Stoica, precum Poiana Ciucaș SA din Poiana Brașov Brașov, RELOC SA sau Grampet Resources.

Firma înființată de avocata lui Gruia Stoica

Mai mult, numărul de telefon de contact ce apare la Registrul Comerțului și Ministerul de Finanțe aparține avocatei Valeria Schelean. Aceasta este o apropiată a omului de afaceri, relația dintre cei doi fiind la un moment dat chiar de natură sentimentală, după cum a relatat presa.

Contactată de Club Feroviar, aceasta a refuzat să răspundă unor întrebări simple, precum care este motivul, care este scopul urmărit la alegerea unei denumiri identice cu cea a companiei de stat. ,,Eu am înregistrat firma la Registrul Comerțului. Toate datele sunt publice. Eu nu pot spune mai mult, căci am clauză de confidențialitate", a spus ea.

Valeria Schelean a fost deputat PNL timp de două mandate (până în 2020) și a deținut și funcția de vicepreședinte al Comisiei Juridice, Disciplină și Imunități din Camera Deputaților. Potrivit publicației dezvaluirea.ro, acum câțiva ani avocații lui Gruia Stoica au chemat-o martor pe Valeria Schelean în procesul în care Stoica era acuzat că a păgubit bugetul de stat cu 2 milioane lei. Valeria Schelean, acum căsătorită cu un om de afaceri (Mihai Șomfelean, fost jurnalist și ulterior om de afaceri, creator al unui brand de bere artizanală – Scorilo), ar fi avut o relație sentimentală cu Gruia Stoica, a relatat presa.
,,Carpaticele" se judecă la Tribunal

În prezent, pe rolul Tribunalului București există chiar un proces în care Carpatica Feroviar SRL deținută de fiica lui Stoica are calitate de reclamant, iar Carpatica Feroviar SA și Registrul Comețului ar fi pârâți. Obiectul acțiunii ar fi ,,Plângere împotriva rezoluţiei directorului ORC", iar procesul a fost deschis la 3 ianuarie. SRL-ul lui Stoica are ca obiect principal de activitate codul CAEN 4920 – Transporturi de marfa pe calea ferata.

Clonarea firmelor deja înregistrate și împământenite pe piață e boală lungă la Gruia Stoica. Ion Staicu, fost angajat al său în funcția de conducător auto, este administrator al companiei Rail Cargo Logistic SRL, cu nume identic cu cel al Rail Cargo Logistic – Romania Solutions SRL și Rail Cargo Carrier – Romania SRL, ambele ale austriecilor de la Rail Cargo. La SRL-ul clonat al lui Stoica, și anume Rail Cargo Logistic SRL Grampet este acționar 100%.


Pe piața românească disputele și furturile de denumiri sunt frecvente. Remar Pașcani a devenit Electroputere VFU pentru a nu fi confundat cu Remarul 16 Februarie, firmă cu probleme de plată, după ce un important furnizor străin nu mai voia să dea marfă făcând confuzie între firma din Cluj și cea din Pașcani.

Apoi nici Grup Feroviar Român nu are o denumire foarte diferită de Grup Transport Feroviar, deținută de Ștefan Movilă, ambele fiind înființate în 2001.
Umbra lui Ponta la Carpatica Feroviar

Veți spune și care e pericolul reprezentat de existenta a două firme omonime cu denumiri diferite pe piață? Riscurile sunt majore ținând seamă de faptul că Gruia Stoica, artizanul acțiunii de clonare, este un apropiat al lui Victor Viorel Ponta, politician cu visuri mari în România. Ponta este candidat la președinție și în 2013 premierul Victor Ponta era și ministru interimar la Transporturi, calitate în care a propus o Hotărâre de Guvern care consfințea atrbuirea contractului de privatizare a CFR Marfă către GFR.

Nu mai de mult de noiembrie 2024, Gruia Stoica și Victor Ponta au inaugurat un laborator la Politehnica bucureșteană și vestitul terminal de la Dornești.

Victor Ponta și Gruia Stoica au o relație ce durează cel puțin din 2013, an în care a eșuat privatizarea CFR Marfă, soldată cu pagube uriașe pentru bugetul de stat. Actuala lichidare a CFR Marfă poate fi văzută drept cauzată de modul în care Victor Ponta, pe de o parte, și Gruia Stoica, pe de altă parte, au înțeles să deruleze și, respectiv, să îndeplinească obligațiile ce le reveneau.

,,Luni, chemaţi-l pe câştigător să semneze contractul! Dă banii – încheiem operaţiunea, nu dă banii – management privat, restructurarea companiei şi pregătirea unei noi proceduri – de data aceasta, a doua oară dacă va fi cazul, în termene extinse şi rezonabile. Dacă va fi acea situaţie trebuie să începem în toamnă procedura şi să o încheiem la mijlocul anului viitor", spunea în perioada tentativei de privatizare Victor Ponta.

El mai spunea de Stoica că este un investitor serios, ,,nu e ca Dan Diaconescu, cu banii în pungă"

https://clubferoviar.ro/gruia-stoica-a-clonat-compania-statului-carpatica-feroviar/