Magistrala M900 | Bucuresti-Craiova

Started by Sorinus, February 05, 2019, 10:07:35 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tom_sawyer

#240
Astăzi, 14.04.2025, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ:

Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții "Modernizarea liniei de cale ferată București Nord - Craiova, Subsecțiunea 1: București Nord - Roșiori Nord", lucrare de utilitate publică de interes național

Scurtă descriere
Prin prezentul act normativ, se propune aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții "Modernizarea liniei de cale ferata București Nord - Craiova, Subsecțiunea 1: București Nord - Roșiori Nord", lucrare de utilitate publică de interes național, prevăzuți în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Reabilitarea liniei de cale ferată existentă, pe tronsonul CF București Nord – Roșiori Nord pentru a permite circulaţia trenurilor cu viteze maxime de 120 km/h (pentru trenurile de marfă) şi 160-200 km/h (pentru trenurile de călători), în conformitate cu previziunile cererii de trafic de călători şi de marfă va duce la:
- Reducerea timpului de călătorie pe tronsonul analizat;
- Îmbunătățirea parametrilor infrastructurii feroviare pentru creșterea vitezei maxime de circulație la 120 km/h pentru trenurile de marfă și respectiv 160 - 200 km/h pentru trenurile de călători.
- Asigurarea condițiilor de interoperabilitate privind sarcina admisă pe osie și gabaritul de liberă trecere
- Reabilitarea lucrărilor de artă în conformitate cu recomandările expertizelor tehnice și a dimensionării hidraulice corespunzătoare debitelor de calcul cu probabilitatea de 1% stabilite prin Studiul Hidrologic
- Reabilitarea construcțiilor civile din stații, cu accent pe îmbunătățirea condițiilor de călătorie, a accesibilității persoanelor cu mobilitate redusă, precum și îmbunătățirea condițiilor de munca pentru personalul de exploatare a caii ferate;
- Modernizarea instalațiilor de tracțiune electrica;
- Modernizarea instalațiilor de semnalizare feroviară - introducerea de instalații moderne de centralizare electronică și a sistemului ERTMS+GSM-R;
- Modernizarea instalațiilor de telecomunicații feroviare;
- Lucrări de protecția mediului prin amplasarea de panouri fonoabsorbante în toate zonele afectate de zgomotul produs de traficul feroviar; se va acorda o atenție deosebită pentru protejarea mediului în zonele de intersecție cu cursurile de apă, pe zonele cu terasament instabil și inundabil, astfel încât cadrul natural să fie cât mai puțin afectat, atât pe perioada de execuție cât și pe perioada de exploatare a liniei c.f.

MT





Astăzi, 14.04.2025, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ:

Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ,,Modernizarea liniei de cale ferată București Nord - Craiova, Subsecțiunea 2: Roșiori Nord - Craiova", lucrare de utilitate publică de interes național

Scurtă descriere

Prin prezentul act normativ, se propune aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ,,Modernizarea liniei de cale ferată București Nord - Craiova, Subsecțiunea 2: Roșiori Nord - Craiova", lucrare de utilitate publică de interes național.
Reabilitarea liniei de cale ferată existentă, pe tronsonul CF Roșiori Nord - Craiova pentru a permite circulaţia trenurilor cu viteze maxime de 120 km/h (pentru trenurile de marfă) şi 160-200 km/h (pentru trenurile de călători), în conformitate cu previziunile cererii de trafic de călători şi de marfă va duce la:
• reducerea timpului de călătorie pe tronsonul analizat;
• îmbunătățirea parametrilor infrastructurii feroviare pentru creșterea vitezei maxime de circulație la 120 km/h pentru trenurile de marfă și respectiv 160 - 200 km/h pentru trenurile de călători.
• asigurarea condițiilor de interoperabilitate privind sarcina admisă pe osie și gabaritul de liberă trecere
• reabilitarea lucrărilor de artă în conformitate cu recomandările expertizelor tehnice și a dimensionării hidraulice corespunzătoare debitelor de calcul cu probabilitatea de 1% stabilite prin Studiul Hidrologic
• reabilitarea construcțiilor civile din stații, cu accent pe îmbunătățirea condițiilor de călătorie, a accesibilității persoanelor cu mobilitate redusă, precum și îmbunătățirea condițiilor de munca pentru personalul de exploatare a caii ferate;
• modernizarea instalațiilor de tracțiune electrica;
• modernizarea instalațiilor de semnalizare feroviară - introducerea de instalații moderne de centralizare electronică și a sistemului ERTMS+GSM-R;
• modernizarea instalațiilor de telecomunicații feroviare
• lucrări de protecția mediului prin amplasarea de panouri fonoabsorbante în toate zonele afectate de zgomotul produs de traficul feroviar; se va acorda o atenție deosebită pentru protejarea mediului în zonele de intersecție cu cursurile de apă, pe zonele cu terasament instabil și inundabil, astfel încât cadrul natural să fie cât mai puțin afectat, atât pe perioada de execuție cât și pe perioada de exploatare a liniei c.f.

Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA): 13.459.166 mii lei
Durata de execuție a investiției: 60 luni
Finanțarea obiectivului de investiții de utilitate publică de interes național se realizează din fonduri externe nerambursabile, Programul Transport 2021-2027, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, din veniturile proprii ale Companiei Naţionale de Căi Ferate ,,C.F.R." – S.A, precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

MT




București-Roșiori-Craiova: 2,5 miliarde de euro (valoare construcții+montaj fără TVA)

shift2rail


GAC

Discutam de aproape 25 miliarde lei sau 5 miliarde Eur pt 219 km in campie pe un traseu existent, adica 24 milioane pe Km. sincer mai bine facem A6 de la Caransebes la Drobeta. Problema este ca acest proiect se infunda in linia unica de dupa DTS, deci nu prea ai cum sa faci coridor principal de transport cu sectiuni de linie unica.
e mult mai realist QW. ideea e sa mearga marfarul cu 80-90. treaba cu 160 la calatori e fantezie curata si nu se va intampla, asa cum nu se intampla pe M800 sau M200-300 acolo unde s-a reabilitat. chiar daca sunt 2-3 trenuri in sezon care merg mai tare, cu o floare nu se face primavara si moftul de a ajunge la destinatie cu 5 min mai devreme nu face zeci de miliarde...

oc7avian

Calculul e greșit. Totalul e 2.5 mld €

Din Craiova ai mai multe variante de traversare montană. Problema acum în zona DTS e declivitatea pentru marfă.

QW nu îți reabilitează poduri/podețe, de exemplu. D-aia e și mai ieftin & rapid. De fapt în unele cazuri e un subset al lucrărilor de modernizare.
Iar dacă poduri/podețe îți introduc restricție de viteză, degeaba ai linia brici în jur.

"160 la călători e fantezie curată și nu se va întâmpla" mai mergea spus acum 5-10 ani ca părere, nu astăzi când avem contractate (și unele deja în curs de livrare) 180 de trenuri cu ETCS (rame + loco).

cristi5

#244
Scrie 160-200 km/h deci preturile includ denivelarea trecerilor la nivel (pasaje superioare care stim ca ies uriase), pt ca instructia romaneasca nu permite viteza mai mare de 160 peste TN.

Asadar in SF sunt prevazute denivelari la TN (nu stiu daca chiar toate), avem aici o varianta mai veche

https://pum.project-online.se/doclic/Feroviar/bucuresti-craiova/

S-a vorbit de doua faze. Prima faza ar fi modernizare "obisnuita" la 160  iar in faza urmatoare se deniveleaza trecerile la nivel.

Probabil in lipsa de bani europeni chiar asa se va licita, sau cine stie, poate o faza zero cu "Quick Wins cu fundatie" unde nu se schimba traseul si nici NSS (nu stiu daca exista astfel de zone in SF, ii de studiat), cum vor face pe M500 (unde inteleg ca schimba si catenara dar nu fac nimic la semnalizare)

Dar nu cred ca e gresit ca se aproba indicatorii tehnico-economici in varianta "maxim, am spus!" si apoi CFR are flexibilitatea sa liciteze dupa cum gaseste finantare...