Siguranța circulației rutiere în România

Started by Ionut, December 14, 2011, 05:23:45 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

JohannDB

 UN CAZ "mai vechi" din 2016; acum nouă ani.......... https://lexcafe.ro/2016/08/08/care-sunt-situatiile-care-conducatorul-auto-este-obligat-sa-acorde-prioritate-de-trecere-pietoniilor/

Când are conducătorul auto obligaţia de a opri la trecerea de pietoni? Trebuie să oprească chiar dacă pietonul s-a oprit la trecere? Această obligaţie subzistă şi atunci când pietonul nu se află pe sensul de mers al vehiculului?
Cum putem să răspundem mai bine la aceste întrebări decât prin prezentarea unui caz practic în care să exemplificăm situaţiile enumerate.
Petentul a fost sancționat contravențional prin procesul-verbal  nr. x din data de 06.05.2015 pentru încălcarea prevederilor art. 135 lit. h din Hotărârea nr. 1391/2006, faptă sancționată conform art. 100 alin. 3 lit. b din OUG nr. 195/2002, reținându-se neacordarea priorității de trecere unor pietoni angajați în traversarea străzii, dinspre dreapta spre stânga sensului de mers al autoturismului.
Sub aspectul temeiniciei procesului-verbal analizat, prima instanță a apreciat greșit că petentul nu a săvârșit fapta pentru care a fost sancționat.
Tribunalul reține în acest sens că fapta a fost percepută prin propriile simțuri de polițistul rutier și este confirmată prin înregistrarea video depusă la dosar.
Din această înregistrare rezultă că cei doi pietoni se angajaseră în traversarea străzii, fiind coborâți de pe trotuar pe trecerea pentru pietoni, iar petentul își continuă deplasarea fără a opri pentru a le acorda prioritate.
Potrivit ştirilor juridice şi legislaţiei, art. 135 lit. h din Hotărârea nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002, publicată în Monitorul Oficial nr. 87672006: ,,Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere și în următoarele situații: ... h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat corespunzător [...], atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului".

Rezultă că în situația în care se apropie simultan de trecerea pentru pietoni sau de sensul de mers al vehiculului, obligația de a opri revine conducătorului de autovehicule, pentru a permite pietonului traversarea în condiții de deplină siguranță. În acest sens, se impune a se avea în vedere și faptul că pietonii sunt mult mai vulnerabili prin comparație cu autovehiculul, iar în cazul unui impact viața sau integritatea corporală le este pusă în pericol.
Obligația de a opri există și în situația în care pietonii, observând apropierea unui autovehicul, se opresc din traversare și nu își continuă deplasarea, pentru a nu-și pune viața în pericol în ipoteza în care conducătorul auto nu oprește înaintea trecerii pentru a acorda prioritate. Ca atare, aspectele invocate de petent și reținute de prima instanță, în sensul că pietonii stăteau și așteptau trecerea mașinii, nu au relevanță în analiza respectării de către petent a obligației de a acorda prioritate.
În concluzie, conducătorul auto este obligat să acorde prioritate de trecere chiar dacă pietonii staţionau în dreptul trecerii de pietoni cu respectarea condiţiei că pietonul să se afle pe sensul său de mers.

Sau.......https://www.capital.ro/nu-trebuie-sa-opreasca-la-trecerea-traversata-de-pietoni-legea-care-ii-incurca-pe-toti-soferii.html

((((((   Șoferii rămân fără permis dacă nu respectă legea
Amintim că aceste reguli au rolul de a preveni producerea unui accident. La rândul lor, pietonii trebuie să respecte și ei anumite reguli când traversează pe la trecere.
Art. 101 (3-e) din legea rutieră vizează drumurilor cu două, trei sau mai multe benzi de circulație. În aceste cazuri, șoferii vor reduce viteza doar dacă asta se impune prin indicatoare sau marcaje rutiere.
Totodată, sunt obligați să acorde prioritate în cazul în care pietonul care traversează se află pe sensul de mers al șoferului.
Nerespectarea legii constituie contravenţie. Astfel, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.
,,Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile [...] neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului", prevede Art. 101 (3-e) din legea rutieră.
În acest fel, șoferii nu sunt obligați să oprească dacă pietonul începe traversarea din partea opusă de circulație. Obligația de a opri apare în momentul în care pietonul s-a apropiat de mijlocul drumului. ))))))

TVlad

Eu nu am reusit sa gasesc in vreo lege sau alt normativ distinctia intre drumuri cu o banda si drumuri cu mai multe benzi pe sens.

Apare pomenita doar sanctiunea privitoare la neacordarea prioritatii pietonilor aflati in traversare pe sensul pe care circula soferul. Asadar, s-ar spune ca in cazul meu, venind din stinga soferului pe un drum cu o banda pe sens, nu as fi avut prioritate decit in clipa cind as fi trecut de mijlocul drumului adica aproape pe capota...

Eu am facut scoala de soferi acum 25 de ani si nu imi mai amintesc bine legislatia insa intotdeauna acord prioritate pietonilor in aceasta situatie. Credeam ca e de la sine inteles ca e prevazut asa si in legislatie, e de bun simt.
Ar trebui modificate legile in acest sens.

Legat de incident, da, sa spunem ca i-am transmis soferului prin intermediul masinii un mesaj sonor. Pe calea aerului nu ar fi ajuns la el dar cu toate astea integritatea masinii nu a avut de suferit.



M_Z

tocmai pentru a putea fi clar interpretate e de preferat că articolele de lege să fie scurte și să se refere fiecare în parte la un singur subiect.

Practic trebuie sa acorzi prioritate  pietonilor de pe sensul tau. Punct.

 Interpretarea se face prin relația la termenul de sens și nu de banda sau de  parte astfel legiuitorul e clar în exprimarea sa și nu lasă loc de interpretări cu privire la   partea dinspre care vine pietonul atât timp cât a ajuns la sensul tau de mers. Poate să fie de pe trotuar  din dreapta sau din stânga, fie de pe trotuar în cazul drumurilor cu o banda (sens unic sau circulație în ambele sensuri) fie de la ax.


TVlad

Prin Strainezia tot asa or fi regulile? Nu am reusit sa gasesc ceva clar pe internet.

horatiu.cosma

Regulamentul de aplicare a codului rutier:

Art. 135

Conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere si în urmatoarele situatii:

h) pietonului care traverseaza drumul public, prin loc special amenajat, marcat si semnalizat corespunzator ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se afla pe sensul de mers al vehiculului.

alin2pas

Aici ar fi de menționat două definiții din Codul Rutier, articolul 6:
Quote1. acordare a priorității - obligația oricărui participant la trafic de a nu își continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obligă pe ceilalți participanți la trafic care au prioritate de trecere să își modifice brusc direcția sau viteza de deplasare ori să oprească;
Quote24. participant la trafic - persoana fizică ce utilizează, la un moment dat, drumul public;
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/74028
Prin urmare, indiferent dacă sunt conducător de vehicul sau pieton, trebuie să dau prioritate oricărui vehicul sau pieton în condițiile prevăzute de lege, cu alte cuvinte vehiculul sau pietonul care are prioritate nu trebuie să fie nevoit să își modifice brusc direcția sau viteza de deplasare ori să oprească. Având în vedere că o distanță de 1,5 metri e considerată suficientă atunci când depășești un biciclist sau un obstacol, cred că e suficientă și atunci când este un pieton pe trecere care se îndepărtează de direcția de deplasare a mașinii pentru a putea trece fără probleme. Pentru situațiile în care traiectoria pietonului urmează să se intersecteze cu cea a mașinii sunt în plus și prevederile deja menționate pe topic.
Ca o observație personală, vehiculele sunt asimilate persoanei fizice - conducătorul vehiculului. În lege nu e prevăzută situația (posibilă într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat) de circulație a vehiculelor autonome.

Marius68


oc7avian

@alin2pas Totuși la drumuri cu o bandă pe sens apare automat o restricție de viteză, pentru a reduce șansele unui astfel de conflict în care pietonul e nevoit să forțeze. Bine, mi se pare incorect să nu se aplice și la mai multe benzi pe sens, dar altă discuție.

QuoteArt 123. Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii:
h) la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare şi marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediata apropiere a părţii carosabile, intenţionează să se angajeze în traversare;

stangabriel

Avand in vedere articolele de mai sus si experienta mea (ramas fara carnet la trecere pe drum cu 4 benzi, cu pietonul pe partea opusa dar a calcat trecerea fix cand eu plecam dupa ce am dat prioritate altui pieton inainte), eu inteleg asa :

Daca pietonul este pe sensul tau de mers si asteapta sau intentioneaza sa treaca, opresti oricum.
Daca pietonul e pe partea opusa, opresti doar daca a calcat pe trecere, nu te opresti sa il astepti sau nu il inviti pe trecere.

In ambele varianta , incetinesti la 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor , daca pietonul este langa trecere, ambele parti.

Nu conteaza cate benzi are drumul, dar scuarul din mijloc are rol de trotuar, ca si cum ar fi drum cu un sens de mers ?


stangabriel

#8920
Total diferit fata de realitate, fapte ce reies din lipsa de adaptare a legislatiei, cum a fost cu Giratoriile cu 2 sau mai multe benzi pe sens.

1 :  Daca ai drum cu mai multe benzi pe sens, nu incetinesti. Care e diferenta intre un drum cu o banda sau daca te afli pe banda dinspre trotuar a unui drum cu mai multe benzi. Situatia este aceeasi, pietonul e langa tine. Se bazeaza legiuitorul ca ocolesti pe sensul tau de mers, schimband banda doar sa nu dai peste pieton in caz de nevoie, ca de aceea incetineai?

2 : Eu asa mi-am pierdut permisul, cum am spus mai sus, pe un drum cu mai multe benzi, cu pieton pe partea opusa. Cum adica nu opresti,  daca cel care traverseaza nu este pe sensul meu de mers , dar e deja angajat in traversare ? Daca se grabeste ? Daca se impiedica ? In ce moment din trafic stabilesti punctul de intalnire al pietonului cu masina pe sensul tau de mers ?

Absurd . Sau mai bine zis, lasa politia sa aplice cum doreste. Insa eu consider ca daca aplici aceleasi reguli la o banda sau mai multe benzi, e mai ok .


pasadia

Chiar doream si eu sa vad ce se spune in linkul pus de @horatiu.cosma dar m-am trezit cu pop-ul legat de cookie in care nu puteam sa selectez nimic altceva decat acceptul. Ba chiar mai aveau si acest mesaj



Ciudat site. L-am inchis, nu stiu ce se afirma in acel link.

Si sincer nu mi se pare important. Adica stiu destule cazuri in care legile din Romania sunt scrise INTENTIONAT prost (vag, cu multe paragrafe ce ajung sa se contrazica intre ele, cu poitential de interpretare foarte mare, etc...). Si desi cred ca ar fi util un proces de curatare (reducere a numarului de texte legislative, lamurirea termenilor mai clar, paragrafe mai simplu formulate, etc...), si desi in trecut am avut discutii cu avocati ajunsi parlamentari ce pareau oarecum dispusi sa actioneze pe acest subiect (salut deputat Victor Ilie!), mi-au trecut sperantele demult.

Asa ca eu revin la ce am scris mai sus - daca trecerea de pietoni e mai mare de 10 metri (adica mai mult de 2 benzi), atunci OBLIGATORIU trebuie sa militam pentru montarea unui semafor. Cu buton, cu panou solar deasupra si baterie, cu un soft banal care sa spuna ca intre doua sesiuni de verde pentru pietoni trebuie sa treaca minim 30 de secunde, etc... 

Daca zice cineva ca nu sunt bani, semnez eu pentru renuntarea la orice investitie noua in centuri, sensuri giratoriii sau alte prostii pe CoBra. E lipsa de aumare a prioritatii acestei teme, atat tot.

TVlad

#8922
Quote from: Marius68 on April 07, 2025, 09:52:56 AMPentru Germania gasesti aici un rezumat cu drepturile si OBLIGATIILE pietonilor:
https://www.adac.de/verkehr/recht/verkehrsvorschriften-deutschland/verkehrsverstoesse-fussgaenger/
Un site englezesc:

https://www.highwaycodeuk.co.uk/rules-for-pedestrians-crossings.html

Zebra crossings. Give traffic plenty of time to see you and to stop before you start to cross. Vehicles will need more time when the road is slippery. Wait until traffic has stopped from both directions or the road is clear before crossing. Remember that traffic does not have to stop until someone has moved onto the crossing. Drivers and riders should give way to pedestrians waiting to cross and MUST give way to pedestrians on a zebra crossing (see �Rule H2). Keep looking both ways, and listening, in case a driver or rider has not seen you and attempts to overtake a vehicle that has stopped.



Where there is an island in the middle of a zebra crossing, wait on the island and follow Rule 19 before you cross the second half of the road – it is a separate crossing.



Si citeva informatii de peste ocean, unde bag de seama ca regulile sint proaste, ca la noi, dar macar le exprima mai concis:

https://www.azleg.gov/ars/28/00792.htm

28-792. Right-of-way at crosswalk

A. Except as provided in section 28-793, subsection B, if traffic control signals are not in place or are not in operation, the driver of a vehicle shall yield the right-of-way, slowing down or stopping if need be in order to yield, to a pedestrian crossing the roadway within a crosswalk when the pedestrian is on the half of the roadway on which the vehicle is traveling or when the pedestrian is approaching so closely from the opposite half of the roadway as to be in danger. A pedestrian shall not suddenly leave any curb or other place of safety and walk or run into the path of a vehicle that is so close that it is impossible for the driver to yield.

B. If a vehicle is stopped at a marked crosswalk or at an unmarked crosswalk at an intersection to permit a pedestrian to cross the roadway, the driver of another vehicle approaching from the rear shall not overtake and pass the stopped vehicle.