[CT] Parcările din Constanța

Started by kitsune, November 21, 2019, 09:34:07 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dumbravaandrei

Și nu a contestat nimeni taxa asta? o plătește așa orice persoană fizică că vrea primăria? Presupun că dacă sunt firmă, nu plătesc o taxă similară...
Mai scriu pe electromobilitate.com. Și pe blogul meu.

kitsune

Regulamentul ăla al parcărilor a fost contestat în instanță de nu știu câte ori, am pierdut șirul.
Dar văd că taxa asta este băgată în ședințele HCL de anul trecut. Cu toate că citesc presa locală, articolele astea au fost pe sub radar, nu le-am văzut, așa că am rămas surprins.
Undeva in motivare se spune că la Sectorul 4 s-a băgat la fel o taxă:

QuoteConstanța nu este singurul oraș din țară unde a fost instituită această taxă de ocupare a domeniului public sau privat. De pildă, consilierii locali de la Sectorul 4 al Capitalei au adoptat în luna decembrie 2024 proiectul de hotărâre privind instituirea unei taxe de 540 de lei, pe an, pentru toți posesorii de mașini care nu dețin un loc de parcare de reședință, fie proprietate personală, fie închiriat de la un privat, fie prin contract cu Primăria Sectorului
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

kitsune

Între timp tot apar articole cu oameni care au făcut cerere și li s-a anulat taxa.
Adun și eu actele și am programare in februarie să contest taxa. Nu de alta, dar m-au obligat prin urbanism și AC să am 3 locuri de parcare amenajate în curte. Iar puțin mai sus de mine, un bloculeț cu 6 apartamente are 6 locuri de parcare pe care intră câte un Spring, sau ceva Sandero, restul parchează pe stradă, că în proiect au mânărit locurile, le-au făcut de 3.5 m lungime și au cotat 4.5 m. Nu a verificat nimeni (Proiectul este pe site-ul primăriei, de curiozitate m-am uitat, se vede din avion măsluirea, dar cine stă cu rigla să măsoare pe un desen la scară...).

cris_ct

@kitsune Poti trimite pe mail cererea de anulare si documentele, am fost placut surprins de promtitudinea raspunsului. Cauti agentia aici unde gasesti si adresa de email https://www.spit-ct.ro/zonare-agentii-fiscale/ .
Daca ai cont pe https://etax.spit-ct.ro/ in meniu ai Declaratii Online. Acolo am depus pentru taxa de salubrizare.
Spor!

kitsune

Mulțumesc, știu. Dar oricum am programare și pentru alte probleme, le rezolv pe toate.
Cu declarațiile pe e-tax sunt lămurit. Dacă este ceva convențional este ok. Dar la ce am avut eu nu se putea completa declarația lor din online (nu avea rubricile). Iar aplicația e-tax este interesantă anul ăsta, că am niște sume cu minus și nu știe să le scadă.
Merg la ghișeu, este in Tom, este liber, vorbesc cu doamna față în față, nu cu "Ionel" sau cum se mai cheamă boții cu IQ de flagelate.

kitsune

Update: am fost cu urbanismul unde scrie clar că se amenajează 3 locuri de parcare in curte și planurile din proiect (vizate spre neschimbare de primărie). Un pic confuză doamna pentru că în AC nu sunt trecute, dar a întrebat pe cineva mai sus și s-a lămurit că nu trebuie specificate din moment ce există pe plan. In fine, s-a rezolvat, era și logic. Ca mine sunt mulți, este plin la oficiile de taxe de oameni care vor să lămurească taxa asta.
Normal ar fi fost să știe primăria cine are garaj sau loc de parcare in curte, să nu mai mergem noi. Dar am înțeles că sunt sincope in comunicarea între instituțiile/departamentele locale.
Nu știu cum vor justifica cei ce au case vechi, de pe vremea dinaintea HCL care obliga să ai loc de parcare in curte. Cei de la blocuri cred că vor plăti mai degrabă abonament anual pentru zona 2, că este 199 lei, un leu mai puțin decât este taxa asta de ocupare a domeniului public.

Între timp au apărut clarificări pe site-ul primăriei:

QuoteExceptări de la plata taxei pentru utilizarea domeniului public sau privat al municipiului Constanța
04.02.2025
Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa face următoarele precizări cu privire la categoriile de contribuabili care sunt exceptați de la plata taxei pentru utilizarea domeniului public sau privat al municipiului Constanța:

Conform prevederilor Anexei 6 din HCL nr. 412/2024 pentru stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2025, sunt exceptați de la plata taxei pentru utilizarea domeniului public sau privat al municipiului Constanța, contribuabilii care achită taxa pentru abonamentul anual de parcare în Zona 2 și contribuabilii care achită taxa de rezervare loc parcare.

De asemenea, în categoria contribuabililor exceptați sunt și persoanele fizice care dețin în proprietate sau folosință locuri de parcare private, situate în parcările complexelor/blocurilor rezidențiale, în garaje sau pe terenuri proprii/deținute în folosință.

În ceea ce privește excepția referitoare la contribuabilii care au achitat abonamentul anual pentru parcare în Zona 2, instituția atrage atenția asupra faptului că abonamentele trebuie să fie valabile pe întreaga durată a anului fiscal 2025. În contextul în care majoritatea abonamentelor anuale depășesc anul fiscal în care sunt emise, pentru a beneficia de exceptarea de la plata taxei de utilizare, contribuabilii trebuie să se asigure că abonamentele rămân valabile pe toată durata anului 2025.

Contribuabilii care au fost impuși la plata taxei de utilizare, deși se încadrează în una din situațiile descrise anterior, sunt invitați să se adreseze Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanța, prin intermediul adreselor de e-mail ale instituției, prin serviciile poștale sau la ghișeele agențiilor, în baza programării online.

Informațiile referitoare la datele de contact se regăsesc pe site-ul instituției www.spit-ct.ro, secțiunea CONTACT.

@cris_ct da, am avut și eu ceva de trimis online legat de taxe, mi-au răspuns în două minute la email, au corectat in următoarele două minute. Plăcut surprins de promptitudine și eu. Dar unele chestii sunt mai complicate și atunci prefer discuția față în față

kitsune

Taxa de 200 de lei, implementată la Constanța pentru ocuparea domeniului public, a fost anulată la Tribunal

Judecătorii de la Tribunalul Constanța au admis acțiunea mai multor avocați din Baroul Constanța, care apar în calitate de reclamanți, prin care au solicitat anularea taxei de 200 de lei percepută de Primăria Constanța persoanelor care dețin autoturisme dar care nu au locuri de parcare sau garaje.

După mai multe amânări și tentative de tergiversare a cauzei, Instanța s-a pronunțat, în ultima zi a lunii martie, desființând, pe fond, hotărârea de consiliu local prin care a fost adoptată această taxă.

"Admite acţiunea. Admite cererea de intervenţie accesorie în sprijinul reclamanţilor formulată de intervenienta Ovanesian Felicia Nadina. Anulează Capitolul I din Anexa nr. 6 la Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Constanţa nr. 412/30.09.2024. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Constanţa. Pronunţată astăzi, 31.03.2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei", se arată în hotărârea instanței.

"VICTORIE ÎN INSTANȚĂ! Tribunalul Constanța a anulat taxa de 200 de lei pentru ocuparea domeniului public!
Astăzi, 31 martie, Tribunalul Constanța a admis acțiunea privind anularea controversatei taxe de 200 de lei pentru ocuparea domeniului public, impusă abuziv de administrația locală. Hotărârea instanței confirmă că dreptatea nu e doar o vorbă goală, ci poate fi câștigată atunci când cetățenii decid să spună ,,NU" abuzurilor!
O palmă grea pentru Primărie și o lecție clară: spațiul public este al oamenilor, nu sursă de bani pentru administrația Chițac & Co.", a precizat avocatul Emil Tatu, unul dintre reclamanți, pe pagina sa de Facebook.
Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel.

Sursa

pasadia

QuoteO palmă grea pentru Primărie și o lecție clară: spațiul public este al oamenilor, nu sursă de bani pentru administrația Chițac & Co.

In traducere - spatiul public este al mașinilor. Stationate sua in miscare. Oamenii conteaza prea putin.

survola

^ al oamenilor cu mașini.