Sistem unificat de monitorizat proiectele de infrastructura

Started by cristi5, January 12, 2020, 11:14:37 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

cristi5

Am vrut demult sa fac un sistem care sa reprezinte formal tot ce stim pe forum: stadii de executie, stadii financiare, si inaintea lor SF, PT, harti/trasee, AM, licitatii, clarificari, contestatii, AC.  @Ionut vede mult potential intr-un astfel de sistem, o referinta despre de infrastructura pt intreaga societate. Dar il las pe el sa va spuna :)

Scopurile ar fi
- analiza automata a productiei de infrastructura, a intarzierilor, analize financiare, etc.
- alte forme de reflectie istorica
- sa putem sa ne facem (si sa dam altora, de ex presei) rapid o privire de ansamblu asupra unui proiect fara sa cautam pe forum
- deci reprezentari grafice pentru public ale datelor. Prelucrari care combina surse publice: SICAP, ROGOP, portale de justitie, etc. Inclusiv tabelele API
- sa generam date pt OSM si harta proiectelor de infrastructura
- sa citim date din uploader si sa legam mai usor in uploader pozele de respectivul tronson





Powered by API/PUM imgur uploader

Pentru ca nu stiam exact cum sa fie pastrate datele, am hotarat sa... strangem date intr-o unealta flexibila (Google Sheets) si sa le reprezentam cumva. Pana la urma am ajuns la 3 tipuri de tabele:
- proiecte (grupuri de loturi pe care de obicei se face SF si se ia AM)
- sectiuni-problema care sunt "in urma" lotului din care fac parte (lipsa AM, AC, executie cu probleme, muzee din lipsa nodurilor, muzee din prostie cum e nodul Grind, etc)
- evenimente pentru cele de mai sus: s-a scos la licitatie, s-a contestat, s-a atribuit, oridin de incepere, AC, progres fizic, progres financiar, aparitia unei noi sectiuni-problema, rezolvarea problemei, deschidere, inchidere, demolare... Dar si evenimente de forum: poze, filmari, cereri de informatii, raspunsuri.

Exemplu: Proiecte, probleme si evenimente A1. Cu siguranta au fost mult mai multe probleme si evenimente, dar asta am stranse pana acum.

Tronsoanele "active" le separam intr-un tab separat, de exemplu Lugoj-Deva, PiSi

Am luat din sinteza licitatiilor o singura licitatie ca s-o modelez in acest format: CF Brasov-Sighisoara. Asa cum vedeti, fiecare eveniment primeste un identificator pe care il numim PUM#. Un eveniment poate sa se refere la alt eveniment (de exemplu evenimentul-contestatie se refera la evenimentul de declararea castigatorului)

Avem foarte multe date pe forum care pot fi puse in acest format. Ca surse de date avem
- sinteza licitatiilor: avem nevoie de voluntari!
- sinteza platiloravem nevoie de voluntari!
- sinteza autostraziloravem nevoie de voluntari!
- grafice si postari cu progres fizic/financiar:  avem nevoie de voluntari!
- parte din cele de mai sus puse pe OSM. @RobertH a ajutat foarte mult si a introdus evenimente pentru toate datele de pe OSM rutier. Multumim mult! Sper ca cele feroviare urmeaza.

Daca doriti sa contribuiti la acest proiect, dati-mi pe PM o adresa de email (de preferinta gmail) si va trimit un invite.

Pentru a incuraja mentinerea la zi a bazei de date, se poate introduce un nou eveniment, dupa care se genereaza automat o postare pe forum, unde contributorul poate adauga mai multe comentarii. In acest fel baza de cunostinte va creste incet-incet, dar e nevoie de o "baza" solida, adica datele din trecut.

Un eveniment poate fi foarte usor  gasit, de exemplu evenimentul PUM#10 poate fi gasit la
https://tinyurl.com/pumfinder?id=10
Acesta este link-ul cu care s-ar putea (daca nu ar fi cunoscut) posta evenimentul PUM#10 direct pe forum. Dupa aceea se va putea foarte usor gasi PUM#10 pe forum, etc.

Sunteti bineveniti fireste si cu comentarii pe acest nou topic. Dar mai ales e nevoie de voluntari pentru a transfera evenimentele importante inregistrate pe forum!

cristi5

@Ionut, ideea este ca la un moment dat sa inchidem sintezele vechi. Asta poti hotari tu ca moderator, at the time of your choosing :)

Ionut

Cu siguranta dupa ce transferam tot in sistemul nou, vechile thread-uri de sinteza vor fi inchise. Sistemul asta va fi folosit la nivel de utilizator public dupa ce transferam mare parte din informatiile din vechile sinteze. Ideea e ca un user (cetatean "simplu", om din presa etc etc) sa poata afla cam tot ce misca despre un proiect de infrastructura printr-o interfata simpla, online. Dar pentru asta, trebuie sa avem datele "din spate" bagate. Aici e nevoie de ajutorul vostru pentru ca sunt multe, multe, foarte multe date.

perfidus

As dori detalii despre cum as putea sa ma implic, de exemplu pentru investitiile pe care le urmaresc in zona (centura Craiova, DX12 Cra-Pi, Centura Tg-Jiu etc). Ar fi OK daca s-ar pastra niste "account manageri" care deja se ocupa de sinteze, iar voluntarii sa fie coordonati de acestia.
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

cineva

As propune o interfata organizata in jurul urmatoarelor:

  • Obiective (tronsoane de autostrazi, etc)
  • Actori (institutii, constructori, etc)
  • Evenimente

Pagina unui obiectiv ar prezenta statusul actual (procent realizare, reprezentari pe harta, etc), actorii implicati, cele mai recente evenimente, previziuni.
Pagina unui actor ar prezenta in ce e/a fost implicat.
Evenimentele ar prezenta stiri scurte, insotite eventual de imagni, atasamente, linkuri spre forum.

Ar prinde bine linkuri multe (similar Wikipedia) pentru a putea nagiva usor dintr-o parte in alta.

cristi5

Pai da, asa va fi, daca te uiti la link-urile puse in primul mesaj exact datele astea sunt acolo. Cate un "obiectiv" in fiecare tab (cu loturi, probleme pe loturi, evenimente) si un tab cu firme (ne gandim acum sa bagam si subcontractori)

Dupa aia vom reprezenta datele intr-un format gandit pentru utilizatori care nu urmaresc forumul, si pt presa. Avem deja harti bazate pe OSM
http://www.proinfrastructura.ro/proiecteinfrastructura.html#map=7/46/25/0

si fiecare proiect, lot sau portiune-problema din lot are o relatie pe OSM, de exemplu:

https://www.openstreetmap.org/relation/7391061
https://www.openstreetmap.org/relation/7391165

Relatiile sunt deja puse in baza de date. Deci vom putea arata harta cand utilizatorul se uita la un lot.

Dar sunt multe date lipsa, deci asta e important acum.

cristi5

Pun si aici pentru istorie

Quote from: cristi5 on January 14, 2020, 12:48:12 AM
Primul eveniment pe care-l pun pe forum generat de sistemul integrat de monitorizat proiecte. Yay!

PUM#417
13 ian. 2020: DNXX-Pod Braila+drumuri (CNAIR-Metroul-pod Braila) contract / semnat: consultanta vezi si PUM#414

cristi5

Avem o dilema cu reprezentarea Asocierilor in sistem.

Acum sunt reprezentate ca un constructor sau institutie in tab-ul firme, institutii, asocieri. Asocierea primeste un ID scurt (coloana B), pt ca numele oficial (coloana C) e lung si plictisitor. Acest ID este o conventie si este folosit cand introducem Evenimente de proiect (de exemplu aici pt evenimentul de mai sus).

Propunerea lui @RobertH e sa folosim evenimente. Cand se semneaza contractul cu o asociere de 5 firme, introducem 5 evenimente, in loc de unul, si apoi folosim doarliderul asocierii.

Desi asocierile sunt efemere, mai ales cele care pierd licitatiile, motivul pentru designul de acum este ca totusi unele asocieri sunt foarte importante si au o viata a lor.

Un eveniment important in viata asocierii este cand se schimba procentele. Ala il putem inregistra la proiect. Dar unde "inregistram" asocierea ar trebui sa scriem si procentele...

Alta parte din dilema este ca asocierea este specifica pentru un proiect, si ar trebui sa fie in tab-ul proiectului. Am pus-o pe pagina cu constructori pt ca mi-a fost tehnic mai usor sa validez daca numele introdus la Eveniment e corect.

Poate e OK pentru inceput si mai adaptam. Oricum am vrut sa documentez dilema asta aici.

Ionut


cristi5

Pai as vrea sa pot genera un portofoliu al fiecarei firme. Cu proiectele in care a fost lider de asociere si separat cele in care nu a fost. N-ar fi relevant?

Deci macar la ofertare i-as inregistra pe toti din asociere. Deci pt a inregistra o oferta de la asociatie cu 3 membri ar trebui 3 evenimente in loc de unul, cu liderul asocierii marcat cumva.

Sau un singur eveniment cu numele celorlalte firme scrise la Observatii, si putem spera ca-s scrise corect sa le putem identifica cand generam portofolii.

Trebuie sa fie usor de inregistrat asocieri, mai ales cele care pierd licitatia, ca altfel se pierd datele. Or si faptul ca au depus o oferta e parte din portofoliul lor sau? Ca e munca si la oferta.

Cand se stabilesc procentele in asociere? La ofertare sau la contract? Sunt cunoscute public procentele? Merita sa le inregistram?

Asocierea are si un nume oficial parca. E persoana juridica? Poate @NGC stie... Merita inregistrat numele oficial?

Ionut

Procentele din asociere se stabilesc la ofertare. Sunt cunoscute public procentele in SICAP/SEAP. Sincer, cred ca ne complicam prea tare cu aspectul asta. :D

cristi5

#11
OK, rezolvat, o sa punem liderul asocierii si ceilalti din asociere la "Observatii". Fara procente deocamdata.

Voi mai vechi pe forum si cu memorie mai buna poate tineti minte la ce proiecte a lucrat fiecare firma dar pt unul ca mine ar fi util. Si ma pot gandi ca aceeasi problema o va avea un jurmalist incepator.

Din motive similare ar fi interesant de inregistrat subcontractorii. Sigur ca nu-i vom sti pe toti dar alde Marcu si Retter, de ce nu?

florin74

Marcu și Retter nu sunt subcontractor. Ca aia trebuie declarați la Cnair și acceptați. Sunt prestatori. Oricum este o prostie asta cu subcontractorii, foarte puțin se respecta din ce se declara în momentul licitației. De exemplu Teloxim avea 33% din LD2, după 1 an au rămas cu 0.01. Straco era în asociere cu Strabag la Iernut Tg Mureș, la fel Strabag le-a răscumpărat participația.

cristi5

Deci Teloxin si Straco nu erau parte din asocierea care a castigat proiectul si dupa aia si-au redus participatia?

Cate tipuri de  relatii sunt? Asociat, subcontractor si prestator? Sau mai putine?

Merci!

TibiV

Buna intrebare...
Dar ar trebui mutata (mai ales raspunsul, daca va veni) la "Constructori,..."
Mama proștilor este mereu gravidă... :)