Infrastructura militara in Romania

Started by Gyn, September 07, 2014, 11:37:07 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Sorinus

Dar legat efectiv de infra, situatia e cam jalnica. La MK acum cateva luni se plangeau nemtii de calitatea pistei la MK. Aeroport international si baza militara de top din Ro. Acum lucreaza la o a doua pista...dar sa fim seriosi, de ce naiba s-a ajuns ca pista 1 sa fie in halul asta. A se nota ca la anul, la MK, vine o escadrila de F16. Plus la fiecare 6 luni, vin rotatii din NATO pt politie aeriana (deci ne facem de ras cu toti).

La Borcea stiu ca s-a refacut tot, nu stiu insa in ce stare e infra la Campia Turzii.

La capitolul cazarmi, trecand pe langa ele (ca exemplu Rm Sarat), arata deplorabil, gen CAP-uri sau in cel mai bun caz, cladiri de birouri din anii 80. Ca la orice job, mediul in care lucrezi, afecteaza moralul. Daca tu, militar, iti desfasori 90% din activitate intr-un CAP spoit, cum sa faci performanta?


Stiu ca totul inseamna bani, dar sa renovezi cazarmile costa cat 6 rachete patriot (nu glumesc, e cateva milioane de dolari o racheta).


dumbravaandrei

de acord cu tine la capitolul asta. Dar nu cred ca e o problema de finantare nationala ci de cum se gospodaresc unitatile militare patrimoniul pe care il au. De cele mai multe ori mediul ala de lucru trebuie sa ti-l ingrijesti tu, nu trebuie sa vina de la minister sa-ti faca curat in jurul tau.
Cu siguranta exista resurse interne care nu necesita finantare aditionala incat macar sa para atinse de oameni si nu abandonate acele cladiri.

qionescu1

#302
Nu e folclor. Iar folosirea indicatorului PIB nu e relevant luat de unul singur. Romania a ținut/a încercat să țină pasul pt o dotare rezonabilă a armatei până inspre anii 70 și până la debutul industrializării. Criza petrolului s-a dovedit o grea lovitură pt bugetul țării. Însă tot s-a mai făcut câte ceva. S-au cumpărat licențe, s-au ocolit licențe iar de bine de rău se exporta armament.

Înainte de 89 Romania avea pe hârtie 5000 de blindate (tancuri, transportoare, mli) și 400 de aparate de zbor. Nu erau toate operaționale dar existau. Până foarte recent sau chiar până azi tot pe alea ne bazăm, pe micile loturi modernizate dintre ele.(Excepție migurile). Deci cantități modeste. Dau un exemplu șingurul tanc decent în armata română este TR85m1 - 56 de bucăți. In rest tot ce s-a achizionat s-a achizionat in numere mici și insufiente nevoilor pt că mai ales după anii 90 și după noile garanții de securitate armata a fost neglijata.

carutasul

da, bun, situația s-a schimbat din multe puncte de vedere după '90. Trebuie să te gândești inclusiv la tratatele de la terminarea războiului rece: armata noastră cu tot efectivul intra la "Pactul de la Varșovia".După ce am ieșit din pact și am intrat în Nato numărul de militari ar fi trebuit să intre la cealaltă tabără (și nu doar la noi, tot "blocul estic" ), ceea ce ar fi permis rușilor să pretindă efective echivalente. Așa că până la urmă micșorarea efectivelor a fost și o mișcare strategică pentru a asigura paritatea. Aici chiar nu poți învinovăți pe nimeni.În plus cu fondurile eliberate s-ar fi putut face investiții...
Problema mare a fost însă lipsa unor programe reale de modernizare și achiziții care să permită menținerea industriei în stare de funcționare. Evident  că România anilor '90 era foarte săracă (eu aș zice că știm și din vina cui... ) dar oricum s-au spart bani buni în alte domenii neperformante care s-au dovedit bani pierduți, ar fi fost o perioadă potrivită pentru reducerea decalajului și s-ar fi putut face cu mijloace mai puține ca acum. Kalașnicoave se fac și în zilele noastre din câte știu, dar eram în urmă rău și la electronică, și la blindate și cam la toate... Dar na, nu ne-am vândut țara, am aruncat-o în aer ( clădirea IEMI a fost dărâmată, în mod simbolic zic eu, prin explozie controlată. În '91 când am lucrat acolo, chiar dacă mulți erau deja în USA, mai găseai suficienți oameni cu care să asimilezi tehnologie modernă) .

tom_sawyer

#304
Potrivit, generalului de brigadă Gabriel Turculeț, Batalionul tancuri Abrams va ajunge în estul României, în dotarea Batalionului 284 Tancuri. "Există certitudinea contractului semnat pentru noile tancuri Abrams care vor intra în dotarea Batalionului 284 Tancuri de la Galați".
www.defenseromania.ro/unde-vor-fi-trimise-tancurile-abrams-dupa-ce-vor-intra-in-dotarea-armatei-romaniei_629549.html


Partea din spate a UM arată cam așa. (au mai dat un var pe gard în ultimul timp)

qionescu1

#305
Este fals, efectivele nu au scazut ca rusii sa nu poata invoca paritatea. Oricum nu ar fi putut sa o faca. Efectivele au scazut pentru ca:
 
1. stagiul militar obligatoriu a fost suspendat, deci nu mai aveai recruti
2. MAI si alte institutii au fost demilitarizate (cerinte de integrare)
3. reforma Mapn pe standardele NATO.

E o certitudine ca se puteau face mai multe si ca multi bani s-au pierdut in alte domenii fara vreun folos in detrimetul armatei dar ceea ce voiam sa zic e ca nu trebuie sa cadem in capacana lipsei investiilor in armata in perioada comunista. In mod clar au neglijat-o dupa procesul indistrializarii si al crizei petrolului dar in nici un caz armata nu fost neglijata precum in anii  90 pana inspre 2014/2022.

Tot ce avem avem de atunci, iar fortele armate s-au redus numeric intr-un context international de pace. Nu suntem numai noi in situatia asta. Aproape toata Europa este asa in frunte cu Germania care a scazut masiv personalul din armata dar si investitiile in armament pana la un nivel ridicol. Contextul este foarte asemantor si la noi dar noi ce am modernizat pana spre 2014 a fost din dorinta de a nu merge in fundul gol in teatrele de operatii. Nu puteai merge cu t55 in Afganistan etc. Si aici cantitati infime si investitii modeste. Deci lipsa investitiilor in armata culmineaza in anii 97 spre 2014/2022. In 2014/2015 am cumparat 3000 de rachete antitanc Spike apoi iarasi ne-am culcat pe o ureche. Chiar si acum investitiile sunt departe si doar la nivel de proiecte in mare parte.

carutasul

între primele două e o legătură. Stagiul militar a fost suspendat (și) din acel motiv, și pentru că s-a schimbat doctrina din "armata întregului popor" în "armată de profesioniști". Nu mai avea sens (nici acum nu are) să ții atât de mulți oameni sub arme la un moment dat.  Însă evident că în schimb s-a promis acea "armată de profesioniști" în care așa cum bine zici s-a investit prea puțin, s-au echipat fix cele două batalioane sau câte sunt cu care s-a mers în Afganistan și pe unde s-a mai mers. O pregătire sumară a populației pentru caz de nevoie se mai poate face și în alte forme. Problema e însă armamentul în care s-a investit câte ceva doar în ultimii câțiva ani când s-au prins cu toții că treaba e groasă. Și problema și mai mare e producția locală, pentru că se vede că la un război de uzură ai nevoie să poți produce tu armament. Aici e punctul delicat după părerea mea, nu la faptul că nu face pifanul sectoare...

qionescu1

Exact, problema majora e productia locala! Nici pulberi nu mai fabricam si importam din Serbia sau de unde putem. De construit nu mai construim nimic (exceptie nave prin porturi dar sub steag strain) abia reusim sa mai surubarim putin. Asa ceva era inimaginabil inainte de 89 sau chiar 2000.

S-au mai schimbat lucrurile de atunci in privinta armelor cu care se poarta razboiul dar unele lucruri nu se schimba niciodata, aprovizionarea proprie, posibilitatea de a construi singur si a depinde cat mai putin de altii astea sunt cerinte permanente.

Nu trebuie sa neglijam lectiile din Ucraina unde s-a dovedit din plin ca armata de profesionisti de departe nu e suficienta in cazul unui conflict.

Harry



MIHAIL KOGALNICEANU AIR BASE, Romania – U.S. and Romanian officials celebrated the latest improvement project completed at the Mihail Kogalniceanu Air Base portion of U.S. Army Garrison Black Sea here yesterday – the airfield's new cargo pad.

The new MK cargo pad will support both fixed wing and rotary wing aircraft and will bolster local airfield capabilities for both exercises and real-world missions. The new cargo pad and associated runway tie-ins will facilitate the safe loading and unloading of a wide range of materials including items requiring additional safety protocols.

Harry

Naval Facilities Engineering Systems Command (NAVFAC) Europe Africa Central awarded a $10.1 million modification to previously-awarded firm-fixed-price, indefinite-delivery/indefinite-quantity contract July 26, 2024, to Vectrus Systems Corp., for Base Operations Support (BOS) services at Naval Support Facility Deveselu, Romania.

The contract modification provides an additional 12 months of BOS services under the basic contract and brings the total cumulative face value to $50,477,836.

"BOS contracts are critical to the success of military operations," said Juan Jimenez Arocho, NAVFAC Europe Africa Central, director of Public Works. "The BOS contractor is an integral partner for facility maintenance and operational support, which allows the U.S. military to maintain its forward presence in this key strategic location by providing a wide range of services."

tom_sawyer

Romanians building gunpowder factory with Germans in order to free themselves of dependence on Serbia
18.08.2024

After the opening of an ammunition factory in Hungary, the German military-industrial concern Rheinmetall has started building a gunpowder factory in Romania, with the aim of freeing that country from its dependence on Serbia in that process, for which purpose EUR 47 million has been secured from the European Defense Fund (EDF), as reported by the Balkanska bezbedonosna mreza portal.

According to the portal for EU tenders for the allocation of funds to various companies, the works began on August 1 and they are planned to be completed on the last day of January 2027, and in addition to Rheinmetall, the job of the construction of the gunpowder factory also involves the Romanian company Pirochim Victoria, except that 100% of the funds have been provided by the German partner through the EDF.

Rheinmetall already has two facilities in the region. Last month, the production of the new-generation Links combat vehicles for the infantry started in Zalaegerszeg in Hungary, and a hundred kilometers from there, in the same country, a facility for the production of the ammunition for such vehicles, tanks and artillery, opened.

The third factory in the region will be built in the Romanian town of Victoria, some 90 kilometers west from the seat of the Brasov County, on an area of 300 hectares and with total investments of EUR 400 million in money and infrastructure.

ekapija.com

dumbravaandrei

Cum acest pod are 99% importanta militara si 1% interes civil, o sa postez aici stadiul lucrarilor la podul peste Olt de la Voila-Cincsor (DJ 108, jud. Brasov), denumit (in batjocura) si "podul NATO":

Se foreaza pilotii pentru piloni:
- Pe malul nordic, spre Cincsor




-Pe malul sudic, spre Voila:


Armaturile:




Sfredelul:


Grinzile par a fi toate aduse (mai erau depozitate pe un teren chiar inainte de pod, pe dreapta dar erau niste paznici pe acolo si tot neamul de semne, am zis sa nu insist):




TibiV

România achiziționează sisteme radar Sentinel

Ministerul Apărării Naționale salută notificarea Congresului SUA transmisă luni, 7 octombrie, de către Departamentul de Stat cu privire la achiziționarea de România a unor sisteme radar AN/MPQ-64 F1 Sentinel, prin programul de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS).

Programul de achiziție include un număr de până la patru radare AN/MPQ-64 F1, inclusiv suportul logistic, servicii de instruire, echipamentele de comunicații, asistență tehnică și servicii de transport, pentru dotarea batalioanelor de apărare aeriană cu baza la sol ale Forțelor Terestre Române.

Radarele vor contribui la îmbunătățirea supravegherii spațiului aerian, în special împotriva celor mai recente amenințări reprezentate de vehiculele aeriene fără pilot, cu viteze mici de deplasare și amprente radar reduse.

Pentru achiziționarea primelor două radare vor putea fi valorificate instrumentele de finanțare oferite de Guvernul SUA prin programul Foreign Military Financing(FMF), ceea ce va permite contractarea în cel mai scurt timp posibil de la semnarea acordului de tip Letter of Offer and Acceptance. Acest Acord urmează a fi oferit Ministerului Apărării Naționale de către Guvernul SUA în următoarele săptămâni.

Ministrul apărării naționale a subliniat, în acest context, că tehnica militară de ultimă generație achiziționată prin colaborarea cu Statele Unite ale Americii a schimbat în mod esențial profilul Armatei României la nivelul capacității de acțiune în regiunea Mării Negre și a întărit interoperabilitatea cu armatele aliate și partenere.

,,Radarele de ultimă generație de tip Sentinel vor completa capacitățile de apărare aeriană ale României, îndeosebi în ceea ce privește detecția timpurie a vehiculele aeriene fără pilot, care evoluează cu viteze mici de deplasare și au amprente radar reduse, amenințări care se manifestă în proximitatea frontierelor naționale, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

* * *

AN/MPQ-64 F1 Sentinel reprezintă cea mai recentă configurație din familia radarelor Sentinel și este un radar tridimensional - poate măsura distanța, direcția și elevația obiectelor aeriene cu și fără pilot, date pe care le raportează automat către sistemele de comandă și control ale apărării aeriene cu baza la sol (Ground Base Air Defense/GBAD) cu rază scurtă de acțiune.

Acest sistem radar acceptă mai multe interfețe de comandă și control, oferind date consistente de supraveghere aeriană și control al focului pentru sistemele GBAD. Poate detecta, identifica și urmări vehicule aeriene fără pilot (UAV), rachete de croazieră și aeronave cu aripi fixe și rotative.

NOTĂ

Valoarea notificată Congresului SUA de către Departamentul de Stat aferentă unui program specific procesului Foreign Military Sales Congres este determinată de Guvernul SUA în baza procedurilor interne și poate depăși valoarea efectivă a achiziției, stabilită prin acordul de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA).

În cazul programului de achiziție a radarelor AN/MPQ-64 F1 Sentinel de către România a fost notificat Congresul SUA cu o valoare de aproximativ 90 milioane de dolari.

https://www.mapn.ro/cpresa/18614_Rom%C3%A2nia-achizi%C8%9Bioneaz%C4%83-sisteme-radar-Sentinel
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Harry

La MK avanseaza f f mult cu noile taxiway (la nivel de turnare beton), iar pista noua e la nivel de decopertare sol.