https://mfe.gov.ro/comisia-europeana-a-aprobat-programul-transport-2021-2027-96-miliarde-de-euro-pentru-autostrazi-cai-ferate-si-noi-linii-de-metrou/
COMISIA EUROPEANĂ A APROBAT PROGRAMUL TRANSPORT 2021–2027: 9,6 MILIARDE DE EURO PENTRU AUTOSTRĂZI, CĂI FERATE ȘI NOI LINII DE METROU
20 decembrie 2022
Indicatorii ce vor fi realizați prin Programul Transport includ peste 305 km drumuri noi sau reabilitate, 2.370 km de drumuri dotate cu elemente de siguranţă rutieră, 150 km linii de tramvai și metrou reconstruite sau modernizate și 64 km de căi ferate reconstruite sau modernizate.
Printre proiectele strategice pe care Programul Transport le aduce se numără autostrada Ploieşti-Comarnic-Braşov, Autostrada Transilvania, autostrada Pașcani-Suceava–Siret, magistralele de metrou M2 și M5, coridoarele de cale ferată Craiova – Dr.Tr. Severin–Caransebeș și Craiova-București.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru Programul Transport, cu o alocare de 9,6 miliarde euro, din care 4,6 miliarde euro finanțare din partea Uniunii Europene.
Principalul obiectiv adus de Programul Transport este recuperarea decalajului de dezvoltare a infrastructurii de transport a României, asigurând, în același timp, atingerea obiectivelor europene de reducere a emisiilor de carbon și transferul spre o mobilitate durabilă și sigură.
,,În 2019, aflat într‑o vizită de lucru la Bruxelles, la recomandarea Comisiei Europene pe fondul specificului sectorului de transport, am decis ca Programul Transport 2021–2027 să fie unul separat, iar ca Autoritate de Management să fie desemnat Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. În decembrie 2020 când am plecat de la minister, viziunea asupra finanțărilor din PNRR și Programul Transport 2021–2027 erau complementare și propuneau o alocare de aproximativ 19 miliarde de euro. Mă declar foarte fericit că inclusiv în forma finală a PNRR-ului sectorul de transport are importanța cuvenită cu cea mai semnificativă alocare sectorială de peste 7,6 miliarde euro și că reușim astăzi să completăm aceasta alocare cu una semnificativă de 9,6 miliarde euro, ajungând împreună la peste 17 mld euro dedicate infrastructurii de transport. Acest lucru confirmă viziunea guvernului și societății, calea dezvoltării fiind asumată de România prin toate documentele strategice din domeniul finanțărilor europene. Acest program a fost conceput pornind de la principiul că sectorul transporturilor nu este doar un pilon de sprijin pentru alte sectoare, ci vine cu o contribuție majoră la reziliența întregii economii, oferind o bază solidă pentru redresare. În discuțiile pe care le-am avut în noiembrie cu reprezentații Comisiei Europene au reușit să punem la punct toate aspectele pentru ca acum România să vorbească în adevăratul sens al cuvântului despre proiecte de țară. Iar Programul Transport este emblematic în acest sens", a transmis ministrul Marcel Boloș.
Prin Programul Transport sprijinul financiar este direcționat către: îmbunătățirea conectivității primare rutiere (Fondul de Coeziune: 1.451,55 milioane euro, Fondul European de Dezvoltare Regională: 333,45 milioane euro), îmbunătățirea conectivității secundare rutiere (FEDR: 300,00 milioane euro), creșterea siguranței rutiere (FEDR: 100 milioane euro), creșterea eficienței căilor ferate române (FC: 596,32 milioane euro, FEDR: 678,19 milioane euro), creșterea atractivității transportului feroviar de călători (FEDR: 250,00 milioane euro), dezvoltarea mobilității sustenabile în nodurile urbane (FC: 271,00 milioane euro, FEDR: 350,00 milioane euro), dezvoltarea transportului naval și multimodal (FC: 245,00 milioane euro), asistență tehnică (FC: 75,00 milioane euro).
Ce aduce Programul Transport
Prin investițiile Programului Transport se au în vedere următoarele rezultate majore:
- peste 305 km drumuri noi sau reabilitate – Reţeaua trans-Europeană de transport (TEN‑T)
- 164 Infrastructuri pentru combustibili alternativi (puncte de realimentare/reîncărcare)
- 2.370 km de drumuri dotate cu elemente de siguranţă rutieră
- 92 de puncte negre rutiere vizate din motive de siguranță prin proiecte finanțate din PT
- peste 184 km de căi ferate noi sau reabilitate – TEN‑T
- 64 km de căi ferate reconstruite sau modernizate – TEN‑T
- 16 gări și halte feroviare noi sau modernizate
- 40 trenuri achiziționate
- 12 km linii noi de tramvai și metrou
- 66 km linii de tramvai și metrou reconstruite sau modernizate (FC)
- 150 km linii de tramvai și metrou reconstruite sau modernizate (FEDR)
- 70 km căil navigabile interioare noi, reabilitate sau modernizate – TEN‑T
- 8 Conexiuni intermodale noi sau modernizate
Oportunități strategice aduse de Programul Transport
Proiecte fazate din perioada 2014–2020:
- Autostrada Sibiu-Piteşti (loturile 1,4,5) – 926,4 milioane euro
- Inel București Sud – 507,3 milioane euro
- Drum de mare viteză Pitești-Craiova – 775,2 milioane euro
- Autostrada Transilvania
Proiecte noi de investiţii:
- Autostrada Piteşti-Sibiu (loturile 2,3) – 1,847 miliarde euro
- Sectorul Pașcani – Suceava – Siret (101,5 km) – 638.8 milioane de euro (sectorul Pașcani – Suceava la profil de autostradă pe cu o lungime de 60.5 km și un cost estimat de 423.8 milioane euro, iar sectorul Suceava – Siret la profil de autostradă/drum expres cu o lungime de 41 km și un cost estimat de 215 milioane euro)
- Inel București Nord plus drumuri radiale – 1,112 miliarde euro
- Autostrada Tg. Neamț- Iași – Ungheni – 875,5 milioane euro
- Autostrada Ploieşti-Comarnic-Braşov – 1,570 miliarde euro
- Autostrada Sibiu – Brașov – 1,479 miliarde euro
- Legătura rutieră rapidă Arad – Oradea;- 522,6 milioane euro
- Legătura rutieră rapidă București – Alexandria (faza 1 din București – Craiova) – 367,5 milioane euro
- Autostrada Brașov – Bacău (inclusiv Bypass Brașov Nord) – 2,364 miliarde euro
- Legătura rutieră rapidă Craiova – Filiaşi – Dr.Tr.Severin (faza 1); 300 milioane euro
- Legătura rutieră rapidă Dr.Tr.Severin – Caransebeș – Lugoj (faza 1); 800 milioane euro
,,Coerența în care au fost stabilite finanțările se datorează Masterplanului general de transport. Un exemplu este proiectul de Autostradă A7, eram secretar de stat în Ministerul Transporturilor când acesta a fost introdus la finanțare pentru pregătirea documentațiilor în cadrul POIM 2014–2020. Astfel astăzi, avem perspectiva unor proiecte mature în cadrul PNRR și Programul de Transport 2021–2027 – finanțarea legăturii întregii regiuni a Moldovei cu Bucureștiul fiind asigurată prin proiectul de autostradă A7 Ploiești-Buzău-Focșani-Pașcani, finanțare aferentă PNRR, și continuarea până la Siret, via Suceava prin Programul de Transport 2021–2027. Același lucru se întâmpla și în cazul Autostrăzii Târgu Mureș-Tg Neamț-Ungheni, unde finanțarea capetelor: Tg. Mureș – Miercurea Nirajului (25 km) Leghin – Tg. Neamț (Moțca) (34 km) au finanțarea asigurată prin PNRR, în timp ce restul autostrăzii are sursa fondurilor la nivelul Programului Transport 2021–2027", a mai transmis ministrul Marcel Boloș.
Feroviar
Proiecte fazate
Radna – Gurasada – Simeria- 1,888 miliarde euro
Proiecte noi de investiții:
Proiecte prioritare pentru finalizarea coridoarelor:
- Craiova – Dr. Tr. Severin – Caransebeș – 2,110 miliarde euro
- Craiova-București ‑1,254 miliarde euro
- Predeal – Brașov – 1,400 miliarde euro;
Alte proiecte noi
- Teiuș – Câmpia Turzii – 306 milioane euro
- Complexul feroviar Port Constanța – Palas – 246 milioane euro
- Pașcani – Iași – Ungheni – 388 milioane euro
Metrou
Proiecte fazate din perioada 2014–2020:
- Proiecte fazate care răspund condițiilor de eligibilitate ale acestei priorități (Magistrala M2; Magistrale M6 Sud 1 Mai – Tokyo)
Proiecte noi de investiţii:
- M5: secțiunea Eroilor – Iancului;
- Extensii magistrale metrou București (prioritizate în funcție de maturizarea acestora și corelate cu implementarea proiectelor Orbital București și centură feroviară București);
- Reabilitare stații de metrou București (în funcție de vechimea și necesitățile fiecărei stații);
Tren metropolitan
Proiecte noi:
- Complexul feroviar metropolitan București;
- Trenuri metropolitane
Pentru trenuri metropolitane, proiectele vor fi selectate în funcție de prioritizarea prezentată și gradul de maturitate. Pe lângă proiectul centurii feroviare București, proiectele cu grad mare de certitudine sunt cele aferente municipiilor Cluj-Napoca, Iași, Brașov și Timișoara.
Naval și modal
- Proiecte fazate care răspund condițiilor de eligibilitate ale acestei priorități;
- Lucrări hidrotehnice pentru eliminarea punctelor critice pentru navigație pe Dunăre și creșterea eficienței transportului naval pe canalele navigabile ale acesteia;
- Îmbunătățirea navigației pe Dunăre și canalele navigabile ale acesteia, inclusiv a măsurilor de siguranță a navigației, în particular în punctul critic Bala;
- Finalizarea Canalului Dunăre – București;
- Dezvoltarea/modernizarea porturilor dunărene strategice/situate pe rețeaua TEN‑T, inclusiv a instalațiilor de combustibili alternativi (alimentare cu energie electrică la cheu, bunkeraj de hidrogen, metanol și amoniac);
- Asigurarea condițiilor optime de navigație în bazinele portuare prin dragaj;
- Dezvoltarea/modernizarea Portului Constanța, inclusiv a instalațiilor de combustibili alternativi (alimentare cu energie electrică la cheu, bunkeraj de hidrogen, metanol și amoniac).
Politica de Coeziune 2021–2027
Recent, a avut loc evenimentul de semnare a Acordului de Parteneriat între Guvernul României și Comisia Europeană, documentul strategic care acoperă fondurile Politicii de Coeziune și cel al Politicii Maritime și Pescuit pentru perioada de Programare 2021 – 2027.
Astfel, în al treilea exerciţiu financiar prin care statul român va beneficia de fonduri europene, se vor implementa şaisprezece Programe, prin care României îi vor fi alocate peste 31 de miliarde de euro.
Sinergie la nivelul investițiilor
Până în 2030, potrivit Programului investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2021–2030, România trebuie să realizeze 6624.1 km de rețea rutieră (autostrăzi, drumuri expres, transregio, variante ocolitoare) din care 2900.5 km aferenți rețelei primare și 3723.6 km aferenți rețelei secundare. În ceea ce privește rețeaua feroviară, programul vizează realizarea a 3274.8 km de cale ferată aferenți rețelei primare și 1228 km aferenți rețelei secundare.
Separat de Programul Transport 2021–2027, România beneficiază de investiții strategice importante și prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Resursele financiare alocate sunt de aproximativ 7,6 miliarde de euro și vor acoperi o parte din necesarul total de investiții la nivel național, astfel încât, pentru a le maximiza impactul, aceste resurse vor fi direcționate către acele intervenții capabile să genereze cea mai mare valoare adăugată în conformitate cu strategiile naționale și ale blocului european.
Serios? in 7 ani ei vor sa repare 64km de cale ferata prin fonduri europene? Nu de alta dar cu fonduri de la buget nu vad nici o sansa. S-au prostit cu totul? :|
https://www.fonduri-structurale.ro/stiri/30620/rezultatele-finale-ale-procesului-de-evaluare-si-selectie-a-membrilor-comitetului-de-monitorizare-a-programului-transport-2021-2027
Rezultatele finale ale procesului de evaluare și selecție a membrilor Comitetului de Monitorizare a Programului Transport
1.Asociatia Pro Infrastructură 8 puncte ADMIS
2.Asociația Moldova Vrea Autostradă 8 puncte ADMIS
(https://infrapress.ro/wp-content/uploads/2023/03/transport-program-2027.jpeg)
În a doua jumătate a lunii aprilie va fi prima reuniune CM POT. Vom fi acolo, evident.
^ Văd că am uitat să vă zic aici. Reuniunea din aprilie s-a amânat pentru mai, 3-6 mai la Constanța. Evident, vom fi acolo. De data asta teoretic se ține, nu cred că mai apar probleme. Cel puțin așa sper. :)
Este prima reuniune CM POT, POIM devine istorie la finalul acestui an. Am primit și un material de la MT. O să fie evident și prezentări/materiale făcute de CNAIR, CFR și Metrorex pe care, evident, vi le vom prezenta aici pe forum.
Deocamdată doar materialul de la MT. Puteți da feedback pe el, evident.
(https://i.imgur.com/cCcMofR.jpg)
(https://i.imgur.com/ylkBJK1.jpg)
(https://i.imgur.com/HdBD6j3.jpg)
(https://i.imgur.com/MNWf1eP.jpg)
^ A se observa co-finanțarea de 40% pe rutier. :help:
Prioritățile P1-P3. Co-finanțare 40%.
(https://i.imgur.com/Wu4sZ7l.jpg)
(https://i.imgur.com/RS817lF.jpg)
(https://i.imgur.com/wBjJqOo.jpg)
(https://i.imgur.com/6UOmaiF.jpg)
Prioritățile P4-P5 (feroviar). P4 co-finanțare 50%, P5 co-finanțare 85%.
(https://i.imgur.com/29i1BIW.jpg)
(https://i.imgur.com/k2UA2TF.jpg)
(https://i.imgur.com/gBcSuYG.jpg)
Prioritatea P6 (urban). Co-finanțare 85%.
(https://i.imgur.com/Bk5ogyI.jpg)
Prioritatea P7 (naval și intermodal). Co-finanțare 50%.
(https://i.imgur.com/YGaLZ39.jpg)
Prioritatea P8 (asistență tehnică). Co-finanțare 85%.
(https://i.imgur.com/J1LC7Js.jpg)
Targets. :)
Nu-mi e clar dacă obiectivele astea țin cont că supracontractarea este 3x.
(https://i.imgur.com/7C0LyUa.jpg)
(https://i.imgur.com/TIib0U6.jpg)
^403 km de drumuri noi sau reabilitate? eu sincer sper sa fi mancat un 1 si sa fie 1403, sau ca cifrele astea nu includ nimic din PNRR. ca daca sa zicem nu punem reabilitarile, 403 km / 6 ani cati sunt pana la inceputul lui 2029, ies doar 67 km/an de autostrazi+drumuri expres... pe de o parte pare cinico-realist, pe de alta parte, daca tzinta e atat de jos, vai si amar de noi ce o sa fie. sper ca cifra asta nu include proiecte PNRR pt ca numai acolo sunt contractati peste 420 de km. pe de alta parte, daca PNRR e separat, ar insemna peste 800 km pana in 2029 (la inceput sau la sfarsit?) adica peste 135 km anual de drumuri noi (si/sau reabilitate?)
Păi nu are treabă POT cu PNRR. Alte proiecte, alt gen de program.
Inteleg ca incet incet apune epoca in care ne facem infrastructura aproape numai din bani UE si mai trebuie sa punem si noi bani seriosi?
Nu încet-încet, deja suntem în scenariul ăsta.
2007-2023, 16 ani. Cam gata cu banii ieftini pe transporturi.
se muta centru de greutate catre feroviar&naval. ca societate, nu suntem pregatiti pentru aceasta tectonica, in special mental.
si o intrebare concreta: care vor fi cei 70 km de "cai navigabile interne modernizate sau reabilitate" in exercitiul UE 2021/2027?
Atenție, e ceva ciudat în tabel!
Se pare că au schimbat terminologia. Până acum, "co-finanțare" se referea la contribuția statului/beneficiarului. În tabel, "co-finanțare" face referire la contribuția UE!
Deci pe rutier, P1-P2-P3, contribuția de la bugetul de stat este de 60%, iar co-finanțarea (ce plătește UE) este de 40%!
Nu înțeleg de ce s-a schimbat terminologia, o să genereze foarte multă confuzie chestia asta. Posibil să fie pe toate fondurile UE treaba asta, nu doar pe transporturi. Nu mă pricep/nu urmăresc alte tipuri de fonduri UE/pe alte domenii. Poate cineva să confirme/infirme.
Da, fondurile europene vor fi doar 40% (rutier), față de 85% ca până acum. Asta a spus și directorul de la fonduri europene din MT în conferința cu Grindeanu de azi:
min. 23:55
...și tocmai se discută despre o gaură în buget.
^deci pe romana, costurile din buzunarul propriu devin 4x fata de cat erau pana acum......
Da. Mai mult de atât, în valoare absolută banii de la bugetul de stat sunt mult mai mulți acum, mai bine de 4x față de sumele cheltuite pe proiectele POS-T și POIM pentru că: 1. Prețuri escaladate și 2. Proiecte grele (doar A1 PiSi Boița-Pitești și LD2 Margina-Holdea sunt împreună 3 miliarde de euro, contracte semnate).
Pam Pam.
Loturile 4 si 5 sunt finanțate parțial pe POIM (sper ca lotul 5 sa treacă bine de 50%) iar Holdea - Marginea din PNNR (si acolo cel puțin pe rutier cofinanțarea naționala e destul de mare)
Adică din cele 3 miliarde vreo 2 miliarde si ceva (cu tot cu cofinanțarea) rămân pe POT
Pe 4 și 5 nu se vor deconta mulți bani. Ce vor reuși sa pună în teren până la finalul lui 2023. Apoi se intră în banii POT.
Într-adevăr LD2 este pe PNRR dar eu doar am zis un factor de mărime.
Sunt multe alte proiecte fazate pe care nu le-am zis și care sunt departe de finalizare.
In 2024, Ro va depasi Portugalia la gdp/capita ( la ppp), in consecinta, vor fi din ce in mai greu de motivat rate de co-finantare de 75-85%.
In Occident, ratele de cofinantare europeana rareori depasesc 30%.
4,5 miliarde de euro efectiv banii europeni, 29 in total, deci 25 din bănuții noștri, adică 120 de miliarde de lei, cat două PNDL uri grase. Pe actualul PNDL reușesc cu greu sa aloce de la bugetul de stat firmituri, vom vedea de unde vor găsi cele 120 de miliarde.
Numai ca Portugalia are de vreo 2.5x in km de autostrazi la o suprafata cam 1/2.5 din cea a Romaniei. E vina Romaniei ca nu a putut absoarbe banii mai bine pana acum, si oricat de buni negociatori vom avea de acu incolo, sa faca un fel de PNRR2, ma indoiesc ca europenii se vor lasa motivati usor cand e o groapa la bugetul UE mult mai gigantica la granita de NE a Romaniei. Eu zic ca de acum incolo, in afara de nr de km deschisi, politicienii de la MT sa fie intrebati si de cati bani aduc din afara Ro pt finantarea acestor km. Ca daca pana acum am deschis sub 50km anual de autostrazi, cu 4x costuri, nici nu vreau sa imi imaginez ce o sa se intample. Poate se vor cere SFuri mai ok cum fac pe VP, sau cu costuri mai putin astronomice la noduri pe 3-4 nivele.
Trebuie sa menționăm ca POIM.ul este abia a doua perioada de fonduri UE
Adică in POST nu s-au atras toții banii
In POIM s-au atras toții banii si chiar sume in plus. Cred ca principalul motiv/lecție învățată a fost supracontractarea
Pe lângă pregătirea ceva mai buna a proiectelor
Materialul primit de la MT (pdf.ul) poate fi descărcat de undeva?
Loturile în construcție din A0, A3, A7 sunt finanțate integral din POIM, sau vor intra în POT?
Mai e naspa. Nu vreau sa fiu cârcotasul de serviciu dar la 60% sustinute din bugetul RO s-a cam terminat cu proiectele de infrastructura. Credeti voi ca taie careva pensiile speciale ca sa avem bani de investii in Infra?
Numai A8 cati bani o sa inghita.
^institutiile multilaterale (e.g BEI) sau chiar pietele private de capital te imprumuta fara probleme cand e vorba de co-finantarea proiectelor europene certificate de Comisie/Jaspers.
Quote from: Earthchild on April 24, 2023, 12:44:35 PMLoturile în construcție din A0, A3, A7 sunt finanțate integral din POIM, sau vor intra în POT?
A0 Sud fazat (POIM, ce ramane POT) A0 Nord POT
A3 PNNR (ce lucreaza acum UMB), POIM (ce lucreaza Strabag + Nurol)- sa speram ca intra tot fără fazare, POT (cele 2 loturi din Bihor + lotul cu tunelul)
A7 PNNR
@shift2rail - pe naiba. Ai o tinta obligatorie de deficit de 3%, din care ai 2+% deficit structural - guvernul, in momentul asta, nu are spatiu fiscal suficient pentru a se imprumuta volume mari. Plus ca nu exista foarte mult apetit de imprumut in piete, mai ales pentru autostrazi
netaxate la kilometru.
Probabil termenul de finantare/cofinantare face referire la cine duce greul proiectului. Daca la inceput, 15% cofinantare de la bugetul Romaniei insemna ca beneficiar principal era defapt Uniunea Europeana si Romania era un co-finantator si co-beneficiar, acum, cand finantarea de la bugetul de stat e 60%, arata ca beneficiarul principal ESTE Bucurestiul, cu UE co-finantator. Probabil e logica schimbarea asta de termene, dar e trist cand ne gandim ca nu e clar ca de la Bucuresti se intelege ca cu adevarat e in interesul nostru sa bagam bani in investitii de infrastructura.
Eu cred ca ambii sunt co - finanțatori din moment ce finanțează împreună un proiect
Iar beneficiari sunt cetățenii care folosesc infrastructura
Fondurile europene sunt administrate de Comisie (CE). Intre ei si guvernele nationale se semneaza acordurile. Da, ulterior intra in schema Organismele Intermediare si Autoritatile de Management (AM) care semneaza apoi contractele de finantare cu beneficiarul final (fie ca e CNAIR/ CFR, fie ca e privat) care la randul lui are desori contracte semnate cu executantul lucrarii (sau contracte de achizitie).
Dar, ca principiu, in schema mare, statul reprezentat prin guvern/ministere/AM este beneficiar, iar CE este finantator. Un finantator nu isi asumea insa intraga finantare, deci de fiecare data exista un co-finantator (de obicei beneficarul final) care poate pune !% sau 15% sau 50% (depinde de programul de finantare).
Beneficar nu e niciodata publicul/cetatenii; acestia sunt utilizatori. Beneficiari sunt cei care primesc spre administrare investitia rezultata (primariile, SRL-urile sau SA-urile, etc...)
OK. Deci s-a terminat prima reuniune CM PT.
Din anumite puncte de vedere, dătătoare de speranță. Am discutat în două zile ENORM de mult cu toată lumea - CNAIR, CFR, ARF, Metrorex dar și Comisia Europeană (prin reprezentantul său prezent la eveniment). Joi seară am stat la discuții până după ora 23. Verzi și uscate, după cum vă imaginați.
Rezultate:
1. Am reușit, din ce pot să-mi dau seama dar cred că și
@oc7avian poate confirma (și el a participat alături de mine ca Vicepreședinte API), să mai clarificăm cine este și ce face API.
Și cred că avem o imagine mai bună după întâlnire și mai multă deschidere din partea autorităților, mai ales în Metrorex și ARF.2. Ni s-a promis că avem intrare la ședințele de progres pe proiecte CNAIR. Am și trimis o cerere oficială în acest sens în dimineața asta la CNAIR. Am cerut acces la ședințele de progres pe CoBra dar și multe alte proiecte. Să vedem. Una e să spună "da" neoficial un director, alta e să primim semnătura DG pe cerere.
3.
La ARF (livrare și licitație trenuri) și Metrorex urmează ușor-ușor să cerem și aici acces pe proiecte/subiecte. La CFR avem intrare deja, avem aprobare să mergem pe șantier (pregătim o vizită la Bătuța și Sălciva luna asta). La CFR discutăm despre Tăietura Turcului la Cluj. La CFR ușa e deschisă și suntem în interior. :) La celelalte e mai greu... dar toată lumea promite că se rezolvă. Vedem când și cum, că e ușor doar din gură.
4.
La constructori/producători am solidificat relațiile deja active. Aici e simplu (cu unele excepții), problema e la autorități.
5. Astăzi voi cere către Autoritatea de Management PT înființarea grupurilor de lucru pe rutier, feroviar și metrou ca să putem monitoriza periodic (trimestrial) proiectele PT care se implementează.
Îl las pe
@oc7avian să zică și el ce i se pare relevant în momentul ăsta. Acum urmează greul...
lista proiectelor PT, stabilirea grupurilor de lucru, rezolvarea punctuală a problemelor pe fiecare proiect, rezolvarea accesului API acolo unde ușa e închisă și multe altele...
Am apreciat mult că discuțiile au fost directe, în care s-au recunoscut problemele existente. Șansa de a discuta față în față a fost o ocazie excelentă de a deschide noi punți de comunicare, în care să se înțeleagă că API nu e un baubau, ci încearcă să fie un partener către un țel comun. Și da, impresia mea este identică: că imaginea API s-a îmbunătățit.
Legat de ARF, aș sublinia că dacă reușim o colaborare bună, atunci beneficiul e mai mare decât doar material rulant. Ei se vor ocupa de introducerea mersului cadențat ori vor fi implicați în partea de trenuri metropolitane.
Despre banii disponibili pe rutier; 40% bani europeni:
Program Transport 2021-2027
Comunicat de presă-5,46 mld. de euro pentru sectorul rutier prin primele apeluri lansate de MTI în cadrul PT 2021-2027
Astăzi, 16 august, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Autoritatea de Management pentru Programul Transport (PT) 2021-2027, lansează apelurile de proiecte destinate dezvoltării și îmbunătățirii sectorului rutier, prin publicarea versiunii finale a ghidurilor solicitanților pentru prioritățile (P1) Îmbunătățirea conectivității primare, (P2) Îmbunătățirea conectivității secundare rutiere și (P3) Creșterea siguranței rutiere.
Alocarea totală prin intermediul acestor apeluri este de 5,46 mld. euro, din care 2,185 mld. euro contribuția UE (733,45 mil. euro FEDR și 1,45 mld. euro FC), cu posibilitatea supracontractării, respectiv:
4,46 mld. euro pentru îmbunătățirea conectivității primare rutiere (P1)
Începând cu 16.08.2023, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere(CNAIR), Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), precum și autorități publice locale (UAT)/asociații ale acestora (ADI) doar în parteneriat cu CNAIR/CNIR pot depune proiecte pentru sprijinirea investițiilor situate pe rețeaua TEN-T Centrală, precum și pe anumite secțiuni ale rețelei TEN-T Globale[1]. Cele două apeluri de proiecte care vizează acest tip de investiții sunt de tip necompetitiv, conform principiului ,,primul venit, primul servit", până la epuizarea finanțării disponibile sau până la încheierea apelului, oricare dintre cele două date survine prima. Totodată, CNAIR și CNIR pot depune proiecte pentru întărirea capacității administrative în cadrul apelului necompetitiv dedicat proiectelor de asistență tehnică.
(P1) Proiecte de investiții situate pe rețeaua TEN-T Centrală, precum și pe anumite secțiuni ale rețelei TEN-T Globale
Alocarea FEDR: 333.450.000 euro
Bugetul limită de contractare (FEDR+BS): 2.500.875.000 euro
Rata de cofinanțare: 40%
(P1) Proiecte de investiții situate pe rețeaua TEN-T Centrală, precum și pe anumite secțiuni ale rețelei TEN-T Globale [2]
Alocarea FC: 1.449.950.000 euro
Bugetul limită de contractare (FC+BS): 10.874.625.000 euro
Rata de cofinanțare: 40%
Acțiuni eligibile[3] în cadrul celor două apeluri:
construirea de autostrăzi și drumuri de mare viteză/drumuri expres, drumuri naționale, precum și drumurile transregio aferente rețelei primare, situate pe rețeaua centrală TEN-T, prioritizate în cadrul PT;
proiecte fazate din perioada precedentă de finanțare europeană (POIM 2014-2020);
sprijin pentru pregătirea proiectelor de investiții prioritizate în PT și nominalizate în Anexa nr.14 a Ghidului solicitantului.
(P1) Proiecte de asistență tehnică pentru întărirea capacității administrative a CNAIR/CNIR
Alocarea FC: 1.600.000 euro
Bugetul limită de contractare (FC+BS): 12.000.000 euro
Rata de cofinanțare: 40%
Acțiuni eligibile:
asistență tehnică acordată CNAIR/CNIR pentru întărirea capacitatii administrative în vederea creșterii capacitătii de implementare a proiectelor, cu condiția ca această asistență să fie anterior aprobată în cadrul unui Plan de Acțiune agreat între CNAIR/CNIR și Autoritatea de Mangement PT 2021-2027.
Versiunea aprobată a ghidului solicitantului și anexele sale pot fi consultate aici (https://www.mt.ro/web14/documente/organism%20intermediar/PT%202021-2027/documente/P1_16082023.zip).
750 mil. euro pentru îmbunătățirea conectivității secundare rutiere (P2)
Tot de azi, 16.08.2023, CNAIR, precum și UAT/ ADI doar în parteneriat cu CNAIR, pot depune proiecte pentru sprijinirea investițiilor situate pe secundară rutieră a României.
Cele două apeluri de proiecte care vizează acest tip de investiții sunt de tip necompetitiv, conform principiului ,,primul venit, primul servit", până la epuizarea finanțării disponibile sau până la încheierea apelului, oricare dintre cele două date survine prima.
Alocarea FEDR: 750 milioane de euro
Bugetul limită de contractare: 2.250.000.000 euro
Rata de cofinanțare: 40%
Acțiuni eligibile:
proiecte noi de construire, modernizare, reabilitare infrastructură rutieră situate pe rețeaua secundară a României, de natura drumurilor de mare viteză, drumuri naționale, variante ocolitoare la nivel de drum național;
proiecte fazate din perioada precedentă de finanțare europeană (POIM 2014-2020) aferente Axei prioritare 2 POIM, OS 2.1 și OS 2.2;
proiecte de sprijin pentru pregătirea documentațiilor economice aferente proiectelor prevăzute în Anexa nr.14 la Ghidul Solicitantului.
Versiunea aprobată a ghidului solicitantului și anexele sale pot fi consultate aici (https://www.mt.ro/web14/documente/organism%20intermediar/PT%202021-2027/documente/P2_16082023.zip).
250 mil. euro pentru creșterea siguranței rutiere
De asemenea, începând cu data de 16.08.2023, CNAIR, CNIR și Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile de specialitate în domeniul siguranței rutiere (ex.: Poliția rutieră) pot depune proiecte pentru sprijinirea investițiilor pentru creșterea siguranței rutiere adresate secțiunilor de infrastructură rutieră situate în afara rețelei TEN-T [4]. Cele două apeluri de proiecte care vizează acest tip de investiții sunt de tip necompetitiv, conform principiului ,,primul venit, primul servit", până la epuizarea finanțării disponibile sau până la încheierea apelului, oricare dintre cele două date survine prima.
(P3) Proiecte de investiții pentru creșterea siguranței rutiere, adresate secțiunilor de infrastructură rutieră situate pe rețeaua TEN-T [5]
Alocarea FEDR: 71.060.000 euro
Bugetul limită de contractare (FEDR+BS): 532.950.000 euro
Rata de cofinanțare: 40%
(P3) Proiecte de investiții pentru creșterea siguranței rutiere adresate secțiunilor de infrastructură rutieră situate în afara rețelei TEN-T [6]
Alocarea FEDR: 28.940.000 euro
Bugetul limită de contractare (FEDR+BS): 217.050.000 euro
Rata de cofinanțare: 40%
Acțiuni eligibile în cadrul celor două apeluri:
proiecte de investiții pentru creșterea siguranței rutiere pe secțiuni de infrastructură rutieră situate pe rețeaua TEN-T centrală și globală, cât și în afara acesteia;
proiecte fazate din perioada precedentă de finanțare europeană (POIM 2014-2020);
proiecte de sprijin pentru pregătirea documentațiilor economice aferente proiectelor de investiții eligibile în cadrul prezentei priorități.
*Activitățile eligibile aferente fiecărei categorii de acțiuni sunt detaliate la pct. 5.2 din ghid.
Versiunea aprobată a ghidului solicitantului și anexele sale pot fi consultate aici (https://www.mt.ro/web14/documente/organism%20intermediar/PT%202021-2027/documente/P3.zip).
Vă reamintim faptul că pentru toate prioritățile lansate în cadrul PT 2021-2027 cererile de finanțare se vor depune exclusiv prin aplicația electronică MySMIS2021/2021+, link: https://mysmis2021.gov.ro/.
Pentru noutăți în timp real și informații detaliate despre Programul Transport 2021-2027, vă invităm să urmăriți și accesați secțiunea dedicată din cadrul website-ului www.mt.ro.
[1] inclusiv proiecte fazate din perioada de finanțare 2014-2020 și proiecte de sprijin pentru pregătirea documentațiilor economice aferente proiectelor de investiții situate pe rețeaua primară TEN-T
[2] idem
[3] activitățile eligibile aferente fiecărei categorii de acțiuni sunt detaliate la pct. 5.2 din Ghid
[4] idem
[5] inclusiv proiecte fazate din perioada de finanțare 2014-2020 și proiecte de sprijin pentru pregătirea documentațiilor economice aferente proiectelor de investiții situate în afara rețelei TEN-T
[6] idem
MT (https://www.mt.ro/web14/strategia-in-transporturi/program-transport-2021-2027/4766-pot16082023-2)
Feroviar:
Comunicat de presă-Sectorul feroviar din România dispune de 2,84 mld. de euro prin cele 4 apeluri lansate de MTI în cadrul PT 2021-2027 (https://www.mt.ro/web14/strategia-in-transporturi/program-transport-2021-2027/4767-pot16082023-3)
Metrou:
Comunicat de presă-PT 2021-2027: MTI lansează apeluri de 235,29 mil. euro pentru infrastructura de metrou (https://www.mt.ro/web14/strategia-in-transporturi/program-transport-2021-2027/4765-pot16082023)
În comunicat spun 2,185 mld € bani europeni, deși însumați mie mi-a dat 2,635.
𝐂𝐨𝐧𝐜𝐥𝐮𝐳𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐯𝐢𝐳𝐢𝐭𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐮 𝐥𝐚 𝐁𝐫𝐮𝐱𝐞𝐥𝐥𝐞𝐬, 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐢̂𝐧𝐜𝐡𝐢𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐧𝐞𝐠𝐨𝐜𝐢𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐏𝐍𝐑𝐑
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 28-29 august pentru finalizarea discuțiilor pe marginea modificării #PNRR - Planul Național de Redresare și Reziliență.
Principalele subiecte pe agenda discuțiilor au vizat modificarea PNRR, introducerea capitolului #RePowerEU, aflat deja în analiza Comisiei, respectiv stadiul cererii de plată nr. 3.
,,Suntem deja în august 2023, iar reformele și investițiile finanțate din PNRR trebuie implementate până în august 2026. Aceasta înseamnă că România mai are la dispoziție exact trei ani pentru realizarea țintelor și jaloanelor asumate prin PNRR. Tocmai din acest motiv este nevoie de pragmatism, asumare și dialog. Această abordare este împărtășită și de reprezentanții Comisiei Europene care, în ultimele două luni, au fost în dialog permanent cu MIPE pentru atingerea acestor obiective. În acest context, le mulțumesc atât reprezentanților Comisiei, cât și coordonatorilor de reforme și investiții pentru faptul că au înțeles că investițiile aflate în întârziere, care au risc de neimplementare în cei trei ani în care trebuie să finalizăm implementarea PNRR, trebuie mutate în programele din Politica de Coeziune, pentru a beneficia de un orizont extins cu trei ani", a subliniat ministrul Adrian Câciu.
📌Modificarea PNRR: diminuarea componentei de grant, prin propunerea de identificare de ținte cantitative care vor fi în schimb finanțate din Politica de Coeziune. Astfel, România va avea la dispoziție mai mult timp pentru îndeplinirea acestora în condițiile în care investițiile și reformele asumate în cadrul PNRR trebuie finalizate până în august 2026, iar investițiile finanțate din fonduri europene pot fi finalizate până în decembrie 2029.
📌Noul capitol Repower EU: România va beneficia de o finanțare de 1,4 miliarde de euro, din care urmează să acorde fonduri pentru reziliența energetică a gospodăriilor populației (producție și stocare energie, respectiv îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor).
La discuții, din partea MIPE a participat alături de ministrul Adrian Câciu, secretarul de stat Teodora Elena Preoteasa, iar din partea European Commission: Céline Gauer, director general, șef al Grupului operativ pentru redresare și reziliență (SG RECOVER) și staff-ul tehnic.
https://www.facebook.com/MinisterulInvestitiilorsiProiectelorEuropene
Deci România va avea mai mult timp, numai că mult mai puțini bani.
^
Ce investiții va muta România din PNRR la programele europene din Politica de Coeziune
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a precizat, pentru StartupCafe.ro, ce fel de investiții întârziate va muta România din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) la programele europene din Politica de Coeziune.
Practic, România pierde 2,1 miliarde de euro din alocarea inițială PNRR de 29,2 miliared de euro, ca urmare a faptului că țara a avut creștere economică mai bună decât se estimase. De aceea, trebuie negociate care anume investiții din cadrul PNRR-ului României trebuie eliminate.
Contactat de StartupCafe.ro, ministrul Câciu a precizat că, pentru diminuarea PNRR cu 2,1 miliarde de euro, România va muta la programele din Politica de Coeziune investiții PNRR din domenii ca mediu, transport feroviar sau sanatate.
,,Am reușit să nu avem doar diminuare și simpla renunțare la investiții. Pe cele pe care România le consideră importante (pe mediu, transport feroviar sau sănătate) le ducem in programele aferente din politica de coeziune. Practic, România nu pierde investitițiile sau șansa ca acestea să fie finanțate din fonduri europene. Numai că le va finanța pe unele din fondurile de coeziune în loc de PNRR" - a explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru StartupCafe.ro.
Întrebat dacă pe lângă cei 2,1 miliarde de euro pe care România îi pierde oricum prin diminuarea PNRR mai sunt în discuție și alți bani pe care i-am putea pierde din cauza întârzierii investițiilor PNRR, Câciu a răspuns: ,,Sperăm să nu mai fie cazul și de alte investiții intârziate. Trebuia făcută aceasta diminuare".
De menționat că România poate cheltui fondurile europene din Politica de Coeziune 2021-2027 până la finalul anului 2029.
https://www.startupcafe.ro/fonduri-europene/investitii-muta-romania-pnrr-programe-europene-politica-coeziune.htm
E clar. Nu terminăm pe PNRR, ducem pe PT. De parcă în PT am avea spațiu căcălău.
^ se vor muta proiecte de eur 2 mld din pnrr, investitii care oricum nu ar fi avut sanse de implementare pana in august '26.
PNNR poate fi insa deraiat de elefantul din camera numit deficitul bugetar; cei 3 ministri s-au prezentat extrem de slab in fata functionarilor Comisiei, masurile propuse- cresteri de taxe si reduceri de cheltuieli- au fost judecate necredibile, si, in consecinta, Bruxelles-ul insista pentru cresterea si unificarea ratelor TVA la 21%.
Un fleac, 2 miliarde.
Tot PT este 9,7 miliarde (UE+stat), TOT TOT, rutier, feroviar, metro, tot tot.
^Si la sănătate și feroviar unde clar ca avem o problema de abundenta, bineînțeles. :((
Nu m-ar mira ca în genericul feroviar să fi inclus M4, aflat pe componenta de împrumuturi a PNRR. Iar din pur CF să fie scos acel lot în eterne contestații, imposibil de terminat la termen: Caransebeș - Lugoj
Offtopic: De ce se întâmplă ajustarea? Pentru că așa e regulamentul PNRR. La mijlocul programului se ajustează 30% din nerambursabile și 100% din împrumuturi în funcție de performanța economică.
sursa (pag 37): https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2021:057:FULL&from=RO
(https://i.imgur.com/03PpboN.png)
Unde 6.1.a sunt fondurile nerambursabile, iar 6.1.b sunt împrumuturile
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Quote from: tom_sawyer on August 29, 2023, 03:38:37 PMProgram Transport 2021-2027
Comunicat de presă-5,46 mld. de euro pentru sectorul rutier prin primele apeluri lansate de MTI în cadrul PT 2021-2027
Astăzi, 16 august, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Autoritatea de Management pentru Programul Transport (PT) 2021-2027, lansează apelurile de proiecte destinate dezvoltării și îmbunătățirii sectorului rutier, prin publicarea versiunii finale a ghidurilor solicitanților pentru prioritățile (P1) Îmbunătățirea conectivității primare, (P2) Îmbunătățirea conectivității secundare rutiere și (P3) Creșterea siguranței rutiere.
Alocarea totală prin intermediul acestor apeluri este de 5,46 mld. euro, din care 2,185 mld. euro contribuția UE (733,45 mil. euro FEDR și 1,45 mld. euro FC), cu posibilitatea supracontractării, respectiv:
4,46 mld. euro pentru îmbunătățirea conectivității primare rutiere (P1)
Începând cu 16.08.2023, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere(CNAIR), Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), precum și autorități publice locale (UAT)/asociații ale acestora (ADI) doar în parteneriat cu CNAIR/CNIR pot depune proiecte pentru sprijinirea investițiilor situate pe rețeaua TEN-T Centrală, precum și pe anumite secțiuni ale rețelei TEN-T Globale[1]. Cele două apeluri de proiecte care vizează acest tip de investiții sunt de tip necompetitiv, conform principiului ,,primul venit, primul servit", până la epuizarea finanțării disponibile sau până la încheierea apelului, oricare dintre cele două date survine prima. Totodată, CNAIR și CNIR pot depune proiecte pentru întărirea capacității administrative în cadrul apelului necompetitiv dedicat proiectelor de asistență tehnică.
(P1) Proiecte de investiții situate pe rețeaua TEN-T Centrală, precum și pe anumite secțiuni ale rețelei TEN-T Globale
Alocarea FEDR: 333.450.000 euro
Bugetul limită de contractare (FEDR+BS): 2.500.875.000 euro
Rata de cofinanțare: 40%
(P1) Proiecte de investiții situate pe rețeaua TEN-T Centrală, precum și pe anumite secțiuni ale rețelei TEN-T Globale [2]
Alocarea FC: 1.449.950.000 euro
Bugetul limită de contractare (FC+BS): 10.874.625.000 euro
Rata de cofinanțare: 40%
Acțiuni eligibile[3] în cadrul celor două apeluri:
construirea de autostrăzi și drumuri de mare viteză/drumuri expres, drumuri naționale, precum și drumurile transregio aferente rețelei primare, situate pe rețeaua centrală TEN-T, prioritizate în cadrul PT;
proiecte fazate din perioada precedentă de finanțare europeană (POIM 2014-2020);
sprijin pentru pregătirea proiectelor de investiții prioritizate în PT și nominalizate în Anexa nr.14 a Ghidului solicitantului.
(P1) Proiecte de asistență tehnică pentru întărirea capacității administrative a CNAIR/CNIR
Alocarea FC: 1.600.000 euro
Bugetul limită de contractare (FC+BS): 12.000.000 euro
Rata de cofinanțare: 40%
Acțiuni eligibile:
asistență tehnică acordată CNAIR/CNIR pentru întărirea capacitatii administrative în vederea creșterii capacitătii de implementare a proiectelor, cu condiția ca această asistență să fie anterior aprobată în cadrul unui Plan de Acțiune agreat între CNAIR/CNIR și Autoritatea de Mangement PT 2021-2027.
Versiunea aprobată a ghidului solicitantului și anexele sale pot fi consultate aici (https://www.mt.ro/web14/documente/organism%20intermediar/PT%202021-2027/documente/P1_16082023.zip).
(https://i.imgur.com/wABFtMV.png)
(https://i.imgur.com/HLf9SJk.png)
(https://i.imgur.com/DoEhlDD.png)
(https://i.imgur.com/V3r3A0P.png)
(https://i.imgur.com/1YDKDrH.png)
(https://i.imgur.com/IeoZq3J.png)
(https://i.imgur.com/HJnpAAK.png)
(https://i.imgur.com/TNjC1pO.png)
(https://i.imgur.com/wm8VisR.png)
(https://i.imgur.com/v17IsJs.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Quote from: tom_sawyer on August 29, 2023, 03:38:37 PM750 mil. euro pentru îmbunătățirea conectivității secundare rutiere (P2)
Tot de azi, 16.08.2023, CNAIR, precum și UAT/ ADI doar în parteneriat cu CNAIR, pot depune proiecte pentru sprijinirea investițiilor situate pe secundară rutieră a României.
Cele două apeluri de proiecte care vizează acest tip de investiții sunt de tip necompetitiv, conform principiului ,,primul venit, primul servit", până la epuizarea finanțării disponibile sau până la încheierea apelului, oricare dintre cele două date survine prima.
Alocarea FEDR: 750 milioane de euro
Bugetul limită de contractare: 2.250.000.000 euro
Rata de cofinanțare: 40%
Acțiuni eligibile:
proiecte noi de construire, modernizare, reabilitare infrastructură rutieră situate pe rețeaua secundară a României, de natura drumurilor de mare viteză, drumuri naționale, variante ocolitoare la nivel de drum național;
proiecte fazate din perioada precedentă de finanțare europeană (POIM 2014-2020) aferente Axei prioritare 2 POIM, OS 2.1 și OS 2.2;
proiecte de sprijin pentru pregătirea documentațiilor economice aferente proiectelor prevăzute în Anexa nr.14 la Ghidul Solicitantului.
Versiunea aprobată a ghidului solicitantului și anexele sale pot fi consultate aici (https://www.mt.ro/web14/documente/organism%20intermediar/PT%202021-2027/documente/P2_16082023.zip).
(https://i.imgur.com/IiRf59A.png)
(https://i.imgur.com/vr1WTqb.png)
(https://i.imgur.com/jdbY60D.png)
(https://i.imgur.com/tWzFvz2.png)
(https://i.imgur.com/ctLPK4L.png)
(https://i.imgur.com/CbVFAfc.png)
E o gluma buna asta cu proiectul de rezerva Cluj-Dej deoarece evaluarea ofertelor pentru SF acestui drum e blocata intentionat de aproape 2 ani, fiind singurul DX de care nu se stie nimic. Practic e tinut la sertar sine die iar efectul e ca si in situatia in care ar fi deblocat maine proiectul va fi mult intarziat fata de restul. Si cum regula e primul venit primul servit, DX Cluj(Apahida) - Dej nu se va califica pentru finantare.
QuoteCele două apeluri de proiecte care vizează acest tip de investiții sunt de tip necompetitiv, conform principiului ,,primul venit, primul servit", până la epuizarea finanțării disponibile sau până la încheierea apelului, oricare dintre cele două date survine prima.
Asta e o greseala. La cum arata bugetele, ar trebui sa exista o ierarhizare a proiectelor, nu doar primul care bate la usa. Ca tare mi-e ca se va umple bugetul alocat cu proiecte mai putin esentiale si cele mari vor ramane neincepute.
Ai o listă cu proiecte eligibile pe fiecare fond în parte, nu intră chiar orice. E logic să fie primul venit, primul servit, pentru că dacă aștepți să fie finalizate documentațiile expiră exercițiul financiar și nu mai apuci să tragi bani, eventual fazezi pe următorul ceea ce nu e de dorit.
^Problema e structurala: cine concureaza cu cine, ptr competitive funding pe routier/feroviar? Cnair cu Cnir? Infra vs Calatori?
Concurează proiectele între ele.
Romania, this time is different!
Este deja de notorietate faptul ca, in procesul de aderare la UE si ulterior, Romania nu a folosit decat o parte din finantarile europene pe care le-a avut la dispozitie pentru dezvoltare si accelerarea convergentei. Privind la infrastructura pe care Ungaria si Polonia o au de zeci de ani prin maximizarea absorbtiei fondurilor europene, realizam ce oportunitati a pierdut Romania in toata aceasta perioada. Graitor in acest sens a fost modul in care Polonia a reusit sa treaca prin criza din 2008, cand a fost singura tara din UE care nu a intrat in recesiune, profitand de stimularea economica adusa de absorbtia fondurilor europene.
Insa, in pofida absorbtiei partiale a fondurilor europene, procesul de convergenta economica a Romaniei cu restul UE a avansat, chiar daca intr-un ritm mai lent decat cel la care ar fi putut aspira. Explicatia rezida in faptul ca, tot timpul, a existat macar o fereastra de oportunitate pentru finantarea Romaniei. Odata ce una se inchidea, prinzandu-ne cu fonduri europene necheltuite, o alta se deschidea, oferindu-ne fie oportunitatea utilizarii in continuare a banilor neutilizati din programul precedent, fie un cu totul alt cadru de finantare multianuala.
In momentul de fata, capacitatea limitata de absorbtie a Romaniei pune sub semnul intrebarii doua oportunitati majore. In primul rand, Programul multianual 2021-2027 din care, pana in prezent, Romania are o rata de absorbtie de 0,7% (https://www.startupcafe.ro/fonduri-europene/absorbtie-fonduri-europene-romania-16-ani-uniunea-europeana-cati-bani-primit-cati). In al doilea rand, "bonusul" neanticipat reprezentat de programul NextGenEU (din care face parte faimosul PNRR). Demarat ca raspuns la criza Covid, obiectivul lui este promovarea restructurarii economiei europene catre o economie verde si inalt tehnologizata. Incercarea initiala a Romaniei de a include in acest program banalele autostrazi care ar fi putut fi executate in programele multianuale precedente este emblematica pentru traditia inlocuirii "trenurilor pierdute" cu "trenurile urmatoare".
Aceasta este insa astazi o iluzie teribil de periculoasa. Pentru ca alte "trenuri" nu vor mai veni. Programele actuale de finantare de care se bucura Romania sunt, cel mai probabil, ultimele de care va beneficia. Explicatiile sunt doua. In primul rand, economia Romaniei a ajuns la un nivel de dezvoltare care justifica din ce in ce mai putin finantarile UE. Pana la urma, faptul ca avem cel mai mic buget din Europa raportat la PIB e optiunea Romaniei si UE nu are de ce sa mai achite nota de plata.
In al doilea rand, UE incepe sa se pregateasca pentru primirea de noi membri. Iar in acest tablou, nevoia masiva de finantare a reconstructiei Ucrainei odata cu incetarea razboiului, ca sa nu mai vorbim de finantarea potentialei sale aderari la UE, vor schimba total sensurile fluxurilor de finantare. Astfel de evolutii au toate sansele sa transforme tarile beneficiare nete ale finantarii europene in contributoare nete la bugetul european. Inclusiv Romania.
In ce priveste finantarea aderarii Ucrainei la UE, nu exista solutii miracol. Fie bugetul european va creste prin marirea contributiilor, fie statele pana acum beneficiare isi vor vede finantarile mult reduse. De exemplu, un studiu pregatit pentru Consiliul European si citat de FT (https://www.ft.com/content/744078f2-0895-44d9-96f9-701c13403df0) anticipeaza ca includerea Ucrainei in Politica Agricola Comuna ar transforma Polonia, cel mai mare beneficiar al finantarilor europene, intr-un contributor net.
O eventuala transformare a Romaniei dintr-un beneficiar net al finantarilor intr-un contributor net ar fi o schimbare majora de paradigma pentru Romania care isi datoreaza dezvoltarea ultimilor decenii in primul rand finantarilor europene. Bugetele Romaniei au fost bugete dedicate in primul rand consumului si doar in subsidiar dezvoltarii. Atunci cand deficitul bugetar trebuia ajustat, bugetul de investitii a fost in mod constant printre primele capitole candidate la taieri, in conditiile in care ajustarile de pensii, salarii sau posturi in administratia publica ar fi atras un cost politic.
Pe langa aceasta, se mai ridica o problema din ce in ce mai presanta. Toate proiectele de infrastructura construite din bani europeni cu ce bani vor fi intretinute? De exemplu autostrazile incep sa dea semne de oboseala (asfalt denivelat, balustrade rupte, iluminare nefunctionala), iar intretinerea/repararea lor se face cu mare intarziere. (Ati mers pe banda intai pe A3 de la Ploiesti la Bucuresti?)
In concluzie, aparitia de noi candidate la aderare in UE si mai ales a Ucrainei va schimba din radacini regimul deosebit de avantajos al finantarilor de care s-a bucurat Romania pana acum. Exista o probabilitatea foarte mare ca Romania, alaturi de alte tari central europene, sa se transforme din beneficiar in contributor net ceea ce va necesita o modificare esentiala a modului in care traditional a fost gandit bugetul. In viitorul nu foarte indepartat, dezvoltarea Romaniei va depinde, in premiera, intr-o mare proportie doar de capacitatea bugetului de a o finanta. Mai mult, prin acelasi buget, Romania va trebui sa finanteze si noii candidati la intrarea in UE. Iar sumele nu vor fi deloc mici daca ne gandim doar la Ucraina.
Pentru ca aceasta se intample, utilizarea la maxim a banilor din PNRR si din Programul multianual 2021-2027 devine critica pentru a pune bazele unei Romanii puternice, capabile sa se devina furnizor de finantare a dezvoltarii locale si europene.
Sistemul "ce poti face azi lasa pe maine" nu va mai functiona.
https://www.raducraciun.ro/romania-this-time-is-different/
(Radu Crăciun, Presedinte si Director general al BCR Pensii)
Program Transport 2021-2027
ANUNȚ - PT 2021-2027 - Publicarea Ghidului ACB
Astăzi, 08 septembrie 2023, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Autoritatea de Management pentru Programul Transport (AM PT) 2021-2027, pune la dispoziția solicitanților de finanțare următoarele documente suport în limba română:
Ghidul de evaluare a proiectelor pentru analiza economică a investițiilor în sectorul de transport din Romania (Ghidul ACB):
https://transport4104.files.wordpress.com/2023/09/ghid_acb_ro.pdf
Anexa Ghidului ACB - Baza de date cu valorile parametrilor utilizați in evaluarea proiectelor de transport:
https://transport4104.files.wordpress.com/2023/09/romtap_1.1.xlsx
Ghidul ACB reprezintă o anexă a Ghidului solicitantului de finanțare aferent apelurilor lansate de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii în perioada 16 august – 4 septembrie 2023 pentru sectoarele rutier, feroviar și metrou.
Pornind de la cerințele impuse de Regulamentul (UE) 1060/202 și pentru a asigura un bun raport calitate-preț pentru proiectele care urmează să fie finanțate din PT 2021-2027, AM PT vine în sprijinul solicitanților de finanțare cu documentul cadru elaborat de JASPERS (Joint Assistance in Supporting Projects in European Regions) pentru evaluarea proiectelor de transport finanțate de UE în România.
Ghidul oferă o imagine de ansamblu a celor mai bune practici, stabilește standarde minime pentru modelarea cererii și evaluarea economică/financiară/de risc a proiectelor de transport și prezintă atât diferitele metode de evaluare economică a proiectelor (ACB, ACE și AMC), precum și etapele cheie de dezvoltare a proiectelor pentru principalele subsectoare de transport și în care dintre acestea ar trebui realizată evaluarea economică.
Anexa Ghidului ACB reprezintă o bază de date cu valorile parametrilor stabilite pentru utilizare în evaluarea economică a proiectelor de transport, oferind ,,condiții de concurență echitabile" pentru toate proiectele de transport. Parametrii cuprinși în anexă ar trebui preluați direct din acest document (de ex.: rata de actualizare socială, valoarea timpului), excepții aplicându-se doar în situaţia existenţei unor date mai adecvate, din zona proiectului (de ex: ratele unitare O&M, ratele de ocupare a vehiculelor, ratele accidentelor).
Principiile de bază ale ghidului se aplică tuturor proiectelor de transport rutier, feroviar, portuar/căi navigabile interioare și intermodal dezvoltate la nivel național, regional și interurban, care urmează să fie finanțate din fonduri publice, indiferent de sursa finanțării acestora.
Pentru informații suplimentare, nu ezitați să ne contactați la adresa de e-mail: dapep@fonduri.mt.ro.
MT (https://www.mt.ro/web14/strategia-in-transporturi/program-transport-2021-2027/4817-pot08092023)
Când va fi următoarea reuniune CM PT?
Nu știm, nu ne-au anunțat. Posibil să mai fie o reuniune până la finalul anului. De ce?
Am niște înterbări legate de unele proiecte și finanțarea lor, le centralizez și le scriu aici.
Un memorandum ce se va adopta mâine în guvern (https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-proiectele-de-acte-normative-incluse-pe-agenda-edintei-guvernului-romaniei-din-4-aprilie-2024), referitor la proiectele de investiții regionale (din câte înțeleg, scade limita de supracontractare de la 200% (https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/249731) la 150% pentru proiecte regionale - DJ-uri etc.).
Postez aici pentru că clarifică conceptul de supracontractare (pe rutier, proiecte din POT, supracontractarea efectivă era deja 180% prin septembrie 2023 (https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=19.msg425379#msg425379); se pot lansa licitații până la gradul de supracontractare de 300%, dacă nu cumva vor fi nevoiți să scadă si aici):
Pornind de la scopul reglementării mecanismului supracontractării, respectiv de a asigura premisele pentru atingerea unui grad de absorbție a fondurilor europene de 100%, subliniem că supracontractarea este un mecanism de corecție (și nu o sursă de finanțare) care trebuie utilizat cu prudență și rațional, pentru a nu genera majorarea deficitului bugetului de stat.
(https://i.imgur.com/xA23rwd.png)
(https://i.imgur.com/kJYVU5A.png)
(https://i.imgur.com/kZgq1uh.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Luni și marți (20 și 21 mai) va fi a doua reuniune a CM PT la Timișora. Evident, API va fi acolo. Dacă se aliniază planetele chiar cu doi oameni, eu și
@oc7avian, ca să avem capacitate. :) Vă las mai jos câteva materiale pe care ni le-au trimis.
Am cerut expres ca în agendă să fie rezervate prezentări pentru CNAIR, CFR și Metrorex în care să ne prezinte stadiile proiectelor PT derulate de fiecare, cu probleme și termene asumate. Ne-au răspuns pozitiv - acum însă trebuie să vedem dacă beneficiarii își fac temele și vor veni cu prezentări sau doar cu lălăială.
Apelurile de proiecte și contractele de finanțare.
(https://i.imgur.com/vu9k2Yl.jpeg)
(https://i.imgur.com/CUSgZw0.jpeg)
(https://i.imgur.com/1VWsmWH.jpeg)
(https://i.imgur.com/cFfrfkR.jpeg)
(https://i.imgur.com/T28XsLg.jpeg)
(https://i.imgur.com/9ldPSbO.jpeg)
(https://i.imgur.com/VhnWT1Q.jpeg)
Apelurile de proiecte și contractele de finanțare.
(https://i.imgur.com/p7ZCPUo.jpeg)
(https://i.imgur.com/SbNcsXF.jpeg)
(https://i.imgur.com/uON3Wy7.jpeg)
(https://i.imgur.com/9lScfFU.jpeg)
Proiectele fazate (de pe POIM pe PT).
(https://i.imgur.com/gOWjdUL.jpeg)
(https://i.imgur.com/Ov2SmeO.jpeg)
Planul de evaluare a PT.
(https://i.imgur.com/enPKqvk.jpeg)
(https://i.imgur.com/WPM4DlR.jpeg)
Comunicarea acțiunilor/proiectelor PT.
(https://i.imgur.com/OzTdDQa.jpeg)
(https://i.imgur.com/AYh0Ujj.jpeg)
Uitați-vă pe materialele aceste și spuneți-mi:
1. orice fel de neclarități/greșeli
2. orice fel de întrebări despre aceste materiale
3. orice fel de întrebări despre proiectele PT
... ca să pot să le "duc" la întâlnire.
1. in slideul 3, navalul are un buget de 7.71 mld eur (putem doar visa la asa alocare...), in timp ce in slide-ul 6 e mentionat 1.47 mld eur
2. ref la acelasi sector: ce contracte s-au semnat deja, urmeaza sa se semneze? (canal Dunare-Buc, Dunarea navigabila tot anul, alte rute navigabile interne)
Păi pe feroviar ce vrem să facem NOU de atâţia bani?
Avem ceva proiecte apte a fi scoase la licitaţie?
Se vor lansa din nou licitațiile pentru M100 Craiova-Caransebeș=4 mld euro.
Ideal ar fi să se înceapă ceva şi pe Ploieşti Sud - Buzău - Focşani (cât mai mult, linia fiind praf) şi să fie şi cel puţin 500 km de RK greu, pe diferite magistrale (M 200, 400 etc.)
Şi, de ce nu, ceva electrificări, precum Braşov-Sibiu-Vinţu.
Eu am întrebări legat de banii disponibili pe rutier. Până acum avem așa:
Proiecte fazate =
1,3 mld €Proiecte cu contract semnat =
4,5 mld € A13 Sibiu-Făgăraș: 1,3 mld €
A0 nord loturi 1,3,4: 0,3 mld €
PiSi 2&3: 2 mld €
A3 Suplacu-Chiribiș-Biharia: 0,33 mld €
DEx Tureni: 0,1 mld €
DN71 & DN73: 0,3 mld €
VO Comarnic: 0,05 mld €
VO Buftea: 0,07 mld €
VO Blaj: 0,03 mld €
Proiecte în licitație =
6,9 mld € A11 Arad-Oradea: 2 mld €
A8 Miercurea Nirajului-Sărățeni: 0,7 mld €
A8 Pipirig-Vânători Neamț: 0,7 mld €
A3 tunel Meseș: 1,5 mld €
A4 Techirghiol: 0,85 mld €
DEx Satu Mare-Oar: 0,15 mld €
VO Timișoara Vest: 0,3 mld €
DNCB DN2-A2: 0,1 mld €
VO Reghin: 0,1 mld €
Extindere DN25: 0,2 mld €
VO Giurgiu: 0,07 mld €
Legătură A1-Timisoara-DN69: 0,05 mld €
VO Botoșani: 0,05 mld €
VO Azuga-Bușteni: 0,1 mld €
+ contracte pentru SF-uri (A6, A13, etc.)
Proiecte cu indicatori tehnico-economici aprobați/în curs de aprobare =
9,3 mld € A8 montan (restul nelicitat): 4,1 mld €
A6 Craiova-Tg Jiu: 2,4 mld €
A7 Suceava Pașcani: 1,35 mld €
A3 Codlea-Cristian: 0,12 mld €
VO Cluj: 0,7 mld €
VO Gura Humorului: 0,4 mld €
VO Mediaș: 0,16 mld €
Legătură A1-Titu: 0,07 mld €
Alocat prin PT: 5,45 mld €, cu supracontractare 16,4 mld €. Deja am depăsit bugetul alocat (doar din proiecte fazate și cele cu contract semnat) și mai avem 4-5 mld € până atingem limita de supracontractare.
Ce se întâmplă cu proiectele care intră în "supracontractare"? Au fondurile asigurate, până la 16,3 mld €?
În condițiile în care pe exercițiul financiar anterior situația a fost așa:
Quote from: tom_sawyer on April 25, 2024, 10:14:11 AMTot Grindeanu spune (min. 6:25) că pe exercițiul financiar anterior pe rutier erau alocate 4,5 mld €, au mai atras 0,8 de pe alte domenii și în final s-au cheltuit 5,3 mld €.
După ce atingem limita de supracontractare ce se întâmplă? Se opresc licitațiile? Se vor licita doar pe fonduri de la bugetul de stat?
La rutier nu ai pus A0.
PiSi 4 și 5 din ce le faci? Din neant? :)
Am făcut eu un calcul pe A și DEx. Doar A și DEx în execuție, REST de finanțat (am luat în considerare stadiile financiare date de CESTRIN și am scăzut din valoarea contractului ce s-a plătit) avem 4,7 miliarde de euro.
4,7 miliarde euro DOAR A și DEx rest rămas de finanțat contracte SEMNATE.
Alocat prin PT: 5,45 mld €, cu supracontractare 16,4 mld €.
Stai să calculez și licitațiile.
PiSi 4&5 le-am pus la fazate, la fel și A0. Dar ai dreptate cu loturile de pe A0 nord, refac.
Da da, fazate. Dar eu am luat la comun, fazate și noi, la fazate asta îți zic că am luat stadiile financiare de la CNAIR și am calculat RESTUL rămas. Hai că pun tabelul în niște minute, mai am de butonat.
Quote from: tom_sawyer on May 13, 2024, 07:51:17 PMDupă ce atingem limita de supracontractare ce se întâmplă? Se opresc licitațiile? Se vor licita doar pe fonduri de la bugetul de stat?
Din ce înțeleg/știu eu, e cam așa.
Primul venit, primul servit.Se dă call, beneficiarii bagă proiecte.
Se supracontractează ca la balamuc.
Se încep lucrări și se decontează la grămadă, în funcție de noroc/alinierea planetelor/rezolvarea birocrației/mobilizarea constructorilor.
...
Până când se atinge limita programului (5,5 miliarde euro pe rutier).
Apoi... Dumnezeu cu mila: unele se fazează, altele... se blochează?!
Buget necesar autostrăzi și drumuri expres finanțate prin PT.
Monitorizare mai 2024.
4,7 mld euro A+DEx contracte execuție SEMNATE, REST RĂMAS conform datelor CNAIR.
5,2 mld euro A+DEx licitații în derulare, teoretic toate adjudecate la 80% din valoarea estimată.
----
TOTAL semnate+licitații la adjudecare 80% = 9,9 mld euro
Hai 10 miliarde euro. DOAR A+DEx pe țeavă.
Mai urmează licitații pe A+DEx.
Mai avem și Centura Metropolitană Cluj, pe-asta o mai facem?!?!
Mai avem și radialele la București.
Mai avem și centurile și niște DN-uri. Mai avem și niște SF-uri...
ALOCARE TOTALĂ prin PT 2021-2027(2030): 5,5 mld euro, cu supracontractare 16,5 mld euro.
Unde încap toate astea?!
(https://i.imgur.com/iJwrG8Z.jpeg)
Quote from: Ionut on May 13, 2024, 09:19:40 PMla fazate asta îți zic că am luat stadiile financiare de la CNAIR și am calculat RESTUL rămas
Estimarea asta am încercat s-o fac și eu mai demult și mi-a dat peste 1 mld. €. Ne dă CNAIR cifra exactă pe slideurile pe care le-ai pus anterior: 1,31 mld € [probabil incude mai mult decât A+DEx].
Quote from: Ionut on May 13, 2024, 01:40:25 PMProiectele fazate (de pe POIM pe PT).
(https://i.imgur.com/gOWjdUL.jpeg)
VO Cluj de 0,7 mld euro pusă de tine anterior este CMC?
Ce e CMC?
Valoarea am luat-o din Sinteza licitațiilor (https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=322.0).
Am luat valori Construcție+Montaj fără TVA la cele cu indicatori aprobați. Vezi că la A4 Techirghiol e o valoare mai mică (https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=8.msg438787#msg438787) față de ce ai tu în tabel [real o să vedem când apare pe SEAP].
Pod Ungheni e pe CEF (http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/%E2%80%9Cproiectare-si-executie-pod-ungheni%E2%80%9D) mobilitate militară.
Ar trebui un tabel și cu ce nu e A+DEx, că se apropie de 1,5 mld € (contracte semnate + licitații).
Centura Metropolitana Cluj
Quote from: shift2rail on May 13, 2024, 02:00:15 PM1. in slideul 3, navalul are un buget de 7.71 mld eur (putem doar visa la asa alocare...), in timp ce in slide-ul 6 e mentionat 1.47 mld eur
Am lămurit. Este o greșeală cu 7.71 mld euro pentru naval. Se va corecta greșeala.
Corect este 1.47 mld euro apeluri pe naval, conform slide-ului 6.
Reuniunea asta se transmite live pe undeva?
@a.l.x api de abia a primit acces si tu vrei sa fie transmisa live? :lol:
Vai nu.
Este cu ușile închise.
O să vă zicem noi cât putem.
N-ar strica însă, la propriu și la figurat, să mergeți la biserică să aprindeți o lumânare pentru noi (la vii!) după cum se pare că mai nou eu și API suntem de vină că nu avem autostrăzi și susținătorii noștri sunt... puf!
În anii 90 Văcăroiu zicea că opoziția nu lasă guvernul să lucreze! Asta zic Grindeanu et co, că nu lăsați umb-ul să construiască? :)
Prezentare oficială CNAIR în cadrul CM PT mai 2024, Timișoara.
(https://i.imgur.com/EVVki9Uh.jpeg) (https://i.imgur.com/EVVki9U.jpeg)
(https://i.imgur.com/3qlSoJKh.jpeg) (https://i.imgur.com/3qlSoJK.jpeg)
(https://i.imgur.com/S72eX39h.jpeg) (https://i.imgur.com/S72eX39.jpeg)
(https://i.imgur.com/lSubMv8h.jpeg) (https://i.imgur.com/lSubMv8.jpeg)
(https://i.imgur.com/n0PzepGh.jpeg) (https://i.imgur.com/n0PzepG.jpeg)
(https://i.imgur.com/1gbI8wDh.jpeg) (https://i.imgur.com/1gbI8wD.jpeg)
(https://i.imgur.com/3VD0DKVh.jpeg) (https://i.imgur.com/3VD0DKV.jpeg)
(https://i.imgur.com/0FfjxSBh.jpeg) (https://i.imgur.com/0FfjxSB.jpeg)
Prezentare oficială CFR în cadrul CM PT mai 2024, Timișoara.
(https://i.imgur.com/1SigEHRh.jpeg) (https://i.imgur.com/1SigEHR.jpeg)
(https://i.imgur.com/Xx2Dklzh.jpeg) (https://i.imgur.com/Xx2Dklz.jpeg)
(https://i.imgur.com/VPKv5xJh.jpeg) (https://i.imgur.com/VPKv5xJ.jpeg)
(https://i.imgur.com/UtUbt8Rh.jpeg) (https://i.imgur.com/UtUbt8R.jpeg)
(https://i.imgur.com/u04UsXyh.jpeg) (https://i.imgur.com/u04UsXy.jpeg)
(https://i.imgur.com/kFuzMIHh.jpeg) (https://i.imgur.com/kFuzMIH.jpeg)
(https://i.imgur.com/CI9TCuoh.jpeg) (https://i.imgur.com/CI9TCuo.jpeg)
Prezentare oficială METROREX în cadrul CM PT mai 2024, Timișoara.
(https://i.imgur.com/e6DNVDGh.jpeg) (https://i.imgur.com/e6DNVDG.jpeg)
(https://i.imgur.com/7LlcWY7h.jpeg) (https://i.imgur.com/7LlcWY7.jpeg)
(https://i.imgur.com/ow4OD0lh.jpeg) (https://i.imgur.com/ow4OD0l.jpeg)
(https://i.imgur.com/l6wsxtxh.jpeg) (https://i.imgur.com/l6wsxtx.jpeg)
(https://i.imgur.com/qRmn9cfh.jpeg) (https://i.imgur.com/qRmn9cf.jpeg)
(https://i.imgur.com/ei06OQMh.jpeg) (https://i.imgur.com/ei06OQM.jpeg)
(https://i.imgur.com/mPqPjmth.jpeg) (https://i.imgur.com/mPqPjmt.jpeg)
Excelente prezentarile!
Intalnirea e axata exclusiv pe proiecte PT? Ar fi interesant un update al proiectelor infra finantate din CEF 1&2, Fondul de Modernizare ( gestionat de min energiei) si chiar alte surse.
Doar PT. Am intrat și prin PNRR dar na... este CM PT.
Din păcate la CM PNRR am primit reject. Noi și toată lumea.
Prezentare oficială ARF în cadrul CM PT mai 2024, Timișoara.
(https://i.imgur.com/GzPUPDih.jpeg) (https://i.imgur.com/GzPUPDi.jpeg)
(https://i.imgur.com/ryPYXRuh.jpeg) (https://i.imgur.com/ryPYXRu.jpeg)
(https://i.imgur.com/bLVoDqzh.jpeg) (https://i.imgur.com/bLVoDqz.jpeg)
(https://i.imgur.com/YUSomPTh.jpeg) (https://i.imgur.com/YUSomPT.jpeg)
(https://i.imgur.com/jU6nsjGh.jpeg) (https://i.imgur.com/jU6nsjG.jpeg)
(https://i.imgur.com/rO1QxTOh.jpeg) (https://i.imgur.com/rO1QxTO.jpeg)
(https://i.imgur.com/59ZmEgCh.jpeg) (https://i.imgur.com/59ZmEgC.jpeg)
(https://i.imgur.com/ERI4haKh.jpeg) (https://i.imgur.com/ERI4haK.jpeg)
(https://i.imgur.com/Z9dobCIh.jpeg) (https://i.imgur.com/Z9dobCI.jpeg)
Astea au fost cele 4 prezentări de proiecte (CNAIR, CFR, Metrorex, ARF). Evident că au fost multe discuții. Dacă vă interesează ceva anume, întrebați.
O chestie importantă de adăugat: au promis că (la cererea expresă a noastră, API) vor operaționaliza Grupurile de Lucru în cadrul CM PT "cât mai curând" și, în plus, vor fi 3 (trei) reuniuni CM PT pe an (o întâlnire în ianuarie, online, o întâlnire primăvara în teren și o întâlnire toamna în București la sediul MT). E un semnal bun, recunosc și ei că e prea puțin să ne vedem o dată pe an. Poate poate va deveni dintr-un comitet de constatare, unul cu adevărat de monitorizare!
Mi se par arzătoare două teme:
Prima, a materialului rulant - stadiu licitații în curs și mai ales viziunea pe termen lung - rame etajate, mai lungi? ce facem cu traseele neelectrificate? se urmărește achiziția de locomotive noi (altele decât acelea 16) și vagoane noi? Avem planuri concrete pentru modernizare de material rulant existent?
A doua, ce facem cu programele de tip quick wins, dacă urmează ceva nou de același tip.
La MR îi las pe
@oc7avian și
@cristi5 să vă zică din discuțiile cu Roșeanu ce știu. Și dacă nu știu să întrebe. :-[
Legat de QW, poate poate se leagă o mică-mare victorie (și a API) și vedem o continuare a QW pe PT! Poate! :)
Nu e chiar topicul perfect, dar să răspund:
- pe PT avem IR-urile Alstom și o viitoare licitație de regionale (aprox 60)
- 62 regionale PESA sunt mutate pe Fondul de Modernizare. Tot pe fondurile astea mai discutăm de 9 rame IR și 23 de loco
- nu mai reiau pe cele pe PNRR
Electrificări avem mutate din PNRR pe Fondul de Modernizare. La altele se chinuie CFR cu SF-uri
Astăzi, 28 mai 2024, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ:
Hotărâre a Guvernului privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii
Scurtă descriere
Prin proiectul de hotărâre se propune, în vederea asigurării continuității finantarii proiectelor de infrastructura de transport, până la rectificarea bugetară:
1 suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pe anul 2024 cu suma de 1.850.000 mii lei credite bugetare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, la capitolul 84.01 ,,Transporturi", titlul 56 ,,Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN ) postaderare ", în vederea asigurării necesarului de finanțare de la bugetul de stat a Finantarii nationale si a Cheltuielilor neeligibile pentru proiectelor din domeniul transporturilor derulate de către beneficiarii Programului Transport.
2. suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pe anul 2024 cu suma de 850.000 mii lei credite bugetare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, la capitolul 84.01 ,,Transporturi", titlul 61 ,,Proiecte cu finanțare din sumele aferente componentei de imprumut a PNRR", în vederea asigurării necesarului de finanțare de la bugetul de stat a Finantarii publice nationale si a Sumelor aferente TVA pentru proiectele finantate in cadrul PNRR – Componenta 4 Transport sustenabil.
MT (https://www.mt.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/5300-hg28052024dgpet)
https://clubferoviar.ro/ministerul-transporturilor-cere-peste-doua-miliarde-lei-de-la-buget-pentru-metrourile-bucuresti-si-cluj/
Proiecte rutiere cu indicatori tehnico-economici aprobați și acord de mediu emis:
- A8 montan (restul nelicitat): 4,1 mld €
- Craiova-Tg Jiu: 2,4 mld €
- A7 Suceava Pașcani: 1,35 mld €
- VO Cluj: 0,7 mld €
- VO Gura Humorului: 0,4 mld €
- DEx Focșani-Brăila: 1,17 mld €
- DEx Bacău-Piatra Neamț: 1,3 mld €
Total: 11,5 mld €
Grindeanu zice că pe PT s-au semnat contracte pe 100% [din fonduri; pe rutier cred că zice]
min. 39:50
Proiecte fazate din exercițiul anterior:
PiSi 4&5: 0,4 mld €
A0: 0,4 mld €
CraPi 1&2: 0,2 mld €
+BrGl, centuri Sf Gheorghe, Tg Jiu, Arad Vest, Craiova Sud, Bârlad, Sighisoara, Zalău, DNCB etc.
TOTAL= 1,3 mld €
Proiecte cu contract semnat:
A13 Sibiu-Făgăraș: 1,3 mld €
PiSi 2&3: 2 mld €
A3 Suplacu-Chiribiș-Biharia: 0,33 mld €
DEx Tureni: 0,1 mld €
DN71 & DN73: 0,3 mld €
VO Comarnic: 0,05 mld €
VO Buftea: 0,07 mld €
VO Blaj: 0,03 mld €
VO Azuga-Bușteni: 0,1 mld €
TOTAL= 4,3 mld €
Proiecte în licitație:
A11 Arad-Oradea: 2 mld €
A8 Miercurea Nirajului-Sărățeni: 0,7 mld €
A8 Pipirig-Vânători Neamț: 0,7 mld €
A3 tunel Meseș: 1,5 mld €
VO Timișoara Vest: 0,3 mld €
DEx Satu Mare-Oar: 0,15 mld €
DNCB DN2-A2: 0,1 mld €
VO Reghin: 0,1 mld €
Extindere DN25: 0,2 mld €
VO Giurgiu: 0,07 mld €
Legătură A1-Timisoara-DN69: 0,05 mld €
A4 Techirghiol: 0,85 mld €
VO Botoșani: 0,05 mld €
VO Mediaș: 0,17 mld €
VO Cluj: 0,8 mld €
TOTAL: 7,7 mld €
Proiecte cu indicatori tehnico-economici aprobați:
A8 montan (restul nelicitat): 4,1 mld €
Craiova-Tg Jiu: 2,4 mld €
A7 Suceava Pașcani: 1,35 mld €
VO Gura Humorului: 0,4 mld €
Legătură A1-Titu: 0,07 mld €
A3 Codlea-Cristian: 0,12 mld €
DEx Focșani-Brăila: 1,17 mld €
DEx Bacău-Piatra Neamț: 1,3 mld €
TOTAL: 11 mld €
ALOCARE TOTALĂ prin PT 2021-2027(2030): 5,5 mld euro, cu supracontractare 16,5 mld euro.
@tom sawyer foarte bun calculul. Practic se va face cam o treime din ce e promis, ca nu sunt bani. Tot zice
@florin74Poti face acelasi calcul pe CF? stiu ca nu avem ITE aprobati pt Predeal dar putem estima...
Modul cum se derulează Programul Transport 2021-2027 a fost analizat în cadrul unei ședințe a Comitetului de Monitorizare care a avut loc la Timișoara pe 20 mai. Minuta reuniunii și documentele aferente le-au fost trimise participanților abia ieri după-amiază, prilej pentru noi de a analiza ce promisiuni făcute atunci s-au și respecat. Analiza relevă restanțe din partea Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA și a Metrorex.
La data desfășurării ședinței de la Timișoara, la nivelul Autorității de Monitorizare pentru Programul Transport 2021-2027 se aflau în proces de semnare cinci contracte de finanțare, în valoare de 10 miliarde de euro. De asemenea, erau în evaluare 50 de cereri de finanțare în valoare de 16,7 miliarde de euro (12,4 miliarde de euro pe rutier, 3,43 miliarde de euro la metrou, 348 de milioane de euro pe feroviar, 485 de milioane de euro pe naval și 21 de milioane de euro pentru asistență tehnică).
clubferoviar.ro/programul-transport-2021-2027-corigente/
https://clubferoviar.ro/wp-content/uploads/2024/08/2024.08.08-Minuta-CM-PT-Timisoara.pdf
@cristi5 : pe feroviar nu am urmărit așa constant situația;
Banii efectivi pe feroviar din PT 2021-2027 sunt vreo 3 mld € (9 mld € cu supracontractare) - excluzând achizițiile de trenuri.
Proiecte fazate din exercițiul anterior: 0,2 mld €
Modernizarea gărilor: 0,1 mld €
Doar Craiova-Caransebeș aflat acum în licitație e 3,5 mld €.
Ar trebui să urmeze: Ploiești-Suceava, București-Roșiori-Craiova, tunel Predeal.
Trebuie adaugate granturile CEF (CINEA va deveni principalul finantator al infrsstructurilor verzi, feroviar+naval) si Fondul de Modernizare(FM), alimentat din tranzactionarea centralizata a permiselor CO2 pe bursa de la Leipzig, fond gestionat in Ro de min Energiei si la care CFR s-a cuplat bine: Cta-Mangalia, Videle-Giurgiu, plus alte electrificari prin tara. O sansa uriasa de a electrifica masiv reteaua, sunt vreo 15-16 mld eur in FM.
Quote from: Ionut on May 26, 2024, 08:53:11 PMPrezentare oficială CFR în cadrul CM PT mai 2024, Timișoara.
(https://i.imgur.com/Xx2Dklzh.jpeg) (https://i.imgur.com/Xx2Dklz.jpeg)
Fazările îmi dau ochiometric minim 0.5 miliarde de €
Iar de pe listă nu e de sărit implementarea ERMTS pe Predeal - Constanța, de 2 miliarde de lei.
Cel mai greu de luat la puricat sunt lucrurile "mărunte", per regională, dar care se adună: reabilitări punctuale de poduri, modernizări de gări etc.
Și eu cred că sunt mai mult fazările decât 0,2 mld €, valoare care apare aici:
Quote from: Ionut on May 13, 2024, 01:40:25 PMProiectele fazate (de pe POIM pe PT).
(https://i.imgur.com/gOWjdUL.jpeg)
Actualizare pe rutier:
Legat de fondurile disponibile pe rutier din Programul Transport 2021-2027:
https://www.mt.ro/web14/strategia-in-transporturi/program-transport-2021-2027/4766-pot16082023-2
Avem un buget limită de contractare de 16,4 mld euro (de 3 ori fondurile alocate efectiv), pe cele 3 priorități (P1, P2, P3 - vezi doc.)
Am încercat o împărțire pe proiecte. Las la o parte celelalte programe (PNRR, CEF militar, buget de stat/Anghel Saligny). Valori în mld € fără TVA, valori de construcție+montaj (C+M). Valori fără rezerve de implementare.
Proiecte fazate din exercițiul anterior:
PiSi 4&5: 0,4 mld €
A0: 0,4 mld €
CraPi 1&2: 0,2 mld €
+BrGl, centuri Sf Gheorghe, Tg Jiu, Arad Vest, Craiova Sud, Bârlad, Sighisoara, Zalău, DNCB etc.
TOTAL= 1,3 mld €
Proiecte cu contract semnat:
PiSi 2&3: 2 mld €
A13 Sibiu-Făgăraș: 1,3 mld €
DN71 (Buc-Targoviste-Sinaia) & DN73 (Câmpulung-Brașov): 0,53 mld €
A3 Suplacu-Chiribiș-Biharia: 0,33 mld €
DEx Tureni: 0,1 mld €
VO Azuga-Bușteni: 0,1 mld €
VO Buftea: 0,07 mld €
VO Comarnic: 0,05 mld €
Legătură A1-Timisoara-DN69: 0,05 mld €
VO Blaj: 0,03 mld €
TOTAL= 4,56 mld €
Proiecte în licitație:
A11 Arad-Oradea: 2 mld €
A3 tunel Meseș: 1,5 mld €
A7 Pașcani-Suceava: 1,5 mld €
Craiova-Tg Jiu (4 loturi): 1,71 mld €
A4 Techirghiol: 0,85 mld €
VO Cluj: 0,8 mld €
A8 Miercurea Nirajului-Sărățeni: 0,7 mld €
A8 Pipirig-Vânători Neamț: 0,7 mld €
VO Timișoara Vest: 0,3 mld €
Extindere DN25: 0,2 mld €
VO Mediaș: 0,17 mld €
DEx Satu Mare-Oar: 0,15 mld €
DNCB DN2-A2: 0,1 mld €
VO Reghin: 0,1 mld €
VO Pucioasa-Fieni: 0,1 mld €
VO Giurgiu: 0,07 mld €
VO Botoșani: 0,05 mld €
Noduri rutiere A3 Gruiu, A2 Dragoș Vodă, A1 Ionești: 0,03 mld €
TOTAL: 11 mld €
Proiecte cu indicatori tehnico-economici aprobați prin HG:
A8 montan (4 loturi rămase): 4,1 mld €
DEx Bacău-Piatra Neamț: 1,3 mld €
DEx Focșani-Brăila: 1,17 mld €
Craiova-Tg Jiu (2 loturi rămase): 0,7 mld €
VO Gura Humorului: 0,4 mld €
A3 Codlea-Cristian: 0,12 mld €
VO Vaslui: 0,1 mld €
Legătură A1-Titu: 0,07 mld €
care urmează a fi aprobați prin HG:
A8 Tg Neamț-Iași-Ungheni Prut: 4-5 mld €
Legătură T2 Otopeni: 0,1 mld €
VO Sighetu Marmației: 0,04 mld €
TOTAL: 12 mld €
+ contracte pentru documentatii de SF
Quote from: Light on August 23, 2024, 10:27:38 AMMinistrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat la rândul său tot la Bruxelles, în ceea ce privește proiectul de metrou de la Cluj[...]
Nu se mai poate face prin PNRR. O să fie asigurată finantarea prin Program Operațional Transport.
Doar se schimba sursa de finanțare", a explicat Grindeanu.
Proiectul metroului din Cluj-Napoca trebuia să primească o finanțare prin PNRR de 310 milioane de euro.
Sursa: CLUJ24.ro (https://cluj24.ro/ciolacu-si-grindeanu-admit-ca-sunt-probleme-cu-finantarea-metroului-din-cluj-din-pnrr-se-cauta-alta-sursa-de-finantare-220393.html)
Adică de la ce se taie?
@tom_sawyer de ce sa se taie din alta parte cand poate sa nu se faca? unde e graba?
Minuta celei de a doua reuniuni a Comitetului de Monitorizare PT 2021-2027
Publicat: 26 August 2024
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a găzduit în perioada 20-21 mai 2024, la Timișoara, cea de a doua reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Transport (PT) 2021-2027 (https://mt.ro/web14/strategia-in-transporturi/program-transport-2021-2027/5293-pt20052024).
Pe parcursul celor două zile, reprezentanți ai Direcției Generale de Politică Regională și Urbană (DG REGIO) și Guvernului României alături de membrii cu drept de vot, observatori, beneficiari, proiectanți, constructori și organizații neguvernamentale, au participat la lucrările comitetului și la cele trei ateliere dedicate sprijinirii pregătirii, implementării și monitorizării investițiilor în infrastructura de transport finanțate din PT 2021-2027. Din partea MTI au participat la această reuniune dl. Constantin-Gabriel Bunduc, secretar de stat și coordonator al Autorității de Management pentru Programul Transport, dl. secretar de stat Ionel Scrioșteanu și dl. Felix-Corneliu Ardelean, director general al Direcției Generale Programe Europene Transport.
Principalele teme abordate în cadrul reuniunii au vizat stadiul implementării programului, aprobarea minutei din mai 2023, modificarea componenței Grupurilor Tehnice de Lucru aferente CM PT 2021-2027, includerea de noi membrii și prezentarea principalelor proiecte din cadrul programului.
În cadrul reuniunii au fost aprobate:
Minuta reuniunii CM PT 2021-2027 (3-6 mai 2023);
Modificarea componenței Grupurilor Tehnice de Lucru aferente CM PT 2021-2027;
Includerea Federației Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România (FZMAUR) în lista observatorilor.
Documentele aferente reuniunii, inclusiv deciziile adoptate, le puteți consulta aici (https://mt.ro/web14/documente/organism%20intermediar/PT%202021-2027/documente/Documente%20CM%20PT%202%20mai%202024.zip).
MT (https://mt.ro/web14/strategia-in-transporturi/program-transport-2021-2027/5460-pt26082024-2)
Versiunea actualizată a Programului Transport (PT) 2021-2027 - august 2024
Publicat: 26 August 2024
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Autoritate de Management, publică versiunea actualizată a Programului Transport 2021-2027 împreună cu Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 12.8.2024.
Documentele pot fi consulte aici (https://mt.ro/web14/documente/organism%20intermediar/PT%202021-2027/documente/PT%202024.zip).
MT (https://mt.ro/web14/strategia-in-transporturi/program-transport-2021-2027/5459-pt26082024)
Cate mld eur ar mai fi disponibile pentru supracontractare in PT, la moment?
Câciu vorbea recent de o re-negociere cu Comisia ptr a scoate A7 din partea de imprumuturi (deci deficit bugetar) si a o trece pe granturi, pe spatiul din PNRR eliberat prin respingerea fin. metroului Cluj dar si retragerea altor proiecte, fara sanse de finalizare in 2026.
În momentul ăsta, pe rutier, cam 1,5 mld euro. Care vor fi acoperite cu Focșani-Brăila și ultimul lot din Filiași-Tg.Jiu.
Calculul e făcut presupunând că toate proiectele aflate acum în licitație se contractează la 80% din estimat.
Voi face calculul exact după ce apar pe SEAP și licitațiile de mai sus.
Stie cineva ce s-a discutat mai exact despre trenurile metropolitane la sedinta comitetului de monitorizare?
Actualizare pe rutier:
Legat de fondurile disponibile pe rutier din Programul Transport 2021-2027:
https://www.mt.ro/web14/strategia-in-transporturi/program-transport-2021-2027/4766-pot16082023-2
Avem un buget limită de contractare de 16,4 mld euro (de 3 ori fondurile alocate efectiv), pe cele 3 priorități (P1, P2, P3 - vezi doc.)
Am încercat o împărțire pe proiecte. Las la o parte celelalte programe (PNRR, CEF militar, buget de stat/Anghel Saligny). Valori în mld € fără TVA, valori de construcție+montaj (C+M). Valori fără rezerve de implementare.
Proiecte fazate din exercițiul anterior:
PiSi 4&5: 0,4 mld €
A0: 0,4 mld €
CraPi 1&2: 0,2 mld €
+BrGl, centuri Sf Gheorghe, Arad Vest, Craiova Sud, Sighisoara, Zalău, DNCB etc.
TOTAL= 1,31 mld €
Proiecte cu contract semnat:
PiSi 2&3: 2 mld €
A13 Sibiu-Făgăraș: 1,3 mld €
DN71 (Buc-Targoviste-Sinaia) & DN73 (Câmpulung-Brașov): 0,53 mld €
A3 Suplacu-Chiribiș-Biharia: 0,33 mld €
DEx Tureni: 0,1 mld €
VO Azuga-Bușteni: 0,1 mld €
VO Buftea: 0,06 mld €
VO Comarnic: 0,05 mld €
Legătură A1-Timisoara-DN69: 0,05 mld €
VO Blaj: 0,03 mld €
SF-uri: Brașov-Bacău, Suceava-Botoșani: 0,02 mld €
TOTAL= 4,58 mld €
Proiecte în licitație (anunț vizibil în SEAP):
Craiova-Tg Jiu (5 loturi): 2,16 mld €
A11 Arad-Oradea: 2 mld €
A3 tunel Meseș: 1,5 mld €
A7 Pașcani-Suceava: 1,5 mld €
A9 Timișoara-Moravița (lotul 1): 1,13 mld €
DEx Focșani-Brăila: 1,08 mld €
A4 Techirghiol: 0,85 mld €
VO Cluj: 0,8 mld €
A8 Miercurea Nirajului-Sărățeni: 0,7 mld €
A8 Pipirig-Vânători Neamț: 0,7 mld €
VO Timișoara Vest: 0,3 mld €
Extindere DN25: 0,2 mld €
VO Mediaș: 0,17 mld €
DEx Satu Mare-Oar: 0,15 mld €
DNCB DN2-A2: 0,1 mld €
VO Reghin: 0,1 mld €
VO Pucioasa-Fieni: 0,1 mld €
VO Giurgiu: 0,07 mld €
VO Botoșani: 0,05 mld €
Noduri rutiere A3 Gruiu, A2 Dragoș Vodă, A1 Ionești: 0,03 mld €
SF-uri DEx Cluj-Dej & Caransebeș-Lugoj: 0,01 mld €
TOTAL: 13,7 mld €
Proiecte cu indicatori tehnico-economici aprobați prin HG:
A8 montan (4 loturi rămase): 4,1 mld €
A9 Timișoara-Moravița (loturi 2 și 3): 1 mld €
DEx Bacău-Piatra Neamț: 1,3 mld €
Craiova-Tg Jiu (1 loturi rămase): 0,25 mld €
VO Gura Humorului: 0,4 mld €
A3 Codlea-Cristian: 0,12 mld €
VO Vaslui: 0,1 mld €
Legătură A1-Titu: 0,07 mld €
PiSi6 (DN73C) lot 1: 0,05 mld €
Noduri rutiere A1 Cugir, A3 Spinuș, A1 Cruceni: 0,05 mld €
VO Horezu: 0,03 mld €
Presupunând că toate licitațiile în curs se vor contracta la 80% din estimat:
13,7 * 0,8 + 4,58 + 1,31 = 16,85 mld € (> 16,4 mld €)
În momentul acesta am depășit oficial limita de supracontractare. (Mai urmează să se publice în SEAP lotul 5 Filiași-Tg.Jiu și lotul 2 Timișoara-Moravița)
Proiecte cu contract semnat:
PiSi 2&3: 2 mld €
A13 Sibiu-Făgăraș: 1,3 mld €
DN71 (Buc-Targoviste-Sinaia) & DN73 (Câmpulung-Brașov): 0,53 mld €
A3 Suplacu-Chiribiș-Biharia: 0,33 mld €
DEx Tureni: 0,1 mld €
VO Azuga-Bușteni: 0,1 mld €
VO Buftea: 0,06 mld €
VO Comarnic: 0,05 mld €
Legătură A1-Timisoara-DN69: 0,05 mld €
VO Blaj: 0,03 mld €
SF-uri: Brașov-Bacău, Suceava-Botoșani: 0,02 mld €
TOTAL= 4,58 mld €
cam atat o sa vedem pe langa a7 in lucru... poate si un zimbor poarta pe a3
Actualizare:
Proiecte fazate din exercițiul anterior:
PiSi 4&5: 0,4 mld €
A0: 0,4 mld €
CraPi 1&2: 0,2 mld €
+BrGl, centuri Sf Gheorghe, Arad Vest, Craiova Sud, Sighisoara, Zalău, DNCB etc.
TOTAL= 1,31 mld €
Proiecte cu contract semnat:
PiSi 2&3: 2 mld €
A13 Sibiu-Făgăraș: 1,3 mld €
DN71 (Buc-Targoviste-Sinaia) & DN73 (Câmpulung-Brașov): 0,53 mld €
A3 Suplacu-Chiribiș-Biharia: 0,33 mld €
DEx Tureni: 0,1 mld €
VO Azuga-Bușteni: 0,1 mld €
VO Comarnic: 0,05 mld €
Legătură A1-Timisoara-DN69: 0,05 mld €
VO Blaj: 0,03 mld €
SF-uri: Brașov-Bacău, Suceava-Botoșani: 0,02 mld €
TOTAL= 4,51 mld €
Proiecte în licitație (anunț vizibil în SEAP):
Craiova-Tg Jiu: 2,68 mld €
A11 Arad-Oradea: 2 mld €
A9 Timișoara-Moravița (loturi 1 și 2): 1,98 mld €
A3 tunel Meseș: 1,5 mld €
A7 Pașcani-Suceava: 1,5 mld €
DEx Focșani-Brăila: 1,08 mld €
A4 Techirghiol: 0,85 mld €
VO Cluj: 0,8 mld €
A8 Miercurea Nirajului-Sărățeni: 0,7 mld €
A8 Pipirig-Vânători Neamț: 0,7 mld €
VO Timișoara Vest: 0,3 mld €
Extindere DN25: 0,2 mld €
VO Mediaș: 0,17 mld €
DEx Satu Mare-Oar: 0,15 mld €
DNCB DN2-A2: 0,1 mld €
VO Reghin: 0,1 mld €
VO Pucioasa-Fieni: 0,1 mld €
VO Giurgiu: 0,07 mld €
VO Buftea: 0,06 mld €
VO Botoșani: 0,05 mld €
Noduri rutiere A3 Gruiu, A2 Dragoș Vodă, A1 Ionești: 0,03 mld €
Pod DN54 jud. Teleorman: 0,02 mld
SF-uri DEx Cluj-Dej & Caransebeș-Lugoj: 0,01 mld €
TOTAL: 15,15 mld €
Proiecte cu indicatori tehnico-economici aprobați prin HG:
A8 montan (4 loturi rămase): 4,1 mld €
DEx Bacău-Piatra Neamț: 1,3 mld €
VO Gura Humorului: 0,4 mld €
A3 Codlea-Cristian: 0,12 mld €
VO Vaslui: 0,1 mld €
Legătură A1-Titu: 0,07 mld €
PiSi6 (DN73C) lot 1: 0,05 mld €
Noduri rutiere A1 Cugir, A3 Spinuș, A1 Cruceni: 0,05 mld €
VO Horezu: 0,03 mld €
VO Sighetu Marmației: 0,02 mld €
1,5 miliarde de euro (cel puțin) peste limita de supracontractare. Ce se va mai scoate la licitație (A8, etc.) cu siguranță nu va mai avea finanțare din PT 2021-2027, poate din alte surse.
Dată: noiembrie 2024
Autostrada Sibiu - Pitesti (sectiunea 2)
MINISTERUL TRANSPORTURILOR ȘI INFRASTRUCTURII, în calitate de Autoritate de management pentru Programul Transport 2021-2027 și COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Beneficiar a finanțării au convenit, încheierea Contractului de Finanțare nr. 65/2024, pentru proiectul " Autostrada Sibiu - Pitesti (sectiunea 2)", în vederea acordării finanțării nerambursabile alocată prin Programul Transport 2021-2027, în cadrul RSO3.1_Dezvoltarea unei rețele TEN-T, reziliente la schimbările climatice, inteligente, sigure, durabile și intermodale Fondul de Coeziune; Obiectiv de politică: O Europă mai conectată; Prioritate: P1. Îmbunătățirea conectivității primare rutiere; Obiectiv specific: RSO3.1_Dezvoltarea unei rețele TEN-T, reziliente la schimbările climatice, inteligente, sigure, durabile și intermodale
Localizare proiect: Traseul autostrăzii Sibiu - Pitești pe Secțiunea 2 se desfasoară între localitățile Boița si Cornetu și este cuprins intre km 13+170 - km 44+500, având o lungime de aprox. 31.33 km.
Obiective specifice ale proiectului: Prezentul Contract de finanțare include construcția a 31.33 km de autostradă (2x2) după cum urmează: 48 poduri și pasaje; 1 ecoduct; 7 tuneluri; 1 parcare de scurtă durata, 1 spațiu de servicii; 1 centru de întreținere și coordonare.
Valoarea totală a proiectului (lei): 8.704.567.000,00 lei;
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FC): 2.931.596.000,00 lei, echivalentă cu 40 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând cofinanțare publică de 60% în valoare de 4.397.394.000,00 lei.
Perioada de implementare- nu mai târziu de 31.12.2029.
https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/autostrada-sibiu-pitesti-sectiunea-2
Autostrada Sibiu - Pitesti (sectiunea 3)
MINISTERUL TRANSPORTURILOR ȘI INFRASTRUCTURII, în calitate de Autoritate de management pentru Programul Transport 2021-2027 și COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Beneficiar a finanțării au convenit, încheierea Contractului de Finanțare nr. 67/2024, pentru proiectul " Autostrada Sibiu - Pitesti (sectiunea 3)", în vederea acordării finanțării nerambursabile alocată prin Programul Transport 2021-2027, în cadrul RSO3.1_Dezvoltarea unei rețele TEN-T, reziliente la schimbările climatice, inteligente, sigure, durabile și intermodale Fondul de Coeziune; Obiectiv de politică: O Europă mai conectată; Prioritate: P1. Îmbunătățirea conectivității primare rutiere; Obiectiv specific: RSO3.1_Dezvoltarea unei rețele TEN-T, reziliente la schimbările climatice, inteligente, sigure, durabile și intermodale
Localizare proiect: Traseul autostrăzii Sibiu - Piteşti pe Secțiunea 3 se desfasoară între localitățile Cornetu și Tigveni și este cuprins între km 44+500 – km 81+900 (km 39+578.51 - km 76+996.28 conform SF 2008), având o lungime de aprox. 37.40 km. Această secțiune se află pe teritoriul administrativ a două județe: - județul Vâlcea; - județul Argeş.
Obiective specifice ale proiectului: Prezentul Contract de finanțare include construcția a 37,40 km de autostradă (2x2) după cum urmează: 52 poduri și pasaje; 1 ecoduct; 1 tunel; 2 noduri rutiere ; 2 spatii de servicii; 1 centru de întreținere și coordonare
Valoarea totală a proiectului (lei): 8.344.484.002,92 lei;
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FC): 2.812.711.315,27 lei, echivalentă cu 40 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând cofinanțare publică de 60% în valoare de 4.219.066.972,90 lei.
Perioada de implementare- nu mai târziu de 31.12.2029.
https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/autostrada-sibiu-pitesti-sectiunea-3
PiSi2: 2.931.596.000,00 lei + 4.397.394.000,00 lei = 1'471'684'739 euro
PiSi3: 2.812.711.315,27 lei + 4.219.066.972,90 lei = 1'412'003'672 euro
Total PiSi 2+3: 2,88 miliarde euro; o să modific în sinteza de mai sus.
PS: PiSi 1,4,5 consumă 0,675 mld euro din PT 2021-2027 (cifrele de la etapa 2 din comunicatul de mai jos) - ca proiecte fazate, incluse în cifra de 1,31 mld din sinteză:
https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/preg%C4%83tirea-proiectului-de-autostrada-sibiu-pite%C8%99ti-3
Sunt sanse ca loturile 2, 3 sa fie executate inainte de 2027+3=2030?
Daca nu sunt, vor intra pe fazare, eliberand spatiu bugetar ptr alte proiecte suficient de mature.
Proiectele fazate (transport rutier) de pe POIM 2013-2020 pe PT 2021-2027 sunt compuse în principal din:
- PiSi 1,4,5: 0,675 mld euro
https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/preg%C4%83tirea-proiectului-de-autostrada-sibiu-pite%C8%99ti-3
- CraPi: 0,23 mld euro
https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/drum-expres-craiova-pite%C8%99ti-faza-ii
- A0 Sud, DNCB, pasaje DNCB: 0,4 mld euro:
https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/infrastructura-integrat%C4%83-pentru-zona-orbital%C4%83-10
+ alte proiecte mai mici fazate
Total: peste 1,31 mld euro
București, 25.06.2024
,,Constructia Drumului expres Braila - Galati - Faza II"
PROIECT ETAPIZAT
COMPANIA NAȚIONALA DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., in calitate de Beneficiar al finantarii și MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCURII, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Transport 2021-2027, au convenit incheierea Contractului de Finantare nr.40/2024 pentru proiectul ,,Constructia Drumului expres Braila- Galati- Faza II", in vederea acordării finantarii nerambursabile alocată prin Programul Transport 2021-2027, in cadrul RSO3.1_Dezvoltarea unei rețele TEN-T, reziliente la schimbările climatice, inteligente, sigure, durabile și intermodale: Obiectiv de politică: O Europă mai conectată; Prioritate: P1.Imbunatatirea conectivitatii primare rutiere; Fond: Fondul European de Dezvoltare Regională; Operațiune: Investiții pentru realizarea unor secțiuni de infrastructură rutieră de mare viteză pe rețeaua primară- FEDR.
Obiectivul specific al proiectului este: construirea a 10,770 km de drum nou; 1 pod peste canal irigatii la km 6+620; o structura de tip pod - viaduct - pasaj la km 10+963.
Valoarea totală a Contractului de Finantare este de: 310.902.763,89 lei si va fi finantat prin Programul Transport astfel: contributia Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regionala 85.930.713,38 lei, contributia proprie– 128.896.070,06 lei, diferenta pana la valoarea totala a proiectului reprezentand cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.
Durata: de la data semnarii Contractului de Finantare dar nu mai tarziu de data de 31.12.2029.
Cod proiect: 323453
Proiect cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul PT 2021- 2027.
CNAIR (http://cnadnr.ro/en/node/13500)
DEx Brăila-Galati consumă 43 milioane euro din PT 2021-2027.
Dată: septembrie 2024
Varianta de ocolire Bârlad" - faza II
MINISTERUL TRANSPORTURILOR ȘI INFRASTRUCTURII, în calitate de Autoritate de management pentru Programul Transport 2021-2027 și COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Beneficiar a finanțării au convenit, încheierea Contractului de Finanțare nr. 52/2024, pentru proiectul etapizat "Varianta de ocolire Bârlad - faza 2.
Obiectivele proiectului: Proiectul își păstrează obiectivele inițiale, lungime tronson de drum proiectat: 11,28 km; patru poduri; trei pasaje; două intersecții; două parcări.
Faza 1 – lucrări executate și plătite până la 31 decembrie 2023, respectiv lucrări decontate in cadrul contractului de proiectare și execuție lucrări. În faza 1 au fost construite 3 poduri și 2 pasaje.
Faza 2 –lucrări executate ți plătite în perioada de eligibilitate aferenta PT 2021-2027. Pentru faza 2 rămânând de construit 1 pod, 1 pasaj, 2 intersecții, 2 parcări și 11,28 km de drum.
Etapa I
Valoarea totală a proiectului (lei):79.835.348,41 lei;
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR):57.337.077,26 lei, echivalentă cu 85 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând co-finanțare publică de 15% în valoare de 10.118.307,75 lei.
Etapa II
Valoarea totală a proiectului (lei): 93.149.658,79 lei;
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR): 37.259.863,52 lei, echivalentă cu 40 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând co-finanțare publică de 60% în valoare de 55.889.795,27 lei.
Perioada de implementare- nu mai târziu de 31.12.2029.
CNAIR (https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/varianta-de-ocolire-b%C3%A2rlad-faza-ii)
VO Bârlad consumă 18,7 milioane euro din PT 2021-2027
Dată: septembrie 2024
Proiectare si executie Largire la 4 benzi DN7 Baldana – Titu km 30+950 – 52+350 (Faza 2)
MINISTERUL TRANSPORTURILOR ȘI INFRASTRUCTURII, în calitate de Autoritate de management pentru Programul Transport 2021-2027 și COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Beneficiar a finanțării au convenit, încheierea Contractului de Finanțare nr. 55/2024, pentru proiectul etapizat "Proiectare si executie Largire la 4 benzi DN7 Baldana – Titu km 30+950 – 52+350 (Faza 2)".
Obiective specifice ale proiectului: Construirea unui tronson de drum lărgit 21,4 km; 4 poduri noi, 3 poduri reabilitate, 1 parcare scurtă durata stânga/dreapta.
Etapa I
Valoarea totală a proiectului (lei): 3.638.784,29 lei;
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR):1.383.253,38 lei, echivalentă cu 85 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând co-finanțare publică de 15% în valoare de 244.103,54 lei.
Etapa II
Valoarea totală a proiectului (lei): 118.487.941,02 lei;
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR): 47.395.176,41 lei, echivalentă cu 40 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând co-finanțare publică de 60% în valoare de 71.092.764,61 lei.
Perioada de implementare- nu mai târziu de 31.12.2029.
CNAIR (https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/proiectare-si-executie-largire-la-4-benzi-dn7-baldana)
DN7 Bâldana-Titu consumă 23,8 milioane euro din PT 2021-2027
Varianta de ocolire Arad Est
MINISTERUL TRANSPORTURILOR ȘI INFRASTRUCTURII, în calitate de Autoritate de management pentru Programul Transport 2021-2027 și COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Lider în cadrul Parteneriatului de implementare și Județul Arad, în calitate de membru în cadrul parteneriatului de implementare, în calitate de Beneficiari ai finanțării au convenit, încheierea Contractului de Finanțare nr. 50/2024, pentru proiectul etapizat " Varianta de ocolire Arad Est".
Obiective specifice ale proiectului: Construirea a 11 km de drum nou, 1 pod, 1 pasaj și 7 intersecții.
Etapa I
Valoarea totală a proiectului (lei): 25.515.276,36 lei;
Valoarea totală eligibilă aferenta Etapei I POIM este de 22.537.293,26 lei (https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/varianta-ocolitoare-municipiului-arad-est-1)
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FC):19.156.699,27 lei, echivalentă cu 85 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând co-finanțare publică de 15% în valoare de 3.380.593,99 lei.
Etapa II
Valoarea totală a proiectului (lei): 292.151.233,93 lei;
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR): 116.860.493,57 lei, echivalentă cu 40 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând co-finanțare publică de 60% în valoare de 175.290.740,36 lei.
Perioada de implementare- nu mai târziu de 31.12.2029.
CNAIR (https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/varianta-de-ocolire-arad-est)
VO Arad Est consumă 58,7 milioane euro din PT 2021-2027.
Septembrie 2024
Centura de ocolire Craiova-varianta Sud DN56- DN55-DN6
MINISTERUL TRANSPORTURILOR ȘI INFRASTRUCTURII, în calitate de Autoritate de management pentru Programul Transport 2021-2027 și COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Beneficiar a finanțării au convenit, încheierea Contractului de Finanțare nr. 56/2024, pentru proiectul etapizat "Centura de ocolire Craiova-varianta Sud DN56- DN55-DN6".
Obiective specifice ale proiectului: Construirea a 9,889 km de drum, 1 pod, 2 pasaje, 1 parcare de scurtă durată și 2 intersecții giratorii.
Etapa I
Valoarea totală a proiectului (lei):2.702.786,31 lei;
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR):2.108.542,17 lei, echivalentă cu 85 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând co-finanțare publică de 15% în valoare de 372.095,67 lei.
Etapa II
Valoarea totală a proiectului (lei): 163.512.761,32 lei;
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR): 65.405.104,53 lei, echivalentă cu 40 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând co-finanțare publică de 60% în valoare de 98.107.656,79 lei.
Perioada de implementare- nu mai târziu de 31.12.2029.
CNAIR (https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/centura-de-ocolire-craiova-varianta-sud-dn56-dn55-dn6)
VO Craiova Sud consumă 32,8 milioane euro din PT 2021-2027.
Proiectul acesta nu are încă licitație (re)lansată:
Septembrie 2024
Construcția Variantei de ocolire Târgu Mureș
MINISTERUL TRANSPORTURILOR ȘI INFRASTRUCTURII, în calitate de Autoritate de management pentru Programul Transport 2021-2027 și COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Beneficiar a finanțării au convenit, încheierea Contractului de Finanțare nr. 49/2024, pentru proiectul etapizat "Construcția Variantei de ocolire Tg. Mureș".
Obiective specifice ale proiectului: construirea a 11,643 km de drum, 5 poduri, 2 pasaje,1 viaduct și 2 parcări.
Etapa I
Valoarea totală a proiectului (lei):86.262.879,02 lei;
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FC):31.866.267,07 lei, echivalentă cu 85 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând co-finanțare publică de 15% în valoare de 5.623.458,88 lei.
Etapa II
Valoarea totală a proiectului (lei): 257.397.934,82 lei;
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR): 102.959.173,93 lei, echivalentă cu 40 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând co-finanțare publică de 60% în valoare de 154.438.760,89 lei.
Perioada de implementare- nu mai târziu de 31.12.2029.
CNAIR (https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/construc%C8%9Bia-variantei-de-ocolire-t%C3%A2rgu-mure%C8%99)
București, 07.08.2024
Modernizare DN 52 Alexandria-Turnu Magurele, km 1+350 – km 44+600; km 49+194 – 52+649
COMPANIA NAȚIONALA DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A. in calitate de Beneficiar al finantarii și MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCURII, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Transport 2021-2027, au convenit incheierea Contractului de Finantare nr.54/2024 pentru proiectul "Modernizare DN 52 Alexandria-Turnu Magurele, km 1+350 – km 44+600; km 49+194 – 52+649", in vederea acordării finantarii nerambursabile alocată prin Programul Transport 2021-2027, in cadrul RSO3.2_Dezvoltarea și creșterea unei mobilități naționale, regionale și locale durabile, reziliente la schimbările climatice, inteligente și intermodale, inclusiv îmbunătățirea accesului la TEN-T și a mobilității transfrontaliere Fondul European de Dezvoltare Regională: Fond: Fondul European de Dezvoltare Regionala; Obiectiv de politică: O Europă mai conectată; Prioritate: P2.Îmbunătățirea conectivității secundare rutiere. Operațiune: Investiții pentru realizarea unor secțiuni de infrastructură rutieră de mare viteză pe rețeaua primară- FC.
Obiectivul specific al proiectului se refera la modernizarea a 45,955 km, 6 poduri, 6 intersectii.
Valoarea totală a Contractului de Finantare este de: 116.643.180,65 lei și va fi finantat prin Programul Transport astfel: contributia Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regionala 37.493.670,96 lei, contributia proprie – 56.240.506,44 lei, cheltuieli neeligibile inclusiv TVA – 22.909.003,25 lei.
Durata: de la data semnarii Contractului de Finantare, dar nu mai tarziu de 31.12.2029.
CNAIR (https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/modernizare-dn-52-alexandria-turnu-magurele-km-1350-%E2%80%93)
DN 52 consumă 18,8 milioane euro din PT 2021-2027.
Iulie 2024
Construcția/modernizarea a șase poduri pe rețeaua de drumuri naționale
MINISTERUL TRANSPORTURILOR ȘI INFRASTRUCTURII, în calitate de Autoritate de management pentru Programul Transport 2021-2027 și COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Beneficiar a finanțării au convenit, încheierea Contractului de Finanțare nr. 58/2024, pentru proiectul etapizat "Construcția/modernizarea a șase poduri pe rețeaua de drumuri naționale".
Localizare proiect:
Regiunea Sud-Est:
1. Județul Galați-Municipiul Galați- Drumul național DN2B (D.N.2) Spătaru - Brăila –Galați–Frontiera cu Republica Moldova (drum european E87), traversează râul Prut pe un pod la km 149+841 între localitățile Galați (România) și Giurgiulești (Republica Moldova).
2. Județul Buzău-Localitatea Cislău- Podul este amplasat pe DN 10, km 46+471 peste râul Bâsca Chiojdului, în extravilanul localității Cislău.
3. Județul Galați-Localitatea Cosmești- Drumul național DN24, Tișița -Tecuci-Bârlad-Vaslui-Crasna-Iași,traversează râul Siret pe un pod mixt de șosea și cale ferată cu lungimea totală de 541,06 m.
Regiunea Sud-Muntenia:
4. Județul Prahova-Oraș Azuga- Podul este amplasat pe DN1, Ploiești - Brașov, km 135+332, în orașul Azuga și traversează pârâul Azuga.
Regiunea Nord-Est:
5. Județul Vaslui-Localitatea Albești- Podul este amplasat pe DN24 la km 105+678, peste pârâul Crasna, în localitatea Crasna.
Regiunea Centru:
6. Județul Mureș-Localitatea Vânători- Podul este amplasat pe DN13C Vânători-Odorheiul Secuiesc, km 1+200, la ieșirea din localitatea Vânători. Podul traversează râul Târnava Mare.
Obiectivele proiectului: Obiectivul general al acestui proiect îl reprezintă asigurarea unei stări de viabilitate adecvate a unor drumuri naționale reprezentând artere rutiere de importanță crescută (DN1,DN10, DN13C, DN24, DN2B) prin intervenții punctuale de construcție sau, după caz, reabilitare a unor poduri amplasate pe aliniamentul acestora. Aceste intervenții vor asigura menținerea unei conectivități corespunzătoare pe rețeaua de drumuri naționale din zona de incidență a obiectivelor de investiții. Prin dezideratele implementării proiectului, se intenționează atât modernizarea/reabilitarea unor poduri existente, precum ți construcția unor poduri noi, inclusiv infrastructura de conectare a acestora cu rețeaua existenta.
Obiective specifice ale proiectului: - Construirea a 5 poduri noi, inclusiv artere de conectare la infrastructura existentă și un pasaj, având o lungime totală însumată de 5,865 km. - Reabilitarea unui pod cu o lungime de 0.125 km.
Etapa I
Valoarea totală a proiectului (lei): 33.596.860,72 lei;
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR):23.748.685,12 lei, echivalentă cu 85 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând co-finanțare publică de 15% în valoare de 4.190.944,41 lei.
Etapa II
Valoarea totală a proiectului (lei): 176.006.626,45 lei;
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR): 70.395.610,58 lei, echivalentă cu 40 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând co-finanțare publică de 60% în valoare de 105.611.015,87 lei.
Perioada de implementare- nu mai târziu de 31.12.2029.
CNAIR (https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/construc%C8%9Biamodernizarea-%C8%99ase-poduri-pe-re%C8%9Beaua-de-1)
Poduri: 35 milioane euro din PT 2021-2027.
București, 25.07.2024
Varianta de ocolire a municipiului Zalau etapa 2, intre DN1F, km 79+625-DJ191C- Faza II
PROIECT ETAPIZAT
COMPANIA NAȚIONALA DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., in calitate de Beneficiar al finantarii și MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCURII, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Transport 2021-2027, au convenit incheierea Contractului de Finantare nr.48/2024 pentru proiectul ,,Varianta de ocolire a municipiului Zalau etapa 2, intre DN1F, km 79+625-DJ191C- Faza II"in vederea acordării finantarii nerambursabile alocată prin Programul Transport 2021-2027, in cadrul RSO3.1_Dezvoltarea unei rețele TEN-T, reziliente la schimbările climatice, inteligente, sigure, durabile și intermodale: Obiectiv de politică: O Europă mai conectată; Prioritate: P2.Imbunatatirea conectivitatii secundare rutiere. Fond: Fondul European de Dezvoltare Regională; Operațiune: Acțiuni care contribuie la realizarea OS 3.1. Dezvoltarea unei retele TEN-T, reziliente la schimbarile climatice, inteligente, sigure, durabile și intermodale.
Obiectivul general al proiectului: Proiectul isi pastreaza obiectivele initiale, lungime tronson de drum proiectat: 5,535 km; poduri: 2 buc; viaducte: 5 buc; intersectii tip giratie: 2 buc, cu precizarea ca pentru o abordare unitara a implementarii si monitorizarii s-a urmarit identificarea unor indicatori de fazare cuantificabili si auditabili, care sa corespunda celor 2 faze, dupa cum urmeaza: o Faza 1 – lucrari executate si platite pana la data prezentei propuneri de act aditional la ctr. de finantare, respectiv lucrari decontate in cadrul contractului de proiectare si executie lucrari o Faza 2 – lucrari executate si platite in perioada de eligibilitate aferenta PT 2021-2027.
Valoarea totală a Contractului de Finantare este de: 147.507.728,10 lei si va fi finantat prin Programul Transport astfel: contributia Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regionala 49.710.644.25 lei, contributia proprie– 74.565.966,37 lei, diferenta pana la valoarea totala a proiectului reprezentand cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.
CNAIR (https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/varianta-de-ocolire-municipiului-zalau-etapa-2-1)
VO Zalău: 25 milioane euro din PT 2021-2027.
București, 25.06.2024
Varianta de Ocolire Timisoara Sud
PROIECT ETAPIZAT
COMPANIA NAȚIONALA DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A. in calitate de Beneficiar al finantarii și MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCURII, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Transport 2021-2027, au convenit incheierea Contractului de Finantare nr.38/2024 pentru proiectul ,,Varianta de Ocolire Timisoara Sud", in vederea acordării finantarii nerambursabile alocată prin Programul Transport 2021-2027, in cadrul RSO3.1_Dezvoltarea unei rețele TEN-T, reziliente la schimbările climatice, inteligente, sigure, durabile și intermodale: Fond: Fondul de Coeziune; Obiectiv de politică: O Europă mai conectată; Prioritate: P1.Îmbunătățirea conectivității primare rutiere.
Valoarea totală a Contractului de Finantare este de: 547.078.474,37 lei și va fi finantat prin Programul Transport astfel: contributia Uniunii Europene din Fondul de coeziune 183.629.800,55 lei, contributia proprie– 275.444.700,83 lei, diferenta pana la valoarea totala a proiectului reprezentand cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.
CNAIR (https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/varianta-de-ocolire-timisoara-sud-3)
VO Timișoara Sud: 92 milioane euro din PT 2021-2027.
București, 13.06.2024
Varianta de Ocolire Alesd - faza II
COMPANIA NAȚIONALA DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A. in parteneriat cu Judetul Bihor, in calitate de Beneficiar al finantarii, și MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCURII, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Transport 2021-2027, au convenit in data de 02.10.2023, incheierea Contractului de Finantare nr.36/2024 pentru proiectul ,,Varianta de Ocolire Alesd- faza II", in vederea acordării finantarii nerambursabile alocată prin Programul Transport 2021-2027.
Valoarea totală a Contractului de Finantare este de: 36.093.445,10 lei și va fi finantat prin Programul Transport astfel: contributia Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională– 12.197.473,87 lei, contributia proprie– 18.296.210,77 lei, diferenta pana la valoarea totala a proiectului reprezentand cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.
Durata: de la data semnarii Contractului de Finantare dar nu mai tarziu de data de 31.12.2029.
CNAIR (https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/varianta-de-ocolire-alesd-faza-ii)
VO Aleșd: 6 milioane euro din PT 2021-2027.
Construcția Podului peste Tisa în zona Teplița din Sighetu Marmației faza II
MINISTERUL TRANSPORTURILOR ȘI INFRASTRUCTURII, în calitate de Autoritate de management pentru Programul Transport 2021-2027 și COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Lider în cadrul Parteneriatului de implementare și Județul Maramureș, în calitate de membru în cadrul parteneriatului de implementare, în calitate de Beneficiari ai finanțării au convenit, încheierea Contractului de Finanțare nr. 47/2024, pentru proiectul etapizat "Construcția Podului peste Tisa in zona Teplița din Sighetu Marmației – faza II".
Obiective specifice ale proiectului: - Construcția unui drum nou de 1,2 km; - 5 Poduri de desecare; - 1 Pod; - 1 Intersecții tip girație; - 1 Punct de frontiera + Parcare.
Etapa I
Valoarea totală a Contractului de Finanțare aferentă Etapei I POIM 2014-2020: 23.181.361,91 lei;
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR):16.658.448,94 lei, echivalentă cu 85 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând co-finanțare publică de 15% în valoare de 2.939.726,29 lei.
Etapa II
Valoarea totală a proiectului (lei): 145.316.604,42 lei;
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR): 48.850.512,82 lei, echivalentă cu 40 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând co-finanțare publică de 60% în valoare de 73.275.769,22 lei.
Perioada de implementare- nu mai târziu de 31.12.2029.
CNAIR (https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/construc%C8%9Bia-podului-peste-tisa-%C3%AEn-zona-tepli%C8%9Ba-din)
Pod Tisa: 24,5 milioane euro din PT 2021-2027
Dată: decembrie 2024
Varianta de ocolire Beiuș - Faza II
MINISTERUL TRANSPORTURILOR ȘI INFRASTRUCTURII, în calitate de Autoritate de management pentru Programul Transport 2021-2027 și COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Lider în cadrul Parteneriatului de implementare și Județul Bihor, în calitate de membru în cadrul parteneriatului de implementare, în calitate de Beneficiari ai finanțării au convenit, încheierea Contractului de Finanțare nr. 44/2024, pentru proiectul etapizat "Varianta de ocolire Beius - Faza II".
Etapa I
Valoarea totală a Contractului de Finanțare aferentă Etapei I POIM 2014-2020: 145.923.956,57 lei;
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR):102.747.980,39 lei, echivalentă cu 85 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând co-finanțare publică de 15% în valoare de 18.131.996,54 lei.
Etapa II
Valoarea totală eligibilă a proiectului , inclusiv TVA eligibil (lei): 216.076.859,18 lei;
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR): 86.430.743,67 lei, echivalentă cu 40 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând co-finanțare publică de 60% în valoare de 129.646.115,51 lei.
Perioada de implementare- nu mai târziu de 31.12.2029.
CNAIR (https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/varianta-de-ocolire-beius-faza-ii)
VO Beiuș: 36,4 milioane euro din PT 2021-2027
Legat de fondurile disponibile pe rutier din Programul Transport 2021-2027:
https://www.mt.ro/web14/strategia-in-transporturi/program-transport-2021-2027/4766-pot16082023-2
Fonduri disponibile pe rutier: 5,5 miliarde euro
Proiecte fazate din exercițiul anterior:
PiSi 1,4&5: 0,675 mld €
A0 sud + DNCB + pasaje DNCB: 0,4 mld €
CraPi 1&2: 0,23 mld €
VO Timișoara Sud: 0,092 mld €
VO Arad Est: 0,058 mld €
DEX BrGl: 0,043 mld €
VO Beiuș: 0,036 mld €
poduri pe DN-uri: 0,035 mld €
VO Craiova Sud: 0,033 mld €
VO Zalău: 0,025 mld €
DN7 Bâldana-Titu: 0,024 mld €
Pod Tisa: 0,024 mld €
DN 52 Alexandria-Tr.Măgurele: 0,019 mld €
VO Bârlad: 0,018 mld €
VO Aleșd: 0,006 mld €
+ alte centuri, SF-uri, etc.
TOTAL= 1,72 mld €
Proiecte cu contract semnat:
PiSi 2&3: 2,88 mld €
A13 Sibiu-Făgăraș: 1,3 mld €
DN71 (Buc-Targoviste-Sinaia) & DN73 (Câmpulung-Brașov): 0,53 mld €
A3 Suplacu-Chiribiș-Biharia: 0,33 mld €
DEx Tureni: 0,1 mld €
VO Azuga-Bușteni: 0,1 mld €
DNCB DN2-A2: 0,09 mld €
VO Buftea: 0,06 mld €
VO Comarnic: 0,05 mld €
Legătură A1-Timisoara-DN69: 0,05 mld €
VO Blaj: 0,03 mld €
SF-uri: Brașov-Bacău, Suceava-Botoșani: 0,02 mld €
lărgire DN1A: 0,01 mld €
SF-uri DEx Cluj-Dej & Caransebeș-Lugoj: 0,01 mld €
Nod rutier A2 Dragoș Vodă: 0,01 mld €
TOTAL= 5,57 mld €
Proiecte în licitație:
Craiova-Tg Jiu: 2,68 mld €
A11 Arad-Oradea: 2 mld €
A9 Timișoara-Moravița (loturi 1 și 2): 1,98 mld €
A3 tunel Meseș: 1,5 mld €
A7 Pașcani-Suceava: 1,5 mld €
DEx Bacău-Piatra Neamț: 1,36 mld €
DEx Focșani-Brăila: 1,08 mld €
A4 Techirghiol: 0,85 mld €
VO Cluj: 0,8 mld €
A8 Miercurea Nirajului-Sărățeni: 0,7 mld €
A8 Sărățeni-Joseni: 1,24 mld €
A8 Joseni-Ditrău: 0,2 mld €
A8 Ditrău-Grințieș: 1,29 mld €
A8 Grintieș-Pipirig: 1,40 mld €
A8 Pipirig-Vânători Neamț: 0,7 mld €
A8 Tg.Neamț-Tg.Frumos: 1,22 mld €
VO Timișoara Vest: 0,3 mld €
Extindere DN25: 0,2 mld €
VO Mediaș: 0,17 mld €
DEx Satu Mare-Oar: 0,15 mld €
VO Reghin: 0,1 mld €
VO Pucioasa-Fieni: 0,1 mld €
PiSi6 lot 1 DN73C: 0,07 mld €
VO Giurgiu: 0,07 mld €
VO Botoșani: 0,05 mld €
VO Horezu: 0,03 mld €
Noduri rutiere A3 Gruiu, A1 Ionești: 0,02 mld €
Pod DN54 jud. Teleorman: 0,02 mld
Nod rutier Sărulești A2: 0,01 mld €
reparație pod DN3B Călărași: 0,01 mld €
VO Bolintin Vale: 0,01 mld €
SF București-Giurgiu: 0,01 mld €
supervizare DEx Focșani-Brăila: 0,01 mld €
supervizare PiSi3: 0,01 mld €
supervizare A8 Joseni-Ditrău: 0,01 mld €
supervizare A8 Ditrău-Grințieș: 0,01 mld €
supervizare A8 Grințieș-Pipirig: 0,01 mld €
supervizare A8 Pipirig-Leghin: 0,01 mld €
SF modernizare Transalpina: 0,01 mld €
TOTAL: 21,9 mld €
Proiecte cu indicatori tehnico-economici aprobați prin HG:
A8 Tg Frumos-Iași-Ungheni Prut: 2,64 mld €
VO Gura Humorului: 0,4 mld €
VO Târgoviște: 0,14 mld €
A3 Codlea-Cristian: 0,12 mld €
VO Vaslui: 0,1 mld €
legătură DEx BrGl - VO Galați: 0,09 mld €
Legătură T2 Otopeni: 0,08 mld €
Legătură A1-Titu: 0,07 mld €
Noduri rutiere A1 Cugir, A3 Spinuș, A1 Cruceni: 0,05 mld €
VO Sighetu Marmației: 0,02 mld €
VO Dej: 0,02 mld €
Nod rutier A0 Pantelimon: 0,02 mld €
TOTAL: 3,75 mld €
București, 25.02.2025
Varianta de ocolire Bârlad - faza 2
MINISTERUL TRANSPORTURILOR ȘI INFRASTRUCTURII, în calitate de Autoritate de Management, COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A. în calitate de Beneficiar al finanțării, au semnat in data de 24.02.2025, Actul Adițional nr.1/2025, la Contractul de Finanțare nr. 52/2024.
Prin semnarea Actului Adițional nr.1 se modifică una dintre clauzele importante:
Condiții Generale:
Art. I. Articolul 3 - Valoarea contractului de finanțare alin (1), (2) și (2)1, se modifică și vor
avea următorul cuprins:
Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 192.868.433,82 lei.
Valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul de Dezvoltare Regională, este în sumă de 64.842.078,00 lei, echivalent cu 40% din valoarea totală eligibilă.
Valoarea co-finanțării eligibile a Beneficiarului este în sumă de 97.263.116,99 lei, echivalenta cu 60% din valoarea totala eligibilă. Diferența față de valoarea totală a proiectului reprezintă cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.
CNAIR (https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/varianta-de-ocolire-b%C3%A2rlad-faza-2)
Actualizare: VO Bârlad consumă 32,5 milioane € din PT 2021-2027
București, 25.02.2025
Construcția Podului peste Tisa în zona Teplița din Sighetu Marmației - Faza II
INISTERUL TRANSPORTURILOR ȘI INFRASTRUCTURII, în calitate de Autoritate de Management, COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A. și CONSILIUL JUDEȚEAN MARAMUREȘ, în calitate de Beneficiar al finanțării, au semnat in data de 24.02.2025, Actul Adițional nr.2, la Contractul de Finanțare nr. 47.
Prin semnarea Actului Adițional nr.2 se modifică una dintre clauzele importante:
Condiții Generale:
Art. I. Articolul 3 - Valoarea contractului de finanțare alin (1), (2) și (2)1, se modifică și vor
avea următorul cuprins:
Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 220.155.086,25 lei;
Valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul de Dezvoltare Regională, este în sumă de 74.006.305,04 lei, echivalent cu 40% din valoarea totală eligibilă.
Valoarea co-finanțării eligibile a Beneficiarului este în sumă de 110.920.145,29 lei, echivalenta cu 60% din valoarea totala eligibilă. Diferența față de valoarea totală a proiectului reprezintă cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.
CNAIR (https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/construc%C8%9Bia-podului-peste-tisa-%C3%AEn-zona-tepli%C8%9Ba-din-0)
Actualizare: Pod Tisa consumă 37,1 milioane € din PT 2021-2027
Legat de fondurile disponibile pe rutier din Programul Transport 2021-2027:
https://www.mt.ro/web14/strategia-in-transporturi/program-transport-2021-2027/4766-pot16082023-2
Fonduri disponibile pe rutier: 5,5 miliarde euro
Proiecte fazate din exercițiul anterior:
PiSi 1,4&5: 0,675 mld €
A0 sud + DNCB + pasaje DNCB: 0,4 mld €
CraPi 1&2: 0,23 mld €
VO Timișoara Sud: 0,092 mld €
VO Sighișoara: 0,07 mld €
VO Arad Est: 0,058 mld €
DEX BrGl: 0,043 mld €
Pod Tisa: 0,037 mld €
VO Beiuș: 0,036 mld €
poduri pe DN-uri: 0,035 mld €
VO Craiova Sud: 0,033 mld €
VO Bârlad: 0,032 mld €
VO Zalău: 0,025 mld €
DN7 Bâldana-Titu: 0,024 mld €
DN 52 Alexandria-Tr.Măgurele: 0,019 mld €
VO Aleșd: 0,006 mld €
+ alte centuri, SF-uri, etc.
TOTAL= 1,82 mld €
Proiecte cu contract semnat:
PiSi 2&3: 2,88 mld €
A13 Sibiu-Făgăraș: 1,3 mld €
DN71 (Buc-Targoviste-Sinaia) & DN73 (Câmpulung-Brașov): 0,53 mld €
A3 Suplacu-Chiribiș-Biharia: 0,33 mld €
VO Timișoara Vest: 0,28 mld €
DEx Tureni: 0,1 mld €
VO Azuga-Bușteni: 0,1 mld €
DNCB DN2-A2: 0,09 mld €
VO Buftea: 0,06 mld €
VO Comarnic: 0,05 mld €
Legătură A1-Timisoara-DN69: 0,05 mld €
VO Blaj: 0,03 mld €
SF-uri: Brașov-Bacău, Suceava-Botoșani: 0,02 mld €
lărgire DN1A: 0,01 mld €
SF-uri DEx Cluj-Dej & Caransebeș-Lugoj: 0,01 mld €
Nod rutier A2 Dragoș Vodă: 0,01 mld €
TOTAL= 5,85 mld €
Proiecte în licitație:
Craiova-Tg Jiu: 2,68 mld €
A11 Arad-Oradea: 2 mld €
A9 Timișoara-Moravița (loturi 1 și 2): 1,98 mld €
A3 tunel Meseș: 1,5 mld €
A7 Pașcani-Suceava: 1,5 mld €
DEx Bacău-Piatra Neamț: 1,36 mld €
DEx Focșani-Brăila: 1,08 mld €
VO Cluj: 0,95 mld €
A4 Techirghiol: 0,85 mld €
A8 Miercurea Nirajului-Sărățeni: 0,7 mld €
A8 Sărățeni-Joseni: 1,24 mld €
A8 Joseni-Ditrău: 0,2 mld €
A8 Ditrău-Grințieș: 1,29 mld €
A8 Grintieș-Pipirig: 1,40 mld €
A8 Pipirig-Vânători Neamț: 0,54 mld €
A8 Tg.Neamț-Tg.Frumos: 1,22 mld €
A8 Tg.Frumos-Lețcani: 1,11 mld €
Extindere DN25: 0,2 mld €
VO Mediaș: 0,17 mld €
DEx Satu Mare-Oar: 0,15 mld €
VO Reghin: 0,1 mld €
VO Pucioasa-Fieni: 0,1 mld €
PiSi6 lot 1 DN73C: 0,07 mld €
VO Giurgiu: 0,07 mld €
VO Botoșani: 0,05 mld €
VO Horezu: 0,03 mld €
Noduri rutiere A3 Gruiu, A1 Ionești: 0,02 mld €
Pod DN54 jud. Teleorman: 0,02 mld
Nod rutier Sărulești A2: 0,01 mld €
reparație pod DN3B Călărași: 0,01 mld €
VO Bolintin Vale: 0,01 mld €
SF București-Giurgiu: 0,01 mld €
supervizare DEx Focșani-Brăila: 0,01 mld €
supervizare PiSi3: 0,01 mld €
supervizare A8 Sărățeni-Joseni: 0,01 mld €
supervizare A8 Joseni-Ditrău: 0,01 mld €
supervizare A8 Ditrău-Grințieș: 0,01 mld €
supervizare A8 Grințieș-Pipirig: 0,01 mld €
supervizare A8 Pipirig-Leghin: 0,01 mld €
SF modernizare Transalpina: 0,01 mld €
TOTAL: 22,7 mld €
Proiecte cu indicatori tehnico-economici aprobați prin HG:
A8 Lețcani-Ungheni Prut: 1,53 mld €
VO Gura Humorului: 0,4 mld €
VO Târgoviște: 0,14 mld €
A3 Codlea-Cristian: 0,12 mld €
VO Vaslui: 0,1 mld €
legătură DEx BrGl - VO Galați: 0,09 mld €
Legătură T2 Otopeni: 0,08 mld €
Legătură A1-Titu: 0,07 mld €
Noduri rutiere A1 Cugir, A3 Spinuș, A1 Cruceni: 0,05 mld €
VO Sighetu Marmației: 0,02 mld €
VO Dej: 0,02 mld €
Nod rutier A0 Pantelimon: 0,02 mld €
TOTAL: 2,64 mld €
Pregătirea proiectului de autostrada Sibiu - Pitești și construcția Secțiunilor 1, 4 si 5 - Faza 2
Dată: noiembrie 2024
MINISTERUL TRANSPORTURILOR ȘI INFRASTRUCTURII, în calitate de Autoritate de management pentru Programul Transport 2021-2027 și COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Beneficiar a finanțării au convenit, încheierea Contractului de Finanțare nr. 57/2024, pentru proiectul etapizat "Pregătirea proiectului de autostrada Sibiu - Pitești și construcția Secțiunilor 1, 4 si 5 - Faza 2".
Etapa I
Valoarea totală a proiectului (lei): 2.036.113.145,36 lei;
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FC):1.461.960.103,53 lei, echivalentă cu 85 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând cofinanțare publică de 15% în valoare de 257.992.959,44 lei.
Etapa II
Valoarea totală a proiectului (lei): 4.026.917.502,05 lei;
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FC): 1.345.386.740,00 lei, echivalentă cu 40 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând cofinanțare publică de 60% în valoare de 2.018.080.109,99 lei.
CNAIR (https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/preg%C4%83tirea-proiectului-de-autostrada-sibiu-pite%C8%99ti-3)
Pregătirea proiectului de autostrada Sibiu – Pitești și construcția Secțiunilor 1, 4 și 5 – Faza 2
Dată: 05.03.2025
MINISTERUL TRANSPORTURILOR ȘI INFRASTRUCTURII, în calitate de Autoritate de Management, COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A. în calitate de Beneficiar al finanțării, au semnat in data de 04.03.2025, Actul Adițional nr.1/2025, la Contractul de Finanțare nr. 57/2024.
Prin semnarea Actului Adițional nr.1 se modifică una dintre clauzele importante:
Condiții Generale:
Art. I. La Secțiunea III. Conditii Generale, Articolul 3 - Valoarea contractului de finanțare alin (1), (2) și (21), se modifică și vor avea următorul cuprins:
Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 6.171.601.448,74 lei.
Valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul de Coeziune, este în sumă de 2.066.288.906,95 lei, echivalent cu 40% din valoarea totală eligibilă.
Valoarea co-finanțării eligibile a Beneficiarului este în sumă de 3.099.433.360,43 lei, echivalenta cu 60% din valoarea totala eligibilă. Diferența față de valoarea totală a proiectului reprezintă cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.
CNAIR (https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/preg%C4%83tirea-proiectului-de-autostrada-sibiu-%E2%80%93-0)
Actualizare: PiSi 1,4,5 consumă 1,037 mld € din PT 2021-2027 (proiecte fazate)
Legat de fondurile disponibile pe rutier din Programul Transport 2021-2027:
https://www.mt.ro/web14/strategia-in-transporturi/program-transport-2021-2027/4766-pot16082023-2
Fonduri disponibile pe rutier 2021-2027: 5,5 miliarde euro
Proiecte fazate din exercițiul anterior:
PiSi 1,4&5: 1,037 mld €
A0 sud + DNCB + pasaje DNCB: 0,4 mld €
CraPi 1&2: 0,23 mld €
VO Timișoara Sud: 0,092 mld €
VO Sighișoara: 0,07 mld €
VO Arad Est: 0,058 mld €
DEX BrGl: 0,043 mld €
VO Beiuș: 0,036 mld €
poduri pe DN-uri: 0,035 mld €
VO Craiova Sud: 0,033 mld €
VO Zalău: 0,025 mld €
DN7 Bâldana-Titu: 0,024 mld €
Pod Tisa: 0,037 mld €
DN 52 Alexandria-Tr.Măgurele: 0,019 mld €
VO Bârlad: 0,032 mld €
VO Aleșd: 0,006 mld €
+ alte centuri, SF-uri, etc.
TOTAL= 2,18 mld €
Proiecte cu contract semnat:
PiSi 2&3: 2,88 mld €
A3 tunel Meseș: 1,36 mld €
A13 Sibiu-Făgăraș: 1,3 mld €
A8 Ditrău-Grințieș: 1,23 mld €
A8 Pipirig-Vânători Neamț: 0,54 mld €
DN71 (Buc-Targoviste-Sinaia) & DN73 (Câmpulung-Brașov): 0,53 mld €
A3 Suplacu-Chiribiș-Biharia: 0,33 mld €
VO Timișoara Vest: 0,28 mld €
DEx Tureni: 0,1 mld €
VO Azuga-Bușteni: 0,1 mld €
DNCB DN2-A2: 0,09 mld €
VO Buftea: 0,06 mld €
VO Comarnic: 0,05 mld €
Legătură A1-Timisoara-DN69: 0,05 mld €
VO Blaj: 0,03 mld €
SF-uri: Brașov-Bacău, Suceava-Botoșani: 0,02 mld €
lărgire DN1A: 0,01 mld €
SF-uri DEx Cluj-Dej & Caransebeș-Lugoj: 0,01 mld €
Nod rutier A2 Dragoș Vodă: 0,01 mld €
VO Pucioasa-Fieni: 0,1 mld €
TOTAL= 9 mld €
Proiecte în licitație:
Craiova-Tg Jiu: 2,68 mld €
A11 Arad-Oradea: 2 mld €
A9 Timișoara-Moravița (loturi 1 și 2): 1,98 mld €
A7 Pașcani-Suceava: 1,5 mld €
DEx Bacău-Piatra Neamț: 1,36 mld €
DEx Focșani-Brăila: 1,08 mld €
VO Cluj: 0,95 mld €
A4 Techirghiol: 0,85 mld €
A8 Miercurea Nirajului-Sărățeni: 0,7 mld €
A8 Sărățeni-Joseni: 1,24 mld €
A8 Joseni-Ditrău: 0,2 mld €
A8 Grintieș-Pipirig: 1,40 mld €
A8 Tg.Neamț-Tg.Frumos: 1,22 mld €
A8 Tg.Frumos-Lețcani: 1,11 mld €
Extindere DN25: 0,2 mld €
VO Mediaș: 0,17 mld €
DEx Satu Mare-Oar: 0,15 mld €
VO Reghin: 0,1 mld €
PiSi6 lot 1 DN73C: 0,07 mld €
VO Giurgiu: 0,07 mld €
VO Botoșani: 0,05 mld €
VO Horezu: 0,03 mld €
Noduri rutiere A3 Gruiu, A1 Ionești: 0,02 mld €
Pod DN54 jud. Teleorman: 0,02 mld
Nod rutier Sărulești A2: 0,01 mld €
reparație pod DN3B Călărași: 0,01 mld €
VO Bolintin Vale: 0,01 mld €
SF București-Giurgiu: 0,01 mld €
supervizare DEx Focșani-Brăila: 0,01 mld €
supervizare PiSi3: 0,01 mld €
supervizare A8 Sărățeni-Joseni: 0,01 mld €
supervizare A8 Joseni-Ditrău: 0,01 mld €
supervizare A8 Ditrău-Grințieș: 0,01 mld €
supervizare A8 Grințieș-Pipirig: 0,01 mld €
supervizare A8 Pipirig-Leghin: 0,01 mld €
SF modernizare Transalpina: 0,01 mld €
TOTAL: 19,26 mld €
Proiecte cu indicatori tehnico-economici aprobați prin HG:
A8 Lețcani-Ungheni Prut: 1,53 mld €
VO Gura Humorului: 0,4 mld €
VO Baia Mare: 0,386 mld € (0,130+0,074+0,182)
VO Târgoviște: 0,14 mld €
A3 Codlea-Cristian: 0,12 mld €
VO Vaslui: 0,1 mld €
legătură DEx BrGl - VO Galați: 0,09 mld €
Legătură T2 Otopeni: 0,08 mld €
Legătură A1-Titu: 0,07 mld €
Noduri rutiere A1 Cugir, A3 Spinuș, A1 Cruceni: 0,05 mld €
VO Sighetu Marmației: 0,02 mld €
VO Dej: 0,02 mld €
Nod rutier A0 Pantelimon: 0,02 mld €
TOTAL: 3 mld €