Căutam o ocazie bună să postez chestia asta și să citesc și alte păreri. Eh, uite că ocazia s-a ivit: RIA launched the public procurement for design and construction of the first 75.6 km of the Ruse - Veliko Tarnovo Motorway (https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=91.msg321625#msg321625).
Drept urmare, am împrumutat carioca autorităților și am trasat o variantă de A5:
(https://i.imgur.com/9sqThJn.jpg)
Acolo se poate rezolva mult mai usor cu centuri ocolitoare pe 4 benzi la fiecare sat, denivelarea intersectiilor si dublarea podului prieteniei
Daca tot am ajuns la carioci , eu as face altfel
Avantaje:
-nu dublezi DN5
-mai eliberezi putin din presiunea de pe segmentul Bucuresti - Ghimpati
-nu merita dublat la Giurgiu cu alt pod si al drum DX/A . Deja lucreaza Porr la varianta spre vama
PS: este doar o carioca , nu am tinut de cont de relief sau pe unde se poate face un nou pod peste Dunare
(https://i.imgur.com/jTX3wtdh.jpg) (https://i.imgur.com/jTX3wtd.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Bulgarii par să fi fixat deja podul la Marten în aval de Ruse. Dacă avem planuri cu podul în altă parte ar fi cazul ca CNAIR să vorbească deja cu ei (nu știu dacă nu e deja prea târziu, că licitația este deja lansată); UE nu va cofinanta două poduri în două zeci de km!
@Bachus01: aruncă o privire peste harta autostrăzii bulgărești (link-ul din postarea mea precedentă) și o să vezi că aceasta se termină la nord-est de Ruse, cam pe unde am pus eu capătul sudic A5.
de unde pana unde au setat podul la est de Ruse? Pare mai degraba ca fac centura pt Ruse pana in DN21.
Dar asta nu inseamna ca nu pot face pod si un mic drum de legatura la vest de ruse. Proiectul Ruse -V tarnovo nu include si podul peste Dunare, asa ca nu e batut in cuie
Daca acesta este proiectul Bulgarilor nu ii inteleg deloc logica . Absolut deloc.
(https://i.imgur.com/5o4jiXw.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
am impresia ca proiectul lor e gandit pentru Veliko Tarnovo - Silistra si este doar o centura pt Ruse care se leaga si de podul actual.
Cu alte cuvinte....Nu prea ii intereseaza un alt pod in zona Giurgiu
Nu înțeleg de ce se discută aici și nu pe topicul dedicat.
Noul pod în viziune bulgarilor și agreat de parte română prin acordurile bilaterale se va construi la 2km este de podul actual, de ce ai construi o autostradă pornind din vest care nu ar deservi Ruse deloc. În varianta actuală deservește și ca centură ocolitoare cu noduri pentru direcțiile Silistra, Razgrad-Shumen.
^Sti ca exista niste acorduri bilaterale si ce contin? Au acorduri agreate si pt alte proiecte de A/DX?
Acordurile sunt doar pentru 5 poduri peste Dunăre, din care au rămas doar trei, nu și infrastructura aferentă. Ruse II, Silistra și unul în următoarele poziții, Turnu Măgurele, Bechet, Zimnicea la dorința României.
Referitor la A5 parcă știam că pleacă din sectorul 4 din bulevardul Brâncoveanu și merge la est de DN5
Sper ca Turnu Măgurele :)
Quote from: cezar-mario2012 on December 07, 2020, 05:31:32 PM
Referitor la A5 parcă știam că pleacă din sectorul 4 din bulevardul Brâncoveanu și merge la est de DN5
Aha... Da, sigur!...
Dupa ce demoleaza niste blocuri nou-noute... (https://goo.gl/maps/Sr4x8VRLimBU2EkN8)
(De cand este facuta poza in GM, au mai aparut vreo doua blocuri...)
Este fix vechea discutie: OK, nu avem acum bani de autostrada, dar stim "punctele cheie". Nu puteau "asigura" traseul?!?!....
Da, Brancoveanu ar fi fost singura iesire "de bun simt".
Dar nu au fost "proactivi", sa exproprieze terenurile alea in urma cu 10 ani (cand erau inca neconstruite), cu 20-30 euro/mp (iar in urma cu 20-25 de ani erau la 2-3 USD/mp - stiu vecini care au vandut in zona aia la astfel de preturi.... :( )
Blocurile alea sunt fix in prelungirea Brancoveanu, si cel mai vechi are doar 6-7 ani... :(
Ar putea pleca din Bd Metalurgiei. Dar nu vad pe unde ar putea continua, fara demolari substantiale, pentru ca ar trebui sa ocoleasca si Parcul Comana.
Putem afla cam ce valori de trafic exista in acest moment pe DN5?
Intreb pentru ca A5 mi se pare una din ultimele prioritati in materie de autostrazi in Romania.
11-13-16 mii in functie de sector la CESTRIN 2015.
Cel mai bine ar fi sa plece din A0 pe unde are cel mai mult sens. Si o intesectie cu DN5 undeva sau un drum de lagatura. (Similar cu A7 la Buzau si intersectiile cu DN2)
Sa vedem daca UE mai finanteaza un drum paralel cu DN5 pe care tot ei l-au finantat.
Fara sa o dau in cinism dar la bulgari mai dureaza trei ani pana vedem ceva in teren pentru autostrada, probabil inca 10 ani pana vedem pod nou acolo si dupa pod nou cred ca trebuie facut doar un punct de trecere a frontierei nou si modern si un segment de autostrada care sa se conecteze la 10 km cu drumul actual si cam aia e pentru inca 10 ani.
Asta nu inseamna ca nu se pot stabili traseul si exproprierile etc. pentru A5
Si daca la noi s-ar lansa acum o licitatie SF + PT, pt A5 cat crezi ca ar dura pana sa o PT si AC gata? Constructia dupa.
Deocandata parca Porr lucreaza la o conexiune intre DN5 si Vama Giurgiu, a.i. sa degreveze orasul de tranzit.
Of topic: cu aceasta ocazie, m-au uitat la proiectele bulgarilor. Interesant este ca au decis sa faca un DX de undeva de langa Sofia pana la Vidin. Nu mai tin minte daca avem si noi un plan de la Vidin la Craiova. Parca a spus ceva doamna Ionita la ultimul interviu.
sa inteleg ca avem program bugetar si ciclu bugetar nou in UE?
Bulgarii ar dori sa demareze ceva cat de curand; pare c-au lansat licitatia Ruse -Velico Tarnovo;
Podul nu cred ca e o prioritate - cel putin pana nu intra ambele tari in Shengen.
Oricum e un memorandum cu Bulgaria semant din vremea lui Dancila -premier- decizia a apartinut Romaniei - urmatorul pod peste Dunare va fi la Zimnicea -Svistov (cred ca s-ar pute face cu bani europeni)
.
https://www.economica.net/bulgarii-vin-cu-autostrada-la-granita-licitatie-autostrada-ruse-veliko-tarnovo_193757.html
Singurul pod care ar primi acum bani europeni este Giurgiu - Ruse II. Vom avea autostradă Ruse către oriunde mai repede decât vom avea Pitești - Sibiu. Cam prin 2024-2025 vom avea Ruse - Biala - nod A2 - Sofia și de aici ai o legătură cu toată Europa pe autostradă via Serbia.
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/80/Bulgaria_Highways.png)
-verde în trafic, roșu în construcție și galben - A3 Struma, A 7 Ruse Veliko Tarnovo în licitație, A2 Plevna - Targovishte în proiectare, A5 Cerno More în SF și A 6 Sofia - Svilengrad licitată așteaptă finanțare.
Zona cea mai aglomerată a DN 5 este Jilava- 1 Decembrie, aceste zone ar trebui ocolite și aș merge pe varianta de autostradă cu legătură din sectorul 4 până la podul peste Argeș pentru început. Restul de drum aș merge pe varianta de transformare în DX cu ocolirea localităților de pe traseu și o geometrie mai bună.
Eu unul nu sunt convins de conexiunea asta sudica pentru Bucuresti. Ocolesti mult, stai de 3 ori la vama sa ajungi in Ungaria. Mai bine inghti pe VO si aia e.
Proiectele BG ma bucura din pespectiva Bucuresti - Grecia. Mai degraba vad un Buc - A1 - CraPi - Vidin - Sofia. Depinde de cat de repede fac ei DX de la Vidin la Sofia.
Pentru Bulgari, de la Sofia la Pirot (Serbia) lipsesc vreo 60 km. Unii sunt in constructie altii doar in plan. Si totusi e super trafic de tranzit pe DN6, atat bulgaresc cat si turcesc.
Nici Bulgarii nu au foarte multe in constructie. Wiki (https://en.wikipedia.org/wiki/Highways_in_Bulgaria). Evident ca stau mai bine ca noi, mai ales la autostrazi montane. Asta si pentru ca s-au apucat acum 50 de ani, iar noi inca nu avem un SF bun prin munti.
Varianta 2, mai tangențial cu DN5.
(https://i.imgur.com/dwMfDH2.jpg)
^ Eu nu înțeleg de ce vrei să pleci din Giurgiului, nu ai pe unde să scoți o autostradă pe acolo și în general Giurgiului este cam îngustă și aglomerată, iar de pe la Progresu înspre Turnu Măgurele se construiește destul de mult.
Serbia va intra în UE în 2025 și are un mare plan de conectivitate rutieră și feroviară cu vecini ce se va termina în mare parte în 2025. Una din aceste conexiuni este DX Jagodina - Zaicear. Croația ar putea intra Schengen la anul prin mai.
^ Serbia spera(mai precis unii politicieni sarbi) sa intre in UE in 2025, dar nu e nimic semnat sau anuntat din cate stiu.
Bucuresti - Viena prin Bulgaria sunt ca. 1400 km acum si cu autostrazi complet gata nu se va schimba mare lucru. Asta inseamna 14 ore (nu ai cum sa mergi in medie cu mai mult de 100), presupunand ca nu se va sta deloc la granite (ca Serbia va fi in UE).
Acum pe drumul direct via Valea Oltului sunt 1050 km, care deja de acum se parcurg in ca. 13 ore (teoretic posibil si 11 ore conform maps, plus o ora trafic + 1 ora pauze = 13). Cu Sibiu - Boita gata dispare congestia posibila la Talmaciu-Vestem, de asemenea pana e gata totul via Bulgaria si Serbia probabil va fi gata si Margina-Holdea. Aceste 2 mici loturi scad fiecare timpii cu ca. 10 min. si scad riscul unor ambuteiaje. De asemenea PiSi5 Pitesti-Curtea de Arges creeaza o varianta in plus la Dealu' Negru si atunci singura mare "buba" ramane zona Calimanesti-Rm. Valcea.
Ambele trasee trec pe langa Budapesta, dar via Bulgaria se va trece si pe langa Sofia si Belgrad, ambele zone cu pericol de congestii. Deci treci pe langa 3 capitale in loc de una singura. Cei ca. 350km in plus inseamna si consum pe masura.
Cu A1 la noi complet gata se va putea ajunge de la Buc la Viena si in sub 10 ore.
Timpii si masuratorile sunt din Bucuresti centru pana in Viena centru (deci tin cont si de traficul din cele 2 orase). Ma refer la un mod de condus normal (max. 3 ore fara oprire), cu pauze pentru WC si mancare si alimentare.
Intradevar A o sa avem de la Ruse pana in V, dar nu se merita pentru Budapesta. Poate pentru Croatia si Italia.
Pentru Viena e o pierdere de vreme si bani pe vignette (pe langa costul la benzina).
Eu personal prefer Romania cu VO, decat sa trec prin state prin care nu cunosc limba.
Pe harta de mai sus la liniile trasate cu galben scrie ca sunt în proiect! Noi, mai bine decât mulți alții știm asemeni bulgarilor ce înseamnă proiect. Adică ceva între carioca sa dea bine și vise umede cu beneficii electorale. Atât la ei cât și la noi nici măcar o licitație câștigata și întrarea propriu-zisă în șantier nu garantează date fixe, nu garantează de multe ori nici măcar aproximari. E ca și cum pe un forum bulgăresc cineva acum vreo 8 ani ar fi scris ca el știe ca se va construi autostrada între Sebeș și Turda. Abia de câteva zile ii poate da cineva dreptate. Dacă mai trăiește 🤪 Asa și cu Ruse-Biala ori cu autostrada continua la bulgari pana nu știu când. Ori cu a5...
cred ca tot ce am vazut eu de la MT despre proiectul asta e DX nu A
Eu as proceda altfel. Prima oară sa se faca expropieri pt tot proiectul Bucuresti- Giurgiu . După construit A 10 km cu plecare din Bucuresti, nod DNCB , A0 cu descărcare la iesire din 1 decembrie . Ulterior sa asteptam intrare in schengen , si dupa vedem daca facem A/DX . Nu vad rostul momentan la mai mult de atât
^ Pe baza a ce faci expropieri?
Pe baza liniilor trasate cu carioca pe o harta?
Nu merge asa....
Trebuie sa ai toate fazele de studii facute si aleasa varianta finala...
Apoi poti sa zici ca ai putea face expropieri....dar nici asa nu este sigur, ca vine ala de face proiectul si zice va mai vrea nu stiu ce parcela in plus sau ca sunt nu stiu ce utilitati care nu apar pe niciun plan....
Găsit această serie de 3 clip-uri video la vecinii bulgari, despre noul podul unificat CF/autostradă peste Dunăre între Giurgiu și Ruse, ca parte a Autostrăzii Dunăree-Marea Egee.
,,Large Infrastructure Projects Ltd. (www.largeinfraprojects.eu) is a developer of large projects in transport infrastructure and water management. One of the company's projects is the new bridge for effective railway and road connection between Giurgiu - Romania and Ruse - Bulgaria as part of the Danube-Aegean Sea Motorway. The motorway is a completely new transport infrastructure, which starts at A0 Bucharest Ring Motorway, passes over the Danube River at Giurgiu-Ruse by the new bridge, through Central Bulgaria and finishes in Northern Greece at Egnatia Odos Motorway near Komotini.
Total length of the motorway - 402,450 km : 55,240 km in Romania, 327,150 km in Bulgaria and 20,600 km in Greece."
https://www.youtube.com/watch?v=dIuTOcaSqZA
https://www.youtube.com/watch?v=zvGheVCsTFU
https://www.youtube.com/watch?v=lHtcSc4XrPQ
Unul din ele a mai fost pe forum, dar sunt facute la misto. In randare se vede ca podul nou va fi exat langa podul vechi. Insa din DX-ul Veliko Tarnovo-Ruse (aflat in licitatie sau executie), aflam ca podul nou va fi la 2-3 km mai in aval.
Secțiunea Ruse-Byala din Ruse - Veliko Tarnovo (75,6 km din 132,84 km)e scoasă la licitație de către API :lol: - Agenția ,,Pâtna Infrastructura" (Pât, scris ПЪТ înseamnă drum), adică ,,CNAIR-ul" bulgăresc, în dec 2020, va fi la la profil de autostradă, nu drum expres, se termină într-adevăr la sud de actualul pod, dar nu include nici o traversare a Dunării.
http://www.api.bg/index.php/en/prescentar/novini/road-infrastructure-agency-has-launched-public-procurement-design-and-construction-first-756-km-ruse-veliko-tarnovo-motorway/
Randări, lot 1 și 2
https://www.youtube.com/watch?v=CBLRkt2sqL0
Lot 3
https://www.youtube.com/watch?v=XPMsJeCSQe0&t=0s
Traseu:
https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?entry=yt&mid=1G6VZAsDOyAaGmAUnEuDYnkCujcFMVZiD&ll=43.456033305450404%2C25.89348475263124&z=10
Nu include, dar chiar la inceputul primei randari se vede podul in capatul ei. Si nici urma de podul vechi.
Si cum traseul se termina perpendicular pe Dunare, cam greu sa faca in alta parte podul.
Daca il terminau in camp (pentru o eventuala continuare spre Silistra) s-ar fi terminat in camp si ar fi putut face oriunde un nod din care sa se desprinda drumul spre Pod.
Podul de la vidin lau facut ei iar acum se asteapta ca podul nou de la ruse ..sal faca romanii :o.
Da, nu e nici o problma, sa astepte ... "ca cam" atat face CNAIR pentru moment.
Eu nici nu vad proiectul asta ca o prioritate. Ard altele prin tara.
Daca tot ne asteapta, eu zic sa-l facem la Calarasi :))
Vorbim de pod sau de A5?
Sunt cam legate unul de celalat. A5 fara pod nu are nici o logica in conditiile in care ai deja un drum cu 4 benzi pana acolo.
Doar nu o sa bagam 4 benzi pe sens intr-o banda din podul vechi....
Nici invers nu prea are rost... inca un pod (cu 4 benzi) pt actualul DN e doar risipa. Ar ajuta doar cateva zile din sezonul estival.
Daca podul se face intre Giurgiu si Marten, atunci A5 nu poate sa mearga decat spre Ghimpati, pentru ca ocolul prin estul PN Comana ar fi prea mare.
Vorbim de A5, dupa 2030.
Nu cred ca e relevant A5 pentru o conexiune spre Austria prin Serbia si Ungaria, e ca si cum te-ai scarpina invers.
Nici macar pentru Croatia nu e relevant, azi-maine e gata DX de la Pitesti la Craiova, treci Dunarea la Calafat, o ora prin Bulgaria si aia e, intri la Sarbi.
Ori pe la Sibiu - Caransebes - Stamora.
Pentru Grecia prin Bulgaria pe care o faci in 5-6 ore ca sa iesi pe la Makaza pentru Thassos nu prea exista alternative cu un DX/A in vedere.
Se vorbeste de un DX intre Ruse si Veliko, nu stiu cand ati fost ultima data pe ruta respectiva, dar in toamna trecuta era asfaltat sectorul acela aproape complet, se merge lejer cu 80-100.
Apoi, DN5 e acceptabil, doua benzi pe sens, exceptand lucrarile la podul ala care nu se mai termina niciodata, plus ce fac Porr acum ca varianta ocolitoare...
Una peste alta mi se pare un proiect cumva desuet si inutil.
Nu noi vorbim de o A intre Ruse si Veliko ci bulgarii au scos deja la licitatie acest tronson.
Nu se face pentru tranzit ci pentrua lega Sofia de Ruse si mai departe de Bucuresti.
Da, suntem cred de acord ca A5 nu este atat de importanta pentru a lega Bucuresti de Giurgiu, dar daca si vecinii fac ceva autostrada intre Russe si Sofia, sa nu ramanem "descoperiti" din nou precum spre Ungaria...
Ruse - Veliko a fost reasfaltat acum 2 ani si nu in stilul Romanesc unde dupa 2 ani trebuie alta reasfaltare ci cu simt de raspundere si se poate circula foarte bine si acum si probabil pana o sa fie gata Ruse - Veliko pe DX.
Despre continuarea în Bulgaria, Ruse-Veliko Tîrnovo
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/infrastructure/2021/11/22/4257239_magistralata_-_mechta_na_ruse/
cu google translate:
https://www-capital-bg.translate.goog/politika_i_ikonomika/infrastructure/2021/11/22/4257239_magistralata_-_mechta_na_ruse/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=ro&_x_tr_hl=ro
Pe scurt, n-au semnat încă contract de finanțare, speră să semneze pe noul exercițiu 2021-2027. Deocamdată nu pot semna contract de proiectare+execuție cu unul dintre cei 5 ofertanți înscriși la licitație.
Despre noul pod peste Dunăre:
https://tvn-bg.translate.goog/mezhdunaroden-klaster-shte-podgotvya-izgrazhdaneto-na-vtori-most-ruse-gyurgevo/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=ro&_x_tr_hl=ro
^alte detalii: cele 2 tronsoane (din 3) dinspre Ruse sunt deja in licitatie pt executie (mare curaj sa se lanseze in licitatie fara finantare, CNAIR nu va face asta in veci), pt pod pare sa fie o elaborare de SF in curs.
deocamdata pe ultima plansa gogonata desenata de noul guvern populist A5-ul asta apare ca DX7
Din conferinta de presa a premierului bulgar cu secretarul general NATO:
Quote
Șeful Executivului de la Sofia a explicat că "o foarte bună sinergie ar fi posibilă între infrastructura civilă și militară". În acest sens, a declarat Kiril Petkov, preluat de postul național de radio de la Sofia, un al doilea pod peste Dunăre, la Ruse, "ar putea fi considerat drept o investiție strategică". "Dacă am prevedea o astfel de investiție, cred că Bulgaria ar atinge obiectivul de asigurare a 2% din Produsul Intern Brut pentru cheltuieli militare", a declarat Kiril Petkov, preluat de sursele citate.
https://www.info-sud-est.ro/bulgaria-intentioneaza-construirea-unui-nou-pod-peste-dunare-la-ruse-giurgiu-ca-investitie-strategica-a-nato-la-ruse-va-functiona-un-aeroport-modern/
https://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_190349.htm
QuoteBulgaria vrea să finalizeze până în 2030 al treilea pod peste Dunăre de lângă Ruse, arată o hartă interactivă a modului în care și când vor fi finalizate proiecte importante de infrastructură, publicată pe site-ul Ministerului Dezvoltării bulgar, scriu TRUD și Mediapool, citate de Rador.
https://economedia.ro/bulgaria-vrea-sa-construiasca-al-treilea-pod-peste-dunare-pana-in-2030.html
Si harta interactiva a proiectelor de infrastructura ale bulgarilor la care se face referire in articol:
https://experience.arcgis.com/experience/211c3681090d4dd6878eb5f46bcc7a55
Grindeanu a pus o poza ce pare sa cuprinda un DX de la Ghimpati la Giurgiu in loc de un A5 Buc-Giurgiu
(https://scontent.fotp7-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/294737813_767925831355390_4239354994247087086_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=zvWBCC5VUG8AX_wYj9M&_nc_ht=scontent.fotp7-2.fna&oh=00_AT8sRQiDMzif8IPNxqJ-wZBH9zrcirSXkBRsCObl83e7Hg&oe=62DB5842)
Si eu ma bucurasem initial ieri cand am vazut imaginea aceasta legat de A14 prin Jibou, dar m-a linistit un coleg fiindca si A13 ajunge in Bacau, ceea ce deja e stabilit de mult ca nu e asa.
Cum era de așteptat, următorul pod peste Dunăre confirmat tot la Giurgiu. Nu ar trebui să fie probleme cu finanțarea fiind pe TEN-T Core:
QuoteBulgaria și România au convenit asupra unui al treilea pod peste Dunăre ce va fi construit lângă Ruse – Giurgiu, transmite publicația bulgară 24 Chasa, preluată de Rador. În acest scop, între cele două țări va fi semnat un acord.
Într-un alt document, vor reglementa angajamentele celor două țări pentru implementarea proiectului Fast Danube de dragare a Dunării și crearea unei companii mixte care să gestioneze activitățile proiectului.
Acest lucru a fost convenit de viceprim-miniștrii celor două state, Hristo Alexiev și Sorin Grindeanu, la o întâlnire ce a avut loc la București, potrivit publicației bulgare.
La mijlocul lunii octombrie, cei doi vicepremieri intenționează să aibă o întâlnire comună la Bruxelles, la care vor prezenta împreună un proiect de finanțare a următoarei etape a Fast Danube și a celui de-al treilea pod peste Dunăre. Hristo Alexiev și Sorin Grindeanu și-au confirmat dorința ca, în paralel cu acordul la care s-a ajuns privind cel de-al treilea pod peste Dunăre, să lucreze și la proiectele rămase pentru construirea de poduri între cele două țări, conform acordului semnat în 2019.
https://economedia.ro/bulgaria-si-romania-s-au-inteles-ca-al-treilea-pod-peste-dunare-sa-fie-la-ruse-giurgiu.html
Salutare, este in plan ceva legat de A5 ca vad ca pe site-ul API a aparut un nou traseu Buc-Gr?
(https://ibb.co/16GTJ60)
Daca A5 se va intepa in A6, macar intrarea in Bucuresti (radial R10) sa fie prevazuta de la inceput cu 3 benzi. (A0 nu va fi suficienta)
Personal, as fi optat catre o varianta la est de DN5, cu intrare distincta prin sud (radial R9, zona Metalurgiei/ Auchan); dar sa inteleg ca ne-am "speriat" de parcul Comana si anumite comune de unde iese fum de cauciuc? CNAIR o sa zica: dar costurile, studiile..
Cat despre legatura cu noul pod, sper ca A5/DX5 sa ajunga direct la Dunare, sa nu facem o noua struto-camila cu centura noua..
https://economedia.ro/comisarul-european-pentru-transporturi-adina-valean-podul-giurgiu-ruse-2-deja-in-analiza-la-bruxelles-ianuarie-2024-termen-limita-pentru-depunerea-proiectului-de-finantare-fast-danube-2.html
Daca se tot intrevede un nou pod peste Dunare ma gandesc ca acesta se va lega de o viitoare autostrada Bucuresti - Girugiu. Actualul DN, oricat de bine deserveste in acest moment traficului, totusi tranziteaza o serie de localitati unde viteza scade la 50km/h si sa nu mai vorbim si de siguranta.
Plus ca bulgarii au in plan conexiunea Veliko Tarnovo-Ruse pe autostrada, deci ar fi oarecum naturala continuarea acestei autostrazi si in Romania.
Eu as fi vazut mai degraba un DX desprins din viitoarea autostrada Bucuresti- Alexandria, sa zicem in dreptul comunei Ghimpati, un DX Giurgiu pana la A 1 Bucuresti- Pitesti care sa scurteze drumul spre vest. Si acum mult trafic o ia pe 5B in loc de DN5 si iese direct in autostrada spre Pitesti.
Daca nu ma insel, pe ce planse am vazut, A6 ar trebui sa inceapa din DR10 intersectat cu A0 prin Magurele, si la vreo 10-20 de km se desparte A5. Singura problema cu A5 e ca DN5 asta cred ca e cel mai modernizat DN din toata tara. Nu stiu pe unde mai sunt segmente intregi de 2+2, chiar si prin localitati. Doar giratoriile sunt problematice, dar cred ca si alea se pot upgrada cu pasaje pe bugete mult mai mici.
Sunt accidente mortale pe DNul asta? Mai degraba as zice sa se faca rampe si pasaje subterane cu lifturi inainte sa se mai puna parte bani pentru o zona upgradata oarecum acceptabil zic eu.
Giratoriile de pe DN5 pot fi upgradate doar cu un deranj foarte mare. Sunt zile in care de la iesirea din Bucuresti si pana la iesirea din 1 decembrie poti sa faci si o ora din cauza aglomeratiei generate de aceste giratorii. Sunt de parere ca Jilava si 1 Decembrie au nevoie de centuri. Cred ca si pentru Calugareni ar trebui o centura chiar daca acum se merge destul de cursiv, mai putin duminica cand este targul.
Pentru tranzit, giratorii în Jilava oricum sunt secundare, după deschiderea a0. Majoritatea de trafic nu se duce ca destinație spre sudul Bucureștiului. În rest, as spune ca ocolitoare (as adaugă Uzunu) sunt prioritate pentru a degreva străzile principale dar în rest nu-i nevoie de upgrade.
Locuiesc in 1 Decembrie si de 3-4 ani, pe alocuri, DN5-ul a ajuns la valori de trafic ridicate iar in zona giratoriului de la intrare in Jilava dinspre Giurgiu se formeaza cozi foarte mari la ambele ore de varf.
Nu vad unde se pot aduce imbunatatiri pentru giratiile din localitati, cel putin in Jilava si 1 Decembrie avem zone dens locuite si e mai complicat.
Poate cea mai plauzibila solutie ar fi niste centuri ocolitoare dupa modelul Adunatii-Copaceni, dar nu vad unde s-ar putea realiza una pentru Jilava..
Aici mi se pare ca la Jilava se va rezolva cât mai repede. Majoritatea din cei care trec pe aici ori întra pe centura acolo, ori întra în București și trec prin oraș ca să ajungă la destinație. Imho mare parte de trafic aici se va devia cu deschiderea a0 sud și după aia nord.
Cum ajung oamenii sa-si cumpere case in zone fara o infrastructura adecvata (in mijlocul campului de multe ori) si dupa sa se planga de valorile de trafic...chiar e asa de complicat sa anticipezi un pic?
Pe zona de sud, Jilava-1Decembrie, nu putem vorbi deocamdata de mari ansambluri rezidentiale construite in camp, micile cartiere si casele noi construite sunt destul de bine deservite de DN5. Una din cauzele ingatuirilor ar fi aparitia giratiilor + proiectare subdimensionata a acestora. Sensuri giratorii mai mici ca acestea nu am vazut decat pe drumurile comunale, e ciudata solutia aleasa.
Asteptam deschiderea loturilor A0 Sud sa vedem cum va evolua situatia, o deschidere partiala nu va face decat sa ingatuie in alta parte traficul.
Daca nu e bine aici, va rog mutati unde ii este locul:
Premierul bulgar a inclus autostrada Ruse – Veliko Târnovo printre principalele priorități ale guvernului
..."Acesta va începe cu construcția unui tronson de 7,9 kilometri, care face parte din centura de ocolire a orașului Biala, care, la rândul său, este tronsonul II al autostrăzii care va ajunge în Debeleț, unde există un nod rutier de la care un drum duce la pasul Șipka, iar celălalt – la Pasajul Republicii."
... "Acum o lună și jumătate, am avut o întâlnire cu prim-miniștrii Greciei și României, la Euxinograd, pentru a discuta despre modul de dezvoltare a coridoarelor de la sud la nord. Am avut niște hărți, ne-am uitat pe ele și Ruse a fost în centrul acestor hărți. Ruse este centrul autostrăzilor, pe care dorim să le dezvoltăm din porturile Mării Egee spre România, spre Moldova, spre Ucraina", a adăugat premierul. Denkov a asigurat că construcția acestui obiectiv va aduce beneficii tuturor, nu numai locuitorilor orașului Ruse, ci inclusiv viitoarei reconstrucții a Ucrainei."
sursa:
https://www.g4media.ro/premierul-bulgar-a-inclus-autostrada-ruse-veliko-tarnovo-printre-principalele-prioritati-ale-guvernului.html
E foarte bine ca bulgarii se gandesc la sutele de mii de romani care isi petrec concediile in Grecia si vor sa ne faca drumul mai usor/sigur, dar prea repede nu-i vad sa ajunga cu o autostrada in apropiere de Veliko Tarnovo, de Ruse nici nu mai spun. Ei se chinuie de ani buni de zile cu portiunea de aproximativ 50 de km ce strabate defileul Struma si cred ca vor mai lucra acolo inca vreo 10 pana la darea in circulatie. Sper sa nu fie asa o poveste si la noi pe Valea Oltului.
@bim14 , cred ca faci referire la defileul Kresna... unde sunt probleme .... de ecologie... Anumite ONG nu vor autostrada prin defileul respectiv... deci nu au acord de mediu... Pe defileul Oltului, treaba este clara, contracte semnate....
Deci nu este chiar o problema a guvernului...
Uite ca se lucreaza la primul tronson (ultimul lipsa) al autostrazii spre Serbia....
Pe acolo, ma refer la acea portiunea intre Blagoevgrad si Kresna in lungul raului Struma. Adevarul e ca o lalaie si ei cu acordul de mediu de vreo cativa ani.
Nu o lălăie deloc, AM pe unde vor autoritatile, never ever.
Solutia care... iese din pălărie este una, cel putin ciudata, astfel ca sensul spre Grecia al autostrazii va fi pe actualul DN, iar celalalt sens va ocoli prin munți... (la preturi de construcție... de te dor toate alea)
Dacă făceau ambele sensuri pe trasee noi prin munți durea de două ori mai tare.
QuoteCritici de la comisarul Adina Vălean la adresa Ministerului Transporturilor de la București care nu a prevăzut din start linie de tren pentru noul pod peste Dunăre de la Giurgiu-Ruse
Apelul de proiect pentru finanțarea noului Pod peste Dunăre Giurgiu-Ruse prin mecanismul CEF -Mobilitate Militară nu prevede proiectarea unui pod mixt, rutier și feroviar, ci a unui pod rutier cu ,,așa-zisă opțiune de feroviar, lucru care urmează să fie clarificat", a anunțat, joi, la București, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean. Lipsa căii ferate pe viitorul pod Giurgiu-Ruse II în condițiile finanțării europene cu 570 de milioane de Euro a modernizării și electrificării liniei de tren București-Giurgiu (coridor european) ar putea cântări destul de mult în analiza pentru avizarea europeană a proiectului, anunțul oficial urmând să fie făcut pe 15 decembrie, potrivit comisarului Adina Vălean.
În octombrie 2023, Ministerul Transporturilor de la București transmitea că, doar după finalizarea studiului de fezabilitate se va stabili dacă Podul Giurgiu-Ruse II va fi mixt.
Pentru că Podul Calafat -Vidin a fost construit de Ministerul Transporturilor din Bulgaria (inaugurat 2013), Podul Giurgiu-Ruse II ar urma să fie construit de CNAIR, deocamdată fiind depusă cererea de finanțare pentru Studiul de Fezabilitate (6 milioane Euro). Prin CEF, finanțarea europeană este 50 %. Precizările comisarului Vălean vin în contextul lucrărilor pe Podul Prieteniei (pe partea bulgară, posibil și reabilitare din 2024)
România a aplicat cu un proiect în cadrul apelului de proiecte pe mobilitate militară. Eu mă aşteptam să fie în cadrul apelului de proiecte generale, dar s-a optat pentru această variantă în cadrul apelului de mobilitate militară, ale cărui rezultate eu le pot face publice în 15 decembrie. Deci, suntem puţin în avans. Practic, fiind un apel competitiv de proiecte ai cărui câştigători nu au fost anunţaţi – şi vorbesc la nivelul întregii Uniuni Europene – nu pot să zic astăzi dacă proiectul este câştigător. Noi am finanţat cu 570 de milioane de euro legătura feroviară Bucureşti – Giurgiu. Atenţie, nu aşa că ne-a venit nouă ideea, ci pentru că acesta era un proiect al României, care făcea parte dintr-un coridor şi care trebuie să aibă continuitate spre sud. Deci, este puţin de neînţeles în momentul de faţă pentru Comisia Europeană faptul că nu avem un proiect mai solid pentru un nou pod feroviar la Bucureşti – Giurgiu, dar avem asigurări că există această intenţie şi că acest nou pod Giurgiu Ruse va fi gândit să aibă şi o componentă feroviară. În rest, ceea ce se întâmplă în momentul de faţă, îmi dau seama că e o presiune specială pe punctul de trecere a frontierei. Vă spun sincer că în momentul de faţă sunt presiuni pe toate punctele de trecere ale frontierei în multe locuri din Europa, în mod special pentru ţările care nu sunt în Schengen, România şi Bulgaria, şi cred că e nevoie de o organizare foarte inteligentă şi eficientă a felului în transportatorii rutieri care stau în cozi la frontieră reuşesc să treacă mai repede" a transmis Vălean, potrivit Agerpres.
...
Economedia (https://economedia.ro/critici-de-la-comisarul-adina-valean-la-adresa-ministerului-transporturilor-de-la-bucuresti-care-nu-a-prevazut-din-start-linie-de-tren-pentru-noul-pod-peste-dunare-de-la-giurgiu-ruse.html)
QuoteMinistrul Grindeanu, după întâlnirea cu Ambasadorul SUA : Comisia Europeană a aprobat finanțarea studiului de fezabilitate pentru noul pod peste Dunăre de la Giurgiu-Ruse
Sursa (https://economedia.ro/ministrul-grindeanu-dupa-intalnirea-cu-ambasadorul-sua-comisia-europeana-a-aprobat-finantarea-studiului-de-fezabilitate-pentru-noul-pod-peste-dunare-de-la-giurgiu-ruse.html)
banii pentru SF pod cred ca vin din cei pe mobilitate militara UE:
Quote2023 Military Mobility Call - selected projects
The project will include feasibility studies and designs for building a new rail and road bridge over the Danube River at Giurgiu–Ruse (Romanian Bulgarian border) and its access on both sides. The length of the bridge will be 2km, and there will be an access infrastructure of approximately 15 km on the Romanian side and 15 km on the Bulgarian side. The project will improve both civilian and military mobility in Romania and Bulgaria and remove an existing bottleneck of the cross-border section.
Recommended CEF funding: 6,917,889.50 €
https://cinea.ec.europa.eu/system/files/2024-01/List%20of%20selected%20proposals_FINAL.pdf
Licitația pentru SF va fi organizată de CNIR:
min. 1:25:00
^ no, not again these two guys!
Cred ca suntem singura tara din lume care a reusit sa faca un program stand up/sit down comedy din infrastructura.
Păi și SF-ul ăsta include și podul nou sau de unde știu locația acestuia, s-a stabilit deja?
Sau iar facem proiecte separate pe care ulterior ne chinuim să le conectăm, pe unde s-o putea, ca la Brăila :dry:
Nu include podul, pentru pod se face un SF separat finanțat prin CEF, care va fi gata înainte de SF-ul pentru A5.
Conexiunea va fi cam ca la Brăila, cel mai probabil A5 se va continua spre pod cu actualul drum de legătură din beton, vezi harta API (bifează "proiecte propuse"). Sunt mari șanse ca podul să fie în dreptul localității Marten, din ce info au mai apărut până acum.
https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=50.msg427354#msg427354
Da, știu de locația bulgarilor de la Marten pentru ca au Ruse - Veliko Tarnovo A7 deja aprobat (https://app.eop.bg/today/92218) pentru execuție și apare prevăzut racordul podului acolo.
(https://i.imgur.com/w3H5Ojr.jpeg)
Iar ca variante finale studiate de ei, ambele porneau din aceeasi locatie la Dunăre.
(https://i.imgur.com/JTa2TnT.jpeg)
(Sursa documentatia de mediu (https://registers.moew.government.bg/ovos/file?fileKey=f8e825d3-d52e-4d81-ab52-abbf20036274&fileName=Prilojenia_EIA.zip))
Dar mi-e să nu punem carul înaintea boilor în loc să așteptăm ca SF-ul podului să fie gata pentru a-l conecta optim. Totuți posibil ca în practică asta să se și întâmple. SF-ul podului probabil o să fie la CNAIR (are deja finanțare CEF), în timp ce Giurgiu-A0 la CNIR. Să sperăm ca se coordonează bine cele două companii...
Platforma profil de la bulgari este pentru autostrada pe tot A7 btw, deci să sperăm că și noi o să facem la fel.
Și nu au prevăzute benzi suplimentare pentru vamă deci cu Schengen terestru. Așa să fie :)
Nu văd niciun racord pentru CF.
Nu aveau, comisarul european pe transporturi le-a si atras atentia celor doua administratii ca au uitat ca proastele sa adauge CF.
Si bineinteles ca va fi respins orice propunere fara CF.
Asa zice Valeanu.
Are idee cineva ce a vrut să zică Anemona ieri pe economedia (https://economedia.ro/drum-expres-bucuresti-giurgiu-dex7-cnir-noua-companie-de-autostrazi-va-lansa-licitatia-pentru-studiul-de-fezabilitate.html) ?
DEx7 ?
QuoteDrum Expres București-Giurgiu (DEx7) : CNIR (noua companie de autostrăzi) va lansa licitația pentru studiul de fezabilitate
Compania Națională pentru Investiții Rutiere (CNIR) va lansa în licitație studiul de fezabilitate pentru un drum de mare viteză între București și Giurgiu (legătura la autostrada nemțească), a anunțat Cătălin Urtoi, fost director general interimar CNIR, în prezent administrator al companiei care va prelua șapte mari proiecte de investiții de la CNAIR. DN 5 București-Giurgiu (Oinacu) este la profil de 2X2 pe toată lungimea, cu separatoare de sens din beton, dar tranzitează mai multe localități de pe traseul din Ilfov și Giurgiu.
Drumul Expres București-Giurgiu ,,Drumul Siretului" (DEx7) este un proiect cu punctaj foarte bun în Planul Investiţional în infrastructura de Transport 2020-2030, fiind pe coridor european legătura din sudul Europei către centru și vest spre Nădlac respectiv legătura spre Moldova pe A 7 București-Pașcani-Siret spre Republica Moldova și Ucraina.
,,La cele șapte proiecte transferate prin Ordin al Ministrului Transporturilor s-a adăugat, asta e noutate și proiectul Giurgiu-București. Este un proiect pornit de la zero, îl va lua CNIR-ul și va face studiul de fezabilitate. Drumul București-Giurgiu este în Master Planul General de Transport. Strategic vorbind este foarte important, legătura cu sudul țării și cu ceea ce își doresc grecii, legătura la Salonic" a anunțat Urtoi în cadrul podcastului Asociației civice ,,Hai că se poate".
... bla bla ... pod ... bla bla
Drumul Siretului?!?
^ Este dintr-o variantă mai veche a masterplanului/programului investițional.
În versiunea finală (https://support-mpgt.ro/programul-investitional-2021-2030/) a fost rebotezat/corectat în Transdanubium (nu că ar conta)
(https://i.imgur.com/ROklWVg.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Ar fi OK sa aiba indicativul DX7. Practic este o continuare a A7, fiind acelasi E85. Sa speram ca vor pune DX7 si la nord de Pascani
Dece se fac toate coridoarele importante (care ar trebui sa fie autostrazi) la standard de DX?
Grecii imping puternic ptr un nou coridor european, feroviar+auto, pe harta TEN-T, intre Marea Egee si Baltica, cu siguranta se va upgrada la nivel de A sectorul romanesc:
https://www.largeinfraprojects.eu/tent-corridor/
Dupa harta aia ce presiuni face GR ... nu are legatura cu A5/DX7.
Oricum vise frumoase aici ca si pe A9. Nu zic ca e rau ca se incepe SF-ul (ca trebuie), dar e SF sa vedem mai repede de 3 - 5 ani orice miscare prin teren din lipsa de bani, oameni si bani cu care sa platesti oamenii.
Vecinii bulgari au inceput sa lucreze in aprilie la primul lot din A7 Ruse - Veliko Tarnovo - bypass Byala. Sunt aprox 35 km. Durata 5 ani. Au ajuns si ei cu costul la aprox 10 mil EUR/km de autostrada intr-o zona relativ plata.
Detalii aici:
https://youtu.be/qWOAPekG81w?si=MnQmNGzTN3uOxW-K
Drone video of the construction of the Ruse - Veliko Tarnovo Lot-2 highway (bypassing the town of Byala)
Section N2: Bypass of the town of Byala from km 40+640 to km 76+040 (intersection with road I-3 Byala - Pleven Station)
The bypass section of the town of Byala, with a length of 35.4 km, is planned to have a G27 gauge and a design speed of 120 km/h, with four lanes for active traffic, a dividing strip and two lanes for emergency stopping. The section will start at the 40th km, immediately after the junction with the road I-5 Ruse - Veliko Tarnovo, and will end at the 76th km after the junction with the road I-3 Gara Byala - Pleven.
According to the conceptual project, a total of 8 road junctions and viaducts are planned in the section:
road junction with road RSE1001 Gorno Ablanovo at km 44+619;
road junction with road II-54 Svishtov - Byala at km 61+734;
junction with road II-54 Svishtov - Byala near Byala Station at km 68+566;
road junction with road I-3 Pleven - Byala at km 75+345;
viaduct at km 49+444;
viaduct at km 57+167 over the Yantra River;
viaduct at km 66+207.
viaduct at km 70+956;
1 agricultural overpass and 3 agricultural underpasses are also planned in the section.
The design and construction contractor is DZZD "AM RUSE TARNOVO".
Partners in the association are:
- "European Roads" JSC
- "Groma Hold" EOOD
- "Water Construction - Blagoevgrad" JSC
- "Vitez Prospect" AD ("Hemus Motorways" AD)
- "Road Project 2000" Ltd.
Value: BGN 660,425,563.84 excluding VAT
Term: 1,810 calendar days
Premieră pe Drumul Expres București – Giurgiu (DEx7): Noua companie de autostrăzi vrea ca studiul de fezabilitate să fie primul cu modelare BIM / Scenariu pentru finanțare prin PPP
Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), care va prelua autostrăzile de la CNAIR, vrea să lanseze licitația pentru studiul de fezabilitate al Drumului Expres București – Giurgiu și vrea ca acesta să fie primul proiect integral al statului cu modelare BIM, un soft cu proiectare 3D, inclus în SF, a declarat joi Gabriel Budescu, directorul general al CNIR, la Gândul Live. Proiecte cu componenta BIM au mai fost făcute pe alte proiecte din România, dar nu cu CNIR ca beneficiar.
Studiul de fezabilitate va stabili dacă profilul va fi de Autostradă sau Drum Expres (valorile de trafic ar putea indica profilul de Autostradă).
De asemenea, CNIR transmite că Studiul de Fezabilitate va evalua și scenariul finanțării prin parteneriat public privat (PPP).
,,Drumul de mare viteză București – Giurgiu va fi un proiect nou, cu studiu de fezabilitate proiectat de noi. Îmi doresc să îl scoatem cât mai repede, dar și cât mai bine. Vreau să intervenim cu un element de noutate, să implementăm pentru prima dată într-un studiu de fezabilitate ca o cerință a beneficiarului soluțiile inovative de tip BIM – Building Information Modelling. Este un soft bazat pe modelare 3D, care oferă instrumentele și informațiile pentru planificare, proiectare, urmărire în timp, gestionare în timp, execuție, urmărire a tot ce înseamnă construcția în sine. Noi ca beneficiar n-am mai cerut proiecte făcute în BIM până acum, dar ele au mai fost făcute pe Sibiu – Pitești secțiunea 4 de către cei de la PORR și la Podul peste Tisa. Este prima dată când noi ca beneficiar venim cu astfel de cerință", a declarat Budescu.
economedia.ro (https://economedia.ro/premiera-pe-drumul-expres-bucuresti-giurgiu-dex7-cnir-noua-companie-de-autostrazi-vrea-ca-acesta-sa-fie-primul-proiect-integral-cu-modelare-bim.html)
BIM+PPP pe Buc-Gr, OZN frate!
...prima dată cu noi ca beneficiar, zise șeful unei companii cu sute de proiecte :o
Cred că este primul proiect al CNIR, nu?
Auzi la el, BIM e soft. Bine ca nu a zis moft.
Nu se mai fac SF-uri cu carioca de pixuri BiC, ci cu carioca digitala de pixeli BIM.
ideea este ca acest sf sa poata fi folosit si pt licitatia clasica non-ppp.
cu un drum cu 2 benzi pe sens, cam greu de crezut ca or sa fie multi clienti pt ppp daca va fi cu taxa... oricum, daca tot stai la vama 12-24-36 ore nu te ajuta cu nimic daca faci cu 5 minute mai mult mergand cu 50 prin cele cateva localitati de pe drumul actual.
Evident că traseul trebuie coordonat cu vecinii bulgari și cu locația noului pod peste Dunăre.
Avantajele A5 se vor vedea după acceptarea României și Bulgariei în Schengen.
atunci cand e aglomerat gatul de sticla e la statia de taxare bulgareasca.
QuoteCNIR: Autostrada București – Alexandria, la trei benzi pe sens până la Ghimpați, ar putea fi punct de plecare pentru A5 București – Giurgiu
Autostrada București - Alexandria (A6), cu profil prevăzut de trei benzi/sens până la Ghimpați, sau Drumul Radial 10 București - Măgurele sunt două dintre variantele analizate ca punct de plecare pentru drumul de mare viteză București - Giurgiu, a anunțat joi CNIR. www (https://www.economica.net/cnir-bucuresti-giurgiu_753956.html)
Asta cu Ghimpati nu suna rau , am trecut chiar ieri pe drumul spre Alexandria si este foarte aglomerata zona pana la Mihailesti plus ca de acolo daca cobori spre Giurgiu pe harta pare drept si asa rezolva o parte din 2 drumuri , partial A6 si A5 complet.
QuoteDe asemenea Proiectantul a propus ca in cazul in care drumul expres Bucuresti-Giurgiu(investitie viitoare) are un tronson comun pana la nodul 3 cu prezenta autostrada, atunci pe sectorul de la km 0+000 Bucuresti (A0 km 78+957 si DR 10) pana la nodul rutier 3 (Ghimpati la km 12+818 de unde se va desprinde drumul expres Bucuresti-Giurgiu), in cadrul studiului de fezabilitate si a detalierii studiului de trafic sa se faca o analiza a necesitatii prevederii unei a treia benzi de circulatie pe sectorul nod 1 (A0) km 0+000 si nod 3 km 12+818.
Nodurile rutiere 1, 2 si 3 precum si analiza necesitatii prevederii unei a treia benzi de circulatie pe sectorul mai sus mentionat, au prezentate in C.T. – Siguranta circulatiei fiind aprobate prin emiterea de catre D.S.C.M.T. Serviciul Avize si Reglementari Siguranta Circulatiei, a Documentului de avizare Nr.6/3659/3.10.2023 la faza SF pentru "Drum de mare viteza Bucuresti– Alexandria – amenajare noduri rutiere nr. 1-3".
In urma elaborarii calculelor de capacitate de circulatie a rezultat ca nu este necesara prevederea unei a treia benzi de circulatie .
Pagina 98 din Memoriul de prezentare București-Alexandria (http://www.anpm.ro/documents/12220/78243899/Memoriu+de+prezentare+Autostrada+Bucure%C8%99ti+-+Alexandria.pdf/5dd98f6e-4f01-4155-b253-49c473b142b6)
Din acel nod de legatura A6XA5 s-ar putea continua A5 pana in A1 zona Bolintin, fiind ulterior parte dintr-o A00. Ar fi util pe relatia Pitesti-Giurgiu. Nu sariti, n-am zis acum, in perspectiva. Ar degreva A0 si DNCB, precum si A1 intre Bucuresti si Bolintin. Astfel, poate n-ar fi necesara largirea la 3 benzi a A1 decat la vest de Bolintin. Poate nici n-ar mai fi necesare 3 benzi pe A6 pe acel tronson.
Vorbim deja de 3 benzi, dar in teren avem 0.
Sa faca prima data 2 benzi si apoi povestim si de a 3-a banda.
Proiectul se poate face incremental, 2 benzi initial si apoi cu extindere la 3, oricum asa bine stam cu banii de numa si sunt si alte proiecte care ard si care ar consuma ceva bani.
:lolz:
sectiunea cu 3 benzi are doar 12 Km, nu falimenteaza tara din asta... doar daca am fi avut 3 benzi si pe A3 pana la Dumbrava. traficul va creste mult dupa ce vom avea schengen terestru si mai ales dupa ce vom avea Dx pana la Veliko T. si mai departe A pana in Grecia... sau cu alte cuvinte, cine va pleca la 5 de-acasa va putea face baie in egee la pranz.
Eu am ramas prost la faza cu "BIM, un soft".
Pana acum cum se proiectau, cu creta pe tabla ? calc panzat cu tus si scarar ?
Pana si AutoCAD are module BIM de 30 ani, nu mai zic de Revit. ArchiCAD e considerat printre primele iteratii BIM inca de prin '88.
Si 3D ?! pai avem BIM 4D, 5D si chiar 6D de ceva ani.
Incredibil...
Daca pui costurile pentru 1 banda/sens pentru 12 km, poate facem o centura pe undeva sau 12 km in alt loc in care arde mai tare.
Alexandria - Craiova ar beneficia de pe urma constructiei Buc- Alexandria si separarea catre Giurgiu.
Eu cred ca DN5 poate fi upgradat mult mai ieftin pt a sustine traficul de tranzit spre Bulgaria, mai ales in contextul A0:
1. Bypass la vest de 1 Decembrie
2. Bypass la est de Calugareni
3. Bypass la vest de Daia, care sa intepe Centura actuala a Giurgiului.
Combinatia asta va tine 20 ani, DN 5 are portiuni lungi 2x2 in afara localitatilor, iar capetele problematice au fost deja 'tratate', nod cu A0 la Nord si centura Giurgiu, in Sud.
Quote from: raulbogdan23 on June 14, 2024, 09:52:51 AMDaca pui costurile pentru 1 banda/sens pentru 12 km, poate facem o centura pe undeva sau 12 km in alt loc in care arde mai tare.
Daca faci cei 12 km doar half profile poate economisesti si faci chiar 2 centuri :D . Ce-i atata frica de 3b pe sens? Toti au, la noi e interzis? Daca pe o bucata din Bucuresti-Alexandria se prefigureaza trafic de 3b faci de 3b sau de cate ai nevoie. Toate autostrazile care pleaca din Bucuresti au deja sau vor avea trafic de 3b macar pe segmentele apropiate de Bucuresti.
Pe autostrazile bicefale chiar e nevoie de 3 benzi pana la punctul de bifurcatie. Pe A1, acest punct e la nodul cu DEx 12 (adica 100 Km). Banuiala mea este ca toate A vor crea zone rezidentiale suburbane in Ilfov - 10-20 Km de A0, adica in 5-10 min de mers cu masina pe A fata de A0. Deci vrand nevrand trebuie sa faci 3 benzi pana la Km 20 (pe toate autostrazile) ca sa preia rush hour traffic. Si treaba asta cu 3 benzi o sa apara si in alte zone, de exp centura Sibiului, care avand multe noduri are si trafic local.
Fara noduri si descarcari si penetratii degeaba. In cale curenta o autostrada duce enorm de mult trafic (nu prea avem noi asa ceva).
E nevoie de noduri rapide si care sa nu se blocheze (La Sibiu de exemplu se blocheaza constant nodurile rutiere ca nu se descaraca si imprastie traficul suficient de repede in Sibiu)...La interesevtia A2 cu DNCB cam la.fel.
Eu sincer prefer in prima faza poate niste artere rapide, cvasiparalele care sa preia traficul ala de pe 3 benzi si sa il duca mai aproape de unde vrea. (Ca sigur alea 3 benzi full de trafic nu merg toate in acelasi loc).
Din moment ce A6 Bucuresti-Alexandria si A5 Bucuresti-Giurgiu au un traseu comun de 12 km nu vad care e discutia? E logic sa ai macar 3b cand se bifurca in 2 autostrazi de cate 2b. La fel A1 Bucuresti-Pitesti care se bifurca in Dex12 si A1 Sibiu. In rest, noduri, acces rapid etc nu te impiedica nimeni sa le faci. Sau alte Dex care sa mai preia o parte din trafic (ex Giurgiu-A1 Bolintin).
Unde or sa astepte toate tirurile alea daca se face autostrada pana la Giurgiu? Teoretic autostrada o sa aduca si mai mult trafic spre vama. Probabil ar trebui sa se ia in calcul in proiect o parcare uriasa pentru tirurile care vor astepta la vama.
mai ai putin si ceri sa facem si spatii de servicii pe A5.
@bim14 , cat crezi ca o sa mai stam fara Schenghen rutier?
Noul pod se va face fără puncte de vama, doar spatii pentru eventual control vamal.. fie la noi fie la Bulgari
QuoteCompania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a finalizat documentația pentru lansarea la licitație a studiului de fezabilitate pentru noul pod Giurgiu - Ruse. Studiul de fezabilitate ar urma să dureze doi ani și este finanțat din fondul CEF pentru mobilitate militară.
Etapa I, privind realizarea studiului de fezabilitate, va fi derulată cu finanțare CEF.
Cea de-a doua etapă, privind construcția, ar urma să înceapă cu fonduri din PT 2021 – 2027.
Economica.net (https://www.economica.net/pod-giurgiu-ruse-2_755829.html)
Exclusiv RRA: CNIR va lansa proiectul "Autostrada Bucureşti - Giurgiu"
Gabriel Budescu, directorul general al CNIR, a declarat că este necesar un drum nou între București și Giurgiu, iar studiul de fezabilitate se va lansa spre finalul anului.
Gabriel Budescu: București-Giurgiu este necesar a fi promovat în perioada imediat următoare, cu atât mai mult cu cât se află în pregătire și documentația pentru un nou pod peste Dunăre la Giurgiu, Giurgiu-Ruse. Și atunci să realizăm și această legătură de la Giurgiu până la A0 sau chiar până la A1, respectiv A2. Va fi o analiză multicriterială, în care vom lua în calcul mai multe scenarii de traseu, cel puțin cinci cu conexiune cu București-Alexandria, conexiune cu A0, conexiune cu A1, conexiune cu A2, cu diverși factori de departajare. Și vom vedea care este cea mai bună variantă din punct de vedere tehnic și al costului.
Gabriel Budescu: Noi o să facem un calcul ce înseamnă traficul de perspectivă pe 25-30 de ani și în funcție de acest trafic de perspectivă, dacă este necesară o autostradă, o să facem de la bun început autostrada. Dacă datele ne arată că peste 25 de ani este încă suficient un drum expres, atunci o să mergem pe drum expres.
RRA (https://www.romania-actualitati.ro/stiri/romania/exclusiv-rra-cnir-va-lansa-proiectul-autostrada-bucuresti-giurgiu-id196365.html)
Ok, conectiune cu A1 se poate prelungi de la Ghimpati pana la Bolintin Vale sau chiar la Corbii Mari.
Dar conectiune cu A2? Unde?
Ar fi o nebunie de drum Giurgiu-Oltenita-Budesti-Fundulea...,nici nu merita luat in considerare
Depinde ce traseu va fi ales.
Probabil că nu se va abate prea mult de Adunații Copăceni, având în vedere aeroportul de care se tot vorbește.
Din Adunații Copăceni pot porni brațe spre Ghimpați - Bolintin și spre Hotarele - Fundulea.
Mă rog, astea sunt speculații în momentul ăsta.
A5 din A6 se va desprinde pe motiv de zone protejate-mediu, chit ca va fi cu ocol. alternativa ar fi o modificare de constitutie care sa ne permita sa facem "reevaluare la zonele protejate" si / sau sa avem posibilitatea de a face exceptii atunci cand discutam de un proiect major cum e o autostrada, mai ales daca e si cu iz strategic-militar.
Quote from: omirica on July 21, 2024, 06:19:38 PMDin Adunații Copăceni pot porni brațe spre Ghimpați - Bolintin și spre Hotarele - Fundulea.
De la Adunatii Copaceni la A0 sunt 5km, nu cred ca va plati nimeni acele "brate" care practic doar ar dubla semiinelul sudic al A0 (care la randul lui dubleaza DNCB). Eu cred ca A5 va fi pur si simplu dusa pana in cel mai apropiat punct de pe A0. Capatul dinspre Bucuresti figurat pe harta proiectelor mi se pare perfect plauzibil.
Cred ca totusi ideea initiala sa plece cu A6 pe 3 benzi si la nodul cu A5 sa treca la 2 benzi e o idee buna , folosesc infrastructura existenta si anume A0 , fac o parte din A6 si preia o parte din traficul de vine din Vest+Sud , si cred ca mai si conteaza pe ce partea o sa fie podul fata de orasul Giurgiu .
"""............ si ceri sa facem si spatii de servicii pe A5. """ De ce nu ?? Ar fi arhisuficient de necesare; nu ai apucat să vezi parcarea de pe DN 5D la KM 2+(350) - (+650) pe ambele sensuri "full" de n-ai loc nici să intrii ?? Și în plus și "glumele" de parcări de la ACi Giurgiu ieșire spre BG și intrarea dinspre BG... Plus "noul" terminal cu parcare și ieșire din Russe spre Giurgiu, cu bon de chemare la vamă...., în care poți sta și 2 zile (a început să-i apuce groaza pe șoferi când vin în Ro dinspre Russe, la cât au de așteptat, mai ales de când a inceput și reparația bulgărească, pe partea lor).
Indiferent de situație, parcările în apropiere de frontieră sunt absolut necesare (la bulgari, tot cei trafic greu și se dă AST, de la depășirea cu 1 cm al dimensiunilor construcțive și a tonajului de 40 de tone), nu mai circulă noaptea ci numai ziua.....
Să vezi în Nădlac 2 cum stau șoferii în parcări chiar în PTF, sau în primele de la frontieră spre interior, încât, la limită de program nu ai unde să intrii.....
,,În ceea ce privește structurile și soluțiile tehnice, vom cere în caietul de sarcini o analiză pentru utilizarea materialelor de construcții din import sau din producție internă. Cred că este foarte important să decidem dacă facem drumul din beton, cimentul fiind produs în România sau din bitum, dar pe care îl importăm. Săptămâna viitoare va fi lansat în dezbatere publică acest caiet de sarcini pentru Drumul de mare viteză București –Giurgiu, tocmai pentru că am inclus aceste elemente de noutate și vreau să avem un răspuns din partea pieței înainte de lansarea licitației în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). ", a adăugat directorul general al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), Gabriel Budescu.
economedia.ro (https://economedia.ro/caietul-de-sarcini-pentru-autostrada-drum-expres-bucuresti-giurgiu-lansat-in-consultare-publica-cnir-este-in-pregatire-si-documentatia-pentru-un-nou-pod-peste-dunare-la-giurgiu-ruse.html)
Au decis bulgarii locatia viitorului pod, in amonte sau aval de Giurgiu?
Noi nu avem, din pacate, niciun cuvant de spus in privinta asta.
^ În aval dacă se respectă ce-i în proiectul autostrăzii de la Ruse
Quote from: Feri on April 22, 2024, 02:36:34 PMDa, știu de locația bulgarilor de la Marten pentru ca au Ruse - Veliko Tarnovo A7 deja aprobat (https://app.eop.bg/today/92218) pentru execuție și apare prevăzut racordul podului acolo.
(https://i.imgur.com/w3H5Ojr.jpeg)
@shift2rail Drama aici e ca nu putem spune, ca romanii e cu vorba lunga. Si cu fapt, dar mai rar!
Ramane si intrebarea:
- Si ce sa spunem, cand A5 e cam pe locul 40 in prioritatile Romaniei?
Probabil - multumim.
E cam aceeasi drama ca la Calafat unde au pus podul fix unde au vrut noi, dar si noi ne-am implicat cu pana 0% efort sa il facem.
Deci ...
Quote from: voicul on July 22, 2024, 07:21:15 PM@shift2rail ...la Calafat unde au pus podul fix unde au vrut noi...
Fix unde au vrut
ei...
e minunat ca au facut podul la calafat, ce ne-am fi facut daca camioanele ce trec acum pe acolo ar fi aglomerat ruta DTS-Craiova-Pitesti-Bucuresti-Giurgiu?
"""... e minunat ca au facut podul la calafat,""" Calafatul avea și înaintea podului un trafic destul de mare, în ciuda bac-ului (nu Bacalaureatului !! :D ),; am stat la destule cozi la bac, la Calafat, pentru a "scăpa" de camioanele mele și a le vedea duse dincolo la Vidin.... Am mai avut o ocazie să revin aproape de miezul nopții cu bac-ul de la Vidin la Calafat; e tare urâtă pe întuneric Dunărea și să stai pe punte ascultând motorul și clipocitul apei la provă în smoala întunericului................
Evident că e minunat că s-a făcut, discuția era că nouă ne-ar fi convenit mai mult la Bechet sau Corabia (sau, cum zicea
@frunzaverde, gândindu-se la feroviar, la Rast, pentru că bulgarii aveau deja infrastructura și până la Băilești e o aruncătură de băț) . Dar nici nu știm ce s-a negociat și cum au fost discuțiile, câtă vreme noi nu ne-am implicat bulgarii l-au făcut unde le-a convenit lor... fără ca asta să fie musai rău pentru noi. Dacă ar fi după mine, Corabia ar fi locul potrivit pentru unul nou, am și eu așa un fix, dacă romanii l-au făcut pe acolo cred că e decizia corectă, ei aveau constrângeri mai stricte în proiectare și nu aveau baroni locali așa puternici ( am așa o bănuială că românii au încercat să forțeze Tn Măgurele ca să fie în parohia lui Dragnea). Corabia e practic pe legătura cu Valea Oltului, pe unde se trecea în Ardeal și acum 2000 de ani și se trece și acum... Dar probabil până la urmă când va fi va fi Tn Măgurele, parcă se semnase un memorandum, deci și proiectul de A6 va trebui cumva să țină cont de asta...
E foarte bine unde este podul. Bulgarii de la Ruse vor merge spre Veliko Tarnovo si de acolo si spre sud si spre Sofia. Si ajuta si traficul spre Varna/Burgas.
Poate pe viitor vom avea inca un pod/baraj la Turnu Magurele/Corabia si atunci pozitia actuala, la est de Giurgiu, va avea si mai mult sens.
@carutasul cam asta zic si eu:
Ne-ar fi convenit podul in alta parte.
Cred ca ne-ar fi convenit si cei 3000 de km de pe hartie pusi in realitate.
dar cate am facut noi pentru toate astea?
Atunci e cam ceea ce avem.
Facem la un moment dat si noi fix unde ne convine, dar nu e graba, ca 1/3 din tara sunt ardeleni, deci unde atata graba sa facem?
Da, poate ei fac castraveții mai bine, dar la dat cu stângu-n dreptul suntem frați :)
Acum cred că aripa filo-rusă a mai pierdut teren și se deschid niște perspective interesante, mai întâi pentru noul pod de la Giurgiu - și interesantă ar fi mai ales șoseaua de legătură cu Grecia; pentru legătura București-Sofia aproape că nu mai contează poziția că până facem noi poduri sper că Autostrada Hemus ajunge și la Plevna și cel mai probabil și în dreptul localității Ruse.
Nici BG nu mai au conducatorii care vroiau sa faca ceva. Te uiti la ei au incetinit rau de tot constructia de A.
Countries by motorways built between 2016 and 2023 (https://en.wikipedia.org/wiki/Evolution_of_motorway_construction_in_European_nations)
25 Bulgaria - 734 757 812 831 831 845.3 879.5
20 Romania 733 763 823 850 910 940 995 1,091
Va rog nu calculati per mia de locuitori... nici per mia de Km2 ca iesim prost. Dar macar la noi se imbunatatesc lucrurile. La ei, nu.
în afară de faptul că la ei e cam anarhie cred că problema e că încearcă să îl decupleze pe Borisov de la contracte sau dimpotrivă, el încearcă să îi șantajeze să n-o facă, similar cu Bechtel la noi când a picat regimul Năstase... Dar sper că o să își revină la un moment dat.
Bulgaria e tara mica, la ei mai trebuie Ruse-Veliko, Veliko - Pleven (la care se lucreaza) si Kresna. daca baga TBM pe kresna, in 4 ani termina... noi mai avem de tras cel putin 10 ani (A3, A8, A13, A14, A6)...
Romania are A1 de terminat, sunt 2 gauri de cativa ani fiecare , trebuie presiune 100% pe asta.
Abia apoi A8, A5, A3 - adica legaturi cu tarile vecine, sa fie o retea.
Bulgaria, ca si Romania, nu prea are legaturi, sa nu uitam ca reteaua lor e mai mult interna, singura legatura este cu ... Istanbul. Cu Krasna si Ruse intra si ei in reteaua europeana, mai departe ar fi logica legatura cu Serbia.
Eu zic că Bulgaria stă mai bine ca noi la conectivitate cu statele vecine. Pe lângă legătura cu Istanbul finalizată mai au puține segmente de închis pe A3 cu grecii și pe A6 cu sîrbii.
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/Situation_of_Bulgarian_Infrastructure_in_January_2024.png)
(Situația la început de an 2024)
Zona de nord adică, legătura cu România, este este cea mai întârziată la ei.
^ Și la noi spre sud, zona e accelerată de leșini din cauza vitezei ...
QuoteCaietul de Sarcini pentru Studiul de Fezabilitate al Drumului de mare viteză București-Giurgiu, lansat în consultare publică
Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a lansat, astăzi, în consultare caietul de sarcini pentru Autostrada/Drumul Expres București-Giurgiu, etapa studiului de fezabilitate. Durata de consultare publică este de trei săptămâni și precede licitația pentru studiul de fezabilitate al viitorului drum de mare viteză. Caietul de sarcini poate fi consultat pe pagina www.cnir-sa.ro (https://cnir-sa.ro/wp-content/uploads/2024/07/01-CS_Buc-Giurgiu-DMV.pdf) și în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
(https://scontent.flhr13-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/453001194_406493845752697_7317516028759194684_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=6ogyK4YG1JkQ7kNvgEIh5mH&_nc_ht=scontent.flhr13-1.fna&oh=00_AYA0X4vt5ggeOXft0X3meS3EuzJArofXUc5NzmcI7AUgpg&oe=66A80BF8)
Quote,,În cadrul Studiului de Fezabilitate se va realiza o analiză comparativă între structura rutieră din mixtură asfaltică și structura rutieră din beton, respectiv grinzi prefabricate din beton vs. tablier metalic și implicațiile fiecăreia cu privire la ponderea materialelor din import, respectiv producție internă.", a precizat Directorul General CNIR, Gabriel Budescu.
În etapa studiului de trafic, proiectantul va considera și analiza, încă din faza inițială următoarele opțiuni posibile:
1. Realizarea Drumului la profil de Autostradă sau Drum Expres, după rularea variantei câștigătoare în Modelul Național de Transport.
2. Realizarea obiectivului cu trei benzi/sens dacă datele de trafic o impun sau rezervarea culoarului necesar dezvoltării de perspectivă.
Studiul de Fezabilitate pentru Drumul de mare viteză București-Giurgiu va avea finanțare din fonduri europene.
Comunicat CNIR (https://cnir-sa.ro/2024/07/25/comunicat-25-iulie-2024/)
Alte carioci proaste.
Ani de zile s-a spus ca va exista un trunchi comun, intre DNCB si Ghimpati, si abia apoi vom separa autostrada spre Giurgiu de cea spre Alexandria - acum deodata le facem separat. Banuiesc ca ambele vor avea nod pe A0 si vom ajunge sa avem 4 noduri in 9 km pe A0. Doar asa, ca sa ne incurcam unii pe altii.
Iar bratul ala care merge spre vama actuala Giurgiu imi pare complet inutil. Sa ma iertati, dar prin vama actuala nu va mai trece practic nimeni. Iar aia care vor mai trece (si nu vor avea O/D in Giurgiu), vor putea folosi centura Remuș proaspat deschisa pentru a ajung in propusa autostrada. Dar daca tot vreti o bifurcatie, faceti-o pe la nord de municipiu pana in vestul acestuia. Si uite asa scapati si de proiectul cu centura, ca doar nu are rost sa faceti doua deodata (si nici macar sa nu reusiti sa le conectati).
Traseul din harta este cu siguranță doar orientativ momentan. Sunt obligați oricum să lucreze pe mai multe variante la AMC că în definitiv și în asta constă SF-ul.
Dar mai este mult până departe...
Daca nu as avea experienta de a vedea multe alte SF-uri analizand diverse variante, toate proaste, toate cu anumite capete sau elemente impuse (pe principiu ca asa era in tema de proiect), poate as avea sperante ca se va ajunge la o solutie buna dupa un AMC bine facut.
Dar pana atunci sunt absolut convins ca oricate variante ar inventa, toate vor arata similar si la final o vor alege exact pe cea figurata in ideea de proiect.
Nu sunt de acord ca varianta cu iesirea catre actuala vama nu isi are rostul. De exemplu daca vor fi nevoie de lucrari pe viitorul pod cum se fac acum pe podul exitent, ar fi util o astfel de banda. Sau daca se impune vreo restrictie (de genul fara tiruri prin vama noua pentru ca e trafic mare de turisti cu masini mici), e numai bine sa fie o descarcare directa in cimentul recent turnat.
Conform cariocii de mai sus, acea descarcare NU s-ar face in "cimentul recent turnat" (adica undeva la nord de Remus, in zona in care A5 ar intersecta DN5 in apropiere de giratia cu DN5D) CI direct in intrarea la vama, zona de la sud de centura Remuș.
Iar pentru scenariile vehiculate de tine exista EXACT acea centura cu siment recent turnat astfel incat impactul acelor potentiale inchideri sa nu deranjeze zone locuite.
Nici eu nu consider ca varianta desenata pe acolo are vreo relevanta pentru traficul spre vama veche de la Giurgiu, e un ocol stupid, cand ai deja toata infrastructura gata si in stare buna pe DN5 + centura noua spre vama. E suficient ca A5 sa aiba o descarcare in DN5 la sud de Daia, si asiguri si accesul spre vama existenta, si pe cel spre Giurgiu in sine. Sigur, daca nu prevad nod acolo, atunci e necesara caricatura aia de drum...
Singura relevanta pe care o are drumul ala desenat de ei e pentru traficul cu origine/destinatie Giurgiu pe podul nou de autostrada, doar pentru ei ar fi varianta mai scurta pe acolo. Desi nu stiu ce giurgiuvean normal la cap ar alege sa ocoleasca 10km ca sa foloseasca podul nou, ca doar pe cel vechi nu il darama nimeni, si pentru ei ar ramane super la indemana, mai ales in varianta in care intram in Schengen si noi, candva, si poate deschid drumul direct prin vama O:-)
LE: oricum ce au desenat ei pe acolo paralel cu DN5 trece profund prin zona protejata a deltei Neajlovului, deci absolut zero sanse sa se faca orice altceva decat ce a iesit prin SF-ul pentru A6. Pun pariu pe 200 lei pentru API ca traseul de la Daia spre Bucuresti trece mult mai aproape de Ghimpati.
Sunt puse variante sa iasă la nr. Am cercetat de ne-am spetit.
Consultare cu proiectanții pe marginea Caietului de Sarcini pentru Studiul de Fezabilitate al Drumului de Mare Viteză București-Giurgiu
Compania Națională de Investiții Rutiere a organizat astăzi, 23 august 2024, o întâlnire de lucru cu proiectanți consacrați în domeniul drumuri, poduri, geotehnică, reprezentanți ai mediului academic și ai Asociației BIMTECH/building SMART România, cu ocazia finalizării consultării publice pentru Caietul de Sarcini al Drumului de Mare Viteză București-Giurgiu.
CNIR (https://www.facebook.com/CNIRSA/posts/pfbid02hrWQT4MK1FpJnD4117vKnc5X3Ac1r2V4MXVHkMHpMY6Nr1qJamDtnckqGp2enKMul)
QuoteUn nou #pod peste #Dunăre între #Giurgiu și #Ruse!
Am transmis astăzi la ANAP spre validare documentația pentru contractul necesar elaborării Studiului de Fezabilitate (#SF) în baza căruia va fi construit cel de al doilea pod care va asigura legătura între Giurgiu (#România) și Ruse (#Bulgaria).
Durata maximă alocată elaborării Studiului de fezabilitate este de 23 de luni din momentul începerii contractului.
Proiectantul va trebui să găsească soluția optimă pentru ca acest nou pod trasfrontalier să asigure conexiunea atât între infrastructura #rutieră cât și cea #feroviară dintre cele două țări.
După ce va fi construit, acest nou pod dunărean (al treilea între România și Bulgaria) va asigura ambelor state un #potențial mai mare de dezvoltare economică, atât la nivel regional cât și european, pe axa #nord - #sud.
Contractul este finanțat prin #CEF2 (Mecanismul pentru Interconectarea Europei).
După validarea documentației de atribuire vom publica Anuntul de Participare la #licitație în cadrul caruia vom stabili și data limită pentru depunerea ofertelor.
C.Pistol (https://www.facebook.com/CristianOvCPistol/posts/pfbid0k3R1eu1VkqX7jWsRX7QWgr8HH1svX47nMFJpdTi6B7g6qhqur6cAeXRGZ4bvnSbKl)
p.s.
@Ionut poate ar trebui redenumit threadul
Autostrada A5 București-Giurgiu și pod Dunăre Giurgiu 2
2 ani pentru un studiu de fezabilitate care, probabil, in final va fi doar macalulatura? In anii '50 au construit tot podul si la astia le ia 2 ani studiul.
Si de ce s-ar grabi, in sensul de unde bani si pentru el?
@marius.firtonea, si crezi ca in anii '50 a venit unu si a zis, "aici facem podul!!" "aduceți lopețile!!"
Ai idee cat timp le-a luat sa facă studiile si proiectul?
Cu siguranță mai putin decat le va lua acum, ca sa nu mai vb de executie.
daca nu vroia urss pod la giurgiu, nu cred ca se facea. la giurgiu si ruse era CF si cred ca asta a fost factorul decisiv. cu siguranta atunci se putea face un sf pe bune in cateva luni, cel mai probabil cu ajutorul armatei.
armata rusă trebuia să poată mărșălui spre Constantinopol, că la ei obsesiile nu se schimbă :)
Bucuresti - Giurgiu a fost prima CF deschisa in Principatele Unite in 1869 ... "doar un pic" inainte ca URSS sa existe pentru a exercita orice influenta.
Inainte sa existe URSS, da.
Dar deja exista, de secola, Rusia - care a avut aceleasi obsesii, continuate cu mandrie de temporara URSS...
Nu degeaba un mare domnitor le-a lasat vorba urmasilor: "mai bine va intelegeti cu turcul decat cu muscalul..."
https://dexonline.ro/intrare/muscal/35845
muscal, muscali - substantiv masculin
1. invechit popular Locuitor din orasul Moscova sau din imprejurimi.
1.1. prin generalizare: Rus.
1.2. la plural articulat: Poporul rus.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Muscal
"Muscal (în rusă și ucraineană: москаль, în bielorusă: маскаль, în poloneză: moskal, în lituaniană: maskolis) este o denumire istorică utilizată pentru locuitorii Marelui Ducat al Moscovei între secolele al XII-lea și al XVIII-lea.[1] Astăzi acest cuvânt a devenit o insultă etnică cu referire la rușii din Rusia, fiind folosit în Ucraina, Belarus și Polonia.
...
Inițial, în secolul al XII-lea, cuvântul muscal se referea la locuitorii ,,Moscoviei", fiind tradus ad-literam ca ,,moscovit" (diferențiindu-i pe locuitorii din Marele Ducat al Moscovei de alți slavi estici ca locuitorii Ruteniei Albe (belaruși), Ruteniei Roșii (galițieni) și alții). Cu timpul, cuvântul a devenit un arhaism în toate limbile slavice de est și a supraviețuit doar ca nume de familie în fiecare dintre aceste limbi.
Conotația negativă, cu toate acestea, datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea când cuvântul a început să fie folosit ca o insultă etnică pentru toți rușii. La acel moment, soldații Armatei Imperiale Ruse (și mai târziu cei ai Armatei Sovietice) staționate pe teritoriile ce aparțin astăzi Ucrainei și Poloniei au devenit cunoscuți sub numele de muscali și acei oameni care au fost recrutați cu forța în armată au fost descriși în ucraineană ca fiind luați la muscali (în ucraineană у москалі). "
^^ Imperiul Tarist, precursorul URSS, joaca de aproape 1000 de ani la gurile Dunarii/in Moldo-Valahia: prin proxies Hanatul Crimeei (sec xv) sau chiar Hoarda de Aur (sec xiv)
Nu înțeleg care e sensul discuției.
In 1950 la un studiu pentru pod cred ca nu erau 70% din temele abordate astazi. Si aici nu vorbesc doar de mediu, ci si de urbanism, integrare economica, mobilitate, norme de constructii, cashflow, conditii de munca, etc.
Da, de la geopolitică la orice altă variabilă luată în calcul de un SF, totul e diferit. Sigur, prostia umană și setea de sânge rusească nu par diferite, ba chiar mai pronunțate m-aș hazarda eu.
Reveniți la subiect vă rog.
Trebuie să fie și aici postarea asta, dacă tot se discută despre pod:
Quote from: tom_sawyer on September 21, 2023, 11:25:40 PMLa 20 de ani de la anunțul său, au început acțiunile reale pentru construirea Podului peste Dunăre 3
21.09.2023
La aproape 20 de ani de la anunțarea proiectului, Bulgaria și România au început acțiunea reală pentru construcția unui al treilea pod peste Dunăre. Cele două țări au depus un proiect comun la Comisia Europeană pentru un studiu de fezabilitate pentru un al doilea pod Ruse-Giurgiu. Prin aceasta, cele două țări încep efectiv procesul de construire a unui al doilea pod rutier și feroviar combinat peste Dunăre la Ruse.
Ministrul Transporturilor și Comunicațiilor, Georgi Gvozdeykov, a semnat o scrisoare de angajament comun cu ministrul Transporturilor și Infrastructurii din România, prin care ambele țări confirmă poziția că proiectul este prioritar și că ambele guverne vor lucra pentru implementarea lui.
Activitățile vor fi coordonate de Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor din Bulgaria și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România. Ministerul bulgar, împreună cu partenerii săi asociați NKJI [Compania Naţională de Infrastructură Feroviară] și API [Agenţia de Infrastructură Rutieră], va realiza studiul privind infrastructura de legătură din țară. Contribuția financiară a Bulgariei la proiect este de 1,4 milioane EUR (2,73 milioane BGN), din care se preconizează că până la 50 % va fi un grant în cadrul Mecanismului Conectarea Europei.
Studiile vor analiza diferitele aliniamente și punctele din care va porni podul în Ruse și, respectiv, Giurgiu și vor sprijini selecția unei soluții tehnice.
La începutul anului 2024 se așteaptă să se știe dacă proiectul a fost aprobat pentru finanțare. Calendarul prevede semnarea unui contract cu CE până la jumătatea anului 2024 și punerea în aplicare până la sfârșitul anului 2026, când cele două părți vor decide asupra locației și a metodei de finanțare a facilității de infrastructură.
De asemenea, va fi analizată posibilitatea de a utiliza mecanisme de parteneriat public-privat pentru construirea facilității. Acest lucru ar reduce în mod semnificativ perioada de timp pentru implementarea completă a podului și ar atrage finanțare suplimentară din alte surse.
https://www.mtc.government.bg/bg/category/1/20-godini-sled-obyavyavaneto-mu-zapochnakha-realni-deystviya-za-stroitelstvoto-na-dunav-most-3
[tradus cu DeepL]
da, ce voiam să zic e doar că exista infrastructura care se dezvoltase deja în direcția Istanbul încă de pe vremea fanarioților, chiar și Sinan Pașa tot pe acolo a trecut Dunărea (noroc că Mihai Viteazu nu atrăsese prea multe fonduri europene pe transport) , așa că nu cred că a existat un SF prea complex pentru că direcția respectivă coincidea cu interesele strategice ale URSS și cu valorificarea infrastructurii existente. Dacă s-ar fi dorit să meargă spre Sofia probabil că era mai logic la Turnu Măgurele sau pe undeva prin zonă, dar și investiția ar fi fost mai mare și avantajul strategic mai mic. Așa că alegerea nu a fost prea complicată atunci.
S-au publicat în SEAP STUDIU DE FEZABILITATE PENTRU "POD PESTE DUNARE, GIURGIU-RUSE II" (https://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100184521)
anunt de participare: [CN1073161]
Documentatie de atribuire:
DF1225750 / 10.09.2024 16:28
Valoarea totala estimata:
Intervalul intre : 60.877.546,94 si 71.946.191,84 Moneda: RON
Durata contractului, concesiunii, a acordului-cadru sau a sistemului dinamic de achizitii:
Durata in luni:24
Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare:
Data si ora locala:28.10.2024 15:00
^ Pentru feroviar se cere ERTMS2 și GSM-R cu 120km/h pentru trenuri de marfă și 200km/h pentru trenuri de călători.
Este absolut aberant sa ceri 200Km/h pentru partea CF, in conditiile in care intre garile Giurgiu si Ruse vor fi undeva pe la 10Km, si aceia cu curbe. Nu ai unde sa bagi 200 la ora, iar la bulgari, linia catre Ruse e cam serpuita, nu vad cum se va circula mai repede de 100-120 la ei.
Mă gândesc că este future-proofed. În general la HSR we construiesc linii și gări noi. Trenurile "clasice" vor continua să folosească Giurgiu-Ruse I.
Oricum dacă era după ai noștri nici nu se prevedea mixt feroviar dar a intervenit UE. Or ști ei mai bine planurile de HSR pentru viitor.
Carioci A5 by
@VictorC / HotNews :)
(https://hotnews.ro/wp-content/uploads/2024/09/Autostrada-Bucuresti-Giurgiu-si-posibilele-sale-trasee.jpg)
Autostrada București – Giurgiu sau cum ar putea ajunge Capitala să-și construiască un al doilea inel de centură pe autostradă / Detalii despre un nou proiect rutier major (https://hotnews.ro/autostrada-bucuresti-giurgiu-sau-cum-ar-putea-ajunge-capitala-sa-si-construiasca-un-al-doilea-inel-de-centura-pe-autostrada-detalii-despre-un-nou-proiect-rutier-major-1789301)
Hmmmm, actualul DN 5, dacă ar fi scos din localități (că nu sunt multe), adică la vest de 1 Decembrie, conectat la ocolitoarea actuală Adunați-Copăceni, scos din Călugăreni, Uzunu și Daia și i s-ar adăuga banda de urgență, cam aia ar fi, la modul simplist.... Așa am prins în anii trecuți, în Polonia pe ruta Glogow - Legnița transformarea naționalului în actualul S3... Dar aia e la ei....
^Centurile pe care le-ai descris mai sus fac de-o autostrada, vb de mai putin de 50 km intre Buc Sud si Giurgiu Nord.
in 2024 iti trebuie legatura pe autostrada cu toti vecinii...asta daca te consideri tara serioasa
Fair enough...dar trebuie sa mai vrea si vecinii.
Interesanta remarca directorului:
"la autostrada A0 actuală, în studiu de trafic pe care s-a licitat ea în 2017, când am venit eu în CNAIR, scrie că pe A0 Nord este necesar a 3-a bandă din 2025 și pe partea de sud din 2030", mai spune directorul noii companii de infrastructură.
Gen deja va fi depasita incepand de peste cateva luni.
"" @....vb de mai putin de 50 km intre Buc Sud si Giurgiu Nord."" Corect, pe actualul amplasament și traseu, DN 5 la km 10+500 are ieșirea din DNCB, iar la km 56+200 este girația de intrare pe DN 5D, varianta nouă spre PTF Giurgiu................
Noi legam prima data Timisoara de Serbia nu Bucurestiul de Bulgaria sau Satu Mare de Ungaria; zici ca nu suntem in UE
Cu Ungaria avem două legături pe autostradă.
Dificil de numit acel ciot de A din zona Biharia "legatura cu Ungaria".
Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere a aprobat lansarea licitației pentru realizarea Studiului de Fezabilitate al Drumului de Mare Viteză București-Giurgiu.
Preconizăm transmiterea documentației către Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP) spre validare până la sfârșitul lunii octombrie.
În cadrul Studiului de Fezabilitate, proiectantul va realiza o analiză multi-criterială pentru variantele de traseu, profilul (Autostradă sau Drum Expres) și structura drumului, precum și conexiunea cu alte obiective de investiții.
Variante posibile de traseu :
-Desprinderea din Autostrada A1 București-Pitești, zonele Corbii Mari (limită jud. Giurgiu/Dâmbovița sau Bolintin Vale (județul Giurgiu)
-Desprinderea din viitoarea Autostradă A6 București-Alexandria, nodul rutier Ghimpați (jud. Giurgiu)
-Conexiune cu viitorul Drum Radial DR 10 Măgurele Expres și Autostrada A0 București Sud.
Caietul de Sarcini pentru Studiul de Fezabilitate al proiectului include elemente inovatoare, precum modelarea 3 D Building Information Modelling (BIM), criteriu obligatoriu în Caietul de Sarcini. De asemenea, CNIR va solicita viitorului prestator echiparea instalațiilor de foraj cu sisteme GPS și camere video care permit urmărirea lucrărilor în timp real.
Durata contractului va fi de 18 luni (16 luni pentru realizarea studiul de fezabilitate și 2 luni pentru asistență tehnică pregătire contract proiectare și execuție/raport financiar final).
Finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile și de la Bugetul de Stat.
(Hartă cu rol ilustrativ)
(https://scontent.flhr13-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/461984990_455738620828219_6634243365975662891_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=upYADwuudh0Q7kNvgGxF8Ii&_nc_ht=scontent.flhr13-1.fna&_nc_gid=AO4atM5Ax0GBBomdnQT8rlI&oh=00_AYBXbdDXKHRLlzegtcv-VfjEMC-Q9kMnJ2okR6cIi3CPhw&oe=6704BCAB)
CNIR (https://www.facebook.com/CNIRSA/posts/pfbid02pLm1hwxLaAbxpW1VE8TPA6D1J5yxVfvfn8K9hjKKswpjioeTDe57EWJyDsmDL6ojl)
Observatiile mele:
- traficul pe DN5 la iesirea din Bucuresti este urias; varianta vestica NU va rezolva acest trafic si tot va fi nevoie candva de un upgrade acolo, ceea ce nu mi se pare OK.
- nu avem bani de aruncat pe fereastra, desi unora asa li se pare; trebuie aleasa varianta cea mai scurta
- vor aparea probleme de trafic daca A5 se va oprii in A0. Tot traficul, incl. cel spre Bucuresti, va trebui sa intre scurt pe A0; ori A0 nu are capacitate nelimitata si intre nod A5/A0 si nodul cu DR10 o sa apara ambuteiaje.
- traficul radial (intrare iesire din orasul mare) are o dinamica uriasa: de aici si denumirea de rush-hour! La orele acestea (dimineata 7-9 si seara 16-18) o sa fie muuult peste normal. Nu trebuie amestecat cu traficul tangential. Daca blocam A0 cu ambuteiaje, am construit-o degeaba.
- nici varsarea A5 si A6 in Bucuresti pe aceeasi artera nu este o idee buna; si de la o singura autostrada un bulevard se poate bloca (A1 - Iulia Maniu). De la 2 autostrazi o sa fie grav grav. A5 trebuie dus in ALT bulevard fata de A6. Sau unite cele doua, A5 si A6 (pe zona comuna 4 benzi pe sens sau chiar 5), si apoi imediat separate din nou.
Nu cred că vor decide mai mult de 3 benzi pe sens pentru sectorul comun A5/A6. Din memoriu de mediu pentru A6 (http://www.anpm.ro/documents/12220/78243899/Memoriu+de+prezentare+Autostrada+Bucure%C8%99ti+-+Alexandria.pdf):
(https://i.imgur.com/EzWoVtQ.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)[/img]
Si asa o sa se auda voci ca e faraonic cu 3 benzi. Altii au namol pe strazii si unii au 3 benzi de A!
Mai multe ar fi deja motiv de razboi cu rusii ... da fara nici o legatura, doar asa sa ne exprimam dezamagirea.
Sincer 5% din orice proiect in Romania ar trebuie sa fie alocat discutiilor despre el.
Scriosteanu pe facebook
"𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝗱𝗮 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀𝘁𝗶 - 𝗚𝗶𝘂𝗿𝗴𝗶𝘂, 𝗶𝗻 𝗹𝗶𝗰𝗶𝘁𝗮𝘁𝗶𝗲
A fost transmisă la Agenția Națională pentru Achiziții Publice #ANAP documentația de atribuire a contractului pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate necesar 𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝘇𝗶𝗶 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀𝘁𝗶 - 𝗚𝗶𝘂𝗿𝗴𝗶𝘂.
𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝗱𝗮 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀𝘁𝗶 - 𝗚𝗶𝘂𝗿𝗴𝗶𝘂 reprezintă un proiect important de dezvoltare a infrastructurii rutiere din România, desfășurat pe raza județului Giurgiu, care va avea impact major asupra întregii rețele naționale de tranzit mărfuri și călători dinspre și spre Europa de Vest.
Termenul de elaborare a Studiului de Fezabilitate este de 18 luni, urmând ca în cadrul acestuia să fie stabilite detaliile tehnice privind profilul, traseul, structura și conexiunile cu infrastructura rutieră existentă sau viitoare.
Referitor la 𝘁𝗿𝗮𝘀𝗲𝘂 și 𝗰𝗼𝗻𝗲𝘅𝗶𝘂𝗻𝗶, consider că este foarte important ca noul drum București - Giurgiu să fie gândit mai departe de Autostrada Bucureștiului #A0, până la Autostrada București - Pitești #A1, avand conexiune și cu autostrada București-Alexandria, putând, pe viitor, să facă parte din 𝗮𝗹 𝗱𝗼𝗶𝗹𝗲𝗮 𝗶𝗻𝗲𝗹 𝗱𝗲 𝗮𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝗱𝗮 𝗱𝗲 𝗰𝗲𝗻𝘁𝘂𝗿𝗮 𝗮 𝗖𝗮𝗽𝗶𝘁𝗮𝗹𝗲𝗶, care se află la nivel de intenție.
Referitor la 𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁𝘂𝗿𝗮, consider că o structură de beton, precum a fost realizat și drumul de legătură dintre DN5 și Podul Prieteniei (drumul de beton pe care l-am dat în trafic în decembrie 2021, denumit și Autostrada Nemțească) este mult mai adecvată, întrucât:
✅️ are rezistență la schimbări climatice: drumurile din beton sunt mai puțin afectate de temperaturile ridicate, neavând tendința de a se deforma din cauza sarcinii grele și a valorilor temperaturii, iar pe porțiunea aceasta avem un volum mare de mașini grele și tiruri care tranzitează teritoriul României dinspre și spre Vama Giurgiu;
✅️ crește și sprijină economia locală și națională, întrucât nu va mai trebui să importăm bitum (în prezent, importăm 90%);
✅️ întreținerea drumului este mai puțin costisitoare, deoarece betonul necesită intervenții mai rare decât asfaltul;
✅️ are o durabilitate crescută
Licitația a fost lansată de Compania Națională de Investiții Rutiere #CNIR.
Foto cu "autostrada nemțească" construită, in perioada guvernului liberal, din beton, DN5-Vama Giurgiu."
Exista un traseu preliminar ptr acest inel #2 mentionat de @scriosteanu?
Ideea nu e complet neinteresanta numai ca, ptr a evita zonele slab populate din imediata vecinatate a periferiei Buc, ar trebui trasata cu o raza largita, de 80-100 km, ptr a trece tangential cu orase medii de 80/100/120 k locuitori: Giurgiu-Alexandria-Pitesti-Targoviste-Ploiesti-Urziceni/Slobozia-Oltenita.
Au postat și CNIR (https://www.facebook.com/CNIRSA/posts/pfbid0SEKNDgVSC6wbCrJMYWVwxNv6x7MyeARqknnY6UoBkdmrj4GzXAAbDCS4dKmY3pHRl) despre licitație, și au pus o hartă cu o cariocă nouă de potențial traseu din DR9.
(https://scontent.fsbz3-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/464218332_470707609331320_6440583957127231505_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=9vf-_T0huLUQ7kNvgGPkfv8&_nc_ht=scontent.fsbz3-1.fna&_nc_gid=A_qUitfIuMszJIoKNWcAUSt&oh=00_AYAn4qSIvZUjkxbFovWIh9aD4wOCTPUQ5C0PMdeEqk6N6Q&oe=671E5DE6)
Deși este puțin probabil să se aleagă altceva decât traseul prin Ghimpați, este un indiciu despre cum ar putea arăta rețeaua de drumuri de mare viteză pe termen lung.
@shift2rail ramura nordica al inelului secundar cred ca e tocmai Gaesti-Targoviste-Ploiesti
Cum vi se pare varianta din DR9 ?
Cateva comments de la FB.
QuoteCristian Gherman
Succes și felicitări pentru acest pas important! 🎉 Când se va lansa licitația propriu-zisă, credeți că există șanse să avem un câștigător chiar în acest an? 🤔 Varianta de traseu viabilă este clar cea din Drumul Radial 9, pentru că va permite realizarea unor noduri rutiere tip "trompetă" la Vărăști, Gostinari, Comana, Prundu și Oinacu 🚗🛣�, zone deja foarte dezvoltate, cu un potențial de creștere și mai mare 🔝. Oricum, mare parte din trafic se va duce în Sector 4, iar legătura prin Radial 9 este ideală!
QuoteAndrei Andrei
Cea mai bună variantă pentru Drumul de Mare Viteză București-Giurgiu este cea cu desprindere din Drumul Radial 9! 🚗💨 Astfel, se pot construi noduri rutiere la Comana, Prundu și Oinacu, zone cu un potențial imens de dezvoltare 📈. În plus, ar trebui să fie prevăzute 3 benzi pe sens 🛣� pentru a asigura un trafic fluent și o creștere pe termen lung. Să gândim acest proiect cu viziune pe viitor! 💡
Varianta din DR9 mi se pare unica ce merita titulatura de "Bucuresti - Giurgiu".
Restul nu au nicio gara cu Bucurestiul, si nu am absolut niciun motiv sa ocolesc pe la mama naibii ca sa ajung la Giurgiu - variantele din A1 presupun un traseu de 3 ori mai lung comparativ cu DN5, care oricum in urma imbunatatirilor din ultimii ani e aproximativ un DeX.
Chiar si din DR9 tot se ocoleste la greu, comparativ cu DN5, dar na.
Scriosteanu deja se stie afara din guvern si o tot impinge pe varianta din A1, cu betoane "facute la noi", pe sistem AUR, de zici ca e in campanie electorala, betoane care trepideaza la treceri dupa nici 2 ani de la inaugurare, si care vor ajunge la fel ca primul segment din A2, sa fie asfaltate dupa 5-10 ani.
^Conexiunea capitalei cu Gr nu va fi prin A1 ci prin A6; se analizeaza "multicriterial" o bifurcatie a A6, in zona Ghimpati, catre Giurgiu:
https://economedia.ro/guvernul-aproba-indicatorii-pentru-modernizarea-dn-5-b-giurgiu-ghimpati-legatura-la-a1-bucuresti-pitesti-si-la-viitoarea-autostrada-a6-bucuresti-alexandria-proiectul-i.html
Din DR10 (Magurele), continuat prin A6 pana la Ghimpati, si apoi de la Ghimpati pana la Giurgiu ca A5, da, ar fi mult mai logic (si mai scurt).
Dar dupa cum vezi in schita de mai sus, sunt alte 3 variante propuse oficial (doua din A1, de la Dragomiresti, respectiv Corbii Mari, respectiv din DR9 ocolind prin dreapta, intre Neajlov si Arges).
In fond, ideea unei autostrazi e sa scurteze cat mai mult atat timpii, cat si distanta intre doua puncte de interes, nu sa atingi o suta de orase printr-o suta de cocoase ca la Focsani.
Pentru cine vine din Bucuresti, nu mi se pare nici logic si nici scurt s-o ia prin DR10, A6 pana la Ghimpati si apoi s-o taie in unghi de 90 de grade spre Giurgiu. Niciuna dintre variante nu avantajeaza Bucurestiul (poate doar varianta cu inelul secundar care va mai degreva de trafic DNCB-ul, A0 si intrarea in Bucuresti pe A1). Bucurestenii vor continua sa foloseasca DN5. De bine - de rau, e decent odata ce ai iesit din 1 Decembrie.
Astăzi s-au aprobat în ședința de guvern indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea DN5B Giurgiu-Ghimpați.
poate nici nu e gândit pentru București ci pentru tranzit. Nu am făcut eu statistici de trafic dar cred că ar avea sens...
Dar atunci să nu-i mai zică București-Giurgiu, să-i zică Corbii Mari-Giurgiu...
În logica conexiunilor transeuropene București-Giurgiu este văzută ca parte dintr-o conexiune N-S, ca o continuare la vamaSiret-Ploiești-București. Mă aștept ca UE să susțină varianta din DR9.
Va spun din experienta ultimilor ani, ca turcii prefera mult varianta DN5B-DN61-A1(iesirea de la Vanatorii Mici-Km 44) mai ales de cand DN61 a fost reabilitat. La fel este si in sezonul estival cand se vine din centrul tarii(Alba, Hunedoara, Maramures am vazut) catre Bulgaria sau Grecia si intr-adevar au crescut valorile de trafic. Problema e dincolo de Ghimpati unde DN5B arata cum arata, s-au facut lucrari mici de reparatii, dar astfaltul ala turnat peste placile de beton imi aminteste de A2.
Varianta ideala pentru trafic greu si autoturisme atat BG,RO,TR este desprinderea din A6. Vi din BG te duci pe viitoarea A6 pana la Nadlac si invers.
@Xrailer partea din A6 apropiata de Giurgiu va fi Bucuresti - Alexandria.
Deci daca vii din Bg pe la Giurgiu, va trebui sa urci pana la Ghimpati pe o potentiala varianta a A5 (sau pe DN5B), apoi sa cobori catre Alexandria si apoi sa fluieri a paguba, pentru ca o continuare rapida catre Craiova va exista peste 15-20 de ani de abia.
Sau te referi la intrarea dinspre Calafat-Vidin ?
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/video-foto-premiera-start-la-drumul-de-mare-viteza-bucuresti-giurgiu-statul-apeleaza-la-un-concept-vechi-din-1970-21810740
Alta ruta desenata.
Varianta cu dr9 este după părerea mea de departe cea mai bună de până acum. Folosește alte artere de intrare în București față de A6 și DN5, degrevându-le astfel pe acestea, creând alternative. Nu se termină în A0 sau DBCB, adică nu adaugă trafic total inutil pe A0, cum era într-o variantă anterioară. Și în plus oferă o șansă în plus și altor localități, nu doar fix celor de pe DN5.
@DragosC Nu m-am referit la Vidin-Calafat, m-am referit la viitoarea Autostrada A6 din Bucuresti pana la Lugoj
Cred ca un eventual inel 2 de autostrada in jurul Bucurestiului nu va fi atractiv pentru cei ce tranziteaza ocolind 180 grade (gen A1-A2 sau Giurgiu - Ploiesti), acestia vor folosi A0. Dar va fi pentru unghiuri sub 180 grade (gen Giurgiu-A1 sau Giurgiu-A2).
Cea cu DR9 pare mai buna, bune argumente mai sus
Daca aleg varianta prin Ghimpati macar sa fie A6 pe la SUD de Ghimpati, nu pe la NORD de localitate
@vancouver dacă privim doar din perspectiva Bucureștiului, probabil că da. Dar nu cred că merită să facem o autostradă doar ca să se facă de la București la Giurgiu 55 de minute în loc de 58.
Autostrada ar fi mai mult pentru restul țării, pentru traficul greu care vine spre Giurgiu și tranzitează zona Bucureștiului. Ăsta vine în principal din două direcții: pe A1 dinspre Pitești; și pe DN2 (în viitor pe A7-A3) dinspre Buzău. Cu A0 complet, inclusiv conexiunea cu A3 cred că va fi mai bine servită de un A5 care se desprinde din A6 în zona Ghimpați.
Iar pentru traficul București-Giurgiu, DN5 poate servi în continuare cu mici îmbunătățiri.
Quote from: esendy on October 23, 2024, 10:49:20 PMDaca aleg varianta prin Ghimpati macar sa fie A6 pe la SUD de Ghimpati, nu pe la NORD de localitate
Nu este posibil, la sud de DN6, intre Buc si Alex exista o salba cvasi-continua de ecosisteme (lacuri, flora, fauna, pasari, etc), posibil ca unele sa fie deja in lista Natura 2000.
Drumul de mare viteză București – Giurgiu: A fost lansată licitația pentru studiul de fezabilitate
Compania Națională de Investiții Rutiere a lansat astăzi, licitația pentru realizarea Studiului de Fezabilitate al Drumului de Mare Viteză București-Giurgiu. Termenul pentru depunerea ofertelor este 9 decembrie 2024, iar documentația pentru atribuirea contractului urmează să fie publicată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Valoarea estimată a contractului este de 44 milioane lei (fără TVA), anunță CNIR.
Drumul de mare viteză București – Giurgiu face parte din Coridorul de Transport Pan-European nr. IX.
giurgiu
În cadrul studiului de fezabilitate, proiectantul va analiza :
-variantele de traseu;
-profilul (autostradă sau drum expres);
-structura drumului (varianta unui sistem rutier din Beton de Ciment);
-conexiunea cu alte obiective de investiții;
-soluții de finanțare și prin parteneriat public-privat (PPP);
,,Pe lângă variantele de desprindere din viitoarea Autostradă A 6 București-Alexandria (zona Ghimpați) și zona de Sud a Bucureștiului, A 0/Drum Radial 9) proiectantul va studia și posibilitatea conexiunilor cu Autostrada A 1 București-Pitești la Bolintin sau Corbii Mari.
În ceea ce privește structurile și soluțiile tehnice, solicităm în caietul de sarcini o analiză pentru utilizarea materialelor de construcții din import sau din producție internă. Cred că este foarte important să decidem dacă facem drumul din beton, cimentul fiind produs în România sau din bitum, dar pe care îl importăm", a explicat Directorul General, Gabriel Budescu.
Caietul de Sarcini pentru Studiul de Fezabilitate al proiectului include elemente inovatoare, precum punctarea implementării conceptului BIM (Building Information Modelling). De asemenea, CNIR solicită viitorului prestator echiparea instalațiilor de foraj cu sisteme GPS și camere video care permit urmărirea lucrărilor în timp real.
Durata contractului va fi de 18 luni (16 luni pentru realizarea studiul de fezabilitate și 2 luni pentru asistență tehnică pregătire contract proiectare și execuție).
Finanțarea Studiului de Fezabilitate este asigurată din Fonduri Europene nerambursabile și de la Bugetul de Stat.
https://www.economica.net/drumul-de-mare-viteza-bucuresti-giurgiu-a-fost-lansata-licitatia-pentru-studiul-de-fezabilitate_782913.html (https://www.economica.net/drumul-de-mare-viteza-bucuresti-giurgiu-a-fost-lansata-licitatia-pentru-studiul-de-fezabilitate_782913.html)
^practic, se "studiaza" un singur traseu: Giurgiu-Ghimpati. Cu extensie catre Bolintin (nonsens, imho) sau Corbii Mari (ruta actuala Giurgiu-A1).
Tot ce vine dinspre DN2/A2/A3 spre Giurgiu au de ocolit ceva prin Ghimpati. Am un sentiment ca tot pe A0 => DN5 o vor lua.
E și asta o opțiune, dar de la capătul lui A3, mi se pare că amândouă arată cam la fel de bine.
@slartibartfast :
De departe cea mai mare problema la un drum o reprezinta riscul sa apara ambuteiaje.
In Germania de ex pierderile economice rezultate sunt la nivel de mai multe miliarde de euro anual. Oameni care in loc sa produca stau in ambuteiaj, marfa care intarzie sau se strica, soferi profesionisti care trebuie platiti ca sa stea in camion, autocar, camioneta, microbuz degeaba, consum de carburant, poluare.
In esenta "time is money".
Mai mult de atat, ambuteiaj inseamna ca acolo sunt multi oameni. Degeaba e drumul liber 20 de ore si este parcurs in cele 20 de ore de 10.000 de vehicule, daca timp de 4 ore alte 20.000 de vehicule stau in ambuteiaj. Practic 66% din vehicule au o problema, desi 80% din timp drumul este ok. Cu alte cuvinte nu e bine.
Ori daca studiezi riscul de ambuteiaj, acesta poate sa apara asa:
- la intrarea in Bucuresti - si se agraveaza rau rau daca se cumuleaza mai multe drumuri rapide care varsa trafic pe aceeasi artera; invers, daca un drum rapid se varsa in 2 artere, atunci e mult mai bine. Exemplu clar: A1 vs. A3. La intrarea in Bucuresti A3 se ramifica si e in general ok. La A1 totul se varsa in Maniu = nasol.
- daca A5 se va termina in A0, A0 va primi trafic pe relatia Bucuresti-Giurgiu. Ori A0 are cu totul alta menire, sa preia tranzitul (adica traficul tangential). Si nicidecum trafic radial, care are si o componenta puternica de rush-hour. A0 se va bloca garantat. Asadar sub nici o forma o autostrada sau un Drum Radial nu au voie sa se opreasca in A0.
Restul sunt povesti. Cata vreme autostrada nu are ambuteiaje si restul tarii se bucura, indiferent cum si in ce directie vor sa mearga.
Numai asa ca exemplu, exista si trafic Giurgiu spre Moldova (incl. Rep. Moldova) si spre Constanta. Ori varianta cu Ghimpati si mai departe A1 e o catastrofa pentru ei.
Un Giurgiu-Corbii Mari ajuta traficul de tranzit si nu incurca Bucurestiul. Pare o idee buna, daca suficient trafic se muta pe ruta aia atunci DN5 va fi suficient de fluent pentru cat de scurt este, mai ales ca are 2 benzi pe sens si nu trece prin multe localitati. Intrarea in Bucuresti se poate rezolva separat.
sper ca realziati ca venind dinspre A1, va fi o diferenta de 5km intre A6-A5 si DN5. Cat ocolul de la Focsani.
Bine, o legatura directa de la Corbi mari va scurta cu vreo 10-15 km fata de varianta prin A0. Dar asta e deja un moft, putem vorbi de ea dupa ce avem 3 strapungeri montane intre Muntenia/Moldova si Transilvania.
Buna ziua ,este prima data in viata cand scriu pe un forum pentru ca sunt indignat ca toata lumea mentioneaza despre desprinderea de la ghimpati a autostrazii bucuresti giurgiu .
In memoriul tehnic este "clar" mentionat ca desprinderea se face de la nodul 3 , km 12 !!! Va rog sa verificati daca pana la ghimpati sunt 12 km din A0.
Raspunsul corect este urmatorul ,autostrada buc-giurgiu se va desprinde din autostrada buc-alexandria in Mihailesti!
si totusi toti ne gandim la acelasi lucru. Ai harta proiectelor cu traseul (https://www.proinfrastructura.ro/proiecteinfrastructura.html?zoom=12&lat=44.2357&lng=25.9719)
Spunem Ghimpati pt ca e in zona. In realitate nodul va fi intre Mihailesti si Stalpu. Cam in capatul sudic al centurii Mihailesti
^^conversatia a inceput de la afirmatia lui @scriosteanu privind inelul #2 al Capitalei;
afirmi ca acest inel doi va trece prin Mihailesti, f aproape de A0, si nu pe alinimentul DN5B, Ghimpati-Corbii Mari?
Nu stiu sa postez poza , dar in memoriul tehnic transmis pt aprobare la pagina 22 din 273 este descris perfect nodul 3 de la km 12.
3.1.5.3 Nod rutier 3 – km 12+818 Nodul rutier 3 s-a prevazut ca un nod de perspectiva pentru proiectarea intersectiei dintre Autostrada Bucuresti – Alexandria si traseul unui alt drum de mare viteza de importanta strategica (Drum Expres Bucuresti – Giurgiu) care va face obiectului unui alt proiect. Acest nod rutier s-a proiectat ca un nod de tip ,,trompeta" intre 2 autostrazi, cu bretele cu doua benzi pe sens si viteza de proiectare de 80 km/h. Breteaua 1 a nodului trece peste Autostrada Bucuresti – Alexandria la km 12+818 cu un pasaj cu trei deschideri 30+40+30 (2 structuri gemene de tip autostrada) de lungime totala 109,40 m.
Sunt cam 10 km intre A0 si acest nod.
Scriosteanu zice de inel, dar cine asculta un politician? E vorba de potentiale scurtaturi pentru ocolirea Bucurestiului. Intre A1 si Giurgiu, ar merge pe dreapta Argesului pana la Mihailesti, cand ar coti spre sud, spre Giurgiu.
Nu cred ca va exista vreodata un al doilea inel complet. Cel putin nu pe partea de sud si est.
Eu nu pot sa inteleg cine vine cu ideile astea sa uneasca 2 autostrazi la intrarea in bucuresti dar la braila buzau si braila foscsani se fac 2 DX
....e noaptea mintii
Tronsonul mihailesti-A0-Bucuresti va fi ultra aglomerat
O proportie f mare din trafic e generat de bucuresti si spre alexandria si spre giurgiu....sunt 3 mil de locuitori
....bine ca nu a fost suficient DX ramnicu sarat - braila; facem economii de bani unde nu e cazul si doar incurca
^ Nu cred ca mai aglomerat decat A3 dupa deschiderea A7, deci nu e A6-A5 singura combinatie de autostrazi care se varsa in Bucuresti pe aceeasi artera, in plus A0- A6 (Mihailesti) inteleg ca va avea 3 benzi pe sens.
Până la terminarea (în perspectivă) a celui de-al doilea pod "al preteniei" de la Giurgiu-Russe și mai ales la terminarea reparațiilor făcute de bulgari la actualul pod, traficul pe Giurgiu va exploda din nou, cu mai mare frenezie; "toată Ucraina" plus mulți alții care au "enterese" bulgaro-turco-grecești vor trece pe aici..... ; acum sunt disipați cât-de-cât de starea podului actual, altfel vor crește mai m ult cozile la trecere... Deși acum se mai trece pe la Tr. Măgurele, Zimnicea, Bechet și la "greu" prin Calafat..... Am uitat de ce-i la Vama Veche și Negru Vodă. Rutele directe "scurte".......
Și la momentul actual, veți fi uimiți, în Borș fiind, sau în Nădlac 2, câți cer AST-uri pe....Giurgiu (nu mai pun în calcul pe cei ce n-au nevoie de AST)....
^ un argument puternic pentru a duce inelul #2 Giurgiu<->A1<->A3<->A2- traficul, poluarea, zgomotul pe care le aduce- mai departe spre Ghimpati, nu mai aproape de A0!
Adevărat. Pasul 1 pentru acel inel al doilea este DX Ploiești-Găești. Dar trebuie să gândim și traseul drumurilor din vestul Bucureștiului în ideea asta.
@aaxel03Sigur ca nu mai aglomerat; dar si aia a fost o idee proasta
Hai sa facem doar idei proaste pt ca a mai foat una inainte. Eu zic ca mai bine ne desteptam!
@ ""Dar trebuie să gândim și traseul drumurilor din vestul Bucureștiului în ideea asta.""
Hmmmmmmm....... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ...., ăăăăă "cine să ...gândească" (??) ??..... ??
Din birou pe "Gogu-maps", sau din date de acum trei ani cu măsurători de gabarit liber, că la nivel de SDN, au dureri de fudulii, când îi întrebi amănunte.... DE EXEMPLU, am sunat personal la SDN-ARAD, ca să-i întreb, e drept "la mișto", ceva de ce înseamnă MPG 2 Arad și nu am primit NIMIC CONCRET, pentru că nu erau capabili nici măcar să-mi spună, după harta lor, ce străzi din Arad intră în schema de ocolire, pe partea de sud și cu ce intersecții (!!)...!!....!!! Ce mai vrem ??.....
[CN1074739 (https://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100186198)] Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru proiectul "Drum de mare viteza Bucuresti-Giurgiu"
Data publicare: 25.10.2024
Autoritate contractanta: COMPANIA NATIONALA DE INVESTITII RUTIERE S.A.
Prestatorul va analiza minim 3 alternative de traseu care pot avea puncte de început și sfârsit distincte (fie cu punct de pornire din Autostrada A0 / Drumul radial 9 ,,Sud Expres" / Autostrada București – Alexandria <<zona Ghimpați>> / Autostrada A1, fie ca punct de sfârșit Drum de legătură "Podul Prieteniei"/viitorul pod peste Dunăre);
Referitor la punctul de sfarsit, pe langa Drumul de legătură "Podul Prieteniei", respectiv viitorul pod peste Dunăre, Prestatorul va studia si varianta cu legatura la Portul Giurgiu (Portul Verde si de Înaltă Performanţă Giurgiu), zona libera, punctul de trecere cu bacul intre Giurgiu si Ruse.
La alegerea alternativelor de traseu, Prestatorul va tine cont de realizarea conexiunii drumului de mare viteza la reteaua de infrastructura majora de la inceputul si sfarsitul traseului, cat si de viitoarele proiecte existente in strategia Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.
Valoarea totala estimata:
Intervalul intre : 44.015.041,64 si 52.015.049,21 Moneda: RON
Achizitia se refera la un proiect si/sau program finantat din fonduri ale Uniunii Europene: Da
Identificarea proiectului: Proiectul va fi finantat in cadrul Programul Transport 2021 - 2027.
Program/Proiect: Programul Operational Transport POT 2021-2027
@Haiducul, daca iei in calcul ca A6 nu porneste din A0, atunci te lamuresti. Km 0 poate fi in DNCB sau chiar mai in interiorul Bucurestiului. Marturisesc ca nu stiu exact unde incepe, dar lamuritor ar fi sa vezi la ce km e nodul cu A0.
Pe mine ma distreaza cand citesc de "al doilea inel" cand noi nu avem nici macar unul finalizat si fondurile PNRR se vor termina in curand AFAIK.
Mergand mai departe decat faptul ca intr-adevar nu avem nici DNCB nici A0 complete, voi visati la diverse.
Una peste alta, acel trafic infernal ce-l previzionati voi pe autostrazile din sudul Bucurestiului, acum se descurca, cum necum, pe un DNCB cu o banda pe sens, si niste DN5 si DN6 ce sunt practic bulevarde urbane inainte de DNCB, cu treceri de pietoni, giratorii si alte minuni.
Unica varianta viabila pt mine, ca si cost, este ca A5 si A6 sa se uneasca langa Bucuresti. Daca aceasta sectiune are 2 sau 3 benzi e irelevant, mult mai relevanta este descarcarea in Bucuresti, daca asta e facuta prost sau intr-o singura intersectie, cu cat mai multe benzi pe A, cu atat mai rau.
De asemenea, va rog sa tineti cont de faptul ca Giurgiu este un oras mic cu o importanta economica modesta, iar traficul de tranzit va fi grosul pe A5, dupa split-ul de A6. Alexandria la fel, fara tranzit, dupa ea e doar Caracal, iar spre Craiova ruta e alta deja.
Singurul tronson cu 3 benzi l-as face pe ruta comuna, intre A0 si split-ul A5/A6, probabil 5-10km. Acolo se vor intalni niste fluxuri si poate iesi un pic aiurea, mai ales datorita lipsei de disciplina a soferilor.
De la A0 pana in Bucuresti, 2 benzi si pasaje subterane 2-3 intersectii pana la inelul central in Bucuresti, daca tot aruncam cu bani. Sa se disperseze traficul.
Zona Bucurestiului are disperata nevoie de infra de toate felurile, mai mult decat alte orase mari din RO, dar problema mare, dupa A0, va fi zona imediata de langa Bucuresti, autostrazi gen Titu->Giurgiu prin camp nu ajuta pe nimeni.
Ce părere ați avea despre un viitor Drum Expres cu desprindere din A5 in zona Prundu ce sa asigure legatura Vama Giurgiu-Ruse cu Porturile Oltenita și Calarasi și A2? DEx Danubiaba
Ca sa legi nimic de nimic? Exista DN între ele, e gol.
Este gol cu un motiv: din toata lungimea, nu stiu daca maxim 20% este in afara localitatilor si de asta se merge incet si este evitat.
Cu alte cuvinte este un sat continuu. Am mers pe acolo de cateva ori pana la Calarasi.
Sa-l faca in lunca dunarii... mult mai putine obstacole decat "pe deal" unde sunt satele.
Dar da nu pare sa fie o nevoie mare.
Chiar ma uitam... de ce la A0 nodul cu DN4 e o trefla mai larga si la DN5 avem acele testicule care eu cred ca vor fi depasite repede cum deja se intampla la DN6!?
Se intampla ceva important la Oltenita in urmatorii si va fi trafic mare in directia aia!?
Ma indoiesc.
^ nu e suficient ca lunca Dunarii a fost desecata, devitalizata masiv de Ceausescu pentru a o reda (sic) agriculturii, propui si sa o betonam!
@Horia Mogildea - A5 nu pare ca va trece pe langa Prundu ci la vreo 25 de km mai la vest.
Hai sa o luam asa, daca tot avem timp de discutat pana chiar incepe A5: Giurgiu 55mii locuitori - > Oltenita 23mii. Ambele sunt porturi mici la Dunare, si la Oltenita exista un santier naval relativ mic. Alta industrie importanta nu exista in niciunul.
Ambele au cai ferate ce le leaga de Bucuresti si restul retelei/Europei. Daca ar avea nevoie de capacitate mare de transfer marfa, ar putea la o adica apela si la aceste cai ferate, fara sa depinda una de alta (Gen TIR-uri de la Oltenita sa duca marfa la gara in GIurgiu).
Orice DR facut in Bucuresti, la aceiasi bani, ar lega aglomeratii urbane si ar avea un MZA infinit mai mare.
Esti o traznaie mult mai mare si decat drumul expres Constanta-Tulcea (tot judetul Tulcea are o populatie cat un sector din Bucuresti), marfa are cale ferata (Ce ar putea fi evident intretinuta).
Sa legi nimic de nimic cand insasi capitala are o infra vai de ea, este definitia aruncatului cu bani.
Poate in 30-40 ani, cand totul e pus la punct si oraselele astea vor avea un PIBx2 fata de acum, se mai poate discuta.
Pt sudul tarii, A5 si A6 (pana la Alexandria) sunt de ajuns pt viitorul previzibil.
Oarecum offtopic, dar apropo de utilitatea drumurilor de mare viteza in Dobrogea, ar trebui sa fie clar pentru toata lumea ca rationamentul principal pentru aglomerarea de drumuri propusa pe axa Buzau/Focsani-Braila-Tulcea-CT are in primul si in primul rand scop strategic (militar). Nu exista rentabilitate dpdv economic si nici cine stie ce impact electoral (mai ales in TL).
Poarta Focsanilor este unul dintre punctele cele mai vulnerabile ale NATO si drumurile mai sus mentionate servesc ca legatura rapida intre bazele din Dobrogea si zona respectiva.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Poarta_Foc%C8%99anilor (https://ro.wikipedia.org/wiki/Poarta_Foc%C8%99anilor)
Quote from: lone_wolf32 on December 09, 2024, 10:59:27 AMChiar ma uitam... de ce la A0 nodul cu DN4 e o trefla mai larga si la DN5 avem acele testicule care eu cred ca vor fi depasite repede cum deja se intampla la DN6!?
Nu prea e așa.
La nodurile trefla se intersectează intrarea cu ieșirea și apar blocaje. Mai ales când sunt proiectate strâns.
La trompeta dubla nu exista nici-o intersecție între intrări și ieșiri și traficul e fluent. Dezavantajul e că astfel nu ai relația de întoarcere în nod.
Ca idee, Germania avea un program de desființare a nodurilor trefla. Cele sub capacitate erau transformate în semitrefle iar cele depășite in noduri cu legături directe. În curând se fac 100ani de la inaugurarea primului nod trefla. Let that sink in.
11 oferte au fost depuse, astăzi, pentru realizarea Studiului de Fezabilitate al Drumului de Mare Viteză București-Giurgiu, contract estimat la 44 milioane lei (fără TVA).
Ofertele depuse :
1) 3TI PROGETTI ITALIA - INGEGNERIA INTEGRATA S.P.A. -STUDIO CORONA S.R.L. CIVIL ENGINEERING (Asociere)
2) ACTIV PROIECTARE INFRASTRUCTURĂ S.R.L. (Leader) -EMAY Uluslararasi Muhendislik ve Mușavirlik Anonim Șirketi (Asociere)
3) Civil Engineering Institute "Macedonia" JSc. Skopje (Ofertant unic)
4) D P CONSULT (Leader) -EXPLAN (Asociere)
5) EGIS ROMANIA (Ofertant unic)
6) ELECTROPROIECT (Leader) -INTECSA -INARSA S.A.U.
7) EURO FINANCE ADVISORS S.R.L. -Urban Connect, B-Act Spolka Akcyjna, Pro Toby, Transprojekt Gdansk isp. z.o.o (Asociere)
8 SC PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA (Leader) -Roads Design (Asociere)
9) SPECIALIST CONSULTING SRL (Leader) PERFECT CONSULT EUROPE-SPECIALIST SMART GROUP (Asociere)
10) TPF INGINERIE SRL (Ofertant unic)
11) VENTRA PROJECT MANAGEMENT (Leader)-UTIBER Kozuti Beruhazo kft. (Asociere)
Durata contractului va fi de 18 luni (16 luni pentru realizarea studiul de fezabilitate și 2 luni pentru asistență tehnică pregătire contract proiectare și execuție). Finanțarea Studiului de Fezabilitate este asigurată din Fonduri Europene nerambursabile și de la Bugetul de Stat.
CNIR (https://www.facebook.com/CNIRSA/posts/pfbid0Xu59XariPabvWSpnESWL7ghCLco8iCaav3oH5vBcK63FAw8MoRUuLLp34YZkVdpzl)
https://www.g4media.ro/o-pista-de-canotaj-ar-putea-fi-construita-pe-amplasamentul-gropilor-de-imprumut-aferente-drumului-de-mare-viteza-bucuresti-giurgiu.html
QuoteAproape 2,5 miliarde de euro au fost asigurate de Comisia Europeană pentru construirea unui nou pod peste Dunăre, între Giurgiu și Ruse, care va lega România și Bulgaria.
Guvernatorul regional al orașului Ruse, Dragomir Draganov, a declarat că au fost deja selectate companiile românești pentru realizarea studiului și proiectului podului. Construcția acestuia va face parte dintr-un coridor militar rapid ce va permite sprijinul forțelor NATO și UE în caz de atac militar.
Aceste proiecte, care includ și un feribot între Ruse și Giurgiu, vor beneficia de finanțare europeană în perioada următoare și sunt esențiale pentru consolidarea infrastructurii regiunii. Ministrul interimar al Apărării din Bulgaria, Atanas Zaprianov, a explicat că această infrastructură va contribui la mobilizarea rapidă a forțelor pe axa Sud-Nord.
Lucrările pentru noul pod sunt programate să înceapă în 2026, iar fondurile europene deja alocate vor sprijini realizarea acestui proiect strategic.
Puterea.ro (https://www.puterea.ro/ue-si-nato-vor-construi-un-nou-pod-peste-dunare-intre-giurgiu-si-ruse-pentru-un-coridor-militar-rapid/)
2,5 miliarde de euro? Da din ce e podul, diamant? E un fake news grosolan.
Pai am auzit ca azi noapte ca prin minune Dardanelele au aparut la Giurgiu si tre sa faca un nou Çanakkale. :lol:
Calafat-Vidin a costat eur 300 mil, in 2013, dar in 10 ani costurile, salariile in constructii s-au dublat, vezi triplat; daca vom avea cale ferata dubla pe pod (mobilitatea militara obliga) posibil ca factura prezentata UE sa se apropie de 1 mld eur...
Pe voi încă vă mai miră capacitatea statului de a risipi banii?!
"""...daca vom avea cale ferata dubla pe pod (mobilitatea militara obliga)..."""
Ideea exprimată m-a făcut să caut în istoricul de proiectare al podului, unde nu am găsit nimic despre o dublare de linie.
La ritmul de 30 de trenuri/zi prevăzut (neatins încă), ce mai obligă "mobilitatea miitară", la ceva ce (poate) nu a fost proiectat ??
Pentru partea bulgară ((din https://ro.wikipedia.org/wiki/Podul_Calafat-Vidin ))
Lotul 1 – Proiectul și construcția unui pod combinat (feroviar și rutier) cu patru benzi rutiere, o cale ferată pe un singur fir și o pistă pentru bicicliști.
Lotul 2 – Construcția infrastructurii rutiere și feroviare de acces la pod, care implică: un terminal feroviar nou pentru mărfuri și 7 km de cale ferată nouă; reconstrucția gării de pasageri existente și construcția a 4 noduri rutiere noi.
Pentru partea română
Construcția a 5 km de cale ferată nouă, de la capătul podului până la calea ferată existentă Golenți-Calafat, 5 km de drum expres, plus o stație terminală pentru controlul comun al traficului și taxare. Conform memorandumului semnat de cele două țări înaintea începerii lucrărilor de construcție, toate taxele rutiere pentru traversarea podului Calafat-Vidin vor fi percepute de către România, pentru Bulgaria rămânând doar taxele feroviare. Cel mai probabil, partea bulgară a acceptat această condiție nefavorabilă în schimbul acordului dat de România pentru a fi construit un pod între Calafat și Vidin, întrucât Bucureștiul nu prea își dorea acest lucru.[27]
Podul propriu-zis este o investiție bulgară, beneficiarul lucrării fiind Ministerul Transporturilor din Bulgaria. Bulgarii au realizat podul feroviar și rutier cu patru benzi, un terminal feroviar nou pentru mărfuri, șapte kilometri de cale ferată nouă și patru noduri rutiere noi, în timp ce România a construit pentru infrastructura de acces pe pod mai multe bretele rutiere, cinci kilometri de cale ferată și o stație terminală pentru controlul comun al traficului și taxare
QuoteDirectorul general al Companiei Naționale de Investiții Rutiere, Gabriel Budescu și președinta Federației Române de Canotaj, Elisabeta Lipă au semnat, astăzi, protocolul pentru amenajarea unei 𝐩𝐢𝐬𝐭𝐞 𝐨𝐥𝐢𝐦𝐩𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐧𝐨𝐭𝐚𝐣 pe amplasamentul gropilor de împrumut ale viitorului Drum de mare viteză București-Giurgiu.
Pentru a realiza o pistă olimpică de canotaj este nevoie de o suprafață de aproximativ 50-60 hectare având o lungime minimă de 2500 metri și o lățime de minimum 160 de metri. Realizarea pistei de canotaj se dorește a deveni un 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫, prin amenajarea gropilor de împrumut rămase după extragerea materialului necesar execuției terasamentului pentru autostrada/drum expres București-Giurgiu.
CNIR (https://cnir-sa.ro/2025/01/13/comunicat-13-01-2025/)
Cand se deschid ofrete Pod Giurgiu-Ruse 2? Se lauda ca in 2030 e gata podul
Este vorba de realizare SF , care va fi 2 ani. Pana la licitatie PT si executie mai sunt ceva ani ...
Avand in vedere cele 11 oferte pentru studiul de fezabilitate, cand am putea avea un castigator? realist, cand am avea studiu gata si sa poata incepe executia?
E imposibil de estimat.
De dragul discutiei, studiu terminat peste doi ani si lucrarea terminata peste alti patru. 2030-2031. Poate se face si podul pana atunci.
Și aici cad miliardele din cer? Trecând printre thread-uri și văzând aceleași discuții despre "chestia asta de X miliarde va fi gata în 2028, aialaltă de un miliarde în 2030 etc", incep sa cred că suntem la Monopoly, nu pe un forum serios de discuții despre infrastructura.
Cand se desemneaza castigatorul licitatiei? Eu stiam undeva la 60 zile lucratoare...
Asta poate e valabil doar intr-un univers paralel. In realitate nu exista o limita "fixa".
Dar despre pod giurgiu-ruse 2? ce scuze au de tot amana deschiderea ofertelor... deja 6
amanari
Uaaat? Exista licitatie pentru pod?
Da, cu ultimul termen 26.02.2025 (https://www.e-licitatie.ro/pub/procedure/view/100278325/) pentru depunere oferte SF.
Da, e lansată licitație pentru studiul fezabilitate. Din octombrie pana acum s-a amânat de 7 ori deschiderea ofertelor.... Ar fi utila o pagina și despre pod Giurgiu-Ruse 2
Va fi parte din A5, se poate discuta aici. Plus că așa are mai multă notorietate. Uite colegul habar nu avea că este în licitație SF-ul.
CNIR a creat un nou site. Gasim si informatii despre A5 https://www.cnir.ro/proiecte/bucuresti-giurgiu/
(https://scontent.fotp7-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/474045737_122141052476440255_1773592218386039604_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=833d8c&_nc_ohc=seMkayqeCpgQ7kNvgGcdSGX&_nc_oc=AdgCC2gUElfl1aCcBfQk2dxdgtPmu_BGCsZellrwJHxaLLGL8py6M0HhXSoQBw3gZos&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fotp7-2.fna&_nc_gid=AIIabgzySWF1tI7rsQoxIn8&oh=00_AYAyrIawNtDBgYD6Vq3C4qXV0Vg_pvXd0eSYpSLqTFt53g&oe=67BA5231)
Ce parere aveti despre aceasta varianta marcata cu verde
Trece prin parcul natural Comana, cred ca este de evitat.
Da, s-a mai discutat. Este aria naturală protejată avifaunistică Natura2000, deci foarte improbabil de obținut acord de mediu pe-acolo (poate doar cu un tunel continuu dar care ar face proiectul nefezabil economic)
(https://eunis.eea.europa.eu/fmeAuth?idsite=ROSPA0022)
(ROSPA0022) (https://eunis.eea.europa.eu/sites/ROSPA0022)
Ma scuzati, dar eu nu inteleg de ce se insista cu variante precum Ghimpati - Corbii Mari. Da, la momentul asta ni se par dezirabile. Dar cu A0 Sud terminat, cu un DNCB dublat pe aceeasi zona, chiar nu vad logica inca unui inel cu 15-20 de km mai spre vest.
Si nu imi cereti sa vizualizez in contextul transportului de marfa dintre Istanbul si Viena. Caci acela, chiar daca va trece pe la Giurgiu si nu pe la Sofia, il putem directiona pe ruta Alexandria - Craiova - Lugoj (ca doar de aia construim si A6, pentru a nu directiona tot traficul prin A1 valea Oltului).
Deci revin - ce motiv REAL avem pentru acea bucata dintre Ghimpati si Corbii Mari?
Probabil pentru ca lumea in continuare are viziuni de tip "Epoca de Aur" cu MZA-uri de 100000 pe A0 astfel incat sa justifice un alt inel sa preia din trafic ...
Din câte am văzut varianta Corbii Mari trece aproape de Mârșa,unde se amenajează parc natural relativ mai mic decât Comana
(http://messenger_creation_fac00aab-66bc-403d-a2b4-b07f5da67978)
Am trasat o carioca. Sunt de părere ca dacă tot vor conexiune cu A1 ar trebui și i bretea pana în A0, ca altfel de ce mai facem. Cumva nu chiar cum am făcut eu, mai modificat sa nu fie aria protejata Comana
Mie personal mi se pare cea mai ok varianta este desprinderea din A6 Bucuresti-Alexandria atat pentru cei care vor tranzita Romania prin viitoarea autostrada Bucuresti-Lugoj cat si pt cei din Bucuresti, Nu este foarte mare ocolul.
La Adunații Copăceni face Baluță aeroport
ideea în sine de a face un traseu care să nu interfereze cu traficul local (A0 în momentul ăsta e full de trafic local) e bună însă evident depinde de valorile concrete de trafic. La o adică poți face un drum cu o bandă pe sens, dacă nu trece prin localități și îl treci pe deasupra DN6 -că altă intersecție majoră nu ar avea- s-ar putea să facă față în următorii 50 sau 100 de ani cu brio :)
Arata-mi te rog o filmare cu A0 full.
Dar la Pod Giurgiu-Ruse 2 ce facem? S au amânat deja de 6 ori deschiderea ofertelor. Din octombrie tot amâna. Acum cică pe 26 ar deschide.... ne da UE bani, se roagă de noi și nu suntem în stare
te țin minte, acum nu am disponibilă :)
La ora întoarcerii spre casă cel puțin sensul spre DN6 e destul de aglomerat iar coada la coborîre probabil depășește 1km, din fericire merge relativ repede. Bine, probabil în mod normal o parte din trafic va fi preluat de centură când va fi lărgită.
Stai, stai - nu aglomeratia dintr-un nod (si mai ales un nod care momentan e capat de autostrada) ma intereseaza. Ci A0 full - adica o camera pusa pe pasajul de pe DJ401 sau DC101 (cel spre Dărăști) care să arate o autostrada full.
pentru asta trebuie să aștepți vara :). Dar chiar a devenit aglomerată la anumite ore, mai ales când prinzi câte un convoi de 5-6 camioane. Dar o să scot o filmare când mai am drum ca să vezi. Eu oricum am zis că e "full de trafic local" în sensul că mare parte din trafic e local nu de tranzit, despre asta discutam. A0 e cam prea aproape de București cel puțin pe sud și mai ales acum că centura e varză o mare parte din traficul local merge pe A0. Așa că "în principiu" o ocolire mai departe de București e binevenită... însă evident că nu e o prioritate acum când avem atâtea proiecte mai urgente. O parte din traficul de Giurgiu merge chiar și acum pe DN5B deci e cumva "verificată" necesitatea dar bineînțeles că nu are rost să vorbim momentan de autostradă - poate merge chiar îndreptat drumul actual.
Nu că aș lua o parte sau alta în lipsă de cifre, dar nu pot să nu mă amuz de discuție. Deci nu ar fi nevoie de un inel exterior A0 pe relația Giurgiu - Pitești fiindcă A0 nu e aglomerată. Păi A0 nici nu e dată în trafic încă pe acea relație :lol: .
Se va alege traseul cu plecare din A6 zona Ghimpati. De acolo spre A1 va ramane "pt viitor", ceea ce nu e un lucru chiar atat de rau. Doar sa fie pt viitorul foarte indepartat
@horatiu.cosma ciudat e ca CHIAR tu ai cifrele. Ai fost acolo, tu ai participat, tu ai "vandut" acel celebru studiu prin care Romania, cu greu, obtine finantare pentru 2 inele de 4 benzi in jurul Bucurestiului - adica si pentru A0 si pentru DNCB. Si acum spui ca nu ai cifrele, dar totodata sugerezi ca poate cifrele alea sunt gresite si de fapt trebuie 3 inele. Grozava consistenta administrativa, ce sa zic...
au trecut niște ani de atunci, cifrele s-or mai fi schimbat.
Faptul că există un trafic destul de consistent pe DN5B e cert, din cauza asta la Ghimpați au făcut giratoriu; de la Mihăilești la Alexandria nu mai există nici un alt giratoriu pe DN6 deci e clar că a existat o necesitate fix acolo.
Chiar dacă tehnic vorbind Horațiu are dreptate să facă mișto totuși varianta actuală e clară: A1+DNCB+A0, atâta câtă e. Pe A1 stai la coadă o grămadă ca să ieși în centură, după aceea mai ai de furcă cu traficul din Bragadiru sau o ții înainte pe centură pe care, în acel sens se merge doar că e destul de degradată, dar cred că destui camionagii rămân pe centură. Și în felul ăsta traficul de tranzit intră pe centură și traficul local pe A0 adică fix invers decât ar fi normal. Prin deschiderea lotului Aktor probabil că se va intra oarecum într-o variantă mai "normală" pentru că traficul de tranzit se va muta pe A0 și parțial centura se va descongestiona (și va prelua și mai mult trafic local deci se va aglomera la loc:) ). Oricum cel puțin de la mine waze mă va duce pe A0 în continuare pe multe direcții din București; cum zona metropolitană e practic în tot interiorul A0 și un pic exterior tot vei avea trafic local cu consecința logică, aglomerări la noduri. Deci ideea unei variante strict pentru tranzit tot rămâne, fie că va fi pentru noi fie pentru generația următoare, vom vedea în practică cifrele... Eu am mai zis, după ce terminăm autostrăzile la care comentăm acum cred că ar trebui să începem un program de centuri și drumuri ocolitoare, doar cu o bandă dar care să poată fi "promovate" la nevoie ca drum expres. Deocamdată niște drumuri în afara localităților ar face față în multe locuri...
Pasadia, nu e cazul sa te ataci și să arunci cu neadevăruri, că nu te ajută cu nimic. Nu am "vândut" nimic. Am fost in echipa care a pornit cu BEI PASSA în 2016 un studiu al inelelor București, fiindcă nu exista finanțare europeană până la acel moment pentru nicio centură a capitalei. A rezultat (după ce am plecat) din acel studiu că e nevoie de A0 complet și de DNCB lărgită aproape complet, cu noduri denivelate. Și a mai rezultat că ar fi de departe cea mai rentabilă investiție rutiera a României. Deci foarte departe de "cu greul" tău. Nu am cifrele pentru un al treilea inel pe relația Giurgiu - Pitești fiindcă ele nu există, sau cel puțin nu mai au legătură cu datele problemei din 2016. Studiul din 2016 nu a luat în considerare Schengen, pod nou peste Giurgiu și alte elemente de trafic care pot, pe termen lung, conduce la necesitatea unui inel exterior.
Deci, mai spun odată, poate de data asta citești. Nu zic nici că trebuie inel exterior, nici că nu trebuie. Doar am făcut o glumă. Dar nu mai repet pe viitor, că văd că nu te ai cu simtul umorului.
E off-topic dar sper ca se permite. Ai citit gresit acel "cu greu". Si de fapt cred ca in graba, pe telefon fiind, nici eu nu am scris corect si complet. Asadar:
1. Am spus ca Romania obtine "cu greu" acea finantare pentru ca implementarea decurge extrem de lent. Aatat implementarea dublarii centurii (cu tot cu pasaje) cat si implementarea A0. Caci dpmdv nu conteaza cand e obtinuta finantarea in acte ci cand aceasta este decontata, adica cand proiectul este implementat si platit.
2. Expresia "vandut" se refera la relatia dintre tine (plus Drula si restul administratiei in care ai fost) si conducerea CNADNR din acele vremuri plus restul de stake-holderi implicati (politicieni, presedinti de CJ Ilfov, primarii din zona, etc...). Pentru ca stiu (ma rog, imi inchipui) ca a fost nevoie de o actiune similara celei de "vanzare" pentru a determina acei factori sa accepte planul de actiune (adica studiul BEI si apoi implementarea ambelor proiecte in diverse faze). Ma rog, inca cred ca unii de prin CNAIR inca nu sunt convinsi ca trebuie sa faca ceva pe DNCB, mai ales pe est, dar asta e.
3. Nu am crezut, nici atunci si nici acum, ca nu sunt justificate cele 2 proiecte (A0 si dublarea DNCB). De altfel cred ca si pe vremea aia (2016) puneam A0 ca fiind prioritara, chiar cu mult in fata CoBra sau PiSi. Dar totodata, si atunci, ca si acum, eu am continuat sa sustin ca anumite proiecte nu sunt necesare deloc (Brasov - Pitesti / Mioveni, de exemplu, sau DX Dej - Halmeu sau triplarea A1 in preajma Bucuresti-ului) iar altele trebuie implementate strict ca half-profile (trecerile montane, de exemplu).
Si de asta cred ca normal e sa nu fiu SINGURUL care are aceasta atitudine ce unora le poate parea ca fiind anti-infrastructura (rutiera). Si de asta cred ca nu e suficient faptul ca ocazional si tu te pozitionezi similar (precum o faci cateodata cand este vorba despre sectoarele montane A8, A13) si ca ar trebui, mult mai activ, tu (si altii) sa temperati proiecte mult prea fanteziste precum cel de pe acest topic (Ghimpati - Corbii Mari).
4. Si da, cred ca e nevoie activ de voci care sa se pozitioneze (aparent) anti -. Pentru ca altfel ajungem la aberatii precum DX-urile BZ - Focsani la pachet cu Focsani - Braila si la pachet cu dublarea DN25. Sau la aberatii precum A8 full profile pe sectorul montan dar in aer pe sectorul care in continuare este, dpmdv, mult mai important - adica Pascani - Letcani.
Cred ca este timpul ca "pro infrastructura" sa insemne pro "proiecte cu cap, rationale, acolo unde chiar este nevoie".
^^de cand am intrat in Schengen se schimba drastic problema pt tirurile care vin din Turcia, cel mai probabil destui o sa prefere sa intre prin Romania decat sa mai stea la doua vami in Serbia..si cu cat se completeaza retea de autostrazi la noi si la bulgari cu atat traficul de tranzit o sa creasca...o continuare A5 din Ghimpati pana la A1 s-ar putea sa devina necesara mult mai rapid decat credem acum
IMHO dupa ce mai termina bulgarii cu Sofia - Vidin o sa vedeti la trafic pe Calafat - Lugoj ce n-ati vazut niciodata. Asta de când cu Schengen. Si uite asa statul român nu e pregatit niciodata.
Da, tirurile alea turcesti ce trec podul de la Giurgiu pe o singura banda si care pe valea Oltului au la dispozitie o singura banda, dar au ele nevoie de autostrada pe la Ghimpati...
Inca odata. Si daca intra pe la Giurgiu si vor sa iasa pe la Nadlac, noi ar trebui sa ii directionam pe la DTS nu pe valea Oltului.
Când estimam câștigător? La 11 oferte ma tem de contestații....
Pe site-ul nou al CNIR scrie termen estimat semnare contract luna mai. Sa credem?
^
Haide să încercăm să scriem pe forum doar când avem ceva util de zis.
Cine va beneficia de finanțarea Europeană...pentru acest proiect...noi sau bulgari...podul cine îl va construi...
Si inca o întrebare...SF cuprinde si podul sau numai parea de drumuri de legatura...totusi sunt puse injoc 2.5 miliarde...
eu am citit ca Romania se ocupa de pod ca bulgarii au facut la Calafat-Vidin Licitatia studiu fezabilitate a fost lansata de CNAIR, dar tot amana din octombrie deschiderea ofertelor
@pasadia Ai perfecta dreptate mai ales ca bulgarii deja lucreaza sa ii directioneze spre Vidin/Calafat. Noi ar trebui sa ne concentram pe Calafat - DTS - Caransebes. Nici nu ar trebui sa ne gandim la A de la Giurgiu pana la A1 pana nu e gata si traseul acela.