https://www.economica.net/drumul-expres-piatra-neamt-bacau-cnair-va-pune-in-martie-pe-seap-studiul-de-fezabilitate_165525.html
https://www.ziarpiatraneamt.ro/vesti-bune-pentru-toti-nemtenii-drum-expres-nou-pornit-de-la-zero-intre-piatra-neamt-si-bacau-reabilitare-bicaz-poiana-largului-si-altele
deocamdata doar promisiuni...
Quote from: Ionut on February 28, 2019, 05:27:49 AM
Quote from: NGC on February 27, 2019, 11:47:02 AM
Ultimele desene cu carioca
[...]
(https://i.imgur.com/cP8e9E1.jpg)
Wow! Ce repede a trecut timpul! In luna asta Martie suntem deja in
20 21 si pregatim proiecte
"Post POIM 2014 - 2020"! :D :o
Intreb si eu pe "geniile" astea de la CNAIR ca sa ma aflu in treaba. :D
Legatura asta Targu Neamt - Piatra Neamt - Bacau e asa urgenta si nu se poate merge prin Targu Neamt - Pascani (PPP) si apoi Pascani - Bacau (A), si sa se faca mai bine de exemplu Targu Mures - Brasov (A) sau Brasov - Focsani sau Brasov - Buzau (luate la intamplare)?
Intrebarea e mai mult retorica. Raspunsul probabil o sa il primesc dupa alegeri cand vom incepe sa anulam unele din multele licitatii care se preconizeaza acum. :p
Tg. Neamt - Piatra Neamt este un DN de buna si f. buna calitate si GOL. A absurd sa se faca orice acolo. Apoi pe langa Piatra Neamt exista o centura super-excelenta, DJ156A, pana in DN15 spre Bacau. Acest DJ156A este partial la nivel cu DN2, adica 1,5+1,5. Nu exista nici o necesitate de upgrade.
Situatia se schimba de la Piatra Neamt la Bacau. Acel drum trece printr-un sir infinit de localitati. Aici dupa parerea mea ar trebui O RELOCARE A DN15 IN AFARA LOCALITATILOR. Nu un drum express in toata regula, ci doar mutarea DN, la standard 1+1 SI ATAT. Traficul se va imparti intre vechiul DN, pentru localnici, si noul DN pentru cei care merg intreaga ruta Piatra Neamt - Tg. Neamt. Daca va uitati de harta, observati ca exista CANALUL BISTRITA, un canal artificial care ocoleste superb toate localitatile. Paralel cu canalul se poate face un drum superb. De la Lespezi spre Bacau, unde posibil drumul se va aglomera in viitor, se poate face drum express, eventual deocamdata doar half-profile, dar cu toate intersectiile denivelate si cu latimea podurilor prevazute pentru 2+2. Pana in zona industriala din vestul Bacaului, unde sa intre in DN2G si in oras. Cu legatura prin nord catre autostrada, legatura care este deja in lucru, ca parte a centurii Bacau (UMB).
Deci la nivel de drum express cel mult Lespezi - Bacau Vest.
PS. Si nu ma refer acum, ci ca plan pe termen lung. Mai mult de atat nu e nevoie pe urmatorii 30-40-50 de ani.
Continua lansarea licitatiilor pentru proiecte care apar in ultimele desene cu carioca. De remarcat ca proiectul apare "in pregatire" incepand abia din 2021. Sau suntem deja in 2021? :o :lol:
Astazi a fost lansata licitatia pentru
"Elaborare Studiu de fezabilitate pentru Drum Expres Bacau – Piatra Neamt".
Valoare estimata: 13.341.668,40 RON fara TVA
Durata contractului: 18 luni
Termen depunere oferte: 15.05.2019
Fonduri: Cofinantare
Quote
Procedura de achizitie publica este initiata sub incidenta urmatoarei conditii: Incheierea contractului de achizitie publica este conditionata de obtinerea/ aprobarea finantarii serviciilor din fonduri de la bugetul de stat si/ sau fonduri europene nerambursabile, semnarea contractului fiind posibila doar in situatia in care se respecta dispozitiile referitoare la angajarea cheltuielilor din bugetele care intra sub incidenta legislatiei privind finantele publice. In cazul în care, indiferent de motive, obtinerea/aprobarea finantarii serviciilor din fonduri de la bugetul de stat si/ sau fonduri europene nerambursabile nu se realizeaza, Autoritatea Contractanta va aplica prevederile art. 212 alin (1) lit. c) teza a II-a din Legea 98/2016, fiind imposibilă încheierea contractului de achiziţie publică. Cu toate ca la data initierii prezentei proceduri de achizitie publica nu exista un contract de finantare semnat, Autoritatea Contractanta estimeaza ca va obtine finantarea necesara semnarii contractului in semestrul II al anului 2019.
Se intampla exact ca pe vremea guvernului Tariceanu cand se lansau studii de fezabilitate intr-o veselie. Se va supara pe mine seful CNDNAr..... din vremea respectiva. dar asta este tristul adevar, studii de fezabilitate cu nemiluita care vor zace prin sertare pana vor expira, lucru care s-a intamplat deja sau poate un lucru mult mai grav (???)...
Dacă sunt făcute bine, nu expiră. Dar sunt făcute pe genunchi, din birou, fără studii geotehnice suficiente; iar mai târziu, când vrem să facem proiecte tehnice pe baza lor, ne trezim că nu putem. Și când se cer explicații, în loc să explice de ce s-a făcut treabă de mântuială, mult și prost; o scot pe asta cu "expiratul".
Elaborare SF pentru Drum expres Bacău-Piatra Neamț
COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Solicitant, a elaborat și depus in data de 09 aprilie 2019 Aplicația de Finanțare pentru proiectul "Elaborare SF pentru Drum expres Bacău-Piatra Neamț" în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă alocată prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare 2-Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient, Componenta 1, Obiectiv Specific 2.2-Apel de proiecte pentru Dezvoltarea Infrastructurii Rutiere-sprijin pregătire proiecte de investiții, Operațiunea- Cresterea accesibilității zonelor cu o conectivitate redusă la infrastructura rutieră a TEN-T.
Obiectivul general al proiectului, ca parte din rețeaua TEN-T Globala, este îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport care facilitează integrarea economică în Uniunea Europeană, contribuind astfel la dezvoltarea pieții interne cu scopul de a crea condiții pentru creșterea volumului investitorilor, promovarea transportului durabil și a coeziunii în rețeaua de drumuri europene.
Rezultatele așteptateale proiectului sunt :
- realizarea Studiului de Fezabilitate.
Valoarea totală a proiectului este de 16.292.442,08 lei și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regionala-11.689.051,32 lei, 15% contribuția proprie-2.062.773,76 lei, restul de 2.540.617,00 lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.
Durata proiectului: 30 luni
Sursa (http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/elaborare-sf-pentru-drum-expres-bac%C4%83u-piatra-neam%C8%9B)
Noul termen pentru depunerea ofertelor este 29.05.2019.
Noul termen pentru deschiderea ofertelor este 01.07.2019.
Quote from: NGC on March 30, 2019, 02:14:25 AM
"Elaborare Studiu de fezabilitate pentru Drum Expres Bacau – Piatra Neamt".
Valoare estimata: 13.341.668,40 RON fara TVA
Oferte:
1.INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL (Acciona)
2.TPF INGINERIE SRL
3.Asocierea S.C. Search Corporation S.R.L. – Egis Romania S.A
4.Asocierea CONSITRANS S.R.L. – TOPOTEHNIC S.R.L.
https://zch.ro/noutati-de-pe-frontul-de-nord-est-drumul-expres-piatra-neamt-bacau-ar-fi-gata-in-aprilie-2022/
Las si eu articolul asta aici daca vreti sa mai consemnati cate ceva la promisiuni...
Ofertele pentru "Elaborare Studiu de fezabilitate pentru Drum Expres Bacau – Piatra Neamt".
1. INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL
2. TPF INGINERIE SRL
3. Asocierea SC SEARCH CORPORATION SRL - EGIS ROMANIA SA
4. Asocierea CONSITRANS SRL - TOPOTEHNIC SRL
Drumul Expres Piatra Neamt - Bacau -> Anuntul surpriza al Ministrului Transporturilor
https://zdbc.ro/drumul-expres-piatra-neamt-bacau-anuntul-surpriza-al-ministrului-transporturilor/
Misto...
Fac DX Craiov-Pitesti si A Bacau-Piatra Neamt...
Bravos natiune!...
Ce era sa zica la Neamt...si asa declaratia lui nu specifica nimic despre faptul ca e o licitatie pentru SF in derulare, nu una pentru "executie si proiectare" cum spune el.Noroc ca la zdbc nu sunt din aia cu bacul luat pe pile si au scris corect in articol.Eu sunt de parere ca nici A7 nu iese autostrada ci DX din SF, vedem.In niciun caz Bacau-Piatra Neamt nu va fi mai mult de DX.
Licitatia a trecut de evaluari si e in "deliberare":
http://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub/procedure/view/100067893/
S-a semnat contractul pentru Elaborarea Studiului de fezabilitate pentru Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț
Joi, 23.01.2020, CNAIR a semnat contractul pentru Elaborarea Studiului de fezabilitate pentru "Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț" cu Asocierea S.C. Search Corporation S.R.L. – Egis Romania S.A.
Proiectul are ca scop realizarea unui sector de drum expres între localităţile Bacău şi Piatra Neamţ pe o lungimea estimată de 61 de kilometri. Astfel, se va asigura un grad ridicat de siguranţă a traficului rutier în zonă.
Durata contractului este de 18 luni, din care 14 luni pentru finalizarea Studiului de fezabilitate. Celelalte 4 luni sunt alocate pentru asistență tehnică acordată Beneficiarului, în vederea pregătirii documentației de atribuire a contractului de lucrări și pentru depunerea și aprobarea aplicației de finanțare.
Valoarea contractului este de 8.923.930,03 Lei fără TVA, iar finanțarea se face din Fonduri Europene Nerambursabile.
Sursa (http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/s-semnat-contractul-pentru-elaborarea-studiului-de?fbclid=IwAR2TXINwl2U0T7JNO17k0SHjFuKEvfpS010KmJRESLVBMU8LiWEJ57KKllQ)
M-as revolta ca de ce e DX in plina campie si nu A, dar cum CNAIR "nu e in stare" (un motto de al lor) sa absoarba bani de la UE sa faca proiecte ... presupun ca oricum nu sunt bani de intrat in santier nici pentru un DX.
Ma scuzati. Izolarea e de vina, plus placerea de a desena cu carioca pe harti, plus nevoia instinctiva de a NU FI DE ACORD cu constructia de drumuri noi de viteza care sa urmeze cu fidelitate traseul drumurile deja existente, dublandu-l in mod inutil. Prin urmare sper ca desenul de mai jos e suficient de clar:
(https://i.imgur.com/jYO2uMR.jpg)
Avantaje:
- lungimea totala mai mica (25 fata de vreo 40, considerand capatul undeva in zona Roznov),
- optimizarea pentru mai multe destinatii (nu numai Piatra Neamt - Bacau - Bucuresti, ci si Piatra Neamt - Roman - Iasi)
- evitarea unei vai destul de antropizate (sate insirate, DN15, CF, LEA, etc...)
- lipsa unor dificultati de relief importante pe ruta propusa
Inca nu vad propriu-zis nici un dezavantaj. Altul decat acela ca e prea tarziu dat fiind faptul ca CNAIR are propria lui minte care deseneaza pe hartie ca pixul.
@pasadia Idee de principiu buna pentru deservirea mai multor directii. As alege poate ramura cu bleu pantru a deservi mai bine orasul si a evita Dumbrava Rosie / Roznov care e destul de dens populat.
In acelasi timp, cred ca logica CNADR este de ca DX-ul sa deserveasca valea Bistritei intre PN si Bacau, dupa cum stim destul de dens populata. Ma astept la intrari / iesiri dese.
Quote from: rota on January 23, 2020, 06:03:31 PM
Joi, 23.01.2020, CNAIR a semnat contractul (...)
Durata contractului este de 18 luni, din care 14 luni pentru finalizarea Studiului de fezabilitate. (...)
@Cove Adrian, @API
Ce mai stiti de acest proiect care ar trebui sa fi ajuns cam pe la jumatate in teorie? Ceva hartii, geologie, trasee?
https://www.desteptarea.ro/intalnire-la-prefectura-pe-tema-drumului-expres-bacau-piatra-neamt/
cred ca e putin neclar ce s-a declarat si apare in articol:
",,A fost o primă întâlnire într-un proiect de interes local și național. Discuțiile au avut în vedere o analiză a variantelor propuse pentru alegerea alternativei optime de traseu, în scopul elaborării și realizării studiului de fezabilitate pentru acest obiectiv, fiind invitați să participe toți factorii interesați de pe raza județului, autorități și instituții implicate în procesul de aprobare și avizare a proiectului. Ne dorim o bună colaborare pentru eficientizarea derulării activităților necesare realizării proiectului", a precizat subprefectul Narcis Jitaru."
Sau este o faza in timpul celor 14 luni alocate elaborarii SF cand se decide traseul si apoi se continua pana se finalizeaza SF ? Sunt 9 luni de la semnarea contractului.
Oricum mi se pare cam mult sa lucrezi 14 luni pe un SF de drum de 50-60 km fara munti de traversat
Excelent limbajul de lemn dl. lui don' subprefect, spune atat de multe dar totusi atat de putine.
Si de cand se alege traseul optim (ma rog, "alternativa optima de traseu" ca fie lemnu' tare) inaintea studiului de fezabilitate? Nu asta este unul din scopurile SF-ului?
Nu.
Scopul SF-ului este sa arate ca "sefii cei mari" au ales (/negociat/impus) "cu intelepciune" traseul... O:-)
Vezi "cocoasa Focsani". Pariem (ca tot sunt la moda pariurile pe forum) ca SF-ul NU va spune ca este o aberatie?!
PARIEZ 500 RON ca SF-ul NU va indrazni sa spuna asa ceva.
(Desi as fi foarte fericit sa pierd, cred ca API NU poate conta pe astia 500... Cel putin nu din pariul ASTA... ;) )
PS
Mi-e teama ca nici schimbarile politice (modeste) de dupa alegerile locale nu vor "netezi" cocoasa...
Salutare,
Avem ceva informatiile legate de traseu ?
Ma intereseaza de unde pleaca, respectiv legatura cu Bacau unde se va face.
Se inteapa in centura lui UMB ?
Adica pleaca din A7 direct care e totusi in zona Dumbrava/ E85, sau pleaca din centura cu 2 benzi care se descarca in DN 15 ?
Mai jos de atat spre oras nu cred ca poate cobora, nu ?
"Varianta optimă pentru Bacău (conform hărții atașate) este cea vestică, deoarece ar închide actuala variantă ocolitoare și la Nord-vest, introducând în centura circulară și DN 2G (spre Moinești), respectiv DN 15 (spre Piatra Neamț). Acest traseu ar descongestiona traficul din Mărgineni, Trebeș, Hemeiuș, Gârleni, Lespezi, Racova, Buhuși."
(https://i.imgur.com/H9pzQXH.jpg)
Imagine și citat luate din declarația lui Cristian Paul Ichim (https://www.facebook.com/CristianIchimBacau/posts/243339584071400), deputat de Bacău din partea USR-Plus. Din păcate, n-am găsit încă variantele complete pentru tot traseul Bacău - Piatra Neamț.
Pfff... asta ar fi varianta ideala, dar tare mi-e teama ca se va opri in centura de nord a Bacaului....
Adica te referi la varianta albastra ? Cea care pleaca din centura lui UMB ? Dunga rosie de reprezinta ? Din desenul asta fara legenda, nu prea se intelege nimic, iar domnul deputat Ichim imi da like pe facebook la intrebare, dar nu imi raspunde.
Daca ar alege varianta cea mai vestica de pe harta ar fi ceva de vis + un drum de legatura cu bucata contruita de UMB . Greu totusi daca ne uitam pe maps , densitatea foarte mare de constructii noi deci costuri mari expropierile .
Obligatoriu indiferent de decizie trebuie legata la drumul bucata contruita de UMB , asa traficul dinspre Piatra tranzit spre sud nu va intra in oras .
^
Varianta roz ar fi cea in discutie. Si mie mi se pare cea mai utila, si poate legata de A7 dupa ce trece de case si ajung ein lunca bistritei
Deci avem de fapt 2 variante: una albastra si una roz. Cea roz, care dupa cum ff corect spuneti, ar fi cea mai potrivita pt decongestionarea traficului pe zona de vest, dar care personal, pentru ca sunt din Bacau, sunt 100% ca nu se va face ( acea zona e plina de case, e deal ) iar cea albastra, dupa cate incerc sa imi dau seama nici nu ajunge pana in Lilieci- Hemeiusi, ci merge prin zona Itesti, sus pe deal, cumva paralel cu A7 sau E85 pana la un moment dat si apoi coboara spre stanga spre cursul Bistritei. Tot nu imi e clar ce reprezinta varianta rosie.
Articol aparut recent in presa locala:
https://www.stiri-neamt.ro/prefectul-george-lazar-drumul-expres-piatra-neamt-bacau-prinde-contur/ (https://www.stiri-neamt.ro/prefectul-george-lazar-drumul-expres-piatra-neamt-bacau-prinde-contur/)
^
Prefectul județului Neamț, George Lazăr, a anunţat, astăzi, că drumul expres Piatra-Neamţ la Bacău prinde contur și a fost stabilit traseul pe care va fi construit acesta.
S-a concluzionat varianta drumului expres pe tronsonul liniei albastre din proiect urmând ca în cursul lunii septembrie să se depună documentațiile pentru eliberarea certificatelor de urbanism.
Am avut în vedere împreună cu specialiștii și punctele de descărcare de pe drumul expres, pentru preluarea traficului greu care vine din zona Târgu-Neamț și, respectiv, Valea Muntelui, pentru a descongestiona traficul de pe actualul drum național."
(https://i.imgur.com/40fMve6.jpg)
(https://i.imgur.com/IcfB8j4.jpg)
(https://i.imgur.com/EeeJl3m.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Varianta albastră pusă pe harta API:
(https://i.imgur.com/z7eUHOV.png)
Eu unul nu inteleg logica traseului la capetele Bacau/Piatra Neamț. Proiectat exact pe dos fata de cum a fost proiectată A7 la Suceava. Frica de expropieri ? Nu va prelua mai mult de 40% din traficul de pe DN15
@Bachus01:
Google Maps îmi spunea acum o oră că viteza medie de deplasare între Bacău și Piatra Neamț este de aproximativ 60km/h. Evident că traficul local va rămâne pe DN15, însă cel de mărfuri se va muta pe viitorul drum de mare viteză. Chiar dacă acesta va fi mai lung decât drumul național, viteza mai mare de deplasare cred că va atrage mai mult de 40% din trafic.
Cât privește traseul în sine, e foarte posibil să bați bine cu frica de exproprieri. Știu că Bacăul și-ar fi dorit ca DX-ul să facă parte din centura de vest a orașului, dar la câte case erau în drum, cred că și-au dat și ei seama că e prea mare bătaia de cap.
@danpandrea
In primul rand , in zona Piatra -Neamt , nu inteleg de ce nu au dus DX-ul pana in DN15D . Ar ajuta traficul din municipiu (avand 2 alternative pentru a ajunge la DX ) , si nu ar teroriza cele 2 sate intre DN15D si DJ157 .
Capatul spre Bacau , o mare ineptie . Facem iar cocoasa si ocolim 4-5 km . Care este logica de au preferat nodul la nord de Dumbrava cand se putea face la sud , intre Dumbrava si Bogdan Voda ?
Cumva lenea, profit mai mare si munca mai putina pentru proiectant ?
Foarte buna ideea cu descarcarea in A7 , inafara de capete sunt bine gandite nodurile . Dar din cauza la descarcare din Bacau DN15 din Bacau pana la Racova se va elibera doar de traficul greu . Atat.
Este DX , conecteaza 2 resedinte de judet . Cred ca trebuia gandit mult mai bine proiectul s-a ajute traficul de tranzit si cel local .
Nu visez cu descarcare in partea vestica a orasului Bacau , iar din punctul meu de vedere momentan nu il vad prioritar . Sunt altele mult mai urgente . Dar daca tot facem un SF , sa il facem cum trebuie . Altfel regretam mai tarziu.
Dx are o logică de a se opri în DJ157 NUMAI dacă este planificată continuarea acestuia până în Târgu Neamț și construirea unui drum de legătură cu Piatra Neamț. Dar capătul din Dumbrăveni nu are nici un sens pentru termen lung.
DJ156A oricum te scoate foarte ușor în DN15C. Nu cred că va exista o continuare doar pentru atâta lucru.
Corect. DJ156A deja este folosit inters de traficul greul de la Targu Neamt, care va fi transregio.
Dar cred ca daca ocolea pe la sud de Piatra Neamt pana la iesirea spre Bicaz avea si rol de centura si nu mai erau ambuteiajele de acum. Ce e drept este Bistrita si ceva baraje, dar loc ar fi.
DJ157 se descarcă în DN15 printr-un nod denivelat care este apoi urmat de un GIRATORIU (https://www.google.ro/maps/@46.914925,26.3926105,16.82z/data=!5m2!1e1!1e4). La terminarea DX se vor forma cozi kilometrice. :(
S-a semnat contractul de finantare pentru elaborarea SF-ului:
http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/elaborare-sf-pentru-drum-expres-bacau-piatra-neamt-0
In conditiile in care se face A7, si va trece (cum era pe aici o harta) pe undeva printre Faurei si Budesti, drumul asta nu are nici un sens. Mult mai util ar fi un drum expres intre Piatra-Neamt si Roman, vreo 37-40 km dupa simularile mele, care cam la jumatate intersecteaza A7. Ar fi foarte putin mai lung, dar ar impusca doi iepuri (municipii) cu o cheltuiala mult mai mica.
Daca aflu cum se pun imagini pe forum, am si o simulare pe Google Earth.
Are sens, având în vedere și câte sate sunt de-a lungul Bistriței, pe unde ar trebui să treacă DX Bacău-Piatra. Mă gândesc la un Y de genul celui care prinde contur la Brăila - (Buzău-Rm.Sărat-Focșani): un braț să ducă spre nord către Iași, unul spre sud către Bacău, și pe unul din brațe un nod care să deservească Romanul (eventual la est de Dulcești, de unde până la Horia nu mai e nicio localitate pe DN15D).
@aqualung, ti-am dat +1 pt Y-ul de la RmSarat si anul trecut si acum, dar aici e overkill. DX-ul de fata este pt a lega PiatraNeamt si localitatile dinspre Bacau de Bacau si A7. Cu Iasi si Moldova de la N de Pascani se vor conecta prin A8 pe la TgNeamt, iar cu "metropola" Roman se conecteaza suficient de bine prin DN15D, nu vad rostul unui DX special!
@ArKE - citeste, te rog, tutorialele:
Tutorial: cum pui link, imagini si video pe forum (http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=73.0)
Și aici avem finanțare: (http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=2054.msg367679#msg367679)
QuoteÎn privinţa Drumului Expres Bacău – Piatra Neamţ (61 km.), contractul pentru Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic a fost semnat în martie 2020 cu Search Corporation pentru aprox. 10 milioane de lei iar documentaţia tehnică ar urma să fie predată în ianuarie 2022 (termenul iniţial era septembrie 2021).
Sursa. (https://economedia.ro/cnair-primeste-finantare-europeana-pentru-proiectarea-autostrazii-buzau-focsani-si-a-drumurilor-expres-bacau-piatra-neamt-si-braila-tulcea.html#.YY7Q5WBBxPY)
Quote
CNAIR a avizat documentația AMC etapa a doua pentru Drumul Expres Bacău - Piatra Neamț
Marți, 28.12.2021, CNAIR a avizat documentația multicriterială, etapa a doua, pentru Drumul Expres Bacău-Piatra Neamț, cu o lungime estimată de 52.12 km.
Anterior, CNAIR a solicitat proiectantului, ASOCIEREA S.C. SEARCH CORPORATION SRL - EGIS ROMANIA SA, revizuirea documentației pentru Analiza Multicriterială de Traseu Etapa a doua, să asigure o distanță de minim 2,6 km între drumul expres și obiectivul SEVESO (amplasat pe platforma industrială Săvinești).
În data de, 03.08.2021, specialiștii CNAIR au prezentat în cadrul unei ședinte organizată la Prefectura Județului Neamț variantele rezultate din AMC etapa 1. A fost discutată problema traseului în zona platformei industriale, în care își desfășoară activitatea o societate care este încadrată ca obiectiv SEVESO și față de care reprezentanții I.S.U. și C.J. Neamț au recomandat amplasarea variantelor de traseu la un minim de kilometri.
Ulterior, în data de, 14.12.2021, JASPERS, a transmis o serie de recomandări asupra documentului AMC 2 revizuit. Proiectantul a transmis documentul revizuit prin asigurarea acestei distanțe la minim 2,6 km între drumul expres și obiectivul menționat.
Valoarea inițială a contractului este de 8.923.930,03 lei fără TVA.
Durata contractului este de 18 luni (de la data ordinului de începere).
Drumul Expres Bacău-Piatra Neamț face parte din proiectele ce beneficiază de finanțare din fonduri nerambursabile, aferente perioadei de programare bugetară a UE 2014-2020.
(https://i.imgur.com/SkGNmhG.jpg)
http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/cnair-avizat-documenta%C8%9Bia-amc-etapa-doua-pentru
Văd că au modificat capetele:
- în capătul nordic (dinspre Piatra Neamț) - drumul nu va mai ocoli DJ157 prin nord și îl va înțepa aici (https://www.google.ro/maps/@46.9163899,26.4218786,16.41z/data=!5m2!1e1!1e4). Eu aș fi preferat ca DX-ul să fi continuat până în DN15C pentru a forma o centură care să degreveze orașul de o parte din trafic, traficul din oraș ar avea la dispoziție mai multe variante de a ajunge pe DX iar traficul dinspre Bacău nu s-ar bloca în acest giratoriu (https://www.google.ro/maps/@46.9201792,26.3873434,18.35z/data=!5m2!1e1!1e4):
(https://i.imgur.com/LgCdVNx.jpg)
- în capătul sudic (dinspre Dumbrava) - drumul ocolește la perfecție pădurea (https://www.google.ro/maps/@46.6931769,26.8650933,4461m/data=!3m1!1e3!5m2!1e1!1e4), mărind astfel cocoașa. Nu s-ar fi putut ca drumul să fi înțepat A7 aici (https://www.google.com/maps/@46.6546061,26.9284804,14.08z?hl=ro-RO) sau să se descarce în vestul Bacăului?
- în rest - traseul este bun iar nodurile sunt bine alese. Dacă nu se va îndrepta nimic, îmi doresc ca DX-ul să nu ajungă în etapa de execuție. Mai bine dai bani pe un SF (lucru cu care suntem deja obișnuiți) decât pe un drum prost pe care îl vom utiliza câțiva zeci de ani.
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Se pare că se mișcă lucrurile
S-a semnat documentația privind emiterea certificatului de urbanism pentru ,,Drumul expres Bacău – Piatra-Neamț
https://www.ziarpiatraneamt.ro/s-a-semnat-documentatia-pentru-emiterea-certificatului-de-urbanism-pentru-drumul-expres-bacau-piatra-neamt (https://www.ziarpiatraneamt.ro/s-a-semnat-documentatia-pentru-emiterea-certificatului-de-urbanism-pentru-drumul-expres-bacau-piatra-neamt)
Ce credeti, exista vreo sansa sa se scoata la licitatie avand in vedere ca este destul de evoluat proiectul si aproape gata SF-ul? Sau ramane uitat in sertar?
Comparație de trafic 2010 VS 2015 pe DX Bacău - Piatra Neamț + prelungire până la Târgu Neamț (A8):
2010:
(https://i.imgur.com/QtIr3Wj.jpg)
2015:
(https://i.imgur.com/GpkUUkG.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
suspectez ca ar fi ciudat sa se faca Bacau-PNeamt inainte de Bacau-Focsani
Mai e mult pana se termina SF-ul aici, cel mai probabil nu anul ăsta.
Cf hara CESTRIN:
QuoteIN DATA DE 25.07.2022 PRESTATORUL A DEPUS DOCUMENTATIA PENTRU OBTINEREA UNUI NOU CERTIFICAT DE URBANISM LA CJ NEAMT, URMARE A MODIFICARII NODULUI RUTIER CU DJ157.
De pe fb cnair
Lucrări în cadrul proiectului de elaborare a studiului de fezabilitate pentru drumul expres Bacău – Piatra Neamț.
➡ Pe sectorul 3 continuă execuția forajului la adâncimea planificată de 30.00 m, stadiul actual fiind de 7.80 m.
➡ Tot pe sectorul 3, la km 15+750, echipa execută foraj cu adâncimea planificată de 8.00 m, stadiul actual fiind de 4.50 m;
➡ Se prelevează probe și se execută teste SPT.
CESTRIN:
QuoteIN DATA DE 25.08.2022 A AVUT LOC O SEDINTA LA SEDIUL CJ NEAMT IN VEDEREA STABILIRII UNOR SOLUTII CARE SA CORESPUNDA CERINTELOR AUTORITATILOR LOCALE.
Pe toate hartile (disponibile), DEx P. Neamt se inteapa in A7 mult la nord de actuala centura a Bacaului. Si nu inteleg de ce?! :o
Este loc (nu stiu daca lasat special sau doar sa preintampine alunecari) in DN-centura de nord a Bacaului care ar putea fi transformata in Dex lejer, drumul rezultat continuand cu o intersectie in trefla cu DN2, precum in schita de mai jos:
(https://i.imgur.com/oY3Rbhv.jpg)
propunerea CNAIR
(https://i.imgur.com/j2zoTh0.jpg)
in teren:
(https://i.imgur.com/CLyAqja.jpg)
Trebuia o cocoasa si la Bacau :jawdrop: . Macar de il intepau intre Dumbrava si Bogdan Voda
@EugenRo, și pe mine mă deranjează lipsa de eleganță în soluțiile propuse de CNAIR. În cazul de față, intuiesc că au propus cea mai ieftină soluție.
În cazul unei trefle pe DN2, deranjul ar fi mult mai mare decât arată desenul tău. De exemplu, am pus peste hartă nodul A7-DN2 de la Buzău. Ok, razele pot fi mai mici, dar tot te întinzi cu structuri peste calea ferată, plus că apropierea în sine a nodurilor (DX-DN2, DX-A7) ar cauza probleme.
(https://i.imgur.com/KRruXIu.jpg)
^
Intre CF si DN2 sunt 400m aproximativ. DX trece peste DN, iar la nivel cu DN2 in actualul sens giratoriu se realizeaza 4 accese pe modelul Pasaj Mogosoaia/supratraversarile centurei Satu-Mare peste DN19 si DN19A.
(https://i.imgur.com/Ve0m4Wr.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
E vreo sansa sa vedem in viitorul apropiat drumul acesta expres scos la licitatie si construit? :|
Conform DRPD Iași, se execută foraje pe traseul drumului expres.
🚧 Foraje în cadrul studiului de fezabilitate pentru drumul expres Bacău – Piatra Neamț. 📸Imagini de la nodul 5, km 0+200, zona Bacău.
📌 Executant - asocierea S.C. Search Corporation S.R.L. – Egis Romania S.A.
📌 Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Infrastructură Mare
(https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/336884608_738651747889899_4115258177826840292_n.jpg?stp=dst-jpg_p261x260&_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=H6jlhYi80EQAX_OvNn9&_nc_oc=AQnOpfopFLowxcI5Sd8cRnecMhXKnhCqKIvLCd1jZgMJOFPQAPJIQVsRlpB9-KmwFTM&_nc_ht=scontent.xx&edm=AN6CN6oEAAAA&oh=00_AfDRq-lPklfhz8zi8k4r-I8AAKFMWh8-6N3GQtuZR37UiA&oe=641D1D62)
Postarea de pe Facebook aici (https://www.facebook.com/DRDPIS/posts/pfbid02cC9V9oKYA7zZLr5TqAYY1exQUXWKt9GkjzRD2NFpbc7BWnqvWjUd3jxZCgh583hYl)
Inafara de Piatra Neamt, ce mai deserveste acest drum?! Ca bistritean, incercand sa nu fiu subiectiv, ma gandesc ca o A sau un DX din Bistrita spre vest ar deservi tot traficul din N. Moldovei, deci prioritizarea ar trebui sa fie pe astfel de tronsoane, abia apoi legatura unui singur oras la reteaua de A!
Au influensări ?
Zicea un coleg că s-ar putea inventa un PNRR_2. Cât costă SF-urile comparativ cu execuția ? După mine ar trebui să avem pe masă toate SF-urile posibile și imposibile pentru România. Mature. Prioritizarea ar trebui făcută la execuție!
LE: la americani se numește lobby.
Daca e relief usor, acest DX ar putea sa se faca pe termen mediu. Daca costa mult, chiar nu prea vad cum ar putea fi justificat un proiect de DX care se cam infunda intr-un oras cu sub 100,000 de locuitori.
Bacau-P.Neamt se circula cu max 50km/h, sunt foarte multe sate. Cam ca pe Tg. Jiu - Filiasi. Ar ajuta mult locuitorii din sate.
Quote from: ovicor on March 20, 2023, 08:57:30 PMInafara de Piatra Neamt, ce mai deserveste acest drum?! Ca bistritean, incercand sa nu fiu subiectiv, ma gandesc ca o A sau un DX din Bistrita spre vest ar deservi tot traficul din N. Moldovei, deci prioritizarea ar trebui sa fie pe astfel de tronsoane, abia apoi legatura unui singur oras la reteaua de A!
Acest drum va deservi pe langa Municipiul Piatra Neamt și toate localitatile de pe valea Bistritei de la Bacau pana la Piatra. În acest moment drumul judetean dintre Bacau si Piatra este ingrozitor de aglomerat, trece prin multe localitati, plin de carute etc.Un astfel de drum va creste gradul de siguranta a traficului rutier dintre cele 2 localitati.
De asemenea, acest drum va ajuta mult la cresterea nr. de turisti în zona (atat în jud. Neamt, cat si spre jud. Harghita). Toate micile afaceri din judet vor avea de castigat ca urmare a faptului ca vor putea avea acces la A7, A8 și chiar si A13 (intr un viitor mai apropiat sau mai indepartat). Datorita pozitionarii orasului Piatra Neamt intre munti exista si parti bune legate de turism si peisaje frumoase, insa in acelasi timp exista si dezavantajul de a fi izolat de drumurile de mare viteza si astfel de multe ori diverse companii nu si au deschis puncte de lucru in zona pt ca e foarte dificil cu transportul. Iti pot da un exemplu foarte bun orasul Roman care s-a dezvoltat destul de mult deoarece se afla pe ruta E85.
Ar trebui sa plecam de la ideea ca orice proiect de infrastructura e bun si sa promovam pe unde putem construirea de autostrazi si drumuri expres si sa nu plecam de la premisa ca e mai putin important un proiect care nu se afla in aria noastra de interes.
Salutari
Pana la realizarea A8, acest DX ajuta nu doar pana la Piatra Neamt, dar si traficul peste munte spre Maramures sau Bistrita. Drumul pe valea Bistritei spre Vatra Dornei nu e prea bun, dar un Bacau-Vatra Dornei-Bistrita cu DX de la Bacau la Piatra Neamt s-ar putea sa fie mai bun decat pe la Gura Humorului-Campulung Moldovenesc-Mestecanis. In mod sigur e mai scurt. Pe A8 legatura Leghin-Ditrau e ultima care o sa fie gata, e cea mai grea si cea mai scumpa.
Quote from: danpandrea on March 07, 2023, 03:29:59 PM@EugenRo, și pe mine mă deranjează lipsa de eleganță în soluțiile propuse de CNAIR. În cazul de față, intuiesc că au propus cea mai ieftină soluție.
În cazul unei trefle pe DN2, deranjul ar fi mult mai mare decât arată desenul tău. De exemplu, am pus peste hartă nodul A7-DN2 de la Buzău. Ok, razele pot fi mai mici, dar tot te întinzi cu structuri peste calea ferată, plus că apropierea în sine a nodurilor (DX-DN2, DX-A7) ar cauza probleme.
Atunci asa e mai ok? :hm:
Fireste, viteza poate fi redusa corespunzator.
(https://i.imgur.com/SlikAWD.jpg)
pe dn2 trebuia facut un nod exact cum e facut pe DN3xA4... idiotenia asta cu giratii pe drumuri europene dar judetenele le lasam cat mai directe, ar trebui sa se opreasca.
^Hmm, cand autostrada va fi gata, atunci autostrada va deveni european, iar actualul DN2 va ramane probabil doar drum de interes local.
vezi de nu... nici dn7 paralel cu A1 nu a devenit de interes local, e suficienta lume care foloseste acel drum.
ca sa nu mai zic de DN1 paralel cu A10
De pe pagina de Facebook a DRPD Iasi:
"🚧 Foraje executate astăzi în extravilanul localității filipești, jud. Bacău, în cadrul studiului de fezabilitate pentru drumul expres Bacău - Piatra Neamț
📌 executant: asocierea S.C. SEARCH CORPORATION SRL - EGIS ROMANIA SA"
https://www.facebook.com/DRDPIS/posts/pfbid02jS6EoDyL2SnH4bDHW5ZJtptP7tX558c6HgpSXwQtkANHeS4PvH3V5m81kNN27AeAl
QuoteCompania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul "Drum expres Bacău-Piatra Neamț", propus a fi amplasat în județele Bacău și Neamț.
Informațiile privind proiectul propus/memoriul de prezentare pot fi consultate la sediul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), cu sediul în Str. Splaiul Independenței, nr. 294, Sector 6, București, în zilele de luni până joi, între orele 8:00-16:30 și vineri între orele 8:00-14:00, pe site-ul ANPM la Secțiunea Reglementări/Acord de Mediu/Documentații procedură EIA și EA și la sediul în B-dul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, București.
Observațiile publicului se primesc zilnic la sediul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din Str. Splaiul Independenței, nr. 294, Sector 6, București sau pe adresa de e-mail: office@anpm.ro.
http://cnadnr.ro/ro/comunicare/anunturi/anunturi-de-mediu/drum-expres-bac%C4%83u-piatra-neam%C8%9B
Memoriu de prezentare pentru proiectul "Drum expres Bacau Piatra Neamt" (http://www.anpm.ro/documente-procedura-eim-si-ea/-/asset_publisher/Wzb2ztRkJWtj/content/memoriu-de-prezentare-pentru-proiectul-drum-expres-bacau-piatra-neamt-)
Să punem niște imagini din memoriu:
Traseu + noduri (ei au pus nodurile galben pe alb, really smart; le-am făcut portocalii ca să putem vedea mai bine):
(https://i.imgur.com/dQY2D8n.jpg)
Traseu + noduri puse peste harta API (asta e făcută din mine în Photoshop):
(https://i.imgur.com/1V3q4VY.jpg)
Variante studiate:
(https://i.imgur.com/EpzBK3Q.png)
Grafic de execuție:
(https://i.imgur.com/bUVcjkZ.png)
eu nu inteleg de ce nu s-a mers cu acest DEx pana la vest de Piatra Neamt, ca sa faca si centura la oras...
După cum au făcut nodul la Piatra Neamț, probabil că vor să prindă centura în alt proiect.
(https://i.imgur.com/NlGYPY2.png)
Cred ca ar fi fost mai util pentru piatra Neamț drum expres spre trifesti unde s-ar fi înțepat in A7,in felul asta se făcea legătura spre roman,Iași,Bacău,Pașcani,Suceava
Ce se mai aude de studiul de fezabilitate avand in vedere ca se apropie data 18.11.2023?
Ultimele updateuri de pe Harta Cestrin:
IN DATA DE 18.08.2023, PRESTATORUL A TRANSMIS VARIANTA DRAFT A DOCUMENTATIEI STUDIU DE FEZABILITATE, IAR IN DATA DE 11.09.2023 AU FOST TRANSMISE OBSERVATII DE CATRE BENEFICIAR.
IN DATA DE 07.06.2023 A FOST APROBAT STUDIUL GEOTEHNIC AFERENT SECTORULUI 8.
STUDIILE GEOTEHNICE AFEENTE SECTOARELOR S7 SI S6 SUNT IN ANALIZA LA BENEFICIAR (DIN DATA DE 25.09.2023)
STUDIUL GEOTEHNIC AFERENT SECTORULUI S6 ESTE IN ANALIZA LA BENEFICIAR (DIN DATA DE 26.09.2023)
DOCUMENTATIA SEICA A FOST APROBATA CONDITIONAT DE CATRE BENEFICIAR IN DATA DE 05.10.2023
IN DATA DE 04.10.2023 PRESTATORUL A TRANSMIS DOCUMENTATIA EA SI RIM CARE SE AFLA IN ANALIZA LA BENEFICIAR.
S-au publicat RIM (http://www.anpm.ro/documente-procedura-eim-si-ea/-/asset_publisher/Wzb2ztRkJWtj/content/memoriu-de-prezentare-pentru-proiectul-autorizarea-lucrarilor-pentru-obiectivul-de-investitie-autostrada-baia-mare-suceava-lot-2-bistrita-vatra-dorn-1), SEA (https://www.anpm.ro/documente-procedura-eim-si-ea/-/asset_publisher/Wzb2ztRkJWtj/content/raportul-privind-impactul-asupra-mediului-pentru-proiectul-drum-expres-bacau-piatra-neamt-titular-compania-nationala-de-administrare-a-infrastructurii) și SICA (https://www.anpm.ro/documente-procedura-eim-si-ea/-/asset_publisher/Wzb2ztRkJWtj/content/evaluare-osc-pentru-proiectul-drum-expres-bacau-piatra-neamt-titular-compania-nationala-de-administrare-a-infrastructurii-rutiere-sa)
Mersi pentru linkurile de la ANPM (si aici, si pe BN-Vatra Dornei). Insa linkurile nu se deschid deloc (eroare 504, sau mesaj ca pagina nu este available si sa folosesc old-anpm). E doar la mine problema sau asa "bine" e construit site-ul ANPM?
Din păcate site-ul ANPM este varză foarte capricios. Și eu trebuie să dau refresh/ încerc de câteva ori până se încarcă. Am observat că seara merge mai greu.
QuoteCompania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., anunţă publicul interesat asupra depunerii raportului privind impactul asupra mediului, studiului de evaluare adecvată și a studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă pentru proiectul "Drum expres Bacău – Piatra Neamț", propus a fi amplasat în județele Bacău și Neamț.
Tipul deciziei posibile luate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului poate fi emiterea acordului de mediu sau respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu.
Raportul privind impactul asupra mediului, studiul de evaluare adecvată și studiul de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă pot fi consultate la sediul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din Splaiul Independenţei nr. 294, sector 6, București și la sediul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. din Str. Dinicu Golescu, nr. 38, Sector 1, București, în zilele de luni- joi, între orele 08.00 – 16.00 și vineri între orele 08.00 – 14.00.
Documentele menționate sunt disponibile și la următoarea adresă de internet: www.anpm.ro/Reglementări/Acordul de mediu/Documentații procedura EIA și EA.
Dezbaterea publică a raportului privind impactul asupra mediului, studiului de evaluare adecvată și a studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă va avea loc la:
Piatra Neamț, jud. Neamț, locația/adresa – Sediul Consiliului Județean Neamț, Strada Alexandru cel Bun, nr. 27, Sala de ședințe Ion Creangă, tel: 0233212890, în data 09.01.2024, începând cu orele 10:00;
Zănești, jud. Neamț, locația/adresa – Căminul Cultural, Strada Națională, nr. 198, tel: 0233283470, în data 09.01.2024, începând cu orele 14:00;
Racova, jud. Bacău, locația/adresa – Sediul Primăriei, Strada Avicola, nr. 5, Sala de ședințe, tel: 0234269501, în data 10.01.2024, începând cu orele 10:00.
Publicul interesat poate transmite în scris comentarii/opinii/observații privind documentele menționate la sediul autorității competente pentru protecția mediului – Agenția Națională pentru Protecția Mediului din Splaiul Independenței, nr. 294, Sector 6, București sau la adresele de e-mail office@anpm.ro, autorizari@anpm.ro până la data de 08.01.2024.
CNAIR (http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/anunturi/anunturi-de-mediu/anun%C8%9B-public-38)
QuoteStudiul de fezabilitate pentru Drumul Expres Bacău – Piatra-Neamț, aproape de finalizare
Astăzi, Consiliul Județean Neamț a găzduit o dezbatere publică în cadrul procedurii de obținere a acordului de mediu pentru realizarea Drumului Expres Bacău – Piatra-Neamț, alte două astfel de întruniri urmând a avea loc în comunele Zănești și Racova (Bacău).
Conform graficului de realizare a proiectului, cel târziu spre sfârșitul lunii martie urmează a fi predat studiul de fezabilitate către CJ Neamț.
,,Consiliul Județean Neamț are un protocol de colaborare cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pentru realizarea acestui drum expres, esențial pentru zona noastră, întrucât va atrage dezvoltarea economiei județului, creșterea nivelului de trai al cetățenilor și a nivelului investițiilor. Nu în ultimul rând, se va îmbunătăți confortul participanților la trafic. Implicarea instituției noastre în acest proiect este una semnificativă, având în vedere că am urmărit îndeaproape fiecare etapă de până acum: am participat la ședințele tehnice de progres, am emis certificatul de urbanism, ne-am implicat în predarea amplasamentului după stabilirea traseului drumului, am făcut demersuri pentru obținerea avizelor și acordurilor și pentru organizarea de consultări publice. După obținerea studiului de fezabilitate, vom încheia un nou protocol de colaborare cu CNAIR, prin care vom urmări procedura de proiectare și achiziție a execuției lucrărilor, vom urmări derularea investiției și vom recepționa proiectul", a declarat Adrian Păduraru, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.
Lungimea Drumului Expres Bacău – Piatra-Neamț va fi de 51 de kilometri. Traseul va traversa 15 localități, din care zece din județul Neamț: Cândești, Costișa, Rediu, Borlești, Podoleni, Zănești, Roznov, Săvinești, Dumbrava Roșie și Piatra-Neamț. Prin proiect vor fi realizate cinci noduri rutiere, pe A7, la Racova (Bacău), Podoleni, Săvinești și Piatra-Neamț. De asemenea, se vor realiza șapte poduri, șapte viaducte, 18 pasaje, 105 podețe, un centru de întreținere și control și două spații de servicii.
,,În circa două luni vom avea studiul de fezabilitate și vom vorbi de alt nivel al implementării proiectului! Este o investiție extrem de necesară pentru județul nostru și de aceea alături de colegii din Consiliul Județean urmăresc cu deosebită atenție acest proiect. Cu un drum expres la nivel de autostradă, circulația între municipiul Piatra-Neamț și Bacău se va desfășura în cele mai bune condiții. Vorbim de reducerea timpilor în trafic și de evitarea circulației prin localități, cu limitări de viteză și toate inconvenientele aferente. Îmi doresc să parcurgem cu ușurință etapele prevăzute de lege și cât mai repede cu putință să fim martori la începerea lucrărilor pentru viitorul drum expres, prin care va fi pusă la punct o altă ieșire din județul Neamț", a precizat Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.
https://www.ziarpiatraneamt.ro/studiul-de-fezabilitate-pentru-drumul-expres-bacau-piatra-neamt-aproape-de-finalizare?fbclid=IwAR0g2Iau0gWTMZXma54hlw1uM4aEGw7pHVk-AmdGTv4-9Y897LDYNhvqwmc
nu înțeleg de ce nu l-au făcut până la Roman ( vreo 30 km) ca să îl lege cu A7 și să aibă legătură și cu Iași
Sau macar sa il duca pana in A8 la Tg Neamt.
P.S: politic, tot Bacaul a impins proiectul asta, ca si a13 Bacau-Brasov. Pe vremea cand unii aveau "viziunea" ca Bacaul va fi "capitala" Moldovei
ei, interesul e să vină spre sud, Bacău, București, de asta mă gândesc că până în A7 ar fi un compromis acceptabil, că ies vreo 20 km în plus în total dar ai legătură și spre Iași și spre București pe autostradă cu doar 30 km de construit în loc de 50 ...
Scopul este să lege Bacău de Piatra Neamț. In prezent se merge 60 km pe un DN doar prin localități. DEx-ul va avea rolul unei "centuri" pentru localitățile respective.
asta știu, am fost și eu pe traseul ăsta, dar și în varianta propusă de mine tot la Bacău ajungi, vreo 70 de km din care 30 pe DE+ 40 pe autostradă, să zicem 45 de minute... cu drum expres direct probabil vreo 30 de minute...
cum putea sa iasa pe la Roman, cand scopul SF-ului a fost sa legi cat mai bine Bacaul de Piatra Neamt?
Aici este mare prostie a CNAIR-ului nostru. Proiectele lor sunt gandite doar pentru a bifa scopul proiectului in sine. Degeaba pun ei conditia sa se asigure conectivitatea cu reteaua existenta, scopul principal ipinge toate proiectele intr-un singur sens.
Pe acelasi principiu, DX-urile Buzau-Braila si Focsani - Braila vor fi facute pe cel mai bun traseu care conecteaza respectivele 2 orase, chiar daca asta inseamna ca dezavantajeaza traficul de lung parcurs: Bucuresti-Buzau-Braila-Galati sau Bacau -Focsani - Braila.
Aceeasi problema e si la A13: Conecteaza A1 cu Fagaras pe traseul cel mai bun, dar cel mai prost pentru Sibiu - Fagaras
Asa si aici. Un "ocol" pe la Roman ar fi dezavantajat traficul BC-PN. Avantajul pt traficul Suceava/Iasi/Roman - Piatra Neamt a fost ignorat complet.
Si bineinteles, evita orice arie protejata, chiar daca de multe ori vorbim de un impact minor, dar in felul asta scapa de cateva avize care i-ar putea obliga sa puna 2 poduri si niste panouri fonoabsorbante in plus, si prefera sa ocoleasca 5 km.
^^Da, pe varianta propusă de tine ajung la Bacău cei din Piatra Neamț. Dar cei de la sud ( Dumbrava roșie, Săvinești, etc) unde mai e ceva producție/logistică tot prin sate ar merge.
acum... eu nu sunt din zonă, dar mă gândesc că nu vor fi resurse să facă încă o legătură bună cu A8 pentru Iași. În teorie ei cei din Neamț trebuie să știe mai bine, dar nu cred că poți să ignori iminența A7. Pentru celelalte localități de pe traseu va fi un trafic mai lejer și probabil se vor găsi diverse soluții punctuale, centuri ocolitoare de pildă... Sigur că ideal e să faci șosele de viteză în toate direcțiile dacă te țin băierile pungii. Am mai zis mai demult cu alte prilejuri că după ce terminăm "primul val" de autostrăzi (cam cele deja în construcție) probabil că s-ar impune un program de centuri ocolitoare care ar rezolva în mare măsură traficul de legătură, nu are nevoie de mai mult și probabil că nici în viitorul previzibil nu va fi necesar mai mult ...
Din Piatra Neamt sunt aproximativ 40 de km pana la viitorul nod de pe A7 de langa Roman si aproximativ 35 de km pana la viitorul nod de pe A8 de langa Targu Neamt. Deci spre Iasi vor fii doua* variante aproximativ similare, vei avea de unde alege. Cum se prezinta acuma cele doua DN-uri? Oare cu unele variante de ocolire la localitatile de pe traseu ajungem la ceva decent?
*Chiar 3, daca consideram si varianta ocolita pe DX pana la Bacau.
Motive pentru care drumul expres merge direct la Bacău.
1. Relieful între Piatra Neamț și Roman este foarte variat, dealuri peste dealuri. Cine conduce pe acolo știe ca execuția ar fi mult mai grea decât spre Bacău.
2. Bacău are aeroport și un drum direct de 30 de minute este extrem de atrăgătoare pentru învestitori
3.A7 va fi gata cu minim 5 ani înaintea A8 și conexiunea spre București e foarte importantă
4. Până la Roman DX ar fi avut cca 50 de km și alți vreo 40 până în Bacău. Nu văd cum ar fi mai interesant și mai ușor de făcut un drum dublu ca și km și timp parcurs ?
5. După cat de denivelat e relieful spre Roman, costurile ar fi fost duble, cel puțin.
6. Agomerarea urbană spre localitățile din zona Bacău e mai mare, deci mai mulți cetățeni pot beneficia de infrastructura și mai mulți investitori pot găsi mai ușor muncitori pentru eventuale fabrici.
Am avut bunici în zona Roman și am făcut de sute de ori drumul ăsta. Îl știu foarte bine.
E un calvar să mergi pe acolo.
Iarna se înzăpezește imediat.
Opțiunea spre Bacău e corectă.
Ar trebui extins și spre TG Neamț,
Spre viitoarea A8.
Exista vreo sansa sa vedem DX-ul scos la licitatie in urmatoarea perioada? Este prins in vreun exercitiu financiar? Care va fi sursa fondurilor?
Cred ca e un drum f important, eu sunt din Piatra-Neamt si merg lunar catre Bucuresti si PN-Bacau e un calvar, practic nu poti scoate medie mai mare de 50-60 km/h pana la Bacau, e plin de localitati si carute, treceri la nivel cu calea ferata, e ca si cum ai merge printr-un sat continuu. Bacaul este cel mai apropiat aeroport de Piatra-Neamt, sunt multi plecati din zona in strainatate si va fi o gura de aer pentru cei ce vin din afara. In plus sunt si multi turisti care vin din zona Bucuresti/Constanta/Focsani/Galati etc catre PN si cand va fi gata A7, ii va ajuta mult.
Intr-adevar un DX spre Roman (poate cu o conexiune spre A8 Iasi) ar fi fost o idee buna insa probabil pe viitor cand o sa se mai regleze traficul. Dupa cum zicea si colegul de mai sus, drumul spre Roman se inzapezeste destul de usor iarna si trece prin multe vai, implicit costuri mai mari. Avantajul la DN15D PN-Roman e ca e destul de calitativ (a fost reasfaltat acu cativa ani) si liber, multi folosesc varianta DJ208G spre Hanul Ancutei cand merg spre Iasi si astfel se mai elibereaza din trafic, sunt si multe zone fara localitati unde poti merge intins.
Pana se face DX-ul spre Bacau - cand o sa vin din Bucuresti cred ca o sa folosesc A7 pana la Roman (nodul de la Horia) si apoi o sa merg pe DN15D pana la PN, prefer sa ocolesc inca 30-40 km pe autostrada in confort si viteza si sa merg apoi inca 30 min pe un drum mai liber decat sa vin prin Bacau, sa stau prin localitati sa depasesc carute.
Pe viitor ar trebui gandita o conexiune mai rapida catre A8, drumul DN15C spre Tg-Neamt este ok ca si calitate insa destul de aglomerat, sunt multi care fac naveta dinspre satele de langa PN, plus ca vara sunt multi turisti care viziteaza manastirile si cetatea.
Ma tem ca daca se externalizeaza executia DX PN-BC la CJ nu cred ca o sa se miste cine stie ce, cam toate proiectele sunt blocate de cand a "plecat" "depresivul cu tendinte sinucigase" :lol: Arsene de la conducerea CJ. Sper sa nu aiba soarta spitalului nou din Piatra Neamt care avea finantare prin PNRR si unde nu s-a mai miscat nimic pe motiv de lipsa de fonduri pt cofinantare si datoria publica prea mare.
@123MD Argumentele sunt probabil valide în mare parte (am zis că nu locuiesc în zonă deci nu prea pot vorbi în numele celor de acolo), dar evident că nr4 nu: de la Roman la Bacău va fi A7 deci nu mai trebuie construit nimic, asta era ideea. Drumul expres vine aproape paralel cu autostrada și eu am propus să fie perpendicular, deci mai scurt. Poate meritau studiate și niște variante intermediare.
Salutare tuturor, sunt unul dintre oamenii care așteaptă acest drum de foarte mult timp. Călătoresc de câteva ori pe an între București și Piatra Neamț și vă spun că de la Bacău la Piatra pe actualul DN este un calvar. Pur și simplu este un drum foarte periculos, plin de căruțe, bicicliști și pietoni deoarece drumul trece numai prin localități.
Din păcate așezarea orașului Piatra Neamț în această depresiune nu avantajează deloc, fiind cumva ca o fundătură. Traseul prin Bicaz spre Ardeal nu e cel mai prietenesc și se adresează în general doar vehiculelor mici, nu și pentru camioane. Până la realizarea A8 tot spre Bacău vor circula mai mult și mărfurile și persoanele.
Varianta acutuală de traseu a DEx probabil nu e cea mai bună, însă după umila mea părere consider că traseul ales ce trece de-a lungul Bistriței prin câteva bazine mari de populație va face o legătură mult mai bună cu Bacăul (aeroport), sudul Moldovei și în final București.
Nu cred că o variantă de traseu spre Roman ar fi fost mai bună. Actualul drum Piatra - Roman este ok, se circulă bine și nu trece decât prin câteva localități. Când fi fi gata A7 și voi circula de la București la Piatra, voi proceda așa cum a spus și colegul akacrys, respectiv voi ieși de pe A7 la Roman și voi continua drumul spre Piatra pe DN 15D.
Nici drumul către Tg. Neamț (A8) nu este așa rău cum e cel spre Bacău. Este adevărat că traficul este intens, însă se poate ajunge la A8 în condiții cât de cât ok.
Problema în acest moment este că proiectul DEX Bacău - Piatra este întârziat și nu știu dacă mai sunt persoane care să tragă sfori la CNAIR pt. acest proiect.
Sper din suflet să apuc ziua să circul pe acest DEx
Inca un proiect unde proiectantul isi bate joc de cetateni cu complicitatea CNAIR/MT si pot sa ghicesc iar "motive de mediu" . Cand acest ocol inutil aduce mai multa poluare mediului . Facem iar o cocoasa si legam acest DX de A7 intre Filipesti si Dumbrava . O mare ineptie . Varianta optima era intre Dumbrava si BOgdan Voda . In felul acesta deserveste doar traficul Piatra - Neamt cu destinatia la sud de Bacau . Traficul Piatra Neamt - Bacau va iesi la Racova de pe DX si va continua pe DN15 cu o intrare in Bacau pe 2 benzi, cu bariera CF (nu au fost in stare in 30 de ani sa faca un pasaj) . Zona de nord a Bacaului este paralizata la orele de varf . DN15 dupa cum mentioneaza colegii, localitate 90% , treceri CF , aglomerat , viteza medie foarte scazuta cu multe viraje la stanga, etc . Se rezolva doar partea de la Rahova spre Piatra - Neamt . Daca tot se vroia o legatura intre 2 resedinte de judet , puteau lega acesta DX in A7 (varianta de vis) la sud de Bacau si uite asa mai aveam 2 posibilitati pentru descarcare in oras DN2G si DN11. Este destul trafic de naveta , turistic, tranzit si de marfa.
Lipsa de viziune si la capatul de la Piatra Neamt . Era atat de greu sa faca SF pana in A8 ? Din moment ce vom avea gata cateva tronsoane din A3 si A8 (chiar si fara partea montana) , mult trafic va urma acest traseu . Este o distanta scurta de la Targu Neamt la Piatra Neamt cu o densintate demografica destul de mare .
Macar de proiectau varianta cu rosu . De portocaliu oricum nu aveam curaj sa visez
(https://i.imgur.com/bdXdHCC.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Varianta cu portocaliu e nefezabila de la Hemeius in jos:
- Plaforma industriala
- Depozit de apa
- tai 3 localitati in 2
- mai ai si un poligon de tancuri. daca nu ma insel, e si ceva depozit de armament pe acolo.
varianta rosie tot prin ceva baza militara trece, plus ca intre unitate si DN2 e un depozit de gaze.
Pt varianta rosie , UM este in spatele la Bogdan Vodă, între DN2 si lunca Bistritei.
Comparația între un drum spre Roman sau Bacău e normală când te uiți pe hartă. De sus.
În teren lucrurile stau complet diferit.
Începând cu ieșirea spre Girov și continuând spre Valea Mare ai niște vai și niște dealuri abrupte, pe care un DX ar fi costat de 5-6 ori mai mult decât pe drumul spre Bacău.
Era o provocare uriașă pentru un constructor. Văd ce se întâmplă pe DX Craiova Pitești, abia se târâie constructorii pe dealuri și vai.
Nici nu intră în discuție, nu ai ce să compari în termeni de cost eficiență.
Satele spre Roaman sunt puține, depopulate, fără nici o miză economică pentru investitori.
Bacăul are aeroport internațional
Spre Bacău sunt comune mai bogate, mai populate. Ai unde găsi muncitori pentru eventuale fabrici.
E ieșirea cea mai rapidă spre București.
Spre Roman iarna e un calvar să circuli. Se înzăpezește des.
Cum spuneam, am făcut drumul de sute de ori. Am rude în zona Dulcesti Roman și cunosc foarte bine situația traficului.
Proiectează e întârziată 4 ani pentru ca a fost câștigată de o firmă mizerabilă, Search Corporation.
Niște incompetenți. Sunt 16 acte adiționale.
Neamțul nu are forță politică.
Pentru noi nu negociază nimeni.
La Oradea se fac drumuri pe bandă rulantă dar acolo e Bolojan.
Noi l-am avut pe Arsene.
Te uiți la spitalul județean și înțelegi.
Partidele parașutează din țară parlamentari fără legătură cu județul.
Probabil prin Aprilie va fi gata studiu de fezabilitate.
Imediat ar trebui scos in SEAP proiectare și execuție.
6 luni proiectare și 24 de luni execuție.
Ideal ar fi să câștige UMB dar cred ca sunt șanse mici. UMB e sufocat de A7.
La ce noroc are orașul nostru, cel mai probabil vor câștiga niște turci care își vor bate joc de proiect.
Nu are rost sa ne imbatam cu apa rece . Opinia personala : nu vom avea scos la licitatie in urmatorii ani nimic si cred ca prioritatile sunt altele . Cu toate ca mi-as dori enorm. Fac destul de des drumul .
Deja se zvonește că nu sunt sustenabile bugetar loturile deja contractate sau aflate în licitație! Iar dacă mai rămâne ceva, ce șansă ar avea la concurență cu Moțca-Lețcani (sau chiar cu orice alt lot de pe A8)? Cu Pașcani-Suceava?
Pentru a iesi din izolare Piatra are nevoie de:
1. DX Pitra Bacau
2. Piatra Roman
3. Piatra Targu Neamt.
Piatra este totusi o capitala de judet, si costul acestor trei drumuri nu ar fi chiar atat de prohibitive.
Nu neaparat dx cu 2 benzi pe sens dar pe celelalte doua, macar 1+2 benzi alternative.
Pentru cei ce vor merge de la Bacau la Piatra prin Roman, vor ocoli doar 20 km iar timpii medii pe aceasta distanta vor fi de 50-60 minute.
DX-ul asta nu ar fi fost mai logic sa fie Bacau - Tg. Neamt via Piatra Neamt? Asa rezolvi traficul catre sud (via A7), dar si cel catre vest (Bors via A3) si est (Iasi via A8) sau nord (Suceava via A7). Normal ar fi ca acest nou drum sa fie un fel de ocolitoare cu drumuri de legatura catre oras, construit de asa natura incat sa stimuleze folosirea lui in detrimentul DN-urilor.
Formularul pentru prezentarea soluţiilor de rezolvare a problemelor semnalate de publicul interesat în ceea ce privește proiectul ,,Drum expres Bacău – Piatra Neamț" (http://www.anpm.ro/documente-procedura-eim-si-ea/-/asset_publisher/Wzb2ztRkJWtj/content/formularul-pentru-prezentarea-solutiilor-de-rezolvare-a-problemelor-semnalate-de-publicul-interesat-in-ceea-ce-priveste-proiectul-drum-expres-bacau-pi)
^Vezi ca linkul face figuri, aici e direct documentul : https://www.anpm.ro/documents/12220/81366513/Raspunsuri+Anexa+nr.+5.O.pdf/7c93de15-3215-48f9-8fad-b936e911d386
A fost aprobat studiul arheologic.
A fost desemnat auditor pentru studiul
De siguranța rutieră.
Naiba să le ia de studii ca nu se mai termina.
Data finalizării 09.09.2021 (TERMEN INITIAL)
08.07.2024 CONFORM AA NR. 17
Deja e bataie de joc. Dureaza mai mult SF-ul decat constructia in sine.
Directorul CNIR, un anume domn Pistol, a declarat ieri la lansarea candidaților PNL Neamț ca în maxim o lună studiul de fezabilitate va fi gata. Ca autorizația de mediu va fi emisă zilele viitoare și ca până la sfârșitul anului se va licita execuția.
Pe de alta parte, într-o ședință la ministerul transporturilor s-a spus ca sunt probleme cu studiul de fezabilitate din cauza unor titluri de proprietate.
Așteptăm și vedem.
Poate campania asta electorală ne va ajuta puțin.
Poate prin PPP. De-abia așteaptă qatarezii să arunce cu banii. :lol:
Si asa a mai trecut o luna.. S-a mai auzit ceva de studiul de fezabilitate?
Revenim într-o lună💪🏻💪🏻
Sau eventual înainte de prezidențiale/parlamentare.
Nimic.
E vina firma de proiectare care e varza.
Cristian Pistol pe Facebook:
QuoteÎncă un #drumdemareviteză din #Moldova prinde contur!
Am avizat astăzi în Consiliul Tehnico Economic (#CTE) al #CNAIR indicatorii necesari comstrucției Drumului Expres #Bacău - #PiatraNeamț.
Acest nou drum de mare viteză va avea o lungime de 51 de km și va asigura legătura între #A7 (secțiunea Bacău – Pașcani), #DN2 și #DN15.
Pe traseul care va tranzita județele Bacău și Neamț vor fi construite inclusiv:
- 6 #viaducte
- 17 #pasaje
- 7 #poduri
- 2 #spațiideservicii
- 1 #CentrudeIntretinereșiCoordonare
- 5 #nodurirutiere (Nod rutier A7, Nod rutier #Racova, Nod rutier #Podoleni, Nod rutier #Savinești și Nod rutier #PiatraNeamț).
Construcția acestui nou #drumexpres va fi finanțată prin fonduri europene nerambursabile (#ProgramulTransport).
#constructii #infrastructura #dezvoltare #investitii #CristianPistol
Chiar nu inteleg rostul hashtagurilor folosite excesiv...
Link Facebook (https://www.facebook.com/share/p/xxicPx3Dkxu4fEMo/)
Dupa opinia mea ar trebui ca (pe viitor) sa se prelungeasca acest drum expres de la Piatra Neamt la Targu Neamt. Asa se va crea o legatura continua a orasului Piatra Neamt cu A7 si A8.
Anunţ public privind decizia de emitere a acordului de mediu
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA anunţă publicul interesat asupra deciziei de emitere a acordului de mediu pentru proiectul "Drum expres Bacău – Piatra Neamț", propus a fi amplasat în județele Neamț și Bacău.
Proiectul acordului de mediu și informaţiile relevante pentru luarea deciziei pot fi consultate la sediul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din Splaiul Independenței, nr. 294, Sector 6, Bucureşti, în zilele de luni - joi, între orele 8.00–16.30 și vineri, între orele 8.00–14.00, precum şi la următoarea adresă de internet www.anpm.ro/Reglementari/Acordul de mediu/Drafturi acte reglementare.
Observaţiile/contestațiile publicului se primesc la sediul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din Splaiul Independenței, nr. 294, Sector 6, Bucureşti, în termen de 10 zile de la data publicării anunţului pe pagina de internet a autorităţii competente pentru protecţia mediului.
CNAIR (http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/anunturi/anunturi-de-mediu/drum-expres-bac%C4%83u-%E2%80%93-piatra-neam%C8%9B-0)
QuoteConsiliul Tehnico Economic al Ministerului Transporturilor a avizat joi indicatorii necesari construcției Drumului Expres Bacău – Piatra Neamț, a anunțat ministrul Sorin Grindeanu. Pentru lansarea licitației (proiectare și execuție), urmează aprobarea la Ministerul Dezvoltării și apoi în Guvern.
economedia (https://economedia.ro/drumul-expres-bacau-piatra-neamt-consiliul-tehnico-economic-din-ministerul-transporturilor-a-aprobat-indicatorii-studiul-de-fezabilitate-a-durat-4-ani.html)
Eu nu am gasit nicaieri daca a fost obtinut Acordul de Mediu
Nu a fost emis, dar e foarte aproape. Citește mai sus. Se așteaptă observațiile publicului și apoi se emite.
Drumul Expres Bacău-Piatra Neamț
https://economedia.ro/drumul-expres-bacau-piatra-neamt-a-primit-acordul-de-mediu.html
Drumul Expres Bacău-Piatra Neamț, care va avea o lungime de 51 kilometri, a primit Acordul de Mediu din partea Ministerului Mediului, Apelor Apelor şi Pădurilor (MMAP), prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).
CNAIR a aprobat pe 30 mai 2024 indicatorii tehnico-economici pentru Drumul Expres Bacău-Piatra Neamț. Drumul de mare viteză va avea o lungime de 51 kilometri și va asigura legătura între A 7 Autostrada Moldovei, DN 2 și DN 15. Proiectul Drumului Expres Bacău-Piatra Neamț a fost transferat de la CNAIR la noua Companie de Autostrăzi (CNIR-Compania Națională pentru Investiții Rutiere), dar rămâne de văzut dacă licitația pentru proiectare și execuție va fi lansată de CNAIR sau CNIR. Realizarea Studiului de Fezabilitate a durat aprox. 4 ani, contractul fiind semnat încă din ianuarie 2020 cu Asocierea Search-Egis pentru 9 milioane lei și o durată de 18 luni.
,,Proiectul se încadrează în prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a avut nevoie de Acordul ANPM, pentru că se desfăşoară pe teritoriile a 15 unităţi administrativ-teritoriale aflate în două judeţe: Bacău şi Neamţ. Punctul de început al drumului expres se află la km 8 + 400 al autostrăzii Bacău – Paşcani şi este proiectat pentru o viteză de 120 km/ oră, pe două benzi de circulaţie pe fiecare sens de mers. Pe lângă partea carosabilă propriu-zisă a drumului expres, proiectul include noduri rutiere, poduri, pasaje şi viaducte, implicând lucrări de consolidare, hidrotehnice, pentru scurgerea apelor şi lucrări de mediu, precum şi amenajări de parcări, spaţii de servicii sau centru de întreţinere şi coordonare", spune Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele ANPM.
S-a publicat și pe site-ul ANPM acordul de mediu (http://www.anpm.ro/acorduri-de-mediu/-/asset_publisher/tA8BWBz8WZl0/content/acordul-de-mediu-pentru-proiectul-drum-expres-bacau-piatra-neamt-titular-compania-nationala-de-administrare-a-infrastructurii-rutiere-sa).
Indicatorii tehnico - economici ai Drumului Expres Bacău - Piatra Neamț au fost avizați joi și în cadrul Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe, au spus pentru ECONOMICA.NET surse oficiale.
Contractul pentru Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț prevede ,,10 luni pentru proiectare, 38 de luni pentru execuție și cel mai important: un singur lot, de 51 km, care va fi cel mai lung din România", au explicat surse oficiale pentru ECONOMICA.NET.
(https://i.imgur.com/8XxZ8rU.jpeg)
economica.net (https://www.economica.net/drumul-expres-bacau-piatra-neamt-3_758123.html)
Foarte interesant cum nu se face A3 Brasov - Tg Mures (171 km) pentru ca se poate ocoli pe la Sibiu/Sebes/Turda (349 km) in schimb se face Bacau - Piatra Neamt (63 km) pentru a nu ocoli pe la Roman (Bacau-Roman-P.Neamt 87.5 km).
PS Distantele sunt pe actualele DN.
30 mil EUR/km pentru un DEx intr-o zona relativ plata, fara mari structuri (vad pe harta API doua traversari ale raului Bistrita). Unde am ajuns, maica? In ritmul asta dam faliment numai platind avansul
Ia valoarea C+M fara TVA. Deci 25 milioane euro/km.
Pentru lansarea licitatiei (daca va fi lansata vreodata) mai este nevoie si de aprobarea indicatorilor prin HG.
@HerculeFoarte proastă și neinspirată comparația ta. E un trafic așa mare între Brașov și Tg. Mureș care să necesite un nou drum? Care ar fi scopul unui astfel de drum? O să fie autostrada până la Făgăraș în primă fază, iar până la Brașov sunt aprox 60 de km pe E68 de la Făgăraș.
Scopul DEx Piatra - Bacău este să lege în primul rând Piatra Neamț de A7, care din cauza poziției sale geografice este oarecum izolat și să ușureze traficul dintre cele 2 orașe care pe actuala rută (DN15) este
ÎNGROZITOR. Transportul de marfă și călători va fi mult îmbunătățit odată cu acest Dex.
Ma asteptam la o replica, dar speram la o replica argumentata. Caps si bold nu sunt argumente!
Vladel, am scris un mesaj foarte simplu care include o comparatie cu cifre exacte. Iti inteleg frustrarea dar incearca sa te focusezi pe mesajul propriu zis si nu pe faptul ca eu nu as dori (sic) DEx la PN. Daca poti...
* Cine ar merge pe A3 Brasov-Targu Mures? Toata Transilvania de nord, incluzand Cluj, Oradea, Tg Mures, Bistrita, Satu-Mare, Baia-Mare plus iesirea spre Ungaria/Slovacia/etc. Pe de alta parte cine merge pe un DEx care se infunda in Piatra Neamt in afara de localnici? Si aceia circuland doar dinspre sud. Nu socotim populatia ca aici PN pierde doar comparand cu TgMs.
* Pe de alta parte nu inteleg de ce ai introdus Fagarasul in discutie. Cu ce ma ajuta ca sunt doar 60 km pana la Brasov cand eu nu vreau sa ocolesc 350 km prin Sibiu, fie ei si pe autostrada. Iar la drept vorbind intre Piatra Neamt si Roman/A7 sunt 50 km. Deci?
@Hercule am tot citit cum că e vina moldovenilor că votează nu știu cum de 30 ani și de asta nu se face nimic în Moldova. Acum, fără a dori să nu se facă în alte zone, sper să se demareze cât mai repede procedurile de licitație pentru DX Bacău Piatra Neamț, ba mai mult, sper să vină UMB la licitație, așa aglomerat cum e acum. Om duce-o noi și pe asta, vom accepta și întârzieri dacă e, să meargă alții care lucrează mai bine în restul țării și să rămână UMB aici în Moldova, chiar nu e nicio problemă pentru mine, dimpotrivă.
^Ah da, mentalitatea fanului infocat: contractele si termenele nu conteaza, dezvoltarea economica nu conteaza, vietile omenesti pierdute datorita intarzierii unui constructor nu conteaza, sunt romani de-ai mei si parerea mea e cea mai importanta si nu ma intereseaza de alte argumente pentru ca nu le accept. Am ratat ceva ? :lol:
Nu, ai descris perfect. Vezi că nu accept lecții de anti-UMB-ism, pentru că sunt mulți care încă trăiesc din imaginile date în premieră de mine, video + foto, inclusiv pe forum aici, cu rosturile sărite la A7 centura Bacău. Tot citează din alea după ani și ani. Dacă vrei teme grele cu UMB, discutăm de acum minim 15-18 ani, nu acum. Nu suntem toți tineri. Altfel, cum e Strabag la Satu Mare la pod? patru - cinci ani și încă numărăm? Hai să nu ducem discuția în zona aia, că avem muniție destulă, cu toată lumea. Coborâm nivelul.
@MihaiD (pt postul de pe pagina anterioara)
Mai fratilor, nu va puteti concentra pe un text fara a pleca in balarii?
Treaba voastra cum votati si din partea mea sa faca drum expres Trifesti-Climesti ca nu ma deranjeaza.
Doar sa-mi explici logica de ce e mai necesar DEx asta decat A3. Ce avantaj aduce tarii un drum dedicat unui oras de 80000 locuitori fata de un segment din A3?
^^Cred ca singur cobori nivelul fara sa iti dai seama cu atata dragoste patriotica. Faptul ca ai filmat sau fotografiat ceva din proprie initiativa nu te face sa ai dreptate in orice privinta. Daca la varsta pe care o pretinzi inca nu stii asta, cat traiesti inveti. Cam toate firmele care lucreaza la noi au/au avut intarzieri, insa nu am auzit pe nimeni sa le ia apararea sau sa vorbeasca la plural cand le critica/sustin cum o fac sustinatorii umb, indiferent din ce tara vin firmele alea. Serios, e ca o chestia MAGA asta.
Faptul ca majoritatea sustinatorilor umb nu isi dau seama arata de fapt nivelul, coborat sau nu.
A expus un alt membru al comunitatii niste argumente pentru lipsa de viziune a statului roman legata de acest drum si de lipsa unor prioritizari la nivel national si in loc sa existe o discutie pe argumente, ai dus-o direct in "lasa sa ia tot ai nostri, ca noi (care noi?) am rabdat pana acum si vom mai rabda oricat e nevoie pentru ca firma "noastra" sa faca profit". Cam asta e nivelul, din afara privit. Ca unii accepta sau nu, e alta discutie.
^^
@Hercule - ,,scăderea decalajelor de dezvoltare" dintre regiuni, formulare care e și ea prezentă în MPGT, alături de cele legate de MZA, RIR și altele.
@HerculeDin nou pui întrebarea greșită și anume ,,
De ce e mai necesar proiectul x decât y?". Voi încerca să explic logica. Orice drum expres sau autostradă, indiferent de zona în care se face, aduce avantaje sistemului de transport al țării în ansamblu. Pe de altă parte, proiectul ăsta de drum expres va fi ca o gură de oxigen pt. toată zona pentru că el nu va deservi doar orașul Piatra Neamț, ci județele Neamț și Bacău (apeox. 1 milion de locuitori). În primul rând e o problemă cu scoaterea mărfurilor care se produc în județ, aspect ce influiențează costurile pt. companii. În al doilea rând facilitează dezvoltarea turismului local. CUm? Simplu, turiștii ajung mult mai repede și în siguranță la toate obiectivele turistice din județ. Orice proiect de infrastrtuctură conduce la dezvoltarea unor noi afaceri în zonă, noi locuri de muncă, întoarcerea în țară a celor plecați peste hotare (și crede-mă că sunt mulți). În concluzie se va dezvolta zona din multe puncte de vedere.
Ești împotriva unui amărât de proiect de 60 de km de drum expres, în loc să îți canalizezi energia să susții un proiect care este de interes pentru tine, asta deși regiunea istorică Transilvania este cea cu cei mai mulți km de drum expres și autostradă.
partea dinspre bacau (20Km) arde, trebuia inceputa treaba de la pendemie...
2 benzi care sunt si servitute pentru casele de-a lungul celor 60 km nu sunt de ajuns.
partea dinapre bacau trebuie scoasa urgent la licitatie, restul mai poate astepta, dar max 1-2 ani... ideea e ca la momentul inaugurarii primului lot si restul sa fie in lucru... nu-i alta cale.
Si cat la suta din traficul ala NU are treaba in Bacau? Altfel spus, dupa ce vei fi construit acel lot de 20 de km, cati crezi ca il vor folosi? Doar cei care au treaba spre Iasi sau Bucuresti, dar grosul traficului actual (ala care are nevoie de acces inclusiv in curtile despre care pomenesti), va aglomera tot DN15 caci ei au treaba in BC, nu in alta parte.
@vladel In fine, nu-mi mai bat capul, e clar ca ai probleme in a intelege un text, oricat de simplu m-am straduit sa-l fac.
Va doresc mult succes si spor constructorilor pentru a intesa Moldova de autostrazi. Dar cand veti merge spre vest tot in gaurile din A3 va veti bloca.
Cred că ți am argumentat, într-un mod pertinent și de bun simț, părerea mea despre necesitatea acestui drum. Tu în schimb, fără să mă cunoști, îți dai cu părerea despre mine și capacitatea de a înțelege un text. Cred că asta spune multe despre tine.
Cred că e suficient.
Astăzi, 19.07 2024, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ:
Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico - economici aferenți obiectivului de investiții ,,Drum Expres Bacău – Piatra Neamț", județele Bacău și Neamț
MT (https://www.mt.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/5395-hg19072024dacrtm)
A7, A8, CF Ploiesti-Suceava, Dx-ul asta.....cam mult in acelasi timp si in aceleasi locuri daca va fi sa fie.
"Noul drum expres Bacău – Piatra Neamț va fi construit cu un efort financiar de peste 1,8 miliarde de euro, potrivit indicatorilor tehnico-economici, în curs de aprobare.
Durata de execuție este prevăzut să fie de patru ani. Autoritățile estimează pentru perioada execuţiei un necesar de 1.800 de angajaţi.
Traseul viitorului drum expres Bacău – Piatra Neamț va avea lungimea de 51 km și va traversa județele Bacău și Neamț, pe teritoriul administrativ al comunelor: Săucești, Berești – Bistrița, Ițești, Racova, Blăgești – din Bacău, iar din județul Neamț: Costișa, Rediu, Borlești, Podoleni, Zănești, Roznov, Săvinești, Dumbrava Roșie, Cândești și municipiul Piatra Neamț.
Punctul de început al drumului expres este prevăzut la km 8+400 al autostrăzii Bacău – Paşcani, la aproximativ 6 km faţă de nodul rutier al Variantei de Ocolire Bacău cu drumul de legătură al variantei, DN2-DN 15.
Proiectul prevedere și realizarea a patru noduri rutiere:
* A7 (km 0+000) ce asigură legătura cu autostrada A7 Bacău – Paşcani
* Racova (km 13+400 – km 14+600) – asigură legătura cu DN 15 Bacău – Piatra Neamţ
* Podoleni (km 33+200 – km 34+200) – asigură legătura cu DN 15 Bacău – Piatra Neamţ
* Săvinești (km 43+000 – km 45+500) – asigură legătura cu DJ 156A
Finanțarea obiectivului de investiții va fi realizată din fonduri externe nerambursabile – Programul Transport (P.T.) 2021-2027 și de la bugetul de stat"
sursa (https://arenaconstruct.ro/drumul-expres-bacau-piatra-neamt-necesita-peste-18-mld-euro-si-1800-de-lucratori/)
^Nu te stresa, in afara de A7 pana la Siret (sper) nu se va mai face nimic in Moldova pana in 2030. Exceptand ce e acum in PNRR.
In ceea ce priveste rutierul cam asta e tot, poate o centura la Podul Iloaiei dar nimic altceva.
Plus CF M500 dar aceea e alta mancare de peste.
Salut! Am tot citit aici pareri anti acest DEX! Si pus in opozitie cu o eventuala autostrada A3 - Brasov - Tg Mures.
Sunt cateva precizari de facut:
1. Exista 2 sau 3 proiecte DEX in Moldova care trebuie sa ofere acces la reteaua de mare viteza rutiera a tuturor capitalelor de judet din Moldova si care nu sunt atasate la A7 sau A8. Vorbim aici de DEX Bacau - Piatra Neamt, DEX Suceava - Botosani, DEX A7- Vaslui si DEX Braila/Galati - Focsani.
2. Proiectul DEX Bacau - P.Neamt nu trebuie pus in antiteza cu proiectul A3 Brasov - Tg Mures. Sunt proiecte care trebuiesc facute impreuna. Din pacate, din ce stiu, A3 Brasov - Tg Mures a fost scos din Master Planul de Transport si inlocuit cu traseul Brasov - Sibiu - Tg Mures. Probabil de asta DEX Bacau - Piatra Neamt (inclus in Master Plan) este prioritizat acum.
3. Sunt convins ca si A3 Brasov - Tg Mures va fi reanalizat si adaugat in Master Plan, probabil insa trebuie putin lobby de la Brasov. La fel si pentru prioritizarea Ploiesti - Brasov, care cam bate pasul pe loc de ani buni.
Pentru primul post pe forum nu ai ales o tema potrivita.
Discutia nu era A3 vs DX-PN, ci:
"Foarte interesant cum nu se face A3 Brasov - Tg Mures (171 km) pentru ca se poate ocoli pe la Sibiu/Sebes/Turda (349 km) in schimb se face Bacau - Piatra Neamt (63 km) pentru a nu ocoli pe la Roman (Bacau-Roman-P.Neamt 87.5 km)."
Moldovenii (cred) care au raspuns au impresia ca am ceva contra noului DX. Repet, e ok sa se faca.
Doar sa nu mai repetati prostia ca e ok sa se ocoleasca 180km pe la Brasov - Sibiu - Tg Mures. In mod similar s-ar putea spune sa nu se faca A8 pentru ca se poate ocoli pe la Tg Mures - Sibiu - Bucuresti - Bacau - Pascani.
Quote from: RazesIesean on July 22, 2024, 03:25:33 PM^Nu te stresa, in afara de A7 pana la Siret (sper) nu se va mai face nimic in Moldova pana in 2030. Exceptand ce e acum in PNRR.
Eu sunt curios daca ai trimis aia 500 lei conform ramasagului caci uite ca sunt in licitatie inca 2 loturi, in afara capetelor prin PNRR. :D
^ Poate explici mâine cum are tot A8-ul asigurată finanțare din PT 2021-2027 cu 2 miliarde de euro rămase (https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=3356.msg455442#msg455442) (în momentul la care vorbim).
Adevarul e ca acest DEx, chiar daca e necesar, nu ,,arde". Dar A8, da, ,,arde" tare!
QuoteAm aprobat, astăzi, în ședința de Guvern, indicatorii tehnico-economici pentru construcția Drumului Expres Bacău- Piatra Neamț (51 km), pentru care au fost alocate 9,13 miliarde de lei (inclusiv TVA).
Noul drum expres trebuie construit în termen de 48 de luni, după semnarea contractului și are ca scop scoaterea traficului greu și de tranzit din municipiile Bacău și Piatra Neamț.
Acest nou obiectiv de infrastructură rutieră face parte din rețeaua primară TEN-T Core, iar construcția lui este finanțată prin Programul Transport (PT) 2021-2027.
S.Grindeanu (https://www.facebook.com/grindeanusorin/posts/pfbid024yWHnYvSmehmrfFeV7gNekgR2BmhEbMLrxekuNGaBoaUJuRexToKRjgjC3ins99Ml)
Începem să inventăm proiecte TEN T CORE? :lol:
QuoteCompania Națională de Investiții Rutiere S.A. pregătește documentația de atribuire pentru lansarea în licitație a contractului de proiectare și execuție pentru Drumul Expres Bacău-Piatra Neamț, proiect care va fi licitat într-un singur lot cu o lungime totală de 51 kilometri. Estimăm finalizarea documentației de atribuire în luna septembrie.
CNIR (https://www.facebook.com/CNIRSA/posts/pfbid0v8yxHRx7w5cLKUpJxjSc94xEUxLUzMyxmpx5hgxJ2VUbuxtT9PkQct8vHfYeKCdwl)
Un singur lot?!?!.... :o
Este perfect pentru Aktor... :lol:
Un proiect perfect pentru UMB. Un singur lot, in Moldova, aproape de sediul lor. Parerea mea e ca nu au cum sa il rateze, o sa liciteze la fel de agresiv ca pe A7.
Poate ajunge la DanlinXXXXXL :-[
Quote from: vladel on July 08, 2024, 11:26:06 AM@Hercule
Din nou pui întrebarea greșită și anume ,,De ce e mai necesar proiectul x decât y?". Voi încerca să explic logica. Orice drum expres sau autostradă, indiferent de zona în care se face, aduce avantaje sistemului de transport al țării în ansamblu. Pe de altă parte, proiectul ăsta de drum expres va fi ca o gură de oxigen pt. toată zona pentru că el nu va deservi doar orașul Piatra Neamț, ci județele Neamț și Bacău (apeox. 1 milion de locuitori). În primul rând e o problemă cu scoaterea mărfurilor care se produc în județ, aspect ce influiențează costurile pt. companii. În al doilea rând facilitează dezvoltarea turismului local. CUm? Simplu, turiștii ajung mult mai repede și în siguranță la toate obiectivele turistice din județ. Orice proiect de infrastrtuctură conduce la dezvoltarea unor noi afaceri în zonă, noi locuri de muncă, întoarcerea în țară a celor plecați peste hotare (și crede-mă că sunt mulți). În concluzie se va dezvolta zona din multe puncte de vedere.
...
Evident că există o platformă industrială Savinești/Roznov care are tote utilitătile sau se pot reface ușor - linii de tensiune legate la linia 220kV de la hidrocentrala Stejaru și cele 10 microhidrocemtrale de pe Bistrița. Exista stație de epurare, canalizare, apă, linie de garare uzinală și în viitor DX.
Platforma oferă aceleași condiții ca cele, de exemplu din Cluj și Oradea, care sunt un exemplu pt Ro.
Totuși nu rezolvă, acest DX, centura Piatra-Neamț, pe direcția Bicaz!
De asemenea prețul este exagerat de mare pt un teren relativ ușor de construit, asta comparativ cu alte tronsoane de autostradă, iar 4 ani este exagerat ca termen de executie.
Vreun update de aceste proiect. Astazi era deadline-ul pentru SF,PT (05.11.2024 CONFORM AA NR. 20)
QuoteConsiliul de Administrație al CNIR a aprobat lansarea licitației pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Bacău-Piatra Neamț
Consiliul de Administrație al CNIR a aprobat, astăzi, lansarea licitației pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Bacău-Piatra Neamț, o investiție de peste 6 miliarde lei (fără TVA).
Drumul Expres Bacău-Piatra Neamț are o lungime de 51 kilometri și va asigura condiții moderne de transport între cele două municipii, reducerea traficului greu și de tranzit în interiorul celor două orașe, precum și legătura municipiului Piatra Neamț la Autostrada Moldovei A7. Contractul va fi licitat într-un singur lot, iar durata de realizare este de 48 de luni (12 luni proiectare și 36 de luni pentru execuția lucrărilor).
Capacități Tehnice :
• 30 structuri (poduri, pasaje, viaducte) cu o lungime totală de aprox. 16 kilometri. Din cele 30 de lucrări de artă, două structuri au peste 1000 de metri, cel mai lung fiind viaductul de 1072 metri la nodul rutier de conexiune cu Autostrada Moldovei A 7, secțiunea Bacău-Pașcani;
• 5 noduri rutiere : nod rutier tip ,,trompetă" -conexiune A7 la km 0, nod rutier Racova pentru conexiunea cu DN 15, nod rutier Podoleni, nod Săvinești și nod rutier Piatra Neamț;
• Spațiu de servicii tip S 3;
• Centru de Întreținere și Coordonare (CIC).
Pe traseul care se desfășoară în județele Bacău și Neamț sunt prevăzute perdele forestiere (aprox. 20 kilometri lungime).
În criteriile de atribuire a fost prevăzută acordarea punctajului suplimentar pentru constructorul care angajează persoane fără loc de muncă din județele Bacău și Neamț, studiul de fezabilitate estimând a fi necesare, în total, 1800 de locuri de muncă pe perioada execuției lucrărilor. De asemenea, pentru utilizarea conceptului BIM (Building Information Modelling), CNIR a stabilit un punctaj de 6 %.
Necesitatea realizării drumului expres Bacău – Piatra Neamț a fost identificată și cuantificată la nivel general prin Master Planul General de Transport al României și în cadrul Programului Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2021-2030.
Facebook CNIR (https://www.facebook.com/share/p/12EbNLZMnr6/)
Drum Expres Bacău-Piatra Neamț : documentația pentru licitația de proiectare și execuție, transmisă la ANAP
Compania Națională de Investiții Rutiere a transmis, astăzi, spre validare, la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, documentația pentru licitația de proiectare și execuție a Drumului Expres Bacău-Piatra Neamț.
facebook.com/CNIRSA
Se face drum expres catre Piatra Neamt inainte de unul catre Brasov. Bravo Simona!
Postat ieri pe canalul YT ak
CNIR !
DEx Bacău - Piatra Neamț - ilustrație video
Drum Expres Bacău-Piatra Neamț, lansat în licitație: ofertele la contractul pentru proiectare și execuție se depun până pe 18 februarie 2025!
Compania Națională de Investiții Rutiere a lansat, astăzi, licitația pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Bacău-Piatra Neamț, ofertele la contractul de peste 6 miliarde lei urmând să fie depuse până pe 18 februarie 2025.
Drumul Expres Bacău-Piatra Neamț are o lungime de 51 kilometri și va asigura condiții moderne de transport între cele două municipii, reducerea traficului greu și de tranzit în interiorul celor două orașe, precum și legătura municipiului Piatra Neamț la Autostrada Moldovei A7. Contractul este licitat într-un singur lot și are o durată de realizare de 48 de luni (12 luni proiectare și 36 de luni pentru execuția lucrărilor). Finanțarea investiției se va realiza din fonduri externe nerambursabile, Programul Transport 2021-2027 și de la Bugetul de Stat.
Capacități Tehnice :
• 30 structuri (poduri, pasaje, viaducte) cu o lungime totală de aprox. 16 kilometri. Din cele 30 de lucrări de artă, două structuri au peste 1000 de metri, cel mai lung fiind viaductul de 1072 metri la nodul rutier de conexiune cu Autostrada Moldovei A 7, secțiunea Bacău-Pașcani,
• 5 noduri rutiere : nod rutier tip ,,trompetă" -conexiune A7 la km 0, nod rutier Racova pentru conexiunea cu DN 15, nod rutier Podoleni, nod Săvinești și nod rutier Piatra Neamț
• Spațiu de servicii tip S 3
• Centru de Întreținere și Coordonare (CIC)
Pe traseul care se desfășoară în județele Bacău și Neamț sunt prevăzute perdele forestiere (aprox. 20 kilometri lungime).
În criteriile de atribuire a fost prevăzută acordarea punctajului suplimentar pentru constructorul care angajează persoane fără loc de muncă din județele Bacău și Neamț, studiul de fezabilitate estimând a fi necesare, în total, 1800 de locuri de muncă pe perioada execuției lucrărilor. De asemenea, pentru utilizarea conceptului BIM (Building Information Modelling), CNIR a stabilit un punctaj de 6 %.
Anunțul de participare și Documentația contractului pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Bacău-Piatra Neamț (Cerințele Beneficiarului) urmează să fie vizibile în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Sursa: CNIR pagina de Facebook (https://www.facebook.com/share/p/1DPP7h69sh/)
S-a publicat în SEAP:
anunt de participare: CN1076637 (https://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100188521) / 23.12.2024
Valoarea totala estimata:
Intervalul intre : 6.775.686.969,89 si 8.107.132.050,18 Moneda: RON
Data de deschidere a ofertelor:18.02.2025 15:00
Ce ma "deranjeaza" la proiectul actual e ca nu satisface 2 directii din Piatra Neamt. Exista 3 "zone" importante pentru PN Bucuresti, Iasi si "Vest". Eu as fi satisfacut cu Iasi si Bucuresti sau Iasi si "Vest". In configuratia actuala faci 40km in plus pana la Iasi ceea ce reprezinta 200km vs 160km cu optimizare (25% in plus). Nu cred ca mai prinde PN un drum rapid (inafara de asta) de aceea e importanta calibrarea lui.
PS: Daca satisfacea 2 directii MZA-ul era mai mare si era mai usor de finantat.
M-am gândit și eu la asta, traseul actual nu ajuta traficul către Iasi mai deloc.
Pentru direcția Iași și Vest poate ar fi o idee modernizarea legăturii către Târgu Neamț. Măsurat sunt 37 de km din Piatra Neamț până la nodul cu A8 de la Târgu Neamț. Nu cunosc drumul, dar observ că trece prin multe localități și pe alocuri are câteva serpentine, ceea ce mă duce cu gândul la câteva variante ocolitoare. 37 de km de drum fără localități sau serpentine trec imediat și ar acoperi nevoia de acces către Iasi și către vest prin A8
Deținuții în regim semi-deschis vor putea să lucreze pe viitorul șantier al Drumului Expres Bacău-Piatra Neamț.
În acest sens Compania Națională de Investiții Rutiere a inițiat un parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor.
Acest parteneriat este considerat a fi un demers care sprijină creșterea incluziunii sociale, concept pe care CNIR îl consideră foarte important în strategia sa.
Este vorba exclusiv despre deținuții care își doresc să lucreze pe șantiere, activitate care, după eliberare, o pot continua, reintegrați și calificați, ca angajați ai constructorilor.
Directorul General CNIR, Gabriel Budescu, a declarat: "Drumul Expres Bacău-Piatra Neamț a fost primul proiect în care am inclus această posibilitate, urmând ca antreprenorul care își asumă să folosească forța de muncă a celor din penitenciare să primească și un punctaj.
De asemenea, știm că este și un deficit de forță de muncă pe șantiere. Însă, nu peste tot este posibil să ne asigure forța de muncă Administrația Penitenciarelor, dar pentru Drumul Expres Bacău-Piatra Neamț este primul proiect de la care am primit răspuns pozitiv din partea Administrației Penitenciarelor.
Am prevăzut în documentație, iar dacă Agenția Națională pentru Achiziții Publice – ANAP va valida, acesta va fi primul contract. Personalul de la Administrația Penitenciarelor va răspunde de transportul pe șantier și pază. Vor primi zile de libertate, li se scade din pedeapsă și vor primi și bani"..
La licitația pentru Drumul Expres Bacău-Piatra Neamț, CNIR a inclus în criteriile de atribuire punctaj de 6 % pentru creșterea incluziunii sociale.
A fost prevăzută acordarea punctajului suplimentar de 3% pentru constructorul care angajează persoane fără loc de muncă din județele Bacău și Neamț, studiul de fezabilitate estimând a fi necesare, în total, 1800 de locuri de muncă pe perioada execuției lucrărilor.
De asemenea, alte trei procente (din totalul de 6 % pentru creșterea incluziunii sociale) vor fi acordate antreprenorului care încadrează și califică la locul de muncă persoane private de libertate.
sursa (https://arenaconstruct.ro/pe-santierul-drumului-expres-bacau-piatra-neamt-vor-putea-munci-detinuti/)
Drum Expres Bacău – Piatra Neamț. Termenul pentru depunerea ofertelor, prelungit până pe 20 martie, la cererea constructorilor
Sursa: https://www.economica.net/drum-expres-bacau-piatra-2_807864.html
QuoteAu fost depuse 7 oferte pentru construcția Drumului Expres Bacău-Piatra Neamț!
Constructori din România, Bulgaria, Turcia și Ucraina au ofertat pentru adjudecarea contractului necesar proiectării și execuției celor 51 de km ai acestui nou drum expres care va asigura conexiunea Municipiului Piatra Neamț cu #A7 (Autostrada Moldovei).
Contractul, estimat la 6,7 miliarde lei (fără TVA), lansat în licitație de CNIR, prevede o durată de 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție (în total 48 de luni).
Pe traseu vor fi construite inclusiv:
- 30 structuri (poduri, pasaje, viaducte) cu o lungime totală de aproximativ 16 kilometri;
- 5 noduri rutiere (nod rutier pentru conexiunea cu A7 , nod rutier Racova pentru conexiunea cu DN 15, nod rutier Podoleni, nod Săvinești și nod rutier Piatra Neamț);
- 2 Spații de servicii;
- 1 Centru de Întreținere și Coordonare (CIC).
Noul drum expres va fi mărginit de perdele forestiere care vor fi plantate pe o lungime de aproximativ 20 km.
Finanțarea investiției este asigurată prin Programul Transport 2021-2027.
Sorin Grindeanu (https://www.facebook.com/share/p/16FJDwsoWH/)
Quote𝟕 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐬𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬̦𝐢 𝐞𝐱𝐞𝐜𝐮𝐭̦𝐢𝐚 𝐃𝐫𝐮𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐄𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬 𝐁𝐚𝐜𝐚̆𝐮-𝐏𝐢𝐚𝐭𝐫𝐚 𝐍𝐞𝐚𝐦𝐭̦
7 oferte de la constructori din România, Bulgaria, Turcia și Ucraina au fost depuse, astăzi, la contractul pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Bacău-Piatra Neamț. Cu o lungime de 51 kilometri, Drumul Expres va asigura condiții moderne de transport și legătura municipiului Piatra Neamț la Autostrada Moldovei-A7.
𝐎𝐅𝐄𝐑𝐓𝐄𝐋𝐄 𝐃𝐄𝐏𝐔𝐒𝐄 :
1. Ofertant unic - Kolin Insaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.S.,
2. Asociere - Trace Group Hold (Leader),YÜKSEL İNŞAAT ANONİM ŞİRKETİ,CITADINA 98,OLDROAD CONSTRUCT,CREATIVE ROAD DESIGN,ADD GLOBAL DESIGN S.R.L.,TANCRAD,
3. Asociere - SA & PE CONSTRUCT SRL (Leader),TEHNOSTRADE S.R.L.,SPEDITION UMB,
4. Asociere - PRECON TRANSILVANIA S.R.L. (Leader), Automagistral-Pivden SRL,CONEXTRUST,
5. Asociere - BOG'ART (Leader),ROTARY CONSTRUCTII MENTENANTA,CONCELEX,X-WAY INFRASTRUCTURE,
6. Asociere - BISKON YAPI ANONIM SIRKETI (Leader),ILGAZ CONSTRUCTION,STRACO HOLDING,
7. Asociere - DANLIN XXL (Leader),GROMA HOLD LTD, Intertranscom Impex S.R.L.,EVROPEISKI PATISHTA,ANTREPRIZA DE CONSTRUCTII DRUMURI SI AUTOSTRAZI,
Contractul estimat la 6,7 miliarde lei este licitat într-un singur lot și are o durată de realizare de 48 de luni, din care 12 luni pentru etapa de proiectare și 36 de luni pentru execuția lucrărilor). Finanțarea investiției se va realiza din fonduri externe nerambursabile, Programul Transport 2021-2027 și de la Bugetul de Stat.
,,Pentru construirea acestui Drum Expres, conform estimării din Studiul de Fezabilitate sunt necesare, pe toată durata execuției, 1800 de locuri de muncă. De aceea, pentru a încuraja incluziunea socială, concept pe care l-am promovat în toate licitațiile de execuție, în criteriile de atribuire am prevăzut acordarea punctajului suplimentar pentru constructorul care angajează persoane fără loc de muncă din județele Bacău și Neamț. Și tot pentru a încuraja incluziunea socială, în premieră, în cadrul criteriilor de atribuire am decis acordarea punctajului suplimentar constructorilor care utilizează forță de muncă din sistemul penitenciar și aici mă refer exclusiv la deținuții care doresc să lucreze, având astfel posibilitatea ca, după eliberare, să se reintegreze mai ușor în societate și să dețină și o calificare. Este un demers pe care îl realizăm în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor ", a declarat directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.
DETALII TEHNICE :
https://www.cnir.ro/7-oferte-depuse-pentru-proiectarea-si-executia-drumului-expres-bacau-piatra-neamt/
CNIR (https://www.facebook.com/share/p/18xmduDBya/)
"5. Asociere - BOG'ART (Leader),ROTARY CONSTRUCTII MENTENANTA,CONCELEX,X-WAY INFRASTRUCTURE"
au mai licitat vreodata Bog`Art la autostrazi?
Au mai licitat ...si chiar pe lotul 1 Ploiești Buzău erau aproape sa câștige din ce țin eu minte
^7 oferte depuse pentru proiectarea si executia DEx Bacău Piatra Neamt.
Sunt curios care o să fie guvernul care își va asuma finanțarea integral din bugetul de stat al acestui drum.
si asta o sa fie gata inainte de termen :o O:-)
Subtil, subtil ...
Sa nu ma injurati dar sper sa castige UMB. Si sa-l construiasca in 10 ani. Adica un fel de proiect de rezerva, cam cum a ajuns A3 .
Nu de alta, dar 536 mil lei x 10 ani, e tot ce ne putem permite.
Daca tot e sa tina 10 ani mai bine își intră în rol maeștrii amânărilor.
ar avea două avantaje față de umb: 1. e ritmul lor de lucru natural și 2. daca tot tine mult la sfârșit măcar iese autostrada nu parc de motocross
Calmati-va, ca e si Danlin pe lista, deci contestatiile vor curge mult si bine... slabe sanse ca pana la anul sa fie semnat ceva.
Danlin, Straco, Selina, Umb.... singurii capabili si care nu sunt ultra extinsi de acolo ar fi Tancrad-Citadina 98 (fosta Vega). Poate si Concelex dar la VO Barlad n-au fost grozavi.
Ofertant unic – Kolin Insaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.S.,
* Asocierea – SA & PE Construct SRL (lider), Tehnostrade SRL, Spedition UMB,
* Asocierea – Trace Group Hold (lider), Yüksel İnşaat Anonim Şirketi, Citadina 98, Oldroad Construct, Creative Road Design, Add Global Design SRL, Tancrad,
* Asocierea – Precon Transilvania SRL (lider), Automagistral-Pivden SRL, Conextrust,
* Asocierea – Bog'Art (lider), Rotary Construcții Mentenanță, Concelex, X-Way Infrastructure,
* Asocierea – Biskon Yapi Anonim Şirketi (lider), Ilgaz Construction, Straco Holding,
* Asocierea – Danlin XXL (lider), Groma Hold LTD, Intertranscom Impex SRL, Evropeiski Patishta, Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi.
Cand am zis de Danlin ma refeream mai mult la predilectia de a contesta