QuoteAutobuze Mercedes spre Mogoșoaia și Bragadiru, de săptămâna viitoare
Potrivit unui comunicat al RATB, autobuze de tipul celor menţionate vor circula în localităţile Chitila, Mogoşoaia, Otopeni şi Bragadiru, pe măsură ce vor fi semnate actele adiţionale la contractele de transport.
sursa: B365 (http://b365.realitatea.net/news/autobuze-mercedes-spre-mogosoaia-si-bragadiru-de-saptamana-viitoare/)
Azi am folosit autobuzele ratb:
EXTREM DE JEGOASE! MIZERIE SI PUT A FECALE SI PIPI!
NESPALATE PE INTERIOR DE LUNI DE ZILE, CA PE VREMEA LUI CEUSESCU!
MINTILE LUMINATE DE LA CONDUCEREA RATB NU POT GANDI CA PE CANICULA, INTR-O ZI DE SAMBATA SAU DUMINICA, ESTE NECESAR SA ,,SCOATA" PE TRASEU NUMAI AUTOBUZE CU AC???
Pe ce linie ai fost? :)
139 si 168, parca.
Pai e normal... nu sunt linii "bune" alea. Ai nimerit prost. :)
Nu se pot scoate doar autobuze cu AC pentru ca n-ar fi destule sa acopere necesarul (sunt doar 500 de bucati toate). Ca s-au zgarcit in 2006 si au luat autobuze fara AC, asta e prostia consilierilor si a primarului din epoca.
Cat despre 139, este una din cele mai rele linii din Bucuresti - circula prin 'spatele' Ferentariului, inclusiv prin una din zonele cu ghetouri. A fost una din ultimele linii cu 'DAC', apoi una din ultimele linii cu 'DAF'. Daca ai avut bilet in autobuzul ala probabil ai fost singurul.
Imi e greu sa cred ca autobuzele vechi trase pe dreapta mai au sanse sa fie reparate.
Probabil au fost jefuite de piesele de schimb.
Iau SH pt ca nu au bani. S-ar putea sa ia ceva mai bun decat parcul actual, care este dezastruos. Incredibil cum a putut sa ajunga. Mai rau de atat chiar nu se poate.
Nimeni nu poate face minuni in 6 luni. Hai sa vedem la anul ce se intampla. Eu sunt curios ce licitatie urmeaza.. o fi vreuna pregatita? Ma indoiesc.
^
Da, asa este, au fost "canibalizate".
Dar nu pot sa cred ca un Citaro canibalizat nu are sanse sa fie reparat.
Cumperi piesele care au fost scoase de pe el, inclusiv prima piesa care l-a "tras pe dreapta" initial.
Valabil si pentru trolee & tramvaie. Mai ales la tramvaie, majoritatea celor trase pe dreapta sunt V3A, nu Tatre...
URAC-ul este inca al RATB. Dar tot trebuie platit...
LE
Uite aici ceva care spune ceva similar: http://transportcivilizat.cf/2016/06/30/analiza-in-detaliu-a-parcului-ratb/ (http://transportcivilizat.cf/2016/06/30/analiza-in-detaliu-a-parcului-ratb/)
Foarte tare poza cu Citaro tras pe dreapta din 2010 !!!
Firea promite 500 autobuze noi pentru București
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a renunţat la ideea achiziţiei de autobuze second-hand în Bucureşti.Va cumpăra 500 de autobuze noi, a declarat ea într-un interviu.
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/Firea+promite+500+autobuze+noi+pentru+Bucuresti
Emil Boc era fericit ca pana la sfarsit de an, firma romaneasca, poate aduce pana la 12 troleibuze!!! ;)
Noile autobuze RATB vor fi dotate cu monitoare LCD şi sisteme de numărare a pasagerilor
Astfel, autobuzele trebuie să fie dotate cu motoare diesel Euro 6, controlat electronic, având inclus sistem de diagnoză, control şi refacere a parametrilor. Capacitatea de transport trebuie să fie de minimum 100 persoane, din care 24-32 pe scaune. Lungime vehiculului trebuie să fie de cel mult 12 metri, înălţimea 3.5 metri maximum, iar lăţimea maximă de 2.55 metri. Podeaua va fi coborâtă pe toată suprafaţa disponibilă pentru pasagerii in picioare, iar pentru persoanele cu dizabilităţi să fie asigurată o rampă mecanică, dotată cu senzori care să nu permită plecarea de pe loc a autobuzului cu rampa desfacută.
http://www.money.ro/noile-autobuze-ratb-vor-fi-dotate-cu-monitoare-lcd-si-sisteme-de-numarare-a-pasagerilor/
^^ intrebare...:
control şi refacere a parametrilor?! despre ce parametri vorbim? are cineva detalii? este vorba de filtrele de particule? dar daca vorbim de euro 6 deja vorbim si de AdBlue....
Si care e problema cu AdBlue?
Pai cate statii au AdBlue disponibil?
Se gaseste peste tot (si nici nu e scump).....si nu e ca si cum pui adblue cat motorina .....un rezervor de adblue tine multe mii de km. Se poate face plinul odata pe luna in garaj....
Ceva mai veche, dar merge.
RATB cumpără AUTOBUZE de un MILION de EURO pentru Bucharest City Tour
Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) vrea să cumpere patru noi autobuze supraetajate care să fie puse în circulaţie pe traseul turistic din Capitală. Achiziţia noilor double-deckere a fost inclusă în planul de investiţii din acest an al Regiei şi aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Decizia de a înlocui autobuzele supraetajate, închiriate în ultimii ani de la Constanţa, vine după ce Primăria Capitalei a constatat că double-deckerele utilizate în prezent s-au uzat prea mult.
Pentru achiziţia celor patru autobuze supraetajate care să fie puse în circulaţie pe traseul turistic din Capitală, RATB intenţionează să plătească 3,907,200 RON fără TVA (4,8 milione lei cu TVA, adică peste 1 milion de euro ). Licitaţia publică ar urma să aibă loc pe data de 11 noiembrie 2016, scrie romaniatv.net.
B365 (http://www.b365.ro/ratb-cumpara-autobuze-noi-supraetajate-in-valoare-de-un-milion-de-euro_253953.html)
30% din cele 500 de autobuze noi achiziţionate de RATB vor fi electrice
Gabriela Firea a anunțat că 30% din cele 500 de autobuze noi pe care urmează să le achiziționeze RATB vor fi electrice, edilul estimând că licitația ar putea fi încheiată în jurul lunii februarie.
"Suntem în pregătirea documentației extrem de importante pentru achiziționarea a 500 de autobuze noi, extrem de necesare pentru înnoirea parcului auto al RATB, o acțiune care, din punctul meu de vedere, ca fost jurnalist în domeniul economic, ar fi trebuit să se întâmple cu mulți ani în urmă. (...) Potrivit legislației de ultimă oră, 30% dintre aceste autobuze vor trebui să fie electrice, ceea ce este un semn bun, pentru că începem și noi să investim în mediu și să ținem cont la fiecare investiție și de calitatea aerului", a declarat edilul general, care a participat joi la deschiderea lucrărilor Congresului Federației Sindicatelor din Transporturi Transloc și Servicii Publice "ATU — ROMÂNIA".
Ea a adăugat că documentele sunt aproape de finalizare, obiectivul fiind ca în primăvară să fie introduse în circulație primele autobuze noi ale RATB. Acestea vor fi Euro 6, urmând să aibă facilități pentru persoanele cu dizabilități și să permită monitorizarea tuturor călătorilor.
Ulterior, Gabriela Firea a precizat că, în acest moment, prețul pieței este de aproximativ 200.000 de euro pentru un autobuz Euro 6.
"Prețul celor 500 de autobuze noi va fi stabilit prin licitație internațională deschisă, electronică. (...) Caietul de sarcini este aproape de finalizare și este realizat de Direcția Transporturi din Primăria Capitalei împreună cu reprezentanții RATB. S-a lucrat în comun, tocmai pentru ca acest caiet de sarcini să permită o participare cât mai largă și a cât mai multor companii la această licitație, deoarece interesul este să avem calitate maximă la prețurile cele mai bune", a precizat edilul șef.
B365 (http://www.b365.ro/30prc-din-cele-500-de-autobuze-noi-achizitionate-de-ratb-vor-fi-electrice_254268.html)
Doar intreb. Aer conditionat au? Adica sigur au, dar cumparam noi cu AC?
RATB susține că nu găsește furnizor pentru autobuze
destinate liniei turistice Bucharest City Tour, astfel că anulează licitația
Regia Autonomă de Transport București (RATB) susține că nu găsește niciun furnizor de autobuze cu etaj pe care să le folosească pe linia turistică Bucharest City Tour, rămânând astfel la dispoziția regiei de transport din Constanța, de la care a tot închiriat mașinile. Acum, RATB a anulat licitația, estimată la 3,91 milioane de lei fără TVA, în urma căreia dorea să cumpere 4 astfel de autobuze susținând că niciun ofertant nu s-a înscris la licitație.
În prezent, RATB plătește Regiei Autonome de Transport în Comun Constanța (RATC) 645.000 de lei, fără TVA, pentru închirierea pe 6 luni a 4 autobuze cu etaj. Profitul obținut din operarea acestei linii a fost de aproape 190.000 de lei.
RATB operează un parc format din 1.927 de vehicule, din care 1.147 de autobuze, 483 de tramvaie și 297 de troleibuze, care asigură transportul în comun pe un număr total de 148 de linii, ce acoperă o arie totală de 601 kmp, din care 228 kmp reprezintă zonă urbană.
Profit.ro (http://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/ratb-sustine-ca-nu-gaseste-furnizor-pentru-autobuze-destinate-liniei-turistice-bucharest-city-tour-astfel-ca-anuleaza-licitatia-15602272)
Eu cred că RATB nu vrea să găsească furnizor, prețul pe care era dispus să-l plătească era mult prea mic.
Totul e bine ma, nu va speriati.
Ce spune RATB despre starea AUTOBUZELOR din parcul auto. Când vor fi cumpărate maşini noi
Parcul de vehicule al Regiei Autonome de Transport București (RATB) va intra anul viitor într-un program de reînnoire prin achiziția a 500 de autobuze noi.
RATB dă asigurări că vehiculele din trafic corespund din punctul de vedere al siguranței, iar parcul de vehicule va intra anul viitor într-un program de reînnoire prin achiziția a 500 de autobuze noi. Potrivit RATB, autobuzele și troleibuzele din parcul auto aflat în circulație sunt dotate cu anvelope de iarnă, iar instalațiile de încălzire au fost verificate și funcționează în parametri normali. Regia precizează totodată că autovehiculele au inspecțiile tehnice periodice efectuate conform legii, iar verificările zilnice sunt efectuate numai de personal tehnic specializat. În ceea ce privește starea de curățenie, conducerea RATB a dispus măsuri suplimentare pentru a se asigura programul de spălare și igienizare pentru fiecare vehicul.
"Având în vedere că în ultimele zile au apărut în mediul online informații false referitoare la starea tehnică a vehiculelor RATB aflate în trafic, precizăm următoarele: înregistrările video care au stat la baza materialelor publicate sunt vechi de doi ani. Precizăm că nici în acea perioadă — când bugetul alocat de primărie nu asigura decât un minim necesar pentru întreținere — vehiculele din trafic nu reprezentau vreun pericol pentru viața și sănătatea călătorilor", se arată într-un comunicat RATB.
B365 (http://www.b365.ro/ce-spune-ratb-despre-starea-autobuzelor-din-parcul-auto-cand-vor-fi-cumparate-masini-noi_255177.html)
RATB reia licitația pentru cele 4 autobuze destinate liniei turistice Bucharest City Tour
Regia Autonomă de Transport București (RATB) a reluat licitația pentru cumpărarea unui număr de 4 autobuze cu etaj, care vor fi utilizate pe linia turistică Bucharest City Tour. Contractul este estimat la 3,91 milioane de lei, fără TVA.
Profit.ro (http://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/ratb-reia-licitatia-pentru-cele-4-autobuze-destinate-liniei-turistice-bucharest-city-tour-16052598)
https://youtu.be/T7JdnvNysyk
Problema este ca aceste autobuze sunt f. scumpe, de ex. un autobuz electric articulat(in marile orase cel mai des intalnite...)este de doua ori mai scump decat un autobuz similar cu motor Diesel Euro-VI.(cca. 750mii in loc de 350mii euro - 2016)
Dupa un studiu actual din Germania, autobuzele electrice nu sunt destul de fiabile(unul din cinci autobuze electrice au defecte tehnice! - 2016), in timp ce la autobuzele diesel doar 1 din 20 are defecte si nu poate circula...In concluzie, cine cumpara autobuze electrice actuale ar trebui sa cumpere mai multe autobuze decat ar cumpara autobuze Diesel(dupa studiul VDV)
Bucuresti este f. poluat, de aceea autobuzele pe gaz, hybride si electrice ar trebui sa circule peste tot, dar costa enorm si vor fi economii in alta parte. Sper ca nu vor renunta la tramvaiele moderne(si cu aer conditionat - :thumbsup:
O încurcătură marca SEAP:
http://www.economica.net/mobile/licitatia-pentru-cele-400-de-autobuze-pentru-bucuresti-anulata-dintr-o-greseala-a-seapdin-cauza-liberelor-pentru-bugetari_142235.html
Quote
Primăria Municipiului Bucureşti este nevoită să reia licitaţia pentru achiziţia a 400 de autobuze noi, din cauză că reprezentanţii Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) au omis să prelungească termenul de depunere a ofertelor de pe 14 pe 16 august şi au anulat-o automat pe 14 august, când niciuna dintre firmele participante nu depuseseră încă oferta financiară.
15 companii, în ordinea depunerii ofertelor – SC ANADOLU AUTOMOBIL ROM SRL, EVW HOLDING SRL, BMC TRUCK AND BUS SA, MHS TRUCK AND BUS SRL, MERCEDES BENZ ROMANIA SRL, BRIARI'S IND SA, SC MLD GUNS SRL, MEGAROSA TRADE SRL, ECOPEL SRL, SOLARIS BUS&COACH SA, SC NERA CAROSERII SRL, SC BEST ACHIZITII SRL, KARSAN OTOMOTIV SANAYI VE TICARET AS, THOREB INFORMATION SYSTEMS, MAN TRUCK&BUS AG - au încărcat parțial ofertele încă din data de 14 august 2017, lăsând componenta financiară pentru ultima zi (16 august 2017 – noul termen publicat), conform cutumei în cazul unor astfel de licitații internaționale. Însă, în data de 16 august, ofertanții au constatat că licitația a fost anulată automat și nu mai au posibilitatea să încarce oferta financiară.
Ce putem vedea este ca doar trei firme au sanse reale sa castige aici:
Mercedes Benz Romania SRL, Solaris B.&C. SA si M.A.N. T.&B. AG
Totul nu este doar pretul, sper, cat mai ales raportul intre pret si calitate.
Repet, de ce nu doreste nimeni(decidentii) autobuze articulate?(din 400 doar cateva vor fi articulate!)
M-am uitat anul trecut cat de aglomerate sunt autobuzele care circula prin Bucuresti si am gasit o situatie incredibila, mai ales ca multe nu au nici macar aer conditionat. Multe autobuze circulau la valorile maxime si peste la orele de varf. Trebuie sa fii un nepasator fata de toti cetatenii capitalei sa mai comanzi pt. Bucuresti altfel de autobuze decat cele articulate(cu dubla osie pe spate)
Parca din cele 400, 100 si sunt articulate, sau ma insel?
@eurocopter
Doar 30 din 400... :(
De la colegii de pe MU (https://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=133949)
Pentru ca in Bucuresti ai masini parcate aiurea, si pentru un autobuz articulat e foarte greu sa le depaseasca.
Ratb-ul mai circula si pe strazi cu 1 singura banda pe sens. 30 sunt destule. Macar sa nu le vedem blocate in trafic.
In urma cu 30 de ani circulam zilnic cu 334/335 (Barajul Dunarii-Aerop.Baneasa/IPRS Baneasa).
Si TOATE erau articulate.
Crede-ma, erau muuuult peste 30 de autobuze articulate doar pe cele doua linii amintite mai sus.
La fel erau 135, 311 si multe alte linii - nu le mai tin minte dupa +30 ani...
Iar singura problema a "articulatelor" nu este "depasirea", ci virajele prea stranse.
Care sunt tot mai putine astazi fata de situatia din anii '70-'80..
Pe la mijlocul anilor '70 autobuzul 42 circula pe traseul Barajul Dunarii-Unirii pe strazi ca str. Labirint (astazi disparuta, dar al carei nume NU a fost doar o potriveala) si str. Matei Basarab (existenta inca, cu siguranta o cunosti si stii cat de "larga" este...)
Iar acele 42-uri erau articulate...
Problema este la capetele de linie, nu mai au unde să întoarcă.
@TibiV, acum 30 de an nu erau masini in Bucuresti. Pentru un autobuz articulat e al naibii de greu sa ocoleasca in scurt o masina parcata lin statie. Ori opreste pe banda 2, ori opreste la mama naibii.
Matei Basarab este destul de larga, in comparatie cu altele (ma gandesc la Matei Voievod). Doar ca in trecut era rupta in mijloc si trebuia sa ocolesti pe Laborator.
La Cluj cum se poate?
Articulatele moderne sunt mult mai ușor de condus decât Dac-urile de pe vremuri, practic pot merge cam pe oriunde merge un autobuz de 12m.
Exista multe alternative la micile autobuze cumparate pana acum:
https://www.youtube.com/watch?v=wiJGcspuQvQ
sau asa :
https://www.youtube.com/watch?v=6WL0T1hqbRo
sau normale:
https://www.youtube.com/watch?v=7lWRLuZyAnA
Stati putin, ca un articulat costa cu aproximativ 50% mai mult decat un autobuz simplu, aducand aproximativ 45-50% crestere de capacitate per unitate. Deci, in total, daca ai un sac de bani, vei cumpara aceiasi capacitate de pasageri indiferent daca cumperi articulate sau simple; nu se pune problema intre 100 de vehicule articulate si 100 simple, ci intre 66 de articulate si 100 de simple.
Intrebarea care se pune e simpla : ai rute in care afluenta de pasageri este uniforma sau exista fluxuri neuniforme cu alternante mari intre aglomeratie mare la momente fixe? Daca e primul caz, pasagerul va fi avantajat de vehicule simple cu frecventa mai mare; in al doilea caz, pasagerul va fi avantajat de vehicule lungi cu frecventa mai mica.
Eu sunt de parere ca 30 de articulate sunt de ajuns pentru inceput. Macar sa le vedem noi ca se descurca in trafic. Daca se vor misca mai incet decat cele obisnuite, vor face mai mult intre statii; consumul va creste si el, si s-a dus naiba avantajul lor.
Diferența dintre noi și alți este că nu sunt mașini parcate peste tot și aiurea. Și bulgari au articulate, dar au bulevarde mai largi și cale doar pentru transportul în comun.
@cezar-mario2012
Am dat exemplul articulatelor din anii '80 pe traseul Barajul Dunarii-Bneasa.
Traseul exista in conntinuare, doar ca un capat s-a mutat de la Barajul Dunarii la "Faur-Poarta 4" iar celalalt capat de la vechiul "rond" Aeroport Baneasa in curte la Popoviciu (Baneasa Shopping City).
In ambele capete ar avea loc si "mastodontii cu grinzi" pe care i-am vazut in video postate aici (mastodontii care duceau grinzile la UMB Gilau-Nadaselu).
Iar traseul respectiv este exclusiv pe bulevarde largi, cu minim 2 (doua) benzi pe sens...
Nu mai stiu astazi indicativele RATB "ca la 20 de ani, fara griji si fara bani..." ( :lol: ) dar stiu sigur (pe incercatelea'...) ca sunt multe rute in Bucuresti (313, 331, 116 etc) unde "agatarea" de un Citarus este o adevarata performanta la anumite ore ale zilei... ;)
381 si 300 vin trenulet si de 3 unu dupa altul
Rute posibile sunt o gramada pentru autobuze articulate, Bucurestiul chiar are multe bulevarde cu 2-3 benzi pe sens cu trafic foarte mult unde le poate pune, se pot modifica traseele existente pentru a evita strazile / intersectiile inguste, sau se pot face trasee noi.
Cel mai important este sa se cumpere autobuze noi, nu conteaza neaparat ca-s diesel sau electrice, ca-s normale, lungi sau articulate, dar sa fie. Cat mai multe. La fel si cu tramvaiele, coscuigele care circula astazi sunt depasite de muuuult si ofera 0 confort.
In transportul in comun de suprafata se poate baga lejer 1 miliard de euro cu rezultate foarte bune daca se cheltuie cu cap. Trebuie autobuze noi, tramvaie noi, separarea sinei de tramvai de restul traficului pe distante mult mai lungi (ca 41), reorganizarea retelei pentru fluxurile curente de trafic (Berceni - Pipera nu face fata metroul, Militari - Pipera e si mai rau, Drumul Taberei - Pipera you're screwed, Rahova/Ferentari... :-[) si corelata cu reteaua de metrou, nu sa dubleze aiurea metroul, ci sa aduca/preia traficul pentru metrou acolo unde este.
Oare in caietul de sarcini pentru noile autobuze exista si functia start/stop (care sa nu poata fi dezactivata - cer prea mult?) ... mai ales ca in B cel mai greu e cu start-ul?
Cumpărarea a 400 de autobuze pentru BUCUREŞTI, blocată din nou
Primarul General, Gabriela Firea, a anunţat că va solicita modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice, în sensul responsabilizării celor care depun contestaţii, după ce licitaţia de cumpărare a 400 de autobuze a fost suspendată, conform unui comunicat de presă, transmis, luni, de Primărie. Anunţul primarului Capitalei vine ca urmare a deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, comunicată prin încheierea nr. din 483/13.09.2017. Licitația privind achiziționarea de către municipiului București a unui număr de 400 de autobuze a fost suspendată până la soluționarea de către C.N.S.C. a contestațiilor privind documentația de atribuire depuse până în prezent.
Vorbe degeaba pe B365 (http://www.b365.ro/cumpararea-a-400-de-autobuze-pentru-bucuresti-blocata-din-nou-reactia-primarului_257346.html)
Poate ne inspiram si noi de la Chisinau
Autobuze noi cu aparate de aer condiționat, fabricate în România, pe străzile din Chișinău
Pe străzile din Chişinău au început să circule autobuze fabricate în România! Pe vehiculele albe scrie ,,Produs în România", în culorile tricolorului.
Potrivit portalului de peste Prut, autobuzele circulă pe un traseu care trece prin centrul capitalei moldovene. Municipalitatea, lăsată fără conducere după suspendarea din funcţie a primarului Dorin Chirtoacă din cauza problemelor penale, nu a dat încă detalii despre câte asemenea vehicule sunt în circulaţie sau dacă este vorba doar de o probă.
Autobuzele sunt modelul City Bus Diamond, un produs al companiei Euro Bus Diamond. Este o companie nouă, care a început să producă în 2014, și are sediul în județul Ilfov, în comuna Ciorogârla. Potrivit descrierii de pe site-ul companiei, autobuzul City Bus Diamond este proiectat şi dezvoltat în cooperare cu Universitatea Politehnică din Bucureşti.
,,Cu o capacitate de transport impresionantă, confort sporit, siguranţă crescută şi design avangardist, stabileşte un standard unic pentru transportul urban de călători. Modelul City Bus Diamond, cu podea 100% coborâtă, echipat cu motor Mercedes-Benz Euro VI de ultima generaţie, oferă un succes garantat pe termen lung indiferent de exigenţele cumpărătorului.
City Bus Diamond oferă soluţii practice pentru transportul urban de călători, un design armonios cu interior luminos şi primitor graţie suprafeţelor vitrate extinse, uşi spaţioase ce permit accesul rapid şi în siguranţă al călătorilor precum şi o rampă de acces dedicată persoanelor cu dizabilităţi sau mobilitate redusă", se arată în descrierea de pe site.
Compania spune că poate produce 450 de autobuze pe an.
http://www.timpul.md/articol/autobuze-noi-cu-aparate-de-aer-condiionat-fabricate-in-romania-pe-strazile-din-chiinau-119493.html
De ce s-a blocat licitaţia pentru 400 de autobuze noi de la Bucureşti
Licitaţia de 100 de milioane de euro de la Primăria Bucureşti pentru cumpărarea a 400 de autobuze a fost supendată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, ca urmare a plângerii depuse de competitorul Solaris, din Polonia, dar şi de către firma românească Euro Bus, care ar fi vrut să participe , dar nu putea, din pricina modului în care a fost realizat caietul de sarcini.
Aceste firme au acuzat condiţii discriminatorii pentru participanţi. Data la care se va relua încă nu este ştiută, mai întâi CNSC urmând a se pronunţa asupra legalităţii cerinţelor PMB din caietul de sarcini.
Însă, suspendarea acestei licitaţii este salutată de singurul producător român de autobuze diesel, Euro Bus Diamond, din comuna Ciorogârla, de lângă Bucureşti, care se declarase revoltat de condiţiile de participare cerute iniţial în caietul de sarcini şi care nu le permitea să participe. Astfel, primăria condusă de Gabriela Firea cerea în caietul de sarcini al licitaţiei trei tipuri de ampatament pentru autobuze, 320 de 12 metri, 50 de autobuze de 10 metri şi 30 de 18 metri. Ori, din start, doar marii producători mondiali au toată această gamă, niciunul local sau măcar regional. De asemenea, PMB cerea o cifră de afaceri pe anii anteriori de sute de milioane de euro, ceea ce , la fel, doar marii producători o au. Euro Bus, care a început să producă din 2014 şi a livrat doar câteva zeci de bucăţi unor primării mici din ţară, nu se încadra. Ceea ce, spune asociatul majoritar al afacerii, Sinan Kilici, este bizar pentru că nu poţi avea experienţă dacă nu ţi se dă cea mai mică şansă să o faci.
CNSC poate decide în sensul anulării licitaţiei sau reluării ei cu un alt caiet de sarcini. Lucru pe care îl doreşte şi producătorul român, dar şi alţi participanţi la licitaţiei, pentru că nu doar Euro Bus ar fi contestat-o, ci şi polonezii de la Solaris.
Si alte detalii in Capital (http://www.capital.ro/de-ce-s-a-blocat-licitatia-pentru-400-de-autobuze-de-la-bucuresti.html)
Contestația celor de la Ciorogârla este o prostie. Eu zic să negocieze direct cu PMB, așa câștigă sigur. Eu nu zic că poate caietul de sarcini nu este corect făcut dar dacă eu vreu autobuze de tipul X,Y și Z, ce trebuie să fac ca să mulțumesc toți constructorii, să fac trei licitații? :bash:
http://www.bmcromania.ro/autobuze.aspx
Asta ,,produce" renumita firmă românească. Dacă sunt așa de supărați, de ce nu participă tatăl lor la licitație BMC-ul din Turcia...
Eu aș vrea să știu de ce nu au fost admiși Solaris, pe ei îi înțeleg să conteste.
https://www.solarisbus.com/en
Probabil nu au cifra de afaceri destul de mare.
Pe de o parte sunt de acord sa se fi facut 3 licitatii ca sa se obtina cel mai bun pret, pe de alta parte insa e mai bine sa nu ai o flota prea pestrita. Mai sunt piese care se potrivesc de la unul la celalalt si e mai usor pentru mecanic sa invete sa faca revizia.
Iar fara restrictii pe CA, nu am nici o garantie ca firma din Ciorogarla va mai exista peste 1 an ca sa poata duce la bun sfarsit proiectul.
Una e cand cumperi 10 autobuze, si alta cand trebuie sa iei cateva sute.
romania, daca vrea sa prinda din urma europa la pib/capita trebuie sa adopte niste masuri mai degraba asiatice, nu europene. si printre masurile alea sunt multe protectioniste. exemplul chinez este unul foarte bun, chiar daca nu respecta rigorile concurentei din ue.
cred ca e lipsit de viziune sa opresti intrarea pe piata a unor producatori autohtoni si sa accepti mereu doar solutii din afara. in felul asta, in conditiile in care toate aceste licitatii sunt in domenii complet neinovative (unde nu poti sa fi mic dar super competitiv cu cine stie ce inovatie, cum poti in alte domenii) nu se va dezvolta niciodata capitalul autohton. stiu ca europa stramba din nas atunci cand se favorizeaza companiile locale, dar macar conditiile pot fi de asa natura incat sa poata macar sa participe la licitatie.
cum spunea si dr4qu4, poate nu la un contract asa mare, unde te trezesti cu o insolventa a producatorului si nu are cine sa iti mai asigure garantie, piese, etc. dar daca toate institutiile cumpara doar ce se produce afara, de la ultima primarie de comuna la politie si armata, transgaz, nuclearelectrica etc romania o sa ramana unde e vesnic.
nota de subsol: sunt constient de faptul ca exista omniprezenta prezumtie a coruptiei si contractelor lipsite de onestitate, dar presupun ca asta nu caracterizeaza doar firmele romanesti asa ca, toate celelalte fiind egale, ar trebui ca statul sa incurajeze productia si, repet, capitalul local
later edit: imi dau seama cum suna: spui firme locale si capital local si toata lumea aude siveco, teamnet, uti care au produs niste mizerii pe care cu greu poti sa le explici. dar nici cu microsoft, ericsson sau bechtel nu mi-e rusine
În primul rând, firma din Ciorogârla nu este românească, este o firmă turcească ce asamblează aici niște mașini. Introducerea de mașini din afara UE se taxează, dar introducerea de subasamble ce urmează a
fi montate aici (în UE), u sunt taxate. În al doilea rând, iar facem bălțături, mecanică, întreținere, e.t.c. sun mai ieftină când ai o flotă uniformizată. Polonezi de la Solaris au portofoliu totuși, fac o mulțime de produse ce se găsesc prin multe țări europene.
Poti sa impui niste conditii pentru localizare gen cate locuri de munca creezi loco
^
sunt de acord cu asta, insa... cred ca esenta mesajului meu era ca 100 de locuri de munca temporare nu substituie existenta capitalului local. si a know-how-ului local. ca vine un mare investitor si, temporar, angajeaza niste muncitori calificati nu inseamna mare branza, pentru ca dupa ce a incheiat cu proiectul a tras usa dupa el si a plecat. expertiza locala inseamna ceva mai mult de atat
stiu ca romania este o piata minuscula si ca nu poti sa astepti sa rezolvi local tot ce inseamna achizitii (de la turbine eoliene la reactoare nucleare sau turbine pentru hidroelectrica, autobuze si microbuze, dube pentru politie si camioane pentru armata), dar cateva domenii tot poate statul sa incurajeze. mai ales tinand cont de rolul pe care il are in economie (cheltuieste parca vreo 35% din pib)
^
Sistemul MITI, inventat in anii '50 in Japonia si folosit in Asia de Est si Sud-Est (HK, Taiwan, China, Coreea de Sud, acum si in Vietnam; partial in Malaezia), desi disruptiv pentru piata, nu are legatura cu substitutia de importuri pe care o propui.
Ideea e simpla: sistemul asiatic, cum ii zici tu, are ca scop maximizarea capacitatii de export (nu neaparat a exporturilor; ci a capacitatii de export). De preferat in conditii de maxima eficienta a valutei (in conditiile in care Japonia in anii '50 sau China in anii '80-90 nu aveau valuta suficienta pentru acoperirea intregii cereri; problema pe care Romania n-o are).
Da, implica inclusiv blocarea importurilor si achizitii locale, dar
doar pentru favorizarea de produse competitive pe piata globala. Astfel incat favorizarea de-acum sa se traduca in productie care sa se auto-sustina.
Montatul unor subansamble CKD intr-o hala manufacturiera (Astra Bus) sau constructia unei improvizatii inferioare (Roman/ElCar Igero)
nu se califica. Tot ce va face favorizarea unei astfel de companii va fi coruptie.
Pentru ca favorizand o firma incompetenta dar locala, statul creaza o piata sigura si simultan perpetuu imobila pentru un produs care nu are altfel piata. In conditiile astea cea mai sigura metoda pentru un astfel de operator economic sa supravietuiasca nu e dezvoltarea si gasirea de alte piete (pentru ca riscul de a trece la un produs inferior la unul competitiv este urias; similar cu cel de a trece de la zero la un produs competitiv). Ci cultivarea de relatii clientelare (rente) care sa-i asigure o piata monopolista pentru un produs inferior. Cu rezultatul ca firma nu se dezvolta, si utilizatorii primesc un produs scump la supra-pret.
Exemplul cel mai bun pentru alternativa asta este favorizarea de firme locale in anii '70-80 in India, Turcia, Indonezia sau Malaezia. De taxiurile in India in 2017 sunt in continuare masini design 1950 (Hindustan Ambasador). Si faptul ca India nu s-a ridicat din saracie pana n-a scapat de regimul asta infect de protectionism (licence raj)
UE ofera o gramada de parghii pentru protectionism tip MITI : ajutoare de minimis, POCU (3 miliarde de euro) si vechiul POS-CEE, posibilitatea de ajutor de stat peste astea etc. etc.. De altfel, investitiile in industrie sunt
extrem de competitive in Romania; si nu capitalul e lipsa, dat fiind investitiile masive private (cu capital roman) in chestii gen imobiliare. Ci eventual capitalul uman.
Quote from: andrei@bucromania o sa ramana unde e vesnic.
Adica cu o dezvoltare rapida a exporturilor si productiei industriale in ultimii 15 ani? In bucatarie la munca am farfurii fabricate in Romania. In parcare sunt doua dustere. Si primaria tocmai a cumparat un lot nou de utilitare Dacia. Intr-un orasel provincial... din Suedia.
Quote from: andrei@buc
later edit: imi dau seama cum suna: spui firme locale si capital local si toata lumea aude siveco, teamnet, uti care au produs niste mizerii pe care cu greu poti sa le explici. dar nici cu microsoft, ericsson sau bechtel nu mi-e rusine
Ba poti sa le explici - sunt rezultatul clientelismului si protectionismului. Sute de milioane de euro aruncate pe apa sambetei pe produse inutile.
Facem la fel la autobuze si rezultatul va fi rable pe care nimeni altcineva nu le vrea, pentru ca sunt ineficiente si depasite tehnologic.
Microsoft ce a facut? A livrat produsul competitiv pe piata globala (bun, rau, Windows si Office erau gold standard la vremea aia) la suprapret pentru a putea sa-si plateasca coruptia necesare intrarii in piata. Deci vina statului ca o firma (in epoca Nastase) nu putea intra in piata fara spagi.
La fel si Bechtel. A livrat un produs impecabil din toate punctele de vedere. Da, in conditii contractuale infecte, dar la fel, din coruptia statului roman, care s-a inteles cu practicile comerciale infecte ale Bechtel.
Faci protectionism prin substitutie de importuri (deci ce propui tu) si efectul va fi ca vei avea
doar firme cu comportamentul corupt al Microsoft sau Bechtel, dar care vor produce produse proaste tehnic si inferioare din toate punctele de vedere. Pentru ca le "protejezi" tocmai pentru ca nu sunt competitive si pentru ca au calitatea (sau capacitatea de a produce calitate la un pret acceptabil) foarte slaba...
@frunzaverde,
nu ai mai postat de mult, banuiesc ca ai fost ocupat...
Mai arunca cate un ochi si pe alte topicuri...
Aeroporturi de exemplu... ;)
@
frunzaverdeuite, sa stii ca o bucata destul de importanta de glob traieste in afara uniunii europene. modelul pe care tu il descri este foarte interesant si elaborat si sunt convins ca pentru europeni este seducator sa creada ca au descoperit sursa cresterii economice si modelul infailibil al crearii de bunastare. dar ignora datele empirice
probabil ca cel mai simplu exemplu ar fi IT-ul. china a decis sa isi inchida granitele si sa permita unor companii sa creasca in lipsa unor giganti cu care nu puteau sa intre in competitie. crezi ca WeChat a fost preferata de chinezi pentru ca era buna? crezi ca Baidu avea algoritmi de cautare mai buni decat google? erau niste mizerii. pot sa iti spun pentru ca le-am incercat. insa azi au un miliard de utilizatori lunari iar europa inca se judeca cu google sa lase de buna voie o bucata din piata pentru altii. peste vreun deceniu cand se va incheia si ultima faza a procesului crezi ca va mai interesa pe cineva?
lenovo, oppo, xiaomi, huawei sunt competitori la nivel mondial azi desi au pornit fix cum ai descris mai sus. guvernul a pus gard in jurul lor, le-a protejat iar azi sunt in top 7 producatori mondiali. europa cati producatori de tehnologie a adus pe piata mondiala in ultimii 10 ani? cati producatori de tractoare a adus pe piata mondiala in ultimele 2 decenii? suntem pe un forum de infrastructura: cati producatori de material rulant au fost infiintati in europa in ultimii ani? dar de autovehicule?
chiar citeam de curand despre comac. Comac vrea sa faca un avion de linie, primul avion din afara duopolului airbus-boeing. crezi ca o sa fie un monument de tehnologie si siguranta? probabil ca nu, dar piata locala va cumpara cat cuprinde, compania va face cashflow, va castiga experienta ( ii vor mai pica 2-3 avioane) si peste 10-20 de ani va concura de la egal la egal cu airbus. de ce cred asta? pentru ca s-a intamplat de suficient de multe ori deja ca sa observ un pattern.
este o ipocrizie mare cat china (pun intended) cum se discuta in europa despre "competitie". cate dintre companiile din Euro Stoxx 50 au fost infiintate in ultimele 2 decenii? dar in ultimul deceniu? cat de mare este mobilitatea? europa cand spune "competitie" se refera la competitia intre "incumbents" si atat.
Quote from: frunzaverde
Ba poti sa le explici - sunt rezultatul clientelismului si protectionismului. Sute de milioane de euro aruncate pe apa sambetei pe produse inutile.
Facem la fel la autobuze si rezultatul va fi rable pe care nimeni altcineva nu le vrea, pentru ca sunt ineficiente si depasite tehnologic.
the fallacy aici este presupunerea ca
intotdeauna favorizarea productiei locale, in afara concurentei, va duce la companii care nu se dezvolta. insa eu nu afirm contrariul: nu spun ca
intotdeauna favorizarea unei firme locale va aduce beneficii pe termen lung. dar spun ca este una dintre posibilitati atunci cand ai de prins din urma alte natiuni mult mai bogate.
si
repet, repet, repet: asta functioneaza atunci cand tu esti germania, franta, uk. cand tot know-how-ul, toata tehnologia, toti cei ce domina piata sunt deja la tine pe bursa si platesc taxe la tine acasa. cand ai SAP, vw, mercedes, enel, SocGen inregistrata la tine acasa, normal ca nu vrei sa auzi cum altii vor sa aduca concurenta pe piata.
spun din nou ce am spus mai sus: genul asta de abordare a lasat europa in punctul in care nu a adus nici o companie noua, competitiva la nivel mondial de decenii. o sa castige aceleasi 5 firme mari si late toate licitatiile si europa se va bate in continuare pe spate cu "competitivitatea" ei, cum toate deciziile legate de achizitii sunt optime si banii contribuabililor sunt cheltuiti eficient.
ca sa pui pe piata un produs competitiv, inovativ, la zi din punct de vedere tehnologic, iti trebuie bani si timp. poti sa faci banii aia prin equity markets, din fonduri europene sau poti sa ii faci din activitate. equity markets in europa sunt foarte putin dezvoltate, mai ales acum ca uk a iesit. din activitate nu poti sa ii faci daca nu vinzi, si nu vinzi pentru ca esti depasit tehnologic fiind un cerc vicios. iar fondurile europene arata foarte frumos pe hartie, insa in fapt nu au adus nici o companie competitiva la nivel mondial. arata frumos, sunt super seducatoare si oamenii pot sa stea in continuare in echo chamber si sa spuna ca e bine si frumos. insa, in fapt, fondurilor europene nu prod companii competitive la nivel global (nu vorbesc de povesti de succes de tipul celor din pliante, cu o mica firma care are 30 de angajati, vorbesc despre capacitatea unei zone economice de a produce lideri mondiali in cursul unei singure generatii)
romania nu este nici sua (equity markets pentru idei inovative, concurenta cut throat si beneficii la final, cand obtii monopolul si nimeni nu te mai deranjeaza un deceniu sau pe acolo, cu mobilitate mare pe bursa, firme noi care dau peste cap modele vechi de business, spaceX si tesla si amazon si gaze/petrol de sist), nici europa de vest (cu companii vechi de 100 de ani si capital acumulat peste generatii si generatii, patente si know-how si brand awareness si capacitatea de a trece prin toate procedurile birocratice si telefonul personal al lui juncker si merkel si macron).
acuma... eu nu am un glob de cristal, habar n-am cat de resilient va fi europa la urmatorul soc comparativ cu asia de sudest. dar realitatea obiectiva este ca romania nu prinde pe nimeni din urma cu modelul actual si ar putea sa se discute despre alte modele
gdp/cap nominal current usd:
romania 2006: 5,800 2016: 9,400
germania: 2006: 37,000 2016: 41,900
austria: 2006: 40,000 2016: 44,500
united states: 2006: 46,300 2016: 57,400
singapore: 2006: 33,500 2016: 52,900
taiwan: 2006: 17,000 2016: 22,400
korea: 2006: 20,900 2016: 27,500
decalajul ramane si deceniile trec. fiecare isi va da cu presupusul referitor la ce ar trebui facut, cum ar trebui "procedat" si generatiile se vor succeda, romania ramanand cea mai saraca tara din europa. asa ca as sugera un altfel de model sau macar ochiii deschisi la ce se intampla prin lume. eu nu traiesc in europa asa ca ... la finalul zilei nu prea mai conteaza
Iar deviati in balarii...
Va rog reveniti la subiect, adica parcul de vehicule RATB, in caz ca nu mai stiti care este thread-ul. :lol:
Licitaţia pentru achiziţia celor 400 de autobuze pentru RATB se va relua din 10 noiembrie
"Licitaţia a fost suspendată de către CNSC pentru că au fost depuse mai multe contestaţii. Am crezut că acele contestaţii au o bază reală şi am fi fost dispuşi să corectăm caietul de sarcini, dacă CNSC ar fi considerat acest lucru sau dacă specialişti noştrii în achiziţii şi transporturi ar fi considerat că într-adevăr s-au strecurat anumire erori sau anumite omisiuni. Vreau să vă fac o informare a stadiului licitaţiei pentru autobuzele RATB. Pe scurt, CNSC consideră că 95% dintre contestaţiile depuse sunt nefondate. Restul de 5% nu sunt considerate fondate, dar sunt anumite aprecieri pentru care trebuie să aducem lămuriri suplimentare. De aceea, pot să trag concluzia că suspendarea a fost una 100% nefondată, pentru că aspectele semnalate în contestaţii au fost derizorii, altele hilare", a explicat primarul Capitalei, Gabriela Firea.
"În total au fost 31 de solicitări de clarificări, 14 notificări prealabile şi 10 contestaţii. CNSC a respins toate acestea", a declarat primarul Capitalei.
B365 (http://www.b365.ro/firea-licitatia-pentru-achizitia-celor-400-de-autobuze-pentru-ratb-se-va-relua-din-10-noiembrie_257500.html)
PMB: Depunerea ofertelor pentru licitaţia de achiziţie a 400 de autobuze s-a încheiat
Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a anunţat vineri încheierea depunerii ofertelor pentru achiziţionarea a 400 de autobuze urbane Euro 6 pentru transportul public în Capitală. Potrivit unui comunicat al PMB, au fost depuse patru oferte din partea: Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret AS; MAN Truck&Bus AG; Mercedes Benz România SRL; Otokar Europe.
În conformitate cu Legea 99/2016 privind achiziţiile sectoriale, entitatea contractantă stabileşte oferta câştigătoare în termen de 25 de zile de la data limită de depunere a ofertelor, precizează PMB.
Capital (http://www.capital.ro/pmb-depunerea-ofertelor-pentru2333.html)
"Ea (Firea) a adăugat că degeaba cumpără municipalitatea 400 de autobuze Euro 6, 100 de autobuze electrice, 100 de tramvaie, 100 de troleibuze, dacă în continuare sunt acceptate în Capitală autoturisme personale foarte vechi."
E ca si cum a spus ca ce rost are sa le mai cumpere?
Ca tot asa a realizat si benzile unice RATB. Deci ar fi coerent cu ce face.
Astra Bus Arad a castigat licitatia pentru dotarea a 150 de autobuze cu AC (au fost singurii ofertanti):
QuoteAsocierea formată din Astra Vehicule și SC Astra Bus SRL va dota cu sistem de climatizare, în următorii doi ani, un număr de 150 de autobuze ale Regiei Autonome de Transport București (RATB). Contractul a fost atribuit pentru 10,3 milioane de lei, fără TVA, de la un estimat la 11,04 milioane de lei, fără TVA.
profit.ro (https://www.profit.ro/stiri/ratb-mentine-vie-flacara-sperantei-va-avea-150-de-autobuze-cu-aer-conditionat-peste-2-ani-17345890)
Au prelungit până pe 10.03.2018 evaluarea pentru 4 oferte la autobuze. Dacă aveau oferte de la toate firmele interesate prelungeau evaluarea până în 2019.
Quote
Primăria Bucureştiului a prelungit până pe 10 martie 2018 termenul de evaluare a ofertelor pentru achiziţia celor 400 de autobuze noi. Termenul iniţial la care trebuia să anunţe un câştigător a fost ieri, 5 decembrie.
http://www.economica.net/mobile/autobuzele-noi-pentru-bucuresti-mai-asteapta--firea-prelungeste-pana-pe-10-martie-evaluarea-ofertelor_147153.html
Asta e efectiv aruncat cu banii la gunoi de pomana. Autobuzele care nu au aer conditionat sunt Citaro 1 - cele mai noi se apropie de 11 ani si au norma de casare facuta.
În CATALOGUL PRIVIND CLASIFICAREA ȘI DURATELE NORMALE DE FUNCȚIONARE
A MIJLOACELOR FIXE la punctul 2.17.3. apare Ventilatoare, aeroterme și aparate de climatizare cu 8 ani durata normală de funcționare.
Acum sunt curios cum vor scoate din contabilitate aceste aparate de aer condiționat când vor dori să caseze autobuzele.
Le muta.
Pe vehicuele de serviciu/intretinere.... ;)
(Este doar un ras amar... )
Este unul din rarele cazuri in care pun la indoiala ceea ce spune frunzaverde... Poate Citaro 1 alea ar mai merge 3-4 ani. Chiar si fara AC (dar cu intretinerea mizerabila tipica RATB...) vehiculele alea circula si inca isi fac treaba foarte bine.
As prefera sa le vad supuse unui RK (relativ ieftin) decat sa dam "juma' de pret" pe niste "pocnitori ieftine din Turcia" care vor"cadea in bot" in primul an dupa ce ies din garantie... (Cam asta pare sensul licitatiei organizate de PMB. Multe, nu prea scumpe, dar sa le inlocuim la 2-3 ani. Mai luam o spaga "decenta"... Fix pe stilul amaratelor ale de borduri de pe Serban Voda. Ce-or fi avut ?!... )
^
La autobuze chiar nu ma pricep - dar ma gandesc ca e ca la masini, dupa o durata X de viata si un numar de kilometri facuti, reviziile nu se mai justifica, si o trimiti la REMAT (sau o tii in garaj cu din ce in ce mai multi bani si timp, si devine pasiune, dar pentru cutiile albe Citaro nu stiu cine are mare pasiune).
Acum nu stiu cati ani ar trebui sa traiasca un autobuz. M-am uitat pe tabel si am vazut 8 ani si 300.000 km, dar norma de casare pare a fi scurta fata de realitate.
Acum am cautat in alte parti, si am vazut 12-23 ani pentru un autobuz urban (12 in US, 14 in Londra, 18 in Singapore, 20 in Sydney). La RATB DAF-urile au tinut 15-18 ani (Rocarurile mai putin), deci presupun ca si Citarourile fara a/c (care au 11-13 ani) au vor tine la fel, poate un pic mai mult.
Aveti aici (https://www.transitwiki.org/TransitWiki/images/6/64/Useful_Life_of_Buses.pdf) un studiu "after the fact" al Federal Transit Administration cu durata de viata a autovehiculelor de transport in comun in US.
De obicei ei le vand mai departe; unele pot fi refolosite, altele merg la reciclare.
Concret, din cate se vrea, pana acum s-au facut doar vorbe.
Primaria Capitalei vrea sa cumpere 42 de autobuze electrice, costul estimat fiind de circa 22 milioane de euro
Primaria Capitalei vrea sa cumpre 42 de autobuze electrice, potrivit unui studiu de fezabilitate ce va fi supus aprobarii consiliului General al Municipiului Bucuresti saptamana viitoare. Achizitia autobuzelor este estimata la 22 milioane de euro plus TVA si cuprinde solutia de incarcare.
Autobuzele ar urma sa aiba o lungime de 12 m si o autonomie de minim 250 km intre doua incarcari. Perioada de garantie ceruta este de 8 ani, respectiv 480.000 km.
https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-22177549-primaria-capitalei-vrea-cumpere-42-autobuze-electrice-costul-estimat-fiind-circa-22-milioane-euro.htm
^ Niste detalii in plus:
Consilierii generali şi-au dat acordul de principiu pentru achiziţionarea a 100 de autobuze electrice în şedinţa din 30 iunie, proiectul de hotărâre fiind adoptat în unanimitate. Autobuzele vor avea podeaua total coborâtă şi vor fi dotate cu instalaţie de ventilaţie, aer condiţionat şi încălzire, precum şi cu facilităţi pentru accesul persoanelor cu handicap. Vor avea, de asemenea, un sistem de infotainment, un sistem de taxare pentru carduri contactless, precum şi wifi şi sisteme de supraveghere video şi de numărare a călătorilor.
Autonomia autobuzelor electrice între două încărcări va fi de minim 250 de kilometri parcurşi în condiţii specifice Capitalei, un parcurs suficient pentru o zi de circulaţie, şi este solicitată o garanţie de minim 8 ani sau minim 480.000 de kilometri pentru autobuze şi de opt ani pentru infrastructura de încărcare.
Potrivit sudiului realizat de RATB, în prima etapă va fi introdus un număr redus de linii în zona centrală, cu utilizarea depourilor de troleibuze deja existente, urmând ca în etapa a doua numărul de autobuze electrice să fie suplimentat, dar cu realizarea unor investiţii pentru modernizarea depourilor existente, respectiv depoul Titan de tramvaie, depoul mixt de tramvaie-troleibuze de la Bucureştii Noi, depoul Vatra Luminoasă şi depoul Victoria, precum şi construirea unuia nou, mixt, pentru autobuze şi troleibuze, cu 200 de locuri şi amenajarea a două autobaze care în prezent sunt dotate cu autobuze Diesel.
B365 (http://www.b365.ro/primaria-capitalei-va-achizitiona-intr-o-prima-etapa-42-dintre-cele-100-de-autobuze-electrice_257668.html)
"Se aprobă documentaţia tehnico-economică (studiu de fezabilitate) pentru introducerea de autobuze electrice în sistemul de transport public de pe teritoriul Municipiului Bucureşti. Se aprobă implementarea etapei I - achiziţionarea a 42 de autobuze electrice de către Municipiul Bucureşti", prevede proiectul de hotărâre adoptat, citează Agerpres. Autobuzele vor fi folosite în zona centrală a Capitalei, în vederea realizării măsurilor din Programul Integrat de Gestionare a Calităţii Aerului în Municipiul Bucureşti şi a celor din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă. Conform proiectului, RATB este împuternicit să realizeze un studiu de trafic în vederea identificării noilor trasee din zona centrală a Capitalei.
Capital (http://www.capital.ro/primaria-capitalei-vrea-sa-cumpere-42-de-autobuze-electrice.html)
Noi trasee? Astea existente ce au?
Electricele sunt pentru centrul poluat.
Deci clasicele raman la periferie, electricelor le facem trasee doar de "centru"...
Dacă te obligă să schimbi cred că vor creşte enorm timpii: 5-10 minute să vină un 104 până în centru (Muncii? Alba Iulia?) apoi încă 10-15 min pt unul din ăsta electric (cu 42 de bucăţi chiar mai mult dar sunt optimist).
Acum fac door to door 20 de minute cu maşina, 30-45 cu metroul (merg şi pe jos) şi făceam cam o oră cu autobuzul (nu am mai practicat de mult la rush hour). Dacă mai adaug 15 minute la timpul autobuzului prefer în continuare metroul, dar până şi bicicleta devine mai rapidă.
Exemplu clar de ce nu foloseste/nu va folosi lumea RATB SI va cauta sa isi cumpere masina.
Daca ai de schimbat 1 (deci 1 singur, nu 2) mijloc de transport RATB ai pierderi imense de timp. Nu mai zic ca iarna e frig afara, inghesuit inauntru, vara e clad afara - sauna in autobuz.
La nevoie evident ca faci si asta, DAR cu prima ocazie ai zis stop.
Desi 400 de autobuze EURO 6 ar ajuta reducerea poluarii in B, exista soutii mai eficiente.
Probabil inlocuirea acestei masini face cat 10 autobuze noi:
(https://i.imgur.com/TJNWi07h.jpg) (https://i.imgur.com/TJNWi07.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Dacă acesta e problema atunci ce să mai zic de urmatorul camion bun de muzeu
(https://i.imgur.com/UMNBdBMh.jpg) (https://i.imgur.com/UMNBdBM.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Cred ca sunt la fel de poluate si cartierele-dormitor, daca nu chiar mai mult. Chestia cu centrul e mai degraba turistica.
Quote from: Ionut on December 20, 2017, 07:03:51 AM
"Se aprobă documentaţia tehnico-economică (studiu de fezabilitate) pentru introducerea de autobuze electrice în sistemul de transport public de pe teritoriul Municipiului Bucureşti. Se aprobă implementarea etapei I - achiziţionarea a 42 de autobuze electrice de către Municipiul Bucureşti", prevede proiectul de hotărâre adoptat, citează Agerpres. Autobuzele vor fi folosite în zona centrală a Capitalei,
Uite si SF-ul... Are 326 de pagini.
http://www4.pmb.ro/wwwt/institutii/CGMB/sedinte/ordinea_de_zi/db/11_20171219.pdf (http://www4.pmb.ro/wwwt/institutii/CGMB/sedinte/ordinea_de_zi/db/11_20171219.pdf)
Primăria Capitalei va dona cinci autobuze societăţii de transport din Tulcea, a decis Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) în şedinţa de miercuri. Săptămâna trecută, mai multe mijloace de transport în comun din Tulcea au fost distruse de un incendiu, societatea de transport rămânând cu doar 12 autobuze funcţionale.
B365 (http://www.b365.ro/primaria-capitalei-va-dona-cinci-autobuze-societatii-de-transport-din-tulcea_257777.html#n)
CGMB a luat decizia oficiala ieri, dar primul autobuz a ajuns la Tulcea de luni...
Mercedes?
Da, Citaro.
^^^
In conditiile in care RATB are sub jumatate din parcul de autobuze necesar, o donatie nu mi se pare cea mai buna idee.
S-a trecut la "Evaluarea ofertelor" pentru autobuze....
(https://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=138997)
În Bucureşti se circulă ca-n Istanbul, dar modernizarea RATB e blocată în comisii
Potrivit datelor TomTom Traffic Index, instrument prin care este analizat traficul din 390 de oraşe, timpul pierdut în trafic de bucureşteni ajunge la 218 ore, echivalentul a 27 de zile de muncă. Între timp, modernizarea RATB este blocată în fel şi fel de comisii şi proceduri de achiziţii. În aprilie, 2015, Primăria Bucureştiului anunţa că vrea să cumpere 100 de autobuze electrice, iar în decembrie, 2016 era anunţată aprobarea achiziţiei a 400 de autobuze noi. Niciun autobuz nou, electric sau tradiţional, nu a intrat pe străzile Bucureştiului.
,,Comisia organizată de PMB (Primăria Municipiului Bucureşti), la care participă şi specialiştii în domeniu de la RATB, a primit până în prezent patru oferte, care se află în analiză", răspund reprezentanţii Regiei în legătură cu stadiul achiziţiei celor 400 de autobuze noi promise încă din iarna lui 2016. Pentru o parte din autobuzele electrice, documentaţia este pregătită, pentru restul se fac studii de fezabilitate. RATB se uită şi la autobuzele cu gaz natural comprimat, dar până la luarea unei decizii s-a instituit o comisie pentru elaborarea unui caiet de sarcini.
ZF (http://www.zf.ro/eveniment/in-bucuresti-se-circula-ca-n-istanbul-dar-modernizarea-ratb-e-blocata-in-comisii-16966368)
Apropos de Istanbul. Luați cu lămâie:
O firma din Turcia va furniza cele 400 de autobuze noi pentru Bucuresti. Firma face parte dintr-un holding care detine si Arctic Gaesti (https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-22295270-primaria-capitalei-anuntat-castigatorul-licitatiei-pentru-furnizarea-celor-400-autobuze-noi-asocierea-otokar-europe-otokar-locomotive.htm)
QuotePrimaria Capitalei a anuntat castigatorul licitatiei pentru furnizarea celor 400 de autobuze noi: Asocierea OTOKAR EUROPE si OTOKAR Automotive, a anuntat luni primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Valoarea contractului este de circa 100 milioane euro. Urmeaza o perioada in care agentii economici pot contesta rezultatul licitatiei.
OTOKAR EUROPE si OTOKAR Automotive sunt companii turcesti care fac parte din conglomeratul de firme Koç Holding, cel mai mare conglomerat industrial din Turcia. Koç Holding detine si producatorul de electrocasnice Arctic Gaesti. Fabrica unde sunt produsele autobuzele OTOKAR este amplasata in orasul Sakarya.
""Initial, contractul a fost estimat la circa 510,5 milioane de lei, fara TVA, pentru o perioda de 4 ani si vizeaza achizitia a 320 de autobuze cu o lungime de 12 metri cu o capacitate minima de 96 de calatori, 50 de autobuze cu o lungime de 10 metri si o capacitate minima de 70 de calatori, precum si 30 de autobuze articulate, lungi de 18 metri, cu o capacitate minima de 135 de calatori.""
Deci avem 50 scurte (gen alea isuzu sub-urbane) si 30 cu burduf?
Stau sa ma intreb unde se aplica legea care spune ca 30% din autotrisme trebuie sa fie hibride si electrice?
Desigur e primul pas din planul de mobilitate urbana, dar:
Daca se cumpara 400 autobuze si se retrag 500 (din care oricum 450 nu mai mergeau) ... nu prea vad un pas inainte SI tot aglomerat va fii la orele de varf.
12 m http://www.otokar.ro/autobuze/autobuze-urbane/kent-lf/ (http://www.otokar.ro/autobuze/autobuze-urbane/kent-lf/)
10 m http://www.otokar.ro/autobuze/autobuze-urbane/doruk-le/ (http://www.otokar.ro/autobuze/autobuze-urbane/doruk-le/)
18 m https://www.otokar.com/en-us/products/Pages/kent-c-articulated.aspx (https://www.otokar.com/en-us/products/Pages/kent-c-articulated.aspx)
Eu tot mai sper ca urmatoarea licitatie sa fie pentru 10-20 autobuze pe gpl sau electrice+diesel. Fabricile din Romania nu pot produce mai multe autobuze, astfel ca la o licitatie de 400 sunt excluse in mod automat.
In Romania avem Euro Bus Diamond (sau BMC) si probabil ca si Roman Brasov se paote baga la o licitatie mica.
acum depinde de fiabilitate autobuzelor.. cat vor tine.
ati vazut undeva sa se achizitioneze impreuna cu un plan de mentenanta de 3-5 ani?
La juma de pret?
Autobuzele lu' Firea sunt mult mai ieftine pe ALIBABA.com, noi!
https://www.alibaba.com/product-detail/City-bus-Otokar-Kent-LF_50014139083.html
Autobuzele fantomă achiziţionate de Gabi Firea pentru bucureşteni par a fi coborât din surprizele de la imitaţiile de gumă turbo. În afară de faptul că nu a auzit nici dracu de producătorul Otokar, acesta lansând primul autobuz de 12 m în 2010, Primăria Bucureşti e dispusă să achiziţioneze 400 de astfel de tigăi la preţul de 250.000 eu/buc. Acelaşi model, e disponibil pe alibaba.com cu doar 140.000 eu, dealer auto fiind o firmă din Egipt şi nu asocierea OTOKAR EUROPE si OTOKAR Locomotive, asociere ce pare a fi făcută pe vapor dacă e să ne luăm după site-ul lor. Parcă îi şi văd pe mecanicii RATB-ului venind de la Otokar din turcia cu portbagajul plin de chiuloase, doar doar s-o potrivi vreuna la unul din motoarele calate în lejerul trafic bucureştean.
https://elenacondurache.press/autobuzele-lu-firea-sunt-mult-mai-ieftine-pe-alibaba-com-noi/
https://www.agerpres.ro/administratie/2018/02/20/precizari-pmb-licitatia-privind-achizitionarea-de-autobuze-s-a-derulat-respectand-principiile-transparentei--58795 (https://www.agerpres.ro/administratie/2018/02/20/precizari-pmb-licitatia-privind-achizitionarea-de-autobuze-s-a-derulat-respectand-principiile-transparentei--58795)
Quote
Precizări PMB: Licitaţia privind achiziţionarea de autobuze s-a derulat respectând principiile transparenţei
Licitaţia privind achiziţionarea de autobuze, organizată de Municipalitate, s-a derulat respectând principiile transparenţei şi având toate avizele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), precizează marţi Primăria Capitalei într-un comunicat transmis AGERPRES.
Precizările vin în urma informaţiilor potrivit cărora Bucureştiul achiziţionează autobuze mai scumpe decât Cluj-Napoca.
"Informaţiile diseminate în mediul online, care compara, in mod eronat, preturile autobuzelor ce vor fi achizitionate de catre municipalitatea Bucurestiului cu cele care trebuiau achizitionate de catre compania de transport public Cluj-Napoca sunt complet false si urmaresc minimalizarea unui proiect de mare anvergura, vital pentru bucuresteni.
In primul rand, persoanele care fac referire la licitatia respectiva nu stiu sau ignora deliberat un aspect esential si anume ca aceasta a fost anulata, in consecinta orice comparatie intre cele doua licitatii este neavenita si lipsita de fundament.
https://www.jurnaluldinardeal.ro/clujul-nu-va-mai-cumpara-cele-50-de-autobuze-mercedes-licitatia-a-fost-anulata/
Mai mult decat atat, in cazul Bucurestiului vorbim de trei tipuri de autobuze: 30 de autobuze de 18 metri, 50 autobuze de 10 metri (destinate traseelor de noapte si rutelor care includ zone cu carosabil mai ingust) si 329 de autobuze de 12 metri, astfel ca, pretul comunicat, adica 250.000 euro per bucata, reprezinta un pret mediu, acesta variind in functie de dimensiunile acestora.
Conform caietului de sarcini, toate cele 400 de autobuze vor avea o garantie de opt ani, in acest interval, manopera completa, inclusiv reviziile, intrand in sarcina furnizorului. Mai mult decat atat, in primii 4 ani, mijloacele de transport in comun vor avea o garantie extinsa, adica inclusiv in ceea priveste consumabilele de exploatare (uleiuri, filtre, manopera de revizie tehnica, intretinere etc).
Totodata, autobuzele vor fi dotate cu echipamente eclectronice pentru control si monitorizare, care includ numarerea calatorilor, supraveghere video interior-exterior, verificarea si monitorizarea conditiilor de microclimat in interior, A/C si incalzire, conexiune online cu dispeceratul, echipamente moderne de taxare, care sunt conectate online cu dispeceratul, un sistem de informare calatori, cu display, care ofera informatii asupra traseului, reclame, informatii turistice etc.
Autobuzele vor fi dotate, de asemenea, cu panouri de afisaj in exteriorul autobuzului, pe care pot rula reclame sau informatii de interes public, fara sa afecteze aspectul si integratitatea caroseriei, spre deosebire de colantarile existente in prezent.
Mijloacele de transport public prezinta imbunatatiri IT care realizeaza monitorizarea tuturor echipamenteleor din punctul de vedere al diagnozei si autodiagnozei, oferind informatii esentiale atat pentru conducatorul auto cat si pentru cei care realizeaza mentenanta acestora.
Pentru corecta informare a opiniei publice, subliniem faptul ca licitatia organizata de municipalitatea Bucurestiului s-a derulat respectand princiipiile transparentei si avand toate avizele ANAP.
Serviciul pentru Relatia cu Mass-Media
20 februarie 2018
Quote from: voicul
În afară de faptul că nu a auzit nici dracu de producătorul Otokar
Am auzit eu. Si oricine care stie oricat de putin despre industria asta. Sau despre industria militara.
Otokar face autobuze de cand lumea. Si mai face si o gramada de alte "dispozitive" gen transportoare blindate, masini armate, chiar si
tancuri. Echipamente cu care armata turca se prezinta in conditii onorabile la razboi (Turcia e in conflict armat constant din anii '80 pana azi).
Quote from: voicul
acesta lansând primul autobuz de 12 m în 2010
Corectez eu:
acesta lansând primul autobuz de 12 m în
2010 1963. Asamblat sub licenta Magirus-Deutz. Productia proprie (cu design propriu) au inceput-o la sfarsitul anilor '70, extinzand-o masiv in anii '80. Nu e o firma noua. Comanda nici macar nu e prima din UE - sunt folosite produsele lor de companii de transport public din Malta pana in Germania.
Iar afirmatia cu "facut pe vapor" si "sacosa cu chiuloase" e un pic ridicola - o treime din flota de autobuze din Istanbul e Otokar, fiind modelul cu ponderea cea mai mare din parc. Si au mai comandat cateva sute de bucati completare, asa ca presupun ca lor le merge bine. Sunt o firma mare, cu produse absolut decente. Mistocareala ieftina, fara pic de informare, scrisa de autorul/autoarea articolului e bataie de joc.
Acum sa vedem cat a fost pretul final (e vorba si de ceva articulate acolo, probabil si ceva contract de service). E posibil sa fie o spaguta in joc, bineinteles, caz in care la puscarie. Dar macar nu s-au cumparat cine-stie-ce petarde, gen MAZ-uri.
P.P.S. Nu as avea mare incredere intr-o firma egipteana care vinde un autobuz la pret cu 15-20% sub pretul de lista... Pe Alibaba.
Pe langa autobuze,, in licitatie au mai intrat si :
- 4 ani totul gratis (inclusiv revizii gratuite)
- plus alti 4 ani de garantie si manopera pentru orice defectiune
- sisteme auxiliare (afisaje, validatoare bilete, ac, comunicatii)
La traficul din Bucuresti, nu se baga nimeni sa ofere 8 ani de garantie la pretul de lista al autobuzului.
La 4 ani totul gratis (inclusiv revizii gratuite) plus alti 4 ani de garantie si manopera pentru orice defectiune (plus restul de maruntisuri) devine un pret absolut decent...
Eeste evident ca ceea ce vinde Alibaba (cu livrarea in portul Istanbul) este "cash and carry" si fara mentenanta
Deci pana la urma licitatia asta nu e chiar reteta pentru dezastru. Multumesc lui frunzaverde, informat si obiectiv ca de obicei.
Majoritatea masinilor au cam 5 ani garantie (nu cred sa mai existe sub 3 ani).
Deci cand zic cei de la PMB ca au 8 ani garantie ... de fapt negocierea e pentru inca extra 3 - 4 ani de garantie?
Desigur revizii gratuite inseamna ceva pentru ca autobuzele fac km. (depinde ce se include in revizii)
Desigur si 250.000e - 140.000e inseamna 110.000 eur.
Desigur manopera costa dar se observa ca piesele sunt vreo 70% din pretului la service si manopera vreo 30%.
La fel: cu 110.000e se pot face multe (porbabil cumpara un autobuz fabricat in RO nou nout!)
Justificari se gasesc. CNAIR zice ca nu sunt becuri bune pe A10.
NU ca as sugera sa se ia din Egipt, dar 110.000 e totusi diferenta cam mare si daca in Egipt au putut ... noi de ce dam asa mult?
Mai sunt și taxe vamale, Turcia nefiind în UE, din câte știu parcă sunt la 30%, chiar dacă erau Mercedes tot din Turcia veneau asemenea ca și Citaro, dar acestea nu avut și garanție extinsă iar piesele de schimb erau foarte scumpe și au preferat să le dezmembreze. Totuși ne uitam la un site de genul Alibaba.com pentru comparație ?
Și mai este ceva pe piețele din afara UE nu se ține cont de normele de poluare, deci alte motoare, posibil fără catalizator...
+1 pentru remarca cu taxele.
Eu stiam ca sunt vreo 20% si daca ar fi 20%, 50.000eur sunt doar taxe de import.
Mult, dar incepe sa aiba sens diferenta de pret.
Intre EU si Turcia exista un tratat de uniune vamala, nu se mai platesc taxe la bunuri industriale importate in EU.
L.E.: Dovada (http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/measures.jsp?Lang=ro&SimDate=20180221&Area=TR&MeasType=&StartPub=&EndPub=&MeasText=&GoodsText=&Taric=8702101100&search_text=goods&textSearch=&LangDescr=ro&OrderNum=&Regulation=&measStartDat=&measEndDat)
@voicul, esti tu sigur ca autobuzul de pe alibaba are ac, sistem de afisaj, sistem de comunicatie si sistem de taxare? NU mai zic de motor. Cel de pe alibaba este euro 5, si din cate stiu, in UE este nevoie de euro 6 (probabil de asta e si la oferta, pentru ca pretul de lista e mai mare).
Oare primaria a cerut si cauciucuri de iarna?
Inainte sa sariti cu acuzatiile, ar trebui sa vedem ce scrie exact caietul de licitatie. Altfel e ca si cum ai compara o masina cheala, cu una full option.
Interesant ar fi motivele pentru care au fost descalificati ceilalti 2 ofertanti, pentru ca e clar ca mercedes-urile au costat mai mult (comunicatul spune ca au ramas doar ei 2 in faza finala).
Si eu sunt pentru autobuze fabricate (de fapt ansamblate) in Romania, dar singura solutie ar fi sa se faca licitatii pentru 20-30 de autobuze. Iar pentru Bucuresti, o asemenea licitatie nu are sens. Daca ne apucam sa facem 20 de licitatii de cate 20 de autobuze, o sa ne trezim cu o flota pestrita, imposibil de gestionat dupa expirarea garantiei.
O varianta ar fi pentru autobuzele electrice, sau pe gaz comprimat. Sper sa nu cumpere in loturi de cate 100. La fel, o varianta ar fi pentru tramvaie, dar nici alea nu se pot cumpara la bucata.
In Malta au dat peste 181.000 pe o bucata, dar fara toate aceste sisteme si probabil fara revizii gratuite:
QuoteThe total cost for the 33 new buses is over €6 million and what remains to be done is the installation of ticket machines, electronic displays and all the adequate signage. A number of checks are being made by both Maltese and Turkish workers to ensure that the buses can be put in rotation as soon as possible.
- surta: www.theindependent.com
Eu ce zic ca diferenta e cam mare. Deci cred ca se putea obtine un pret mai bun.
Cel de pe Alibaba are "Air Conditioning 39 kW. Heaters in the cabin. The auxiliary heater. Ventilation."
Mai are:
"Audio-video system.
Microphone. Monitor. Camcorders. Electronic scoreboard."
Intravar motor euro 5 - fata de 6. Cat sa fie diferenta 50000 e? 10.000 e?
3 taxatoare cat sa coste 500 e?
Desigur trebuie analizat pe cifre exacte, dar 110.000 e sunt o gramada de bani.
Esti sigur ca pretul de pe alibaba este cu totul inclus? Sau ca nu e teapa?
Nu de alta, dar sa nu fie ca la ofertele dealerilor: iti prezinta masina cu toate dotarile, dar pretul e " incepand de la".
Mai apoi este problema normativelor europene. Daca autobuzul de pe alibaba nu le indeplineste, poate costa si 10.000 euro, ca tot nu-l cumpara nimeni.
Posibil ca ce vezi tu pe alibaba sa fie lichidari de stoc. Adica autobuzele pe care nu le mai pot vinde in tarile UE. Sau mai rau..nici macar in Egipt. Asa ca incearca sa le vanda la reduceri.
Masinile vandute in India sunt mult mai ieftine ca masinile vandute in UE. Motivul este ca acolo nu au norme de poluare si nu nevoie de airbaguri, ESP, ASR, si multe altele. La exterior par la fel, dar la interior difera considerabil.
Altfel cum iti explici ca maltezii au platit mai mult? Daca te gandesti ca maltezii au platit undeva la 65000-70000 mai putin decat noi, dar fara sistemele auxiliare si fara 4 ani de revizii gratuite, nu mai pare atat de mult.
Ai dreptate cu ce ai punctat.
Poate sa fie la pretul asta pentru 1 sau 10 autobuze maxim.
Desigur venind prin Egipt poate ar primi taxe vamale.
Nu am zis ca asa trebuia facut, doar am remarcat diferenta mare de pret si faptul ca daca ei au putut ... noi?
Mai relevant ar fi comparatia cu Malta.
Instalatiile alea auxilare nu le vad mai mult de 15.000 eur. Deci am fi la minim o diferenta de 50.000 eur.
Sunt curios ce inseamna revizii gratuite? Daca e doar uleiul si filtrele nu e chiar afacere asa mare.
Bold-ul imi apartine. Intradevar se mai schimba situatia cu noile informatii.
Autobuzele lui Firea sunt "nave SPAȚIALE:" au supraveghere video, pot să numere călătorii, sunt conectate online cu dispeceratul
Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a anunțat, ieri, că Bucureștiul va achiziona 400 de autobuze pentru transportul în comun. În mediul online au apărut informații conform cărora Primăria Capitalei preferă să cumpere autobuze mai scumpe din Turcia, în timp ce Primăria Clujului cumpără mai ieftin de la Mercedes.
Primăria Capitalei susține că acest informații sunt false și arată care vor fi dotările autobuzelor, fapt ce justifică prețul mai mare. "Referitor la informaţiile care circulă în mediul online, potrivit cărora Bucureştiul achiziţionează autobuze mai scumpe decât Clujul, Primăria Municipiului Bucureşti face următoarele precizări: Informaţiile diseminate în mediul online, care compara, în mod eronat, preţurile autobuzelor ce vor fi achiziţionate de către municipalitatea Bucureştiului cu cele care trebuiau achiziţionate de către compania de transport public Cluj-Napoca sunt complet false şi urmăresc minimalizarea unui proiect de mare anvergură, vital pentru bucureşteni.
În primul rând, persoanele care fac referire la licitaţia respectivă nu ştiu sau ignora deliberat un aspect esenţial şi anume că aceasta a fost anulată, în consecinţă orice comparaţie între cele două licitaţii este neavenită şi lipsită de fundament.
Mai mult decât atât, în cazul Bucureştiului vorbim de trei tipuri de autobuze: 30 de autobuze de 18 metri, 50 autobuze de 10 metri (destinate traseelor de noapte şi rutelor care includ zone cu carosabil mai îngust) şi 329 de autobuze de 12 metri, astfel că, rreţul comunicat, adică 250.000 euro per bucată, reprezintă un preţ mediu, acesta variind în funcţie de dimensiunile acestora. Conform caietului de sarcini, toate cele 400 de autobuze vor avea o garanţie de opt ani, în acest interval, manopera completă, inclusiv reviziile, intrând în sarcina furnizorului.
Mai mult decât atât, în primii 4 ani, mijloacele de transport în comun vor avea o garanţie extinsă, adică inclusiv în ceea priveşte consumabilele de exploatare (uleiuri, filtre, manopera de revizie tehnică, întreţinere etc).
Totodată, autobuzele vor fi dotate cu echipamente electronice pentru control şi monitorizare, care includ numărarea călătorilor, supraveghere video interior-exterior, verificarea şi monitorizarea condiţiilor de microclimat în interior, A/ C si încălzire, conexiune online cu dispeceratul, echipamente moderne de taxare, care sunt conectate online cu dispeceratul, un sistem de informare călători, cu display, care oferă informaţii asupra traseului, reclame, informaţii turistice etc.
Autobuzele vor fi dotate, de asemenea, cu panouri de afişaj în exteriorul autobuzului, pe care pot rula reclame sau informaţii de interes public, fără să afecteze aspectul şi integritatea caroseriei, spre deosebire de colantările existente în prezent. Mijloacele de transport public prezintă îmbunătăţiri IT care realizează monitorizarea tuturor echipamentelor din punctul de vedere al diagnozei şi autodiagnozei, oferind informaţii esenţiale atât pentru conducătorul auto cât şi pentru cei care realizează mentenanţa acestora.
Pentru corectă informare a opiniei publice, subliniem faptul că licitaţia organizată de municipalitatea Bucureştiului s-a derulat respectând principiile transparenţei şi având toate avizele ANAP", arată Primăria Capitalei.
https://www.money.ro/autobuzele-lui-firea-sunt-nave-spatiale-au-supraveghere-video-pot-sa-numere-calatorii-sunt-conectate-online-cu-dispeceratul/
Se pare ca nu ai prea citit postarile precedente...
De acum inainte o sa maresc fontul, o sa bolduiesc, poate bag si "cu rosu" ca poate asa postarile vor fi citite...
:-[
^
Deci nu este vorba de un contract de garantie ci de un contract de intretinere completa (tip "gold care"). Care pachet e in general super-scump pentru ca vine cu garantii de uptime. Garantia producatorului este, in principiu, "lipseste viciul constructiv pe o perioada X" - ori in cazul asta ei fac reviziile regulate, ei vin cu piesele, ei fac manopera de reparatii etc.. Pretul nu mi se pare absurd in cazul asta, mai ales ca se includ articulate in cerere.
P.S. Doi dintre cei mai mari producatori de autobuze din Europa, MAN si Mercedes Benz, au participat la licitatie, asa ca o sa putem vedea si ofertele lor. Si daca a fost ceva necuser la alegerea Otokar, o sa ii vedem contestand.
Si, bineinteles, vom vedea fiabilitatea vehiculelor; in Istanbul nu au plangeri pana acum.
@dr4qul4
Eu imi explic.
De curand in Malta a fost ucis un ziarist de investigatii, bine cunosct pe insula pentru ca descoperise o coruptie endemica la nivelul guvernului(deja vu?) https://www.rfi.ro/politica-98631-jurnalist-rise-project-guvernul-malta-complice-daphne-galizia-panama-papers
In afara de Bulgaria, Malta ar fi singura tara din UE in acest moment care nu ar trebui sa fie un exemplu pentru noi.
^
In Malta nu au cumparat articulate; in Bucuresti da - un articulat este in principiu dublul pretului unui vehicul scurt.
In Cluj nu s-a cumparat niciun Mercedes, postez aici ce am postat si pe topicul Clujului:
Licitatia privind achizitionarea noilor autobuze simple a fost anulata prin hotarare definitiva a instantei inca din 11 septembrie 2017! Niciun autobuz NU a fost livrat! In acest moment in SEAP si licitatia pentru cele 15 articulate apare ca fiind anulata!
Compania locala de transport public a reluat licitatia, care este in acest moment in desfasurare, si pentru care perioada de evaluare a ofertelor a fost prelungita pana pe 4 aprilie 2018!
Iata care sunt cele 3 companii care au depus oferte la Cluj-Napoca:
1. SC BMC TRUCK & BUS S.A. cu sediul in soseaua Bucuresti, nr. 24, Sat Ciorogarla, Comuna Ciorogarla, jud. Ilfov, cod postal 077055, tel. 0213503671, CU TERT SUSTINATOR: SC JT GRUP OIL SRL cu sediul in str. M10, nr. 0-A, Zona A, Navodari, jud Constanta.
2. KARSAN OTOMOTIV SANAYII VE TICARET A.Ş, cu sediul in Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi, Sanayi Caddesi 16225 Nilüfer / BURSATurcia, CU SUBCONTRACTANT: SC ANADOLU AUTOMOBIL ROM SRL, cu sediul in Ciolpani, sos.Bucuresti-Ploiesti, nr.110, judetul Ilfov, Romania.
3. SC MERCEDES-BENZ ROMANIA SRL, cu sediul in sos. Bucuresti-Nord, nr. 15-23, cladirea Henley, jud Ilfov.
Pe langa Bulgaria si Malta, autobuze Otokar pot fi gasite in: Franta, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Italia, Cehia, Austria, Croatia, Slovenia, Lituania, Estonia, Letonia, Belgia, Portugalia, Spania, Grecia, Polonia s.a.
---
PS Care e problema cu MAZ-urile? Mi se par bune la pretul pe care il au. Cele din primul lot achizitionat in Ct acum aproape 20 de ani isi fac treaba bine merci. Iar cele din loturile luate in urma cu aproape 10 ani arata foarte bine ca design si ca functionalitate merg la fel de bine.
Cred ca problema cu MAZ-urile revine din lista de dotari (cum au venit ele ca si pachet) si din norma de poluare. MA3 nu produce Euro 6. Defapt ca si motorizare ei folosesc generatii mai vechi de motoare Mercedes-Benz - OM 906 (da, MA3-urile au motorizare Mercedes-Benz). Seria respectiva de motoare, daca nu ma insel duce maxim euro 4.
Ceea ce face cam imposibila achizitia lor in RO la ora actuala.
Da, cat am stat in Iasi am circulat mult cu MA3, nu sunt autobuze rele, cu franele au cam exagerat la seria aia de autobuze (in mare parte frana era de tipul on/off. Daca avea autobuzul 50km/h si punea soferul o frana, zbura lumea prin autobuz)
Din 2016 produc si Euro 6, chiar au livrat autobuze catre orase din Germania
(http://maz.by/media/10658/maz-203-germania-2.jpg)
Test făcut de germani pe autobuzul cumpărat de Firea: sub "graniţa magică" la consum
Două reviste germane specializate pe autobuze şi autocare au testat Otokar Kent C Euro 6, cumpărat de Primăria Capitalei pentru înlocuirea parcului auto de transport public actual, format din autobuze Mercedes Citaro. Concluziile germanilor au fost favorabile maşinii turceşti.
În general, Otokar Kent C (principala parte a comenzii Primăriei Bucureşti - n.r.) reprezintă calitate pentru operator şi confort pentru pasageri", este concluzia unui test făcut cu autobuzul turcesc de revista germană de specialitate eurobus.de.
"Cu un mix format din raport calitate preţ, un concept de interior inteligent, şi tehnologie şi service solide, turcii se vor băga în viitor între producătorii consacraţi de autobuze", scriau germanii de la Eurobus în 2015, după ce au testat Kent C.
Germanii au făcut un test de 58 de kilometri în condiţii de trafic urban şi suburban în Bonn, cu 99 de stopuri, autobuzul fiind încărcat cu saci de nisip puşi pe scaune şi "în picioare", până la 75% din capacitatea de transport. Kent are un mod economic de operare, prin care renunţă la o parte din putere pentru consum şi uzură mai mici. Acesta a fost folosit de echipa de test.
Rezultatul în ce priveşte consumul i-a impresionat. Au scos o medie de 39,66 litri la suta de kilometri, sub "graniţa magică" de 40 de litri, la o viteză medie de 19 km/h.
A apărut însă o problemă în rampe. Zona de test a cuprins şi drum montan, unde autobuzul n-a mai dat randament în modul eco, fiind mai încet cu 5 km/h decât celelalte autobuze testate de revistă, la un consum de 52 de litri, ceea ce i-a făcut pe jurnalişti să scrie că Otokar Kent C ar fi recomandat numai oraşelor de şes, fără rampe pronunţate.
Germanii apreciază că finisajele sunt bune şi nimic n-a scârţâit în timpul testului. Le-a atras atenţia suspensia independentă care "îşi face treaba perfect".
Despre fiabilitate, germanii spun că entităţile care operează modelul de mai mulţi ani nu au avut probleme cu el, iar frecvenţa reparaţiilor şi anvergura lor "nu s-au făcut remarcate". Totodată au apreciat rapiditatea cu care vin piesele de schimb de la producător.
Preţul autobuzului de test, fără service, alte accesorii şi taxe: 185.000 euro
Studiul 2 pe http://www.economica.net/test-germania-otokar-autobuz-bucuresti-turcia-firea_150538.html#ixzz58It9MQDE
Deci autobuzele nu sunt rele, iar nici pretul nu este rau, venind cu 4 ani totul inclus si inca 4 ani garantie. Sa fie primul lucru bun facut de Duamna? O:-)
ca sa intram intr-o nota de umor trist: Nothing beats the power of MAZ
(https://2.bp.blogspot.com/-Tby3svdduXo/WpWGrkzngcI/AAAAAAABcXM/zOiycIUKGkQG4exAHiI5dXG_Ll8RWQdNgCLcBGAs/s1600/0.jpg)
(https://4.bp.blogspot.com/-sGAcZceBZZk/WpWGr2ZBLqI/AAAAAAABcXU/I6TLQ3eF3wcxdjwihl0ATvNo4nUb7fY_QCLcBGAs/s1600/1.jpg)
(https://4.bp.blogspot.com/-7Y_B-a1AKP0/WpWGru1lz7I/AAAAAAABcXI/tBojlHfObX4wa6fJCAOAXP2kV--pk1wEgCLcBGAs/s1600/2.jpg)
(https://2.bp.blogspot.com/-8wkewvtnu_c/WpWGsJU6e8I/AAAAAAABcXQ/Z0sjmmm-YeoT1a6BF1RjrYdI2T7toix9ACLcBGAs/s1600/3.jpg)
economica? Ar fi bun articolul original.
Desi nu cred ca oferta celor de la Mercedes a fost inferioara ca si cost. Probabil ei stiau ce inseamna 4+4 ani de garantie in Bucuresti :lol:
^
http://www.eurobus.de/images/zeitung/EB%2012%20klein.pdf (http://www.eurobus.de/images/zeitung/EB%2012%20klein.pdf) scroll in jos pana la pagina 23
https://www.busplaner.de/sites/default/files/busplaner/bustest/otokar_kent_c_pdf_12935.pdf (https://www.busplaner.de/sites/default/files/busplaner/bustest/otokar_kent_c_pdf_12935.pdf)
@TibiV, nu stiu germana, asa ca nu-mi pot da seama daca e reclama platita sau test pe bune. Oricum, par a fi mai bune decat suna (suna a "un fel de autobuze turcesti")
Nici eu nu prea "bunghesc" germana de loc...
Dar in al doilea link (busplaner.de) se vad usor "+"urile si "-"urile...
O poza face cat 1000 de cuvinte nemtesti... :lol:
@TibiV
In textul german este vorba despre micile modificari aduse autobuzului euro VI fata de EuroV, primul fiind cu 300kg mai greu decat cel vechi, de aceea spatiul pt. calatori este mai redus cu sase calatori in noul autobuz de 12 m lungime, care cu greu(chinuit e cuvantul german, daca nu ma insel) ar face fata celor 99 de calatori anuntati care ar avea loc...In rest bordul autobuzului este "criticat" de germani ca fiind un design vechi, pedala de "frana" ar trebui sa fie mai ergonomica(citeste mai lata, cred), iar motorul este putin "lenes", in rest in articol numai de bine...Daca acelasi autobuz ar fi prezentat de bulgari sau romani, sunt aproape sigur ca germanii ar fi criticat mai mult...
Dar noile autobuze au start-stop pe ele?
Fara suparare...
Dar fix in functia "start-stop" sta eficienta transportului in comun din cea mai mare retea de transport public din tara ?!...
Nu ar fi cazul sa ne intrebam de ce zeci de km de retea de tramvai sunt in paragina, fara nici o sansa de reabilitare ?!....
S-a desfiintat linia 5 (Aeroport Baneasa-Unirii) doar ca sa putem da in functiune Pantelimon-Unirii, caci pur si simplu RATB nu are suficiente bidirectionale...
In locul tramvaielor au bagat o linie de autobuz (605)
Iar in timpul asta nu au nici un plan serios de a reabilita linia de tramvai 5 pe Barbu Vacarescu.
O gandire de un "BLOND ABSOLUT"...
Eu am gandit din perspectiva poluarii in primul rand.
Oricum e foarte probabil (daca va exista) ca multi soferi sa il dezactiveze.
Mercedes si Karsan au contestat:
http://www.economica.net/mercedes-desfiinteaza-ofertele-turcilor-pentru-cele-400-de-autobuze-noi-in-bucuresti_151269.html (http://www.economica.net/mercedes-desfiinteaza-ofertele-turcilor-pentru-cele-400-de-autobuze-noi-in-bucuresti_151269.html)
QuoteÎn contestaţia publicată joi, 15 martie, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), Mercedes – Benz România cere Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) să constate că ofertele depuse de către producătorii turci Otokar şi Karsan nu îndeplinesc toate condiţiile din caietul de sarcini.
De asemenea, compania grupului german mai contestă metodologia de calcul la factorul calitate şi susţine că a fost depunctată neîntemeiat la acest capitol.
Mercedes mai acuză Primăria Municipiului Bucureşti de lipsă de transparenţă, întrucât nu i-a prezentat punctajul pentru fiecare subfactor în parte obţinut de către firmele concurente şi nici măcar de către ea însăşi, la factorul calitate.
În ce priveşte oferta turcilor de la Otokar, care a fost declarată câştigătoare, Mercedes susţine că aceasta este inadmisibilă. Astfel, solicită CNSC să constate dacă Asocierea Otokar avea la momentul depunerii ofertei autorizaţia tehnică de la Registrul Auto Român pentru activităţi de reparare şi întreţinere a vehiculelor din categoria de omologare M3, clasa 1, în care se încadrează şi autobuzele noi cerute de Primărie.
Mercedes susţine că service-ul Happy Garage, inclus în oferta Otokar, este autorizat doar pentru autovehiculele din categoria M1 şi N1.
Mai mult, autobuzele Otokar ar avea motoare MAN, iar service-ul Happy Garage nu este autorizat pentru a asigura asistenţă tehnică în perioada de garanţie pentru aceste motoare.
Mercedes se leagă şi de dimensiunea autobuzelor Otokar, despre care spune că sunt mai lungi faţă de dimensiunile stipulate în caietul de sarcini.
În ce priveşte oferta celuilalt producător din Turcia, Karsan, Mercedes susţine că încalcă cerinţa din caietul de sarcini conform căreia toate cele 400 de autobuze trebuie să fie fabricate de acelaşi producător şi sub aceeaşi marcă.
Mai exact, autobuzele de 10 metri ar fi produse în Flumeri, Italia de către Industria Italiana Autobus sub marca Menarinibus, iar cele de 12 metri şi 18 metri ar fi produse în Bursa, Turcia de către Karsan, sub marca Menarinibus sau Karsan.
Mercedes mai spune că oferta Karsan ar fi inadmisibilă şi chiar dacă turcii ar fi preluat recent licenţa pentru producţia de autobuze de 10 metri, întrucât la licitaţia Primăriei Bucureşti nu se admit prototipuri sau serii mici de autobuze.
De asemenea, întrucât service-ul Asocierii Karsan, Anadolu Automobil Rom, se află în Ciolpani, la 40 de kilometri de Bucureşti, rezultă costuri suplimentare de aproape 1,8 milioane de euro doar cu rovinieta, pe care ar trebui să le suporte producătorul turc. Reprezentanţii Mercedes solicită reevaluarea ofertei Karsan din perspectiva acestor costuri suplimentare, apreciind că propunerea financiară a turcilor corelată cu elementele propunerii tehnice ar putea duce la executarea defectuoasă a contractului.
Karsan: În service-ul auto al Otokar nu încape nici măcar un autobuz
Turcii de la Karsan au contestat la rândul lor câştigarea licitaţiei de către turcii de la Otokar. În contestaţia publicată miercuri, aceştia susţin că dimensiunile autobuzelor Otokar sunt mai mari decât cele maxime solicitate de Primărie pentru modelele de 10 şi 18 metri.
De asemenea, şi Karsan susţine că Otokar nu a respectat cerinţa privind autorizarea RAR a service-ului auto pentru autobuze din categoria M3. Mai mult, în atelierul service prezentat de Otokar nu încape nici măcar un autobuz. "Lăţimea uşilor de acces în interiorul clădirii de service este sub 2600 mm, în condiţiile în care lăţimea unui autobuz urban (fără a măsura deschiderea oglinzilor) este de 2550 mm. Prin urmare este imposibilă introducerea autobuzului în interiorul service-ului", se arată în contestaţia Karsan.
Acelaşi document menţionează şi imposibilitatea accesului cu un autobuz de 12 metri din Şoseaua Odăi pe singura uşă de acces a atelierului de service.
Sorin Chiriţă, City Manager Bucureşti, Primăria Bucureşti: Toate autobuzele din Capitală vor fi dotate cu aer condiţionat
Toate autobuzele din Capitală vor fi dotate cu aer condiţionat începând din vara acesta, a spus Sorin Chiriţă, City Manager la Primăria Bucureşti, în cadul evenimentului ZF Transport, Logistics&Automotive Summit 2018. În ţările occidentale există timbre de centru sau chiar sectoare în care traficul auto este închis.
Acesta este motivul pentru care am făcut deja licitaţia pentru achiziţionarea a 400 de autobuze euro6, care vor deservi zonele limitrofe ale Capitalei, respectiv judeţul Ilfov, pe rute extinse. Momentan procesul a fost contestat. Am încercat să băgăm în caietul de sarcini al licitaţiei ca anumite produse să fie fabricate în România, dar acest lucru a fost respins de către Agenţia Naţională Pentru Achiziţii Publice (ANAP).
Pentru centrul Capitalei avem finalizat caietul de sarcini pentru licitaţia privind achiziţionarea a 100 de autobuze electrice, 100 de autobuze GNC (gaz natural comprimat) şi 100 de tramvaie.
În plus, pregătim şapte staţii de încărcare pentru maşinile electrice în sectorul 4, iar până la finalul anului avem în plan să dăm în funcţionare 40 de staţii de încărcare.
ZF (http://www.zf.ro/auto/sorin-chirita-city-manager-bucuresti-primaria-bucuresti-toate-autobuzele-din-capitala-vor-fi-dotate-cu-aer-conditionat-17101810)
Wtf Sorin Chirita e city manager :O
Reprezentanţii Otokar, câştigătorul licitaţiei pentru autobuze în Capitală: Suntem încrezători că CNSC ne va da o soluţie favorabilă, avem cea mai bună ofertă calitate-preţ. Vrem să participăm şi la alte licitaţii în România
Producătorul turc de autobuze Otokar, desemnat câştigătorul licitaţiei pentru cele 400 de autobuze pe care Primăria Capitalei vrea să le cumpere, se arată încrezător în rezultatul contestaţiei şi estimează că autorităţile române vor da o soluţie favorabilă în trei-patru săptămâni. Denis Toublanc, director de marketing al Otokar în Europa, a declarat într-un interviu pentru News.ro că România este o ţară cu potenţial, unde are ca obiectiv să îşi întărească prezenţa şi vrea să participe şi la alte licitaţii organizate de municipalităţi. Compania deja a depus o astfel de ofertă la o licitaţie organizată la Braşov. În prezent, în România circulă 190 de autobuze Otokar, în cadrul unor contracte private, iar cel cu Primăria Bucureşti ar fi primul contract cu o instituţie publică.
"Am fost surprinşi de aceste contestaţii, nu înţelegem de ce au contestat licitaţia, motivele lor sunt nefondate. Suntem însă încrezători că personalul Primăriei, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi instanţele de judecată vor lua deciziile în conformitate cu legile şi documentele furnizate, o soluţie corectă, favorabilă nouă. Suntem foarte optimişti că decizia va fi aceeaşi, deoarece este rezultatul unui proces de evaluare lung şi serios. Am trimis mii de pagini de documente tehnice pe tot parcursul procesului. Estimăm că în circa 3-4 săptămâni vor oferi soluţia finală", a declarat într-un interviu pentru News.ro Denis Toublanc, director de marketing al Otokar în Europa.
"Argumentele sunt neîntemeiate şi am fost dezamăgiţi să descoperim în mass-media argumentele lor false, chiar înainte ca rezultatul licitaţiei să ne fie comunicat. În ansamblu, oferta noastră respectă atât cerinţele prevăzute în documentaţia de licitaţie, cât şi necesităţile cetăţenilor Capitalei. Totuşi, nu comentăm dreptul legal al unui ofertant de a contesta un rezultat al licitaţiei, chiar dacă rezultatele nu sunt conforme cu realitatea. Otokar va avea un garaj de service cu sediul în Bucureşti, care poate respecta 100% documentaţia de licitaţie, inclusiv licenţa solicitată de carnetul de licitaţie şi reglementările internaţionale relevante", a precizat Toublanc.
"Practic, fiecare autobuz trebuie să fie disponibil din punct de vedere tehnic cel puţin 347 de zile pe an din 365. Oferta noastră, aşa cum am afirmat, este conformă 100% cu documentaţia de licitaţie şi cu dimensiunile solicitate. Nu ne aşteptăm la surprise din partea autorităţilor române", a punctat reprezentantul Otokar Europe.
"Nu am avut cea mai scumpă ofertă, dar nici cea mai ieftină. Însă din punctul de vedere al raportului calitate-preţ, am avut cea mai bună ofertă. Am livrat 140 de autobuze în Malta, un stat mai mic decât România, şi în multe alte oraşe din Europa de Vest. În prezent, 39.000 de autobuze Otokar circulă în 60 de oraşe din întreaga lume, din care 3.800 în Europa", a adăugat Denis Toublanc.
Primăria Bucureşti a atribuit în februarie firmei Otokar Europe contractul de achiziţie a 400 de autobuze noi pentru Capitală, cu o garanţie de opt ani. Valoarea contractului, dacă va fi semnat, este de 100 de milioane de euro şi include şi partea de servicii. Rezultatul licitaţiei a fost însă contestat de ceilalţi concurenţi, Mercedes - Benz România şi turcii de la Karsan.
News.ro (https://www.news.ro/social/reprezentantii-otokar-castigatorul-licitatiei-autobuze-capitala-increzatori-cnsc-ne-da-solutie-favorabila-avem-cea-buna-oferta-calitate-pret-vrem-participam-licitatii-romania-1922400009002018040918047834)
Otokar: Vom livra primele 40 de autobuze la 5 luni după ce semnăm contractul cu Primăria Bucureşti
Producătorul turc de autobuze Otokar, desemnat câştigătorul licitaţiei pentru cele 400 de autobuze pe care Primăria Capitalei vrea să le cumpere, va livra primele 40 de autobuze la cinci luni de la semnarea contractului, dacă CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor) va respinge contestaţiile firmelor care au pierdut licitaţia. Potrivit angajamentului luat de Otokar, restul vehiculelor vor sosi în următoarele 13 luni. Izzet Cokal, director responsabil cu testarea vehiculelor în cadrul fabricii Otokar din Sakarya, Turcia, a declarat că modelele de autobuz care vor circula în Capitală au fost testate în cele mai dificile condiţii şi şi-au demonstrat fiabilitatea în alte oraşe cu infrastructură similară Bucureştiului.
"Fiecare nou model pe care îl introducem pe piaţă este testat non-stop timp de patru luni pe rampe, aici la fabrica din Sakarya, ceea ce echivalează cu 1 milion de km parcurşi. Este testat gol, jumătate plin, plin şi supraîncărcat. Apoi, este testat timp de două luni pe autostradă şi pe drumurile secundare. Fiecare autobuz livrat beneficiază de experienţa pe care o acumulăm în astfel de teste extreme", a arătat Izzet Cokal. În funcţie de cerinţele fiecărui client şi de climă, autobuzele pot fi verificate la temperaturi care coboară până la minus 45 de grade Celsius şi ajung până la plus 60 de grade Celsius.
"Ne-am asumat că timp de opt ani autobuzele Otokar vor sta pe drum în proporţie de 95%. În Istanbul, avem o rată şi mai ridicată, în condiţiile în care avem un parc dublu faţă de cel pe care îl vom avea în Capitală. Dacă totul este în regulă, vom dezvolta service-ul din Bucureşti, în apropierea aeroportului, pentru că piesele pentru partea de mentenanţă vor veni cu avionul", precizează acesta.
Otokar este prezentă în 45 de ţări, în special în Europa, unde cele mai mari pieţe pentru companie sunt Franţa, Italia, Spania şi Belgia, potrivit datelor prezentate de reprezentanţii companiei. Compania este lider de piaţă în Turcia şi anunţă că vrea să fie unul din cei mai mari jucători în Europa. În Istanbul, de exemplu, au câştigat mai multe licitaţii în ultimii ani, ajungând la un total de 900 de autobuze care circulă zilnic pe străzile metropolei de peste 15 milioane de locuitori.
News.ro (https://www.news.ro/economic/otokar-vom-livra-primele-40-de-autobuze-la-5-luni-dupa-ce-semnam-contractul-cu-primaria-bucuresti-1922401015002018041218066532)
As fi curios cum au cuantificat "calitatea".QuoteTurcii de la Otokar au fost declaraţi câştigătorii licitaţiei pentru cele 400 de autobuze noi în Bucureşti, deşi nu au avut nici cel mai bun preţ şi nici cel mai mare punctaj la calitate. Am obținut ocumentul care arată ce oferte financiare au avut fiecare dintre cei trei producători rămaşi în cursa pentru contractul de circa 100 milioane de euro, scos la bătaie de municipalitate.
(http://media.rtv.net/image/201804/w620/oferte_autobuze_60557400.jpg)
(http://media.rtv.net/image/201804/w620/new_picture_3_79464400.jpg).
Si se pare ca autobuzele de 18m au 18,75 si nu maxim 18,4 ca in caietul de licitatie. Acum nu stiu daca e mai bine sau mai rau ca primim "mai mult". Pana la urma Bucurestiul nu are stradute, dar are masini parcate aiurea.
Sursa (http://e-nergia.ro/licitatia-pentru-transportul-din-bucuresti-autobuzele-otokar-mai-scumpe-decat-ale-karsan-si-de-calitate-mai-proasta-decat-ale-mercedes/)
LE. Punctajul pt calitate se gaseste pe pagina 20 a contestatiei (http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2018-03-15-22343885-0-contestatie-14-03-2018.pdf) depuse la CNSC
CNSC a respins contestația Mercedes pentru autobuzele Capitalei
Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a respins marţi, 8 mai, contestaţiile Mercedes şi Karsan la licitaţia Primăriei Bucureşti pentru achiziţia a 400 de autobuze, în urma căreia a fost declarată câştigătoare oferta turcilor de la Otokar, susține Economica.net. Pentru a își apăra ofertele firmele nemulțumite au încă varianta contestării deciziei CNSC la Curtea de Apel București.
In contestația depusă Mercedes și Karsan au reclamat numeroase nereguli ale ofertei Otokar. Firma turcă Otokar, desemnată câștigătoare de Primăria Capitalei pentru livrarea a 400 de autobuze destinate transportului public, a fost preferată deoarece ar fabrica autobuze mai scumpe, însă mai bune decât cele făcute de nemții de la Mercedes sau de către MAN. Autobuzele turcilor depășeșesc lungimile acceptate, nu respectă normele europene de rezistență la vibrații și nici măcar nu încap în garajul menționat de producătorul turc în ofertă, spun competitorii de la Mercedes.
Digi24 (https://www.digi24.ro/stiri/economie/companii/cnsc-a-respins-contestatia-mercedes-pentru-autobuzele-capitalei-926640)
E final: s-a semnat si vin autobuzele!
Primăria București a semnat contractul pentru achiziția a 400 de autobuze noi - VIDEO
http://stiri.tvr.ro/primaria-bucure--ti-a-semnat-contractul-pentru-achizi--ia-a-400-de-autobuze-noi_832111.html#view
Adica au facut bine licitatia si evaluarea? Stiu ca nu e la fel de greu ca la autostrazi, dar la cate contestatii justificate (admise de instanta) primeste CNAIR, mi se pare prima realizare din partea PMB.
Pai eu nu cred ca vin 100 de autobuze anu asta ... asa ca o sa facem si o sa dregem. Ceva trebuie sa fie semnat de vine ele.
Nu este daca au facut evaluare si licitatia bine, ci de faptul ca s-a semnat.
Se pare ca in TVR parerile sunt impartite asupra obiectului contractului.
TVR 2 crede ca s-au cumparat autobuze.
TVR 1 crede ca s-au cumparat autocare....
(https://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=141635)
Special mi-am zis:
- Lasa ca iau urmatorul autobuz ca are aer conditionat!
(https://i.imgur.com/zo7B1zvh.jpg) (https://i.imgur.com/zo7B1zv.jpg)
Dar autobuzul avea instalatie de aer conditionat!
Sunt unele în care el teoretic merge, dar probabil nu au mai văzut "freon" adăugat de acum 10 ani (din fabrică), aerul venit pe găurile de ventilație nu este deloc rece.
Primăria Capitalei vrea să achiziționeze 42 de autobuze electrice pe fonduri europene
Primăria Capitalei vrea să achiziționeze 42 de autobuze electrice, banii urmând să vină din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a convocat miercuri ședință de îndată pentru aprobarea studiului de oportunitate pentru achiziționarea acestora, termenul limită pentru depunerea proiectului pe fonduri europene fiind 21 iunie.
hotnews.ro (https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-22518372-prim-ria-capitalei-vrea-achizi-ioneze-42-autobuze-electrice-fonduri-europene.htm)
Hai sa completez postarea lui
tom_sawyer.
Nu ca sa ma dau "dastept", ci pentru ca este "interesant" cum s-au trezit in ceasul al 11.59.59-lea...
Quote
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a convocat miercuri ședință de îndată pentru aprobarea studiului de oportunitate pentru achiziționarea acestora, termenul limită pentru depunerea proiectului pe fonduri europene fiind 21 iunie.[/b]
"Municipiul Bucureşti este solicitant eligibil pentru accesare fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 3. (...) Luând în considerare H.C.G.M.B. nr.630/2017 privind aprobarea documentației tehnico-economice (studiu de fezabilitate) pentru introducerea de autobuze electrice în sistemul de transport public de pe teritoriul Municipiului Bucureşti, prima etapa poate fi sustenabilă din toate punctele de vedere – achiziționare 42 de autobuze electrice cu costuri minime şi fără investiții și avize suplimentare. Având în vedere închiderea apelului de proiecte pentru Axa prioritară 3, din cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, în data de 21.06.2018, ora 12.00, precum şi luând în considerare prevederile Ghidului Solicitantului referitoare la obligativitatea depunerii unei Hotărâri de Consiliu General prin care se aprobă acest studiu de oportunitate, anexa la cererile de finanțare, se impune convocarea şedinţei de îndată a Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru data de 20.06.2018", se arată în proiectul de hotărâre.
Unde o fi fost blonda pana acum,
"luând în considerare H.C.G.M.B. nr.630/2017" ?!.... O:-)
Se pare ca vrea sa faca ce a zis ca face: revolutionarea traficului in B.
Piste de biciclete, marire tarif parcari, autobuze electrice, linii de tramvai separate ...
Deja a reusit sa cumpere 400 de autobuze.
Iti dai seama, a cumparat 400 de autobuze :lol:
Altceva a mai facut in acesti 2 ani? Doar concerte si miting-uri, nu?
Eu am mai spus-o. Blonda asta pune in aplicare planul de campanie al lui nicusor: piste biciclete, gard la tramvaie, autobuze noi si banda unica, parcare scumpa in centru si sabotaj complet la pasaje si alte lucrari de infrastructura rutiera.
Quote from: tom_sawyer on July 11, 2018, 05:09:21 PM
Se lucrează la documentaţia pentru alte 400 de noi mijloace de transport: 100 de tramvaie moderne, 100 de autobuze electrice, 100 autobuze GNC şi 100 troleibuze', se arată în comunicatul PMB.
Or mai avea tuburile (https://www.google.com/search?q=autobuzele+pe+gaz+din+bucuresti&client=firefox-b-ab&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=EmdAu1tA59rvRM%253A%252CM3PP45e7boYErM%252C_&usg=__mPRHOCDKZ8URv_2F0gLuuwx21js%3D&sa=X&ved=0ahUKEwj55c3AnZfcAhXFK5oKHWe5ATQQ9QEIMjAB#imgrc=EmdAu1tA59rvRM:)? ???
(https://i.imgur.com/7psrUkq.jpg)
Vor avea rezervoarele de gaz tot pe acoperis, dar vor fi mai plate, nu tuburi. Dar nu asta e cu adevarat important, ci ca noile autobuze diesel Otokar vor fi turcoaz :lol:
QuoteGabriela Firea, despre autobuzele Otokar (https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-22561522-gabriela-firea-anun-noile-autobuze-pentru-capital-vor-avea-culoarea-turcoaz-fel-tricoul-meu-culoare-optimist.htm) cumpărate de Capitală: ,,Vor avea culoarea turcoaz, la fel ca tricoul meu. O culoare optimistă"
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
conform acelui articol avem urmatoarele
QuotePotrivit contractului, cele 400 de autobuze au următoarele specificații:
- 320 autobuze de 12 m - 238.000 euro/bucată;
- 50 autobuze - 10,7 - 246.000 euro/bucată;
- 30 autobuze articulate de 18 m - 364.000 euro/bucată.
Conform caietului de sarcini, toate cele 400 de autobuze vor avea o garanție de opt ani, în acest interval, manopera completă, inclusiv reviziile, intrând în sarcina furnizorului. Mai mult decât atât, în primii 4 ani, mijloacele de transport în comun vor avea o garanție extinsă, adică inclusiv în ceea privește consumabilele de exploatare (uleiuri, filtre, manoperă de revizie tehnică, întreținere etc).
Intrebare: De ce e mai scump autobuzul de 10,7 decat cel de 12m ?
Discount la cantitate? :lol:
Mai puțini producători sau e putin spatiu că să acomodeze toată tehnologia.
Mai degraba arata a optimizare a pretului pe bucata pentru licitatie
@dr4qul4
Daca ai mai trece pe la "electrici" din cand in cand ai fi aflat noutati...
Colegii de acolo sustin ca "in catalog" turcii il aveau la 10,8 metri.
Duamna blonda nu "noi Batman", noi vrem 10,7 metri.
Turcii "l-au luat la pila" si l-au scurtat la 10,7.
Dar datul la pila este munca grea, si au facturat toate pilele tocite cu aceasta ocazie...
Acum in B e lux: nu prea e trafic, nu prea simti poluare.
Totusi ar fi frumos ca cei de la Otokar sa trimita din septembrie niste autobuze EURO6 (mult mai bune decat EURO4 de acum).
Ce se va intampla din octombrie cu actualele autobuze?
Sau fiind deficit de autobuze, vor fi mutate pe la periferie?
Acestea sunt pozele de pe pagina facebook "Autobaza Obregia" si apartin utilizatorului "Ivan Daniel Viorel".
https://www.facebook.com/groups/autobazaobregia/?ref=nf_target&fref=nf&__tn__=C-R
Kent C 12M
(https://farm2.staticflickr.com/1847/43006794040_edd115fb80_b.jpg) (https://flic.kr/p/28wn4wY)
(https://farm2.staticflickr.com/1968/43006794050_b26f515a93_b.jpg) (https://flic.kr/p/28wn4x9)
(https://farm2.staticflickr.com/1967/29880870607_d52b1d0055_b.jpg) (https://flic.kr/p/MwtgNg)
(https://farm2.staticflickr.com/1963/29880870657_1e8a62e999_b.jpg) (https://flic.kr/p/MwtgP8)
(https://farm2.staticflickr.com/1865/43006793890_c632176a59_b.jpg) (https://flic.kr/p/28wn4uo)
Kent C articulat (18m?)
(https://farm2.staticflickr.com/1927/30946468918_985fd3c997_b.jpg) (https://flic.kr/p/P9CK3W)
(https://farm2.staticflickr.com/1932/30946469238_c91e7cbbc4_b.jpg) (https://flic.kr/p/P9CK9s)
(https://farm2.staticflickr.com/1860/43907670415_6b62a25a1f_b.jpg) (https://flic.kr/p/29TYhGg)
(https://farm2.staticflickr.com/1859/43006793790_69208329f0_b.jpg) (https://flic.kr/p/28wn4sE)
(https://farm2.staticflickr.com/1857/29880870427_754f420f52_b.jpg) (https://flic.kr/p/MwtgKa)
WOW! Super!
E stire pentru ca trebuia sa vina in octomobrie (si putea sa fie si 31 :) )
Hai, cand le vedem pe strazi, ca nu strica mai putin Nox!?
Intrebare, sunteti siguri ca sunt in autogara facute fotografiile? Plecand de la decor, pozele par sa fie, mai degraba, in alta parte.
^ Adevarat. Autobaza asta are dealuri impadurite prin apropiere? ???
Pai au sosit. Dar nu in B. Or fi sosit in Turcia, in curtea fabricii. Se vad munti in departare, este exclus sa fie B.
Da, nu sunt in Bucuresti, a fost o neintelegere .. Pozele sunt facute in Turcia, imi cer scuze pentru ca n-am verificat mai intai. Autobuzele in sine, asa vor arata..
Cand incep sa vina autobuzele noi?
Primele doua au sosit.
Sunt la autobaza Titan.
(https://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=145570)
(https://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=145571)
Poze? :) Insa doar doua? :(
probabil pt omologarea in Romania? SI va urma si al 3-lea ?
^^
Erau cele mai bune, restul erau niste "mizerii" neconcludente...
Doar ca intre timp "sursa" a cerut stergerea pozelor.
Adminii de pe MetrouUsor s-au conformat caci, deh, GDPR...
Asta este motivul pentru care au disparut cele doua poze din postarea mea.
(NU o sterg, ca sa nu se piarda "firul naratiunii"...)
Ce GDPR la pozele cu niste autobuze? Eu ziceam de două autobuze. Nu de două poze.
Ah, OK...
Da, doar doua autobuze. Din gama de 10 metri (neconfirmat din "surse externe" ca alea sunt...)
Cica Titan este gata sa le primeasca in zilele urmatiare (adica incepand din aceasta saptamana) si pe alea de 12 metri, si (candva) si pe alea de 18 metri (articulatele).
"Electricii" discuta ca la autobaza Titan s-a lucrat din greu in ultimele saptamani la refacerea suprafetelor (mai mult betonari, asfaltari nu prea... Dar este pe undeva normal.)
Nimeni nu stie inca (deocamdata) cum au fost aduse primele doua in Romania - pe tren, pe tariler, sau pe propriile roti?....
Primele "rapoarte" despre inceperea "trainingurilor" cu soferii RATB confirma faptul ca sunt doar "turcisme". In sensul in care "trainuiala" se face cu manuale de utilizare alb-negru, printate pe A4 la "Xeroxul Connica" din coltul strazii...
Probleme de comunicare... Traing-erii turci au translatori care nu prea cunsoc termenii tehnici... La niste autobuze se pare ca nu este de ajuns sa stii "kebap" ca sa intelegi toata "comunicarea"....
Eu tot n-am inteles de ce au sters pozele invocand GDPR. Dar ma rog, nici nu conteaza. Nu ma mai mira nimic. Nivelul de transparenta si de bun simt in tot ce inseamna administratie a ajuns la cote mizerabile.
Poate puteţi filma cu drona. Baza Titan este pe Pallady şi aveţi acces lângă sau foarte aproape de gardul lor.
Treaba cu pozele e stupidă, se puteau blura persoanele suprinse astfel încât să nu poată fi identificate.
Nu mai este nevoie de drona.
Otokar-ele au iesit la piata....
Piata Universitatii!...
Ieri, 10 octombrie 2018.
(https://i.imgur.com/lXInOAW.jpg)
Numere "rosii"
(https://i.imgur.com/LjwtMv4.jpg)
Si, pentru prima oara dupa fo' doua decenii, vom avea si "articulate"...
(https://i.imgur.com/opufRhJ.jpg)
(https://i.imgur.com/uJ2vCSh.jpg)
Sursa: https://www.facebook.com/groups/1442531092679856/permalink/2140289312904027/ (https://www.facebook.com/groups/1442531092679856/permalink/2140289312904027/)
Poze de astazi de la "electrici", userul este semnat pe poze...
Deocamdata doar Otokar Kent C-10 pe Bd. Regina Elisabeta.
(https://i2.wp.com/victorsilaghi.ro/wp-content/uploads/2018/10/DSC_0886-1.jpg)
(https://i0.wp.com/victorsilaghi.ro/wp-content/uploads/2018/10/DSC_0887.jpg)
(https://i2.wp.com/victorsilaghi.ro/wp-content/uploads/2018/10/DSC_0896.jpg)
(https://i1.wp.com/victorsilaghi.ro/wp-content/uploads/2018/10/DSC_0893.jpg)
C-10 inseamna ca este seria de 10 metri lungime (2 usi).
Urmeaza C-12 (12 metri, 3 usi) si C-18 (18 metri, 4 usi).
Si unde vor fi folosite autobuzele cu 2 usi? Pe ce trasee? (mie mi se par mici si cam incomode, nu de alta dar recent, acum cateva zile, am calatorit sardina la 3 usi)
Au apărut primele autobuze turceşti pe străzile Capitalei, cumpărate de Primărie de la Otokar
Societatea de Transport Bucureşti (STB) a scos, miercuri, pe traseu, pentru teste, trei dintre cele 400 de autobuze cumpărate de Primăria Capitalei de la Otokar. Surse din cadrul Municipalităţii au precizat, pentru MEDIAFAX, că cele trei autobuze au fost scoase pe traseu pentru instruirea şoferilor. Practic, şoferii care au fost instruiţi de către angajaţii constructorului turc vor instrui şi ei, la rândul lor, şoferii STB care vor circula cu aceste autobuze. Primul traseu pentru teste al autobuzelor este următorul: vor pleca din Piaţa Rosetti de dimineaţă, vor circula pe Regina Elisabeta, apoi se vor întoarce pe Calea Plevnei, intrând din nou pe Regina Elisabeta şi se vor întoarce la Piaţa Rosetti. Al doilea traseu, după ce vor face pauză, porneşte tot din Piaţa Rosetii - Piaţa Unirii - Parlament, ulterior se vor întoarce la Piaţa Rosetti. Aceste teste se vor face pe aproape tot parcursul zilei de miercuri.
Contractul presupune achiziţia a 320 de autobuze cu o lungime de 12 metri, cu o capacitate minimă de 96 de călători, 50 de autobuze cu o lungime de 10 metri şi o capacitate minimă de 70 de călători, precum şi 30 de autobuze articulate, lungi de 18 metri, cu o capacitate minimă de 135 de călători.
ZF (https://www.zf.ro/auto/au-aparut-primele-autobuze-turcesti-pe-strazile-capitalei-cumparate-de-primarie-de-la-otokar-17553841)
Foarte putin 30 de autobuze articulate. 100 ar fi fost mai aproape de necesar.
E aproape final de octombrie si am reusit sa aducem doar 3 autobuze din 100?
Cand vin si restul/cand apar pe strazi?
Sunt mai multe in teste - inca cu tipla pe masca din fata. Am vazut eu 7 Kent-uri C12 pe DN1 azi dimineata (intre DNCB si pasajul de la jandarmerie). De la departare, dupa culoare, credeam ca sunt ale jandarmeriei pana am vazut STB-ul pe ele.
Maine am alocat buget de 2.6 ron sa ma plimb cu Otokarele.
"Primele autobuze ajung la București în octombrie"
Unde le pot gasi?
Sau unde pot asculta declaratii cum ca pana si turcii ne vor raul si "am ramas singura impotriva tuturor!"?
Autobuzul C10 din pozele de mai sus mi se pare ca avea partea sa din spate in permanenta neocupata.
In buna traditie a utilizatorilor de STB, dupa ce urca, toti au tendinta sa ramana in zona usii ca sa nu cumva sa ramana in autobuz peste 5-6 statii unde ar trebui sa coboare.
Mai ales cei care trag dupa ei diverse carucioare de cumparaturi. :D
Sau poate ma invart eu numai in zona pietelor cu STB-ul :lol:?
Eu nu as fi comandat niciodata un astfel de model cu doar doua usi una in fata si una la mijloc.
Sau e Maxi Taxi?
Unde sunt vremurile cand Primarul General vroia sa dea transpot public "moca" tuturor cetatenilor, pe baza exporturilor de tramvaie facute de URAC?
:lol: :lol: :lol:
Azi a avut loc receptia primelor 20 de Otokar . foto via PMB
(https://1.bp.blogspot.com/-P9aUNHhIeVk/W9nDqJCAB1I/AAAAAAABkSM/skMgWK81zPoehLFZHuU41sNdx0ZYCevdQCLcBGAs/s1600/1.jpg)
(https://4.bp.blogspot.com/-shNaB3k1S8o/W9nDr-VTPVI/AAAAAAABkSc/sw6vZxcr39I0w54D8mxDcebYUIqWZysXwCLcBGAs/s1600/2.jpg)
(https://4.bp.blogspot.com/-3dz7NlAIhQ0/W9nDsNKSIQI/AAAAAAABkSg/FDXivD42bY0XxcnJx1Tp8rzgC9r2ZjRNgCLcBGAs/s1600/3.jpg)
(https://4.bp.blogspot.com/-6ts9kpeji9M/W9nDsa4ewLI/AAAAAAABkSk/G-7aDVN6HW88bYUKe1RdVynG9VJ4yXlaACLcBGAs/s1600/4.jpg)
(https://4.bp.blogspot.com/-v_imNurFoRU/W9nDtCrmf0I/AAAAAAABkSo/mR3P6odxpvgBw0_lkQlKvvhjm7GU9dyZQCLcBGAs/s1600/5.jpg)
(https://2.bp.blogspot.com/-WpPGhMmYHjU/W9nDtoM_rqI/AAAAAAABkSs/Uui4s-C0COIPQpzIU9_GqTn5g7tOGQGEgCLcBGAs/s1600/6.jpg)
(https://4.bp.blogspot.com/-lH1lFOB0vOw/W9nDuNVllQI/AAAAAAABkSw/C5_KDrWpcaMdmmAnLhw0245aTf1TIOE5QCLcBGAs/s1600/7.jpg)
(https://3.bp.blogspot.com/-NM5G1yUIVrs/W9nDuBHqy7I/AAAAAAABkS0/qqx9GrmPZHoSn16lRjUAa8yqA3C2oDZWwCLcBGAs/s1600/8.jpg)
(https://3.bp.blogspot.com/-_Xg7VnnXDJc/W9nDuvK7PWI/AAAAAAABkS4/37tIQx5DffkyTg4hKYWs3hH-XEdk1wLAwCLcBGAs/s1600/9.jpg)
(https://4.bp.blogspot.com/-xXA1eRQo9AI/W9nDqJ9CBlI/AAAAAAABkSE/W1j3MJ9v30IAosPC1SyozV2UpZRaGh71wCLcBGAs/s1600/10.jpg)
(https://2.bp.blogspot.com/-kacLqI1wNOg/W9nDqJwyV6I/AAAAAAABkSI/DDQ2Mmqhna0-t0h1yEWSPuPj44JWsyxAwCLcBGAs/s1600/11.jpg)
(https://4.bp.blogspot.com/-oHrAdWWrKGM/W9nDq0C7rdI/AAAAAAABkSQ/Ctxfe_jDhZIFvJsg2MR4011STAl60BI3ACLcBGAs/s1600/12.jpg)
(https://2.bp.blogspot.com/-lX6GRaDy2LI/W9nDq1PvIyI/AAAAAAABkSU/7hTI9-HbJI0DXV0OsAQGHWQ_arjUMueJACLcBGAs/s1600/13.jpg)
(https://3.bp.blogspot.com/-pg06huASyG0/W9nDrLnAH3I/AAAAAAABkSY/qZ7F91-rvUMXRgNdagQZkaUAPft7Znt0ACLcBGAs/s1600/14.jpg)
Sa intelegem ca maine le vedem in trafic?
Oricum, dupa cum s-a mai zis, proasta alegerea variantei cu 2 usi.
Din ce am inteles cel tarziu pe 3 ar trebui sa iasa pe strazi
Ce mici arata... Parca sunt pentru a deservi doua comune intre ele.
Cum adică sunt mici? Sunt dimensiunea standard...
Sunt trei randuri de usi. Care 2 usi?
Nu, nu cred ca vrei cu deschideri cu 4 usi...urate rau, si nepractice
Designul e actual, e ok, dar nu vor fi la fel de fiabile cum ar fi fost cele germane...
^
Nu stiu ce sa zic - Otokar are traditie lunga in de vehicule militare, inclusiv tancuri si blindate. Si autobuzele lor fac fata in traficul infernal din Istanbul si fac fata pe insule mici grecesti cu drumuri cu pante incredibile si garaj in fundul unei curti. Nu cred ca n-or sa mearga in Bucuresti.
Mai degraba zic ca o sa fie diferenta la confortul interior si calitatea finisajelor, nu neaparat la calitatea vehiculului. Si probabil va avea o tinuta de mers mai "dintr-o bucata" (asta e experienta mea cu ele in alte parti) decat un produs vest-european.
@voicul @thinker
În poze apar atât modelul de 10 m care are 2 uși (nici nu cred că există cu 3), dar și modelul "standard" de 12 m care are 3 uși.
mea culpa, daca are 10 m cu doua randuri de usi ii dau dreptate... :D Doua randuri de usi se pun la autocar... configurarea e pentru curse interjudetene
50 buc de 10m pentru omogenitatea parcului si din multe alte motive cred ca nu trebuia sa cumpere C-10 cu doua usi.
Oricum sa cumperi doar 30 buc articulate de 18m si 320 +50 de 12m respectiv 10m nu mi se pare ok. Cu articulatele o sa faci cat...doua linii? Trebuia 50% + sa fie articulate de 18m
Eu sper ca o sa puna articulatele pe diverse linii. Nu mi se pare normal sa pui toate articulatele pe 2 - 3 linii.
Cred ca problema este de soferi de au luat asa putine. Nu trebuie carnet special pentru ele?
Mai bine mai multe articulate decat alea de 10 m.
Se conduc tot cu categoria D, problema este ca soferii nu prea vor sa le conduca fiind destul de lungi si considera ca sunt mai dificile. S-ar putea ca cei care vor fi titulari pe ele sa primeasca un "spor de articulat"
Au sosit si primele articulate.
Poza de la electrici... https://forum.metrouusor.com/viewtopic.php?f=12&t=4445&p=287574#p287574 (https://forum.metrouusor.com/viewtopic.php?f=12&t=4445&p=287574#p287574)
Quote from: Marian AndreiSunt sosite 6801, 6803 si 6804.
(https://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=146096)
Nu va luati dupa ce scrie pe afisajele frontale.
Aceeasi sursa bine informata spune ca articulatele se vor introduce doar pe 780, 783 (OTP) si 335.
Desi s-ar putea sa nu prea ajunga...
exista un spor, dar nu ii zice asa, si da e complicat, mai complicat cu mult fata de un bus de 12m...
cel mai complicat ar fi troleibuzul articulat
daca nu ar fi nici in spor nu ar vrea nimeni sa le conduca... ca trebuie sa opreasca drept in statie..ca sa vada al 4-lea rand de usi, ca ii trebuie mai mult spatiu, ca face balans mai mare, iarna distractie la greu.. etc
Au 783 su 780 trafic de articulate sau pe ideea ca sa ai spatiu ca mergi cu bagaje?
Pe 335 chiar se justifica, doar ca ... sa vad eu cum "YA" niste curbe cu bus-ul de 18m. 8)
Cu greu si foarte greu! (asa o sa ia curbele).
Ai intuit corect...
Pe liniile de OTP pentru bagaje.
Pe 335 pentru ca este nevoie.
Dar cu 30 de articulate cred ca va fi imposibil sa acoperi aceste 3 linii...
O pana de cauciuc si o tamponare sunt suficiente ca sa ramana baietii cu partea dorsala descoperita...
Probabil 780 va fi prima linie care, dupa vreo 6 luni, va ramane fara articulate pentru a putea functiona celelalte doua...
Pai mai sus vad ca scrie 101 (Care e foarte putin solicitat comparativ cu alte linii). Sper sa fie asa...de exemplu, si sa nu foloseasca articulate pe 101.
30 de articulate nu ajung nici pe o masea pentru 780, 783, 101, 232...
Am scris deja: 780, 783, 335.
Si gata, s-au terminat cele 30 de bucati... :(
Bine ca am luat "mini-autocare" de 10 metri... Alea pentru mai mult de autobuze scolare nu au nici o logica...
Eu ma gandesc la 2 intersectii unde un articulat 335 se va transforma in semafor:
Aici (https://www.google.ro/maps/place/Bulevardul+Ficusului,+Bucure%C8%99ti+077190/@44.493704,26.0847155,18z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x40b202f7cafb9c0b:0x7a90808505866760!8m2!3d44.493704!4d26.085638)e 1
Si aici (https://www.google.ro/maps/place/Calea+Doroban%C8%9Bi,+Bucure%C8%99ti/@44.4529519,26.0979941,18z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x40b1f8ac5d19dfd9:0x809dc80116504c94!8m2!3d44.4529519!4d26.0987263)e a 2-a.
Acum poate (deci probabil nu) o sa se uite cineva si o sa remarce ca:
131 are are 10 statii si 335 vreo 20+ si o sa puna 335 pe direct spre Mall Baneasa si 131 sa ocoleasca pe langa Herastrau.
Poate!
Posibil ca pe cele de 10m sa le foloseasca pe liniile de noapte. Eventual sa faca la fel ca in Spania. Doar prima usa se deschide din exterior si soferul ii va verifica pe toti ca taxeaza.
Sau pe rutele care merg in Ilfov.
Prea tare si prea simpla ideea ta sa poate fi pusa in practica de STB.
La fel de simplu ar putea sa achizitioneze fix 23 de microbuze (si 8+1 ar fi mult), pentru liniile de noapte.
Cand ai un varf de pana la 1 om in tot autobuzul ...
Recunosc ca la un moment dat am fost 5!
5 in statie unde au venit 4 autobuze de noapte.
Restul e matematica de clasa a 2-a!
- traseu de 30 min, frcventa 10min, necesare 6 autobuze
- traseu 30 min, frecventa 5 minute, necesar 12 autobuze
- un autobuz nu poate sta in traseu 14-16h pe zi....
....30 de articulate...un oras cu 200.000-300.000 de locuitori are nevoie de mai multe. Timisoara are cel putin tot atatea sau mai multe.
@voicul
Din '82 pana in '93 am mers zilnic cu 334/335.
Treceau prin intersectiile desenate de tine, dar pe vremea aia erau toate articulate si nu se intampla ceea ce spui tu.
Este drept, pe vremea aia se astepta 5 ani pentru o Dacia...
Articulatele le vor folosi pt campionatul european.
frunzaverde a zis mai demult ca ar fi o prostie sa foloseasca articulatele pe 783, unde frecventa e problema, nu volumul de pasageri. Si intre timp ii dau dreptate, alea mici de exemplu ar putea folosite sa deserveaza 783 la 10 minute in loc de 20.
De acord ca articulatele sunt musai pe 335 care e sardineala. Articulatele pot fi scoase de asemenea la rush hour, in rest pot circula normalele.
E o prostie imensa ca le baga pe 780 si pe 783.
Pe 780 nu au pasageri suficienti sa umple un autobuz "normal", daramite unul articulat. Iar pe 783, ar face mult mai atractiva linia cu un autobuz la 10 minute in loc de un articulat la 20 de minute.
Oricum, loc de bagaj dedicat nu au. Daca doreau autobuze de aeroport puteau cumpara 25 autobuze normale (15 pentru 783 la 10-15 minute, 5 pentru 780, 5 pentru ture suplimentare si rezerve, altfel folosite pe rute normale) cu scaune tapitate si loc dedicat pentru bagaje in locul a doua randuri de scaune.
Quote from: TibiV on November 01, 2018, 03:42:21 PM
Bine ca am luat "mini-autocare" de 10 metri... Alea pentru mai mult de autobuze scolare nu au nici o logica...
Nu as fi asa de dur impotriva lor.
1. RATB opereaza o gramada de "preorasenesti", majoritatea lor nu au nici pe departe suficient trafic cat sa justifice un autobuz normal. Ar putea fi un avantaj pentru regie sa aiba autobuze scurte, care sa poata asigura frecvente mai mari, in fata dubarilor pe rutele astea.
2. RATB opereaza o gramada de linii "de cartier", care aduc oamenii de pe strazi laturalnice la cel mai apropiat terminal de transport. 106, 185, 216, 227, 302 etc.. Multe din astea au incarcari reduse la majoritatea orelor, si in general au frecvente mizerabile (chiar si 1-2/ora) alungand potentialii calatori tocmai din cauza asta. Cu midibuzurile poti servi liniile astea mult mai bine (mai des) ca acum, eliberand vehicule lungi pentru rute mai lungi.
3. Poti face circulatoare centrale pentru, de exemplu persoane in varsta sau cu mobilitate limitata. Autobuze care sa intre pe stradute, cu frecvente mici, dar statii dese.
Nu stiu daca asta e planul lor, dar nu mi se par idei chiar proaste.
Ideile tale nu sunt deloc proaste.
Doar ca nu figureaza in planurile STB ex-RATB... :(
Nici macar aia cu "scurtele" pentru "preorasenesti".
Hai sa vedem toate Otokarele...
Pun doar 2-3 poze la fiecare, restul pozelor (multe) sunt in linkul catre sursa.
Otokar Kent C-10(https://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=146110)
(https://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=146114)
Sursa: http://newsby.marianandrei.com/prezentare-otokar-kent-10mstb/ (http://newsby.marianandrei.com/prezentare-otokar-kent-10mstb/)
Quote
În cadrul contractului pentru 400 de autobuze noi pentru București, un lot de 50 de autobuze este din seria de capacitate mică, ce vor fi utilizate pe trasee scurte și cu flux redus de călători, dar și pe trasee culturale sau cu alte scopuri temporare sau permanente. Printre traseele care vor primi asemenea autobuze se numără linia școlară 327, linia muzeelor 362, rute locale din zona de vest a orașului – 221, 106, 185, precum și trasee de noapte cu număr redus de călători.
Otokar Kent C-12(https://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=146146)
(https://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=146152)
Sursa: http://newsby.marianandrei.com/prezentare-otokar-kent12-stb/ (http://newsby.marianandrei.com/prezentare-otokar-kent12-stb/)
Quote
...majoritatea autobuzelor, 320 bucăți vor fi din seria de capacitate normală, 12 metri, care pot transporta până la 100 de călători, autobuze care deservesc în mod normal liniile din București. Autobuzele vor fi introduse pe majoritatea traseelor din oraș care ajung în zona centrală, printre primele, care vor intra în circulație anul acesta, sunt luate în calcul 123, 311, 330, 335, 336, 131, 331 și 601, în ordinea aleasă de STB în funcție de sosirea autobuzelor.
Otokar Kent C-18(https://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=146122)
(https://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=146128)
(https://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=146126)
Sursa: http://newsby.marianandrei.com/prezentare-otokar-kent18-stb/ (http://newsby.marianandrei.com/prezentare-otokar-kent18-stb/)
Quote
...un lot de 30 de autobuze este din seria de capacitate mare, articulate, ce vor fi utilizate pe liniile express 783 și 780, care realizează legătura cu Aeroportul Otopeni, și parțial pe linia 335, o importantă linie care leagă zona Titan de nordul orașului.
Din pozele de pe b365.ro pare ca vor intra articulate si pe 101:
http://www.b365.ro/dupa-20-de-ani-in-bucuresti-vor-circula-din-nou-autobuze-articulate-foto_259769.html
Totusi:
"Deşi din imagini pare că autobuzele cele mai lungi vor circula pe linii precum 101 şi 232, pasionaţii de infrastructură (<Metrou Usor>) susţin că acestea vor fi introduse doar pe liniile expres către Aeroportul Otopeni 780 şi 783 şi pe linia 335, foarte solicitată."
A vazut cineva Kent-ul prin oras?
Euro 6 mai bun ca Euro 4, chestii din astea.
Sau smecherii din astea:
Daca tot am dat banii pe el poate chiar ne folosim de ce am cumparat.
A remercat cineva intamplarea ca in Voluntari si B autobuzele sunt din Turcia.
Nici daca se vorbeau nu cred ca le iesea asa bine 8)
@TibiV si cine mai urmareste subiectul
Imi puteti spune cate Kent-uri au sosit deja in Bucuresti din comanda de 400?
La zi pot sa iti spun doar ca avem 15 C-12.
In urma cu 10 zile erau 5 C-10 si 5 C-18.
Kent-uri(le) nu vin la cartus de 10 buc? :D
^Poti sa mentionezi si unde le avem, ca pe strazi nu am auzit/vazut sa se inghesuie?
Otokar Kent C-12:
- Nordului: (6) 6401-6406
- Militari: (9) 6407, 6408, 6409, 6411, 6413, 6414, 6415, 6418, 6419
- Titan: (1) 6410
Inventarul este facut de electrici: https://forum.metrouusor.com/viewtopic.php?f=12&t=4444&p=289448#p289448 (https://forum.metrouusor.com/viewtopic.php?f=12&t=4444&p=289448#p289448)
Aha! DECI exista! (autobuze muzeu!)
:gj:
Daca nu le folosim ... aaa ... macar probleme sa fie !!!
---
Probleme la autobuzele Otokar: Șoferii mai corpolenți nu încap în scaun. Primăria Capitalei spune că producătorul va rezolva toate problemele pe cheltuiala lui
Șoferii mai corpolenți de la Societatea de Transport București nu încap în scaunele noilor autobuze cumpărate de Primăria Capitalei de la Asocierea Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi, potrivit unor surse HotNews.ro. S-a încercat mutarea scaunului mai în spate, însă nu se mai vede bine în oglinzi, au declarat mai multe surse din STB, sub protecția anonimatului. Reprezentanții Primăriei Capitalei au confirmat existența problemei și spun că acestea vor fi rezolvată pe cheltuiala producătorului.
Pe lângă problema cu ajustarea scaunului, ne-au mai fost semnalate următoarele probleme:
nu sunt prevăzute cu stopuri în spate, partea de sus. Acestea sunt doar jos, vizibilitatea fiind mai redusă;
nu au acel buton de oprire a autobuzului atunci când acesta stă la stop, apoi pornire cu accelerația, așa cum au autobuzele vechi;
autobuzele nu au manetă retarder la volan;
,,În legătură cu aspectele semnalate, vă informăm că toate solicitările Societății de Transport București, referitoarele la noile autobuze OTOKAR sunt operate, fără costuri suplimentare, de către producător, astfel încât acestea să răspundă întocmai nevoilor transportului public din București. Astfel, vă comunicăm că toate autobuzele vor fi dotate cu funcția "BUS&STOP" prin montarea întrerupătorului la bord, ia poziția scaunului la conducătorul auto a fost deja ajustată, conform cu solicitarea STB. De asemenea, toate autobuzele vor fi dotate cu manetă retarder la volan, suplimentar funcției retarder asigurată prin pedala de frână. În ceea ce privește vizibilitatea în oglinzi și stopurile spate, acestea sunt conforme cu regulamentele ECE-ONU și omologarea RAR", se arată în răspunsul trimis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.
Primele 20 de autobuze din cele 400 care urmează să fie achiziționate de Primăria Capitalei de la asocierea OtokarOtomotiv ve Savunma Sanayi au ajuns în București, la autobaza Titan, pe 31 octombrie.
Conform graficului, până la sfârșitul anului vor fi livrate alte 80 de unități, iar anul viitor restul de 300.
"Mă bucur să îi anunț pe bucureșteni că primele autobuze noi, ultramoderne, au ajuns în Capitală. Sunt autobuze dotate cu aer condiționat, cu sistem de taxare inteligent, sunt accesibilizate pentru toate categoriile de pasageri și beneficiază de supraveghere video atât în interior cât și în exterior. Tehnologia GPS instalată permite localizarea în trafic și furnizarea către călători a informațiilor legate de timpii de așteptare în stație și de parcurgere a traseului", a declarat primarul Gabriela Firea la vremea respectivă.
Reamintim faptul că în luna iunie a acestui an, primarul general, Gabriela Firea, a semnat împreună cu managerul general al Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi, Serdar Gorguc, contractul prin care Primăria Capitalei achiziționează 400 de autobuze noi Euro 6.
Valoarea tranzacției este 100 milioane euro plus TVA. Autobuzele sunt de trei tipuri în funcție de traseele pe care vor circula:
- 50 autobuze de 10,7 m
- 320 de autobuze de 12 m
- 30 de autobuze articulate de 18 m.
https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-22825661-probleme-autobuzele-otokar-soferii-mai-corpolenti-nu-incap-scaun-primaria-spune-producatorul-rezolva-toate-problemele-cheltuiala-lui.htm
Ce spune primarul Gabriela Firea despre noile autobuze din Bucureşti: vor avea prize USB pentru încărcarea telefoanelor
,,Ceea ce părea o Fata Morgana, şi anume sosirea autobuzelor noi Euro 6 devine o realitate. Avem deja 40 de autobuze sosite în Bucureşti, iar până la sfârşitul lunii vor mai veni 60. Intrăm în procedura legală, şi anume aceste autobuze sunt transferate către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, astfel încât autobuzele să poată fi folosite în scurt timp. Este un proiect important şi vom putea ameliora traficul foarte greoi din Capitală", a declarat, joi, primarul general, Gabriela Firea, înainte de începerea şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). ,,Autobuzele vor fi dotate la standarde moderne, vor vea GPS pentru ca oamenii să ştie când ajunge autobuzul în staţie, toate au aer condiţionat şi vor fi dotate cu prize USB, astfel încât să poată fi încărcate telefoanele şi vor avea şi internet", a mai precizat Gabriela Firea.
ZF (https://www.zf.ro/auto/ce-spune-primarul-gabriela-firea-despre-noile-autobuze-din-bucuresti-vor-avea-prize-usb-pentru-incarcarea-telefoanelor-17686523)
In 1990 era inventarul functional...
Acum este doar un inventar scriptic...
La "electrici" aproape ca s-a facut "party" atunci cand a fost reparat si a revenit pe traseu un Citaro care a stat "pe dreapta" 8 (opt) ani!...
Ala a devenit "cel ma tanar membru al familiei", caci are cel mic numar de km parcursi...
Pe pariu ca primarul Capitalei nu a folosit in ultimii 20 de ani un mijloc de transport in comun in alt scop decat promovarea propriei imagini?.... O:-)
Din curiozitate: poti afla niste numere de km pe la diverse autobuze? Avem cu milion?
Cu cel putin 1 milion cred ca sunt toate. Daca nu cumva le-au dat km inapoi :)
^
QuotePana la data de 31 August 2018, in parcul explotat de catre autobaza Floreasca pe linia 780 se afla si autobuz Mercedes-Benz Citaro cu cei mai multi kilometri din Bucuresti. La inceputul lunii Septembrie 2018, #4803 avea putin peste 885 000 de kilometri.
https://victorsilaghi.ro/2018/11/05/ultimele-saptamani-cu-autobuze-mercedes-benz-citaro-spre-otopeni/ (https://victorsilaghi.ro/2018/11/05/ultimele-saptamani-cu-autobuze-mercedes-benz-citaro-spre-otopeni/)
Cica azi mai multe autobuze noi n-au pornit, probleme la baterie....
Cumva erau turcoaz? :D
(https://i.imgur.com/cyCsEWp.jpg)
Sursa: Ciprian Ciucu (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10157063929139203&set=a.10150114838924203&type=3&theater)
Quote from: Marian Andrei
Autobaza Militari populata cu Otokar Kent 12. Urmatoarele serii merg la Titan.
(https://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=146631)
(https://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=146632)
(https://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=146633)
Sursa: https://forum.metrouusor.com/viewtopic.php?f=12&p=290008#p290008 (https://forum.metrouusor.com/viewtopic.php?f=12&p=290008#p290008)
Pe surse, Otokarele vor fi trimise în traseu sâmbătă, 1 decembrie.
Evident, după cuvenita festivitate cu primarul general organizată în autobaza Militari...
Sa fie -10 grade sa nu'i porneasca turcismele!
Pa bune! Stau in garaj de 3 saptamani ca sa se fandoseasca una cu culoare turcoaz de ziua nationala?!
Autobaza Militari asigura autobuze si pt cursele din Dr. Taberei, cum ar fi 68-urile? 168, 268, 368? Multumesc!
Autobuzele astea vor complementa Mercedes-urile deja existente, sau le vor inlocui?
In principiu Otokarele si Citaro-urile Euro 4 raman pentru cursele din oras, iar Citaro-urile Euro 3 vor face cursele spre Ilfov.
Exista Citaro EURO3 si una de la PMB tine EURO6 pe bara ca sa fie ea kool de 1 dec?
!!! WOW !!!
Am gasit articolul asta din oct:
Noul autobuz de la Mercedes, Citaro NGT, circulă în teste pe linia 336 din Capitală FOTO VIDEO
Modelul de autobuz Mercedes-Benz Citaro NGT a fost introdus în teste pe linia 336, care leagă cartierul Militari de zona Universitate, din București. Călătoria cu acest autobuz este gratuită, potrivit membrilor Asociaţiei Metrou Uşor, care au publicat imagini cu noul mijloc de transport urban.
Nu pun mai mult ca poate s-a mai scris de el:
http://www.economica.net/autobuzul-mercedes-citaro-ngt-circula-in-teste-pe-linia-336-din-capitala_159231.html
https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-22838375-fotogalerie-30-autobuze-mercedes-dotari-ultima-generatie-fost-puse-circulatie-cluj-napoca.htm
acu ma iau dupa gura presei, un Mercedes este mai ieftin cu aprox 10kEur decat Otokar?
238.000 euro/bucata plus TVA pentru un Otokar de 12m la Bucuresti ( 4 ani fara limita de km cu revizii incluse)
1.046.994 lei/ buc+TVA pentru Mercedes 12m La Cluj-Napoca(5 ani sau 350.000km revizii incluse)
just for the records: De la începutul anului 2018 au mai fost puse în circulație în Cluj 11 autobuze electrice Solaris.
Atenţie că la Cluj nu sunt incluse reviziile, ci doar consumabilele. La Bucureşti am rămas cu impresia (poate greşită) că furnizorul va menţine în stare de funcţionare autobuzele, adică le face el reviziile şi reparaţiile, înlăturând problema mentenanţei incompetente efectuată de RATB/STB.
Da, și nu 4 ani, ci 8 ani...
A scris unu din Bucuresti despre impresiile de la Cluj si concluzia inca valabila: cam de la tara astia de la Cluj!
Asta e scuza sa dai drumul la masini pe traseu?
"Asigurarea unor condiții de transport în comun la standarde înalte pentru toți clujenii rămâne o prioritate a Primăriei"
Cand ai 1 decembrie peste 2 zile. :wtf:
Sa veniti la Bucuresti sa vedeti cum se tin Otokare noi cate 1 luna in garaj. Altfel nu merge autobuzul pe asfalt daca nu'i sta.
Mai aveti de invatat cum se fac populisme.
----
L.E. Apropo: aici in Bucuresti se respecta legile nescrise. "Urmeaza sa", "in drum spre SEAP", "in sfarsit" (dupa ce au stat 3 saptamani pe bara) sunt actiuni in sine si etape care nu se sar. 8)
Gabriela Firea: Primele autobuze Otokar ies pe traseu începând cu data de 1 decembrie
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat joi că primele 30 de autobuze Otokar vor ieşi pe trasee începând cu data de 1 decembrie, urmând să asigure serviciul de transport pe liniile 302, 336, 601, 780 şi 783.
,,Mă bucură faptul că, în sfârşit, pe străzile Capitalei vor circula autobuze noi şi moderne, care vor asigura bucureştenilor servicii de transport civilizate, la standarde europene. Primele 30 de autobuze Otokar, achiziţionate de Primăria Capitalei şi predate STB SA, vor ieşi în trasee începând cu data de 1 decembrie. Noile autobuze sunt dotate cu aer condiţionat, cu sistem de taxare inteligent, sunt accesibilizate pentru toate categoriile de pasageri şi beneficiază de supraveghere video atât în interior, cât şi în exterior", a precizat Firea, conform unui comunicat transmis de PMB.
Cele 30 de autobuze vor asigura serviciul de transport pe liniile 302 (cu autobuze de 10 metri lungime), 336 şi 601 (cu autobuze de 12 metri lungime), precum şi pe liniile 780 şi 783, care fac legătura cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă (cu autobuze articulate, cu lungime de 18 metri).
Ulterior, pe măsură ce noile autobuze vor fi recepţionate, acestea vor fi introduse în circulaţie, conform graficului, pe liniile din zona centrală. Astfel, până la sfârşitul anului 2018, noile autobuze vor mai fi văzute şi pe liniile 124, 137, 261, 682 şi 781, menţionează municipalitatea.
În luna iunie, Gabriela Firea a semnat împreună cu managerul general al Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi, Serdar Gorguc, contractul prin care Primăria Capitalei achiziţionează 400 de autobuze noi Euro 6, primul mare proiect din Planul de Mobilitate Urbană derulat de către actuala administraţie.
Conform graficului de livrări, până la sfârşitul acestui an, vor veni la Bucureşti primele 100 de unităţi, urmând ca în 2019 să ajungă şi restul de 300 de autobuze. Valoarea tranzacţiei este 100 milioane euro plus TVA. Autobuzele sunt de trei tipuri în funcţie de traseele pe care vor circula: 320 de autobuze de 12 metri, 50 autobuze de 10,7 metri şi 30 de autobuze de 18 metri.
Noile autobuze beneficiază de tehnologie GPS, care permite localizarea în trafic şi furnizarea către călători a informaţiilor legate de timpii de aşteptare în staţie şi de parcurgere a traseului, menţionează aceeaşi sursă.
https://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/gabriela-firea-primele-autobuze-otokar-ies-pe-traseu-incepand-cu-data-de-1-decembrie-1040073
foarte centrale liniile 261, 682 şi 781
interesant ca pun de 10m (2 usi) pe linia 302. Nu e chiar preoraseneasca...dar pe aproape.
(http://stbsa.ro/maps1/302.jpg)
Probabil au ales liniile acelea pentru ca le mai vin autobuze de 10m (care vor fi toate in total) pentru ca e greu cu cel mare pe 682, si gol de obicei.
La fel, si pe 781 au nevoie de ceva mic.
Nu inteleg insa ce ai cu 261. Sisestiul incepe sa fie neincapator, iar locatarii din zona merita un transport decent, nu sa vina autobuzul din an in paste (desi eu nu inteleg logica acelui traseu, trebuia sa mearga spre metrou straulesti)
În această dimineață, de la "electrici"...
(https://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=146727)
Ce inseamna in acest contract dintre STB si Otokar garantie extinsa cu revizii inclus? Are cineva detalii despre termeni si conditii?
Din acest moment timp de 8 ani( eu stiam ca erau 4 ani) STB-ul nu mai are nici un cost cu reviziile si piesele de schimb???
Vorbim de Bucureti si garantie extinsa fara limita de km? Cine face reviziile? Tehnicienii Otokar?
Serios e prea frumos sa fie adevarat
Si eu stiam de 4 ani ca ar include tot (adica si revizii/service) si inca 4 garantie extinsa.
Nu e chiar asa frumos precum pare ci e pe bani. (multi!)
Hai sa dam un exemplu:
"Clujul s-a dotat cu autobuze moderne Mercedes. La Bucuresti, Firea le cumpara din Turcia la preturi mult mai mari"
Deci pare ca e raiul "pa pamant", dar cand te gandesti "ca cumperi" Otokar la pret mai mare decat Mercedes ...
Si sunt aspecte discutabile:
Daca garantia e de 4 ani si a inceput de la primul autobuz, dar grosul vine pe 1 dec 2019 ... ia uite cum 1 an de garantie de fapt nu exista.
(e un scenariu asta).
Garanția nu e la fiecare autobuz în parte?
Ce-ai facut bobita? :lol:
(https://i.imgur.com/DifOvO3.jpg)
Vad bine, este tractat de un vehicul? Deci s-a stricat? Deja? :)
Nu doar unul. Le pocnesc sigurantele pe capete. La altele nu mai merge caldura in cockpit, la altele in salon...Nu ca iar laud MAZurile dar alea merg si pe zapada si cu zapada in ele
https://www.youtube.com/watch?v=9dWApeVyVrY
^^Dap lumea impinge ca ramasese intepenit, dar de mers merge :))))
Aceeasi chestie si la Constanta :))
https://www.digi24.ro/embed/stiri/actualitate/evenimente/video-autobuz-impins-de-calatori-la-constanta-648241
Tin minte in iernile nasoale cand ramaneau inzapezite erau efectiv lasate acolo si a doua zi a treia zi cand se inmuia zapada si se incalzea se intorceau soferii si plecau cu ele. Porneau fara probleme :))) Pe cand astea daca deja la -5 grade si fara zapada deja crapa sunt curios ce vor face cand vine viscolul.
Raspunsul celor de la Otokar
https://www.facebook.com/1813446385384513/posts/2117040795025069/
QuoteReferitor la unele informații apărute în mediul public, conform cărora autobuzele marca OTOKAR ar avea probleme tehnice, OTOKAR face următoarele clarificări:
Informațiile privind presupusele probleme de natură tehnică ale autobuzelor OTOKAR sunt tendențioase și nu au suport real. Într-adevăr, a fost înregistrat un singur incident, la un autobuz, la care s-a ars siguranța generală, dar care a fost înlocuită, iar autobuzul a plecat, din nou, prin propulsie proprie. Astfel de situații izolate pot apărea la începutul raporturilor contractuale și nu pot conduce la extrapolări defăimătoare la adresa OTOKAR, un jucător important și serios pe piața autobuzelor.
În ceea ce privește pretinsa temperatură scăzută din habitaclul șoferilor, precizăm că toate autobuzele sunt perfect funcționale, nefiind înregistrate probleme la instalația de încălzire. OTOKAR nu este răspunzătoare de eventuala folosire eronată de către șoferi a funcțiilor autobuzelor noastre. Cu toate acestea, OTOKAR întotdeauna își manifestă sprijinul pentru corecta informare și instruire a șoferilor.
De asemenea, alte acuzații (bătăi la motor etc.) nu au niciun corespondent în realitate, fiind simple afirmații calomnioase la adresa OTOKAR, care își rezervă dreptul de a recurge la toate mijloacele legale pentru apărarea drepturilor și imaginii noastre.
În final, OTOKAR reasigură atât călătorii STB, cât și conducătorii autobuzelor că se depun toate eforturile pentru a se găsi cele mai bune soluții pentru un transport în comun cât mai civilizat, autobuzele marca OTOKAR fiind în deplină conformitate cu documentația din procedura de atribuire a celor 400 de autobuze urbane și cu toate standardele europene și internaționale.
^^Si cu pozele cu autobuzele care porneau dupa ce se conectau la jumperele alea de pe vremea lui nea nicu cum ramane?
Tot azi un sofer a trebuit sa se intoarca la baza pentru ca nu se maid eschidea usa de la cockpit. Astea-s chestii usor de verificat daca-s reale sau nu.
Lucru de KALITAT(e) ...
De subliniat - ce se zice, ce se face:
"În condiţiile în care firma Otokar asigură mentenanţa, de ce sunt întreţinute de personalul STB?"
Șoferii STB, nemulțumiți de autobuzele turcești. Reacția firmei Otokar după avalanșa de probleme tehnice - VIDEO
https://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/soferii-stb-nemultumiti-de-autobuzele-turcesti-reactia-firmei-otokar-dupa-avalansa-de-probleme-tehnice-1041612
L.E.
Aceeasi zi, alte probleme: (DIGI are 3 reportaje pe tema asta)
Avalanșă de probleme tehnice la noile autobuze turcești cumpărate de Firea - VIDEO
https://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/avalansa-de-probleme-tehnice-la-noile-autobuze-turcesti-cumparate-de-firea-1041540
Nuvreau sa fiu prapastios, dar componenta de calitate din licitatie cum a fost calculata? Aveti ceva detalii?
Otokar e mai bun ca Mercedes.... asa zicea primaria, sunt destule declaratii date in sensul acesta...
ce pacaleala au luat cei de la Cluj sau Timisoara ca au cumparat Mercedes... :lol: puteau sa ia si ei Otokar...
Problema nu e data de defectiunile curente, dar putem extrapola cum vor fi aceste otokare in trafic peste 3-5 ani daca vor mai fi...
Tocmai am văzut unul pe 601, la Petrache Poenaru. Până la urmă pe ce linii au băgat?
Si eu am vazut unul pe linia lui 601 asera.
Ce mi-a placut: led frate. Chiar e lumina fata de Citaro.
Nu vi se pare ca incepe sa devina un deja vue? Cand au venit CAFurile la Metrorex aceeasi poveste fata de Bombardier. Basca si frezat peroanele la Romana.
Prea au venit repede de la semnarea contractului. O sa mearga si astea cum au mers si Rocar-urile si DAFurile.
Oricum f bine ca sindicatul apara soferii. Ca nici un stab de la STB sau de la PMB nu "beneficiaza" in direct de furia bucurestenilor. Pt ei e doar o problema de "comunicare".
Cica STB a facut un nou traseu. Ii spune "DEFECT" si circucla prin tot orasul.
Doar Otokarele pot deservi aceasta linie. 8)
Dovada: https://www.facebook.com/munikipiulbucuresti/photos/a.834831676702482/973140326204949/?type=3&theater (https://www.facebook.com/munikipiulbucuresti/photos/a.834831676702482/973140326204949/?type=3&theater)
O:-)
Nu pot sa nu remarca numerele personalizate STB: 40*30 -1200 RON? Cand iti iei tu masina zici: 40 de ron nu conteaza (si asa e raportat la valoarea masinii). Da cand zici 1200 ... sau 400*40 Ron ... ?
+ si - la noile autobuze. Destul de echilibrat si impartial articolu:
Am călătorit șapte zile cu autobuzele Otokar prin București. Câteva impresii și ce probleme am văzut la autobuzele turcești
Timp de șapte zile am călătorit prin oraș exclusiv cu noile autobuze turcești Otokar, în drumurile zilnice către sau dinspre birou. Proaspăt scoase pe traseu începând de Ziua Națională, 30 de astfel de autobuze, dintre care patru au fost articulate (cu burduf) - lungi de 18 metri, autobuzele Otokar au fost în centrul atenției publice, iar defectele și problemele apărute au fost subiectul criticilor și miștourilor pe internet. După șapte zile de navetă zilnică am adunat mai multe impresii și am constatat și câteva probleme - cam prea multe totuși pentru niște autobuze noi-nouțe...
Totul pe:
https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-22855366-calatorit-sapte-zile-autobuzele-otokar-prin-bucuresti-cateva-impresii-probleme-vazut-autobuzele-turcesti.htm
https://www.youtube.com/watch?v=5RWJd0dvlGI
Nu era o vorba in targ ca pana la sfarsit de an avem 100 de Otokare? Vin pe 31 decembrie?
Sau deja ele vin, dar nimeni nu mai anunta, ca nu mai e asa stire?
(https://i.imgur.com/K8fCcnM.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
780 cu burduf.
Primăria București cumpara 100 autobuze electrice!!
Cu bani europeni!!
Oare de ca s-au mai complicat cu cele turcesti?
http://mobile.hotnews.ro/stire/22862569
Din asta
"Proiectele au parcurs etapa de evaluare și au fost selectate pentru finanțare. Contribuția municipalității este de 2%, restul fiind finanțare europeană."
eu inteleg ca e sigura treaba/avem banii.
Acum ramane doar sa ne certam pe caiete de sarcini si contestatii, nu?
^^
Ele tot vin - vezi pe Metrouuusor pe ce rute intra si la ce garaje sunt trimise. Aici nu prea e multa lume interesata de subiect.
Asta e clar facuta de RADET gelosi pe turcismele astea ca incalzesc apa mai tare ca ei:
VIDEO. Autobuz Otokar, inundat de apă clocotită, după ce instalația de încălzire s-a stricat
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/video-autobuz-otokar-inundat-de-apa-clocotita-dupa-ce-instalatia-de-incalzire-s-a-stricat-1053151
La RADET tevile se sparg pentru ca sunt vechi, la turci pentru ca sunt noi!
:) :) :)
In urma cu 1 ora :lol: another one bites the dust :lol:
(https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2018/12/Autobuz-Otokar-stricat-in-Bucuresti-21122018.jpg)
^^
https://www.europafm.ro/ (https://www.europafm.ro/)
cel din filmarea cu podeaua inundata nu stiu daca e otokar. Poate sa fie si un simplu fake news. Au filmat doar inauntru. Si in aceeasi stire mentionau inca unul defect pentru ca ...a facut pana.
Si video de la un Otokar stricat. Poate chiar cel de azi, poate de la cel de maine ... nu se (mai) stie:
https://www.facebook.com/ciprian.ciucu/videos/10157133671459203/
^^
STB a confirmat ca era o narghilea kent scapata de sub control
;)
Panică în drum spre Otopeni: Unul dintre noile autobuze Otokar din Capitală, inundat cu apă clocotită. Pasagerii au fost evacuaţi
Un furtun al instaţiei de încălzire al unui autobuz Otokar, care mergea spre Otopeni, s-a spart vineri dimineaţă şi a inundat cabina cu apă clocotită, călătorii fiind evacuaţi, au confirmat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţi ai Societăţii de Transport Bucureşti (STB). Potrivit reprezentanţilor STB, un furtun al instalaţiei de încălzire al unui autobuz care circula către Aeroportul Henri Coandă Bucureşti, pe ruta 783, s-a spart vineri dimineaţă. Autobuzul a fost inundat cu apă clocotită, iar pasagerii au fost evacuaţi.
ZF (https://www.zf.ro/auto/panica-in-drum-spre-otopeni-unul-dintre-noile-autobuze-otokar-din-capitala-inundat-cu-apa-clocotita-pasagerii-au-fost-evacuati-17793854)
Ce gasesc si mai rau este ca primarul general al Capitalei, doamna Firea, exagereaza(nu pot spune ca minte, dar fiecare intelege din context) cand i se spune ca autobuzele noi turcesti au multe probleme, cu toate ca sunt nou-noute, doamna primar raspunde:
"primarul general, Gabriela Firea, a precizat că şi vechile autobuze Mercedes Citaro au avut multe probleme. "
Adevarul este altul, dupa spusele celor de la STB:
"În realitate, autobuzele Mercedes ale Municipalităţii au un grad de fiabilitate ridicat, potrivit reprezentanţilor RATB (în prezent STB - Societatea de Transport Bucureşti).
Cu o vechime medie de 11 ani, autobuzele Mercedes Citaro sunt folosite în prezent în proporţie de 87,9%, ceea ce înseamnă că pe traseu se află acum 870 de autobuze, din lotul de 1.000, cumpărat de Primăria Capitalei, în perioada 2006-2009, la un preţ mediu de 200.000 euro bucata, puţine dintre acestea având aer condiţionat.
Potrivit reprezentanţilor STB, din cele 1.000 de autobuze, 120 sunt în revizii, iar 10 sunt împrumutate la Chişinău şi Tulcea."
https://www.zf.ro/eveniment/bilantul-stb-dupa-11-ani-de-mercedes-cate-autobuze-mai-sunt-in-circulatie-din-cele-1-000-cumparate-17788027
Cat timp chiar cei ce s-au ocupat de evaluarea ofertelor au recunoscut fiabilitatea superioara a autobuzelor Mercedes Citato, prin acordarea unui punctaj mai mare pentru aceasta componenta, de ce se tot cramponeaza in declaratii?
Otokar Kent C - 10 pe Splai, in 31 decembrie la pranz (au fost bagate in 223 incepand cu 21 decembrie).
(https://i.imgur.com/WPU53uf.jpg)
(https://i.imgur.com/eW8uVsg.jpg)
(Observati numarul de parc 6309 si numarul de inmatriculare... ;) )
Mișto ca le baga pe-astea noi pe liniile periferice, poate asa mai atrag pasageri care decid sa-si lase mașinile acasa...
Ce imi place la Otokare: in prima poza, in stanga sus, este toba de esapament. Si daca ar avea o problema probabil nu ai mirosi asta. :D
Oare pot comanda autobuze cu lăţime comparabilă cu a tramvaiului (gabarit)? În caz afirmativ, le pot pune pe liniile care au traseu comun cu tramvaiul ce beneficiază de cale separată de rulare.
am vazut si eu pe 223 otokare cu 2 usi. Sunt doar putin mai mici decat cele normale. Aproape nici nu iti dai seama de diferenta pana nu observi usa lipsa.
revenind la 223, are o mare problema in capat la centura. Acolo trebuie sa faca de 2 ori stanga si cateodata e dificil. Chiar nu inteleg de ce nu se amenajeaza o banda de intorcere pe pod. Acolo sunt 4 benzi, cate 2 pe sens, si in rest avem 1 singura pe centura.
Probabil cei cu 25 de grade sunt turci.
Dar au cerut degeaba. 33 de grade nu e din burta ci este corelata cu temperatura minima absolua inregistrata: minus 32.2 grade C.
In plus, cu toata incalzirea globala, tot avem sub minus 25 cel putin o data la 20 de ani.
Nu inteleg insa de ce au acceptat sa scada latimea culoarului.
Am o nelămurire cu privire la lățimea culoarului, ce înseamnă acei 50 cm?
spatiul dintre scaune presupun...
Cei 10cm mai puţin înseamnă că te freci mai zdravăn de ceilalţi călători când te ridici de pe scaun şi te îndrepţi spre uşă. Spaţiu mai mic, civilizaţie mai puţină, aşa o fi progresul în Bucureşti.
Am observat un lucru la autobuzele noi. Au din fabrica pe laterale si spate supori pentru reclame.
Azi am vazut 18 m de Otokar pe linia lui 335. :D
Nu doar 335...
(https://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=148327)
Se vede ca tot ajung, ca le vad din ce in ce mai des prin oras (de toate dimensiunile).
Acum sa reziste si sa tina cat mai mult.
am vazut ieri in capatul lui 41 de la PPL un autobuz nou de 18m cu ceva indicativ 7... care astepta sa vina tramvaiul si prelua pasagerii mai departe. Si am vazut articulate si pe 330.
Din exterior e o schimbare in bine, cel putin vizual. Soferii la uniforma, cu legitimatie vizibila. Fata de cei de pe Citaro care din pacate aratau putin mai neglijent imbracati.
385 parcă are staţii la Piaţa Unirii cu acces facil la metrou.
În rest subscriu, cred că a ieşit de mult la pensie cel care se ocupa de planificarea rutelor.
E korecta afirmatia "vor circula pe strazi" cand ele se defecteaza atat de des?
Probleme în serie la autobuzele Otokar. O singură mașină, două defecțiuni în aceeași zi
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/probleme-in-serie-la-autobuzele-otokar-o-singura-masina-doua-defectiuni-in-aceeasi-zi-1064213
Aparent nu au MTBF mai rau decat Citaro-urile. Doar ca pare a fi o campanie impotriva lor - uita-te in articol - a doua defectiune e ca i s-a resetat validatorul la carduri... Wow, ce stire - de cate ori n-am mers gratis cu autobuzul in toata lumea ca nu mergea validatorul...
Cu siguranta exista o campanie puterniva impotriva lor si a blondei (desi licitatia a fost pana la urma girata de justitie).
Intai s-au plans ca autobuzele de 10m sunt putin mai lungi decat in caietul de sarcini, iar mai apoi ca e garajul prea mic si apoi se mediatizeaza orice defectiune.
Sunt curios ce "problema la motor" a avut...de au reusit sa o repare pe loc.
Comparat cu Citaro când erau noi? M-aș mira!
Că dacă le comparăm cu cel de acum, după 10 ani de exploatare RATB-istă, e vax, cred că și Dacia 1300 avea MTBF peste! Ciatro au fost "întreținute" cam că Daciile pe vremuri, le-a reparate de Nea Costel, a făcut o mașină bună din 3.
Parcarea STB de la Baneasa devine din ce in ce mai turcoaz. :)
In alta ordine de idei m-am tot intalnit cu 783 de 18m, care par goale. De fapt e confort pentru calatori.
Cei 6m in plus ( 20 - 30 de locuri pe scaune - nu stiu cate sunt) fac ca fiecare pasager sa stea jos si nimeni in picioare (asta pe la pranz).
Daca puneai autobuz de 12m probabil era aglomerat.
Deci e bine, dar nu pot sa nu remarc cum EURO 6 sta la Otopeni si EURO 3 prin centru Bucuresti-ului.
Dimineața și seara sunt chiar pline 783.
783 e plin şi e absolut necesar un autobuz lung pe linia expres, unde lumea vine cu bagaje..e cea mai bună mutare!
Nu acelaşi lucru l-aş spune despre 780, mult mai gol, şi mai ales despre complet inutilul 782...
Marţi când am circulat pe DN1 am întâlnit vreo 2 782-uri goale cam pe fiecare direcţie între Mall Băneasa şi Otopeni...goale complet!
Cum s-a mai scris aici sau dincolo, ca să aibă cât de cât utilitate 782 (deşi dublează aiurea 783) ar trebui să fie prelungit până la Piaţa Presei. Serios, cine merge de la aeroport (direct) la mall?! Ori invers?!
În rest, de acord că Euro 3 trebuie mutate pe liniile preorăşeneşti (nu expres) şi Euro4 să rămână în oraş (mă refer la Citaro).
Noaptea, 783-urile sunt Otokar-uri normale, fara burduf. Am ajuns aseara tarzius si l-am prins pe cel de 00.30 de la OTP, iar pe drum am mai vazut unul tot fara burduf. Autobuzul era plin, in princiuiu din cei care au urcat la OTP 80% au avut loc pe scaun, iar pe parcurs au mai urcat 10 oameni.
Deci una peste alta, e gandit bine ca pe timp de noapte sa nu chinuie autobuzele cu burduf, care probabil consuma si ceva mai mult.
Offtopic, de la 23.50 la 00.30 nu e niciun autobuz, si aterizeaza ceva avioane intre 23.30-00.10. Ar mai merge un autobuz la 00.10.
Continua seria autobuzelor care fac buba.
QuotePrizonieri într-unul dintre noile autobuze bucureștene, pe linia 137, astăzi 22 ianuarie in jurul orei 12!!! :(
Primele semne au apărut la semafor in zona Podului Eroilor, total întâmplător odată cu urcarea unei echipe de controlori :) , când s-a oprit motorul. După 3-4 minute de încercări repornește, dar frânele rămân blocate încă vreo 2 minute.
Totul revine la normal dar nu pentru mult timp. In zona Răzoare - Cotroceni, își dă obștescul sfârșit, fără motor, fără curent, fără presiune hidraulică, fără sistemul de deschidere de urgență a ușilor!
Filmarea e pe FB (https://www.facebook.com/cristi.rosu.961/videos/1445303568945024/)
Mare minune cu 783 lung si scurt in functie de ora, dar nu se aplica si la 330. Un 330 lung de 18 m, in jur de ora 21, era pe traseu: gol si mega pustiu ca cine sa mearga atat cu STB la ora aia.
Poate regleaza si situatia asta la un moment dat.
AGERPRES: Aş vrea să vorbim despre noile autobuze Otokar. Au apărut deja foarte multe probleme deşi sunt de foarte puţin timp în trafic.
Andrei Creci: Probleme tehnice majore nu sunt. Sunt probleme minore care s-au remediat în cel mult 24 de ore.
AGERPRES: Nu par a fi chiar minore...
Andrei Creci: Ba da. Sunt minore, faptul că s-a schimbat sistemul de climatizare şi a fost resetat şi a intrat după aceea în funcţiune în maximum 24 de ore. Noi avem nişte clauze contractuale destul de restrictive pentru partenerii turci. Ei au obligaţia ca în cel mult 24 de ore să le reglementeze. Din toate sesizările care au fost de când au fost puse ele în funcţiune, de la 1 decembrie, şi până în prezent, nimic nu a depăşit acest termen. Dacă ar fi depăşit s-ar fi activat alte clauze din contract care ar fi putut atrage şi alt gen de răspundere, dar nu a fost cazul.
AGERPRES: Ce fel de răspundere?
Andrei Creci: Sunt prevăzute şi penalităţi, poţi să dai şi autobuzul înapoi, poţi să condiţionezi recepţia lui de anumite aspecte legale, dar repet nu a fost cazul până în prezent. Am avut nenumărate discuţii cu partenerii de la Otokar, au dislocat o echipă destul de numeroasă de specialişti din Turcia, pentru că şoferii noştri nu au voie să intervină. Ei au service la Bucureşti şi o echipă mobilă formată pentru început din 15 persoane, care merge din autobază în autobază şi în maximum o oră de când se întâmplă incidentul se duce şi îl repară, îl tractează dacă e cazul. Ştiu, nu este o imagine prea plăcută să vezi un autobuz nou că stă cu lumile stinse, dar repet sunt doar probleme minore din punct de vedere tehnic. Tot ceea ce am achiziţionat noi de-a lungul timpului a avut genul acesta de probleme la început, doar că acum informaţia circulă mult mai repede. Deşi şoferii au fost trainuiţi încă de la început, până se obişnuiesc cu ele....
AGERPRES: Am văzut că inclusiv şoferii se plâng că noile autobuze sunt proaste....
Andrei Creci: Nu ştiu dacă se plâng în mod formal că sunt ele proaste. Nu există un autobuz prost. Uu autobuz nou nu cred că poate fi numit prost. Are nişte disfuncţionalităţi care sunt inerente primei luni şi primului an de funcţionare.
AGERPRES: Firma Otokar a mai vândut autobuze în oraşe din Europa sau numai în România?
Andrei Creci: Ştiu că în ţară mai sunt, dar în ce oraşe ale Europei, nu ştiu să vă spun exact. Dar Otokar este o firmă foarte serioasă care deserveşte şi armata în Turcia, fac tancuri, care de luptă. Nu este o firmă care să dea "kix" cu nişte autobuze în România.
AGERPRES: A fost aleasă această companie pentru că a avut cea mai ieftină ofertă financiară?
Andrei Creci: A fost un caiet de sarcini elaborat de cei mai buni specialişti pe care îi are Bucureştiul, din STB şi din Primărie, de la direcţia de specialitate, care au stabilit nişte criterii de calificare şi nişte criterii tehnice în urma aplicării cărora una din firmele participate a fost desemnată câştigătoare. Nici să se fi vrut nu se putea încheia un alt contract cu o altă firmă din moment ce toate acele condiţii cerute au fost îndeplinite, pe bani mai puţini, dar pe o garanţie mai extinsă. Este vorba de o garanţie importantă, una de opt ani. Maşinile Otokar nu pot fi acuzate că nu sunt de calitate. Repet, sunt nişte defecte care se remediază. Sunt punctuale. E adevărat că sunt deranjante pentru început, pentru că te aştepţi ca orice maşină nouă să meargă brici. Noi am vrut cât mai repede să beneficieze bucureşteanul de aceste maşini. A fost o perioadă rezonabilă în care au făcut obiectul unor teste. Regretăm şi noi aceste inconveniente în trafic.
AGERPRES: Tot legat de contractul cu Otokar aş vrea să vă întreb de ce s-au ales acele autobuze de dimensiuni mai mici cu două uşi, dar care au un mare dezavantaj pe rutele foarte aglomerate?
Andrei Creci: Sunt mai multe motive. Flota noastră de autobuze prevedea până acum doar autobuze clasice, cele de 12 metri, de tipul celor de la Mercedes. Am vrut să avem şi autobuze de 18 metri, pentru că sunt rute mai lungi la care se pretează, cum ar fi ruta până la Aeroportul Otopeni, unde un autobuz de 18 metri poate lua mai mulţi călători în condiţii mult mai bune. Autobuzele cu burduf sunt foarte bune şi foarte utile. Nu ne-am oprit aici şi am luat şi autobuze de 10 metri pentru că sunt trasee în Bucureşti care nu permit intrarea unei maşini nici chiar de 12 metri, dar ne-am gândit şi la înfiinţarea unor trasee aşa numite "The Shuttle Bus", respectiv să legăm Aeroportul Otopeni de marile hoteluri din Bucureşti. Este mult mai estetic să vină un autobuz mai mic, mai cochet care, chiar dacă are dezavantajul că nu are uşă în spate, acolo se pot pune bagajale. Nu este un mare dezavantaj. Până la înfiinţarea acestor curse nu puteam să le ţinem pe dreapta. Poate vom profita acum şi de preşedinţia Consiliului UE pe care o deţine România şi de summiturile care vor fi la Parlament începând cu luna martie şi vom introduce aceste linii, pe care sper că le vom permanentiza.
AGERPRES: Când vor veni şi restul autobuzelor Otokar?
Andrei Creci: Avem deja aproape 100 de autobuze în trafic, iar până la 1 iunie toate cele 400 de autobuze Otokar vor deservi rute din Bucureşti.
AGERPRES: Din autobuzele vechi, Mercedes, câte vor mai rămâne în trafic? Ştiu că durata lor de viaţă a fost depăşită demult...
Andrei Creci: Într-adevăr şi autobuzele Mercedes trebuie înlocuite pe parcurs, sunt acum 860 care circulă şi încă îşi fac treaba. Ne gândim şi la un program buy-back în care să dăm din cele foarte vechi, să mai punem ceva bani şi să luăm altele noi. Forma aceasta de buy-back nu prevede obligativitatea să faci cu furnizorul decât dacă ai fi avut acest lucru în contractul iniţial. Teoretic, oricine poate să le cumpere şi să ofere altele la schimb, cu o diferenţă.
Agerpres (https://www.agerpres.ro/economic-intern/2019/02/03/interviu-andrei-creci-stb-cand-se-va-circula-la-standarde-europene-poate-ca-atunci-se-va-pune-in-discutie-o-marire-a-tarifelor-la-titlurile-de-calatorie--251671)
E bine ca au aparut si pe 335 si pe 330 autobuze de 18m.
Ce cauta pe traseul sambata la ora 16.00 ? (in ideea in care costul pe km este mai mare la cel de 18 fata de cel de 12m).
Singura explicatie: chiar asa mare e deficitul de masini si trebuie sa circule toate. (logic ca e mare daca pui autobuze pana in Sindrilita!)
Am mers putin pe jos si am avut traseu comun cu 335.
Am dat peste 3 Otokare de 18 m si in rest o rata de cam 2 turcoaz 335, un Mercedes 335.
Pe N111 avem si otokar de 12 m.
Oare peste vreo 8 - 10 ani, cand teoretic o sa iasa Otokar-ele din uz, o sa gasesc prin anunturi:
Otokar Kent 12 - DPF OFF! :lol: ?
Primăria Capitalei vrea să cumpere autobuze hibrid, în valoare de 41 milioane de euro
Parcul auto al Societăţii de Transport Bucureşti se înverzeşte. Primăria Capitalei vrea să cumpere la licitaţie 130 de autobuze hibrid, în valoare de 41 de milioane de euro.
Noile autovehicule vor fi folosite pe nouă trasee. Potrivit anunţului publicat astăzi, autobuzele vor fi dotate cu aer condiţionat şi vor avea podeaua coborâtă pe toată lungimea. Câştigătorul licitaţiei va trebui să asigure service-ul maşinilor, inclusiv piese de schimb, pe toată perioada de garanţie. Data limită pentru depunerea ofertelor este 7 mai.
În ceea ce priveşte criteriile de atribuire, componenta financiară va reprezenta 60%, iar cea tehnică 40%, urmând să fie luate în calcul aspecte precum puterea specifică instalată a grupului electric, raportul dintre masa utilă şi masa proprie, consumul mediu de carburant, suprafaţa vitrată, nivelul de zgomot măsurat în exterior şi în interior, confortul termic al pasagerilor, capacitatea de transport.
Ofertantul va trebui să prezinte lista principalelor livrări de produse efectuate în ultimii trei ani, din care să rezulte că a furnizat produse similare cu cele care fac obiectul achiziţiei la nivelul unuia sau mai multor contracte în valoare cumulată de minim 39.000.000 lei.
Consiliul General al Capitalei a aprobat pe 18 octombrie 2018 asigurarea unei contribuţii de 85 de milioane de lei, reprezentând cofinanţarea pentru achiziţionarea a 100 de troleibuze şi 130 de autobuze hibride în cadrul Programului privind îmbunătăţirea calităţii aerului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, finanţat din Fondul de Mediu.
Proiectul ar urma să aibă o valoare totală de 487,8 de milioane de lei (inclusiv TVA).
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/primaria-capitalei-vrea-sa-cumpere-autobuze-hibrid-in-valoare-de-41-milioane-de-euro-1097393
Anunt de participare: [CN1009989] - Achizitionarea a 100 autobuze electrice
Valoare estimata:219.571.200 RON
Termen de depunere a ofertelor:27.05.2019
Durata contract:20 de luni
Criterii de evaluare:Pret (60%), Componenta tehnica (40%)
^ Caietul de sarcini (atasat). Scoateti voi care va pricepeti chestii interesante din el.
Am citit in diagonala:
Cel mai important punct este ca cer garantie 4 ani / 240.000 km si garantie extinsa inca 4 ani / 240.000 km, total 8 ani / 480.000 km. Reviziile nu sunt incluse, trebuie sa vina furnizorul cu lista de consumabile necesare pentru cei 8 ani.
Inteleg ca vor sa se poata incarca de pe traseu, de la reteaua de contact a troleului si/sau (?) a tramvaiului, dar nu detaliaza cum.
Mai cer WiFi. Super util cand avem toti 4G cu trafic gramada, hai sa ne inghesuim toti pe un singur abonament 4G.
^
WiFi e util pentru turiști (și in general pentru cei non-UE).
Este? Pentru turistii din EEA roaming-ul este gratis, iar pentru cei din fara, o cartela Digi este 4 euro pentru 6 GB trafic, la Vodafone de la 5 la 10 euro ai trafic cu zecile de GB.
Chiar nu vad util WiFi gratuit doar in autobuz. Daca ar fi fost in toate autobuzele, noi si vechi, in toate tramvaiele si in metrou, poate ar avea putin sens.
^
Turisti care in Bucuresti practic nu exista - Bucurestiul atrage mai putini turisti ca Riga sau Vilnius...
E o tampenie ideea cu WiFi in autobuze - scopul unui autobuz urban local este sa duca mase mari de oameni, in mare parte localnici pe o distanta scurta sau foarte scurta (10-20 de minute). Nu este o cafenea sau o biblioteca, de unde sa lucrezi - WiFi-ul nu aduce nici un avantaj real utilizatorilor de transport in comun, dar costa (intretinere, trafic de date etc.). Efectul va fi ca va merge o luna, dupa care nu va mai merge (asta e experienta mea cu WiFi public in toata lumea; mai degraba nu merge decat merge; inclusiv in Tokyo sau Tallinn, care sunt orase "conectate").
Daca vrei sa te dai pe net in aglomeratie, poti sa-ti folosesti propriul abonament de date.
Primăria Capitalei anunţă achiziţionarea, în curând, a 100 de troleibuze şi 130 de autobuze hibride în valoare totală de 488 de milioane de lei, din care 340 de lei vor fi obţinute din fonduri nerambursabile, precum şi achiziţia a 100 de tramvaie, în valoare de peste 845 milioane lei. De asemenea, vor mai fi achiziţionate 100 de autobuze electrice, în baza a patru proiecte pentru care s-a solicitat finanţare din fonduri europene nerambursabile, anunţă Primăria Capitalei într-un comunicat remis MEDIAFAX.
ZF (https://www.zf.ro/auto/capitala-se-innoieste-cu-100-de-troleibuze-230-de-autobuze-hibride-si-electrice-si-100-de-tramvaie-18087778)
Nu devine parcul STB un pic cam prea variat sa-l poata gestiona? Autobuze clasice (doua firme), autobuze hibride, autobuze electrice, trolee (probabil cele vechi vor fi casate).
Nu mai vorbim de cate tipuri de tramvaie opereaza si vor opera.
Nu cred, totusi vorbim de parcuri mari (100-1000 de bucati) din fiecare tip de vehicul.
In plus, ma gandesc la situatia de la sfarsitul anilor '90 cand RATB avea autobuze DAC, Saviem, Ikarus, Rocar DeSimon si DAF in diverse cantitati, troleibuze DAC, Rocar, Saurer (convertite artizanal din autobuze) si Ikarus, tramvaie de toate felurile (Tatra, V3A, EP, rable nemtesti importate la mana a 2-a). Plus tot felul de prototipuri si vehicule unicat.
De altfel, in Europa e destul de normal ca fiecare lot mare de vehicule noi sa vina de la alt producator - conditiile de licitatie sunt dure.
Cel putin acum nu o sa fie probleme avand in vedere ca hibridele si electricele vor veni cu 8 ani full-warranty ca la Otokar.
Societatea de Transport Bucureşti vrea să cumpere piese de schimb pentru autobuzele Mercedes Benz Citaro în valoare de peste 5,2 milioane euro
Societatea de Transport Bucureşti (STB) vrea să achiziţioneze piese de schimb pentru autobuzele Mercedes-Benz Citaro, în valoare de 24,92 milioane lei (5,24 milioane euro), fără TVA, potrivit unui anunţ publicat sâmbătă pe platforma online de achiziţii publice SICAP. Astfel, licitaţia vizează achiziţia de "piese de schimb si materiale auto pentru întreţinere şi reparaţii autobuze Mercedes Benz CITARO O530 Euro 3 şi Euro 4", potrivit anunţului. Cuantumul garanţiei de bună execuţie este de 10% din valoarea contractului subsecvent, fără TVA, valoarea totală a achiziţiei fiind estimată la 24,92 milioane lei (5,24 milioane euro), fără TVA. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 24 mai.
Circa 1.000 de autobuze Mercedes Benz Citaro au fost livrate STB (fosta RATB) în perioada 2006-2009.
News.ro (https://www.news.ro/economic/societatea-de-transport-bucuresti-vrea-sa-cumpere-piese-de-schimb-pentru-autobuzele-mercedes-benz-citaro-in-valoare-de-peste-5-2-milioane-euro-1922404020002019041218983325)
Din ce inteleg de la electrici la conducerea diviziei transport autobuze a venit un fost sef de autobaza, omul ar fi promis ca se va zbate sa nu mai fie probleme cu piesele de schimb. link (https://forum.metrouusor.com/viewtopic.php?f=12&t=1752&start=2156#p310839)
Quote from: voicul on March 13, 2019, 06:21:00 PM
Primăria Capitalei vrea să cumpere autobuze hibrid, în valoare de 41 milioane de euro
Parcul auto al Societăţii de Transport Bucureşti se înverzeşte. Primăria Capitalei vrea să cumpere la licitaţie 130 de autobuze hibrid, în valoare de 41 de milioane de euro.
Noile autovehicule vor fi folosite pe nouă trasee. Potrivit anunţului publicat astăzi, autobuzele vor fi dotate cu aer condiţionat şi vor avea podeaua coborâtă pe toată lungimea. Câştigătorul licitaţiei va trebui să asigure service-ul maşinilor, inclusiv piese de schimb, pe toată perioada de garanţie. Data limită pentru depunerea ofertelor este 7 mai.
În ceea ce priveşte criteriile de atribuire, componenta financiară va reprezenta 60%, iar cea tehnică 40%, urmând să fie luate în calcul aspecte precum puterea specifică instalată a grupului electric, raportul dintre masa utilă şi masa proprie, consumul mediu de carburant, suprafaţa vitrată, nivelul de zgomot măsurat în exterior şi în interior, confortul termic al pasagerilor, capacitatea de transport.
Ofertantul va trebui să prezinte lista principalelor livrări de produse efectuate în ultimii trei ani, din care să rezulte că a furnizat produse similare cu cele care fac obiectul achiziţiei la nivelul unuia sau mai multor contracte în valoare cumulată de minim 39.000.000 lei.
Consiliul General al Capitalei a aprobat pe 18 octombrie 2018 asigurarea unei contribuţii de 85 de milioane de lei, reprezentând cofinanţarea pentru achiziţionarea a 100 de troleibuze şi 130 de autobuze hibride în cadrul Programului privind îmbunătăţirea calităţii aerului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, finanţat din Fondul de Mediu.
Proiectul ar urma să aibă o valoare totală de 487,8 de milioane de lei (inclusiv TVA).
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/primaria-capitalei-vrea-sa-cumpere-autobuze-hibrid-in-valoare-de-41-milioane-de-euro-1097393
Mercedes-Benz este unicul ofertant :banana: :banana: :banana:
Ar fi culmea sa le descalifice oferta. :lol: S-a mai întâmplat și la alte licitații. Dar sa speram ca e OK. Păcat ca subt doar 130 de bucăți. Bune și alea...
Pe ce rute vor sa le foloseasca?
^
Intentia ar fi sa se utilizeze pe:105, 123, 131, 178, 301, 304, 133, 205, 605.
Intre timp tot vin autobuze Otokar: am vazut deja pe linia lui 331 si am impresia ca deja nu mai circula nici un Mercedes pe linia lui 330.
Eu cred ca dupa unificarea tarifara avem nevoie de o regandire de la zero a retelei de transport, cu concentrarea pe rute de mass transit (tramvai rapid, metrou & tren) si rute de autobuz feeder, cu conexiuni bine gandite si semnalizate.
asa zisele autobuze hybrid de la Mercedes sunt de fapt Citaro diesel euro 6 mild hybrid (nu pot merge electric nici macar 1 metru).
eu credeam ca hybrid inseamna benzina+electric (cu posibilitatea ca la plecare sa mearga 100% electric - vezi tehnologia hybrid de pe masinile Toyota, bazata pe motoare pe benzina).
e apa de ploaie - in Vest nu se mai cumpara in orase autobuze diesel, noi luam in continuare (cu sutele chiar)
intre diesel euro 6 si mild hybrid disel euro 6 exista o diferenta de consum de maxim 8% (reucerea de noxe tot cam pe acolo)
mai multe detalii aici https://www.busandcoachbuyer.com/mercedes-benz-citaro-hybrid/
Vai ... ce jenant!
Hybrid inseamna ca are si motor electric. Intradevar majoritatea sunt benzina + electric, dar Peugeot 508 si 3008 au fost diesel + electric.
Cost 270.000 euro (pretul din link-ul de mai sus) ... Mai bine luam un Otokar cu mentenanta de 8 ani la 238.000!!!
L.E. Oare care este consumul la autobuz?
Adica daca cu mily hybrid Mercedes are un consum de 10l (exemplu) si full diesel EURO6 Otokar (sau altele) are 9.8l la 100, nu stiu, mie nu mi se pare ca este o afacere "eco".
Strict referitor la consumurile estimate mai sus, este mai benefic pentru ecosistem din toate punctele de vedere sa arzi 10l de benzina decat 9.8l de motorina.
Cat despre povestea asta cu tehnologia mild-hybrid incadrata ca "autovehicul hibrid", e intr-adevar jenant. Sper sa nu fie asa. Cunoaste cineva detalii din caietul de sarcini? Poate sunt descalificati...
am facut un research si am aflat ca
- nu exista momentan autobuze cu motoare pe benzina sau benzina-hybrid
- toate autobuzele hybrid oferite de marii producatori sunt de fapt mild-hybrid + diesel
Ar mai exista varianta gaz (CNG) dar in Romania nu exista statii de incarcare (in Europa e plin de autoturisme/autobuze pe CNG)
Autobuzele se intorc in aceeasi baza. Sa faca STB 5 - 6 statii CNG pentru ele nu ar fi asa un cost. Mai mult: exista posibilitatea ca statiile sa fie facute de altii atata timp cat STB cumpara de la ei o anumita cantitate.
Apare si la noi (cu foarte mult greu) o retea de CNG pentru masini.
@stevethegreat
Avantajul la un hibrid paralel cum e Citaro Hybrid este ca nu vei avea povara bateriilor dupa ce ies din garantie cum ar fi fost in cazul hibridelor serie.
Quote from: stevethegreat on May 09, 2019, 10:39:30 AM
- nu exista momentan autobuze cu motoare pe benzina sau benzina-hybrid
Exista o gramada de autobuze pe benzina. O mare parte din flota de autobuze scolare americane e pe benzina. Motoarele pe benzina sunt, la puterile necesare pentru autobuze, mult mai putin eficiente. In trafic urban, consumul unui autobuz pe benzina este cu 50%-100% mai mare fata de cel al unuia pe motorina, iar fiabilitatea este mult, mult mai proasta. Deci in nici un caz nu vorbim de 5 litri de motorina vs. 5 litri de benzina, ci vs. 7 litri de benzina.
De asta nu se folosesc decat la activitati speciale - in SUA sunt populare la autobuze scolare pentru ca se pot alimenta cu usurinta (accesul la Diesel e restrans, mai ales in comunitati suburbane, departe de autostrazi si zone cu TIR), se pot intretine usor (personal specializat Diesel exista pe o scara mult mai redusa in Europa) si fac ture relativ scurte, fiind active in general nu mai mult de 2-3 ore pe zi, 5 zile pe saptamana.
Quote from: stevethegreat on May 09, 2019, 10:39:30 AM
- toate autobuzele hybrid oferite de marii producatori sunt de fapt mild-hybrid + diesel
Exista pe piata produse plug-in. De exemplu Volvo 7900 Electric Hybrid e un vehicul hibrid: https://www.volvobuses.co.uk/en-gb/our-offering/buses/volvo-7900-electric-hybrid.html. Aproape 70% din parcursul normal se face electric, poate pleca si circula electric. Scania urmeaza sa lanseze ceva in scurta vreme.
Chestia e ca in trafic urban e relativ usor sa instalezi statii de incarcare rapida, si autonomia pentru un full-electric e de obicei suficienta. Asa ca poti trece direct de la Diesel la Full electric.
Quote from: stevethegreat on May 09, 2019, 10:39:30 AM
Ar mai exista varianta gaz (CNG) dar in Romania nu exista statii de incarcare (in Europa e plin de autoturisme/autobuze pe CNG)
Romania a construit infrastructura pentru GPL, nu pentru CNG.
^^^
Mercedes Citaro Hybrid selectat Bus of The Year 2019 este singura oferta a licitației pentru 130 autobuze hibride din București
(https://i.imgur.com/KcNzW35h.jpg) (https://i.imgur.com/KcNzW35.jpg)
Primăria Capitalei a anunțat încheierea perioadei de depunere a ofertelor pentru cele 130 de autobuze hibride pe care le achiziționează, singura ofertă fiind a Mercedes Benz, care produce modelul Citaro Hybrid, ce a fost selectat Bus of The Year 2019. Primăria Capitalei a lansat în luna martie licitația pentru ,,Achizitionarea a 130 autobuze hibride noi, din gama 12 m (12000±350mm), cu tracţiune hibrida, cu podea complet coborâtă pe toată lungimea, cu trei uşi şi aer condiţionat în salonul de călători", cu o valoare estimată la 195 milioane lei. Termenul de livrare este de 19 luni de la semnarea contractului, proiectul fiind finanțat din de la Administrația Fondului de mediu.
Noile autobuze vor avea o garanție totală de 240.000 km sau minim 4 ani, și garanție extinsă cu alți 4 ani, sau până la 480.000 km. Ca termen de livrare, în primul an vor fi livrate 58 de autobuze, urmate de alte 72 în al doilea an al contractului.
Mobilitate.eu (http://mobilitate.eu/mercedes-citaro-hybrid-bucuresti/)
Quote from: razvan96 on March 19, 2019, 10:10:36 AM
Anunt de participare: [CN1009989] - Achizitionarea a 100 autobuze electrice
Valoare estimata:219.571.200 RON
Termen de depunere a ofertelor:27.05.2019
Durata contract:20 de luni
Criterii de evaluare:Pret (60%), Componenta tehnica (40%)
Au ofertat:
Bozankaya-Sileo
New Kopel Romania(importatorii israelieni ai autobuzelor BYD)
Imi spuneti si mie de ce se depun la licitatiile astea 1-2-3 oferte din care una din Turcia si una din China?
Cele 100 de electrice sunt pentru liniile:
300, 330 şi 335
173, 311, 336, 381 şi 601
137 şi 138
312, 313, 368 şi 385
^^
Pretul de 2,2 milioane/autobuz+statie de incarcare lenta nu e foarte atractiv, chiar daca e vorba de o comanda mare.Dintre cei care aveau un produs care corespundea caietului de sarcini, Solaris nu se putea incadra la pret, VDL si Mercedes cu atat mai putin.La SOR probabil a fost problema cu CS, nu cred ca aveau probleme sa se incadreze in buget.
SOR-ul are trepte in spate, iar PMB cere 100% LF fara trepte.
Am citit pe undeva ca majoritatea autobuzelor Otokar au ajuns in B. E corecta informatia? Parca zicea ca mai sunt vreo ... maxim 50 de ajuns.
Quote from: razvan96 on May 08, 2019, 11:44:05 AM
^
Intentia ar fi sa se utilizeze pe:105, 123, 131, 178, 301, 304, 133, 205, 605.
Se stie cand le va achizitiona si bagate pe trasee?
^Hibridele pot fi livrate foarte repede, incepand de anul asta, doar sa se semneze contractul.Inca e in evaluare financiara.
Gata, Mercedes a fost declarat câștigător la licitația pentru 130 de autobuze hibride! :D :D :D
Sursa: pagina de Facebook a Gabrielei Firea (https://www.facebook.com/427656597297153/posts/2564782010251257/):
Quote#130autobuzehibrid #Mercedes
130 de noi autobuze, de tip hibrid, pentru un transport public mai confortabil, modern și mai puțin poluant în București! A fost finalizată achiziţia derulată de Primăria Capitalei.
Câştigătorul licitaţiei este Mercedes – Benz, iar tipul autobuzului care va fi livrat este Mercedes – Benz Citaro Hybrid.
Alături de cele 400 de autobuze Euro 6, achiziţionate anul trecut, autobuzele hibrid cumpărate acum cu finanțare nerambursabilă vor contribui la îmbunatăţirea transportului public în Capitală, la înnoirea parcului de mijloace de transport public, dar şi la diminuarea poluării generate de traficul urban.
Este o îmbunătățire semnificativă, după ce, timp de 12 ani, nu a mai fost achiziționat nici măcar un autovehicul pentru transportul public. Parcul auto al Societății de Transport București este înnoit astfel cu 530 de mijloace noi de transport, ultramoderne, care oferă bucureștenilor cele mai bune condiții de tranport în comun.
Mai avem în curs de atribuire contractele pentru alte 300 de noi mijloace de transport: 100 de tramvaie, 100 de troleibuze şi 100 de autobuze electrice – care se află, în acest moment, în diverse etape de evaluare și pentru care o parte din finanțare este asigurată din fonduri nerambursabile.
Câştigătorul licitaţiei este Mercedes – Benz, iar tipul de autobuz care va fi livrat este Mercedes – Benz Citaro Hybrid, fabricat în Germania. Autobuzul a primit premiul "Bus of the year 2019", acordat în cadrul evenimentului IAA 2018. Valoarea contractului este de 195.268.331,70 lei, fără TVA.
Potrivit contractului, livrarea se va face începând cu luna mai a anului viitor şi se va întinde pe o perioadă de 8 luni, după cum urmează: primul autobuz va fi livrat în luna mai 2020 pentru omologare, iar ulterior, timp de 6 luni, vor fi livrate câte 20 de autobuze lunar. Ultimele 9 bucăţi vor fi recepţionate în ianuarie 2021.
Garanția de care dispun autobuzele Mercedes-Benz Citaro Hybrid este de 8 ani şi 480.000 de km, garanție de tip Full Warranty.
Finanțarea provine de la Administrația Fondului pentru Mediu, în cadrul "Programului privind îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puțin poluante în transportul public local de persoane".
Cererea a fost depusă în octombrie 2018, iar contractul de finanțare a fost semnat în decembrie.
Detalii tehnice:
Autobuzele au o capacitate de până la 100 de pasageri (27 aşezaţi şi 65 în picioare) şi au următoarele dimensiuni: lungime de 12.135 mm, lăţime de 2.550 mm, înălţime de 3.120 mm, laţime uşi de acces de 1.250 mm şi o înălţime la urcare pentru toate uşile de 320 mm. Autobuzele vor fi echipate cu sisteme ABS, ASR (Sistem de protecţie anti-patinare) şi ESP (Program electronic de stabilitate).
Interiorul autobuzelor este modern, practic, dotat cu scaune tapițate și climatizare automată, cu o capacitate mare de transport călători, cu funcții speciale destinate persoanelor cu dizabilități, este dotat cu prize USB pentru încărcarea rapidă a dispozitivelor mobile, cu sistem informatic performant care permite atât furnizarea informațiilor în timp real despre călătorie pasagerilor, precum și furnizarea unor date importante despre starea de funcționare a autobuzului către Societatea de Transport București.
Asemenea compartimentului călătorilor, o atenție specială a fost acordată și postului de conducere al șoferului, acesta beneficiind de dotări de ultimă generație care îi cresc siguranța și confortul, îi reduc sursele de stres sau oboseală.
Tehnologia hibrid:
Sistemul hibrid compact, adăugat versiunii de bază Mercedes Benz Citaro Euro 6, reprezintă o soluție sustenabilă, economică și fiabilă, astfel necesitând o mentenanță similară autobuzelor convenționale.
Tehnologia hibridă ce echipează aceste autobuze face ca motorul electric, dispus între motorul termic și transmisia automată, să funcționeze atât ca agregat de antrenare a roților cât și ca generator de energie atunci când autobuzul frânează, energie care este la rândul ei este stocată spre a fi folosită la punerea în mișcare a autovehiculului.
Astfel, energia generată din frânare, pierdută în cazul autobuzelor convenționale, este folosită acolo unde este nevoie de ea mai mult – la pornirile de pe loc constante, generate atât de plecările din stațiile S.T.B. cât și de traficul urban aglomerat. Această calitate conduce la o reducere semnificativă a noxelor emise cât și a consumului de carburant.
În scopul măririi aportului adus de tehnologia hibridă, au fost adăugate atât un sistem de virare tip ,,Intelligent eco steering", care spre deosebire de un sistem de virare clasic folosește energie doar în momentele în care conducătorul autobuzului schimbă poziția volanului, precum și o punte motoare construită din materiale ușoare, silențioasă, cu zgomot de rulare redus, ce folosește pentru lubrifiere un mix de ulei mineral și sintetic pentru o mentenanță cât mai redusă.
gata si contestatiile?
^
Nu exista, Mercedes erau singurii participanti.
Oare vor fi cu 3 usi sau cu 2? In imaginile de prezentare Merceds Hybrid apare cu 2 usi.
3 usi cere CS-ul.
Deci ... sunt toate:
(https://i.imgur.com/uEAJs32h.jpg) (https://i.imgur.com/uEAJs32.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Primăria Capitalei pregătește licitația pentru 300 de autobuze școlare
Primăria Capitalei a demarat pe SEAP procedura de consultare a pieței pentru ,,achiziția a 300 de autobuze școlare tip M2". Autobuzele vor fi electrice sau hibride, non poluante sau minim poluante, cu podea total coborâtă și aer condiționat în tot salonul. Conform specificațiilor, vor fi livrate 100 de autobuze cu capacitatea de minim 18 maxim 22 persoane pe scaune și 200 de autobuze cu capacitatea de minim 36 maxim 42 de persoane pe scaune. Autobuzele vor fi dotate cu scaune tapițate și echipate pentru a minimiza pagubele în caz de accident. Consultarea pieței va avea loc până la data de 22.10.2019, urmând ca ulterior să fie lansată și licitația. Consultarea pieței are ca scop determinarea valorii estimate și a graficului de livrare al achiziției.
Mobilitate.eu (https://mobilitate.eu/primaria-capitalei-licitatia-scolare/)
Nu se mai aude nimic de semnarea pentru cele 100 autobuze asa zise hybrid?
Parea mea: STB trimite maxim de autobuze in trafic, producand ... si mai MULT trafic!
Pe sectiunea Piata Dorobanti - Charles de Gaule am numarat, deci in 500 de m, 15 autobuze. In acea zona cirucla 6 linii.
Autobuzele cu cate 10 - 20 de ... scaune goale - asta dupa ora 17.
N-au auzit in viata lor de armonizarea cererii cu oferta...ca doar nu e pe banii lor, e exclusiv pe banii nostri!
voi ati innebunit? La ora de varf eu vreau sa vad toate autobuzele disponibile in trafic.
Pot fi si alte motive pentru care sunt goale (un blocaj), dar cu siguranta dupa mai putin de o ora, erau toate aproape pline.
In seara asta a fost haos in Bucuresti. De la Unirii pana la Bobocica s-a mers bara la bara. Nu am vazut niciodata asa ceva. Am vazut si autobuze ceva mai goale, dar asta doar pentru ca nu statea nimeni in statii sa le astepte (ploua). Multi au preferat (e)taxi si s-a vazut din plin.
Eu nu folosesc RATB-ul pentru ca nu am card si mi se pare complicat. Dar l-as folosi in unele cazuri daca va merge sa platesc direct prin card bancar sau fac o aplicatie prin care sa platesc (cum e portofelul la flow de ex). Adica orice numai sa nu ma oblige sa car inca un card in portofel.
La ora 20 am făcut 40 minute intre A1 și Sălăjan. Era aglomerat dar se mergea decent
Soluţia sunt acele benzi unice.
@dr4qul4 În cazul în care ai abonament se poate plăti prin SMS. Există și o aplicație, mobilPay în care poți să plătești prin e-wallet.
merge sa platesc prin SMS si pentru o cursa normala? Ma refer la o singura calatorie. De fapt ma intereseaza mai mult cum se foloseste mobilpay. Poate detaliezi pe topicul corespunzator. Adica pot sa pun 10 lei acolo si cand am nevoie sa platesc o calatorie si sa ma urc in autobuz?
Si ca sa nu fiu total offtopic, am observat ca s-a terminat campania negativa impotriva Otokarurilor. Acum sunt peste tot, si nu am mai vazut stricate. Cei care le folositi zilnic/sau poate avem pe cineva cu informatii din interior, cum vi se par?
Merge, tocmai ce a fost introdusa aceasta posibilitate.
dr4qul4 > murdare! Sunt aproape convins, daca te uiti prin ele, ca n-au vazut curatenie in atatea luni de cand au venit. Poate doar de-o matura si o perie cu apa pe exterior, seara la garaj. Altfel, in maxim un an vor parea ca au deja vreo 3 in folosinta. Poate de aceeaau si fost colantate, sa ramana pe undeva scris cand le-au cumparat, caci altfel semne vor fi din ce in ce mai putine :(
780/783 arata inca bine, si e mult mai ok de cand sunt articulatele in serviciu. Nu mai e sardineala.
Sunt si inca relativ curate, dar da, si in cazul Citaro, dupa atatia ani, singura plangere la interior ar fi jegu` (acelas impregnat in plastic).
Nu ma plimb des, dar eu sunt multumit de Otokare - inca. Probabil in 1 - 2 ani o sa arate rau ...
Exista / a existat ceva administrat de PMB care dupa 2-3 ani sa nu arate ca un kkt?!.... :o
Ma rog, probabil biroul de mahon (sau alt lemn exotic) al primarului general nu intra in categoria asta de "small stuff"... :((
nu cred ca s-a inventat autobuzul "jeg-proof". Important e sa functioneze ok in traficul din Bucuresti. Imediat dupa punerea lor in functiune erau facute praf in presa si voiam sa aflu daca a fost o exagerare sau era si ceva adevar.
Eu as zice 80% exagerare si 20% adevar.
De mers merg, si inca vreo 3 ani totul fac turcii. Dupa sa vedem cum mai tin sau cat ne costa sa le mai tinem.
Teoretic o sa coste mai putin decat Citaro, dar daca se strica zilnic ...
8 ani.
Asa zice contractul....
^^ jeg-proof este spălatul zilnic. Dar cum să cheltui bani pe aşa ceva?!
La licitația pentru cele 100 de autobuze electrice, termenul limită pentru evaluări a fost prelungit de la 27.11.2019 la 30.06.2020. De menționat că licitația se află în etapa de evaluare financiară.
Despre jegul din autobuze este clar ca STB-ul nu face nimic, dar pe de alta parte cred ca un pic de civilizatie cu forta nu ar strica, autobuzele noi sunt monitorizate video, deci cei care scriu cu marker permanent pe scaune, plastice sau unde ii mai duce capul, cei care se mai cinstesc in autobuz si eventual daca termina PET-ul de bere pana coboara, PET-ul ramane, cei care se comporta de parca ar fi la ei in sufragerie urmarind un meci de fotbal, pai eu zic ca monitorizarea acelor camere instalate in autobuze si actiuni ale politiei locale cu sanctiuni maxime acceptate de lege, poate ar mai civiliza din calatori.
Ar fi misto daca s-ar putea urmari camerele din dispecerat si trimis cate un echipaj mai bine facut de la Locala in intampinare, eventual s-ar putea ca si soferul sa aibe posibilitatea sa anunte cand are "clienti".
Exista solutii daca se doreste, dar cum transportul in comun este o varianta doar pentru muritorii de rand iar alesii nostrii merg bine merci in masinile lor, noi vom mai merge mult si bine in actualele conditii.
Nu vreau să par chiţibuşar, dar am câteva impresii proaspete de pe linia 783, pe care am folosit-o şi marţi când am mers la aeroport, şi ieri (joi) seară pe la 7, când am aterizat.
La plecare, impresii favorabile, 783 era la Arcul de Triumf cam la ora care rezulta din programul afişat pe site; destul de curat, dar foarte aglomerat până la aeroport - linia este foarte solicitată,
La întoarcere, aglomeraţie şi mai mare....şi s-a stat foarte mult în trafic şi pe Kiseleff până la Victoriei - cam de la Piaţa Regele Mihai I - si mai ales pe Catargiu, unde era totul blocat.
În schimb, Otokarele astea n-au fost făcute şi pentru ploaie?...geamurile erau ude pe dinăuntru cum mi se pare că n-am mai văzut din vremuri imemoriale, oricum la Mercedes Citaro chiar n-am văzut din astea...iar de sus, la trapa aceea de aerisire mai cădeau picături de apă, semn că sunt ceva probleme de calitate/etanşeitate.
Cea mai drăguţă chestie însă am văzut-o în aeroport: un Otokar din acela lung, cu burduf la gate!! Ştiind că e un soi de scandal între Aeroport şi societatea de handling, rezolvarea a fost să împrumute autobuze de la STB, ca între întreprinderi socialiste de stat?! :lol:
Sigur ai vazut un Otokar STB? Aerokraft, handlerul proprietate a Blue Air, se rebranduieste in Uplift, si isi vopseste autobuzele (luate SH de la nu-stiu-ce companie de transport public) in turcoaz, similar cu STB-ul.
Handlerii sunt, cu exceptia Tarom, privati (Menzies, Globeground (parte din Swissport), Uplift/Aerokraft si RAS). Globeground a fost cu scandalul cu Cuc (parca) - au astia niste autobuze de platforma in "stoc"... Cu burduf, de prin anii '80, baga gaz in cabina pasagerilor, arata vai mama lor, mai bine cu DAC-ul decat cu chestiile alea...
Licitația pentru cele 100 de autobuze electrice a fost anulată.
Pe ce motiv?
Nu este specificat - cel puțin mie nu-mi arată, dar unii ar putea vedea dacă dau click pe statutul de "anulată" - dar, fiind în etapa de evaluare financiară la momentul anulării, pot să presupun că ambii ofertanți - sau ofertantul, dacă a trecut unul singur de evaluarea tehnică - era(u) peste bugetul alocat.
Primăria Capitalei a anulat licitaţia pentru 100 autobuze electrice: cele turceşti ar fi fost prea scumpe, cele chinezeşti ar fi picat la tehnic
https://www.economica.net/primaria-capitalei-a-anulat-licitatia-pentru-100-autobuze-electrice--cele-turcesti-ar-fi-fost-prea-scumpe--cele-chinezesti-ar-fi-picat-la-tehnic_177462.html
Nu s-au calificat cele turcesti? :shocking:
Nu conteaza ca erau scumpe, conteaza ca nu s-au calificat!
Vai, la ce a ajuns lumea asta!
Pai de aia au fost exclusi, pretul ofertat era peste valoarea estimata.
Din luna mai, Primaria Municipiului Bucuresti va receptiona cate 20 de bucati pe luna, pana in luna noiembrie inclusiv, totalizand un numar de 130 de bucati. Primul autobuz va sosi insă la 1 martie si va intra in teste in oras.
(https://1.bp.blogspot.com/-kxWAUURrtLw/XjL3UaA-2cI/AAAAAAABvG0/YmCO12wOVR83guSzRRFwvQSzewyyRcrpwCLcBGAsYHQ/s640/bus1.jpg)
(https://1.bp.blogspot.com/-M0PeJ7tmRlw/XjL3j1gL5GI/AAAAAAABvG4/sHfw0TZ7htEERkh55qPEcuxxyyt0FdkeACLcBGAsYHQ/s640/bus%2B2.jpg)
super culoare >:( >:(
Primul autobuz hibrid Mercedes a ajuns în Bucureşti
(https://i.imgur.com/ti97hUe.jpg)
Sursa (https://forum.metrouusor.com/viewtopic.php?f=12&t=4804&start=84)
https://www.youtube.com/watch?time_continue=35&v=nhZ4XHBJX-A&feature=emb_title
E vorba depre noile Citaro care o sa vina in B.
Domnul Bogdan Aldea, Director de vanzari la Mercedes Benz, a explicat cateva date tehnice :
Tehnologia hibridă ce echipează aceste autobuze face ca motorul electric, dispus între motorul termic și transmisia automată, să funcționeze atât ca agregat de antrenare a roților cât și ca generator de energie atunci când autobuzul frânează, energie care este la rândul ei este stocată spre a fi folosită la punerea în mișcare a autovehiculului.
Astfel, energia generată din frânare, pierdută în cazul autobuzelor convenționale, este folosită acolo unde este nevoie de ea mai mult – la pornirile de pe loc constante, generate atât de plecările din stațiile S.T.B. cât și de traficul urban aglomerat.
Această calitate duce la o reducere semnificativă a noxelor emise cât și a consumului de carburant.
https://www.money.ro/firea-publica-prima-imagine-cu-autobuzele-nepoluante-care-vor-circula-prin-bucuresti/
Dincolo de culoare (probabil "ecologică" :lol:) sunt atât de bucuros că au revenit Citaro, scăderea de calitate de la Mercedes la Otokar este vizibilă și supărătoare...Un mare progres că în sfârșit (!) s-au luat scaune tapisate, culoare inspirată antijeg, după cum un mare progres este tehnologia hibrid. 130 de autobuze este un număr respectabil, să sperăm că vor urma și altele, eventual electrice.
Mai multe poze via Gabi Firea
(https://1.bp.blogspot.com/-v5X9qzRs6sE/XlpLyrfk-BI/AAAAAAABvoQ/BwfYkZm_ArswPa--kSrhe1J8RmSxtqMWACLcBGAsYHQ/s640/2.jpg)
(https://1.bp.blogspot.com/-XU3IQtYGDBI/XlpLzS1no3I/AAAAAAABvog/qlU3dmnnIR82s6o_JekEOeF8i7qKjdY5gCLcBGAsYHQ/s640/4.jpg)
(https://1.bp.blogspot.com/-c-_B8zfeFMo/XlpLzv0GIXI/AAAAAAABvok/DLwV7-VxTTUfBzJYMwFGfjnfRLRmedNSQCLcBGAsYHQ/s640/6.jpg)
(https://1.bp.blogspot.com/-a_aydXQ2rps/XlpL0svsiGI/AAAAAAABvoo/cciC25uroVkIs62sc_X7ZDuacW2mfbO-wCLcBGAsYHQ/s640/7.jpg)
(https://1.bp.blogspot.com/-PZ8YWeRHkSU/XlpL0juZjUI/AAAAAAABvos/FtdCIFmBWhMokzT2ONzp0U5zop64Kt_wQCLcBGAsYHQ/s640/8.jpg)
cam naspa combinatia de culori
Da, cam naspa, insa este o varianta buna pentru jeg-resistant.
Detalii din brosura existenta pe situl Mercedes:
Hibridul este de fapt un mild hibrid compus din motor diesel clasic Euro6+motor electric 14kw/220Nm racit cu lichid si supercondensatori pentru stocarea energiei electrice.
Pare promitator sistemul acesta cu "supercapacitors" , este un prim pas in directia buna.
Dupa mine se arunca cu banii aiurea. Un mild hibrid iti salveaza cam 1l la 100 de km la masina mica. Bun si ala, dar PMB are banii sa ia direct electrice si poate amenaja si statii de incarcare pentru ele.
Alte costuri, dar si lipsa costuri dupa ce iei autobuse electrice. Si astea sunt 100% ECO, nu doar mai putin poluante.
Sa nu zic ca daca hibrid Citaro are consum 10 si Otokar termica are consum 9l, la ce ajuta ca primul e hibrid si nu consuma 11 ca un Citaro normal?
(cifre pur intamplatoare sa se inteleaga ce vreau sa zic)
Mai e problema furtului de motorină?
@voicul - nu doar ca nu se arunca cu bani degeaba, ci e o miscare desteapta. Economia de combustibil fata de un Citaro normal de aceiasi generatie este de cam 8%, ceea ce la o flota de autobuze este suficient pentru ca investitia sa fie profitabila fata de un autobuz diesel normal. Circulatia urbana, la viteze mici, cu frane dese (stop-and-go) e perfecta pentru sisteme hibride. Sistemul mixt electric-diesel cauzeaza noxe mult mai putine, in plus, facand incadrarea in standarde de poluare Euro VI si superioare mult mai usor.
Un sistem "tot-electric" ar fi mai putin poluant, dar nu complet nepoluant (curentul electric in Romania vine intr-o proportie semnificativa de la termocentrale). Problema este ca infrastructura de incarcare trebuie pregatita, si trebuie facute teste legate de autonomia in practica, si cota de inlocuire diesel:electric (care nu e 1:1). PMB de altfel, are in plan sa cumpere si 100 de bucati electrice - a fost o licitatie, dar anulata, pentru ca in dulcele stil PMB, au pus suma oferita la un nivel nerezonabil.
Eu nu zic ca nu e bine, ci zic ca se poate si mai bine.
Depinde eu amanat sa imi iau electica, pentru ca ... costuri + stau la bloc, deci nu ar fi asa simplu sa incarc masina (dar asa avea un sistem).
Toate astea la PMB s-ar putea rezolva mai ales ca si Otokarele nu s-au luat cu banii jos, ci se platesc in rate. Deci daca te creditezi, crediteaza-te mai tare si pentru ceva mai bun/eficient.
Problema este ca nu e hybrid ci mild hibrid. Adica eficienta data de motorul electric este DOAR la accelerare! Adica au mai multa putere la acelasi consum, de parca asta trebuie la autobuz: in cat timp ajunge la 100!
Sta autobuzul in statie - poluare. Sta la semafor - poluare. Astea nu ar fi daca macar se lua un hybrid normal (nu stiu ce sau daca exista asa ceva in piata).
Greșești semnificativ. Cand stă pe loc și pleaca de pe loc atunci intra in functiune motorul electric. Aceste activități generează cea mai mare poluare. Nu are sens ca un motor electric sa ajute la sprinturi la un autobuz.
Motorul electric asista motorul diesel la accelerare cat si la mentinere relanti deci nu polueaza la semafor.Plus ca recupereaza energie pe franare deci economie la discuri si placute si mai putine particule in aer de la placutele de frana.
Un sistem "tot-electric" ar fi mai putin poluant, dar nu complet nepoluant (curentul electric in Romania vine intr-o proportie semnificativa de la termocentrale).
da , dar asta nu este problema
poluarea cauzata de gazele de esapament se concentreaza in zonele urbane , care sunt locuite si afecteaza direct cetatenii
termocentralele in general "produc poluarea" la distanta de zonele locuite si cosurile de fum sunt la inaltimi care sa nu afecteze operatorii din centrale
e un motiv des invocat de detractorii vehiculelor electrice( nu spun ca tu ai fi) , ca sa aduca argument in defavoarea vehiculelor electrice
personal , consider ..ca si in exploatare , cat si intretinere un autobuz electric e superior , mai ales in marile orase..si ca investitia in statii de reincarcare , sau autobuze o recuperezi ulterior
am inteles ca stb-ul e un pur operator al flotei , deci cine economiseste si degreveaza bugetul , ptr alte cheltuieli ar fi chiar primaria
nu ai avea pretentia de la ei sa faca investitii in cateva statii fotovoltaice ..si sa devina aproape autosuficienti , dar ar putea sa gandeasca in perspectiva
Acum o săptămână a fost reluată licitația pentru cele 100 de autobuze electrice. Anunț de participare pe SICAP: CN1019372 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100090471)
Termene limită:
- depuneri oferte: 23.04.2020
- evaluări: 16.07.2020
Un lucru de apreciat: am vazut doar Otokar (EURO 6 adica) prin oras. Se gandesc macar la poluare si diminueaza si costurile de mentenanta, ca la Mercedes totul costa si la Otokar e pe gratis platit deja.
Duminica dimineata pe A1 se deplasa catre Bucuresti un "cortegiu" de autobuze Citaro Hibrid in culoarea "micului Paris". Am numarat vreo 5.
Aseara le-am descoperit garate pe DNCB intre DN1A si DN1 - cred ca este un dealer Benz.
Se apropie livrarea catre madam Fii Rea ?
P.S. am gasit mai sus stirea, se pare ca alea sunt. Dubioasa culoarea dar placuta la ochi :o :o :o
Eu am incercat sa pun gaz pe motorina si am vazut ca RAR-ul nu omologeaza instalatii de gaz pe motorina! STB cum ar face?
Primăria Capitalei vrea să modernizeze autobuzele vechi de 14 ani ale STB cu bani de la Mediu. Răspunsul ministerului - VIDEO
https://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/primaria-capitalei-vrea-sa-modernizeze-autobuzele-vechi-de-14-ani-ale-stb-cu-bani-de-la-mediu-poate-la-anul-spune-ministerul-1330802
La Ploiești s-a vrut un proiect de reconversie a 50 de autobuze din diesel în GPL ce a presupus înlocuirea completă a motorului. Din fericire s-au oprit după doar 5 bucăți, costurile fiind de aproximativ 100.000 EUR / autobuz, în condițiile în care cele vizate aveau 15 - 17 ani. Probabil că și STB-ul ar proceda la fel.
Eu cred ca de fapt tocmai "pentru ca nu sunt bani" STB s-a aruncat sa schimbe motoare la autobuze de 17 ani, DAR soarta, Dumnezeu si alte forte ... nu au avut noroc ce sa mai.
Doar daca alegem pe cine trebuie O:-) o sa avem rable vechi de 100 de ani in circulatie pe strazile minunate ale Bucuresti-ului!
Am o ghicitoare apropo de poluare si inca avem EURO 3 si 4 prin oras:
Ghiciti cati nici un calator sunt in acest autobuz la ora 19.30?
Am vazut autobuz de 18m cu 7 - 8 calatori. Am vazut autobuze de 12 m cu 2 - 3 oameni in ele. Dupa ora 18 (hai 18.30) nu mai e trafic.
Cate autobuze se retrag dupa ora 19 ca sa reduca poluarea?
E macar 0.01% din flota?
Sa stii ca m-am gandit si la situatia actuala si nu cred ca prin retragerea a 5 - 10% din parc (posibil chiar gradual), dupa ora 18 se modifica ceva. Adica daca ai 10 in loc de 7 - 8 nu vad mari diferente, pentru ca daca ai 1 infectat, nu mai trebuie decat al 2-lea in autobuz.
De asemenea am specificat si zic dupa ora 19 (cand orasul devine oricum pustiu). Sau sa faca un calcul - poate e dupa ora 20 sau 20.30.
Nu m-ar mira să se retragă, dar traficul redus reușește să permită aceeași frecvență cu număr redus de autobuze. Exemplu simplificat mult (nu ține cont de pauze etc.): dacă o semi-cursă scade de la 60 minute la 30 de minute, îți trebuie jumătate din numărul de autobuze să menții aceeași cadență.
Dacă mă înșel, atunci înseamnă că stau multe autobuze la capete? Dar empiric parcă asta am văzut la 601 în capătul de la Sema. Ba mai făceau uneori și buffer de autobuze, în caz că nu se întorceau restul la timp.
Pentru numar mare de autobuze in capete garantez eu - joi la 13 era plin pana in giratoriu la capat la Baneasa - adica vreo 4 autobuze blocau prima banda.
Ai dreptate: trafic in oras nu prea e nici ziua sau e de vara. Dupa 18 (si nu prea exagerez cu ora asta) mai sunt doar cateva intersectiii in care stai de 2 ori la acelasi stop.
Duamna zice:
Premiera nationala! Azi a intrat pe traseu, pe arterele din Bucuresti, primul lot de autobuze hybrid mercedes citaro! Asa cum am promis, continuam sa modernizam parcul auto STB cu autovehicule ultramoderne si nepoluante!
Mai zice si cum fara ea nimic nu se intampla si de asta nu primeste link, dar postarea e pe FB.
Apropo am vazut (mi-a sarit in ochi, mi-a bruscat retina) unul de la 400 de m. Aceastaaa culoare ... nu poti rata in trafic.
În luna iulie vor sosi 60 de autobuze de acest tip, iar restul, până la 130, vor ajunge în Autobaza Bujoreni până în toamna acestui an, mai anunță. Primele trasee pe care vor circula noile vehicule de transport public vor fi liniile 131 și 105, începând din iulie.
Asta e intersant, alte detalii:
https://www.economica.net/primele-autobuze-hibrid-mercedes-vor-circula-pe-liniile-105-si-131_186391.html?fbclid=IwAR3oCmL8WmKckbAif7lzJbASque6gOHXbZ9aL55KBiLrDu0iNy89mFodDrw
Eeeeww, WTF, cine dracu a ales culoarea asta?
(https://i.imgur.com/9BlqvKn.jpg)
sunt in trafic, am vazut pe linia 131 - au numere cu PMB dupa modelul Voluntari :)
100 de autobuze electrice în București: Primăria Capitalei a anulat și a doua licitație. Toate cele trei oferte au picat la tehnic
https://www.economica.net/100-de-autobuze-electrice-in-bucure-ti-primaria-capitalei-a-anulat-i-a-doua-licita-ie-toate-cele-trei-oferte-au-picat-la-evaluarea-tehnnica_187699.html
Siii...se relanseaza. DAr va rugam nu mai puneti bete-n roate, haterilor!
https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-24197176-municipalitatea-relanseaza-licitatia-pentru-100-autobuze-electrice.htm
"Relansăm (...) licitaţia pentru cele 100 de autobuze electrice. Sperăm să nu mai apară tot felul de contestaţii nefondate"
Până în prezent, pentru cele 100 de autobuze electrice au fost organizate două licitaţii, ambele fiind anulate.
Prototipul GNC rezultat din conversia unui Citaro Euro 3:
(sursa Metrou Ușor)
(https://i.imgur.com/BdEW4mZ.jpg)
(https://i.imgur.com/sUDFiBF.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Exista jafuri mai mari, dar asta poate sa concureze in top 10 fara dubiu.
Mai bine se mai screm putin si adauga niste bani in plus si iau autobuze noi de 0 ani, nu transforma autobuze de 15 ani vechime!
Oho, onor primaria Bucuresti ne ofera o intoarcere in timp, in epoci de trista amintire... Cu ajutorul primariei, putem calatori din nou cu Enola/Elena Gay:
(http://simplybucharest.ro/wp-content/uploads/2013/09/04.jpg)
Si arata la fel improvizatia mamii ei... Trebuia sa redenumeasca RATB-ul in ITB, nu in STB, daca tot se tin de asemenea mizerii... Si da, stiu ca exista autobuze CNG si LPG si biogaz disponibile pe piata. Dar alea nu sunt improvizatii facute in garaje pe omologarile lui Nea Popica de la Scularie... Ca asta a lu' tanti primarita... Sau predecesorul inventat de tanti savanta de renume mondial, profesor doctor codoi...
ce porcarie, acum vreo 13 ani am lucrat un an la Berna, autobuzele lor erau toate cu "erdgas", de ce nu a luat echipate din fabrica noi cu cng cand a luat otokarele in 2018, aveau cateva sute omologate pe bune de producator nu se nea caisa care are el un prieten la RAR si "trece", si erau rentabile statiile de incarcare
asa cu improvizatii de "proiect" sa mai pui un status pe facebook ca te "duare" de poluarea din bucuresti - mai bine te lasi de primarie si te duci la copilit rosiile
NU se pricepe NICI MACAR la copilit rosii.... :(
Din pacate nu doar parerile duamnei conduc la solutii primitive, acestea se materializeaza datorita sleahtei servile care implementeaza asemenea masuri aberante. Dar lipsa coloanei vertebrale/competentei este o problema veche la decidentii romani, nu e de ieri de azi.
https://www.economica.net/primul-autobu ... 87810.html -
Investiţia urma să se ridice la circa 150.000 de euro/autobuz
cam mult pentru un autobuz de 13 ani - jumatate din suma pentru un euro6 diesel nou
Puteau cumpara astea mild hibrid, sa fie hibrid cng, sau turcaletzele cu cng din fabrica daca le trebuie si au infrastructura de alimentare si au oamenii calificati cu atestat de la RAR pentru gaz etc care sa le intretina
Cat o sa fie "cost of ownership", la unul de asta de 13 ani trecut prin conversie cu jumatate din pretul unuia nou, pe care o sa il lase de multi km transmisia sau altceva
Umbla vorba in targ ca au mai ajuns 30 de autobuze Citaro. 27 sunt in trafic.
Care targ ? :) e pe facebookul duamnei
Green report!💚🚌🍀🌿
Au sosit in Bucuresti inca 30 de autobuze hybrid Mercedes Citaro, din totalul de 130 achizitionate, pe langa cele 27 deja in trafic.
Un pas important pentru un transport public civilizat si mai prietenos cu mediul.
Primele hybride sosite in Capitala circula pe liniile 131 si 105 iar cele receptionate acum vor intra de saptamana viitoare pe liniile 178 si 133 . Calatorie placuta!🤗
#OxigenPentruBucuresti
#ModernizareaCapitalei
#PentruOameni #Green #Smart
#OameniiPePrimulLoc
#TeamPMB #TeamSTB
Nicușor Dan decolantează autobuzele STB: Știm cu toții că sunt ale Primăriei. Spațiul va fi vândut pentru reclame comerciale
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunță într-un mesaj publicat pe Facebook că autobuzele STB inscripționate cu ,,Primăria Capitalei" vor fi decolantate, iar spațiul respectiv va fi vândut pentru reclame comerciale.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/nicusor-dan-decolanteaza-autobuzele-stb-stim-cu-totii-ca-sunt-ale-primariei-spatiul-va-fi-vandut-pentru-reclame-comerciale-1436674
Asta este anuntul lui Nicusor privind decolantarea autobuzelor: https://www.facebook.com/230785173665770/posts/3651086851635568 (https://www.facebook.com/230785173665770/posts/3651086851635568)
Un lucru atat de maret nu putea sa nu fie anuntat cu surle si trambite
Asta e presa de la noi. Si forumul la fel. "It bleeds it leads!".
Azi au fost 2 stiri: una cu 90 mil euro + 300 mil euro pentru RADET si asta cu STB-ul.
Si nu stiai ca Merc-urile sunt ale PMB? Si ca alea de un verde ciudat sunt ale lui Pandele? Stiai ca sunt Euro 2 si au voie in Bucuresti?
Sper ca publicitatea sa nu se mai faca prin colantare peste geamuri. E loc arhisuficient pe caroserie.
^ euro 3 sunt, fabricate in 2005
Nici eu nu le-as lasa in oras, ar trebui sa poti folosi 21 cu aceleasi bilet
Pe Otokar au spatii speciale sa puna "panouri" ca sa nu colanteze.
A durat 1 an si ceva si tot le-au pictat :)
Quote from: AndreiB on January 19, 2021, 08:34:15 PM
Sper ca publicitatea sa nu se mai faca prin colantare peste geamuri. E loc arhisuficient pe caroserie.
Absolut de acord! Mi se pare o practica complet lipsita de respect pentru calatori si pentru cei din spatiul exterior, poluat vizual suplimentar. Senzatia mea cind intru intr-un astfel de vehicul e ca imi pune cineva o punga peste cap, e sufocant.
https://www.facebook.com/678840505584990/posts/2268517743283917/
stai linistit ca nu ai pierdut decat o postare politica. Un consilier PNL se lauda ca PMB va cumpara 100 de autobuze electrice. Probabil cele pt care au anulat licitatia anul trecut.
textul din link-ul demai sus
Quote
Primăria Capitalei intenționează să achiziționeze 100 de autobuze electrice noi!
De ce nu avem autobuze electrice în București?
Licitațiile organizate de administrația precedentă s-au bazat pe indicatori tehnico-economici care nu aveau baza în realitățile comerciale.
Florin Melciu, Consilier General PNL, Președintele Comisiei de Transport și Mobilitate urbană: "Prin votul Consiliului General al Municipiului București de astăzi, 29 iunie, condițiile de achiziționare pentru 100 de autobuze electrice care vor întregi flota STB SA, au fost actualizate în urma noii consultări de piață desfășurate de Primăria Capitalei în luna martie 2021.
Au fost stabiliți, astfel, indicatorii tehnico-economici pentru proiect, precum si modificarea studiului de oportunitate ,,Achiziționarea de autobuze electrice necesare îmbunătățirii transportului public de călători pe 14 trasee în Municipiul București".
Necesitatea modificărilor aprobate de CGMB este fundamentată de faptul că timp de 3 ani au fost anulate două proceduri de achiziție publică, fără a fi înregistrate progrese în implementarea proiectului, deși acesta are finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și termen de finalizare în decembrie 2023.
Traseele pe care vor circula autobuzele electrice sunt: 137, 138, 173, 201 (fost 601), 300, 311, 312, 313, 330, 335, 336, 368, 381 și 385."
Împreună #dezvoltam #NoulBucurești
Esențial e că s-a crescut prețul pe unitate de la 480.000€ la ~620.000€ fără TVA (ceea ce nu apare în postarea de mai sus). La consultarea pieței au participat și firme consacrate (ex. Mercedes, Solaris). Ar mai fi și mici modificări tehnice (ex. rază mai mică), dar aștept licitația pentru a vedea caietul de sarcini final.
Oricum, pare că în sfârșit va exista o competiție reală.
De ce s-au trecut atâtea linii pe lista care vor beneficia de autobuze electrice???La un calcul simplu,sunt nu mai puțin de 14 linii si împărțind cu cele 100 de bucăți înseamnă o medie de undeva 7 autobuze per linie.Va fi o mare prostie daca nu vom moderniza o linie cap coada cum s a intamplat si cu hybridele,ca pe lângă mai circula si din lotul vechi de autobuze
300 nu mai există (comasat 381), iar rutele din Drumul Taberei vor fi reorganizate. Probabil și în rest vom vedea reorganizări de trasee. Iar dacă se mai introduc benzi unice, poți reduce numărul de autobuze de pe un traseu (ex. 201, fost 601, care imediat după ora de vârf avea și 4 autobuze staționând la capăt)
Preţul de achiziţie al unui autobuz electric creşte de la 480.000 la 620.295 de euro, fără TVA. Majorarea, aprobată de CGMB
Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în şedinţa de luni, majorarea valorii celor patru proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional privind achiziţionarea a 100 de autobuze electrice. Preţul estimativ al unui astfel de vehicul a crescut de la 480.000 de euro la 620.295 de euro, fără TVA.
În urma votului consilierilor generali, valoarea celor patru proiecte creşte astfel: la 90.777.947,92 lei (inclusiv TVA) de la circa 65,4 milioane de lei (inclusiv TVA), la 119.783.677,65 de lei (inclusiv TVA) de la 86,3 milioane de lei (inclusiv TVA), la 47.269.353,33 de lei (inclusiv TVA) de la aproximativ 34 de milioane de lei (inclusiv TVA), respectiv la 105.280.673,14 de lei (inclusiv TVA) de la circa 75,9 milioane de lei (inclusiv TVA).
"Avem patru proiecte care vizează achiziţia de autobuze electrice. Într-o şedinţă precedentă am aprobat studiul de oportunitate pentru majorarea preţurilor. Achiziţionarea de autobuze electrice din fonduri europene a fost o promisiune neonorată a fostei administraţii. Încă din 2018 a existat o hotărâre de Consiliu, au urmat două licitaţii eşuate, pentru că preţurile nu erau cele corecte de piaţă. Ce facem noi azi şi ce am făcut în şedinţa precedentă a fost să actualizăm aceste preţuri, astfel încât să putem, într-o licitaţie reuşită, să cumpărăm 100 de autobuze electrice şi să folosim banii europeni care ne sunt alocaţi", a spus primarul general, Nicuşor Dan, înainte de vot.
El a menţionat că liniile 300 şi 381 s-au comasat. "Avem o linie care venea din sud până în centru şi avem o linie care mergea din centru până pe bulevardul Ion Mihalache - ele s-au comasat. Linia 601 a fost redenumită 201, nu a dispărut, pentru că cei de la TPBI au spus în mod corect că liniile care încep cu 6 sunt provizorii. Linia 601 nu e demult provizorie. Deci, exact acelaşi volum de trafic, aceeaşi necesitate de vehicule este şi pe linia 300, comasată cu 381, şi pe linia 601, redenumită 201", a precizat Nicuşor Dan despre aceste linii la care se face referire în două dintre proiectele votate luni.
Municipalitatea, a amintit edilul, a semnat în urmă cu câteva luni contractul pentru 100 tramvaie din bani europeni. Primul tramvai dintre cele 100 va veni în vara anului viitor.
Preţul estimativ al unui autobuz electric de la 480.000 de euro, fără TVA, la 620.295 de euro, fără TVA
Primăria Capitalei a crescut preţul estimativ al unui autobuz electric de la 480.000 de euro, fără TVA, la 620.295 de euro, fără TVA, conform unor proiecte de hotărâre adoptate în şedinţa CGMB din 29 iunie. Este vorba despre două proiecte de hotărâre prin care se modifică studiul de oportunitate şi se aprobă indicatorii tehnico-economici în vederea achiziţiei a 100 de autobuze electrice şi a infrastructurii de încărcare.
"Având în vedere faptul că au trecut aproape trei ani de la stabilirea preţului estimativ al unui autobuz electric, cât şi faptul că în perioada 2019-2020 au fost anulate două proceduri de achiziţie publică întrucât ofertanţii au depus oferte neconforme/ inadmisibile din punct de vedere tehnic sau financiar, a fost iniţiată o procedură pentru consultarea pieţei. Astfel, urmare a ofertelor primite conform anunţului postat în SEAP nr. MC1014256 a fost întocmit 'Raportul privind consultarea pieţei cu privire la determinarea valorii estimate şi a graficului estimat de livrare' (...) concluzionând că valoarea estimată necesară achiziţiei este de 62.029.500 euro, fără TVA, respectiv 620.295 euro fără TVA/autobuz", conform referatului de aprobare.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/pretul-de-achizitie-al-unui-autobuz-electric-creste-de-la-480-000-la-620-295-de-euro-fara-tva-majorarea-aprobata-de-cgmb-1619637
Autobuze electrice pentru capitală
https://m.youtube.com/watch?v=dMAyDaGhESI
Acum doua zile, mai pe seara (ora 20) eram intr-un autobuz pe linia 461. Pe Calea Floreasaca, vis a vis de spitalul de urgenta, la intersectiaa cu Stefan cel Mare era un echipaj de la politia locala sector 1. Soferul, fiind oprit la semafor l-a rugat pe politist sa faca o sesizare pentru ca banda 1, pe care ai verde intermitent dreapta nu poate fi folosita din cazua coroanelor copacilor foarte joase. Sunt curios daca acel politist va face seziarea si daca PS1 va face ceva in directia asta.
Am trecut din nou prin zona. Copacii erau toaletati si se putea folosi banda 1. Dar aparusera si stalpisori care delimitau banzile.
Sa dea Domnul sa il inspire pe Nicusor!
https://mobilitate.eu/solaris-bus-linia-336/?fbclid=IwAR0OKOrli88qdi_Z0LKqz4aRzaftgu3I-2_ixRNADPeJEr_9honxzKu_iOY
Solaris Bus & Coach, lider european în producția de vehicule electrice pentru transport public, anunță prezența unui autobuz Urbino 12 cu hidrogen în București, în urma unei colaborări cu Societatea de Transport București STB S.A. și Primăria Municipiului București. Astfel, cetățenii Capitalei au ocazia să circule cu autobuzul cu hidrogen marca Solaris, vehiculul urmând să funcționeze în perioada 24 noiembrie – 2 decembrie pe traseul liniei 336.
Cei de la Solaris se plimba in perioada asta prin Europa incercand sa isi promoveze autobuzul pe hidrogen si uite ca au ajuns si la noi. Si cei de la Mercedes au lansat noul model de Citaro pe hidrogen destul de curand si tot la fel sunt in teste prin diferite tari, probabil urmand ca la un moment dat sa ajunga cel putin si prin Bucuresti.
Personal consider viabila migrarea spre transportul public propulsat de hidrogen. Chit ca autonomia intre electric si hidrogen este asemanatoare, reincarcarea rezervoarelor de h. dureaza mult mai putin decat reincarcarea bateriilor (care se mai si degradeaza in timp).
Oricum, mai avem de asteptat pana ajungem sa schimbam autobuzele din Bucuresti cu unele pe pila de combustie sau baterie.
E rezolvata total problema riscului de explozie in cazul vehiculelor alimentate cu hidrogen?
Mai este o steluta aici, de preferat ar fi sa avem de-a face cu Green Hydrogen, produs 100% din surse regenerabile.
Hidrogrenul nu este in momentul asta o tehnologie apta pentru mainstream. Ori este incredibil de scump, ori este extrem de poluant.
Un kg de hidrogen, la punctul de livrare, e in jur de 1.5-2 euro din surse extrem de poluante ("gri" sau "brun" sau "negru"), mult mai poluante (pe tot ciclul de viata) decat benzina sau motorina (productia se face din combustibili fosil, ori gaz ori carbune). Varianta verde e in jur de 6-10 euro (3-5 euro) pe kg la punctul de livrare, ceea ce chiar si la randamentele mai bune ale motoarelor cu hidrogen vorbim de preturi de ~2.5-3x mai mari ca la motorina, si la de 5x mai mari ca la electric.
Da, exista idei de a face in 10 ani hidrogenul verde (sau "galben" - solar) mai ieftin si competitiv cu electricitatea. Dar n-are nici un sens ca Romania sa plateasca "taxa de early adopter" fara vreun beneficiu (RO nu are cercetare-dezvoltare in domeniu, si RO nu are energie electrica verde capabila pentru productie - RO de-abia isi asigura cu importuri masive energie electrica pentru consumul curent.).
Hidrogenul se va ieftini abia când va fi vazut ca agent de "stocare"
Sa luam California care deja incepe sa aiba prea multe fotovoltaice. Ce faci cu energia generata in exces.
1. O vinzi unde este noapte. Nu prea merge, liniile elctrice asa de lungi intercontinentale nu sunt fezabile. Doar 2 ore seara catre coasta de Est.
2. Stochezi in baterii. Care producerea unora noi este foarte neecologica, cele vechi de la masini elctrice inca nu sunt destule, e limitata serios aceasta optiune.
3. Electrolizezi apa, stochezi hidrogenul cu care noaptea produci energie in centrale clasice. In situatia asta hidrogenul verde nu va mai fi asa scump.
Quote from: paullie on November 27, 2021, 11:41:40 AM
Ce faci cu energia generata in exces.
Mai poti face o chestie smart, profitand de infrastructura existenta: pompezi apa la deal, intr-un lac de acumulare, utilizand energie electrica ieftina si in exces, dupa care uzinezi/produci curent oricand e nevoie de energie electrica in plus.
O informație care a scăpat, dar la mijlocul lui decembrie a fost relansată licitația pentru 100 de autobuze electrice. O să preiau de pe MU
Quote from: PTMZ
Licitatia a fost relansata azi, la ora 17:00. Dupa cum s-a aratat anterior, bugetul alocat a urcat la 304.650.300,70 RON.
Ponderea punctajului:
- 50% pret
- 40% consum specific de energie electrica
- 10% perioada de garantie extinsa (full-warranty).
Termene limita:
- depuneri oferte: 25 ianuarie 2022
- evaluari: 25 ianuarie 2023.
Link E-licitatie: http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100133579
In draftul de contract, graficul de livrare prevede livrarea prototipului in luna a 4-a de la semnarea contractului, urmat de cate 11 autobuze pe luna incepand cu luna a 6-a.
Durata scurtă de livrare a prototipului a generat o contestație a Solaris la CNSC, mai ales că a rezultat o consultare a pieței în care unii concurenți nu puteau satisface durata scurtă.. PMB a fost proactiv și a venit cu măsuri de remediere, ceea ce aș spune că e de apreciat: a rezultat în retragerea contestației, deci licitația merge mai departe
Quote from: Solaris
Primul autobuz se va livra in luna a 11-a dupa semnare. Apoi 33 unitati in luna a 12-a .......etc.
Un an de zile evaluare? ???
Termen pur orientativ...
^^^
Au ofertat Solaris, Karsan și Temsa. S-ar putea ca licitația să se anuleze, totuși, din cauza faptului că niciunul din cei trei nu are inclusă în omologare opțiunea supercapacitorilor cerută de primărie.
Cu ce sint mai bune astea decit troleibuzele?
Licitația a fost anulată, iar nu au fost conforme ofertele...
100 de autobuze electrice în București: Primăria Capitalei a relansat licitația
Primăria Capitalei a lansat din nou licitație pentru achiziția a 100 de autobuze electrice, după ce precedentele trei tentative au eșuat. Rămâne de văzut daca a patra oară va fi cu noroc. Noul anunț de licitație a fost publicat joi, 16 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Contractul vizează achiziționarea a 100 autobuze electrice si a infrastructurii de încărcare necesara acestora. Valoarea contractului se ridică la 304,67 milioane de lei, fără TVA.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 18 iulie 2022, conform calendarului actual din SEAP.
Consilier general: Sper ca până la sfârșitul acestui an să avem un câștigător
Nicorel Nicorescu, consilier general la Primăria Municipiului București, a anunțat la rândul său relansarea procedurii publice pentru achiziția autobuzelor electrice.
,,După o serie de eșecuri, PMB a decis eliminarea unei precizări tehnice care bloca participarea furnizorilor: ,,autobuzul va fi dotat și cu supercapacitori pentru înmagazinarea energiei de frânare". Companiile nu au omologată această facilitate, deci nu pot atașa documente care să certifice această capacitate constructivă, dar o pot prezenta ca un avantaj tehnic în continuare, nefiind obligatorie", explică consilierul general.
Acesta speră ca procedura nouă să fie un succes și maximum până la sfârșitul acestui an să fie stabilit un câștigător. ,,Din acel moment ne putem aștepta la o primă livrare într-un termen de 11 luni conform contractului propus", estimează Nicorescu.
Finanţarea se va face din alocaţii bugetare şi/sau din alte fonduri legal constituite cu această destinaţie (fonduri nerambursabile în măsura contractării cererilor de finanţare depuse).
Autobuzele electrice noi, din gama 12 m (12000±350mm), vor avea tracțiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare a Energiei Electrice (SRSEE), cu baterii de acumulatori, cu podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, cu trei uși duble și aer condiționat în salonul de călători, destinate transportului urban de călători în Municipiul București și zona limitrofă.
Furnizorul se obligă să livreze produsele care fac obiectul contractului în termen de 14 luni de la semnarea contractului. Contractul are durata de valabilitate până la data ieșirii din garanție (full warranty) a ultimului autobuz electric livrat.
Cea mai recentă licitație pentru autobuze electrice în București a fost anulată, deoarece niciunul dintre ofertanţi nu a putut îndeplini condiţiile finale din caietul de sarcini, potrivit explicațiilor din luna mai ale viceprimarului Capitalei Stelian Bujduveanu. Mai exact, este vorba chiar de acea cerință ca noile autobuze să aibă și baterii și supercapacitori.
link (https://www.economica.net/100-de-autobuze-electrice-in-bucuresti-primaria-capitalei-a-relansat-licitatia_591635.html)
Pentru cei mai tineri forumuști postez un colaj video care cuprinde imagini cu autobuze Leyland realizate în perioada 1968-1976:
Quote...o țeapă tipic turcească! Autobuzele se strică pe bandă rulantă, turcii nu-s în stare să le repare! STB: "Repetarea unor defecte similare, la un interval de zile apropiat
https://www.gandul.ro/actualitate/exclusiv-otokar-compania-din-turcia-care-a-incheiat-cu-pmb-contractul-pentru-furnizarea-a-400-de-autobuze-o-teapa-tipic-turceasca-autobuzele-se-strica-pe-banda-rulanta-turcii-nu-s-in-stare-sa-le-19853383
O noua tendinta la STB? Sau doar un accident.
(https://i.imgur.com/hFUL4b7.jpg)
Forte proaspete otomane!
"Licitația organizată de Primăria Capitalei pentru achiziția celor 100 de autobuze electrice a fost câștigată de firma turcească Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret. Contractul încă nu a fost semnat, deoarece mai sunt 10 zile pentru contestații. Valoarea contractului este de 293 milioane lei fără TVA, iar termenul de livrare este de 10 luni."
https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-25974217-licitatia-organizata-primaria-capitalei-pentru-achizitia-celor-100-autobuze-electrice-fost-castigata-firma-din-turcia.htm
daca sunteti curiosi,
modelul comandat pentru Timisoara
Zeci de autobuze electrice pleacă din Portul Constanța către Primăria Municipiului București
Autobuzele sunt parte dintr-o comandă totală de 200 bucăți. Potrivit datelor transmise de PMB în iunie, conform caietului de sarcini, în primul an de la semnarea contractului, vor fi livrate 34 de autobuze, restul de 66 urmând să fie livrate anul următor.
sursa (https://focuspress.ro/foto-zeci-de-autobuze-electrice-pleaca-din-portul-constanta-catre-primaria-municipiului-bucuresti/?fbclid=IwAR0cq1mWmLam_dxkul0Tdo_9dSsI_ot1lFsNR550MAha7TxTfw2-utTYo-8)
Din amintiri: e contractul cu turcii de la Karsan si sunt 100 toate. 200 e nr de km autonomie.
Alta culoare. A 4a culoare. Basca, verzi sunt diesel hybrid.
Care autobuze electrice ? S-a semnat cumva contractul că nu am auzit, parca era în contestație...
Par aceeasi culoare ca Otokar-urile. Dupa ce se vor retrage Citaro-urile albe, probabil vor ramane doua culori, verde si turqoise. Cu una prea mult.
Se așteaptă redesemnarea câștigătorului la electrice. Deci deocamdată nu e nicio legătură cu STB-ul, că doar nu le aduc unii preventiv în țară, că poate-poate câștigă licitația în curs. Toată știrea a pornit de la o postare a transportatorului, care evident că poate greși.
Sunt cele pentru Craiova, fix 30 au comandat.
https://economedia.ro/foto-autobuze-electrice-in-bucuresti-cele-100-de-autobuze-electrice-sunt-pregatite-pentru-livrare-din-china-si-vor-ajunge-la-stb-in-noiembrie-spune-viceprimarul-bujduveanu.html
Autobuze electrice în București : cele 100 de autobuze electrice sunt pregătite pentru livrare din China și vor ajunge la STB în noiembrie, spune viceprimarul Bujduveanu
Primele 51 de autobuze electrice BMC au ajuns în România. Sursa: Stelian Bujduveanu/Facebook (https://www.facebook.com/Bujduveanu/posts/pfbid0UiVJsK8jwW6GnG7jSCEfofFQfae472qSRetM76vqdqvgYDqWjoJx7pcdDwh6ZoMul)
(https://i.imgur.com/HZ6HFkb.jpg)
(https://i.imgur.com/npUgvSi.jpg)
(https://i.imgur.com/5eMXfIz.jpg)
(https://i.imgur.com/QSfZVb6.jpg)
(https://i.imgur.com/NRvBR0o.jpg)
(https://i.imgur.com/felOrGl.jpg)
(https://i.imgur.com/Iijf0E7.jpg)
o prima impresie
nu este canalul meu.
Par nişte ieftinăciuni plasticoase.
Mie imi par cam la nivelul Kent-urilor. Dar au iesit pe traseu in conditii sub-optime si s-au descurcat, ceea ce e ok. Vedem cu mentenanta...
fix modelul de la Praga. Tot cu autobuze cu burduf. Doar ca la Praga te cam lasa la un metrou destul de departe de centru, 100-le nostru te plimba prin tot centrul. Acum cu banda unica pe Kisseleff cred ca va ajuta si mai mult. Mai trebuie doar facuta banda unica pe Magheru cu separator si cred ca va fi o chestie foarte utila.
Nu stiu ce tot o scaldam cu Kent-urile ca ar fi slabe. Ieri am avut un drum cu 178. La dus cu Kent, absolut normal. La intors cu Citaro dinasta nou Hybrid (verde adica) smucea de ziceai ca e incepator soferul. Cred ca este de la sistemul hybrid pe motorina. Nu le-a iesit curba de cuplu intre electric si termic.
Dpmdv, Kent-urile sunt cele mai confortabile din ce circula acum in Bucuresti. Urmate de Citaro-urile vechi. Nici Mercedes nu mai este ce a fost.
Mie Citaro hibride mi se par cele mai reusite.
^
Sunt de departe cele mai ok. Si corect finisate autobuze STB. Restil turcisme penibile.
As spune ca Otokarele sunt peste chinezarii care chitaiei si pe la imbinarile din masina vecina.
Oricum le pun pe ambele in categoria Ok. Adica sunt decente si moderne. Probabil "not the best", dar cu siguranta peste Citaro de acum 10 ani (care si ele ar fi Ok, dar parca se vede un jeg depus in timp).
Ar putea sa unifice si ei parcul pe 381, linie principala care traverseaza tot orasul, si sa scoata de ex (macar) Citaro 3 fara AC.
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/video-un-autobuz-al-societatii-de-transport-bucuresti-a-luat-foc-in-trafic-21924689
in jurul orei 05:30, pompierii ISU București -Ilfov au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la un autobuz STB, pe Calea Văcărești din sectorul 4 al Capitalei.
Era electric sau cu motor termic?
Termic, Otokar.
Este Otokar, deci motor termic, diesel.
De asta nu se face prea mare caz; daca ar fi fost electric, urla toata presa :)
Și dacă era cumpărat de Nicușor Dan.
al catalea otokar e care ia foc? nu de alta dar imi merge plodul cu asa ceva la liceu in fiecare zi si incepe sa imi stea in gat.
de curiozitate, e vreo clauza in contract cu rata de fiabilitate, penalizari ceva? sau a avut grija duamna sa nu fie cazul...