Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Drum Expres Focsani- Braila
COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Solicitant, a elaborat și depus in data de 20 februarie 2019 Aplicația de Finanțare pentru proiectul "Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Drum Expres Pașcani-Suceava" în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă alocată prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare 2-Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient, Componenta 1, Obiectiv Specific 2.2 -Apel de proiecte pentru Dezvoltarea Infrastructurii Rutiere-sprijin pregătire proiecte de investiții, Operațiunea- Cresterea accesibilitatii zonelor cu o conectivitate redusa la infrastructura rutiera TEN-T
Obiectivul general al proiectului, ca parte din rețeaua TEN-T, este îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport care facilitează integrarea economică în Uniunea Europeană, contribuind astfel la dezvoltarea pieții interne cu scopul de a crea condiții pentru creșterea volumului investitorilor, promovarea transportului durabil și a coeziunii în rețeaua de drumuri europene.
Rezultatele așteptate ale proiectului sunt :
- realizarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului tehnic.
Valoarea totală a proiectului este de 26.044.058,31 lei și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regionala-18.714.998,32 lei, 15% contribuția proprie-3.302.646,76 lei, restul de 4.026.413,23 lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA. Durata proiectului: 25 luni Cod proiect 129033
CNADNR (http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/elaborare-studiu-de-fezabilitate-%C8%99i-proiect-tehnic-11)
Au scris Pascani-Suceava... of... copy-paste...
Trebuie urmarite celelalte anunturi, in care confirma incheierea contractului de finantare, ca asta doar pentru depunere nu zice mare lucru, pentru ca nu e obligatoriu sa si fie acceptat proiectul la finantare.
Nu vedeti cum de vreo 3 luni i-a apucat harnicia si tot depun si tot depun in MySMIS? O fi an electoral sau ce i-o fi apucat? Va fi oare reeditarea anului 2014 cu gramada de licitatii anulare ulterior? :p
A venit deja Iepurasul. :lol:
Astazi a fost lansata licitatia pentru
"Elaborare Studiu de fezabilitate si Proiect Tehnic de Executie pentru obiectivul Drum Expres Focsani - Braila".
Valoare estimata: 20.560.813,74 RON fara TVA
Durata contractului: 24 luni
Termen depunere oferte: 06.05.2019
Fonduri: Cofinantare
Quote
Conditie: Incheierea contractului de achizitie publica este conditionata de obtinerea/ aprobarea finantarii serviciilor din fonduri de la bugetul de stat si/ sau fonduri europene nerambursabile, semnarea contractului fiind posibila doar in situatia in care se respecta dispozitiile referitoare la angajarea cheltuielilor din bugetele care intra sub incidenta legislatiei privind finantele publice. In cazul în care, indiferent de motive, obtinerea/aprobarea finantarii serviciilor din fonduri de la bugetul de stat si/ sau fonduri europene nerambursabile nu se realizeaza, Autoritatea Contractanta va aplica prevederile art. 212 alin (1) lit. c) teza a II-a din Legea 98/2016, fiind imposibilă încheierea contractului de achiziţie publică. Cu toate ca la data initierii prezentei proceduri de achizitie publica nu exista un contract de finantare semnat, Autoritatea Contractanta estimeaza ca va obtine finantarea necesara semnarii contractului in semestrul II al anului 2019.
Se intampla exact ceea ce am spus eu acum 3-4 ani, in 2014 si 2015. In acesti 2 ani toate fortele si eforturile s-au concetrat pe absorbtia de fonduri pentru ciclul 2007-2013, prelungit n+2 pana la 31.12.2015. NU S-A PREGATIT NIMIC PENTRU CICLUL URMATOR. NIMENI NU AVEA TIMP DE ASA CEVA. Primele "zvacniri" au aparut in 2015 cu MasterPlanul... Si ne-am trezit in 2016-2017 ca nu avem mare lucru pregatit... Dar timp mai e destul, nu-i asa? ...
De fapt chiar si aici pe forum, toti ma contrau, ca NU SUNT BANI PENTRU NIMIC, CA PISI singur ocupa toti banii pe 2014-2020 si sa mai termin cu ideile mele de "save the money"...
Si acum, in 2018-2019, abia acum vedem ca NU PUTEM SA MAI PORNIM PROIECTE CARE SA ACOPERE VALOAREA PE 2014-2020, ca, din diverse motive, PiSi nu incepe decat timid in perioada 2014-2020 (+2 = 2022) si ca grosul o sa se faca in urmatorul ciclu. Si acum ce facem ? ? ?
Acum iar ajungem in situatia din 2008, cand nu avem studii si deci nu putem demara licitatii de constructie. REPEDE REPEDE umplem tara de STUDII DE FEZABILITATE. De exemplu cel de fata.
Presa o sa scrie ca se fac doar hartii, lumea o sa se umple de inteligenta, cum ca se fac hartii aiurea, si peste 3-4 ani, in postul Craciunului 2022 o sa ne apucam repede repede sa facem autostrazile din perioada 2014-2020...
IDIOTI MAI SUNTEM !
Ai perfecta dreptate cu pregatirea din timp a proiectelor, dar in cazul de fata doar timpul ne va spune daca asta a fost intentia lor adevarata prin lansarea atator licitatii si alea care mai urmeaza curand. ;)
Sunt de acord că proiectele trebuie pregătite din timp, dar mă deranjează faptul că studiile de fezabilitate și proiectele lansate acum în neștire seamănă prea mult cu valul anterior de studii făcute din birou după Google Maps sau după hărți vechi de zeci de ani, fără măsurători în teren și fără forajele necesare, mai ales în zonele de munte. Și eu sunt de părere că o autostradă nu se face cât ai bate din palme: un studiu de fezabilitate bazat pe foraje și măsurători amănunțite în teren ia timp, la fel și studiile de mediu, dar dacă aceste studii sunt făcute cum trebuie, iar după finalizarea acestora se cumpără terenurile și se mută utilitățile astfel încât la licitația pentru construcția autostrăzii terenurile să poată fi puse la dispoziția constructorului imediat, se câștigă timp și bani la proiectare + execuție. Din discuțiile referitoare la loturile 2 și 3 ale PiSi de aici: https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=2.45585 , am impresia că ni se dă praf în ochi și se vor doar bani pentru campaniile electorale. Așa, riscăm să ajungem să avem iar autostrăzi surpate ca la Aciliu sau întârzieri pentru cine știe ce lilieci, broaște cu picioare mov sau cine mai știe din ce motiv. Dacă totuși sunt serioși și bine intenționați, de ce nu se grăbesc și cu porțiunea tunelurilor de pe A1 Lugoj - Deva?
^^^
Si aici s-a amanat termenul de depunere a ofertelor, tot pentru 20.05.
Noul termen este 03.06.2019.
Noul termen pentru deschiderea ofertelor este 19.06.2019.
Pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic, documente necesare construcției Drumului Expres Focșani – Brăila, au fost depuse două oferte:
1. Asocierea CONSITRANS SRL - TOPOTECHNICS SRL
2. Asocierea EGIS ROMANIA SA - SEARCH CORPORATION SRL
http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/au-fost-f%C4%83cu%C8%9Bi-primii-pa%C8%99i-pentru-construc%C8%9Bia-patru?fbclid=IwAR1mBC6Nr7nqJmTJbpknBb5YKDPP8-ikI7Gi445bvueNdaP_yR2t4hbmMPU
nu vi se pare ca e contraproductiv sa se faca doua DX (braila-foscsani si braila-buzau)? nu stiu studii de trafic, dar nu e o zona de tranzit international. nu ar fi suficient un singur DX care sa se intersecteze cu A7 intre focsani si buzau (de ex. in zona Ramnicu Sarat)?
Da, este. Pe la începutul topicului, eu mă gândeam la ceva aproape de optimul matematic al conexiunii între 3 orașe. În felul ăsta ai doar un pod peste Buzău, care e un râu măricel, și distanțele directe între orașe nu sunt mari, și numărul de km construiți destul de mic.
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190905/38b910488c56b006ab7b6a5b49d4dca0.jpg)
PS: Așa ai și o conexiune rezonabilă și cu Râmnicu Sărat, prin DN22 pe o porțiune relativ mică și cu o singură localitate la mijloc, între Boldu și Râmnic.
COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Solicitant și MINISTERUL TRANSPORTURILOR INFRASTRUCTURII ȘI COMUNICAȚIILOR, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport, au convenit încheierea în data de 01.04.2020 a Contractului de Finanțare nr. 64, pentru proiectul "Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Drum Expres Focșani-Brăila" în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă alocată prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.
Valoarea totală a proiectului este de 25.323.056,49 lei și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională - 18.199.181,60 lei, 15% contribuția proprie - 3.211.620,28 lei, restul de 3.912.254,61 lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.
CNAIR (http://cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/elaborare-studiu-de-fezabilitate-%C8%99i-proiect-tehnic-23)
ma gandesc ca din acea "cocoasa" va pleca DX spre Braila, asta ar putea fi singura scuza, desi nu cred ca ar face un mega nod cu DX, mi se pare o prostie si nodul cu A3 o sa vina mult trafic de pe A7
Parerea mea e ca DX spre Braila ar trebui sa plece mult mai din Sud de Focsani ca sa aduca un beneficiu si pentru Ramnicu Sarat si Buzau si ar trebui sa se termine undeva intre Galati si Braila.
exemplu:
(https://i.imgur.com/qVPIuiu.png)
portocaliu A7 - DX Braila (in lipsa A7 am pus deocamdata E85 ca legatura)
galben DX Braila - Galati (se termina in DN22B unde deja are 2 benzi / sens)
Varianta poate sa fie imbunatatita. Nu am adaugat drumuri de legatura sau upgrade de drumuri.
@raulbogdan23: eu aș porni un pic mai la sud, chiar înainte de Rm. Sărat. Motivația constă în evitarea unui pod peste râul Rîmnic. Singurul râu de traversat rămâne Buzăul.
Am mai făcut niște modificări pe ceea ce se află acum pe harta API: adăugarea unui drum de legătură cu viitoarea variantă ocolitoare Galați, plus ștergerea ultimei bucăți a DX-ului Brăila - Jijila. Practic, tot acest drum va deveni parte a DX4.
PS: Am uitat să pun nodul Pod Brăila - DN22B, imaginați-vă că e acolo :)
(https://i.imgur.com/HEUprxL.jpg)
@raulbogdan23 si @danpandrea de ce doriti voi DX Braila -> ...(nu conteaza Focsani sau Rm Sarat)?
PS Avem topic separat pentru acest DX
Mie mi-a placut varianta propusa de @Aqualung:
https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=1871.msg257755#msg257755
@paullie stiu ca avem topic separat si nu noi dorim acest DX Braila -> ...(nu conteaza Focsani sau Rm Sarat) ci statul roman prin licitatiile pe care le desfasoara (a se vedea topicul DX pentru Focsani - Braila si Braila - Galati).
Discutia a pornit de la @dinamogabry care mentionase ca poate din "cocoasa" de la Focsani v-a porni DX spre Braila
@naivu varianta arata bine pe hartie, din punct de vedere economic cred ca momentan ne permitem sa avem o singura intepare in A7 si momentan nici nu stiu cat trafic e acolo.
@ionut te rog sa muti discutiile pe topicul DX daca consideri.
Pacat ca nu s-a licitat SF comun pt DX Buzau-Braila si DX Focsani-Braila. Nici macar nu vor fi realizate de aceeasi firma. S-ar fi obtinut o solutionare stiintifica la dilema ridicata de pasadia https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=1626.msg233992#msg233992
Daca se vor incrucisa punctele de intepare in centura Brailei? Daca la final cele doua SF-uri vor propune doua DX-uri ~paralele la 5-10 km va finanta UE comedia?
La acea dilema as mai adauga acum, dupa atata timp, un argument: as prefera varianta cu trapezul cat mai larg si pentru ca podul rutier/feroviar de pe DN24 de la Cosmesti si-a depasit, din punctul meu de vedere, durata de viata (nu ma refer la viata tehnica, aia o mai putea fi prelungita, ci la uzura morala - ingust, proasta solutie ca acces, costisitor in intretinere, etc...)
(https://i.imgur.com/7t4FDUm.jpg)
Si mai vad un avantaj clar: DN25, partea nordica, dinspre Tecuci, e numai sat dupa sat. Solutia propusa de mine ar rezolva atat problema unui nou pod rutier peste Siret cat si deblocarea DN25. Singurul motiv pentru care Focsani-ul ar deveni nod cred ca e influenta lui Oprisan.
Sau asa:
https://i.imgur.com/EhDO2Rl.jpeg (https://i.imgur.com/EhDO2Rl.jpeg)
Conecteaza mai bine Tecuci,Barlad...pe directia Bucuresti; si pune in valoare DX Galati-Braila
Ce ai desenat mai sus (pasadia) mi se pare foarte ok, ca rezolva exact coloana nr 2 a Moldovei (partial) Iasi-Braila->Constanta.
Ar trebui gandit complementar si cu DX spre Albita, eventual bucata A7->spre Tecuci sa fie aceeasi + la Tecuci nu cred ca ne permitem sa il ocolim pe la NE inchizand aproape "cercul", merge legat de centura in constructie pe SE.
Spre Albita era de dorit integrarea DX cu centura Barlad:
(linii ca si directii generale, nu ca si traseu)
(https://i.imgur.com/B3w4Wsl.png)
_________
Intre timp si propunerea lui AlexxC a aparut, mi se pare si aceea ok.
Concluzia ar fi ca trebuie sa ne uitam "mai de departe" la harta si sa fie mai multe proiecte gandite integrat.
Toate aceste DX-uri pornite individual si gara legare intre ele nu mi se par ok.
In plus ar trebui sa vedem ce iese si in "stanga" imaginii. Ce se intampla cu BV-BC de exemplu, daca ajunge in Bacau sau mai jos.
Am publicat pe aici: https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=9.msg284335#msg284335 o harta cu modul cum vad eu zona Moldovei.
Legat de DX Focsani - Braila, ca si altii care au comentat mai sus, si eu vad lucrurile asa: MUUULT mai bine A sau DX Galati - Tecuci - Marasesti. Motive:
- trafic extrem de subtire acum intre Focsani si Braila; traficul Moldova spre Dobrogea via pod Braila poate sa mearga la fel de bine si pe o varianta usor mai nordica, fara sa rezulte timpi suplimentari sau vreun deranj
- trafic mult mai serios pe DN25 Galati - Tecuci, deci mult mai util ca aceasta legatura Moldova - pod Braila - Dobrogea sa se faca dubland DN25 decat DN23
- mai ales DN25 trece 90% prin localitate intre Tecuci si Hanu Conachi, deci obligatoriu trebuie scos in afara localitatii
- pod Cosmesti + trecere prin Cosmesti rezolvate, incl. pe relatia Albita-Barlad-Bucuresti (tranzit rep. Moldova)
- automat preluata si functia de centura Tecuci pe relatia Barlad-Galati
Nu agreez o varianta cu folosirea actualei centuri Tecuci, resp. a celei in lucru:
- la nord de Tecuci terenurile sunt mult mai libere
- trecerea Siretului mult mai usoara si pe ruta Albita - Tecuci - Adjud - Onesti - Brasov
- se economisesc cativa km buni - si asta fara ca pe relatia Bacau-Galati-Braila sa se piarda ceva
- se asigura si o legatura cu destul de circulatul DJ251 la este de Tecuci, deci automat si o centura Tecuci nord-est.
@ovideata: cum ai desenat tu legatura Tecuci-A7 treci Siretul pe undeva pe unde are peste 1 km latime (lac acumulare Movileni), iar pe malul estic sunt localitati continui, deci trebuie daramate locuinte. In schimb la nord de Cosmesti, cum a desenat Pasadia, e un loc perfect, fara sate si cu un pod de doar 300m peste Siret.
(https://i.imgur.com/WTODrRt.jpg)
"Ministerul Transporturilor anunță că CNAIR a semnat azi INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL S.A. contractul de servicii "Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru obiectivul Drum Expres Focșani - Brăila".
Contractul în valoare de 15.001.446,99 Lei, fără TVA, cu finanțare asigurată din fonduri europene nerambursabile, are o perioadă de 24 luni de la Data de Începere a contractului."
Sursa (http://"https://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-24113301-drum-expres-foscani-braila-milcovia-expres.htm")
Nu sunt aceiași cu cei care proiectează și Buzău-Brăila? Dacă da, atunci posibil să fie șanse să iasă ceva de genul ăsta:
Quote from: aqualung on September 05, 2019, 05:37:11 PM
Da, este. Pe la începutul topicului, eu mă gândeam la ceva aproape de optimul matematic al conexiunii între 3 orașe. În felul ăsta ai doar un pod peste Buzău, care e un râu măricel, și distanțele directe între orașe nu sunt mari, și numărul de km construiți destul de mic.
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190905/38b910488c56b006ab7b6a5b49d4dca0.jpg)
PS: Așa ai și o conexiune rezonabilă și cu Râmnicu Sărat, prin DN22 pe o porțiune relativ mică și cu o singură localitate la mijloc, între Boldu și Râmnic.
Quote from: kumar on June 19, 2019, 09:47:57 PM
Pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic, documente necesare construcției Drumului Expres Focșani – Brăila, au fost depuse două oferte:
1. Asocierea CONSITRANS SRL - TOPOTECHNICS SRL
2. Asocierea EGIS ROMANIA SA - SEARCH CORPORATION SRL
http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/au-fost-f%C4%83cu%C8%9Bi-primii-pa%C8%99i-pentru-construc%C8%9Bia-patru?fbclid=IwAR1mBC6Nr7nqJmTJbpknBb5YKDPP8-ikI7Gi445bvueNdaP_yR2t4hbmMPU
Cineva mi-a atras atentia ca numarul de ofertanti din comunicat e gresit, asa ca a fost trecut gresit si pe forum. Nu au putut astia de la CNAIR nici macar sa dea copy/paste cum trebuie. :lol:
O sa trec in alt mesaj toti ofertantii.
Ofertele pentru "Elaborare Studiu de fezabilitate si Proiect Tehnic de Executie pentru obiectivul Drum Expres Focsani - Braila":
1. TPF INGINERIE SRL
2. INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL
3. Asocierea 3TI PROGETTI ITALIA INGEGNERIA INTEGRATA S.P.A. - EUROCERAD INTERNATIONAL
4. Asocierea CONSITRANS S.R.L. - TOPOTECHNICS
5. Asocierea EGIS ROMANIA S.A. - SEARCH CORPORATION
Am scris si pe A13 dar in opinia mea drumul asta ar trebui continuat pana la Brasov, practic DN 2D. (sau adus A13 la Focsani)
S-ar crea o legatura Brasov-Galati/Braila-Constanta care ar ocoli Valea Prahovei si Bucurestiul.
Cam asa vad eu A13/DX13/DX spre Braila utilizand harta frumoasa a colegului Vancouver :)
(punctat modificarea mea la A13)
(https://i.imgur.com/AKZvNWIh.jpg) (https://i.imgur.com/AKZvNWI.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Nu reusesc sa gasesc nici un comunicat de presa insa in prezent, pe harta interactiva apare listat:
CONTRACT SEMNAT IN DATA DE 19.06.2020.
ORDINUL DE INCEPERE A ACTIVITATII DE PROIECTARE A FOST EMIS IN DATA DE 27.07.2020
Daca e adevarat, termenul de 24 de luni a inceput sa se scurga
Articol de azi din presa vranceana:
https://www.jurnaldevrancea.ro/foto-patru-posibile-variante-pentru-traseul-drumului-expres-focsani-braila-vom-avea-asigurata-finantarea-din-fonduri-europene-spune-ministrul-ion-stefan/
Trecand peste politic, se vorbeste despre patru variante de traseu. Apare si o harta in poze, doar ca nu se vede prea bine, este disponibila public undeva?
In plus, s-a ridicat si problema unei legaturi cu centura Galatiului (banuiesc ca cea recent licitata, care se va termina in DN25)?
A fost cineva de pe forum prezent la aceste discutii (sau cunoaste vreo vrabuita ceva)? Exista posibilitate ca API sau alte organizatii sa participe la aceste discutii in general? Banuiesc ca ele fac parte din parcursul SFului.
Mai jos o poza la rezolutie mai buna cu variantele de traseu.
Una din variante pleaca fix din varful cocoasei.
(https://i.imgur.com/Xed6m9u.jpg)
Ma baieti când o mai trece Covid asta zic sa iesim la o deomonstratie si sa cerem 2 lucruri:
1. DX Braila - Focsani sa dispara si sa fie inlocuit de Galati - Tecuci - Tisita
2. A7 sa treaca undeva la 10-11 km Est de Focsani.
Galati - Tecuci ar fi optim chiar daca probabil un pic mai scump de realizat. Din pacate se dovedeste slab de tot pr-ul politic local din Galati...
Deci cred tardiva dezbaterea, mai ales ca lucrurile par sa avanseze rapid si sigur cu sf-urile pe dx-urile in zona asta.
Macar sa-l scoata undeva intre Braila si Galati (varianta albastra pe harta) si nu in zona de vest a Brailei (varianta rosie - daca aproximez bine pe harta/poza).
Se pare ca m-am inselat si toate variantele dau in vestul Brailei...
O poza mai buna:
(https://i.imgur.com/Tyrjd0Q.jpg)
sursa:https://www.vrancea24.ro/drumul-expres-focsani-braila-un-nou-pas-inainte/ (https://www.vrancea24.ro/drumul-expres-focsani-braila-un-nou-pas-inainte/)
Exista vreun impediment in a nu studia varianta rosie + albastru?
Cel putin de pe harta de mai sus nu imi dau seama daca ar trece peste ceva lacuri/dealuri.
Variantele propuse, așezate peste harta API:
(https://i.imgur.com/MPyqk6H.jpg)
Un articol destre posibile dificultati pe variantele de traseu, respectiv rezervatiile de iepuri si fazani:
https://adevarul.ro/locale/focsani/drumul-expres-braila-focsani-slalom-printre-iepuri-fazani-traseul-ocoleste-rezervatiile-naturale-1_5f574fb75163ec4271c71c48/index.html
Pun si aici ca probabil aceasta va fi varianta de traseu
Quote
O harta mai buna de la semnarea BrGl.
Ar parea ca DXBrGl va da in DXPod care mai departe continua pana in dn2B/actuala centura a Br.
(https://i.imgur.com/GkEUHhuh.jpg) (https://i.imgur.com/GkEUHhu.jpg)
(sursa https://www.faramogul.ro/semnare-centura-mare-galati-drumuri-express-port-multimodal-ii/)
Doamne ce lipsa de viziune, ce aberatie de gandire. Desi sunt puse toate aceste proiecte zonale pe aceeasi plansa, corelarea intre ele e zero. Nu pot sa cred! Iar cele 2 cu adevarat mari probleme ale zonei nu se rezolva: centura Braila care este jalnica si depasita si care va primi inca si mai mult trafic, si DN25 Galati-Tecuci, care e Valea Plangerii si un chin, cu 60% din traseul prin localitate (deci teoretic cu 50 km/h). Zero, virgula zero. Rezolvam probleme punctuale (podul, centura Galati) sau rezolvam probleme inexistente (DX Braila-Focsani) si la urma o sa avem de facut alte investitii ca sa deblocam blocajele astfel create. Bai frate te uiti la Oradea, la Satu Mare, la Cluj, la Timisoara. Se discuta variante serioase, corelate, logice... Si vii si vezi plânsu asta de plansa.... :bash:
Total de-acord, lipsa teribila de viziune per ansamblu. :headbash:
Au contat mult probabil lobby-ul intereselor locale si un heirupism la nivel central de a face ceva orice cat mai ieftin si relativ repede in zona (exemplu si noua centura Galati doar la 2 benzi).
Posibil parte din problema la nivel local este ca Braila tine de DRDP Constanta iar Galati de DRDP Iasi si ca ele au lucrat mai mult separat/cu viteze si interese diferite, ca de obicei. DRDP Iasi si factorii de influenta din zona de acolo au fost mult mai ocupati, pe buna dreptate, cu deblocarea si rectificarea prioritatii proiectelor A7/A8 deci inevitabil s-a pierdut din atentia pentru Galati. In schimb cei de la Braila (unde e si sediul ADR SudEst) s-au miscat mai bine si mai repde. Constanta fiind conectata deja pe cea mai importanta directie, au canalizat toate eforturile pe Braila si au avut succes. Probabil se va lansa un nou proiect, de altfel total justificat, de centura DX pentru Braila in viitor care sa conecteze tot. Sigur asta nu va scuza deloc CNAIR/Ministerul pentru lipsa de coordonare generala a ceea ce se intampla acum.
Pacat de banii investiti prost si ratarea sansei de a face ceva cu adevarat util pentru dezvoltarea armonioasa a regiunii pe termen lung. Vorba aia, la omul sarac nici boii nu trag.
Sunt 4 proiecte in 15 km pentru ca sunt 2 centuri la Galati. Daca punem si cele 2 DX-uri spre A7, ajungem la 6. Investitii enorme in zona si nici un fel de corelare.
Nici mie nu mi se pare in regula sa amestece traficul de tranzit a doua DX-uri cu traficul local pe centura de 1+1+giratorii a Brailei. Cel putin DXBB ar merita sa inceapa direct din giratoriul in care se termina drumul de legatura cu podul Braila, pe un traseu diferit de centura Brailei.
Daca se insista totusi pe centura Brailei, nodurile de pe centura aia mi se par prea multe si prea apropiate! As uni DXFB cu DN23 intre centura si Muchea (~10km) si DXBB cu DN2B intre centura si iesirea din LacuSarat (~6km, iar cu un mic bypass la Silistraru s-ar putea folosi traseul DN2B pana aproape de Oprisenesti, ~30km, dupa aceea se indesesc comunele); uni = largi DN-ul existent la 2+2 si boteza DX.
In alta ordine de idei, mi se pare o risipa de km sa vii cu DXFB pana in centura Brailei:
- ar putea fi adus la NV de Baldovinesti; de pe pod Braila pana la DX nu s-ar traversa decat Baldovinesti, sau
- ar putea fi prelungita VO Galati la Traian cu un pod peste Siret si de acolo la Focsani; de pe podul Braila s-ar folosi DX Braila-Galati, apoi traversa Movileni, Sendreni si Traian (cu ocazia asta largit DN la 2+2), dupa care urca pe nodul VO Galati de la Traian.
Quote from: Feri on September 08, 2020, 04:00:28 PM
Se pare ca m-am inselat si toate variantele dau in vestul Brailei...
O poza mai buna:
(https://i.imgur.com/Tyrjd0Q.jpg)
sursa:https://www.vrancea24.ro/drumul-expres-focsani-braila-un-nou-pas-inainte/ (https://www.vrancea24.ro/drumul-expres-focsani-braila-un-nou-pas-inainte/)
Ca brailean, si analizand harta cu mult zoom, va pot zice ca DX Braila-Focsani si DX Braila-Buzau nu dau in centura Braila, vor fi 2 intersectii cu centura Brailei :
1. este punctul de intersectie Pod Braila-Jijila cu Centura Brailei (Soseaua Baldovinesti cu Centura), dupa DX Braila-Focsani, DX Buzau-Braila au un traseu comun spre nordul localitatii Cazasu dupa care urmeaza o bifurcati
2. al doilea punct de intersectie este chiar sensul giratoriu pe centura Brailei de la Cazasu (Soseaua Ramnicu Sarat cu Centura).
Cer scuze de grafica :
(https://i.ibb.co/L6MTNQ6/infrastructura-Braila.png)
nu stiu daca e real, Focsani-Braila s-ar parea sa fie impreuna cu Braila-Galati:
https://floteauto.ro/se-contureaza-drumul-expres-focsani-braila-galati-situatia-celor-3-componente/
La fel de "împreună" sunt și Sibiu-Pitești cu București-Pitești.
Inca o propunere/idee de traseu de ocolitoare comuna pentru cele 2 orase. Pentru ca autoritatile sa aiba de unde sa aleaga, pe langa celelalte propuneri/idei.
(https://i.imgur.com/Z27DL3J.png)
Chiar astazi am scris pe forum la proiecte diverse o idee aproximativ la fel. Foarte buna si completa ideea ta mai ales cum ai legat podul , nu intra in conflict cu DX actual Galati Brăila, gluma de centura a Galatiul va avea o utilitate mai mare. Iar la ochi sunt de facut cam 25-30 km . Din pacate cred ca este foarte putin probabil sa fie realizata . Proiectele deja sunt in curs de derulare , si nici nu cred ca isi vor bate capul proiectanții cu asa ceva .
In plus pt o utilitate mai mare DX ul ar trebuii sa ajunga cat mai aproape de Tecuci posibil . Postase un coleg o schita frumoasa cu bifurcatie spre Focsani si Tisita/Tecuci . De la Galați la Tecuci 80% mergi numai prin localități (cu o populație destul de densa) .
DX Braila - Galati e batut in cuie. Asa se va construi. Exista licitatie pt executie si nimic nu se va schimba.
Asa ca nu va mai chinuiti cu alte trasee. nu se vor face 2 dx-uri paralele
Umila mea parere: este overkill sa legi zona Braila Galati cu 2 DX-uri de A7. N-o sa le iasa studiile de trafic neam. Sper sa ramana unul singur care sa se si faca.
Mult mai de bun simt ar fi o singura legatura cu A7 pe undeva pe la mijloc intre Buzau si Focsani. Si completarea cu un DX de la Buzau Sud (A7) la Slobozia (A2) si o continuare spre Calarasi, unde ar tb urmatorul pod peste Dunare pe teritoriu romanesc.
Acum ne dam seama cata bataie de joc a fost acel Master Plan cu Sova la butoane.
Tecuci-Slobozia-Calarasi si Buzau-pod Braila
(https://i.imgur.com/HiNQZzR.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
M-am apucat si eu de desenat . M-am gandit la 2 variante pt DX Braila - Focsani (mentionez ca sunt amator , nu cunosc ariile protejate , etc )
Avantaje in varianta aceasta :
-traseu scurt si direct
-legatura cu centura Galati . Asa va avea o utilitate mai mare
-Legatura intre Liesti - Hanu Conachi
(https://i.imgur.com/Ti7wDdm.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
a 2 a varianta ofera preia tot traficul de la Tecuci - Branistea (local+ tranzit) la fel cu 2 bifurcatii
Prima variantă trece prin câmpia Bărăganului, a doua se cam cocoata pe dealurile Covurluiului. Deși aș fi sprijinit mai degrabă DX Galați-Tecuci-A7 decât Brăila-Focșani, dacă s-ar face pod peste Siret în continuarea VO Galați, nu văd de ce s-ar continua pe partea cu deal (varianta 2) și nu pe cea cu câmpie (varianta 1).
În varianta 1 nu știu cât de necesară ar fi o derivatie de DX spre Hanu Conachi; un simplu nod cu DN23/25A în dreptul podului peste Siret ar fi suficient.
LE: și nu mai desena cocoasa aia la Focșani ... mă deprima!
Varianta 2 are multiple avantaje , in momentul de fata mergi in coloana de la Tecuci la Galati . Aproape tot drumul trece prin localitati , mult trafic local intrari iesiri de pe drumuri secundare/ curti , multe accidente . Densitatea de populatie este foarte mare . Ar avea suficient MZA pt DX . Daca se opteaza pe Braila - Focsani va acapara 80% trafic de tranzit , iar DN25 tot aglomerat va ramane . Pe viitor va colecta si trafic international . Deja sunt destule camioane de MD si UA .
Dar dupa cum sau facut ultimele proiecte , cred ca se va alege varianta cea mai usoara pt proiectant , cel mai ieftin de construit si cea mai scurta .
Ma baieti DX-ul asta trebuie sa dispara si sa se faca Galati-Tecuci-Marasesti.
@Bachus01, chiar daca DX va fi pe varianta 2 (paralel cu DN25 Galati-Tecuci), nu va avea noduri langa fiecare comuna, iar traficul local va ramane majoritar tot pe DN25. Cat priveste traficul (Galati+Braila+MD+UA)-A7spreN ii este indiferent daca circula pe varianta 1 sau 2. Singurul trafic care ar prefera varianta 2 ar fi cei de la Tecuci la HanuConachi cu treaba la Galati (si partea din traficul local care va fi avantajat de proximitatea de cele 2-3 noduri din zona); nu stiu cat de mult poate inclina balanta (in situatia in care costurile par ceva mai mari pt varianta 2)!
nu cred ca e util sa se dea cu carioca. zona asta deja are 4-5 proiecte MAJORE de drumuri de mare viteza unde deja se baga bani, cand alte zone intregi ale tarii inca nu vad nimic diconcolo de carioca.
Am impresia ca deja s-a cam stabilit traseul grosier pt FB si BB si este cel schitat in MasterPlan; oricat de logic sau simplu ar fi, nu prea ma astept sa le comaseze intr-un DX Braila-RmSarat, sau sa mute FB pe stanga Siretului, sau sa adauge o conexiune spre A2.
Totusi inca nu a trecut timpul cariocilor, e importanta o derivatie din DX FB catre VO Galati, e importanta o rezolvare eleganta a incrucisarilor de trafic din zona Brailei (a ingramadi tot traficul pe actuala centura a Brailei ar fi un exemplu evident de ASA NU). Ma bucur ca elaborarea celor doua DX-uri a revenit aceleeasi firme, INGENIERIA ESPECIALIZADA, sunt sanse ca proiectele sa fie cat de cat corelate!
Am pus și pe thread-ul de Buzău - Brăila. Iată cum ar putea arăta regiunea.
(https://i.imgur.com/frj8pZM.jpg)
aici avem castigator ...pe SF.... ??? :o
http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/sprijin-pentru-pregatirea-documentatiei-tehnice-4
Eu tot nu inteleg ce ratiuni (probabil strategice) fac mai fezabile 2 DX-uri, unul de la Focsani , unul de la Buzau.
De aceaiasi bani (ca sa nu zic mai putini) parca suna mai bine o legatura la nivel de Autostrada , exact pe directia vest-est: Rm. Sarat -> Brai-Gal ( MIjlocul DX6, XTrifoi) -> continuat la nivel de (1+1) pana in pod.
Daca mai sunt bani, in acelasi buget, si inchiderea la nivel de DX a centurii vest GL-BR cel putin pe segmentul : DN2b(E86).->DN23->DN22-> DN21(E584)
Ei Florine tata de când ne cam batem multi gura pe aici cu ce spui tu. Poate nu 100% identic dar 90% da. Dom' ministru se aude ce se spune pe forum?
Ar fi avut logică dacă dx Focșani Brăila era defapt Tisita Tecuci pana în DX Brăila Galati doar părerea mea.
Se pare ca a avut loc sedinta pentru AMC1 si s-ar fi ales varianta de traseu pe care sa se mearga mai departe cu studiile geo.
https://www.jurnaldevrancea.ro/un-nou-pas-pentru-realizarea-drumului-express-focsani-braila/
Nu inteleg de ce e necesara inghesuirea a 3 DX-uri in centura Brailei??? N-ar fi mai elegant DX Buzau-Braila-Galati-Focsani?? Si retur!?
Pai daca citesti tot topicul o sa vezi ca suntem destui care sustinem Buzau-Braila-Galati-Tecuci-Tisita (Marasesti)
E greu sa iasa varianta Galati-Tecuci cand scopul proiectului (adica ceea ce se analizeaza) este legatura Focsani-Braila..
Stiu ca-i greu dar cu Târgoviste a iesit o treaba. Nu se poate Ctrl+C Ctrl+V? Sigur o sa ne lungim cu Gaalati - Tisita pâna la Sfântu Asteapta dar asta e.
la Targoviste era vorba de un proiect vechi de 20 de ani, inutil in ziua de azi.
Din pacate avem alte 2 cazuri in care nu s-a reusit indreptarea greselilor. Si seamana mai bine cu acest proiect: ambele erau SF-uri pentru drumuri de mare viteza.
^^^
Exact, este imposibil din pacate sa iasa Galati-Tecuci daca au cerut Focsani-Braila, practic nu s-au atins de alte zone in studiu. Eu nu mai sper in remedierea acestui aspect.
Totusi, un gram de speranta, avand in vedere si conducerea noua de la minister, mai am pentru capatul de la Braila al acestui Focsani-Braila, si anume sa se conecteze direct la pod si traversand DX Braila-Galati, in loc de varianta actuala cu descarcare in centura existenta a Brailei. Si asta chiar daca se mai amana tot proiectul.
Practic daca tot s-a insistat pe Focsani Braila, ar fi trebui realizat ca studiu DX Focsani-Pod Braila-Tulcea si DX Buzau- Braila-Galati.
Plus ca ar trebui facute direct la standard de autostrada pana la Braila/Pod, avand in vedere relieful usor de campie zi zone nu foarte dens populate diferenta de pet ar trebui sa nu fie foarte mare (asta a fost si argumentul lui Catalin cand a fost discutia DX7 vs A7, acum eu sper sa se pastreze rationamentul)
Quote from: danvoicu on February 13, 2021, 02:03:13 AM
Nu inteleg de ce e necesara inghesuirea a 3 DX-uri in centura Brailei??? N-ar fi mai elegant DX Buzau-Braila-Galati-Focsani?? Si retur!?
Daca podul de la Braila era facut la Galati, atunci aveai Buzau-Galati, Focsani-Galati, e simplu, ai 3 DXuri care duc la pod pentru a justifica investitia
^^^ Pai tocmai ca nu se asigura conexiunea cu podul in mod optim. Acum acest DX este prevazut sa se descarce in centura Braila/Sos. Baldovinesti. Practic trebuie traversate niste giratorii ca sa se ajunga la pod cand ar fi trebuit o conexiune directa si descarcare in viitorul DX Braila-Galati prin intersectie la nord de Braila, in dreptul podului.
Si s-ar evita astfel si ca ruta Moldova->Galati sa treaca prin centura Brailei.
^Subscriu, nu este cea mai bună idee să intercalezi centura Brăilei între pod si DX-urile din Bărăgan! Ar trebui ca să se poată ieși de pe pod spre Buzău, Focșani sau Galați-vamaGiurgiulesti fără a ieși din standardul de DX (intersecții denivelate, sensuri separate, fără treceri de pietoni).
Pe unde gasesc un grafic cu MZA? Sau o comparatie de trafic DN23 cu DN25?
^ Ultimele date oficiale legate de MZA sunt din 2015, atunci DN23 avea 2522 vehicule pe zi, iar DN25 avea 7170 vehicule pe zi. Sursa (https://www.cestrin.ro/web2014/pdf/recensamant%202015.pdf)
Mda. Doar de 3 ori mai mult. Intrebare, la ce bun Milcovia Express?
Traficul va crește mult după construcția podului peste Dunăre și realizarea unor legături civilizate între pod și A7, respectiv între pod și Constanța.
Documentațiile pentru autostrada A7 și drumul expres Focșani-Brăila, realizate înainte de termen
https://www.vrancea24.ro/documentatiile-pentru-autostrada-a7-si-drumul-expres-focsani-braila-realizate-inainte-de-termen/?fbclid=IwAR1LQLpO4jR0__iS5YyXEykLLKDgtzoO3vIQ8yOMe-4yBP9Ua_tIJiccxaI (https://www.vrancea24.ro/documentatiile-pentru-autostrada-a7-si-drumul-expres-focsani-braila-realizate-inainte-de-termen/?fbclid=IwAR1LQLpO4jR0__iS5YyXEykLLKDgtzoO3vIQ8yOMe-4yBP9Ua_tIJiccxaI)
^din articol
Quote
De asemenea, în funcție de cum va permite vremea în această săptămână, specialiștii geo au programată o vizită tehnică pe Focșani-Brăila pentru ca, până la finalul lunii martie, să putem avea o revizie 0 la analiza multicriterială pentru alternativa de traseu la drumul expres Focșani-Brăila, rută care va lega, în viitor, autostrada Moldovei de podul peste Dunăre de la Brăila
^din pacate nu permite vremea urmatoarele 7-10zile ... deci la jumatatea lui aprilie vor mai avansa cu analiza multicriteriala; de la "a avea o revizie 0 la AMC" pana la "documentatia DX FB realizata inainte de termen" mai e cale lunga :)
^^^
Nu reusesc sa imi dau seama cine abereaza: MT+CNAIR (spun ca A7 e inclusa in PNRR - deci pana in 31.12.2023 tre sa fie gata in proportie de 75% pe sectoarelee in executie pentru a fi finantate de PNRR) sau cei care au declarat/scris articolul (Focsani - Brasov v-a fi gata abia in 2026 adica: ar trebiu ca ~ in primi max 2 ani/'pana pe 31.12.2023' sa fie gata 75% iar in urmatorii 2-3/'anul 2026' sa fie gata restul de 25%).....
Catalin Drula la Europa FM: avand in vedere ca e acelasi proiectant, se incearca o comasare a traseelor DX Focsani - Braila si Buzau - Braila, astfel incat sa aiba o (lunga) portiune comuna spre Braila si un Y inspre A7, spre Buzau respectiv Focsani. Ar fi un mare pas spre normalitate, ideea s-a mai discutat aici, dar lucrurile pareau batute in cuie pe varianta cu doua DX-uri
Logic ar fi ca acel capăt dinspre Brăila să se lege direct de podul peste Dunăre. O altă variantă posibilă ar fi un DX Tișița - Tecuci - Galați - Brăila - Buzău. Varianta cu două DX-uri separate Focșani - Brăila, Buzău - Brăila, plus DX Galați - Brăila, plus podul peste Dunăre, plus eventual DX Brăila - Slobozia (- Călărași), cam semăna cu ,,toate drumurile duc la Roma Brăila".
Quote from: vm75 on May 14, 2021, 06:17:06 PM
Catalin Drula la Europa FM: avand in vedere ca e acelasi proiectant, se incearca o comasare a traseelor DX Focsani - Braila si Buzau - Braila, astfel incat sa aiba o (lunga) portiune comuna spre Braila si un Y inspre A7, spre Buzau respectiv Focsani. Ar fi un mare pas spre normalitate, ideea s-a mai discutat aici, dar lucrurile pareau batute in cuie pe varianta cu doua DX-uri
Oare la acest Y se refera ministrul? Cred ca ar fi o solutie buna in zona.
(https://i.imgur.com/MlTk2WF.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Stii e o expresie cu "o intorci ca la Ploiesti" Tu ai intors Buzaul la Rm Sarat :)
Daca ma duceam direct la Buzau nu mai era Y ci era V, dar ma rog :). Desenul e de principiu, ideea e ca Y ala mai poate fi ajustat. Desi varianta ar fi mai lunga un pic are avantajul de a se folosi si de A7, conectand si Ramnicu Sarat in acest DX. Poate si pt Tecuci e o varianta buna, tot mai lunga dar de viteza prin A7 pana la Focsani si de acolo pe acel DX spre Braila/Galati.
Nu o sa aibe niciodata Focsani - Braila MZA de 6000-9000. Daca ei pentru aceasta estimare se bazeaza pe MZA-ul de pe Galati-Tecuci-Marasesti, care si el este sub 8000, atunci sunt intr-o crunta greseala. 90% din traficul Galati-Tecuci este un trafic local sau maxim regional, dar care are treaba fie in Tecuci, fie in localitatile de pe parcurs.
MZA Focsani - Braila va fi la nivel de 2000, poate 3000. Si acest 3000 numai multumita unor varfuri din sezonul estival - dar chiar daca 500.000 de masini (inseamna cam 1,5 milioane oameni) din Moldova pleaca la mare pe aici, acestea trec o singura data pe an, deci pot creste MZA-ul cu aprox. 1000 sau 1500, dar atat. In restul zilelor o sa fie 1000-2000 veh/zi si cu cresterea din perioada de concedii cu greu se va depasi MZA 3000.
Eu cred mai degraba ca vor pastra cat mai mult din variantele studiate deja, mai ales ca sunt ceva mai avansati cu SF-ul Focsani-Braila deja in AMC2 parca.
Pe harta cu variantele pusa anterior de colegul danpandrea, nu m-ar mira sa iasa ceva aproximativ de genul acesta:
(cu negru am adaugat eu si spre Focsani/Buzau ar continua pe variantele studiate; posibil in plus de ce-i pe harta capatul din Braila sa se modifice pentru a se lega direct la pod cum ar fi si normal)
(https://i.imgur.com/j1lAE2uh.jpg) (https://i.imgur.com/j1lAE2u.jpg)
sau asa
(https://i.imgur.com/miqDYnQh.jpg) (https://i.imgur.com/miqDYnQ.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
(editat mai vizibil)
Linia dreapta pod Braila - Rm. Sarat e singura care merita. Cea mai scurta, cea mai ieftina. Pe relatia Braila-Buzau nu e absolut nici un ocol iar pe relatia Focsani-Braila e un ocol f. mic. Un singur DX, cost la jumatate sau chiar sub jumatate. Si nu DX, ci autostrada.
(https://i.imgur.com/9tpXVxk.jpg)
Intr-un viitor mai indepartat DN25 Galati - Tecuci, care este crunt si va ramane asa indiferent ce se face pe la Focsani sau Braila, trebuie dublat de un DX sanatos:
(https://i.imgur.com/HKij6UA.png)
Cu cât mai mult din traseu va fi comun, cu atât mai repede se va construi ceva. Mai puține licitații/loturi de pregătit, mai puține exproprieri, mai puțină birocrație.
Mai multe șanse de a se califica pentru fonduri europene. Probabil PNRR și viitorul exercițiu financiar vor fi cam ultimele "trenuri" în materie de finanțare consistentă pentru drumuri.
Eu as propune o singura autostrada care sa plece din Râmnicu Sărat către Brăila. Cred ca ar fi suficient pentru traficul Moldova - Mare și Ardeal - Delta. Plus ca sunt costuri mult mai mici.
Pe pag1 https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=1871.msg257755#msg257755 propunerea @aqualung, traseu comun spre RmSarat pana la traversarea Buzaului; frumos argumentata!
Cu mentiunea ca nodul DX ului (care vine de la BZ si VN sa fie pe la mijlocul DX BR-GL) ca sa nu se aglomereze intersectia cu drumul catre pod si centura Brailei.
Am sa copiez si aici ceea ce am scris acum un an si zece zile pe Skyscrapercity:
"Chiar nu e asa. Daca luam de baza traseele aproximative din master-plan, avem asa:
1. DX Braila-Buzau, 99km, zone cu potential de revitalizare Ianca si Faurei.
2. DX Braila-Focsani, 75km, fara zone cu potential de revitalizare.
3. DX Braila-Ramnicu Sarat, 65km, zona cu potential revitalizare Ramnicu Sarat. Pe A7 de la Ramnicu Sarat la Buzau ar fi cam 30km, de la Ramnicu Sarat la Focsani cam 35km. Deci drumul pana la Buzau ar fi comparabil, cel pana la Focsani cu 25km mai lung. Insa economia de a construi chiar si 65km de autostrada fata de 175 de drum expres cred ca e clara.
Alte argumente:
4. directia acestui DX (sau A) ar fi aproape perfect E-V intre podul Braila si A7, traseu nou prin zona usor de construit, fara localitati importante de ocolit, lucrari de arta rezonabile spre minime.
5. Nu dubleaza trasee existente, DN22 face o curba importanta spre sud. Ambele DX proiectate spre Buzau si Focsani practic merg paralel cu DN2B respectiv DN23 si preiau toate ocolirile acestora.
6. Toate 3 variantele nu au potential de defluire importanta pe parcurs. Doar in punctele de conexiune cu A7.
7. Varianta Braila-Buzau ar produce un culoar aproape rectiliniu pe ruta Braila-Buzau-Ploiesti. Dar in km si timp de parcurgere ar fi acelasi lucru, datorita distantei identice prin Ramnicu Sarat sau prin Faurei.
8. Varianta Braila-Focsani ar putea promova pentru traficul dinspre Tulcea + Braila + Galati traversarea Carpatilor pe ruta Focsani-Odorheiul Secuiesc. Dar e un drum extrem de virajat cu o viteza medie scazuta si nu as crede ca mai mult de jumatate din autoturismele cu destinatie intracarpatica sa o ia pe aici, mai ales dupa constructia unor traversari de mare viteza alternative (CoBra, BcBra, TgNeamtTgMures). Traficul greu va ocoli aceasta ruta indiferent de conditii.
9. Este evident ca transformarea Buzaului si a Focsaniului in noduri pentru reteaua de transport rutier modern o sa aiba impact pozitiv asupra activitatii economice in acele zone. Dar Buzaul are deja activitate industriala sustinuta, Focsaniul medie. In acelasi timp in Ramnicu Sarat activitatile industriale s-au restrans la un minim istoric si migratia fortei de munca e la cote maxime. Transformarea in nod rutier ar fi o sansa pentru valorificarea bazinului de forta de munca, repartitia mai omogena a unitatilor economice in teritoriu, revitalizare urbana. Toate acestea economisind in acelasi timp bani din costurile directe de constructie, bani cu care se pot construi peste 100km de DX la campie in alta parte unde sunt proiecte fara finantare, multiplicand astfel impactul sumei respective.
Eu asa am judecat. Poate gresesc, va rog sa ma corectati."
Tocmai am ascultat interviul lui Catalin Drula la EuropaFM (https://m.facebook.com/catalindrulausr/videos/918350649006658/?refsrc=https%3A%2F%2Fm.facebook.com%2Fwatch%2F&_rdr) si ministrul transporturilor e cam de aceeasi parere cu tine si incearca sa o dreaga, dar sa vedem ce poate sa mai faca!
Decat doua DXuri care fac acelasi lucru mai bine s-ar folosi fondurile pentru continuarea catre Tulcea. Totusi delta e un obiectiv turistic important.
Anul trecut am facut un drum Constanta - nordul Moldovei si GPSul m-a bagat prin tot felul de drumuri si sate uitate de lume. Culmea ca m-a scos fix la... Ramnicu Sarat. O:-)
Oare un DX Ramnicu Sarat - Braila - Tulcea nu e comparabil ca si costuri cu cele doua DXuri propuse? Practic ar pune inclusiv bazele drumului decent care sa lege Moldova de litoral, nu ce e acum.
ideal era BZ-BR si Tisita-Tecuci-Galati.
^
Iar de la Tecuci sa plece spre Albita pe viitor un alt DX pentru a face legatura Bucuresti - Chisinau... (Cel care acum cred ca este in SF)...
Nici macar nu ai avea nevoie. Continuarea spre Albita ar putea fi facuta ulterior, cand se va continua si spre Slobozia si se va face si pod la Calarasi.
Dar ar avea imediat utilitate, drumurile actuale putand prelua destul trafic.
Dar e prea tarziu acum. SIngura sansa este sa se faca un triunghi intre DX Buzau-Focsani si Braila. Si asta doar pentru ca avem acelasi proiectant care face SF-urile. Dar si asa e greu. Sunt deja variante in studiu, si probabil doar astea vor ramane.
Y-ul la care mă gândeam eu (http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=1871.msg257755#msg257755) era puțin mai la sud de ce propune @qionescu1, dar ideea e aceeași.
Salut!
Am văzut tot felul de comentarii in legătură cu acest DX Focșani-Braila!
In primul rând, acest drum leagă direct Ardealul de Dobrogea!
Pentru voi poate părea ceva nesemnificativ, însă acest DN2D TG Secuiesc-Focsani este intens circulat, la fel și porțiunea Focșani-Braila!
Din punct de vedere turistic, concediile la mare incep de la jumătatea lui mai și se termină in septembrie, iar sezonul in Deltă incepe din Aprilie și se termină în Octombrie!
De ce să nu avem ruta asta de legătură Tg Secuiesc-Focsani-Braila-Tulcea?
Îmi pare rău dacă deranjez, dar unele păreri îmi par subiective, sau cel puțin că unele persoane nu cunosc zona și doar își dau cu părerea că nu ne trebuie un DX din Focșani spre Brăila!
Chiar ne trebuie domnilor, și va fi!
Sper să avem o susținere cât mai mare, fiindcă acest DX este cel mai ușor de realizat, cu un impact uriaș pentru toate zonele, chiar și pentru Rm Sărat care este la 40km de Focșani!
Să nu exageram. DN2D e un drum extrem de puțin circulat. Da, între Focșani și Tulnici o fi părând aglomerat datorită traficului local ce are ca O/D capitala de judet, dar altfel drumul ăla e pustiu. Am avut situații în care oprit fiind prin zona pasului Musat număram o mașină la vreo 5 minute. Serios, cred că până și pe DN67D, cu asfaltul lui mult mai prost, e mai mult trafic.
Traficul de tranzit dintre estul Ardealului (Secuime, Brașov, Tg. Mureș, BN) și SE-ul Moldovei + Dobrogea folosește pasul Oituz, adică DN11. Un eventual tunel pe sub pasul Oituz (nu toată A13, ci doar vreo 6km de drum nou) ar ajuta mult mai mult acest trafic decât vreo ramură distinctă dinspre Focșani spre Brăila.
I-as ruga pe cei care nu au parcurs DN2D integral sa nu comenteze despre acest drum. Pentru ca - desi ca si asfalt este ireprosabil - ca si alura a drumului este o curba accentuata continua, ba la stanga, ba la dreapta. Drum de carute asfaltat. Doar in localitati si imediat langa Focsani e e cat de cat mai drept. Cu un autoturism si mers sustinut si nu scoti decat 45-47 km/h medie ! ! Ganditi-va ca pe majoritatea DN-urilor scoti 75-80 cu tot cu localitati (DN2 te duci spre 100), dar aici pe DN2D doar 45! E pur si simplu de groaza. Iar daca mergi prudent, ca sa nu zgaltai pasagerii si respecti si toate restrictiile si mergi in localitati doar cu 50, atunci media iese sub 40!
TMZA DN2D:
1. Focșani - Bolotești: <5500/zi;
2. Bolotești - Vidra: <3000/zi;
3. Vidra - Valea Sării: <2500/zi;
4. Valea Sării - Tulnici: <2000/zi;
5. Tulnici - Lepșa: <1500/zi;
6. Lepșa - Ojdula: <1000/zi;
7. Ojdula - Tinoasa: <1800/zi.
Traficul este un pic mai mare in weekend atunci când gălățenii se duc la munte.
Tot drumul este impecabil. Nu are nevoie de niciun fel de reparații (mai puțin la podul peste canalul Siret-Bărăgan unde sunt niște mici trambuline) în ciuda faptului că ultimul strat de asfalt a fost turnat acum 12-11 ani (de UMB). Pentru următorii 50 ani ar ajunge un 2+1 alternativ cu separator median pe sectorul Focșani - Bolotești.
Nu este absolut deloc fezabil să construiești o autostradă aici.
@vancouver: Acum ți-am citit mesajul și îți confirm că parcurg aproape săptămânal acest drum. Eu zic că mai mult de câteva corecturi de traseu nu are nevoie acest drum + 2+1 cu separator median pe secțiunile drepte.
Pe DN2D doar trafic local am prins si cate un urs, in rest drumul e lejer chiar si vara.
Si eu l-am parcurs imediat dupa reabilitare, intr-un concediu.
La o bucata am tras pe dreapta ca eram ca in bancul cu Bula si 1000 garduri, eu eram la al 999-lea.
Imi venea sa ma intorc. :)
E foarte obositor psihic de parcurs, nu e un drum recomandat intr-un voiaj mai lung.
Diferenta intre Brasov-Focsani via DN2D vs varianta prin Onesti este de 20 de minute maxim. Daca s-ar face tunel pe sub Oituz sau, macar, sectorul din A13 care sa ocoleasca Onestiul si toate satele intre Fierastrau si Onesti, ar fi chiar mai rapid ca timp pe Onesti.
Deci traficul de lung parcurs poate sa mearga prin Onesti pe DN11/viitorul A13 si pentru traficul local, drumul actual este mai mult decat suficient. Nu se justifica o investitie masiva pentru o trecere a carpatilor pe acolo, cand varianta prin Onesti ajuta si Bacaul si Focsaniul si are trafic mult mai mare (pe DN2D, zona de trecere intre Harghita si Vrancea are trafic de drum judetean).
Am filmat DN2D in intregime la inceput de octombrie. Nu se merge chiar atat de incet cum spune vancouver, dar nici nu este un drum de viteza, undeva pe la 60km/h mi-a iesit viteza medie. Carosabilul este foarte bun, iar traficul foarte lejer, nu se justifica in opinia mea imbunatatiri pe acest drum in urmatorii ani. Din punct de vedere turistic este foarte frumos de parcurs, si foarte variat, este una dintre traversarile mele favorite ale Carpatilor:
https://youtu.be/EcnxXCoN7n8
O sa fie o placere sa mergem pe drumurile astea dupa ce se termina autostrazile. Sa faci drumuri doar pentru placere.
Era evident si din forma finala a planului investitional dar apar acum mai oficial luari de pozitii care confirma ca s-a revenit la forma initiala de conectare cu A7:
QuoteUn alt subiect a fost cel legat de drumul expres Focșani - Brăila, drum care a fost abandonat de fostul ministru Drulă, care a venit cu propunerea ca în loc de două drumuri ce vor lega Brăila de Focșani și Buzău să se facă doar unul, între Brăila și Rm Sărat. Actualul Guvern a reluat soluția inițială, stabilind ca Focșani - Brăila să fie finanțat cu bani guvernamentali, iar Buzău - Brăila cu fonduri europene.
https://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/stiri-locale/administratorul-judetului-vrancea-vine-cu-vesti-proaspete-despre-tronsonul-buzau--focsani-al-autostrazii-a7-si-despre-drumul-expres-focsani---braila (https://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/stiri-locale/administratorul-judetului-vrancea-vine-cu-vesti-proaspete-despre-tronsonul-buzau--focsani-al-autostrazii-a7-si-despre-drumul-expres-focsani---braila)
Nefiind tronson TEN-T se explica de ce trebuie sa-l faca cu fonduri guvernamentale dar ramane de vazut cand si daca acestea se vor si aloca. Socoteala de-acasa...
Să facă Y-ul spre Rm.Sărat, iar ramurii spre Focșani să-i zică DX Focșani-Brăila și s-o facă din fonduri guvernamentale. Win-Win :D
eu zic nici sa nu se mai daca Bz-Fc, si in loc de cocoasa de la Focsani sa avem a mega-cocoasa Bz-Br-Fc :) /s
https://www.cotidianul.ro/autostrada-a7-rm-sarat-focsani-p-boului/
Sa inteleg ca pana la final se merge pe un singur drum
De unde ai ajuns la concluzia asta?
"In schimb, pe fondul temerii responsabililor politici brăileni că se vor găsi în situaţia de a pierde conectarea podului de restul ţării măcar şi printr-un drum expres (altul decât cel de Galaţi), întrucât atât DX Buzău-Brăila, cât şi DX Focşani-Brăila, au întrunit doar punctaje slabe în clasificarea celor 27 de proiecte de infrastructură rutieră analizate de minister, iar proiectul Planului investiţional le redusese la unul singur – Rm.Sărat-Brăila – cu două ramificaţii (dinspre sud şi dinspre nord) din A7, în apropiere de Râmnicu Sărat, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a cedat. In cadrul dezbaterii publice a PIDIT desfăşurate în luna decembrie a anului trecut, reprezentantul acestei instituţii i-a promis deputatului Florin Mircea că bani sunt suficienţi şi că cel puţin unul dintre cele două proiecte de drum expres va fi pus în operă."
in afara ca sunt interese locale la Buzau si la Focsani, cu ce ajuta sa bifurcam legatura A7 cu Galatiul in dua cu brate paralele cu rute DN deja existente?
Să îl facă Focșani - Galați.
Quote from: Feri on December 22, 2021, 10:20:22 PM
În plus, bugetul pe 2022 prevede şi realizarea unei conexiuni rutiere între drumul expres Galaţi – Brăila şi Centura Mare a Galaţiului
...
(https://i.imgur.com/BU0B8jZ.jpg)
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=896558204211166&id=159850657881928
19. Aprobarea protocolului de colaborare între Judeţul Galaţi, prin Consiliul Judeţean Galaţi şi Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., încheiat pentru proiectul ,,Elaborarea Studiului de Fezabilitate, realizarea documentației tehnice pentru Autorizația de Construire (P.A.C.) și obținerea Autorizației de Construire (A.C.) pentru obiectivul de investiții «Modernizare drum existent DN 25, între Galați și Tudor Vladimirescu»".
https://www.cjgalati.ro/images/stories/hotarari2022/conv-250122.pdf
QuotePrimul proiect la care vom lucra cu specialiștii de la CNAIR se referă la construirea unui drum nou în județul nostru, care să facă legătura între Drumul Expres Galați – Brăila, la care se lucrează în acest moment, și noua Variantă de Ocolire a Galațiului, care va lega Vama Giurgiulești de DN25 și la care urmează în scurt timp să fie emis ordinul de începere a lucrărilor.
Acest drum va fi construit de la zero și va avea o lungime de aproximativ 8 kilometri și patru benzi de circulație.
Cel de-al doilea proiect se referă la modernizarea a aproximativ 40 de kilometri de pe DN25, între Galați și Tudor Vladimirescu, astfel încât traficul să se desfășoare pe patru benzi, ceea ce va presupune cel mai probabil realizarea de pasaje rutiere sau centuri ocolitoare pentru anumite localități, însă cu siguranță specialiștii vor decide care sunt cele mai bune soluții tehnice.
Valoarea celor două investiții, pe care le vom depune pe fonduri europene, va fi stabilită după realizarea expertizelor și a documentației tehnice de proiectare.
sursa (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=918938261973160&id=159850657881928)
Susțin propunerea lui @vancouver de mai jos, DX-ul Focșani-Brăila mutat în județul Galați. Ar fi bine dacă s-ar asocia CJ Galați cu CJ Vrancea să facă impreună SF-ul pentru DX, cred că și finanțarea europeana s-ar obține mai ușor, date fiind valorile de trafic mai mari față de traseul inițial Focșani-Brăila.
Distanța Focșani-Brăila (pod) ar fi aceeași ca în cazul realizării Y-ului.
Quote from: vancouver on May 15, 2021, 12:00:56 AM
Linia dreapta pod Braila - Rm. Sarat e singura care merita. Cea mai scurta, cea mai ieftina. Pe relatia Braila-Buzau nu e absolut nici un ocol iar pe relatia Focsani-Braila e un ocol f. mic. Un singur DX, cost la jumatate sau chiar sub jumatate. Si nu DX, ci autostrada.
(https://i.imgur.com/9tpXVxk.jpg)
(https://i.imgur.com/aaT8K13.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Actualizare CESTRIN 24.02.2022:
"A FOST INAINTATA ANALIZA MULTICRITERIALA A VARIANTELOR DE TRASEU ETAPA 2 (AMC 2) IN DATA DE 10.02.2022."
(https://i.imgur.com/gEormBn.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
O postare (https://www.facebook.com/photo/?fbid=514839159997040&set=a.445213400292950) un pic mai veche, din 25 februarie, dar nu am vazut sa se mai fi pus:
"A fost stabilit traseul pentru drumul expres Focșani-Brăila, care va face legătura cu podul peste Dunăre de la Brăila".
(https://i.imgur.com/uCVM4au.jpg)
Multumim, @ultrasbz. DX pleaca din sudul cocoasei, deci pica si ultima posibila utilitate a monstruozitatii de la Focsani. Nu ca ar fi facut mare diferenta.
Dintre toate variantele de traseu, eu aș fi ales-o pe cea mai dreaptă:
- Variante inițiale:
(https://i.imgur.com/e2Sla0W.jpg)
- Propunere:
(https://i.imgur.com/0qk6IRZ.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
cercurile alea sunt iar sensuri giratorii? nu putem scăpa de ele?
Sunt posibile amplasamente de noduri.Si totusi cred ca vor fi si sensuri giratorii,cum altfel? :lol:
Sunt noduri. Eu nu îmi doresc giratorii.
Deci pâna la urma se face? Nu era vorba ca facem Br - Rm Sarat?
Dupa traseu ar putea sa iasa un Y
Cred că a picat definitiv varianta cu Y-ul. De pe harta CESTRIN:
MTI A SOLICITAT ANALIZA UNUI NOU ALINIAMENT RAMNICU SARAT - BRAILA, CARE VA SUBSTITUI ALINIAMENTELE FOCSANI - BRAILA SI BUZAU - BRAILA.
MTI SUSTINE REALIZAREA OBIECTIVULUI DE INVESTITIE BUZAU-BRAILA. (asta este ultima adăugire)
Actualizare CESTRIN 06.04.2022:
"IN DATA DE 25.02.2022 A FOST AVIZAT CTE CNAIR - ANALIZA MULTICRITERIALA ETAPA 2 - VARIANTA FINALA DE TRASEU"
(https://i.imgur.com/1DOv9ZN.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)---
https://www.facebook.com/CNAIRSA/posts/3064691870457538
QuoteAu început investigațiile geotehnice necesare elaborării Studiului de Fezabilitate pentru Drumul Expres Focșani – Brăila!
Miercuri, 06.04.2022, prestatorul de servicii al contractului de elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic pentru obiectivul Drum Expres Focșani – Brăila, a început executarea de investigații geotehnice în zona comunei Milcovul, județul Vrancea.
Lungimea traseului viitorului drum expres Focșani – Brăila este de 78,8 km.
Sursa de finanțare a contractului în valoare de 15.001.446,99 Lei, fără TVA este din FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE.
Termenul contractual de finalizare este luna decembrie 2022.
(https://i.imgur.com/aLwmiy3.jpg)
(https://i.imgur.com/7877d8A.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Actualizare CESTRIN 21.04.2022:
QuoteA FOST APROBATA TEMA PENTRU STUDII ARHEOLOGICE ETAPA1 ,
AU FOST EMISE OBSERVATII LA TEMA AFERENTA STUDIILOR TOPOGRAFICE
A FOST APROBATA TEMA AFERENTA STUDIILOR GEOTEHNICE PENTRU PRIMII 15 KM, IN CURS DE ANALIZA RESTUL TEMEI
(https://i.imgur.com/gI6mirp.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Ce de bani irositi.
QuoteDrumul expres Focșani-Brăila riscă întârzieri în proiectare și execuție după ce arendașii terenurilor din comuna Măicănești nu vor să-și dea acordul ca CNAIR să intre pe terenurile lor pentru executarea studiilor geo-tehnice, relatează Jurnal de Vrancea.
Primarul comunei Măicănești, Răzvan Pascu, spune că în urma ultimelor întâlniri se va face un tabel în funcție de data recoltării pentru a se întocmi studiile.
,,În comuna noastră se fac niște sondări pentru studii geo-tehnice și ca să se poată intra pe teren este nevoie de acordul arendașilor, a celor care lucrează terenul. Astăzi am avut o ședință în acest sens și am ajuns la un compromis. Se va stabili pe un tabel cu perioada exactă în care se recoltează cultura pentru a ști exact când se poate intra pe teren, asta pentru a nu le afecta culturile", spune primarul.
Drumul expres Focșani-Brăila va avea o lungime de 76 de kilometri, are termenul de execuție de 24 de luni și va costa 15 milioane de lei, bani din fonduri europene.
În luna aprilie a acestui an, administrația județeană din Vrancea a semnat certificatul de urbanism în scopul elaborării studiului de fezabilitate şi proiectului tehnic de execuţie pentru acest obiectiv.
Sursă: https://www.g4media.ro/arendasii-terenurilor-agricole-pun-probleme-constructiei-drumului-expres-focsani-braila-acestia-nu-permit-accesul-cnair-pe-teren-pentru-intocmirea-studiile-geo-tehnice-pentru-ca-ar-stric.html
O soluție pentru drumul acesta ar fi să se construiască de la Focșani până în dreptul podului peste Siret de la Nănești, iar apoi continuat cu modernizarea/largirea DN25, la care CJ Galați tocmai a semnat contractul pentru SF.
(https://i.imgur.com/uMZSw7u.jpg)
(https://i.imgur.com/rco3NfU.jpg)
(https://i.imgur.com/sGs797N.jpg)
(https://i.imgur.com/j9jQ0JC.jpg)
(https://i.imgur.com/lvGHESI.jpg)
(https://i.imgur.com/azTsSQS.jpg)
(https://i.imgur.com/aLQTDf1.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
sursa https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid031YSZrP1S18WkzCtGkBZ4iWf1QFpp7gdRSXqy71QWjByGihupS2ZeKMKjCyiGyHnal&id=110831763625470
Deci practic Urtoi e un simplu observator platit din bani publici a deciziilor luate politic. Curat murdar. Grea echilibristica asta intre membru al echipei Grindeanu și așa-zis tehnocrat, la un moment dat începe să miroasă.
Eu așa înțeleg: au avut pe masă soluția perfectă, cu Y-ul acela în apropiere de Rm. Sărat, au aruncat-o într-o parte bătându-se cu pumnii în piept că noi facem două drumuri expres întregi, după care încep că nu se pot justifica două DX-uri aproape paralele.
Undeva trebuie niște cenușă în cap.
Quote from: tom_sawyer on June 22, 2022, 12:56:04 AMQuote from: dr4qul4 on June 21, 2022, 09:13:16 PMEu cred ca ar trebui regandita toata zona aceea... Odata cu integrarea in UE a Ucrainei si cu podul de la Calarasi, va trebui un drum rapid Siret-Calarasi.
Trebuie renuntat la triunghiul/trapez Buzau-Braila-Focsani si facut acel Y Intre Focsani- Racovita-Posta Calnau.
Bratul de Nord, adica cel spre Focsani, ar deveni prima bucata din DX71 Ister.
Asadar, nu am mai avea un triunghi, si nici un Y, ci in final vom avea (aproape) o cruce care va conecta Slobozia de Sudul dar si de Vestul Ucrainei!
Primul pas este chiar această legătură Ianca-Însurăței.
DX-ul Focșani-Brăila nu se mai poate modifica, traseul e stabilit, investigațiile geo sunt în curs. Chestia e că neavând trafic, nu va prinde finanțare. Oricum e trecut la "după 2027" în strategie.
Însă se poate face doar jumătatea nord-vestică a lui, împreună cu un drum spre Ianca (-Însurăței). Iar jumătatea sud-estică (spre Brăila) se amână pe termn nedefinit. Asta cred că ar prinde finanțare (pe exercițiile următoare) în logica legăturii cu portul.
(https://i.imgur.com/focHlQ5h.jpg) (https://i.imgur.com/focHlQ5.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Am postat asta la drumul TransRegio Brăila-Slobozia-Călărași.
CJ Galați are deja semnate contracte pentru SF:
- lărgire la 3 sau 4 benzi DN25 Galați-Tudor Vladimirescu;
- drum Brăila-Slobozia-Călărași
Cum zice și Urtoi, traseul Focșani-Brăila a fost stabilit, nu se mai poate schimba.
Temă de casă pentru dl. Urtoi ar fi sa coordoneze aceste proiecte și anume:
- construit doar jumătatea nord-vestică din DX Focșani Brăila;
- convins prestatorul SF Brăila-Slobozia-Călărași să studieze și varianta prin Ianca și dat de înțeles că asta ar prefera ministerul
- lansare licitație SF pentru drum de legătură între cele două, cum s-a făcut și la legătura între DX Brăila-Galați și centura mare Galați.
Asiguri legătura întregii Moldove (și mai la nord de graniță) direct cu portul Constanța, (prin A2; nu mai aștepți după DX Tulcea-Constanța, care se va face în viitorul îndepărtat). Cum își dorește și dl. Urtoi.
Ar trebui lobby pentru includerea pe Comprehensive profitând și de conjunctura cu extinderea coridoarelor in Ucraina. Adica Gdansk-Constanța extracarpatic.
Și eventual verificată analiza aceea din planul investițional dacă s-a considerat Braila+Galați ca areal sau doar Brăila pentru punctaj.
In opinia mea cea mai buna varianta de drum este/era DEx Ramnicu Sarat - Braila. Nici din nord si nici din sud nu vii prea mult, ci exact unde trebuie ca sa ajungi la pod.
Quote from: slartibartfast on August 04, 2022, 10:55:17 AMEu așa înțeleg: au avut pe masă soluția perfectă, cu Y-ul acela în apropiere de Rm. Sărat......
N-are nimeni "pile" la BEI-PASSA? Cu JASPERS ne-am lamurit sunt complet in plus.
Încă un caz de necoordonare a proiectelor:
Quote from: tom_sawyer on July 28, 2022, 12:42:32 PMMiercuri, 27 iulie, la Consiliul Județean (CJ) Galați, a fost semnat contractul privind realizarea studiului de fezabilitate, a studiilor de teren și a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție pentru modernizarea DN 25, pe tronsonul Galați - Tudor Vladimirescu, drum cu trafic infernal în anumite momente. Licitația a fost câștigată de compania Like Consulting SRL, iar valoarea contractului este de 2,18 milioane de lei (fără TVA).
"Am făcut un parteneriat cu CNAIR, care are în proprietate și administrare acest drum, pentru o amplă și necesară investiție de modernizare pe aproximativ 40 de kilometri. Firma care a câștigat licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate are doar câteva luni la dispoziție pentru a configura cea mai bună variantă de traseu, inclusiv pentru a stabili zonele unde se pot construi pasaje sau poduri. După ce vor fi făcute toate aceste studii, proiectul va fi depus spre finanțare pe fonduri europene", a declarat Costel Fotea, președintele CJ.
viata-libera.ro (https://www.viata-libera.ro/eveniment/186471-contract-de-proiectare-pentru-modernizarea-dn-25)
(https://i.imgur.com/vZOwPQY.jpg)
Licitație atribuită în septembrie 2021:
[CN1027227 (https://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100109896)] Servicii de proiectare faza Studiu de Fezabilitate pentru obiectivele: Lot 1: Pod DN 11C km 10+175, la Turia; Pod DN 11C km 16+526, la Turia; Pod DN 15 km 57+339, Sanpaul; Pod DN 15 km 199+873, Borsec; Lot 2: Pod DN 11C km 20+188, la Turia; Pod DN 11C km 30+600, la Bixad; Pod DN 11C km 31+900, la Bixad; Pod DN 11C km 32+200, la Bixad; Lot 3: Pod DN 2L km 58+100, judetul Vrancea; Pod DN 2N km 46+300, judetul Vrancea; Pod DN 24D km 37+408, judetul Galati;
Pod DN 25A km 5+980, judetul Galati; Lot 4: Pod DN 11A km 11+600, judetul Bacau; Pod DN 12A km 71+592, judetul Bacau; Pod DN 12A km 85+300, judetul Bacau; Pod DN 12A km 111+719, judetul Bacau; Lot 5: Pod DN 29A km 22+859, judetul Suceava; Pod DN 2 km 472+636, judetul Suceava; Pod DN 2F km 38+956, judetul Bacau; Pod DN 11 km 97+971, judetul Bacau; Lot 6: Pod DN 19 km 232+403, Maramures; Pod DN 19 km 232+686, Maramures
Quote from: tom_sawyer on November 04, 2022, 05:20:36 PMC.N.A.I.R. S.A. cu sediul în Bucuresti, B-dul. Dinicu Golescu, nr. 38, Sector 1, anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul ,,Pod pe DN 25A, km 5+980, județul Galați", amplasat în extravilanul localității Fundeni [sat Lungoci], jud. Galați.
CNAIR (http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/anunturi/anunturi-de-mediu/%E2%80%9Epod-pe-dn-25a-km-5980-jude%C8%9Bul-gala%C8%9Bi%E2%80%9D)
SITUAȚIA CERTIFICATELOR DE URBANISM EMISE ÎN LUNA IULIE 2022
Pod pe 25A km 5+980, județul Galați(desființare și construire pod nou pe același amplasament)
CJ Galați (https://www.cjgalati.ro/images/stories/formulare/ac-cu-iulie-2022.pdf)
Amplasament (https://www.google.ro/maps/@45.5594339,27.513843,3a,75y,219.77h,79.41t/data=!3m7!1e1!3m5!1s6IpWO-enwdm4HazntPN_Ag!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3D6IpWO-enwdm4HazntPN_Ag%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D133.29407%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i16384!8i8192)
Deci vor să reconstruiască podul peste Siret de la Nănești, CJ Galați are SF în derulare pentru dublare DN25 cu centură la Tudor Vladimirescu (sper că nu numai), iar DX Focșani-Brăila are probleme cu finanțarea, după cum spune și consilierul Urtoi mai sus pe thread.
Este o situație similară cu necesitatea drumului de legătură dintre VO Galați și DEx BR-GL (mulțumesc
@cutter &
@horatiu.cosma că s-a rezolvat până la urmă).
Soluția: făcut DEx Focșani-Nănești + drum de legătură cu DN25 și continuat pe DN25 și DEx GL-BR spre podul de la Brăila; din păcate amplasamentul noului pod peste Siret a rămas cel actual.
Conectezi și puțin probabilul aeroport GL-BR de la Braniștea la rețeaua de drumuri rapide. Aici sper că politicienii din Brăila nu vor mai baga strâmbe, dacă tot susțin aeroportul.
(https://i.imgur.com/ECqR0Xj.jpg)
@tom_sawyer: Aparent cei de la CJ Galati au decis extinderea proiectului de largire a DN25 (4 benzi) pana la Hanu Conachi.
Sursa: https://www.facebook.com/ProLiderFm/videos/1148468056060496/ (de la 22:08)
incepe sa devina tot mai clar ca DX focsani - braila o sa aiba aceeasi soarta cu tecuci - albita. Adica ingropat in propria cenusa.... dar daca ramanea Y-ul se justifica cel mai probabil un A pe tot traseul.
^^ și în plus, vor să facă un parteneriat cu CNAIR și pentru drumul de la Hanu Conachi la podul peste Siret și să se conecteze la DEx:
președinte CJ: "acum o săptămână am aprobat în ședință de CJ o cerere pentru un parteneriat cu CNAIR (am fost săptămâna trecută și am vorbit cu ministrul transporturilor), urmând ca în ședința de pe 14 decembrie (CTE CNAIR) să intre (și) acest parteneriat pentru porțiunea de la Hanu Conachi până la Nănești, pentru că pe acolo trece DEx Brăila-Focșani."
În aceste condiții, DEx Focșani-Nănești are șanse la finanțare (chiar și de la bugetul de stat) pentru că porțiunea de la Nănești la Podul peste Dunăre nu se mai justifică.
Ideal ar fi și ca porțiunea din Centura mare Galați cuprinsă între DN25 și Smârdan să fie făcută la 2 benzi/sens, nu știu dacă mai poate fi scos acest segment din contractul cu UMB, ar trebui încercat.
Traseul la Focșani ar fi: Nănești-pod peste Siret-Braniștea-Smârdan-DEx prin spatele Combinatului(în proiectare)-DEX GL-BR - pod peste Dunăre.
Aici ar trebui să vorbim de o autostradă Focșani-Galați-Brăila-Buzău.
^^
𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭: 𝐄𝐱𝐭𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞 𝐥𝐚 𝐩𝐚𝐭𝐫𝐮 𝐛𝐞𝐧𝐳𝐢 𝐬̦𝐢 𝐦𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐫𝐮𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐇𝐚𝐧𝐮 𝐂𝐨𝐧𝐚𝐜𝐡𝐢 𝐬̦𝐢 𝐍𝐚̆𝐧𝐞𝐬̦𝐭𝐢 (𝐃𝐉𝟐𝟓𝐀)
➡️În cadrul parteneriatului pe care îl avem cu CNAIR, Consiliul Județean va realiza cât mai repede posibil studiul de fezabilitate pentru extinderea la patru benzi și modernizarea drumului care leagă județele Galați și Vrancea, pe ruta Hanu Conachi– Fundeni – Lungoci – Nănești.
➡️Acest proiect include și modernizarea podului de peste Siret, construit acum mai bine de 100 de ani.
➡️Vom demara în scurt timp licitația pentru desemnarea unei firme care să realizeze această documentație tehnică, astfel încât acest proiect să fie depus cât mai repede spre finanțare pe Programul Operațional de Transport, valoarea investiției urmând să fie stabilită după realizarea studiului de fezabilitate.
➡️Sunt pași necesari pentru a putea accesa fonduri europene și a moderniza acest important drum, care va lega DN25 de viitorul drum expres Brăila – Focșani și mai departe cu Autostrada Moldovei.
https://www.facebook.com/presedintecjgalati/
^modernizarea podului peste Siret înseamnă reconstruirea lui, a fost semnat certificat de urbanism în acest sens, a se vedea mai sus.
^
Avem deja de un an de zile un parteneriat de succes cu CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), iar astăzi, la București, în prezența ministrului Transportului, am semnat un protocol pentru extinderea la patru benzi a drumului dintre Hanu Conachi (județul Galați) și Nănești (județul Vrancea).
Practic, noi vom realiza, cât mai repede posibil, documentația tehnică pentru ca acest drum, care va asigura conectarea județului cu viitorul Drum Expres Brăila-Focșani și implicit cu Autostrada Moldovei, să poată obține finanțare în cadrul Programului Operațional de Transport.
https://www.facebook.com/presedintecjgalati/
Actualizare CESTRIN 26.01.2023:
QuoteAU FOST INCEPUTE INVESTIGATIILE GEOTEHNICE, SE FOREAZA CU 2 UTILAJE PROBLEME CU ACCESUL IN TEREN PENTRU REALIZAREA INVESTIGATIILOR DE TEREN.
EDIT:
QuoteData finalizării
IULIE 2022 (TERMEN INITIAL)
10.01.2024 (CONFORM AA NR. 5/02.11.2022)
https://economedia.ro/grindeanu-promite-ca-umb-termina-drumul-expres-galati-braila-pana-la-sfarsitul-anului-santierul-este-la-aprox-30-si-include-un-viaduct-lung-peste-siret-nicio-vorba-despre-ratarea-inaugurarii-podulu.html
Quote,,Număram împreună cu Mihai (n.r. Tudose)...cred că e a cincea dată de când am preluat mandatul când vin la Brăila-Galați, pentru că așa cum știți, Brăila-Galați reprezintă cea mai mare aglomerare urbană după București din România și de aceea era nevoie ca atenția ministerului pe care îl conduc către această zonă să fie una specială și este. Putem vorbi de proiecte care, unele dintre ele se află în faza de finalizare altele se vor finaliza la sfârșitul acestui an dacă este să vorbim despre Drumul Expres Galați-Brăila, de asemenea tot ce înseamnă Drum Expres spre Focșani sau spre Buzău. Primarii de pe cele două trasee știu foarte bine că au început Studiile de Fezabilitate și acele foraje geotehnice astfel încât să finalizăm rapid și aceste studii de fezabilitate și să putem anul acesta, cel puțin drumul spre Focșani să-l scoatem la licitație. Pentru ca această zonă să facă un salt economic și mai important este nevoie ca Statul să investească în principal în infrastructură"- Sorin Grindeanu.
^glumit(z)a! :lol: :lol:
Conform hărții CESTRIN:
ORDIN DE INCEPERE: 27.07.2020 - ETAPA PROIECTARE
Data finalizării: 10.01.2024 (CONFORM AA NR. 5/02.11.2022)
da, 10 ianuarie nu e asa departe de sfarsitul anului asta, dar ca sa termine viaductul ala, ar trebui sa mute toti fierar betonistii de pe a3 si ce o mai fi pe dx12. in mod extrem ar fi posibil, acum depinde cate sectiuni metalice are podul.. in cat se sudeaza. etc
stati putin... vorbiti de podul peste SIret de pe DX Br-Gl?
Pai au primit AC abia acum o luna! Si nu stiu daca AC-ul acopera tot traseul (la care adaugam si suplimentare pentru relocari LEA).
Inca nu s-au apucat de taiat copacii de langa Siret (nici nu stiu daca au voie)!
Oare de la CFR au venit toate avizele?
Daca vom circula pe acolo la 1.09.2024, eu zic sa fim multumiti!
S-au cam încurcat postările. Eu și
@tom_sawyer vorbeam de Focșani - Brăila, nu de Brăila - Galați.
Iar legat de copacii de pe Brăila - Galați: Aceștia (sau o parte din ei) au fost tăiați deja, se poate vedea într-o fotografie realizată de
@Radu Aramă(https://i.imgur.com/n6MjNZgh.jpg) (https://i.imgur.com/n6MjNZg.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
ai dreptate. 2024 se refera la finalziarea proiectarii.
Bine eu tot sustin ca acest proeict este o prostie. Tb Rm Sarat - Braila (in loc de Buzau si Focsani) si Marasesti-Tecuci-Galati
https://www.mihaeladanpress.ro/presedintele-chiriac-constructorul-spune-ca-in-luna-iulie-vom-trece-podul-peste-dunare-intre-braila-si-tulcea/
Partea relevanta:
QuotePe Drumul Expres Brăila – Focșani sunt undeva la 98% în finalizarea studiului de fezabilitate, mai sunt vreo doi proprietari, dar o să intre cu Jandarmeria acolo, să facă studiile și dacă avem aprobat în ședință de Guvern studiul de fezabilitate și dacă cu toții ne dorim lucrul ăsta și o să milităm că ne trebuie partea de infrastructură mare rutieră și pentru județul Brăila, și pentru județul Galați, se va scoate la licitație pe fonduri europene sau fonduri guvernamentale proiectare plus execuție, exact cum s-a scos și podul peste Dunăre", a declarat șeful județului în ședința CJ de astăzi.
^"că ne trebuie partea de infrastructură mare rutieră și pentru județul Brăila, și pentru județul Galați" Podul de la Braila, DEx6, DEx Braila-Buzau nu sunt deja in judetul Braila? Bravo lor ca fata de alte judete se zbat sa aduca, dar cred ca sunt vreo 10 judete care nici macar nu au vazut perspectiva de a primi bani de executie proiecte de nivel A sau DEx inainte de 2030.
QuoteDX-Focșani - Brăila. Aici circul este maxim❗
Cică, zilele trecute, proaspătul uns interimar la CNIR, s-a dus el, frumos, la patronii celor doua firme din zona Brăila, peste a căror proprietăți va trece acest drum expres și, fără sa se consulte cu nimeni a promis despăgubiri substanțiale acestora.
Câteva zile mai târziu, in tentativa de a debloca situația, reprezentantii CNAIR, titularii acestui contract, Prefectul jud. Brăila, președintele CJ Brăila alaturi de o armata de politicieni din cele doua judete au invitat la discuții pe cei doi proprietari de teren. Proprietarii, ajunși la fata locului și constatând ca cel care le-a promis despăgubiri uriase nu este prezent, au devenit foarte furioși. În final, celor doi furioși li s-a adus la cunoștință cum sta treaba cu legea despăgubirilor și a exproprierilor, iar discuția a luat sfârșit. Prefectul de Brăila a promis ca se va folosi de prerogativele legale pentru a înlesni firmei contractante executarea studiilor geotehnice pe proprietățile celor doi fermieri. Asta este! Prostia, mandria, viclenia,... etc, se plătesc ❗
https://www.facebook.com/impreunapentrua8.ro/posts/pfbid0oEo6UPqbYVByzQ32Ku6fwq1Abpgrrf5scPWwYAdZKbs9bcL2u8jtG89PSQzxYDePl
^
versiunea lui Urtoi, min. 32:30
In plm, are cineva rabdare sa asculte tampenii timp de 85 de minute?!...
Cine are, poate face o sinteza cu 3 fraze geniale... :(
QuoteDificultăți în realizarea studiilor geotehnice necesare finalizării studiului de fezabilitate al viitorului Drum Expres Focșani – Brăila❗
🟠 În pofida dispozițiilor legale, anumiți cetățeni de pe raza localității Siliștea, județul Brăila, au încercat să împiedice accesul personalului și al utilajelor pentru realizarea studiilor geotehnice în teren, astfel încât a fost nevoie de intervenția poliției și a jandarmeriei pentru ca acestea să se poată realiza.
🟠 Facem apel la cetățeni să înțeleagă faptul că realizarea unei infrastructuri rutiere moderne este de interes național și conduce la dezvoltarea economică a zonei și a nivelului de trai pentru locuitori.
🟠 Aceste studii sunt obligatorii pentru realizarea obiectivului de investiții la un nivel de calitate superior și dețin toate aprobările legale, astfel încât împiedicarea realizării lor constituie atât o stagnare a implementării proiectului, cât și o încălcare a legii.
Sursa Facebook CNAIR (https://www.facebook.com/CNAIRSA/posts/pfbid0f9K6YUWC9dhjcsPcMEJQ4KQmE8ZJzPVQH8wv3R9RphpyUzLD3VGFJucv7ghgrmwml)
Protocolul dintre CJ Galați și CNAIR pentru construirea drumului de legătură dintre DEx și DN25 (Nănești-Lungoci) se va extinde pentru a include și CJ Vrancea:
https://www.cjgalati.ro/images/stories/hotarari2023/ph7070-300523.pdf
Licitațiiile pentru SF și apoi proiectare+execuție vor fi organizate de CJ Galați.
https://www.facebook.com/IrinelScriosteanu/posts/pfbid02HPR83iDkysR6wFyJY9UdhJ4wwciB4tYsjtaKRB2HT77eyBm5QoAJT24FRtra7Ypel?comment_id=1712968912506662&reply_comment_id=1438513323573972
QuoteDrumul Expres Focșani-Brăila nu intra anul acesta in procedura de licitație pentru construire ci in prima jumătate a anului viitor. Pana la sfârșitul acestui an vom finaliza și aproba documentația la nivel de indicatori tehnico-economici și intram in faza de Proiect Tehnic cu Detalii de Executie care are termen de livrare 6 luni la final licitația doar pentru execuție lucrări. Dacă lucrurile merg bine anul viitor in toamna pot începe lucrările. Toate termenele de mai sus sunt realiste(nici optimiste nici pesimiste). Mulțumesc!
despre asta nu face postare separata :lol:
"La puțin timp de la preluarea mandatului de Secretar de Stat, în data de 𝟮𝟰 𝗳𝗲𝗯𝗿𝘂𝗮𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟬, am efectuat 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗮 𝘃𝗶𝘇𝗶𝘁𝗮 𝗽𝗲 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁 𝘀𝗮𝗻𝘁𝗶𝗲𝗿 și am coborât 40 metri în pământ, unde se lucra la radierul primului bloc de ancoraj. De atunci, am coordonat și m-am implicat permanent în evoluția lucrărilor și 𝗺𝗮 𝗯𝘂𝗰𝘂𝗿 𝗰𝗮 𝗮𝗺 𝗳𝗮𝗰𝘂𝘁 𝗲𝗰𝗵𝗶𝗽𝗮 𝗰𝘂 𝗰𝗼𝗹𝗲𝗴𝗶𝗶 𝗱𝗶𝗻 𝗺𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗲𝗿 𝘀𝗶 𝗖𝗡𝗔𝗜𝗥, 𝗱𝗮𝗿 𝘀𝗶 𝗰𝘂 𝗮𝗻𝘁𝗿𝗲𝗽𝗿𝗲𝗻𝗼𝗿𝘂𝗹 𝘀𝗶 𝗰𝗲𝗶𝗹𝗮𝗹𝘁𝗶 𝗳𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿𝗶 𝗶𝗺𝗽𝗹𝗶𝗰𝗮𝘁𝗶, ajungând astfel la punctul în care acest 𝗼𝗯𝗶𝗲𝗰𝘁𝗶𝘃 𝗺𝗮𝗷𝗼𝗿 𝗮𝗹 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗶𝗲𝗶 va fi dat în trafic. "
a uitat sa spuna cat au intarziat lucrarile... si ca nu e gata totul
Am ramas in urma cu actualizarile CESTRIN.
QuoteFORAJELE GEOTEHNICE IN PROPORTIE DE 92.50%, IAR TESTELE DE LABORATOR AU FOST REALIZATE IN PROPORTIE DE 78.50%.
STUDIUL ARHEOLOGIC: A FOST FINALIZAT SI TRANSMIS DE CATRE PRESTATOR SPRE VERIFICARE LA CNAIR SA IN DATA DE 27.04.2023. CNAIR SA A COMUNICAT IN DATA DE 15.05.2023 FAPTUL CA DOCUMENTATIA POATE FI DEPUSA PENTRU AVIZARE LA DIRECTIILE JUDETENE PENTRU CULTURA VRANCEA SI BRAILA
ACORDUL DE MEDIU: MEMORIUL DE PREZENTARE CONFORM LEGII NR. 292/2018, NECESAR PENTRU OBŢINEREA ACORDULUI DE MEDIU AFERENT DRUMULUI EXPRES FOCSANI BRAILA, A FOST TRANSMIS DE CATRE PRESTATOR IN FORMAT DRAFT IN DATA DE 19.05.2023, IN VEDEREA EMITERII UNUI PUNCT DE VEDERE DE SPECIALITATE. C.N.A.I.R – S.A. A EMIS OBSERVATII IN DATA DE 29.05.2023, FIIND IN CURS DE REVIZUIRE LA PRESTATOR.
IN PREZENT – NU MAI SUNT DIFICULTATI IN CEEA CE PRIVESTE ACCESUL PE TERENURILE TRAVERSATE DE CATRE VIITORUL DRUM EXPRES IN ZONA UAT SILISTEA.
Actualizare CESTRIN 27.07.2023:
QuoteAU FOST REALIZATE FORAJELE GEOTEHNICE IN PROPORTIE DE 97.10%, IAR TESTELE DE LABORATOR IN PROPORTIE DE 74.90% RAPORTAT LA NUMARUL DE FORAJE PROPUSE, RESPECTIV EXECUTATE.
MEMORIUL DE PREZENTARE, REVIZIA 1 CONFORM LEGII NR. 292/2018, NECESAR PENTRU OBŢINEREA ACORDULUI DE MEDIU AFERENT DRUMULUI EXPRES FOCSANI BRAILA, A FOST RETRANSMIS DE CATRE PRESTATOR IN FORMAT DRAFT IN DATA DE 20.06.2023, IN VEDEREA EMITERII UNUI PUNCT DE VEDERE DE SPECIALITATE.
AU FOST INAINTATE OBSERVATII IN DATA DE 27.06.2023.
Memoriu de prezentare (http://www.anpm.ro/documente-procedura-eim-si-ea/-/asset_publisher/Wzb2ztRkJWtj/content/memoriu-de-prezentare-pentru-proiectul-drum-expres-focsani-braila-titular-c-n-a-i-r-s-a-anexa-osc-uri) DEx Focșani - Braila
Cateva fragmente din memoriu:
(https://i.imgur.com/CeDYQ3J.png)
(https://i.imgur.com/XrQELzh.png)
(https://i.imgur.com/qFyrbzR.jpg)
(https://i.imgur.com/ze6k9Fh.png)
(https://i.imgur.com/rgjUF7c.png)
(https://i.imgur.com/aJJ0xJH.png)
(https://i.imgur.com/FjcjIkc.png)
(https://i.imgur.com/yuphTau.png)
(https://i.imgur.com/oUJnKE0.png)
(https://i.imgur.com/eKFh5sK.png)
(https://i.imgur.com/MVMm6rb.png)
(https://i.imgur.com/ribxz0u.png)
(https://i.imgur.com/i9A9IQG.png)
(https://i.imgur.com/LejJT6K.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
^ Am scris si cu alta ocazie dar reiau si adaptez.
Creierul meu nu pricepe de ce se prefera un astfel de nod DX cu A7, pastrandu-se in acelasi timp si un nod anterior (Slobozia Ciorasti) care varsa traficul prin comuna, fara o legatura ocolitoare fireasca care sa se lege la DN2.
Ce propun este anularea nodului de descarcare anterior (A7) si transformarea nodului DX Focsani-Braila cu A7 in trifoi care sa se continue la vest cu o prelungire pana in DJ205R, intr-un giratoriu, dupa intrarea in comuna (satenii se vor bucura). Apoi DJ 205R poate continua nestingherit.
Astfel, se economisiste un nod, se evita revarsarea traficului prin comuna, se realizeza conectarea directa si mult mai coerenta a DX Focsani-Braila la DN 2.
(https://i.imgur.com/4ABzOow.jpg)
Redau propunerea pe poza de mai sus, dar rezolutia e deficitara, insa intelegeti voi...
QuoteAgenţia Naţională pentru Protecţia Mediului anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul "Drum expres Focșani-Brăila", titular Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA.
Sursa (http://www.anpm.ro/anunturi-publice/-/asset_publisher/YrqwIE4uLr7N/content/anunt-public-privind-luarea-deciziei-etapei-de-incadrare-pentru-modificarile-aduse-proiectului-drum-expres-craiova-pitesti-titular-cnair--1)
Actualizare CESTRIN 16.08.2023:
QuotePROCENTUAL, AU FOST REALIZATE FORAJELE GEOTEHNICE IN PROPORTIE DE 99.60%, IAR TESTELE DE LABORATOR IN PROPORTIE DE 83.00% RAPORTAT LA NUMARUL DE FORAJE PROPUSE, RESPECTIV EXECUTATE.
A FOST DEPUS MEMORIUL DE MEDIU LA AGENTIA NATIONALA PENTRU PROTECTIA MEDIULUI
https://www.agerpres.ro/politica/2023/09/12/video-grindeanu-in-lunile-urmatoare-vom-scoate-la-licitatie-drumul-expres-focsani-braila--1167948
Quote"În lunile următoare vom finaliza şi studiul de fezabilitate de la Focşani - Brăila, drumul expres, ceea ce înseamnă că în următoarele luni vom scoate la licitaţie drumul expres Focşani - Brăila, care se va duce cu descărcarea pe podul de la Brăila şi vom merge pe varianta spre Tulcea şi spre litoral. Eu spun că este important", a declarat Sorin Grindeanu.
Nu e printre proiectele finanțabile din fonduri europene pe actualul exercițiu financiar.
daca nu sunt fonduri europene atunci imprumut eurobonduri pe 30 de ani. oricum o sa ne imprumutam cat de curand, macar sa nu platim pensii cu banii imprumutati. trebuie sa tinem seama ca pretul la un proiect de aceasta anvergura oricum se dubleaza la cativa ani, deci cu cat asteptam mai mult, cu atat pierdem mai mult...
imprumuturi? si Comisia ce zice de deficit?
Tocmai ce s-au imprumutat ieri 🙃
Stiu, imprumuturi se fac oricum mai mereu, dar in special pentru a le plati pe cele din spate.
Si ca anul asta inca se mai accepta deficit extra.
De la anul se va taia macaroana. Deja dobanzile au inceput sa fie iar cam mari. Se duce vremea banilor ieftini
QuoteCompania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, titular al proiectului ,,Drum expres Focșani – Brăila", propus a se realiza în județele Brăila și Vrancea, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului prin care proiectul se supune evaluării impactului asupra mediului, se supune evaluării adecvate și nu se supune evaluării impactului asupra corpurilor de apă, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.
Sursa (http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/anunturi/anunturi-de-mediu/anun%C8%9B-public-privind-luarea-deciziei-etapei-de-%C3%AEncadrare-0)
Actualizare CESTRIN 19.10.2023:
QuoteA FOST PREDATA VARIANTA DRAFT IN DATA DE 08.09.2023
A FOST PREDATA VARIANTA DRAFT A STUDIULUI DE FEZABILITATE DE CATRE PRESTATOR IN DATA DE 08.09.2023. BENEFICIARUL A EMIS OBSERVANTII ASUPRA DOCUMENTATIEI IN DATA DE 28.09.2023.
Grindeanu tot insistă că scoate anul acesta la licitație proiectare+execuție DEx Focșani-Brăila, deși contractul cu Acciona e SF+proiectare, cu termen 2024.
După cum se știe, proiectul nu e pe lista celor finanțabile din fonduri europene în exercițiul 2021-2027 (https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=3356.msg425317#msg425317).
min. 2:20
S-au publicat RIM (http://www.anpm.ro/documente-procedura-eim-si-ea/-/asset_publisher/Wzb2ztRkJWtj/content/raportul-privind-impactul-asupra-mediului-pentru-proiectul-drum-expres-focsani-braila-titular-compania-nationala-de-administrare-a-infrastructurii-rut?_101_INSTANCE_Wzb2ztRkJWtj_redirect=http%3A%2F%2Fwww.anpm.ro%2Fdocumente-procedura-eim-si-ea%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_Wzb2ztRkJWtj%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_count%3D1) și SEA (http://www.anpm.ro/documente-procedura-eim-si-ea/-/asset_publisher/Wzb2ztRkJWtj/content/studiul-de-evaluare-adecvata-pentru-proiectul-drum-expres-focsani-braila-osc-uri-titular-compania-nationala-de-administrare-a-infrastructurii-rutiere-)
(https://i.imgur.com/DXbYPEh.png)
(https://i.imgur.com/NyoyKqs.jpg)
(https://i.imgur.com/1L75P45.jpg)
(https://i.imgur.com/1BvsRS9.png)
(https://i.imgur.com/1VHExnp.png)
(https://i.imgur.com/4sCIyX1.png)
(https://i.imgur.com/FBsRE8V.png)
(https://i.imgur.com/k94nmdX.jpg)
(https://i.imgur.com/Q51rCzL.png)
(https://i.imgur.com/ukd5J6r.png)
(https://i.imgur.com/7F2NbdA.png)
(https://i.imgur.com/nZvgyWV.jpg)
(https://i.imgur.com/mnBy6Cw.png)
(https://i.imgur.com/3sQLLcw.jpg)
(https://i.imgur.com/Pnw2yMS.png)
(https://i.imgur.com/A1rH5pA.jpg)
(https://i.imgur.com/n62FZ0z.png)
(https://i.imgur.com/eiXOQWO.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
(https://i.imgur.com/JICGQXR.png)
(https://i.imgur.com/Yen8dhU.png)
(https://i.imgur.com/Uz6plKS.png)
(https://i.imgur.com/UZT6lsJ.png)
(https://i.imgur.com/ZfmqxTx.png)
(https://i.imgur.com/EWToLls.png)
(https://i.imgur.com/90B2jwl.png)
(https://i.imgur.com/XZezGnq.png)
(https://i.imgur.com/yQUrjYy.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Multumim pentru ultimul print-screen legat de trafic. Sunt curios cum oare vor justifica economic acest DeX, daca si in documentatie scrie contrariul.
Având în vedere că CJ Galați pregătește dublarea la 4 benzi a DN25 Galați-Hanu Conachi, probabil că finanțarea europeana o vor obține doar pentru Lotul 1 (nod Focșani-nod Măicănești).
Nod Maicănești la care, conform desenului, își bat joc de DJ-ul intersectat (DJ 204B) într-un hal fără de hal. "S"-urile erau preferabile traseului propus aici.
Revin cu intrebarea "de ce nu se face nod cu A7 astfel incat DX sa continue si sa se intersecteze (prin DJ 205R) cu DN2 ?? :headbash: :headbash:
Sunt multe intrebari. De ce nu se intersecteaza cu A7 in "cocoasa" de la Focsani? inteleg ca au vrut sa evite o zona Natura 2000, dar traficul principal Moldova-Braila-Constanta va ocoli 10 km degeaba in serpentine prin campie.
La fel, daca punctul final era undeva in drumul Galati-Braila, devenea o alternativa si pentru galatenii care vroiau sa mearga in Moldova spre A7. E o componenta de trafic destul de mare, care acum trece prin toate satele de pe DN25.
Asa cum e proiectat DX-ul, ocolul pe relatia Galati-Moldova este cu peste 30km pe DX fata de DN25, semnificativ mai mult ca distanta si consum, si comparabil ca timp; ma astept ca majoritatea soferilor sa nu il foloseasca. Vezi Bucuresti-Ploiesti pe A3 vs DN1, cand aproape nimeni nu alegea A3 pana nu s-a finalizat intrarea in Bucuresti.
:headbash: :headbash:
Nu inteleg de ce nu s-a pastrat idea de Y propusa cu o partea comuna pentru Focsani si Buzau pana in zona Ramnicelu si de acolo desprindere spre Focsani si Buzau.
Pentru Focsani putea sa ramana conexiunea propusa acuma cu A7, iar pentru Buzau o conexiune cu A7 in zona Cochirleanca.
38 km comuni aproximat cu plecare din DN2B
(https://i.imgur.com/ur0xdhx.png)
40 km spre Buzau aproximat (de la desprindere pana in A7)
(https://i.imgur.com/upnoCan.png)
42 km spre Focsani aproximat (de la desprindere pana in A7)
(https://i.imgur.com/IQdGah5.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Total 38 + 42 + 40 = 120
Asa avem Focsani - Braila 73.5 km + Buzau - Braila 111,6 km = 185 km aproximativ
Diferenta: 65 km care puteau merge in alta parte unde arde (DEx11, DEx4 spre Dej, SM-BM, sudul Dobrogei, etc)
Nodul trompetă cu A7 este nu numai prost amplasat dar si proiectat.
Trebuia unul de tip Y cu benzi de mare viteză pe direcția principală Focșani (Moldova) - Brăila, așa cum l-au proiectat pe cel din capătul brăilean.
Acolo este aleasă soluția corectă.
(Deși ar fi presupus probabil lucrări suplimentare pe A7)
@raulbogdan23 , din câte am urmărit CJ Brăila a dorit conectarea zonei Făurei - Ianca, care este principala zonă demografică din județ după Brăila, la DEx-ul de Buzău.
^Da, de aia nu o sa fie nod rutier la Ianca, ca s-a dorit conectarea lor.
Quote from: raulbogdan23 on January 12, 2024, 06:17:58 PMNu inteleg de ce nu s-a pastrat idea de Y propusa cu o partea comuna pentru Focsani si Buzau pana in zona Ramnicelu si de acolo desprindere spre Focsani si Buzau.
Din cauza vanității politicienilor locali:
Quote from: tom_sawyer on October 30, 2021, 08:37:38 PMO să pun o declarație politică a președintelui CJ Brăila
https://www.youtube.com/watch?v=Kx-LC-J5hJs
La Ianca este ciudata lipsa nodului într-adevăr, dar este posibil să fie adaugat ulterior.
Ce este sigur este că au vrut să evite pe cât posibil ariile protejate după cum a sesizat și colegul
@danpandrea Quote from: danpandrea on December 18, 2023, 01:19:01 PM@dr4qul4, uite de ce n-a trecut pe la sud de Spătaru:
(https://i.imgur.com/JTV2GeN.png)
(https://ananp.gov.ro/wp-content/uploads/Limite-arii-protejate-1.png)
Actualizare CESTRIN:
QuoteIN DATA DE 10.11.2023 A FOST TRANSMIS CATRE CNAIR SA. STUDIUL DE FEZABILITATE REVIZIA 1.
IN DATA DE 13.11.2023 UIP 2 IMPLEMENTARE SF/PT A INTRAT IN POSESIA DOCUMENTATIEI.
IN DATA DE 29.11.2023 AU FOST EMISE OBSERVATIILE ASUPRA DOCUMENTATIEI.
IN DATA DE 20.12.2023, PRESTATORUL A ÎNAINTAT STUDIUL GEOTEHNIC REVIZIA 2.
IN DATA DE 22.12.2023, PRESTATORUL A ÎNAINTAT REVIZIA 2 A STUDIULUI DE FEZABILITATE.
Dezbaterea publică a raportului privind impactul asupra mediului și a studiului de evaluare adecvată va avea loc la:
Municipiul Brăila, jud. Brăila, locaţia/adresa – Sediul primăriei, Str. Piața Independenței nr. 1, tel. 0239 694 947, în data de 06.03.2024, începând cu orele 1400;
Municipiul Focșani, jud. Vrancea, locaţia/adresa – Sediul primăriei, Bd. Dimitrie Cantemir, nr. 1 bis, tel: 0237 236 000, în data 07.03.2024, începând cu orele 1000.
Publicul interesat poate transmite în scris comentarii/opinii/observaţii privind documentele menţionate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului - Agenția Națională pentru Protecția Mediului din Splaiul Independentei, nr. 294, Sector 6, Bucureşti sau la adresele de e-mail office@anpm.ro, autorizari@anpm.ro până la data de 05.03.2024.
cnadnr.ro/ro/comunicare/anunturi/anunturi-de-mediu/anunt-public-43
QuoteDezbaterea publică a raportului privind impactul asupra mediului și a studiului de evaluare adecvată va avea loc astfel:
Municipiul Brăila, jud. Brăila, locaţia/adresa – Sediul primăriei, Str. Piața Independenței nr. 1, tel. 0239 694 947, în data de 06.03.2024, începând cu orele 1400;
Municipiul Focșani, jud. Vrancea, locaţia/adresa – Sediul primăriei, Bd. Dimitrie Cantemir, nr. 1 bis, tel: 0237 236 000, în data 07.03.2024, începând cu orele 1000.
Sursa ANPM (http://www.anpm.ro/anunturi-publice/-/asset_publisher/YrqwIE4uLr7N/content/anunt-public-privind-organizarea-dezbaterilor-publice-pentru-proiectul-drum-expres-focsani-braila-)
Scriosteanu despre DEx Focsani Braila :
(https://i.imgur.com/hzhuPPS.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
https://www.facebook.com/IrinelScriosteanu
O să le lanseze pe toate cu clauză suspensivă legată de sursa de finanțare (pe care nu o au). Iar după alegeri o să anuleze licitațiile. Focșani - Brăila nu e pe fonduri europene și acel miliard de euro pe bugetul de stat nu există nici azi nici în viitorul apropiat.
Cu o planificare atenta se pot scoate in licitații (in general ma refer) cate 1 lot in fiecare punctual pe mai multe A/DX . Decat sa lansezi integral Buzău- Focsani mai bine lansezi anul acesta un lot (la Brăila sau Focsani, după o analiza) , capetele din DX11 (loturi mai mici) , lotul de la Miercurea Nirajului spre Sovata , Craiova - Filiasi.
Exemple pur ipotetice. Dar dacă ai resurse putine , mai bine lansezi doar loturi win win peste tot. Anul urmator, la fel cate un lot pe fiecare . Este frustrant sa lansezi DX11 in totalitate 2 miliarde euro , si sa lasi blocajul din jurul Craiovei, etc
Scriu aici pentru că o să aibă o influență asupra finanțării proiectului, în opinia mea - UE nu va finanța două drumuri paralele la 4 benzi:
președintele CJ Galați spune că a lansat de vreo 2 luni licitația pentru lărgirea la 4 benzi a DN25 Galați-Hanu Conachi, cu finanțare asigurată prin PT, dar ANAP tot cere clarificări (deci procedura nu apare pe SEAP).
min. 30:40 (contextul discuției e despre VO Galați)
https://www.facebook.com/watch/?v=3288741354763618
Quote from: tom_sawyer on February 08, 2024, 11:22:19 PMUE nu va finanța două drumuri paralele la 4 benzi
Nu știu dacă este chiar aceeași situație, dar, între Craiova și Filiași, DN6 este în prezent la 4 benzi, iar acum s-a avizat la CNAIR și autostrada Craiova-Filiași, parte din DEx Craiova-Târgu-Jiu. Deci, la prima vedere s-ar părea că se poate. Acum, depinde și de nivelul de trafic sau alți factori, dar în principiu și în Oltenia va fi un sector cu "4 benzi pe sens" în total.
@tom_sawyer Foarte bine, dacă nu va fi finanțat va dispărea ca proiect cu timpul, cum s-a întâmplat cu A3 Brașov-Sighișoara via Rupea. Și vor rămâne mai mulți bani pentru alte proiecte mai importante.
Actualizare CESTRIN:
QuoteIN DATA DE 12.01.2024, BENEFICIARUL A RESPINS DOCUMENTATIA STUDIU DE FEZABILITATE REVIZIA 2.
IN DATA DE 10.01.2024, A FOST PRIMIT AUDITUL DE SIGURANTA RUTIERA - STADIUL 1, FIIND INAINTAT CATRE PRESTATOR IN DATA DE 11.01 PENTRU IMPLEMENTAREA RECOMANDARILOR IN CADRUL DOCUMENTATIEI STUDIULUI DE FEZABILITATE.
IN DATA DE 22.01.2024 A FOST INAINTATA ADRESA CU PRIVIRE LA SOLICITAREA ANPM PENTRU STABILIREA DEZBATERILOR PUBLICE SI INFORMAREA PUBLICULUI.
AU FOST PUBLICATE ANUNTURILE IN DATA DE 25.01.2024 PENTRU DEZBATERILE PUBLICE (ANALIZA RIM, EA).
QuoteConstrucția Drumului expres Focșani - Brăila a trecut de etapa avizului de mediu. Joi, la Primăria Focșani, a avut loc dezbaterea publică a raportului privind impactul asupra mediului pe care îl vor avea atât lucrările de construcție cât și drumul expres. La dezbateri a fost prezent primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, participând reprezentanții Agenției de Protecția Mediului Vrancea, SGA, CNAIR și cei ai firmei care a realizat studiile de specialitate. ,,Mă bucur că am fost gazdă, astăzi, dezbaterii publice a raportului privind impactul asupra mediului a construcției Drumului expres Focșani - Brăila. Construirea acestui drum expres este foarte importantă pentru dezvoltarea economică a municipiului Focșani, a județului Vrancea, deoarece vom avea asigurată o legătură directă cu podul nou construit la Brăila", a spus primarul Cristi Misăilă.
Principalele întrebări al reprezentanților APM Vrancea au vizat modul în care va fi realizată groapa de împrumut de la Măicănești, care va avea o suprafață de peste 60 hectare. Este o preocupare a celor de la Mediu deoarece până acum nu a fost o groapă de asemenea dimensiuni la nivelul județului Vrancea. Preocuparea majoră a vizat modul în care va fi gestionată zona respectivă după finalizarea lucrărilor. Conform studiilor, terenul unde va fi groapa ar trebui readus la o stare similară cu cea inițială
O altă problemă ridicată au fost zonele cu popândăi unde s-a făcut recomandarea ca plasele de protecție să fie cu ochiuri mai mici în partea de jos, pentru a preveni situațiile în care animalele să ajungă pe carosabil.
În prezentarea făcută joi se arată că drumul expres va începe din estul Focșaniului, pe un teren care aparține comunei Slobozia Ciorăști, unde va fi amenajat un nod rutier de mare viteză prin care va fi asigurată conexiunea cu Autostrada A7 Buzău – Focșani. Traseul drumului va urma comunele Milcov, Gologanu, Vulturu, Măicănești. Pe teritoriul județului Vrancea vor fi două noduri rutiere, la Milcov și Măicănești. Traseul drumului va avea o lungime de 73+524 km.
Calculele arată că noul drum expres va scurta timpul mediu de deplasare pe relația Focșani – Brăila, de la 1h 17 min în scenariul fără proiect, la 59 min, în scenariul cu proiect. Astfel, pentru fiecare călătorie se vor economisi 18 minute. Viteza medie de circulație va crește de la 70 km/h la 95 km/h în urma implementării proiectului. De altfel, viteza de proiectare a drumului va fi de 120 km/h.
Întregul traseu a fost împӑrţit în 3 loturi, organizate astfel: Lot 1 (Km 0+000 – Km 28+200) care începe de la Nodul Rutier Focșani la autostrada A7 (zona km 0+000) și se termină la nodul rutier Măicănești (DN23) (zona km 26+060); Lot 2 (Km 28+200 – Km 65+800) pornește de la o încărcare/descărcare temporară din/în DJ204B, DN23B prin intermediul unei intersecții giratorii (zona km 27+440) și se termină la o încărcare/descărcare temporară din/în DJ255A prin intermediul unei intersecții giratorii (zona km 65+440); Lot 3 (Km 65+800 – Km 73+524) începe de la Nodul Rutier Siliștea la DJ221C (zona km 68+260) și se termină în nodul rutier Brăila la DX Buzău-Brăila (zona km 73+524).
După etapa evaluării impactului asupra mediului urmează aprobarea indicatorilor tehnico economici și organizarea licitației pentru proiectare și execuția lucrărilor. Termenul estimat pentru realizarea investiție este de 36 luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor.
https://www.monitoruldevrancea.ro/2024/03/08/drumul-expres-focsani-braila-preocupari-privind-o-uriasa-groapa-de-imprumut-la-maicanesti-si-zonele-cu-popandai/
@Whyse1 ,
nu a fost nici o insulta. Doar o recomandare de "bune maniere" pe forum.
Rog moderatorul sa stearga mesajul asta, dupa ce il citeste "adrisantul"....
CESTRIN:
Data finalizării
TERMEN INITIAL - IULIE 2022
06.10.2024 (CONFORM AA NR. 9)
Se pare ca au prelungit cu 6 luni termenul de predare a proiectului, deci a fost păcăleală cu scoaterea la licitaţie în acest an.
nu ma mira, sunt alte prioritati evidente pt actuala guvernare/conducere.
QuoteAnunţ public privind decizia de emitere a acordului de mediu
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A anunţă publicul interesat asupra deciziei de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: "Drum expres Focșani-Brăila", propus a fi amplasat în județele Brăila și Vrancea . Proiectul acordului de mediu şi informaţiile relevante pentru luarea deciziei pot fi consultate la sediul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din Splaiul Independenței, nr.294, Sector 6, Bucureşti, în zilele de luni - joi, între orele 8.00–16.30 și vineri, între orele 8.00–14.00, precum şi la următoarea adresă de internet www.anpm.ro/ Reglementari/ Acordul de mediu/Drafturi acte reglementare.
Observaţiile/contestațiile publicului se primesc la sediul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din Splaiul Independenței, nr.294, Sector 6, Bucureşti, în termen de 10 zile de la data publicării anunţului pe pagina de internet a autorităţii competente pentru protecţia mediului.
Sursa (http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/anunturi/anunturi-de-mediu/drum-expres-foc%C8%99ani-br%C4%83ila-0)
Quote𝗗𝗿𝘂𝗺𝘂𝗹 𝗘𝘅𝗽𝗿𝗲𝘀 𝗙𝗼𝗰𝘀𝗮𝗻𝗶 - 𝗕𝗿𝗮𝗶𝗹𝗮
Am primit multe întrebări despre Drumul Expres Focșani - Brăila. Vă prezint aici stadiul la zi al acestui drum de mare viteză, după cum urmează:
➡️ vinerea trecută a fost emisă decizia de mediu și urmează să se emită și Acordul de Mediu în perioada următoare (2 săptămâni);
➡️ au fost identificați toți proprietarii și a fost finalizată documentația de expropriere, fiind avizată deja de OCPI;
➡️ astăzi urmează să fie analizată în Consiliul Tehnico-Economic al CNAIR, iar în funcție de acest CTE, va intra în procedurile administrative de aprobare, urmând a fi înaintată documentația către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii #MTI pentru avizare în CTE - MTI;
➡️ în baza acestui aviz al CTE - MTI, urmează înaintarea documentației către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru a fi avizată în Consiliul Interministerial;
➡️ după obținerea tuturor avizelor în consiliile de mai sus, urmează elaborarea proiectului de Hotărâre de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici, care va fi supus avizării pe circuitul intern al MTI;
➡️ avizarea proiectului de Hotărâre de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici în circuitul extern al ministerelor avizatoare (Finanțe, Justiție, etc);
➡️ aprobarea proiectului de Hotărâre de Guvern în ședința Guvernului României;
➡️ elaborarea caietului de sarcini pentru proiectare și execuție lucrări;
➡️ lansarea licitației pentru proiectare și execuție lucrări in aproximativ 2 luni.
Drumului Expres Focșani - Brăila va avea o lungime de 73,5 km și este împărțit în trei loturi:
✅️ 𝗟𝗼𝘁𝘂𝗹 𝟭 (28,2 km), care începe de la nodul rutier Focșani cu Autostrada A7 și se termină la nodul rutier Măicănești;
✅️ 𝗟𝗼𝘁𝘂𝗹 𝟮 (37,6 km), de la descărcarea provizorie din DJ204B, DN23B până la descărcarea provizorie din DJ255A;
✅️ 𝗟𝗼𝘁𝘂𝗹 𝟯 (7,7 km), de la nodul rutier Siliștea până la nodul rutier cu Podul peste Dunăre de la Brăila/Galați - Tulcea.
Va cuprinde:
✅️ 2 benzi pe sens
✅️ 57 structuri (24 poduri, 31 pasaje, 2 structuri casetate)
✅️ parcare de scurtă durată
✅️ spațiu de servicii tip S1
✅️ 6 noduri rutiere:
1) Nod rutier Focșani x A7
2) Nod rutier Milcovul (DN23A)
3) Nod rutier Măicănești (DN23)
4) Nod rutier Corbu (DN23)
5) Nod rutier Siliștea (DJ221C)
6) Nod rutier Brăila
📍 Traseul Drumului Expres se desfășoară pe raza teritoriilor județelor Vrancea și Brăila.
ℹ️ Sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile.
I.I. Scrioșteanu FB (https://www.facebook.com/IrinelScriosteanu/posts/pfbid0pqQMvjNW1KddYGaA1xGph8c4b3WHZU3Cw9fatahpZGTtS8y4Ph9W6HvYkci6XqaDl)
Parca DX-ul asta nu avea finantare. De unde? Pentru BrBz mai exista finantare? Sau SF? Sau plan?
QuoteAm avizat astăzi în Consiliul Tehnico Economic (CTE) al #CNAIR indicatorii necesari construcției acestui nou drum de mare viteză.
...
Proiectul cu o valoare estimata de 5,5 miliarde de lei (fără TVA) prevede și plantarea a 155 de hectare de #perdeleforestiere cu rol antiînzăpezire.
C.Pistol (https://www.facebook.com/CristianOvCPistol/posts/pfbid02KKRd3itPHt4giiFNn7JfJXR3RQxqSAGpk56USXxjRMurs3C34kCrucmSfEiUrYz5l)
D-l Scrioşteanu spune că se pregăteşte lansarea pentru proiectare.
Păi nu se face proiectarea odată cu studiul de fezabilitate?
Studiul de fezabilitate nu este proiect tehnic de executie. Deci nu.
MrMrConnaisseur,
Ai dreptate, dar eu zic altceva: S-a lşicitat studiul ŞI proiectarea.
Redau de la o postare anterioară:
"A venit deja Iepurasul. :lol:
Astazi a fost lansata licitatia pentru "Elaborare Studiu de fezabilitate si Proiect Tehnic de Executie pentru obiectivul Drum Expres Focsani - Braila".
Valoare estimata: 20.560.813,74 RON fara TVA
Durata contractului: 24 luni
Termen depunere oferte: 06.05.2019"
https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=1871.0
În anul ăsta electoral se vor da de toate pentru toți, deci renunță la proiectare pentru a scoate la licitație proiectare+execuție (nu știu cum rezolvă dpdv legal situația asta).
#haicăsepoate (anul viitor mai vedem)
Se zicea pe forum că au fost licitate contracte de elaborare SF+PTE pt că, atunci când era doar elaborare SF, proiectantul își permitea să livreze un SF varză (el nu mai avea responsabilitate, iar Beneficiarul se baza pe Constructor să corecteze la execuție).
Să înțeleg, dat fiind scoaterea PT din contract combinată cu graba electorală, că se vor recepționa SF-uri proaste, care vor duce la licitații prelungite, cu multe contestații lungite prin justiție, urmate de șantiere cu termene de proiectare și execuție lungite și ele la nesfârșit :(
QuoteAstăzi a fost avizat în Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Studiul de Fezabilitate al 𝗗𝗿𝘂𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗘𝘅𝗽𝗿𝗲𝘀 𝗙𝗼𝗰𝘀𝗮𝗻𝗶 - 𝗕𝗿𝗮𝗶𝗹𝗮, după ce zilele trecute a fost avizat în CTE-ul CNAIR.
În baza emiterii acestui aviz CTE de astăzi, următorul pas constă în înaintarea documentației către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru a fi avizată în Consiliul Interministerial, iar ulterior va fi promovată Hotărârea de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici.
I. Scrioșteanu (https://www.facebook.com/IrinelScriosteanu/posts/pfbid033jH4FjHzSmzvtBqp3fWjPP9GYXiAxU9KNirSftojN5u7wdYL7er5r1xAN8F36Hinl)
Există o planşă cu legătura de la Brăila?
"𝗟𝗼𝘁𝘂𝗹 𝟯 (7,7 km), de la nodul rutier Siliștea până la nodul rutier cu Podul peste Dunăre de la Brăila/Galați - Tulcea."
Ce se mai ştie despre nodul rutier din nordul Brăilei (legătura dintre Tulcea, Galaţi, Focşani şi Buzău), despre care se vorbea că va fi un proiect separat?
^ Vor fi noduri separate cu zona Brăilei, unul prins în acest SF și celălalt în SF-ul DEx Buzău - Brăila.
Quote from: tom_sawyer on January 12, 2024, 12:42:17 PM(https://i.imgur.com/n62FZ0z.png)
(https://i.imgur.com/eiXOQWO.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Nodul din acest SF a fost reproiectat OK față de SF inițial cu giratoriu în DN 2B -centura Brăilei , urmând în schimb să se descarce printr-un nod rapid pentru direcția Focșani - Brăila în DEx Buzău - Brăila care va servi și ca o a doua centură a Brăilei în acea zonă.
Adică cam așa:
(https://i.imgur.com/ZfstXH7.jpeg)
Rămâne de văzut mai clar când o să apară documentația de mediu pentru DEx Buzău - Brăila, cum va arăta conexiunea de la acest nod cu Brăila și spre pod / Galați.
Pare că vor să elimine pe cât posibil giratoriile pentru traficul de tranzit care va ocoli Brăila (cum este și corect). Să sperăm că le iese. Cu execuția vom vedea când vor demara propriu-zis dar măcar să fie proiectate OK.
Eu nu reușesc să mă prind de ce ne ies nouă toate super complicate. O intersecție similară la alții https://www.google.de/maps/@49.5559427,8.5566283,14z
Cred că doar pare mai simplu nodul acela. De fapt, are mai multe denivelări decât ăsta. Ăsta are și avantajul că permite viteze mai mari pe o direcție preferată, ceea ce e util aici: nu e de așteptat să fie prea mulți care vin dinspre Buzău până lângă Brăila ca să o ia apoi spre Focșani.
Eu vorbeam de condus prin el.
LE Sau de cum arată când te uiți la el.
A propos, c-am ratat partea cu viteza mai mare, pe direcția nord-sud nodul pus de mine e fără limite. :D
@Liviu M^Pentru ca la noi e nevoie de benzi pentru cozile care sigur se vor forma. In alte tari nu au probleme cu cozile de iesire, dar la noi mai degraba bagam noduri faraonice decat sa limitam vitezele de iesire si/sau sa mai punem o banda in plus pentru un km inainte de nod. Vezi cariocile de pe A0 care au devenit realitate.
S-a emis Acordul de Mediu nr. 3 / 27.05.2024 (https://www.anpm.ro/documents/12220/2537467/Acord+de+mediu+nr.3+din+27.05.2024+si+Anexe.rar/2bc0f79d-2956-4ed4-acb5-37cdf5f67a4f).
O oglindă a necesității stringente (în viziunea unora) a acestui drum expres, Focșani-Brăila (atenție la anul 15 de operare):
Quote from: tom_sawyer on January 12, 2024, 12:44:21 PM(https://i.imgur.com/yQUrjYy.png)
vs.
Quote from: tom_sawyer on May 28, 2024, 11:43:17 PM(https://i.imgur.com/wafMeXb.png)
(https://i.imgur.com/Ip9M5ex.png)
QuoteHotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico - economici aferenți obiectivului de investiții ,,Drum Expres Focșani-Brăila", județele Vrancea și Brăila
Scurtă descriere
Proiectul are ca scop realizarea unui sector de drum expres între localitățile Focșani și Brăila, acesta făcând parte din strategia de implementare la nivel național pentru Drumul Expres cu denumirea generică ,,Drumul Expres Milcovia", indicativ DX6 cuprins în Master Planul General de Transport al României (M.P.G.T.) și care realizează legătura între localitățile Focșani - Galați – Giurgiulești, acesta asigurând baza necesară cererii de transport în creștere și un grad ridicat de siguranță a traficului rutier.
Necesitatea, oportunitatea și viabilitatea realizării sectorului de drum cuprins între Focșani și Brăila a fost identificată și cuantificată la nivel general prin Master Planul General de Transport al României.
Principalii indicatori tehnico-economici ai obiectivului de investiții au fost aprobați cu Avizul Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe nr.36 din 29.05.2024 și sunt următorii: lungimea traseului: 73,524 km, lăţimea platformei: 21,50 m.
Valoarea totală a investiţiei (inclusiv T.V.A.) 6.750.350 mii lei, din care C+M (inclusiv T.V.A.) 5.822.628 mii lei.
Durata de execuție a obiectivului de investiții: 36 luni.
Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile - Programul Transport (P.T.) 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.
MT (https://www.mt.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/5316-hg30052024dacrtm)
1,17 miliarde euro.
Adică în jur de 18 mil. de euro pe km, măcar nu are preț de autostradă montană :D
Interesant este că au pus sursa de finanțare ca fiind PT, Focșani-Brăila nefiind un proiect eligibil pentru finanțare.
INFORMAŢIE DE PRESĂ privind proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 6 iunie 2024
3. PROIECTUL DE HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiţii ,,Drum Expres Focșani-Brăila", județele Vrancea şi Brăila
gov.ro (https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-proiectele-de-acte-normative-incluse-pe-agenda-edintei-guvernului-romaniei-din-6-iunie-2024)
Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere a aprobat lansarea licitației pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Focșani-Brăila (indicativ DEx 6). Acesta este primul proiect de infrastructură mare pe care CNIR îl va lansa în licitație, valoarea estimată a investiției fiind de aprox. 5 miliarde lei (fără TVA).
Drumul Expres Focșani-Brăila va avea o lungime de 73 kilometri, iar durata contractului va fi de 42 de luni, din care 6 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție. Drumul Expres va avea două benzi pe sens, acostament consolidat și parapete de beton tip New Jersey pentru zona mediană. Pe traseu sunt prevăzute șase noduri rutiere și 57 de structuri (poduri și pasaje).
Drumul Expres Focșani-Brăila va asigura legătura între Autostrada Moldovei Ploiești-Pașcani (A7), Podul peste Dunăre de la Brăila, Drumul Expres Brăila-Galați (DEx 6), Tulcea și Constanța. În punctajul pentru licitație, CNIR a inclus criterii sociale (angajarea forței de muncă din plan local) și pentru protecția mediului. Sursa de finanțare este asigurată din Fonduri Europene, Programul Transport 2021-2027.
Sectorul Focșani-Brăila face parte din proiectul denumit generic ,,Milcovia Expres", inclus în MasterPlanul General de Transport al României pentru legătura Focșani-Galați-Giurgiulești, asigurând baza necesară cererii de transport în creștere și un grad ridicat de siguranță a traficului rutier.
Vom reveni cu informații despre procedura de licitație în perioada imediat următoare.
CNIR (https://www.facebook.com/CNIRSA/posts/pfbid029zTTEvZgAq1Xio85rqFDkm8SXKnVSWiGKB2K2yAqqWuTvebv3KUJb9T45PDmKR2ol)
Deci se va numi tot DEx6 ca si cel ce leaga Braila de Galati? :hm:
@ncb probabil da, desi era logic ca bucata aia sa fie parte dintr-un viitor Dx Galati-Marasesti. Dar nu maivorbim de logica cand vor doua dx-uri paralele cand se putea unul singur ramificat la capat spre Focsani si Buzau
În logica pe care am mai propus-o și în alte cazuri, în care rețeaua de DX/A ar trebui să folosească numerotarea DN-urilor, care e logică și coerentă, Brăila-Galați ar trebui să fie DX21, iar Focșani-Brăila DX23.
DN21 e Brăila - Călărași, DN2B e Buzău - Galați.
Asta ar însemna mai degrabă DEx2B pentru Brăila - Galați.
Da... dar nu aș fi neapărat adeptul punerii de litere la indicativele de A/DX decât dacă sunt ramificări chiar ale autostrăzilor respective. E mai naturală aici extensia traseului lui 21 până la Galați.
Eu unul consider ca Focșani-Brăila e din proiectul A4. Sunt în proiectare DX-uri Brăila Tulcea-Constanța, aș denumi Focșani-Constanța DX4 (de fapt tot Focșani-VamaVeche ar ajunge DX4, exceptând centura Constanței care e A4), Brăila-Galați DX4A sau DX41, Brăila-Buzău DX4B sau DX42.
QuoteDocumentația pentru Drumul Expres Focșani-Brăila, transmisă la ANAP/Contractul este licitat într-un singur lot
Compania Națională de Investiții Rutiere a transmis, spre validare către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) documentația pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Focșani-Brăila, o investiție estimată la aproximativ un miliard de Euro, finanțată din fonduri europene.
,,Drumul Expres Focșani-Brăila va asigura legătura între Autostrada Moldovei Ploiești-Pașcani (A7), Podul peste Dunăre de la Brăila, Drumul Expres Brăila-Galați (DEx 6), Tulcea și Constanța, iar contractul pentru proiectare și execuție va fi publicat în Sistemul Electronic pentru Achiziții Publice (SEAP) într-un singur lot, devenind astfel, cel mai lung tronson de Drum de Mare Viteză care va fi construit în cadrul unui singur contract.
Am avut în vedere mai mult criterii pentru care am luat această decizie. Este o zonă de câmpie unde managementul de șantier trebuie foarte bine gândit, inclusiv sursele pentru materialele de umplutură. Din acest motiv, dar și pentru a optimiza execuția efectivă a șantierului am decis să-l scoatem la licitație într-un singur lot. Asta nu înseamnă că viitorul antreprenor nu va putea da în trafic segmente din acest drum care vor avea descărcări și vor funcționa independent. Totodată, am ales câteva criterii ce reprezintă un element de noutate pentru o asemenea lucrare de infrastructură, criterii care se vor regăsi în documentația de atribuire", a declarat Directorul General al CNIR, Gabriel Budescu.
Drumul Expres Focșani-Brăila va avea o lungime de 73 kilometri, iar durata contractului va fi de 42 de luni, din care 6 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție. Drumul Expres va avea două benzi pe sens, acostament consolidat și parapete de beton tip New Jersey pentru zona mediană. Pe traseu sunt prevăzute șase noduri rutiere și 57 de structuri (poduri și pasaje).
În punctajul pentru licitație, CNIR a inclus criterii sociale (angajarea forței de muncă din plan local) și pentru protecția mediului. După validarea de către ANAP, contractul va fi vizibil și în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
CNIR (https://www.facebook.com/CNIRSA/posts/pfbid0GSHZE47tcD8zG9KfQdiBaRJJ8pvMtGjkFGfxrGitLYBqwBLBTrbBMCjCbUU1TxBSl)
Ce porcărie. Era vorba de DEx Piatra Neamț într-un singur lot, nu de ăsta. Mai aveau o șansă să obțină finanțare pentru Focșani-Nănești (teoretic).
Să vedem cum lărgesc în același timp DN25 la 4 benzi și fac drum expres paralel, cu MZA de 1 bandă pe sens.
Finanțare ,,asigurată".
Directorul CNIR speră la finanțare min. 4:45 Live Romania Actualități (https://www.facebook.com/watch/?v=2194789154236004)
Probabil încă se mai încadrează în limita de supracontractare de aprox. 16 mld. euro astfel încât să poată organiza licitația.
LE: Budescu ăsta e băiat deștept, nu a pronunțat "asigurată". :)
^^ Din interviu DEx Piatra Neamț este încă planificat într-un singur lot. Iar caietul de sarcini pentru licitație gata într-o lună două.
Eu cred că au schimbat aici într-un singur lot tocmai pentru o atribuire teoretică mai rapidă (mai puțini constructori calificați pentru un lot așa lung, deci o evaluare mai rapidă și cu mai puține șanse de contestații). Dacă ofertează UMB e clară treaba.
p.s. Da, Budescu vorbește bine și la obiect, deocamdată fără multe "politcianisme"
wow, 17 pagini pana cand Dex asta a ajuns in ANAP...ori sunt ceva recomandari pe care noi nu le stim sau am ajuns sa prioritizam chestii fara cap...daca trece tot pe repede inainte si Constanta Tulcea si Tulcea Braila e clar...macar sa ne dea bani de ele intr-un fel sau altul...
Nu-i dau tag lui Ionut, sa nu-i stric seara. :lol:
(https://i.imgur.com/6DguM5a.png)
De făcut îl face. Numai să nu i se ceară și hârtii pentru decontare căci atunci se complică situația. ;)
In cat timp au facut A0 L2? Si abia au reusit sa deschida si sa tinem cont cat au mai avut de lucru dupa deschidere.
73 de km, poate in 20 de luni daca lucreaza toti aici, altfel povestim de prelungiri.
QuoteDe ce va costa 14 milioane de euro per kilometru primul drum de mare viteză care va face legătura cu Podul de la Brăila. Traseul în detaliu și ce îl diferențiază de alte proiecte
Sursa: HOTNEWS (https://hotnews.ro/harta-interactiva-de-ce-va-costa-14-milioane-de-euro-primul-drum-de-mare-viteza-care-va-face-legatura-cu-podul-de-la-braila-traseul-in-detaliu-si-ce-il-diferentiaza-de-alte-proiecte-1787237)
Dubioasa rau jmekkeria asta cu listare de preturi gigantice in SF pentru drumuri cu utilitate nu chiar de rang zero, combinata cu legea de un minim de 80% la licitatii. La Comarnic-Brasov s-a cerut o varianta mai ieftina, intarziindu-se SFul, dar aici nu cred ca s-a cerut 'o ieftinire'. Pe repede inainte licitatii unde UMB poate relax licita la 80% si sa obtina scoruri maxime la tehnic. Si cu o data estimare de finisare de 2028-2029, vine perfect pe manusa UMBului dupa ce da drumul la A7. Macar o veste pozitiva:
Quote,,Am cerut până la 5% material reciclat în straturile de fundație, să bage beton concasat sau reziduu de furnal de la Galați, pentru că pot utiliza astfel de materiale. O să punctăm utilizarea BIM-ului (n.r. Building Information Model) și acolo, la partea de proiectare. O să punctăm acei antreprenori care își asumă să angajeze șomeri din zonă. Toate astea sunt la pachet cu penalități, adică dacă-ți asumi că faci, dar nu le faci primești penalități", explică Gabriel Budescu.
Cred ca si la Bacau mai sunt niste deseuri industriale care ar putea fi foarte usor folosit ca strat inferior de balast.
Halda de zgura e inchisa la Galati deci cum mai fac rost de material? Poate doar sa ia ce produc in mod curent sau stocuri.
Dupa ce se termina toate DX-urile de acolo (de la Focsani, Ploiesti, Slobozia si Tulcea), devine Braila cel mai tare nod rutier dupa Bucuresti.
^^
Halda aia de zgura a crescut in ultimii 25 de ani, adica de la Revolutie incoace?!... Caci inainte de 1990 era nesimtit de mare si de inutila...
explicatiile directorului inlatura orice dubiu cu privire la cui ii este dedicat lotul... >:(
QuoteLicitația pentru Drumul Expres Focșani-Brăila a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE)/Termenul pentru depunerea ofertelor este 28.10.2024
Compania Națională de Investiții Rutiere a publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), licitația pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Focșani-Brăila.
Anunțul din JOUE poate fi consultat la următorul LINK :
https://ted.europa.eu/en/notice/-/detail/556892-2024 (https://ted.europa.eu/en/notice/-/detail/556892-2024)
Contractul pentru această investiție finanțată din fonduri europene are o valoare de 5,3 miliarde lei, iar ofertele pot fi depuse până la data 28.10.2024. Durata de realizare este de 42 de luni, din care 6 luni pentru proiectare și 36 luni pentru etapa de execuție.
Drumul Expres Focșani-Brăila, cu o lungime de 73 kilometri, va asigura legătura între Autostrada Moldovei Ploiești-Pașcani (A7), Podul peste Dunăre de la Brăila, Drumul Expres Brăila-Galați (DEx 6), Tulcea și Constanța. Contractul a fost licitat într-un singur lot, devenind, astfel, cel mai lung tronson de drum de mare viteză care va fi construit în cadrul unui singur contract.
,,Este prima licitație a CNIR, iar în documentație am inclus criterii de evaluare noi, respectând angajamentele naționale față de obiectivele de dezvoltare socială, politicile de mediu privind schimbările climatice și inovare. Astfel, oferta financiară are o pondere de 40 %, iar în oferta tehnică (60 %) am inclus următorii factori de evaluare cu ponderile aferente :
-6% pentru creșterea incluziunii sociale (angajarea forței de muncă de pe plan local/șomeri/persoane cu dizabilități)
-5% Emisii CO 2/Schimbări climatice : materiale sustenabile pentru construcții
-5 % Emisii CO 2/Schimbări climatice : pentru utilaje sustenabile (hibrid/electrice)
-6 % pentru utilizarea Building Information Modelling (BIM).
Chiar dacă am decis licitarea într-un singur lot, viitorul antreprenor va putea deschide circulația pe segmente de drum funcționale independent", a precizat directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.
Drumul Expres va avea două benzi pe sens (4X3,50 metri), bandă mediană (3 metri), acostament consolidat (2X2,25 m) și parapete de beton tip New Jersey pentru zona mediană. Pe traseu sunt prevăzute șase noduri rutiere și 57 de structuri (poduri și pasaje). Garanția lucrărilor este de 5 ani.
Dotările Drumului Expres :
-2 Parcări de Scurtă Durată (stânga+dreapta) cu 120 de locuri și platformă de cântărire inclusă respectiv Spații de servicii tip S 1 (stânga+dreapta) cu 150 locuri parcare, prevăzute cu spațiu rezervat pentru benzinărie și spațiu pentru comerț/alimentație publică.
-Centru de Întreținere și Coordonare (CIC) și Centru de Monitorizare și Informare
După publicarea în JOUE, anunțul va fi vizibil și în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
CNIR (https://www.facebook.com/CNIRSA/posts/pfbid02Cr94GV8QLZSqwqATYreU7xRiRPR6xqtchKAXvUhoESrcRckrVAmk63fNH1dfzgvql)
O singura intrebare: de unde au bani pentru acest proiect, peste 1 miliard de euro?
Cred ca asta va fi primul lot scos la licitatie cu asa lungime. 73 km !!!
Care ar fi avantajul de a scoate la licitatie lot asa de mare? Mai putina bataie de cap pt CNIR si atat? Care firma romaneasca ar putea sa participe la asa lot?
Pai daca tot construim nu ar trebui sa oferim sanse egale si la constructorii romani? Cu alte cuvinte sa facem in asa fel incat banii sa ramana in tara? :((
Probabil e cu dedicatie.
Eh, macar se va face!
Stai linistit ca e sigur e vorba despre constructor roman (nu constructori romani).
^^ ce ar insemna firma romaneasca? ca mai toate au sedii in Romania si muncitori in proportie de >99% tot de pe aici...
^O sa o bage pe aia cu "sta profitul in tara si beneficiaza economia romaneasca de milioanele unui privat" sau ceva in genul. Daca nu era deja UMB plin cu vreo 350 de km de lucrari, era chiar pe manusa lor. Daca se baga si aici, ar trebui sa devina (si mai) clar pentru toti fanaticii lor cat de sustinuti politic sunt si cum asta dauneaza infrastructurii romanesti.
As fi zis ca poate se baga WeBuild ca sa deschida la schimb drumul de legatura al podului :D , numai ca ei au deja destul de munca pe A1.
Sunt chiar curios cine se inhama la un lot asa lung. Ma astept, in orice caz, o asociere de firme. Poate un Coni cu cineva, de ex. Nurol, ca bulgarii nu prea baga? Evident, speculatii. Avem subiect, totusi.
A apărut și în SEAP: CN1073267 (https://e-licitatie.ro/pub/procedure/view/100278554/)
Va licita UMB si va castiga fara probleme. Termenul va fi extins.
Nici o firma nu paote face PT-ul in 6 luni. Foarte putine se vor califica.
Primul Ciolac isi va plati datoria pt baia de multime pe care o va face la Buzau, inainte de alegeri.
O mana se spala pe alta.
Problema mea nu va fi daca va castiga si aici UMB. Ci daca vor prioritiza aici in loc sa termine santierele incepute.
Oricum, pe A3 nu ne mai grabim!
@26ld Cu specificatie ca nu sunt fan UBM, dar si mie imi este clar cat de sustinuti politic sunt. Am o nelamurile. De ce acest lucru dauneaza infrastructurii romanesti?
"-6% pentru creșterea incluziunii sociale (angajarea forței de muncă de pe plan local/șomeri/persoane cu dizabilități)
-5% Emisii CO 2/Schimbări climatice : materiale sustenabile pentru construcții
-5 % Emisii CO 2/Schimbări climatice : pentru utilaje sustenabile (hibrid/electrice)
-6 % pentru utilizarea Building Information Modelling (BIM)."
inceput bun ptr CNIR, dar ponderea acestor criterii sociale si de mediu ar trebui sa creasca pe viitor in decizia de adjudecare.
de salutat si abordarea proiectului din perspectiva costurilor life-cycle (BIM), o premiera, cred.
Cel cu BIM-ul e irelevant.
Pun pariu ca toti o sa spuna ca da.
La fel cu utilajele hibrid. O sa stea cineva de la CNIR zi de zi pe santier sa verifice daca se vor respecta ce a zis castigatorul?
Abia astept sa vad camioanele hibrid ale UMB-ului la coada la statiile de incarcare
Punem criterii de dragul de a le pune.
Macar daca am verifica respectarea lor... dar nici atat
Tara formelor fara fond.
Cu amanari, contestatii etc vom ajunge in 2026. Pana se da OIL proiectare si acolo mai trece vreme deci 2027 poate se apuca de lucru.
Oare cate santiere va mai avea UMB in lucru atunci?
Vom vedea la momentul respectiv.
^^
Apropo de BIM, tocmai ce ne prezinta astazi Strabag ca are si foloseste. Post Linkedin (https://www.linkedin.com/posts/strabag_strabag-iworkonprogress-construction-activity-7242080007097856000-Nl9I?utm_source=share&utm_medium=member_desktop)
In primele luni din anul 2025 sa nu ne trezim ca se mai anuleaza din aceste licitatii ca urmare a fondurilor insuficiente. Entuziasmul actual si efervescenta de pe SEAP in materie de licitatii nu au acoperire financiara.
Plan de ansamblu 1
(https://i.imgur.com/022FJGi.jpeg)
Plan de ansamblu 2
(https://i.imgur.com/PAgdLg5.jpeg)
Plan de ansamblu 3
(https://i.imgur.com/mFXjm4j.jpeg)
Plan de ansamblu 4
(https://i.imgur.com/6jnxFIs.jpeg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Sper ca e doar o gluma foarte, foarte proasta conexiunea cu podul Braila si DEx Braila Galati
Acea conexiune nu face parte din acest proiect. Proiectul fcs-braila se termina la nodul rutier Braila Vest, inclus fiind tot ce este cu rosu, adica inclusiv pana la intersectia cu DN23 probabil cu un sens giratoriu, care sens ulterior va fi desfiintat cand se va face mai departe ceea ce este figurat cu negru.
Mie in schimb nu-mi place nodul Focsani Est. Acolo dupa parerea mea trebuia un nod trefla, iar DX-ul sa mai continue pana la intersectia cu DN2, realizand cu ocazia asta si o legatura mai decenta A7 cu DN2. Actuala descarcare in DJ inseamna ca traficul (inclusiv greu de cereale, struguri, aprovizionare locala etc) va trece prin satul Slobozia Ciorasti si va ajunge in DN2 intr-o intersectie in T extrem de periculoasa (cred ca este deja punct negru).
Focsani Est, propunere 1 (completa):
(https://i.imgur.com/lBES51b.jpeg)
Propunere 2, varianta minima de racordare la DJ, pentru a evita satul Slobozia Ciorasti si intrarea pentru cateva sute de metri pe A7 macar pe relatia Braila - Focsani Sud:
(https://i.imgur.com/b0gK5rP.jpeg)
[CN1073001 (https://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100184379)] Elaborare Studiu de Fezabilitate, realizarea documentatiei tehnice pentru Autorizatia de Construire (P.A.C.) si obtinerea Autorizatiei de Construire (A.C.) pentru obiectivul "Drum de legatura intre DN25 si Drumul Expres Braila-Focsani, sector UAT Galati"
Data publicare: 09.09.2024
Autoritate contractanta: JUDETUL GALATI
Valoarea estimata totală a achiziţiei este de 2.700.000 lei fara TVA
Durata de realizare a serviciilor este de 6 luni de la data ordinului de incepere a serviciilor.
Depunere oferta
Data limita: 23.10.2024
Cele doua drumuri sunt aproximativ paralele, cam unde se doreste legatura?
Hanu Conachi-Lungoci-Nănești.
De la Hanu Conachi spre Galați se extinde la 4 benzi DN25, prin localități, bineînțeles.
asa e cand gandesti cu dosul.... in loc de DX Focsani-Braila, mergea un DX Marasesti-Tecuci-Galati si nu mai era nevoie nici de drumul asta de legatura, nici de podul de la Cosmesti si nici de dublat DN25.
Eu nu inteleg de ce nu a fost gandit acest drum de la Galati in loc de Braila . . . Asa cum arata pe harta API mi se pare ca pentru locuitorii din Galati ce vor sa ajunga la Focsani e un ocol nejustificat de mare. Exista o explicatie tehnica/financiara/politica etc?
Oare pentru ca avem ditai podul peste Dunare la Braila? Si pentru ca vor sa aiba cat mai mult trafic pe el?
pai si daca ajungea la Galati, de acolo nu treceai tot pe la Braila? Nici macar nu era ocol, poate era chiar mai scurt.
SI un drum direct Tecuci - Galati ar fi atras si traficul Albita-Barlad-Tecuci
bănuiala mea e că relieful e mai păcătos un pic mai la nord că intri în Lunca Siretului, că și eu mi-am pus întrebarea asta. Un pic mai la nord e Nămoloasa :) Dar e doar o presupunere. Poate pur și simplu s-au gândit la un traseu direct spre Dobrogea cu legătură spre Ardeal.
cu siguranta e putin mai accidentat relieful, dar nu e nimic extraordinar. Si pe dreapta Siretului, desi mai plat, s-ar putea sa apara portiuni cu probleme la terenul de fundare/portanta.
Namoloasa e tot pe dreapta Siretului, eu propuneam un traseu prin stanga. In loc de poduri peste Ramna, Ramnic si Buzau, aveam doar peste Barlad.
Nu sunt specialist, or fi avut si alte constrangeri (cum a fost asa-zisa arie protejata de la Spataru, pentru DX-ul geaman), DAR eu cred ca greseala a venit din CERINTA!
S-a cerut un DX Focsani-Braila si asta a iesit. Daca cereau un DX Moldova Centrala - Dobrogea (sau Bacau- Pod Braila), atunci ar fi iesit Marasesti-Cosmesti-Tecuci-Galati.
De fapt cerinta e problema mai mereu. Tot din cauza formularii superficiale avem si cocoasa de la Focsani (s-a cerut Buzau-Focsani si Focsani-Bacau si doar secundar sa fie legate intre ele. Buzau-Bacau ar fi sarit cocoasa din schema). La fel si pe A13. Au cerut A1-Fagaras si a iesit ocolul de la Boita. Trebuia sa ceara Sibiu-Brasov ca sa fie mai drept.
eu am amintit de Nămoloasa doar pentru că numele inspiră o zonă nu prea bună de construit :)
Legat de ariile protejate:
Quote from: Whyse1 on August 03, 2023, 02:11:40 PMCateva fragmente din memoriu:
(https://i.imgur.com/qFyrbzR.jpg)
(https://i.imgur.com/LejJT6K.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Bineinteles ca se poate renunta la proiect daca se observa ca e prost si sa se faca alt SF FOCASNI NORD - GALATI, care ar deservi mult mai bine cerintele de trafic si conectivitatea regiunilor si municipiilor
Mai fratilor totusi drumul asta are finantare aprobata? ca prin presa toti urla ca este pe fonduri europene.
Toate sunt pe fonduri europene, asa de ochii lumii can sunt alegeri.
Dar cand o sa ceara fonduri de la Comisia Europeana o sa le dea cu flit.
Traseul drumului expres Focsani-Braila a fost calibrat pentru harta API. Multumim lui
@njinji.
Gasiti plansele si calibrarea aici: https://pum.project-online.se/doclic/Rutier/Drumuri%20express/Focsani-Braila/
QuoteINFORMARE
Termenul pentru depunerea ofertelor la contractul de proiectare și execuție a Drumului Expres Focșani-Brăila este 18 noiembrie.
Compania Națională de Investiții Rutiere a primit din partea constructorilor interesați 78 de întrebări la anunțul publicat în data de 17.09.2024 în Sistemul Electronic pentru Achiziții Publice (SEAP) pentru Drumul Expres Focșani-Brăila și a răspuns la acestea în termenul legal. Între aceste solicitări, constructorii au cerut extinderea termenului pentru depunerea ofertelor cu perioade cuprinse între 21 și 90 de zile.
Pentru a veni în sprijinul antreprenorilor, CNIR a decis să extindă cu 21 de zile (perioada minimă din solicitări) termenul pentru depunerea ofertelor la contractul Drumului Expres Focșani-Brăila, investiție estimată la 6 miliarde lei.
CNIR (https://www.facebook.com/share/p/e2hp8LC6vtWqkhPJ/)
Quote from: tom_sawyer on September 26, 2024, 09:42:48 PM[CN1073001 (https://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100184379)] Elaborare Studiu de Fezabilitate, realizarea documentatiei tehnice pentru Autorizatia de Construire (P.A.C.) si obtinerea Autorizatiei de Construire (A.C.) pentru obiectivul "Drum de legatura intre DN25 si Drumul Expres Braila-Focsani, sector UAT Galati"
Autoritate contractanta: JUDETUL GALATI
1. Ofertant unic : TOTAL BUSINESS LAND PROIECT S.R.L.,
2. Ofertant unic : SPECIALIST CONSULTING SRL,
3. Ofertant unic : Like Consulting SRL,
4. Ofertant unic : SC PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA,
5. Ofertant unic : INCONS,
6. Ofertant unic : ECO GEODRUM,
7. Asociere : Mem Project Construct S.r.l (Leader),EXPLAN,
8. Asociere : CREATIVE ROAD DESIGN (Leader),ADD GLOBAL DESIGN S.R.L.,
9. Asociere : CONSULTANTA PENTRU INFRASTRUCTURI TERESTRE - CONSIT (Leader),SVL PROEC,
10. Asociere : URBAN SCOPE (Leader),STUDIO CORONA S.R.L. CIVIL ENGINEERING,
11. Asociere : RUTIER CONEX XXI S.R.L. (Leader),ROUTTE-CONSTRUCT,
e-licitatie.ro/pub/procedure/statement/view/100240187
ce i cu inghesuiala asta? :lol:
Contestatie depusa pe Focsani Braila.
Sursa: CNIR (https://www.facebook.com/share/p/1XwVtbTJPZ/)
Oare e tot Webuild?
^Asa pare: http://portal.cnsc.ro/istoricdosare.html
E singura firma care are contestatie impotriva CNIR. Mapa are impotriva CNAIR.
Quote from: misiekwas on November 15, 2024, 01:52:34 PMCu multe dintre aia pe care ai menționat tu de acord, dar unele sunt cam mere și pere. A9 e tâmpenie în varianta actuala, dar Dex Focșani-Brăila nu-i chiar asa de nejustificat. Braila+Galati+nordul Dobrogei+sudul RM+în viitor Odesa - chiar se aduna traficul.
M-am uitat de curiozitate pe sinteza de la SF si am ramas
socat cum CNIR a scos la licitatie un proiect de 1.1 miliarde euro pentru un drum care va avea MZA de 11000 in 2050. Poate o fi gresit in studiu estimarea dar mie greu sa cred ca o fi gresit cu vreo 2x.
Care au mai fost proiecte scoase la licitatie pe motiv electoral? De ce nu au scos in schimb Braila Buzau ?
Braila-Buzau a ramas la CNAIR. Feelingul meu este ca noua conducere CNIR incearca sa demonstreze ceva si ca urmare scoate la licitatie tot ce i se preda, in ordinea in care i se preda. Si eu sunt revoltat cum proiecte de mult mai mica importanta ajung in licitatie pt proiectare si executie in timp ce Consitrans tine CoBra pe loc! Pot sa am intelegere pt prioritizarea integrala a A8 fata de CoBra dar nu si pt restul.
Quote from: pista_bacsi on November 17, 2024, 02:02:01 PM
De la 1:18:00 discuta de finantare despre proiectele de la CNIR. Rezumatul e ca nu exista finantare si toate licitatiile de la CNIR (inclusiv A8) sunt lansate fara si ca odata atribuit contractul daca nu va fi finantare va fi suspendat contractul.
Mi se pare iresponsabil ce vor ei sa faca avand in vedere 1) PT e pana in 2027/2029 (PNRR pana in 2026) deci mai e jumate de deceniu si 2) Ei lanseaza cateva sute de km pe (aproape zeci de) miliarde de euro. Sa zicem ca se gaseste finantare in 2029/2030, dar contractul a fost atribuit in 2025/26 cat de relevanta a fost acea licitatie (te mai trezesti ca firma respectiva da faliment sau ca nu mai are voie in UE).
CNIR pare ca motoul lor e "Noi muncim nu gandim". Chiar speram sa fie un spin off care e o evolutie.
Din acel video confirma ce sugerai si spune clar ca nu exista finantare pe Focsani-Braila. In loc sa il tina la sertar mai cheltuie niste resurse incercand sa "demonstreze".
[CN1075520 (https://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100187016)] - Servicii de Supervizare ,,Drum Expres Focșani – Brăila"
Data publicare: 20.11.2024
Valoarea totala estimata:
Intervalul intre : 82.840.080,25 si 97.859.294,64 Moneda: RON
Achizitia se refera la un proiect si/sau program finantat din fonduri ale Uniunii Europene: Da
Identificarea proiectului: Proiectul va fi finantat in cadrul Programul Transport 2021 - 2027. "Drum Expres Focsani-Braila".
Tip finantare: Program / Proiect
Program/Proiect: Programul Operational Transport POT 2021-2027
QuoteContestația depusă de Webuild în cadrul licitației lansată de CNIR pentru atribuirea contractului de proiectare și execuția lucrărilor de construire a Drumului Expres Focșani – Brăila a fost admisă, în parte, de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).
Consiliul Concurenței a obligat Compania Națională de Investiții Rutiere ca în termen de cel mult 12 zile de la data primirii deciziei să remedieze răspunsul la întrebarea numărul 24 din adresa de clarificări din 6 noiembrie.
Clarificarea vizează clauza privind acordarea unui punctaj la evaluarea ofertelor pentru folosirea de materiale de constructii sustenabile, în vederea reducerii emisiilor de CO2: autobasculante, compactoare, excavatoare hybrid sau electrice.
Webuild a depus o contestație la procedura de atribuire, în cursul zilei de vineri, 15 noiembrie 2024. Ofertele urmau să fie deschise de luni, 18 noiembrie.
Contestatara a cerut obligarea autorităţii contractante să indice în mod expres documentele ce pot fi prezentate pentru aplicarea factorilor de evaluare 9 [Componenta Tehnică Emisii de CO2 / Schimbări climatice – Materiale sustenabile pentru construcţii] și 10 [Componenta Tehnică Emisii de CO2/ Schimbări climatice – utilaje sustenabile pentru construcţii], și să clarifice relevanța, obiectul şi aplicarea cerinţelor impuse art. 4.5.9 din Cerinţele Beneficiarului, prin raportare la obiectul achiziţiei.
În prezent, procedura de achiziție publică este suspendată.
Arena Construcțiilor (https://arenaconstruct.ro/dx-focsani-braila-cnsc-admite-in-parte-contestatia-depusa-de-webuild/)
Chiar nu mai există nicio speranță ca DEx-ul Brăila-Focșani să fie anulat și să se ia în considerare o alternativă mai logică, cum ar fi un traseu Galați-Tecuci-Mărășești? Mi se pare o soluție mult mai bună: ai o conexiune directă atât cu A7, cât și cu viitorul DEx spre Huși.
Într-o lume ideală, poate s-ar putea construi chiar și un DEx Vaslui-Iași pentru a lega cu drumuri de mare viteza Braila-Galati-Tecuci-Barlad-Vaslui-Iasi.
Poza arata la ce ma refer: https://imgur.com/a/X0SjVzl:
^S-au bagat mult prea multi bani in traseul asta, si o modificare de genul va intarzia mult proiectul. Nu ca e un proiect bun........
Noul termen pentru depunerea ofertelor la contractul pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Focșani-Brăila este 8 ianuarie 2025. Compania Națională de Investiții Rutiere sursa:https://telem.ro/un-nou-termen-pentru-drumul-expres-focsani-braila/
Quote𝐂𝐢𝐧𝐜𝐢 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐭𝐞 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐬𝐞 𝐥𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬̦𝐢 𝐞𝐱𝐞𝐜𝐮𝐭̦𝐢𝐚 𝐃𝐫𝐮𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐄𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬 𝐅𝐨𝐜𝐬̦𝐚𝐧𝐢-𝐁𝐫𝐚̆𝐢𝐥𝐚
Compania Națională de Investiții Rutiere a primit, astăzi, 8 ianuarie 2025, cinci oferte de la asocieri și constructori din România, Bulgaria și Italia la contractul pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Focșani-Brăila.
𝐎𝐟𝐞𝐫𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐬𝐞 :
1. Ofertant unic WEBUILD SPA-MILANO (Italia)
2. Asocierea TRACE Group Hold (Lider, Bulgaria)-Tancrad-Citadina 98, Add Global Design, Creative Road Design-Primacons Group SRL-Drum Asfalt-Olroad Construct
3. Asocierea SA&PE Construct (Lider, România)- Spedition UMB-Tehnostrade SRL-Arcada Company
4. Asocierea CONI (Lider, România) -Pimk-TQM Management
5. Asocierea DANLIN XXL (Lider, România) -Intertranscom Impex SRL-Groma Hold LTD.
Contractul pentru această investiție finanțată din fonduri europene are o valoare de 5,3 miliarde lei, iar durata de realizare este de 42 de luni, din care 6 luni pentru proiectare și 36 luni pentru etapa de execuție.
Drumul Expres Focșani-Brăila, cu lungime de 73 kilometri, va asigura legătura între Autostrada Moldovei Ploiești-Pașcani (A7), Podul peste Dunăre de la Brăila, Drumul Expres Brăila-Galați (DEx 6), Tulcea și Constanța. Contractul a fost licitat într-un singur lot, devenind, astfel, cel mai lung tronson de drum de mare viteză care va fi construit în cadrul unui singur contract.
,,Am inclus criterii de evaluare noi în documentația proiectului, respectând angajamentele naționale față de obiectivele de dezvoltare socială, politicile de mediu privind schimbările climatice și inovare. Astfel, oferta financiară are o pondere de 40%, iar în oferta tehnică (60%) am inclus următorii factori de evaluare cu procentele aferente:
• 6% pentru creșterea incluziunii sociale (angajarea forței de muncă de pe plan local/șomeri/persoane cu dizabilități)
• 5% Emisii CO 2/Schimbări climatice : materiale sustenabile pentru construcții
• 5% Emisii CO 2/Schimbări climatice : pentru utilaje sustenabile (hibrid/electrice)
• 6 % pentru utilizarea Building Information Modelling (BIM).
Chiar dacă am decis licitarea într-un singur lot, viitorul antreprenor va putea deschide circulația pe segmente de drum funcționale independent", a precizat directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.
𝐂𝐚𝐩𝐚𝐜𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐓𝐞𝐡𝐧𝐢𝐜𝐞 :
Drumul Expres Focșani-Brăila va avea două benzi pe sens (4 X 3,50 metri), bandă mediană (lățime 3 metri), acostament consolidat (2 X 2,25 m) și parapete de beton tip New Jersey pentru zona mediană.
Pe traseul din județele Vrancea și Brăila sunt prevăzute 57 de structuri (poduri și pasaje) și șase noduri rutiere :
• Nodul Focșani (intersecție A 7)
• Milcovul (DN 23 A),
• Măicănești (DN 23),
• Corbu (DN 23),
• Siliștea (DJ 221 C)
• Nodul rutier Brăila (intersecție Drum Expres Buzău-Brăila)
Garanția lucrărilor este de 5 ani.
𝐃𝐨𝐭𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐃𝐫𝐮𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐄𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬 :
• 2 Parcări de Scurtă Durată (stânga + dreapta) cu 120 de locuri și platformă de cântărire inclusă respectiv Spații de servicii tip S 1 (stânga + dreapta) cu 150 locuri parcare, prevăzute cu spațiu rezervat pentru benzinărie și spațiu pentru comerț/alimentație publică.
• Centru de Întreținere și Coordonare (CIC) și Centru de Monitorizare și Informare.
Sursa: Facebook CNIR
UMB nu e singur.. hmmm
putin 40% pondere pret...
Intrebare de baraj: cine are acces la halda de zgura de la Sidex? cred ca acolo includem "materiale sustenabile pentru construcții".
Dar poate vedem SF-uri.... si facem parapeti din plastic reciclat.
O sa fie interesant (si contestatiile), dar eu zic ca lupta se da intre UMB si WeBuild... UMB pentru ca sunt in asociere cu Arcada si se vor descurca la incluziune sociala (va fi bataie pe angajari la someri si persoane cu dizabilitati)
Ceilalti 38% pe tehnic pentru ce se dau? BIM banuiesc ca au toti.
Ilustrație Video DEx Focșani Brăila -
CNIR YT
^Arcada și tancrad sunt din Galați, poate au ei deschidere pe la combinat și ceva materiale de acolo.
" 5% Emisii CO 2/Schimbări climatice : pentru utilaje sustenabile (hibrid/electrice)"
Rar asemenea aberatie. Utilajele electrice sunt de tipul bobcat sau miniexcavatoare de oras, momentan nu sunt eficiente utilajele grele electrice. Si daca o sa aiba, nu o sa le foloseasca. Costuri in plus doar sa dea bine.
Evaluarea ar trebui să se termine la sfârșitul lunii mai. Cu contestații, să zicem că s-ar semna undeva în vară. Sunt șase luni de proiectare, iar în cel mai bun caz, lucrările ar începe prin primăvara lui 2026.
Până atunci, UMB ar trebui să finalizeze majoritatea proiectelor pe A7 și DEx12, DEx6 și A0 complet. Deci, ar veni la momentul potrivit pentru ei. Ori aici, ori pe A8, UMB trebuie să câștige ceva.
𝐂𝐢𝐧𝐜𝐢 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐭𝐞 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐬𝐞 𝐥𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬̦𝐢 𝐞𝐱𝐞𝐜𝐮𝐭̦𝐢𝐚 𝐃𝐫𝐮𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐄𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬 𝐅𝐨𝐜𝐬̦𝐚𝐧𝐢-𝐁𝐫𝐚̆𝐢𝐥𝐚
Compania Națională de Investiții Rutiere a primit, astăzi, 8 ianuarie 2025, cinci oferte de la asocieri și constructori din România, Bulgaria și Italia la contractul pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Focșani-Brăila.
𝐎𝐟𝐞𝐫𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐬𝐞 :
1. Ofertant unic WEBUILD SPA-MILANO (Italia)
2. Asocierea TRACE Group Hold (Lider, Bulgaria)-Tancrad-Citadina 98, Add Global Design, Creative Road Design-Primacons Group SRL-Drum Asfalt-Olroad Construct
3. Asocierea SA&PE Construct (Lider, România)- Spedition UMB-Tehnostrade SRL-Arcada Company
4. Asocierea CONI (Lider, România) -Pimk-TQM Management
5. Asocierea DANLIN XXL (Lider, România) -Intertranscom Impex SRL-Groma Hold LTD.
E util să citez 2 mesaje în contextul depunerii ofertelor pentru DEx Focșani-Brăila:
Quote from: tom_sawyer on October 01, 2024, 11:39:32 AMS-a finalizat evaluarea singurei oferte pentru extinderea la 4 benzi a DN25 între Galați și Hanu Conachi. Licitație organizată de CJ Galați.
https://e-licitatie.ro/pub/procedure/view/100258193/
1. Asociere : TANCRAD (Leader), ARCADA COMPANY, CITADINA 98, ADD GLOBAL DESIGN S.R.L., PRIMACONS GROUP SRL, OLDROAD CONSTRUCT, CREATIVE ROAD DESIGN,
Quote from: tom_sawyer on December 11, 2024, 06:04:38 PMAstăzi, 11.12 2024, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ:
Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico - economici aferenți obiectivului de investiții ,,Modernizare drumuri existente între Galați și Hanu Conachi – DN 2B și DN 25'', județul Galați
HG-ul n-a mai intrat pe ordinea de zi a ultimei ședințe de guvern (cum a intrat aprobarea indicatorilor pentru DEX centura vest Târgoviște, de exemplu, pusă în transparență decizională tot pe 11.12.2024). Deci contractul încă nu e semnat.
"5% Emisii CO 2/Schimbări climatice : pentru utilaje sustenabile (hibrid/electrice)"
Singurul motiv valid pt criteriul asta ar fi ca motivare pt cei de la Bruxelles sa ne dea bani pt proiectul asta.
CNIR pe fb
𝐃𝐫𝐮𝐦𝐮𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬 𝐅𝐨𝐜𝐬̦𝐚𝐧𝐢-𝐁𝐫𝐚̆𝐢𝐥𝐚 : 𝟏𝟒 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐬𝐞 𝐥𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐮𝐩𝐞𝐫𝐯𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐞𝐱𝐞𝐜𝐮𝐭̦𝐢𝐞
Compania Națională de Investiții Rutiere a primit, astăzi, 𝟏𝟒 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐭𝐞 de la proiectanți la contractul pentru supervizarea lucrărilor de proiectare și execuție pe Drumul Expres Focșani-Brăila.
𝐎𝐅𝐄𝐑𝐓𝐄𝐋𝐄 𝐏𝐑𝐈𝐌𝐈𝐓𝐄 :
1. Asociere ACTIV PROIECTARE INFRASTRUCTURĂ S.R.L. (Lider)-EMAY Uluslararasi Muhendislik ve Musavirlik AS
2.Civil Engineering Institute "Macedonia" JSc. Skopje (Ofertant Unic)
3.CONSITRANS (Ofertant unic)
4. Asociere EURO FINANCE ADVISORS S.R.L. (Lider) -Urban Connect -Pro Toby-Transprojekt Gdansk sp. Z.o.o.- B -Act
5.Asociere HILL INTERNATIONAL (BUCHAREST) (Leader),TUMAS Turk Muhendislik Musavirlik ve Muteahhitlik,HILL INTERNATIONAL N.V.,
6.IRD ENGINEERING (Ofertant Unic)
7. Asociere K-BOX CONSTRUCTION DESIGN (Lider)- ),INITIATIVE EXCLUSIV CONSULTING MANAGEMENT -SALFO AND ASSOCIATES
8. Asociere MGGP (Lider) KONSENT, MGGP ENGINEERING SRL
9. Asociere PEYCO PROYECTOS, ESTUDIOS Y CONSTRUCCIONES, S.A. (Leader) -BUREAU VERITAS
10. Asociere SEPTEMBRIE CONSULTING (Lider) QUADRANTE ENGENHARIA E CONSULTORIA
11. TECNIC Consulting Engineering Romania (Ofertant unic)
12. TPF INGINERIE SRL (Ofertant unic)
13. Asociere VENTURO INVESTMENT (Lider),YUKSEL DOMANIC MUHENDISLIK LIMITED SIRKETI,LİV MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK İNŞAAT LTD ŞTİ,AE DOZORING,
14. Asociere MADLEV CONS (Lider) -ROMCONSULT AVM,VIADIF CONSULT
Contractul de proiectare și execuție pentru această investiție finanțată din fonduri europene are o valoare de 5,3 miliarde lei, iar durata de realizare este de 42 de luni.
Drumul Expres Focșani-Brăila, cu lungime de 73 kilometri, va asigura legătura între Autostrada Moldovei Ploiești-Pașcani (A7), Podul peste Dunăre de la Brăila, Drumul Expres Brăila-Galați (DEx 6), Tulcea și Constanța. Contractul a fost licitat într-un singur lot, devenind, astfel, cel mai lung tronson de drum de mare viteză care va fi construit în cadrul unui singur contract. Cele cinci oferte depuse la contractul pentru proiectare și execuție sunt în etapa de evaluare.
𝐂𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐮𝐩𝐞𝐫𝐯𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 :
Valoarea contractului pentru serviciile de supervizare este cuprinsă între 82 și 97 milioane lei. Durata contractului pentru serviciile de supervizare este de 106 luni după cum urmează :
• 6 luni etapa de proiectare
• 36 luni pentru execuția lucrărilor
• 60 luni garanție
• 4 luni recepția finală
Obiectivele specifice ale contractului sunt prestarea de servicii de supervizare de înaltă calitate, atât în timpul perioadei de proiectare și execuție a lucrărilor, cât și pe parcursul perioadei de garanție a lucrărilor, în vederea urmăririi corectei utilizării a fondurilor disponibile și pentru a se asigura ca Antreprenorul proiectează și execută lucrările în conformitate cu obligațiile contractuale, în special în ceea ce privește durata, cantitatea, calitatea și costul proiectării și al lucrărilor.