https://ziarulunirea.ro/video-stirea-ta-conditii-de-pomina-pe-autostrada-sebes-turda-intre-aiud-si-turda-iarna-i-a-prins-din-nou-pe-drumari-nepregatiti-503316/
https://youtu.be/mmB98OZ4P4Y
^
Pe viscol nici nu prea ar avea sens. Trebuie stat acasă.
^ Și dacă erai deja pe drum ce faci? Mori în nămeți?
A3 a și fost blocată mai sus de Turda azi (spre Cluj)...
Din cauza zăpezii s-a sucit un TIR.
Nu mă miră că au fost probleme pe A10, e foarte aproape...
PS - S-a cam terminat anul pentru constructori.
Aktor, pa-pa, prin martie sperăm să te vedem în al 12-lea ceas mobilizat.
Altfel, pa-pa de tot sper.
^^ și ^^^^
Nici o supărare: la ce folosește deszăpezirea câtă vreme încă ninge? Peste 5 minute se face la fel. Ne permitem să trimitem utilaje la fiecare sfert de oră pe același sector de drum?
Dacă ai ghinionul să te prindă, mergi încet. Mie mi s-a întâmplat așa în Germania. Am făcut 2 ore pt. 60 km de autostradă, nu a fost vina nimănui, poate decât a mea că nu m-am uitat la meteo.
daca ai destule utilaje - DA - doar sa si dea cu substantele specifice care nu lasa zapada sa se depuna prea repede. si sa faca ture non stop
Bineinteles ca trimiti utilajele de cate ori este nevoie. Ar fi culmea sa le trimiti doar ca nu ninge. Doar e iarna. Ce faci in situatia in care ninge 3 zile fara intrerupere? Nu iese niciun utilaj timp de 3 zile pentru ca ninge? Absurd!
eu merg in fiecare iarna in Austria, am prins de cateva ori ninsoare, se mergea mai incet dar treceau utilaje si oarecum se mergea dupa ele. chiar si in zonele de munte, cu zone inguste si tuneluri se depunea zapada dar se flescaia repede de la clorura aia de calciu. si masina era toata alba dupa 1 ora ...
ce nu avem noi - vegetatie de protectie in zonele cu viscol , aduce vantul mai mult decat putem deszapezi
Trebuie sa facem o deosebire clara.
Daca e viscol sau furtuna de zapada, da, nici un utilaj nu poate face fata.
Dar nici sa nu exageram in partea cealalta. Daca ninge trebuie sa iasa utilajele, sa curete zapada si sa dea cu solutie (clorura de calciu). Evident, se va circula in conditii de iarna, dar nu putem sa inchidem circulatia la fiecare ninsoare. Ar fi si absurd si contraproductiv.
Sau vreti sa ne intoarcem inainte de 1989? Cand Ceasca inchidea circulatia in fiecare iarna (si daca uita, nu avea nimeni curajul sa-i aduca aminte)? Iar noi ne uitam la asfaltul negru cu masinile parcate in fata blocului?
Desi nu m-as supara sa avem 3 luni de concediu CU PLATA, in fiecare iarna, si sa stam acasa la gura sobei... :lol:
Mâine pe la 11.00 dimineața sunt live la Digi24 să vorbim despre deszapezire și gropile apărute iarna și primăvara.
Nu pot să arunce zăpada într-o remorcă de tractor ceva?
Cam multă zăpadă de pe două benzi + banda de urgență, pe niște kilometrii buni (ca lungime, dar și lățimi de bandă) între niște "ziduri" care nu mai lasă nici vântul lateral să mai curețe/subțieze unde nu-s parapeți prea înalți..... Și ce faci că plugurile merg în "baterie" de la median spre lateral dreapta........
Nu am văzut ca frezele să aibă tubulaturi pentru a dirija precis lateral "jetul" de zăpadă, darămite să-l ducă în spatele utilajului "centrat" în remorcă.... Plus contraproductivitatea la momentul când ai remorca plină: cum întorci (sau unde) și te duci s-o golești....
Topitor de zăpadă la fața locului, poate...... La toate astea, rămâne de văzut, ce idei vor avea cei cărora le va pica sarcina asta!
^^^ Ideei?? :lol: :lol: :lol: O sa ii doara in cot cum fac de fiecare data, aia o sa faca.
Arunca mai sus de 5m zapada si la peste 30 in lateral. Posibil la banda de urgenta sa nu poata ajusta unghiul atat de mult incat sa treaca peste panouri dar la B1 si B2 nu vor fi probleme.
De se curata la timp, asa cum se cuvine, nu apar probleme. Doua exemple:
(https://i.imgur.com/oc81bjY.jpg)
(https://i.imgur.com/qOi1Xu3.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Pff, voi realizati ca in zona aia nu e in mod normal cine stie ce zapada? Da, stiu, a nins week-end-ul trecut mult in Banat, dar o asemenea ninsoare apare odata la 20-30 e ani. In rest, chiar si in dealurile alea dinspre Holdea, e putina zapada si deseori, chiar si in decembrie - ianuarie, temeperaturile maxime de peste zi sunt pozitive.
Sau altfel spus, desi problema e reala, impactul ei acolo, intre Dobra si Holdea, e nesemnificativ. Da, in alte zone (Pisi, CoBra, A8) pot aparea probleme serioase, dar acolo nu.
......e nesemnificativ......
Nu de dragul contradicției, dar, pentru orice este un început....
Ceea ce ar duce la o gândire de perspectivă "rea" (pentru "decident") care ar trebui să ia în calcul unele din cele mai pesimiste prognoze (vorba aia, odată la 20 de ani, minim) și să nu fie luat, așa cum a devenit "viral" în ultimii ani, prin.....surprindere; adică n-a mai nins așa de când era bunica fată.....
Dar ce să mai spun... Și la "marile case" se întâmplă din astea și noi ne raportăm la modul "ideal" de intervenție "văzut" la ei... Eu am pățit-o și "dincolo"......................
Pe tronsonul de autostrada dintre Timisoara si Lugoj, cam 30% din paletele antiorbire au fost doborate de drumarii care au deszapezit, prin impingerea amestecului de zapada si antiderapant cu lama, la viteza mare, intre sensurile de deplasare si nu catre exteriorul drumului.
"""....intre sensurile de deplasare si nu catre exteriorul drumului."""
Am văzut și eu acest "modus operandi"... Plugul de la mijloc (sau numai el dacă e singur și nu în baterie) dă zăpada pe zona mediană.
Problema pe care nu și-o pune nimeni în urma unui astfel de procedeu, este apa ce rezultă la topire și care îngheață iar, la temperaturi scăzute, când se scurge către lateralele din dreapta, deoarece nu toată zăpada împinsă "pe mijloc" ajunge în cavitatea colectoare dintre sensuri; și uite așa banda doi ajunge patinoar....
Ar mai fi ceva cu deszăpezirea drumurilor, în perimetrele unor localități.... Am văzut "opera" unor utilaje: apucă oamenii să-și curețe trotuarele, cu zăpada stivuită corect, fără a reocupa cu această zăpadă din carosabil (din contră, omul a curățat și din drum în dreptul casei lui); dar iată că apare "plugul" în plină viteză și în zona deja curată dă tare și cu forță până-n bordură (unii chiar dau cu lama-n bordură) încât tot ce-au adunat este aruncat cu toată forța pe trotuarul gata curățat (devenit din nou impracticabil), până pe pereții și porțile caselor caselor....... Închipuiți-vă ce plăcut este pentru oameni să se trezească cu munca irosită și mai ales dacă adunătura de zăpadă este acel amestec de zăpadă înmuiată cu sare și combinată cu nisip, toată "saramura" și-o găsește omul pe tencuiala și poarta casei....
Intre timp in Constanta a sosit jucaria asta pt intervenit pe strazile inguste si in parcari.
(https://i.imgur.com/6o9SHVs.jpg)
(https://i.imgur.com/u0Oyuxi.jpg)
(https://i.imgur.com/HEAYo7H.jpg)
Nu văd eu bine sau chiar are cauciucuri de vară struțo-cămila asta?
Mno, va fi curatat drumul in fata ei. ;)
Nu e struto-camila, in USA si Canada se folosesc la greu pluguri pe pick up trucks ca sa curete strazile din zonele rezidentiale si parcari.
https://www.youtube.com/watch?v=b03zssyxACI
in sectorul 3 au de cativa ani asa ceva. Sunt foarte bune intre blocuri
@pasadia: acum 30 de ani, în februarie 2012, asemănător cu ianuarie 2006.
(https://i.imgur.com/ERiD9XL.jpg)
Precizeaza te rog si unde e facuta poza (imi permit sa observ ca, chiar si in interiorul aceluiasi judet, pot exista diferente mari intre, sa spunem, Brad si Lapugiu de Jos). Si totodata ar fi interesant daca ai preciza si numarul de zile cu strat de zapada - caci zapada aia, pe langa ca pica rar, se topeste si foarte repede ulterior (2-3 zile maxim, deci nu are cum sa ramana pe banda de urgenta o perioada lunga de timp).
La V de Timișoara până la graniță era la fel ( am mers până la Mako și și acolo era la fel), o locație anume poți să o alegi cu ochii închiși cu degetul pe hartă. La E N sau S era la fel, tot județul era paralizat de zăpezile astea nu doar o anumită zonă, inclusiv Timișoara, care după 3 zile încă mai avea zăpadă pe arterele principale (pe asfalt). Poza ce urmează e din a doua zi de (la) ninsoare ( pe Take Ionescu), iar cea anterioară din a treia.
Cât despre zilele cu zăpadă, nu am un număr exact dar cam 2 săptămâni a durat topirea celei neatinse, cum ar fi pe și lângă butoaie sau prin grădină. Aia degajată și făcută movile, ceva mai mult.
(https://i.imgur.com/DlaAdfX.jpg)
hai ca nu suntem in epoca de piatra, de ceva ani sunt prin Bucuresti astfel de utilaje. este absolut normal sa poti sa pui retro-fit o pompa hidraulica pe cureaua de accesorii si sa conectezi un implement la ea
O fi ceva normal să cuplezi orice la cureaua de accesorii sau ce cuplă de putere o avea mașina aia, dacă faci offroading sau cureți ranch-ul pe persoană fizică. In mod normal, pentru activitatea asta desfășurată în mod profesionist, cumperi un utilaj specializat. Pe principiul că există și în alte orașe, de ce nu i-am pune și o benă pentru tomberoane mașinii de redneck, că doar stickerele sunt ale firmei de salubritate din Constanța (cea a cărui patron a încercat să dea șpagă americanilor ca să le care gunoiul). Platforme pe lateral are ca să stea agățați lucrătorii tuciurii.
Nu văd girofare galbene, dar văd oglinzi cromate. Struțo-cămilă. Mașină de dus copiii la școală în America, cu o lamă în față. Mă mir că nu are spinnere la roți.
Aștept cu nerăbdare să o văd curățând zăpada pe aleea mea îngustă din fața blocului. Dar cred că este doar PR, o să curețe zăpada în câteva zone, locuite de privilegiați gen consilieri, primar, etc. De când locuiesc în Constanța eu n-am văzut mașini să dea zăpadă decât la câteva zile după ce s-a oprit ninsoarea. Iar de când ne-a "părăsit" fostul primar, zăpada se topește singură, nederanjată de nimeni (https://www.constantadeazi.ro/video-primaria-se-lauda-cu-deszapezire-exemplara-insa-constantenii-fac-slalom-pe-zapada-si-polei/).
Later edit: pot sparge nuci cu telefonul mobil, dar prefer un ciocan, cam asta este ideea.
ce va mai place sa criticati.
Adevarul este ca o struto-camila din asta (de fapt mai multe L200 sau hylux) isi face treaba intre blocuri in sectorul 3. Daca nu se inventau, dadeam la lopata ore bune ca sa scot masina de pe aleea din spatele centralei, unde am locul de parcare. Dar am noroc: trece o asemenea camioneta dupa fiecare ninsoare si scap doar cu cateva lopeti. O masina mai mare, nu ar fi avut loc.
Si au si in spate un mecanism de imprastiat nisip.
Vezi tu, Polaris e o firmă privată, ce face cu banii ei nu mă privește. Decât atunci când face contract cu Primăria pentru deszăpezire (pentru gunoi are). Atunci e pe banii mei. Dar, Constanța nu e Murmansk, nici prin Alaska nu e. Aici ninge o săptămână pe an, poate. Problema nu e zăpadă ci gheața. Pentru (cumulat) 2 săptămâni anual.
Ei, a bloca banii într-un pick-up truck cu lamă și sărăriță mi se pare ineficient comparativ cu a investi într-un utilaj specializat multifuncțional care poate fi folosit tot timpul anului. Că în sectorul 3 mai multe chestii dinastea fac treabă e ok, dar în Constanța? Polaris?? Să fim serioși. Ajung acasă într-o săptămână, două și îți pun ceva poze să vezi ce pot ei cu adevărat.
Quote from: frunzaverde on January 18, 2019, 12:41:18 PM
O mare parte din diferenta de calitate vine din stilul de deszapezire practicat. In Romania, strategia este "aducerea drumului la negru", prin folosirea de cantitati foarte mari de sare si "razuirea" drumului pana la asfalt. In Scandinavia nu se face deszapezire asa sub nici o forma. Drumurile nu se aduc niciodata la "negru", se curata zapada, se foloseste o cantitate extrem de mica de sare si agenti de topire. Si, intotdeauna se lasa un strat de baza de zapada si gheata peste care se pune material antiderapant (pietris si nisip).
Sunt multe voci intre drumari care critica aceste ordine venite de sus ca drumurile sa fie la negru dupa orice ninsoare. Este si o presiune mediatica puternica de la televiziunile de stiri.
Iata ca s-a ajuns in situatia ca anul acesta sa se suplimenteze contractele de sare pentru ca stocurile sunt consumate mult mai mult ca in alti ani si iarna e inca lunga. Se va vedea efectul si in degradarea drumurilor in primavara.
In Stockholm e pationar de cateva zile, -8 si mai jos. A nins mult intr-o dupa-masa, a plouat, apoi s-a lasat noaptea si a inghetat, si asa a ramas. Asfaltul se vede pe autostrazi si DX, acolo cred ca au curatat la negru sau traficul a imprastiat tot...
Se vede asfalt partial pe DN, dar cred ca e de la sare/chimicale de dezghetat. Dar pe DN sunt sleauri de gheata (urme inghetate) care la viteza te arunca unde vor... Noroc ca e latime 13m si ai timp sa te redresezi...
La temperaturi joase agentii de dezghet nu mai functioneaza. Arunca pietricele, dar pe drumurile circulate se cam imprastie. Plus ca pana-i vine randul strazii noastre la plug sau pietricele, trece juma' de zi.
Cu 4x4 permanent, fara controlul tractiunii, aproape ca fac compasuri la fiecare curba. Cu ambreiajul la podea e mai stabil in viraj la 90 grade in intersectie (spre deosebire de drum uscat sau umed, cand e mai stabil in tractiune) dar pierde cam mult din impuls :)
Lumea se descurca, cauciucuri cu cuie, oprit din timp la intersectie si merge. Pietonii insa nu cred ca constientizeaza ca distanta de oprire e dubla sau tripla.
Mai e voie cu cuie? Șefu-miu (e din Växjö) zicea că se scot...
La noi e și prostia că trebuie ghiolbanul să fie peste tot cu mașina. Să vedeți ce e în Sibiu când ninge. Toți îs cu mașinile și parcă pentru toți atunci e prima zăpadă.
Plus cei cu opinci. Am văzut ceva postare a celor de la CNAIR ch unul cu X5 ce a ajuns în șanț și a rupt și ceva indicatoare. Avea gume de vară, acum pe Transalpina. Cine plătește la fazele astea?
Da e voie cu cuie, dar sunt cateva strazi in zona centrala unde-s interzise.
E un indicator, dar cand l-ai vazut e prea tarziu deja, greu de intors.
Sunt si masini cu cauciucuri de iarna obisnuite, nu stiu care e proportia lor...
Când a nins ultima dată am plecat la Constanţa, am ieşit din Bucureşti pe DN3 până la Fundulea. Am plecat noaptea. Cum spuneţi voi, DNul era lăsat la strat alb :))) Nu vedeam pe unde e drumul... efectiv nu se vedea. Nu are şanţ pe margini şi nici copaci peste tot. Din contrasens era unii şoferi şi mai disperaţi decât mine, nu mai stingeau faza lungă! La întâlnirea cu ei, pe ultimii 20-30 metri, ridicam piciorul de pe pedala de acceleraţie şi lăsam maşina să meargă ghidându-mă să fiu paralel cu ei; din cauza albului şi a luminii puternice, nu mai vedeam nimic. În general maşina patina de am luat unele curbe cu 30kmph. Pe zonele astea albe am mers cam cu 40-50kmph şi a fost extrem de obositor. Camioanele mergeau încet, maxim 50kmph. Din fericire a fost trafic subţire, dacă era ca de obicei cred că ieseau nişte tamponări spectaculoase.
Deci nu mersi. Vreau asfalt la negru.
@ghrt, n-ai inteles. Circulatia pe zapada nu inseamna sa ramana "cum a dat domnu", ci se imprastie imediat NISIP, inca de pe parcursul ninsorii (daca e posibil si nu e furtuna de zapada). Deci nu sare, care sa topeasca, ci nisip, care sa faca drumul sa nu fie alunecos. Si, da, in Romania marginea drumului e greu de ghicit si e justificat ca oamenii sa prefere la negru. In Austria, Germania de Sud, Elvetia, unde se practica treaba asta, chiar si la noi prin jud. Brasov sau alte zone pe la munte, exista niste bete (mini-stalpisori) reflectorizanti, care marcheaza marginea drumului. De regula ei sunt pusi la 50m unul de altul, dar daca e nevoie si mai des.
(https://www.swp.de/imgs/07/3/7/6/0/9/3/8/3/tok_5393ab75b12341496368cedddfb25e1a/w940_h530_x750_y500_5F9C4C00833E1BB4-7980156b05f02842.jpeg)
(https://thumbs.dreamstime.com/z/leere-stra%C3%9Fe-die-durch-szenische-landschaft-schnee-u-nebel-grossglockner-berg-%C3%B6sterreich-f%C3%BChrt-81033602.jpg)
Nu trebuie sa fie cine stie ce jmecherie, pur si simplu se pot pune si bete de lemn. E vorba de o minima grija si responsabilitate. Mai ales ca betele / stalpisorii ii ajuta f. mult chiar pe cei cu utilajele.
Au fost și la noi stâlpi cu chestii reflectorizante. Pe DN6 parcă. Prima dată au dispărut ochii de pisică. Apoi bețele. Cred că erau de metal...
Cred ca betele sin Suedia sunt de plastic. O sa verific. Portocaliu cu alb. Nu sunt foarte reflectorizante.
Erau "la drum lung" dar dupa o super-ninsoare in octombrie au pus si la noi in cartier.
Pari de fasole e singura utilitate practica la care ma pot gandi. Dar nah, unii fura "pentru ca pot"
Pe de alta parte daca drumul are parapete median si/sau lateral, problema e rezolvata pana la 1m zapada. Betele portocalii "rezista" pana la 2m.
Drumul la negru nu cred ca e practic posibil aici (si strica asfaltul cum zice @frunzaverde), cel putin cateva ore dupa ninsoare. Daca in timpul ala apuca sa inghete, la revedere.
Nu se teme nimeni de mers pe zapada, fleasca, mazga, gheata sau combinatii. Gheata acoperita cu 1cm de zapada e o provocare...
Dar cel mai urat lucru sunt urmele (de masina, longitudinale, sau de vant?, transversale) inghetate. Drumul nu mai e plan, cele longitudinale te duc unde vor (inclusiv pe autostrada), cele transversale fac praf suspensia si confortul.
Pe autostrada am vazut des banda 2 cu gheata de pana la 5 cm si banda 1 "la negru" nu neaparat de la curatare cat de la cate masini au trecut cand inca nu inghetase. Delimitarea dintre cele 2 zone nu e fireste fix pe linia dintre benzi, nici dreapta nu e.
Cam asa se curata, nu stiu daca se considera "negru". Daca ninge in cateva minute e iar alb
https://youtu.be/Uk7f98jYHy4
Apropo de struțo-cămilă, că nu mă pot abține. Uite aici utilaj specializat pentru deszăpezire (și se pot atașa zeci de extensii pentru folosire cam la orice). Pozat în Constanța azi, aparține unei firme de curățenie. Părerea mea? Bate la partea dorsală camionul de redneck :lol:
(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=44.20296816666667,28.640918194444446)
(https://i.imgur.com/xxYGCIsh.jpg) (https://i.imgur.com/xxYGCIs.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
L-am căutat pe net (https://boschung.com/en/detail-international/21502-pony-p4-the-multipurpose-carrier), e folosit inclusiv la aeroporturi (sculă profesională ce mai...)
^^ :D
(https://i.pinimg.com/originals/6a/29/cd/6a29cdebd5a8685f807350c4210d4620.jpg)
Cum se face deszapezirea in Toronto:
You can track the City of Toronto's snow removal operations in real time (MAP)
The City created Plow TO in 2016, which includes snow removal updates and a real time map of Toronto. The page enables users to enter a specific address in Toronto, and follow the winter road maintenance of the area.
Toronto (https://www.toronto.ca/services-payments/streets-parking-transportation/road-maintenance/winter-maintenance/plowto/)
pe traseul A8 Montan:
QuoteA început să ningă pe DN 15B, județul Neamț
La acest moment, ninge moderat pe DN 15B, pe raza localității nemțene Petru Vodă.
Cati dintre voi aveti anvelopele de iarna montate?
Sursa: FB DRDP Iasi (https://www.facebook.com/DRDPIS/?__xts__%5B0%5D=68.ARCTHoX_Tol1PrtRacQIu5OYRO61bpIZJkZmBmFyLEewSw0YhPdL4uQbDaL_LYYndD_bP_AQf8szv2tNkgFqIMU_J0iOa_W2L7L26cT5E-euMu2V7BJn8gLpHr_R6HO8hxmZss9OxxRxFT6aRZVHzNuEHCrz7qfilM4foBOKgIJalCsVsHU73qTjlc42UDMhT9CKZ-G_yPQJnpC4AwB4TBeVtTodbkxvmcRU_w5pX69rP_2YXoeToq9A1o2G_1JVhchJggi7TlgTBRvNMRqRAw_SPanmSTEyOAtiA1TFA15XYV-Lrk6-parU2NRShi5D4M-veTs7wuFh-D2mUy2Pi-c&__xts__%5B1%5D=68.ARC_fVPz_jUonGeEgx8Kh3X9TVig7Wr9ZRCIOp_LVcJj4cqJcc0RXBNApZ0Y8reQ5kNBwn0S6BUjs5JqXTxuqmvWvtZoafg914T_ci02vwPHMEP7KGqszbgppjDLufen1fxC7tsw_Vmr2B6Mn6swdFFfc-c0jYdlxY9LKLVwrrJqDBuG-YD-C3hKDpe2gc6pLwnPpjU2A-6cMqXFKecl28fRLEQw51jT-xf6XMA_Yxvf3fg0p4C_cUxm2kOYsKNkkycm6JMA3xAKzh3TfpADE_E6Ih29BNHVAP3saTTk2jn9H5PvEeZ8zNNAuJHnWh-wozxVPMaQOez-dPAeoVL1gN0&__xts__%5B2%5D=68.ARDGsmrMAOkaa5QccRdM-nxobSkikADXzJwC80xAt7F9puWLyi72XrKlwqVz-sA4L6cKg_7Y7AdbFVG_cMFW2XogO8sdR1brh0-dO2qy4dqyuDd5d366G-nL-WXWT-nl3z4ko6Przs98AqY7MzJngAjkO1srJ4u5INn_htnEwGkaF_js9aOL62_mhbWEc9yS8rh0maH1p89RVUp6KcASE9X8WURunFoWZQgju5BoRbw1soxJlMRS7pvN4-gw1wHy4aBw0gqZqRif8IHnRnA8uJ1G6kwj19-KhthgYBRHED8k1rJUTynlg1vUEpXUTPN_kzqcyQHQMcFcKNkS203QUdk&hc_ref=ARRybnIOPuw3IAIvZjvp4xKJoLEc0BMj7GET8pmDM77sMqtm6ETQee5AM53qx-E6Tbk&fref=nf&__tn__=kC-R)
^ parca a fost o stire la radio, de miine cam trebuie montate. Nu e obligatoriu insa din proprie experienta va pot spune ca merita: anvelope de vara cum am eu, foarte performante (de strada nu de circuit) incep sa-si arate limitele cind temperatura coboara catre 10 grade si e ceva mai rau cind e ud pe jos. Nimic de speriat insa e semn ca trebuie programata masina la schimbat pneuri indeosebi in zonele friguroase si umede ale tarii.
As mai astepa vreo doua saptamani cu schimbatul cauciucurilor, vad ca de maine revine caldura si o sa avem peste 20 de grade maxima in timpul zilei. Eu am obiceiul sa fac media intre minima si maxima si daca e sub 10 grade atunci mi le schimb. E drept ca avand 2 seturi complete de roti nu depind de service-uri, am nevoie doar de o ora - doua fara ploaie in care sa fac pe mecanicul amator. O:-)
Depinde când circuli. Dacă bântui ca strigoii noaptea cum fac eu, mai bine le pui. Cred că-i mai indicat să te prindă căldura cu bocanci decât ghețușul în șlapi.
Și cu service-ul nu știu ce să zic. Majoritatea le strâng la pistol. Ultima dată când le-am pus la service a trebuit să bag o țeavă pe cheie că nu le-am putut desface. De atunci mi le schimb eu.
Reluam o discutie vece...
NU exista o data limita pentru montarea sau demontarea anvelopelor de iarna.
Acestea au fost reglementate de Anca Boagium prin OG 5/2011.
Quote
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
(...)
2. La articolul 102 alineatul (1), punctul 28 se modifică și va avea următorul cuprins:
"28. conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante omologate;".
Legea NU prevede date limita...
Cu alte cuvinte:
Si
in iunie, daca urci pe Transalpina fara cauciucuri de iarna iar soseaua
este acoperita de zapada, poti fi sanctionat.
Nici in
in ianuarie, dar soseaua
este uscata, NU poti fi sanctionat pentru ca nu ai avut cauciucuri de iarna...
Dacă mergem doar pe principiul de a nu fi sancționat e cam aiurea. În ianuarie ai toate șansele să te prindă zăpada sau să dai de alunecuș.
Sanctiunea e una, fizica e alta.
Fizic cauciucurile de vara devin "lemn" la mai putin de +7°C. Cauciucul anvelopelor de iarna este gandit sa ramana moale si la temperaturi sub acest nivel, inclusiv la temperaturi puternic negative. Fiind insa mai moale, vara se uzeaza mult mai repede - practic pentru cineva care foloseste foarte putin masina e recomandat sa pastreze si vara cauciucurile de iarna, mai ales ca oricum la max. 5-6 ani trebuie schimbate ca imbatrânesc. Pentru cei care circula mult (peste 10.000 - 15000 km pe an) merita puse vara cauciucuri de vara, pentru a nu le uza pe cele de iarna, la cele de iarna fiind importanta adancimea profilului pentru a-si pune in valoarea calitatile pe zapada si gheata.
Personal cred ca e important ca iarna sa avem intotdeauna cauciucuri NOI, adica cumparate noi, nu second, ale unui producator de marca, pe care sa le folosim maxim 5 ierni si numai daca adancimea profilului este de minim 4 mm (recomandare automobil club german ADAC, la inceputul iernii, cand montam cauciucurile de iarna, sa aibe min. 4mm) - legal minimul este de 1,6mm, din fabrica adancimea este 6-7mm. Decat sa ne luam o masina noua sau aratoasa si apoi sa ne zgarcim cu anvelope vechi sau uzate, mai bine o masina mai ieftina, dar cu cauciucuri noi.
O buna parte a accidentelor rutiere din motive tehnice este cauzata de probleme cu anvelopele (ca. 50% din accidentele cauzate de probleme tehnice).
Daca vreti sa incurajati si productia locala, in Romania se produc Continental, Pirelli si Michelin. La Conti si Michelin exista tehnologia self-seal, cuie de pana la 5mm nu duc la dezumflare si se poate circula pur si simplu mai departe (nu se observa nimic in mers). Apoi un mecanic poate sa le si scoata si cauciucul se auto-repara:
https://www.michelinman.com/michelin-selfseal-technology.html (https://www.michelinman.com/michelin-selfseal-technology.html)
https://www.youtube.com/watch?v=QJhF8hhxPfo
Nu cred ca vrei sa te prinda zapada/inghetul cu anvelope de vara pe serpentinele de la noi. Din pacate unii soferi nu se gandesc prea mult la asta. Se uita afara in Bucuresti si vad soare in Octombrie, si cred ca la fel e si la 1000+ m. Nu iau in calcul nici ca noaptea temperatura scade si mai mult si ca mereu sunt sanse de lapovita/polei/ninsoare, sau ca la noi dureaza si o zi pana se intervine cu nisip.
Cauciucurile de vara nu devin lemn la 7 grade Celsius ci de acolo in jos un cauciuc de iarna va avea un comportament mai bun decat unul de vara. Iarasi nu e ok sa mergi cu cauciucuri de iarna vara, nu vrei sa simti cum se intinde cauciucul ala vara la 40 de grade atunci cand pui o frana mai sanatoasa.
Pentru cei care merg putin si nu vor sa investeasca in 2 seturi de anvelope sunt allseason-urile, nu vor fi wow pe nici un fel de vreme dar mult mai ok decat un cauciuc necorespunzator sezonului.
Eu unul nu o sa-mi pun all-season niciodata, am vazut astfel de cauciucuri cum (nu) se comporta pe drum inghetat, desi erau noi nu aveau aderenta.
Eu circul numai cu cauciucuri de iarna, le cumpar second-hand dar nu mai vechi de 3-4 ani si minim 5 mm profil dar numai de la producatori de top si merg cu ele 2-3 ani in functie de rulaj. A trebuit sa franez brusc pe caldura dar nu am avut vreo problema. In schimb circuland vara pe la munte am prins frig si ploaie si m-au ajutat cauciucurile de iarna.
Am avut prin 2015 - 2016 un set de iarna de Goodyear Vector de care am fost multumit mai ales cand am aflat ca erau all season nu cauciucuri de iarna. S-au descurcat onorabil eu mergand mai mult in afara orasului si iarna la ski. Din pacate am distrus doua din ele si o janta intr-o groapa din Bucuresti. :bash:
La viteza mare pe ploaie sunt mai bune cele de vara, stiu sa evacueze mai bine apa. Pe noroi, frunze umede si cam ce se gaseste atunci cand faci offroad sunt mai bune cele de iarna, nu degeaba scrie pe ele Mud & Snow. Cauciucurile de iarna isi arata calitatile pe asfalt uscat dar la temperaturi sub 7 grade C si pe zapada. Pe gheata adevarata nu te ajuta decat cauciucurile cu tinte, la cele fara, indiferent ca sunt de iarna sau vara o sa te duci sanie la fel de gratios. :D
Primaria Ct a trimis filmulet cu utilajele care vor fi folosite anul asta
https://www.youtube.com/watch?v=rqo2StAejdk
Deci Primaria Constanta plateste clipuri de reclama pentru o firma privata care presteaza un serviciu externalizat pe baza de contract/abonament. O fi bine, o fi rau?
Poate reclama era "la pachet" cu deszapezirea... O:-)
Tot de la CT, e primul Can-Am Maverick snow plow pe care il vad in Ro. S-ar putea sa ma insel.
(https://1.bp.blogspot.com/-F19v1dKJOuc/Xjqg43cMkJI/AAAAAAABvLk/WhzvbVCQscI7slRBrQjAAuCVSB1EHZF9gCLcBGAsYHQ/s1600/84318792_3305613869467790_4446771622291963904_o.jpg)
De ultim moment........ DN11 Brașov-Bacău......Îmi transmite un coleg, oprit la stația Rompetrol de la ieșirea din Brețcu spre serpentinele Oituzului spre Onești...
Vânt puternic cu copaci căzuți, iar de cca 10 minute o ninsoare puternică.... De asemenea prin stație se anunță (de cei ce fac stânga-mprejur, că și Ojdula e închisă.... Cel ce gestionează restaurantul de aici (Brețcu-serpentine) cred că-și dorește "prelungiri" ale momentului...... Parcarea full de turisme microbuze și camioane.....
(https://i.imgur.com/6jmBk23.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
iar ne-a luat iarna prin suprindere? Adevarul e ca pe 5 februarie, te gandesti ca mai e putin si vine primavara. Mai ales cand te gandesti cum a fost vremea in weekend sau cand vezi martisoare in toate magazinele :lol:
Și în municipiu în Brașov e blocat tot. A nins ceva (nu mult, am văzut și mai rău), dar lipsesc utilaje. Sunt curios dimineață ce va fi.
Sunt în parcările noi de pe "Centura Brașov"..... Peisaj demn de poză de Crăciun, cu ninsoare "tradițională" din vremea copilăriei unora, când "iarna era ca....iarna" !! :D Am rezervorul plin, "webasto" toarce frumos la ton moderat (singura grijă e să nu de-n avarie, că voi chinui motorul ore-ntregi la ralanti) și mă doare lenea, dar mai aleș șalele de stat la volan, la căldura molcomă din mașină... Să vedem ce-o fi când voi "face ochi" dimineață... Numai net-ul să nu cadă la laptop, așa cum a căzut cu două seri în urmă rețeaua Telekom la cei de prin Săcele, de n-au avut 24 de ore net, tv și voce, pe fibra optică/oftică.............
Si in Ct e nasol: nu e zapada inca dar vantul face prapad. schele cazute, panouri pub rupte, lipsa curent, copaci smulsi...
In B trebuia sa ploua. Ninge si deja s-a pus pe masini/case.
Oare o sa fie surprinsi cei din PMB de eveniment?
..... o sa fie surprinsi cei din..... Stai liniștit, că nici aici în jurul Brașovului nu se dă peste cap lumea... Surpriza va fi peste câteva ore.... Stau și observ, dar mai bine "fac nani"....
Ce e al lor e al lor, in Ct au trimis utilajele in asteptare in zone cheie din oras si sunt patrule cu girofaruri pe bulevarde ca sa vada unde risca sa cada chestii. In Tulcea s-au inchis toate drumurile. E inchisa si A2.
Si eu care credeam ca o sa fie niste trantori astia de la PMB cu dezapezirea.
Actiuni concrete de dezapezire azi:
1. Au dat temperatura exterioara peste 0 grade. Mai mult de 0 grade se topeste zapada singura dhaaa!
2. Au colorat harta cu carioca cunoscuta de fiecare bucurestean: rosu
(https://i.imgur.com/sgtuz8g.jpg)
3. BONUS incredibil dupa ce s-a terminat ninsoarea: au avut curajul sa iasa afara cu cateva masini pe strazile principale si sa blocheze cate o banda de circulatie cu zapada.
4. Doar strazile principale pentru ca si ei cred ca pe cele secundare trebuie sa fie leopardul si deci gardul trebuie vopsit doar afara!
5. Pentru 3 si 4 au un argument de necontestat: zapada e proaspata si deci zapada sau oamenii se descurca usor prin ea.
Multumim. Za best! LuV.
ACTUALIZARE 7:30. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, la ora 07:30, situația traficului se prezintă astfel:
La nivelul județelor Buzău, Brăila, Ialomița și Tulcea, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a decis ca în perioada codului roșu, intervalul orar 22.00-08.00 drumurile naționale si judetene sa fie inchise pentru toate categoriile de vehicule, cu exceptia celor de intervenție.
- Autostrada A2 de la km 10+600m (București) - km143(Fetești), Cernavodă(km 160) – Constanța( km 212), respectiv tronsonul 160 – 212 (Cernavodă – intersecție cu Autostrada A4 Ovidiu- Agigea), trafic închis din cauza viscolului.
drumuri naționale cu trafic blocat:
- în județul Harghita, DN12C Gheorghieni - Lacu Roșu, între kilometrii km 5 – 32 și pe DN 13B, între localitățile Bucin și Praid, din cauza căderilor de copaci pe partea carosabilă, traficul rutier a fost închis, până la remedierea situației;
- judetul Constanța, se închide DN 2A Hârșova – Ovidiu și DN22 Ovidiu –Tulcea, închis viscol.
- în județul Covasna, din cauza unor arbori căzuți pe carosabil, traficul este blocat pe DN 10 Buzău – Covasna. Traficul a fost oprit și pe DN13E Zagoni –Barcani, din cauza viscolului.
- în județul Prahova, din cauza unor arbori căzuți pe carosabil, traficul este blocat pe DN1A Ploiești – Cheia (situația se va menține până în mâine dimineață). Închis DN 71 Sinaia – Moroieni, viscol.
- jud Galați, DN24 D Galați-Bârlad, trafic închis din cauza viscolului.
- în județul Călărași, din cauza viscolului traficul a fost oprit pe DN 3 Călărași - Lehliu –Fundulea, DN3A Fetești – Lehliu, DN 31 Oltenița – Călărași, pe DN 21 Călărași – Slobozia și DN 3B Călărași- Borcea.
restricții rutiere instituite:
- în județul Botoșani, traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe DE 58 Botoșani –Suceava și DE 58 Botoșani – Iași;
- în județul Constanța, traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe DN22C Cernavodă –Murfatlar, DN 3 Ostrov-Murfatlar, DN22 Ovidiu – Tulcea, DN22A Hîrșova- Tulcea, DN2A Hîrșova – Ovidiu și DN38 Agigea –Negru Vodă;
- în județul Iași, traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe DN28 Roman - Târgu Frumos, DN 28A Târgu Frumos – Pașcani și DN 28B Târgu Frumos – Hârlău;
- în județul Vaslui traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe la intrarea în țară(Vama Albița) precum și pe toată raza județului;
- în județul Galați traficul rutier este restricționat peste 3,5 tone pe DN25 Galați –Tecuci;
- în județul Prahova, traficul rutier este restricționat pentru toate categoriile de autpvehicule, pe DN1A Ploiești – Cheia.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/circulatie-in-conditii-de-iarna-pe-mai-multe-drumuri-din-tara-17-trenuri-vor-fi-anulate-miercuri-si-joi-in-urma-avertizarilor-meteo-1255765
Am facut 15 minute pana la munca (4,5 km) fara sa dau o lopata. Doar am dat zapada jos de pe masina si am iesit usor cu TC off din spatele blocului. Pe stradute nu e curatat, dar nu am avut probleme sa ies, si nu am 4x4. Tinand cont ca am "evitat" lopata, consider ca nu-mi permit sa ma plang.
Am colegi care se plang ca "nu e posibil ca intr-o capitala europeana sa nu se deszapezeasca". Le-a fost extrem de greu sa ajunga la munca. Le-am replicat ca Bragadiru nu e capitala Romaniei.
Eu zic sa va plangeti abia dupa ce veti da zapada de pe trotuarul din fata blocului si din zona locului de parcare. Si cand spun sa o dati, nu ma refer sa o dati in strada, ci sa o carati pana in gradina blocului.
Eu ma plang (vorba vine) si castig cu asta si 2 minusuri probabil de la niste nimeni care castiga salariul prin PMB.
Ma plang tinand cont ca noi platim servicii de desapzire din decembrie probabil:
Sectoare, pline de generozitate pe banii bucureștenilor: Plătesc zeci de milioane de lei pentru deszăpezire, chiar dacă nu ninge
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sectoare-pline-de-generozitate-pe-banii-bucurestenilor-platesc-zeci-de-milioane-de-lei-pentru-deszapezire-chiar-daca-nu-ninge-1243826
Si cand ninge ... modest?
Cand auzi de companii municipale cu 97% din buget pe salarii ... te plangi de asta.
Cu zapada si eu o sa ies la fel ca tine. Poate ca mai si in fata putin. E bine ca e cald si e proaspata.
La mine la bloc e un singur moș ce curăță treptele și trotuarul. Am mai pus și eu mâna că mi-o fost jenă să trec pe lângă el când dădea la lopată. În rest n-am văzut pe nimeni să facă din proprie inițiativă (inclusiv subsemnatul). Îți rupeai gâtul când ieșeai din scara blocului (anii trecuți că acum n-a prea fost zăpadă în Ardeal).
Așa că hai să nu ne mai plângem că o dăm în penibil.
La mine au curatat inclusiv aleea din fata blocului, au bagat un jeep din ala cu lama si e la asfalt. Din ce am inteles in Ct nu e contract in asteptare. Se plateste doar atunci cand ninge.
Asa zic ca e normal: platesti cand e zapada.
De asemenea zic ca si interesul e mai mare asa, pentru ca daca poti lucra doar 3 zile pe an, probabil le lucrezi peste tot sa castigi cat mai mult.
La mine in Rosu (Chiajna) traficul a fost blocat aproape complet pana in jur de ora 10:00.
Strazile principale din sat erau curatate acceptabil dar problema era ca nu aveai cum sa intri in Bucuresti. Cand m-am mutat la tara mi-am asumat ca dau la lopata sa deszapezesc 20-30m de drum, ca trebuie sa-i astept si pe vecinii mei sa faca acelasi lucru, dar nu m-am gandit ca trebuie sa dau la lopata si pe bulevardele din Bucuresti.
Afaceri profitabile cu statul. Topul firmelor de salubritate și deszăpezire
Au fost necesare doar câteva ore de ninsoare și viscol să vedem încă odată cât de vulnerabili suntem în fața iernii. Autoritățile au închis autostrada București-Constanța, traficul a fost blocat în mai multe județe.
Pentru întreaga noastră economie, pentru mediul de afaceri, blocajele provocate de zăpadă și efectele viscolului generează pierderi financiare importante. Sunt bunuri perisabile care nu ajung la timp, sunt livrări stopate sau întârziate, iar toate duc la neîncasări sau penalizări.
Iar în acest timp firmele de salubritate și deszăpezire raportează afaceri profitabile, în urma contractelor cu statul.
Potrivit unei analize Frames, afacerile din acest sector vor depăși în acest an 4 miliarde de lei. Ce este și mai interesant este că suma este dublă față de acum 10 ani. De exemplu, în 2010, firmele de deszăpezire raportau un business de 1,92 miliarde de lei, iar în 2018 ajungeau la 3,78 de miliarde de lei.
Profitul crește și el în același ritm cu afacerile: de la 132,8 milioane de lei în 2010 la peste 297 de milioane de lei în 2018.
Iar profitul devine tentant pentru cei cu spirit antreprenorial. Dovadă și numărul de firme deschise și active: 2101 firme în 2018 față de 849 de companii active în 2010, cu un total de peste 33 de mii de angajați, un număr puțin mai mare față de anul 2010, când erau 27 de mii.
Afacerile din acest sector, care includ salubritatea, deszăpezirea și deratizarea, sunt dominate de câțiva jucători. Pe primul loc se află compania Romprest Service, cu afaceri de 233,7 milioane de lei în 2018, apoi avem Rosal Grup, cu 219 milioane, Supercom cu 184 de milioane de lei, și Urban, cu 148 de milioane de lei. Toate au sediul în București.
În țară, clasamentul este completat de Polaris Holding din Constanța, Retim Ecologic din Timișoara și Salubris din Iași.
https://www.digi24.ro/stiri/economie/companii/afaceri-profitabile-cu-statul-topul-firmelor-de-salubritate-si-deszapezire-1256590
Eu stiam ca e rau la CNAIR, dar se pare ca habar nu avem ce e acolo.
Peste orice incredibil.
https://www.facebook.com/AutostradaSudului/videos/232612177749506/
Utilaj de deszăpezire filmat pe Autostrada Sudului cum aruncă zăpada de pe un sens pe altul. Imaginile au devenit virale
https://www.digi24.ro/stiri/utilaj-de-deszapezire-filmat-pe-autostrada-sudului-cum-arunca-zapada-de-pe-un-sens-pe-altul-imaginile-au-devenit-virale-1258097
Intre timp au aparut si explicatiile. Par de bun simt...dar cu CNAIR sunt deja ca in Petrica si Lupul. Chiar si cand poate spune adevarul, nu ii crede nimeni.
https://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-23654359-video-utilaj-deszapezire-arunca-zapada-sens-altul-autostrazii-a2-explicatia-oficiala-intampla-acolo-realitate.htm
Intradevar altfel de drumari astia de la CNAIR.
Spre exemplu in B nu au intervenit cat era viscol ("vant puternic" cum zice CNAIR). Astia din B au zis ca e inutila treaba pe viscol ca vine la loc zapada.
Deci eroi cei de la CNAIR sa mute zapada de pe un sens pe altul in timp ce "bulangiu" de vant muta zapada de pe camp pe sensul dezapezit.
Sau poate nu era vant puternic totusi.
Daca va uitati cu atentie pe video se vede cum vantul arunca o buna parte din zapada mult dincolo de sensul celui care a filmat, spre camp.
Tinand seama de faptul ca autostrada era oficial inchisa, mi se pare corecta procedura:
- la prima precere faci sensul de unde bate vantul
- la a doua trecere faci sensul spre care bate vantul
Pana la urma, nu este decat aplicarea practica a unui vechi proverb, pe care toti il respectam in viata privata: "nu te pisi in contra vantului..."
PS
Ce naiba cauta ala care a filmat pe o sectiune inchisa circulatiei?!....
Dar daca e doar o minciuna a alora de la Cnair? Eu vad doua probleme:
1) Daca ei inchid un sens de la km X, pana la urmatoarea iesire de la km Y vor fi inca masini, care pot parea ca au intrat pe autostrada inchisa, pe cand ei de fapt inca nu au apucat sa treaca de locul unde era masina de deszapezit.
2) Filmul a fost postat Sambata 8 Februarie la ora 10:53 dimineata, dar am verificat toate comunicatele Cnair de zilele trecute si sectorul acela de autostrada era deschis de Vineri 7 Februarie ora 6 dimineata si nu a mai fost inchis ulterior. Daca filmarea a fost facuta totusi Sambata (ceea ce cred ca e fezabil), e o mare minciuna gogonata marca Cnair.
Quote from: alesd on February 10, 2020, 10:17:08 PM
Filmul a fost postat Sambata 8 Februarie la ora 10:53 dimineata...
Mie mi s-a intamplat sa postez aici pe forum cu o intarziere de 3-4 zile niste amarate de poze, care nu cereau decat Imgur->Forum, nu necesitau nici o procesare video...
In mod sigur ca
nea ala care a postat filmarea nu era
vreun rocklee, care sa nu aiba alta dorinta dupa ce a ajuns acasa inghetat/plouat/innoroit decat sa incarce cat mai repede pozele/filmarea pe forum.... ;)
PS
NU am cont youtube sau FB, poate alti colegi care au ma pot contrazice privind viteza de postare a filmarilor...
La cum e filmat, mod portret, tind sa cred ca a fost un live. Asta ar trebui sa fie vizibil in descrierea filmarii originale: xyz was live sau xyz added a video.
Dacă-i "senzațional" de obicei apare pe loc. Pnetru o procesare minimală durează cel puțin o zi. Acum depinde fiecare ce procesează și cu ce.
Filmul a fost postat la 20:53, nu la 10:53 (mai greșesc și colegii de forum, verificați de fiecare data).
Și cum filmarea e pe timp de zi -> nu a fost făcut live. Poate fi de oricând, inclusiv din alți ani.
(https://i.ibb.co/Z63HHXD/AHfere8i.jpg)
Si totusi, nu am gresit. Facebook spune "Autostrada Sudului, February 8 at 10:53 AM".
https://www.facebook.com/AutostradaSudului/videos/232612177749506/ (https://www.facebook.com/AutostradaSudului/videos/232612177749506/)
Daca la tine apare 20:53, atunci e chiar mai bine, pentru ca nu poate fi decat 8 Februarie ora 20:53, iar autostrada era deschisa din 7 Februarie la ora 6 dimineata conform comunicatelor Cnair.
Nu are cum sa fie ora 20:53. La ora aceea ar fi fost noapte.
Ciudat. La mine și pe mobil și pe laptop apare 20:53. Și nu am vreo setare greșită de ora...
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200213/dac25dfd88add8485720f3f351f37ed6.jpg)
poate atunci a fost postat clipul. Dar nu insemana ca tot atunci a si fost filmat
Pai eu ce am scris mai sus?
Quote from: pasadia on February 11, 2020, 03:37:37 PM
Și cum filmarea e pe timp de zi -> nu a fost făcut live. Poate fi de oricând, inclusiv din alți ani.
E foarte posibil ca cei care administreaza pagina "Autostrada Sudului" nici sa nu fie autorii filmarii ci sa fi primit/preluat clipul de la altcineva.
Deci ăștia de la CNAIR au înțeles că nu e cazul să deszăpezească.
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200323/c67d0380f421df7cfc4f3ef7e286e0df.jpg)
Pe drumurile de munte din centrul țării avem parte de o zi de iarnă adevărata. În acest moment ninge pe Transfăgărășan, în zona Bâlea Lac și pe mai multe sectoare de drum din județul Harghita.
DRDP Brașov acționează cu utilajele proprii pentru curățarea carosabilului.
Vă reamintim că până în acestă seară sunt în vigoare mai multe avertizări meteorologice COD GALBEN de vânt puternic respectiv COD PORTOCALIU de viscol și ninsoare în zona montană.
Circulați cu grijă și adaptați viteza la condițiile de drum!
https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=567366580844934
https://www.stiripesurse.ro/concluzia-trista-a-lui-piedone-daca-astazi-ar-fi-nins-nu-am-fi-avut-cu-cine-sa-deszapezim-suna-trist-dar-ne-lua-prin-surprindere-ce-a-constatat-primarul_1531343.html (https://www.stiripesurse.ro/concluzia-trista-a-lui-piedone-daca-astazi-ar-fi-nins-nu-am-fi-avut-cu-cine-sa-deszapezim-suna-trist-dar-ne-lua-prin-surprindere-ce-a-constatat-primarul_1531343.html)
Ba baiatule utilajele care trebuiau sa intre sa curete zapada de pe alei aveau cauciucuri de vara :shootme:
Lasa cauciucurile, Dupa minutul 7 este faza tare. 7 din 22 nici nu stiau sa porneasca frezele pentru trotuare. Nu aveau nici carnet si toti aveau experienta la matura. La aia cu coada.
Cum pleaca lumea pe fenta ma fascineaza.
Tot amaratii aia sunt de vina ca nu stiu sa porneasca masinaria.
Tot talpa, tot ala cu matura in mana.
Sus, la birou, la director, la primarie, la ala care ar trebui sa dea niste cerinte clare la firmele astea (avem in sector x strazi cu z nr de km si y trotuare cu lungime tz, avem nevoie de atatea utilaje CU DESERVANT PREGATIT) totul e ok, totul e in grafic.
http://www.radioconstanta.ro/2023/11/26/autostrada-soarelui-a-fost-inchisa-de-la-ora-9/
A2 a fost inchisa! E normal, Autostrada Soarelui nu poate functiona cind ninge.
Și nici un drum alternativ (cum ar fi DX București- Călărași-Mangalia) nu se justifica. Sa stea autovehiculele în parcări pina răsare soarele.
inchidem,autostrazile,parcarile,nu-s bani la buget,aici se face economie
@Ambuteiaj , ce te face sa crezi ca un eventual DX Bucuresti- Calarasi - Mangalia n-ar fi si el afectat?!
Pai, simplu, pentru ca aceasta autostrada este magica. Precum Narnia. Și la fel de imaginara. Dar apreciez consecventa în trolling.
Mai lăsați-o cu troll-ingul și altele de gen, că vă dați în cap în curând și vă văd oamnei serioși, doar..... A2,am mai spus-o cândva are ca factor generator de înzăpezire însăși glisierele/parapeții metalice/metalici de pe mijloc și de pe laterale, care deși au cca 35-40 cm de la sol la cota inferioară a tablei, tablă ce ajunge la cca 70 cm de la sol cota maximă, este un "adunător" de zăpadă adusă de vânt peste parapet și pe sub parapet, cam la 1 - 1,5 m de parapet.... Este de urmărit pe filmările din anii trecuți, cum s-au format cel puțin, fuioarele de zăpadă, care în mare parte s-au transformat în "pături lungi" de zăpadă.....
E ciudat, totuși, că dacă n-ar fi fost parapeții, vântul nu proptea în nimic zăpada purtată peste carosabil....... Cam peste tot A2 este mult deasupra solului, ca anumite forme de relief, mai înalte decât asfaltul să facă "umbre" în spatele cărora să se adune zăpada.....
Editare ulterioară :: Am căutat în urmă de la prima pagină și am găsit "tema" la pagina anetrioară cu dezăpezirea de pe A2, cu dilema orei filmării și-a postării; aici se vede cât de cât bine modul în care zăpada s-a așternut pe benzile sensului de autostradă între parapeți......
Hai să vă mai arăt ceva..... Ce se împrăștie pe drum ca "material antiderapant"...... Un prieten de familie îmi trimite niște imagini, la care am rămas cam "nedumirit".....
Pățania vine din mun. Săcele, unde binefacerea dezăpeziri o face o firmă "Cibin", parcă (de zici că-i la Sibiu, nu alta), o firmă de a cărui "meseriași", localnicii, mai ales de pe bulevardele principale, Moroianu și Brașovului, au "numai" cuvinte "de laudă" la nesimțirea de care dau dovadă la "dezăpezire"..... Începând cu faptul că trec cu viteză mare și când zăpada este semiumedă sau gata sărată și fleșcăită, o gășeti pe pereții și porțile caselor, sau oamenii au apucat să facă curat pe trotuar și la porți stivuind zăpada, fără a o pune înapoi în drum, vine "cerberul" cu plugul de aruncă zăpada abia curățată și stivuită înapoi, până la pereți și porți lăsând din nou trotuarele impracticabile (o poveste continuă de mai bine de 10 ani)..............
De data asta ce să vezi ????? Material antiderapant cu diametre de 3-8 cm...., bolonavi......
În imaginea de jos e un scan al unui "Buletin Informativ" al primăriei respective.... Sunt nelămurit cu dimensiunile: între 0,00 - 0,08 mm sau între 0,00 - 8,00 mm ?? Oricum, sunt pietre în toată regula....
(https://i.imgur.com/AGkpKiR.jpg)
(https://i.imgur.com/QN2Zoyph.jpg) (https://i.imgur.com/QN2Zoyp.jpg)
(https://i.imgur.com/9qZnjGGh.jpg) (https://i.imgur.com/9qZnjGG.jpg)
(https://i.imgur.com/XFAmL35h.jpg) (https://i.imgur.com/XFAmL35.jpg)
(https://i.imgur.com/HJKtCFMh.jpg) (https://i.imgur.com/HJKtCFM.jpg)
(https://i.imgur.com/ILWls2xh.jpg) (https://i.imgur.com/ILWls2x.jpg)
(https://i.imgur.com/AKhO7NOh.jpg) (https://i.imgur.com/AKhO7NO.jpg)
(https://i.imgur.com/vVqJxVyh.jpg) (https://i.imgur.com/vVqJxVy.jpg)
(https://i.imgur.com/UjEhAYKh.jpg) (https://i.imgur.com/UjEhAYK.jpg)
(https://i.imgur.com/wTsEHoth.jpg) (https://i.imgur.com/wTsEHot.jpg)
(https://i.imgur.com/mQ5HpVNh.jpg) (https://i.imgur.com/mQ5HpVN.jpg)
(https://i.imgur.com/zc45DFbh.jpg) (https://i.imgur.com/zc45DFb.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)