[AR] Ce-am mai vazut din mers in Arad

Started by bogdymol, September 19, 2013, 10:24:00 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kidu

Uite o perspectiva din aproximativ acelasi unghi luata de pe Google Maps:
https://goo.gl/maps/Ca5zZZKdiYWxZAEy9

Harry


Harry

Cautand poze vechi cu podul Lipova am dat si peste niste imagini care mi-au starnit interesul. Sunt curios care e situatia strandului, a pavilionul Regina Maria si a cladirii din ultima poza (daca mai exista, are cineva idee destinatia ei)






Cuneo

Da, ștrandul e renovat recent, arată bine, are trei bazine, apa e curată, este și o terasă-restaurant decentă, la fel și parcul de la intare. Pavilioanele nu sunt renovate, o clădire nouă se află în costrucție, e la roșu de mulți ani. Izvoarele funcționale au fost închise recent, cică pentru a reduce risipa!
















Cuneo

 Acces blocat turiştilor la sursele publice de apă minerală în Băile Lipova, pentru a se opri "risipa"

Vizitatorii zonei de agrement Băile Lipova, din oraşul cu acelaşi nume, nu mai au acces deloc la sursele publice de apă minerală, robinetele de la cele două instalaţii care funcţionau în parcul fostei staţiuni de interes naţional fiind închise de luni de zile, în pofida intervenţiilor primăriei, care a primit răspuns că "s-a oprit risipa".

Apele minerale din Lipova sunt cunoscute de sute de ani, iar datorită acestora s-a dezvoltat, cu decenii în urmă, staţiunea numită "Băile Lipova". Până în urmă cu zece ani, aceasta era staţiune balneo-climaterică de interes naţional, însă şi-a pierdut acest statut şi a rămas staţiune de interes local. Aici mai funcţionează ştrandul, campingul, câteva complexe turistice private şi două fabrici care exploatează resursele de apă minerală.

Apa minerală este considerată cea mai importantă resursă a oraşului medieval Lipova, conform site-ului primăriei, fiind cunoscută de turişti mai ales datorită staţiunii, situată la trei kilometri de centrul localităţii. A fost descoperită în perioada secolului al XVI-lea, iar în 1928 a primit medalia de aur la o expoziţie de apă minerală de la Bucureşti, când Lipova a devenit furnizorul Curţii Regale sub brandul "Borvizul de Lipova".

"Apa minerală magnetică cu oxigen de la Băile Lipova este o apă energizantă produsă în mod natural cu proprietăţi multiple asupra organismului - tratarea afecţiunilor tubului digestiv şi a afecţiunilor cardio-vasculare", notează site-ul Primăriei Lipova.

Decenii la rând, turiştii au avut acces la două surse publice, unde erau amenajate fântâni. Ei îşi puteau lua în sticle apă minerală fără restricţii. De câteva luni, însă, accesul liber la această resursă, prin cele două instalaţii aflate în parcul fostei staţiuni, a fost blocat. Robinetele au fost închise, iar în fântâni şi în jurul acestora se pot găsi doar gunoaie. În zona uneia dintre fântâni, vizitatorii dezamăgiţi că nu mai pot lua apă îşi abandonează sticlele, formându-se un loc de depozitare a sutelor de PET-uri în mijlocul parcului.

"Este o situaţie neplăcută, atât din cauza gunoaielor care s-au adunat acolo, lăsate de turiştii nemulţumiţi că nu mai pot lua apă, cât şi pentru că această resursă, care a adus faimă oraşului nostru, nu mai este accesibilă vizitatorilor. Am luat legătura cu fosta RAMIN (Regia Autonomă a Apelor Minerale, în prezent Societatea Naţională a Apelor Minerale - n.r.), pentru că ei administrează aceste foraje. Ei au mai închis robinetele şi în anii trecuţi, dar mi-au dat un răspuns uluitor, afirmând că au oprit risipa. Ei spun că se pierdea multă apă minerală prin faptul că aceste fântâni funcţionau permanent. Oricât am încercat să obţin redeschiderea robinetelor, nu s-a întâmplat", a declarat, pentru AGERPRES, primarul oraşului Lipova, Iosif Jichici.

Reprezentanţii Societăţii Naţionale a Apelor Minerale (SNAM) - Sucursala Deva nu au putut fi contactaţi pentru a exprima un punct de vedere.

Turiştii sunt nemulţumiţi de situaţia actuală, unii venind din alte judeţe special pentru a lua apă carbogazoasă de la celebrele fântâni din Lipova.

"Am mai fost în primăvară, fântâna era tot aşa, închisă. Acum speram că s-a redeschis, pentru că de aici luam apă de când mă ştiu, de pe vremea lui Ceauşescu. Veneam cu maşina de câteva ori pe an pentru apa minerală, pentru că e bună ca tratament pentru stomac. Este păcat că ceva bun a fost distrus", spune o turistă din judeţul Bihor.

În acest moment, apa minerală din zonă este exploatată de două companii care o îmbuteliază şi o trimit în magazine din toată ţara, una dintre acestea fiind înfiinţată la sfârşitul anilor '70. Ambele societăţi comerciale plătesc redevenţe către SNAM.

https://www.agerpres.ro/social/2019/10/04/arad-acces-blocat-turistilor-la-sursele-publice-de-apa-minerala-in-baile-lipova

Harry

În acest moment, apa minerală din zonă este exploatată de două companii care o îmbuteliază şi o trimit în magazine din toată ţara, una dintre acestea fiind înfiinţată la sfârşitul anilor '70. Ambele societăţi comerciale plătesc redevenţe către SNAM.

de fapt asta e sursa problemei, nu risipa :)))

Cuneo

Dedeman deschide al doilea magazin în Arad, la ieșire spre Deva! S-a solicitat PUZ-ul

Ceea ce știam încă de anul trecut, se confirmă în aceste zile. Anume faptul că frații Mureșan  au vândut terenul pe care și la această oră se află societatea lor ,,Las Vegas,, SRL și pe care există terenul de karting, teren aflat la ieșire din Arad spre Deva. Știam de negocieri însă familia Mureșan nu ne-a confirmat niciodată vânzarea, ci doar negocierille cu frații Pavăl, cei care dețin imperiul care are în ,,portofoliu" și magazinele Dedeman.

La Primăria Arad a fost depusă o solicitare pentru întocmirea unui PUZ (Plan Urbanistic Zonal) pentru o suprafață de aproximativ 100000 de metri pătrați, suprfață formată din 32 de parcele. Proprietarii acestor parcele (Mureșan Ioan Cristian, Mureșan Ana Liliana, Mureșan Laura, Mureșan Călin Sebastian, Băcuș Gabriel-Alexandru, Lucan Laura Camelia, Sandici Ionel-Doru, Sandici Gheorghe-Sorin, Las Vegas SRL, Dedeman SRL și Kinderman 24 com S.R.L) solicită PUZ-ul pentru viitoarea ,,Zonă pentru comerț – Construire magazine materiale de construcții cu amenajări aferente, signalistică și mijloace publicitare, împrejmuire, amenajare accese şi amenajare racord cu strada Şiriei".

După cum se poate vedea și în imaginea captată de pe Google Earth, zona este amplasată în teritoriul administrativ al municipiului Arad, adiacent străzii Calea Radnei, pe partea stângă pe direcția Deva, și străzii Șiriei. Incinta propusă spre reglementare este accesibilă din Calea Radnei. ,,Vecinătățile terenului propus pentru reglementare prin PUZ sunt: *nord – terenuri arabile în extravilan/ intravilan, Calea Ferată București-Arad; *sud – linie de tramvai, sensul giratoriu și Calea Radnei; *est – terenuri arabile în extravilan/intravilan; *vest – drum strada Şiriei, viitoarea Centură", se arată în Memoriul tehnic explicativ al investiţiei.



https://specialarad.ro/dedeman-deschide-al-doilea-magazin-in-arad

bogdymol

Cum va arăta Cazinoul din Arad după restaurare



Daca tot ce se spune in acest articol e adevarat, inseama ca vom avea o cladire emblematica pentru Arad. In cadrul procesului de restaurare se vor folosi metodele initiale de executie, si se vor reface toate elementele initiale de arhitectura.

https://www.youtube.com/watch?v=yI2iafw7dOE&feature=emb_title
Locuit, Vizitat, Condus în: A B BG BiH CH CY CZ D DK E F FIN FL GBZ GR H HR I IL IRL L LT M MK MNE NL P PL RO RSM RUS S SK SLO SRB TR UK V
+ Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, Macau, Malaysia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Emiratele Arabe Unite & Statele Unite ale Americii
drumurile mele

cristi5

Pe langa Casino treceam cand veneam de la scoala. Uneori printr-a 12a, intram la un "vinișor", era un vin tanar (cred) in sticle mici. Sau intram de fapt in Parcul Mic? Nu mai tin minte.

Pacat de hotelul Parc, pare in semi-paragina. Am stat la Astoria azi-vara, merge bine.


bogdymol

Hotel Parc e de vanzare. Poti vedea anuntul aici. Ar fi frumos pentru oras sa fie cumparat, renovat, iar mai apoi reintrodus in circuitul turistic si de petrecere a timpului liber.
Locuit, Vizitat, Condus în: A B BG BiH CH CY CZ D DK E F FIN FL GBZ GR H HR I IL IRL L LT M MK MNE NL P PL RO RSM RUS S SK SLO SRB TR UK V
+ Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, Macau, Malaysia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Emiratele Arabe Unite & Statele Unite ale Americii
drumurile mele

Harry

1938. Arad. Piata si Biserica Greco-Ortoroxa


Harry

are cineva idee daca imaginea este din Arad?


bogdymol

Arhitectura pare din anii 50-60. Sunt cateva astfel de cladiri in Arad, dar nu imi spune nimic fix cladirea asta.
Locuit, Vizitat, Condus în: A B BG BiH CH CY CZ D DK E F FIN FL GBZ GR H HR I IL IRL L LT M MK MNE NL P PL RO RSM RUS S SK SLO SRB TR UK V
+ Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, Macau, Malaysia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Emiratele Arabe Unite & Statele Unite ale Americii
drumurile mele

Harry

#28
e art deco specific anilor 40. poza e din 1942, vanzatorul zice ca e din Arad...Ce imi ridica semne de intrebare este scrisul "Sanitarium", nu l-am mai intalnit pana acum pe vre-o cladire din Romania.

TibiV

SanAtorium....

Este in ungureste, si spune fix acelasi lucru ca in romaneste...

(Ma rog, din ce imi amintesc in ungureste ar fi trebuit sa scrie szanatorium...)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)