[CJ] Centura Metropolitana Cluj-Napoca

Started by alexV, September 23, 2015, 11:09:33 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

alexV

Ce drept pare Clujul cand te uiti de sus :)

Unde ai cele doua giratii de la Cora avem cota 360m, si tocmai am traversat Somesul.
De acolo e tot la deal. Primul tunel al CMC in dealul Feleacului incepe la 440m si e in urcare. Al doilea tunel e la 500m, plat, altitudinea maxima a centurii.

Cum respecti pantele cand tu vrei sa mergi cu drumul in jos pe sub Nodul N existent? Cat de lungi iti ies tunelurile apoi ca sa ai o panta acceptabila?

Am hulit SF-ul ca a durat mult, dar tehnic e destul de bun.




M_Z

Nu e tunel e doar un pasaj subteran care iese la lumina la începutul treflei. Zona albastra care include și rampele.
Traseul rămâne pe nod existent iar din rampa de sud a pasajului peste DN1 din nod se tine nivelul, supratraversează bretelele de legătură cu str. Bucium iar traseul urca spre tuneluri asemenea sf-ului.

qionescu1

Daca sarcina ar fi fost subtraversarea Feleacului cu siguranta am fi avut si in cazul asta niste proiecte tehnice bune. Doar ca dupa 4-5 ani de studiu de fezabililtate te astepti la niste propuneri realizabile. Randarile suporta orice, mai ales cand sunt pe bani multi. Poti pune poduri/pasaje/tuneluri cate vrei, pe randare iese.

Mi se pare cat se poate de clar ca sectoarele problema sunt Cora - Calea Turzii(cu tunelurile si pasajele de aici) si tunelul spre Baciu. Chiar si in cel mai bun caz in care si-ar justifica pe deplin efortul ele tot nu ar fi realizabile intr-un lot intreg, mai ales in contextul actual. Esecurile de pana acum, desi evidente, se pare ca nu le putem accepta dar metropolitana are nevoie de etapizare (sunt mai multe variante):

Etapa 1. doua tronsoane Turzii-Sub Coasta/Apahida si Gilau-Cora (asa cum am mai scris anterior)
Etapa 2. Cora-Calea-Turzii, CMC-Baciu. (daca va mai fi nevoie)

Oradea/Bolojan, la un nivel mult mai mic a inteles si a reusit. A fost realist, au construit in 3 etape. La noi, Boc si unii, dupa 8-9 ani de esecuri continua la fel. Si ne tot miram de ce nu iese?       




Powered by API/PUM imgur uploader

nicolaem

Sa mai pun pozele cu pistele de biciclete elicoidale din Făget? Că deh e panta mare dar trebuiau puse în proiect.

Sau cu tunelurile lungite dupa multiple dezbateri cu societatea civilă?

As fi fericit să daca macar capetele din zona sopor și Florești.

ariassis

Daca nu gresesc, Oradea a avut promisa finantare de la guvern, respectiv a inceput sa lucreze la centura (in campie) din 2004


LRadu

^M_Z colegul alexV se referea ca dupa parcul colina (deci dupa ceea ce ai creionat tu) centura va avea o serie de tuneluri, si urca constant, cu cat cota de intrare in tunel va fi mai jos cu atat acesta va fi nevoie sa fie mai lung.

Pare eleganta solutia ta, dar se poate sa o faca mai putin fezabila atat acea diferenta de nivel, cat si faptul ca pe podul N de multe ori exista blocaje care se extind pe el si pe bretele, plus ca tot de pe acest drum se mai face accesul la cateva cladiri si la cateva blocuri. Posibil sa poti gasi insa solutii pentru acele accese.

Iar malul (Vivo) este pe cealalta parte a acelei zone de protectie, la distanta considerabila. Din pacate Clujul e inghesuit cu diferente de nivel si terenuri instabile. E greu si scump de construit aici.

Si da, mare prostie cu pista aceea de biciclete ce urca pe langa centura. Tare ar trebui sa sara din schema, si acei bani sa fie folositi pentru a se face niste piste de biciclete care chiar ar fi utile.

M_Z

Lux și opulență  :lol:
Acum sa zic. O centura buna cam așa trebuie concepută, cu multe conexiune chiar și unde nu trebuie acum dar e clar nevoie pe viitor. Dar trebuie sa te mai uiți și în buzunar dacă îți permiți asta. Daca nu (cum e cazul la noi) trebuie să gândești mai bine și să concepi ceva etapizat.
Tipul ăsta de nod pe care îl folosesc repetitiv e bun ca ocupare de teren dar nu merita etapizat. Pe de altă parte e scump iar  rampele de pământ armat făcute în zonele de deal cu teren slab nu le vad prea bine.
Nodul asta din imagine bag de seama că e cu giratoriu suspendat. Și mai scump.  nu ar strica sa mai scape de giratorii și să facă intersecția la sol de tip diamant inversat cu semaforizare că doar e zona urbană.

M_Z

@LRadu eu am tratat strict zona aceea. In capete m-am legat la traseul de pe harta api.
Soluții sunt pentru orice, bani sa ai.
Traseul cu tuneluri e puțin ciudat. Sunt curios cum rezolva semnalizarea verticală la nodul dintre cele tuneluri. Presemnalizarea cam pica in tuneluri  :|

alexV

CMC e un drum de clasa tehnica II, cu viteza de proiectare 80 km/h. Declivitatea maxima de 6% exista deja in zona dinaintea tunelurilor. La fel si pe partea de coborare de la intersectia cu Calea Turzii spre aeroport.



@M_Z nu vrei sa intelegi ca nu e drept :) Podul/Pasajul N e deja denivelat, iar propunerea ta e sa cobori inca si mai jos.

Despre pistele velo, trebuie sa va spun ca atunci cand o delegatie europeana a fost la Cluj sa le fie prezentat priectul CMC, olandezul din delegatie a facut mai multe obesrvatii de bun simt intre care si "de ce faceti pista acolo, ocoleste orasul si e in rampa?" in ideea ca nu e atractiva nici pt naveta, nici recreational.

M_Z

@alexV nu înțeleg ce nu înțelegi că nu înțeleg eu. Hai sa o lăsăm așa.

nicolaem

^ si nu i-a raspuns nime la olandez ca noua ne place saorma cu de toate?

qionescu1

Daca Dimex are probleme la legatura A3-DN1, cum se va descurca la CMC unde doar segmentul Cora-Calea Turzii are vreo 9 pasaje si doua tuneluri? Lucrari de arta deloc simple si cu un acces dificil pentru a le realiza sau foarte dificil.

alexV

#1483
De la iesire din Cluj pana la intrare in Floresti. Plansele de la semnalizare sunt mai usor de inteles vizual decat schitele tehnice.


Fig. 1)



Fig. 2) Valuea Garbaului e limita administrativa intre Cluj si Floresti. Podul de aici e structura 1/3.



Fig. 3)



Fig. 4) Pasajul pietonal subteran e structura 2/3. Drumul se ridica cu panta 4% iar rampele trotuarului coboara cu 5%. Latimea pasajului e 4,5 metri, comun pietoni velo.



Fig. 5)

alexV

#1484

Fig. 6)



Fig. 7)



Fig. 8.



Fig. 9) Pasaj peste giratia de la sol e structura 3/3. Doua deschideri, picior in mijlocul giratiei, iar pietoni, velo, bus, ambulante raman la sol. Doar auto sus pe pasaj.



Fig. 10)