[CJ] Centura Metropolitana Cluj-Napoca

Started by alexV, September 23, 2015, 11:09:33 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut


Ionut

Confirmăm și noi, s-a anulat, s-a trimis înștiințare la Dimex-CON-A.

API pe Facebook

BREAKING: Anulare-nainte de Săptămâna Mare pe Centura Metropolitană Cluj-Napoca.

Pe 9 aprilie ceream un deznodământ. Acesta a venit astăzi: anularea licitației după 5 luni în care primăria a clocit singura ofertă depusă de către sibienii de la CON-A și bistrițenii de la Dimex în noiembrie 2023.

Este neverosimil felul în care administrația clujeană în frunte cu primarul Emil Boc se chinuie, realmente, să "implementeze" acest proiect: studiu de fezabilitate gestionat din 2017 care trebuia să fie gata în 12 luni dar a durat 4 ani, la prima licitație pornită în februarie 2023 n-a participat nimeni și a fost anulată în mai, iar la a doua au avut nevoie de 5 luni ca să descalifice unica ofertă, deși puteau face asta în 3-4 săptămâni.

Poate a treia oară-i cu noroc.


LRadu

Se stie motivul descalificarii ? La ce criterii nu s-au incadrat ? Ma gandesc ca totusi a fost ceva la limita sau au incercat sa gaseasca o solutie sa nu o descalifice din moment ce a durat atat de mult.

Ionut

Nu știm detalii deocamdată, n-am stresat oamenii vineri seara. Să vedem dacă putem afla săptămâna viitoare ceva informații. Probabil și Boc va ieși cu declarații/explicații.

Aia cu "soluție ca să nu descalifice" e cam de Zâna Măseluță. O femeie e gravidă sau nu, la fel cum o ofertă e acceptabilă sau nu. Dacă ai găsit ceva flagrant încât să fie inacceptabilă, n-ai ce "soluție" să mai găsești... ori îți asumi, ori nu. Dar poți să îți asumi sau nu (să iei o decizie) într-o lună, NU ÎN 5!

razvam

Mizerabil, dar cumva era de anticipat, mai ales de cand a iesit Boc sa zica șoptit ca CANIR n-are bani de exproprieri si s-a luptat el voios pentru modificarea legii, sa se faca pe bucati.

CNAIR n-are bani (?) sa faca exproprierea pe toata centura, asa ca au expropriat doar o bucata si Primaria Cluj a lasat voit sa se duca la gunoi acesta licitatie, ca pe la anul CANIR poate o sa fie mai darnic. Va dura cu siguranta 2-3 luni pana se va relua licitatia, dupa alte 6-8 luni la o noua licitatie si uite asa se face februarie 2025, cu siguranta o sa vina Boc cu ceva de umplutura, drept scuză.

Quote from: StefanCelMare on April 02, 2024, 03:31:59 PMConcret, este vorba despre exproprieri. Emil Boc a arătat că CNAIR nu a avut banii necesari pentru a trece la despăgubirea proprietarilor de imobile de pe traseul centurii. 200 de milioane de euro este suma aproximativă necesară exproprierilor pe culoarul centurii metropolitane.

,,Cei de la CNAIR au spus 'eu nu am 200 de milioane de euro ca să plătesc despăgubirile dintr-o dată, așa cum prevede legea. Eu atât am pentru toată țara, nu pot da toți banii la Cluj'. Și atunci am intrat în blocaj, el nu are bani pentru despăgubiri, eu nu pot da drumul la proiect. A trebuit să modificăm legea. Este meritul colegilor din Primărie care s-au gândit să modificăm legea, ca să nu dăm o singură decizie de expropriere, ci să dăm decizii separate, să fărâmițăm pe zone. Să plătești doar pe suprafețele pe care urmează să lucrezi", a explicat Boc.

Light

A venit și un comunicat sec de la primărie în legătură cu centura:

"În urma analizei din cadrul Comisiei de licitație și a Avizului conform condiționat al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, comisia de licitație, în baza prevederilor art. 212 alin. 1 litera a din Legea 98/2016, a anulat procedura de achiziție întrucât nu a fost depusă o ofertă admisibilă. Azi a fost comunicat rezultatul procedurii către liderul Consorțiului participant la licitație, CON-A Operations.
Potrivit procedurii legale, Asocierea CON-A Operations, Dimex 2000, Concelex, Hydrostroy și Automagistral Pivden poate depune contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor în termen de 10 zile calendaristice de la comunicarea rezultatului procedurii (până în 9 mai 2024). Dacă nu se depune contestație sau contestația este respinsă, se reia imediat procedura de licitație.
În cazul în care Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor dă câștig de cauză Asocierii CON-A Operations, Dimex 2000, Concelex, Hydrostroy și Automagistral Pivden, atunci se poate trece la încheierea contractului și la demararea lucrărilor", a transmit municipalitatea.


Sursă: Ziua de Cluj

Ionut

#1162
Fix după cum v-am zis de vineri, oferta a fost descalificată/declarată inadmisibilă/inacceptabilă, cum vreți să ziceți voi. Din ce înțeleg, Dimex-Con-A nu vor contesta decizia, dar să vedem decizia lor la rece, după ce-și vor mai face niște calcule.

Cert este un lucru: primăriei i-a luat 5 luni (!) ca să descalifice SINGURA ofertă. Pe lângă primăria Cluj, CNAIR este rachetă.

ariassis

Motivul c.f. Boc in CL:
Oferta depusa e cu 30% mai mare decat valoarea estimata.
Legea permite maxim 15% peste estimare.

Ulterior, Dimex/CONA au zis ca au gresit si era doar 14.9%, eroare tehnica. A fost trimis la autoritatea nationala pentru achizitii publice care nu a acceptat "erata" si au cerut anularea.

O gafa din partea lor, o limitare a legii foarte rigide. Asta explica si de ce a durat atat de mult procedura.

ariassis

Se putea continua pe negociere directa cu unicul ofertant, dar nu e curaj sa se faca asta la sume atat de mari.

klax187

E dubios de favorabila aceasta situatie pt primarie.
Se poate confirma cumva oficial?

ariassis

in 10 zile. Fie cand ataca firma decizia, fie cand expira termenul de atac si se face public tot

nicolaem

#1167
deci la prima licitatie nu a participat nime. pret estimat prea mic.
acum s-a marit estimarea si a participat o singura firma care a depus oferta neconforma cu inca 30% in plus.
cum de estimarea este atat de proasta daca tot SF era laudat ca bun?

iar asta e pe bune sau vrajeala:
 În cazul de față, la deschiderea ofertei s-a observat că oferta depusă este cu 30% mai mare decât valoarea estimată. Firma a spus că a fost o eroare tehnică, că au făcut calcule greșite, și că în loc de 30% e 14,97%", a punctat edilul Emil Boc.

Punctul de vedere al firmei a fost trimis la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, care a refuzat ''eroarea'' acestora de calcul si s-a dispus anularea procedurii.


cum sa gresesti ca firma oferta cu 15%? cand vorbim de  miliard

Agos

Quote from: Ionut on April 29, 2024, 03:41:56 PMCert este un lucru: primăriei i-a luat 5 luni (!) ca să descalifice SINGURA ofertă. Pe lângă primăria Cluj, CNAIR este rachetă.


Ma gandesc ca stii si intelegi ca evaluarea ofertelor se face pe etape (GP, DUAE+documente Calificare, Tehnic si apoi Financiar) si Dupa fiecare etapa se face un PV si se inchide sectiunea si doar apoi se trece la urmatoarea.
Partea de calificare si tehnic probabil au durat cel mai mult fiind mai multe documente de verificat. Deci daca oferta financiara a fost cea ce nu a fost admisibila l-a trebuit alea 5 luni sa verifice oricum restul. AC nu poata vedea pretul criptat decat dupa ce finalizeaza celelate etape (Calificare si Tehnic) si inchid sectiuniile aferente.

Pe scurt: la momentul depunerii ofertei AC nu vede pretul


TeoH9

#1169
Desi primaria nu are nicio circumstanță atenuantă, fiind evident ca nu trebuia sa dureze atat de mult verificarea singurei oferte depuse, nici nu puteau sa o fusereasca si sa evalueze superficial.

Prima data au verificat DUAE, experienta similara, calificari, formulare completate, certificate constatoare si alte bullshituri din astea birocratice.

Apoi au trecut la verificarea ofertei tehnice.
Pentru o lucrare de aproape 2 miliarde au trebuit probabil sa verifice amanuntit, pana sa fie convinsi ca cerintele tehnice sunt si ofertate de catre constructor. De multe ori primaria nu are specialisti, si fie coopteaza experti tehnici/proiectanti in comisia de evaluare, fie face un du-te vino de adrese si comunicari cu proiectantul in care il intreaba "specificatia tehnica xyz este compatibila cu specificatia abc din SF?"

Or fi cerut clarificari pe parcurs, constructorului i-a trebuit timp sa raspunda ș.a.m.d., apoi, dupa ce tehnicul si calificarea au fost ok, au ajuns la financiar, unde au constatat ca e cu 30% peste estimat. Ca primarie atunci ce sa mai faci?

Evident nu au nicio scuza ca a durat atata. Problema cea mai mare din punctul meu de vedere a fost lipsa prioritizarii procedurii de achizitie.

Cand se doreste, se poate evalua intr-o luna. Aici nu s-a dorit, licitatia a mers singura, din inertie, nu a fost prioritizata. Singurul vinovat in aceasta situatie este conducătorul instituției: Emil Boc.

Daca punea presiune pe oamenii din subordine, in max 1 luna aveam acelasi rezultat.
Nu poti sa te bati in piept cu centura metropolitana, dar sa nu te intereseze statusul evaluarii. Ca lider de institutie trebuia sa verifice statusul proiectului cel putin saptamanal, trasate deadlineuri clare, discutat cu comisia de evaluare, comunicat des cat este de important proiectul pentru comunitate. N-a fost asa. Te mai culci pe o ureche cand nu ai competitie  :)

In alta ordine de idei: cine stie/ghiceste ce urmeaza cu proiectul? Dupa astea 10 zile.
Spoiler alert: e de rau.