Vehicule electrice și hibride

Started by cristi5, November 03, 2017, 02:03:04 PM

Previous topic - Next topic

1 Member and 2 Guests are viewing this topic.

alexandru_m

Romania in 2019:

Milioane Tone-km

National (intern): 15.675

International: 44.367

In 2020 odata cu pandemia a crescut internul si a scazut intenationalul.

Romania in 2020:

Milioane Tone-km

National (intern): 17.281

International: 37.746

QuoteWhen looking at the distribution of total EU cross-trade in tkm between the different Member States, the six countries with the highest shares in 2019 and 2020 were Bulgaria, Lithuania, Poland, Romania, Slovenia and Slovakia (see Table 6).

Eu aici parasesc discutia asta. In domeniul tau de activitate cu siguranta ca ai lucruri sa ma inveti, aici doar pierd vremea.

hefaistos

Pariu 500 lei: Pana la 31 decembrie 2024, se va deschide A7 intre Buzau Nord si Focsani Nord. data de initiere a pariului 2 octombrie 2023
Pariu 200 euro, daca pana la 31 decembrie 2029 nu se deschide sectiunea cu tuneluri de pe A1 de la Holdea.

dumbravaandrei

@hefaistos alta scama din buricul facebook-ului. Presupun ca mai ai. Vezi ca si pe la noi stau in apa baltita multi stalpi de LEA si nu a fost vreun risc de electrocutare, nu s-a sistat livrarea de putere. In fine...
@alexandru_m faptul ca acum se face transport cu camioane din Romania/Bulgaria si alte state unde forta de munca este mai ieftina, nu inseamna ca la nivel european e valabila aceeasi proportie. Reciteste ce am scris si vezi daca se potriveste cu graficul de mai jos:


ca sa nu mai zicem de importanta in ponderi a tipului de transport national/international... cate tkm genereaza un palet trimis de la Bucuresti la Iasi vs acelasi palet trimis de la Bucuresti la Berlin de ex.

hefaistos

#2838
Da' tu de pe unde esti de fel, ca noi astia de pe plaiuri mioritice avem simtul umorului...





Powered by API/PUM imgur uploader

 :D  :D  :D
Pariu 500 lei: Pana la 31 decembrie 2024, se va deschide A7 intre Buzau Nord si Focsani Nord. data de initiere a pariului 2 octombrie 2023
Pariu 200 euro, daca pana la 31 decembrie 2029 nu se deschide sectiunea cu tuneluri de pe A1 de la Holdea.

alexandru_m

#2839
@dumbravaandrei

In primul rand se pare ca tu chiar nu posezi simtul umorului.

In al doilea rand inceteaza sa mai vinzi castraveti gradinarului. Nu am participatii la corporatii petroliere, nici la start-upui pe hidrogen, nu e ca si cum ma duc sa dau acatiste la biserica sa va crape bateriile.

Da-mi un camion sau o camioneta cu masa utila egala, autonomie egala, rapiditate in alimentare egala si retea de alimentare egala cu ce e termic si o cumpar cu draga inima. Vreau si eu 5 Roni la suta de km si impozit zero. Dar mai e mult pana acolo si sa nu cumva sa ne trezim ca se gaseste brusc si vreo alta tehnologie sa avanseze fulminant.

Edit:

Vad ca iti plac graficele. Poftim inca unul tot de la Eurostat:




Raman un biet roman care se zbate in Romania, asa ca te rog sa imi permiti sa nu ma doara capul despre transportul intern prestat de portughezi de exemplu. Multumesc.

pest1969

Nu retin sa fi vazut stirea asta postata aici, dar pare a fi un game changer pe piata bateriilor.


https://www.ansto.gov.au/news/australia-charges-ahead-new-lithium-technology?fbclid=IwAR2PFsrWHOYJP3UyllMTS_iLcJKdKVHzij0X_58h3ch4V6guEWkXfHvZKjw

Daca acum se recupereaza intre 50 si 70% litiu din minereul de litiu, noua tehnologie va recupera litiul in proportie de peste 95%.
Pe langa asta, se pare ca se va reduce drastic cantitatea de energie necesare pentru a separa litiul din minereu.

Si chestia asta se va intampla in Australia, care furnizeaza cam 60% din minereul de litiu de pe piata, doar ca il trimite in stare bruta in China.
Chinezii vor fi nevoiti sa se reinventeze daca australienii reusesc sa puna noua tehnologie in productie.


naivu

#2842
Nu consum decat vreo 150kWh/luna, dar unul din motivele pt care nu mi-am facut contract a fost convingerea ca, in caz de crestere majora a pretului la kWh, furnizorul nu va respecta contractul daca va iesi in pierdere; din pacate se pare ca am avut dreptate!
Pe langa faptul ca nu respecta contractul, acel 1,339 lei/kWh (pe care probabil nu verifica nimeni cum e calculat) ar fi trebuit anuntat la inceputul perioadei de consum, nu in ziua facturarii consumului!
LE: m-am uitat pe ultima mea factura de la Enel Energie Muntenia, fara plafonare as avea de plata un pic peste 1,8 lei/kWh

prom

#2843
Salut, Am tot vazut articole de genul care vor sa induca frica in cei care ar vrea sa isi cumpere un EV.

Consider ca ar trebui un pic de lumina. Fara a invoca pretul de la hidroelectrica, dc e sa luam urm pret ca oferta de pe site ANRE, acum cand scriu avem 1.73 RON / kwh

Eu am un E up, si consumul meu personal anual (iarna vara) este de 15 kwh / 100 adica ar veni la curent 29.95 RON , incarc la priza trifazica, acasa, (up-ul stie 2 faze) cu 5 amperi/faza , adica 2 kwh/h, asta ca sa nu distrug bateria si pt ca nici nu imi tre mai mult de 6-10 kwh / zi. Zic asta pt ca trebui sa mai punem o pierdere de 10% , rezulta 32.95 RON / 100 km

Acum, dc e sa luam ca si dimenisiuni, consider o yaris hibrid. Luam fara ajutor de stat aia 50 de bani, si avem 7.2 ron / l de benzina.

Deci eu merg cu 32.95 / 7.2 , cu 4.6L/100. Un yaris hybrid oare cat consuma? Sa zicem un 5-6/100Km? Deci mai este loc pana ajung la paritate 1:1. Personal merg 80% prin oras si restul drumuri mai lungi.

Acum eu am masina asta de 2 ani (46000 km), si ma intreb dc se merita, ca toti cei care ar dori un pur EV.

Eu personal zic ca da, pentru ca nu ai nevoie sa schimbi posibile parti in miscare, pt ca orice motor termic se strica, schimbat mai stiu eu ce si revizii mai scumpe. In plus ai puterea instant (cuplu). Deci pe parte de mentenanta, on the long run, ai de castigat. 

Si de ce nu, poluam mai putin , in oras.  :D

gruiarew

Care și-a luat EV și-a făcut calculele înainte. Oricât ar crește kwh-ul nu are cum să ajungă la prețul dieselului să zicem. Ai 33 lei / 100km. Eu am ~72 având in vedere că bag mai mult extern, în rest bag talpă.

Și nu știu cum vine treaba asta cu schimbatul tarifelor. Nu s-a semnat pe un an? Sau nu bagă nimeni în seamă perioada contractuală? Și / sau notificările primite?
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

dr4qul4

eu sunt curios ce zice anpc-ul. Imi vine greu sa cred ca oug permite incalcarea contractului.
Altfel de ce ar fi trimis toti furnizorii o notificare cu noul pret? Mai degraba contractul initial a expirat si a fost prelungit prin acord tacit, fara perioada contractuala. Furnizorul a trimis instiintare ca pretul nou a fost  modificat, dar nu a interesat pe nimeni.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

hefaistos

#2846
Tocmai am făcut 2 ani cu mașina mea Kona benzina.
15000 euro preț achiziție
30000 km x 7.1 l/100km x 8 lei/l = 17040 lei = 3400 euro.
Dacă ne raportam la Kona electric achiziționată de Dumbrava Andrei ,28000 euro, încă am în portofel 9592 euro, de fapt mai mulți, pentru ca și energia electrica a fi costat.
Și nici nu am primit ajutor social 45000 de lei ci doar 6500.  :D  :D

Pariu 500 lei: Pana la 31 decembrie 2024, se va deschide A7 intre Buzau Nord si Focsani Nord. data de initiere a pariului 2 octombrie 2023
Pariu 200 euro, daca pana la 31 decembrie 2029 nu se deschide sectiunea cu tuneluri de pe A1 de la Holdea.

dumbravaandrei

#2847
daca vrei sa facem comparatie, hai sa facem cu o kona N-line. Daca vroiam 100 de cai, imi luam eup.
Plus ca, cu siguranta nu ai jumatate din optiunile pe care le am eu pe H+N... La vremea cand am cumparat eu masina, o Kona pe benzina cu aceleasi optiuni era 23 de mii de eur (adica cutie automata, navigatie mare, incalzire in scaune, sisteme de asistenta, sistem audio). Nu mai zic ca varianta electrica, la interior, e diferita de varianta pe benzina (si masina e putin mai lata). Alte scaune, alta consola, alta antifonare...
Dar daca vrei sa te simti tu bine ca ai facut o alegere buna, bucura-te, dar incearca sa vezi daca chiar sunt comparabile.

Plus ca, eu pana acum am facut 120k km cu masina. tu doar 30k. Ia calculeaza-ti combustibilul pentru 120k km si vorbim dupa aia daca mai e diferenta asa de mare.
Si la anul o sa vedem si cum se situeaza costurile dupa 180k km si tot asa...

dumbravaandrei

Iar pana duminica, inca nu am platit cei 28k eur pe masina...
Apropo, ne prezinti si tu o situatie asa detaliata? Nu pareri, date...


hefaistos

Nu toată lumea e șofer de Uber sau Bolt.
Despre asta e vorba.
Mana sus cine face 15-20000 de km pe an cu mașina personala.
Pariu 500 lei: Pana la 31 decembrie 2024, se va deschide A7 intre Buzau Nord si Focsani Nord. data de initiere a pariului 2 octombrie 2023
Pariu 200 euro, daca pana la 31 decembrie 2029 nu se deschide sectiunea cu tuneluri de pe A1 de la Holdea.