News:

.

Main Menu

Drumurile vecinilor Romaniei

Started by Cristi232, May 07, 2012, 03:49:55 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sebba

@Hercule aaa.... as vrea sa-ti dau dreptate dar nu cred ca e asa... si la noi, parca scrie Budapesta, pe romaneste... sau nu e asa? ca uite am uitat ce nu mai stiu! :)
Sailing away! S/Y Haimana

ciprebbe

corect sebba si la noi scrie Budapesta si nu Budapest, dar am vazut si situatii cum zice Hercule sau chiar in cate 2 limbi.
Nu stiu daca exista vre-o reglementare in acest sens insa mi se pare normal ca in primul rand sa faci pt ca cetatenii tai sa inteleaga si poi vedem daca mai e loc de vecini.
Am intalnit si cazuri in care nu am inteles nimic din denumirea localitatii de pe indicator insa dupa denumire aparea indicativul de tara si stiam despre ce e vorba.
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

Hercule

Nu vreau sa o dau de sigura, dar cred ca la noi se scrie Budpest (un forumist din Oradea ne-ar putea aduce mai multe lamuriri). Totusi intre denumirea in romana si cea in maghiara (sau in engleza) este doar o litera diferenta si nu poate apare nici o confuzie. In schimb numele localitatilor din Transilvania sunt scrise cu denumirea lor veche maghiara, necunoscute pentru multi dintre romani.

Presupunind (ipotetic) ca vii pe M3 spre tara si ajungi la o bifurcatie unde in stinga o iei spre Szatmarnemeti (RO) si in dreapta spre Nagyvarad (RO), incotro o apuci ? Zic ipotetic pentru ca pe M3 de la Budapesta la Debreţin  O:-) nu este absolut nici un indicator spre vreun oras din Romania.
Deșteaptă-te române!

bogdymol

La noi scrie "Budapesta" si "Szeged" (nu Seghedin cum e in Romana). Asa sunt indicatoarele din Arad si de pe langa Arad.
Locuit, Vizitat, Condus în: A B BG BiH CH CY CZ D DK E F FIN FL GBZ GR H HR I IL IRL L LT M MK MNE NL P PL RO RSM RUS S SK SLO SRB TR UK V
+ Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, Macau, Malaysia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Emiratele Arabe Unite & Statele Unite ale Americii
drumurile mele

iuli

Nici noi nu scriem denumirea in limba celorlalti ci scriem cum se spune in romana. Ai vazut tu pe indicatoare in Romania scriind Budapest sau Beograd? Adevarul e ca la romanii nu prea schimba numele localitatilor decat foarte rar, suntem mai "neologisti" decat altii ;)
-------------------

Watch my roadtrips
MyBlog

MHN

Szeged, intr-adevar, ar fi trebuit scris Seghedin in limba romana.
In Timisoara si judetul Timis, pe toate indicatoarele scrie Belgrad si nu Beograd (denumirea in limba sarba).

bogdymol

^ Cu toate ca in limba Romana Szeged = Seghedin, toti cunoscutii mei din Arad spun "pe maghiara" (Szeged).
Locuit, Vizitat, Condus în: A B BG BiH CH CY CZ D DK E F FIN FL GBZ GR H HR I IL IRL L LT M MK MNE NL P PL RO RSM RUS S SK SLO SRB TR UK V
+ Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, Macau, Malaysia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Emiratele Arabe Unite & Statele Unite ale Americii
drumurile mele

MHN

La fel si in Timisoara, toti cei pe care ii stiu, se refera la capitala Serbiei cu denumirea in limba sarba, adica Beograd.
Dar aceasta reprezinta doar comunicare orala... :)

bogdymol

In Arad toata lumea zice Belgrad.

Cat despre comunicare orala sau nu: in Arad semnele cu Szeged sunt Szeged (nu Seghedin), dar Budapesta e Budapesta (nu Budapest, ca in maghiara). La fel si semnele spre Békéscsaba (sunt Békéscsaba, nu Bichişciaba) sau Makó (sunt Makó, nu Macǎu). Din cate am observat doar Budapesta e tradusa pe aici.
drumurile mele

sebba

^^ mda, cam asa
chiar azi am vazut si eu scris atat Budapesta pe "romaneste" dar si Bekescsaba (fara diacritice)
cred ca de fapt e o alta reglementare prost facuta, fiecare indicator fiind facut dupa cum l-a taiat capu pe prestatoru' de servicii sau pe cel ce a scris caietul de sarcini...
asta e frumos in Romania (inca) si nu vom gasi nicaieri in lume: adevarata libertate, fiecare face ce vrea! :D
nasol e ca nu stim ce (sa) vrem :D

radutm

^^
Si pe indicatoarele catre localitati din tara sunt greseli cu duiumul, cu nume scrise dupa ureche, din necunoastere si ignoranta. Cel mai des apar sub forma denumirii oficiale articulate sau denumire folosita local dar nu denumire legala. Nici autoritatilor locale nu prea le pasa, mai ales atunci cand nu fac diferenta intre ceea ce este denumire legala si denumire locala. Diacriticele sunt alta bariera lingvistica greu de trecut pentru autoritati....
cont inchis

user201

Legat de denumiri pe autostrăzi în Ungaria, nici după ce treci de Budapesta, când ai de ales între Pozsony și Bécs nu e prea clar. Noroc că se află în țări diferite. Privit din alt punct de vedere, au ajuns cu autostrada la 60 km de Satu Mare și dacă ar vrea, cred că până la sfârșitul lui 2014 ar putea avea 3 autostrăzi până la granița cu noi.

Până una alta, având în vedere că la noi e cam penurie de poze cu șantierele autostrăzilor, plasez eu niște linkuri spre poze de pe SCC cu imagini de la loturile autostrăzii Struma, în lucru în Bulgaria la momentul actual. Pentru a vedea imaginile dați click aici și aici, unde se pare că au un viaduct gen Acilu.

sebba

Într-o intersectie opreste un conducãtor auto si întreabã un politist în mai multe limbi, însã fãrã succes. Vãzând cã nu scoate nimic de la politist pleacã mai departe. Dupã aia vine o babã la politist si îi spune :
-Uite maicã, omu'-ãla stia atâtea limbi straine ! La care politistul îi replicã:
-Si la ce i-a folosit ?

originalu era cu Bula dar ideea e aceeasi. si cam la fel putem face haz de necaz referitor la cele 3 autostrazi din HU :D
de fapt... e cam :( :( :(

Hercule

Quote from: user201 on January 20, 2013, 09:00:28 PMcred că până la sfârșitul lui 2014 ar putea avea 3 autostrăzi până la granița cu noi.

Adica:
M3 pina la Csengersima (probabil) - Petea
M5 pina la Nagylak - Nadlac
si a treia ? :o M4?

Apropo la M4 se misca ceva?
Deșteaptă-te române!