Autostrăzi în România: discuții diverse

Started by Ionut, September 14, 2011, 11:15:15 AM

Previous topic - Next topic

1 Member and 10 Guests are viewing this topic.

dr4qul4

cifrele astea sunt ca sa fie...
Cum naiba e L3A0 (aktor) peste PiSi5?  Nu ca ar munci pe branci Astaldi, dar macar la ei parca se vede ceva mobilizare. La Aktor au 2 piloti forati
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

P3trut

@dr4qul4 Astaldi au dublu nr de km de munca. Asta inseamna ca au muncit dublu fata de Aktor. Daca omiti asta e normal sa-ti pui intrebari.

dr4qul4

tot nu vad care e legatura. Aktor are 4 piloti turnati si nici macar 1m de terasament. Astaldi are sute de piloti turnati, zeci de fundatii de podete sau chiar podete care prind forma si ceva terasament.
Sunt constient ca lotul este de 4-5 ori mai greu, dar la ei macar se observa ca e santier, in timp ce la Aktor crezi ca e campania agricola de toamna.
Stiu ca un procent semnificativ (5%) paote inseman organizarea de santier. Dar la aktor cam lipseste. Ca nu e nimic organizat.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

montaniardul

#8478
@Europiu ideea era ca aceste coridoare peste Carpati ar trebui sa fie complementare. Pentru urmatorii 40/50 de ani macar doua traversari/coridoare pe directia est - vest (Moldova - Transilvania) si doua directia sud - nord Muntenia/Oltenia - Transilvania/Banat), chiar fara benzi de urgenta in zonele foarte dificile sau half profile ...

naivu

Daca s-ar realiza toate proiectele/visele am avea nu mai putin de 10 (zece) traversari ale Carpatilor. In ordinea sustinerii/relevantei:
1- A1/Valea Oltului. Este cea mai directa legatura intre capitala si reteaua de A a UE, are sustinere UE, iar de curand are Constructori pe toate loturile.
2- A8/TgNeamt-TgMures. Legatura directa intre Iasi, principalul oras al Moldovei, si Occident, sustinere UE, capetele incluse in PNRR, SF+AM aproape gata (cel putin pe capete).
3- A6/ValeaDunarii. Legatura alternativa Bucuresti-Occident, sustinere UE (continuarea podului Vidin-Calafat), licitatie SF relansata (am fi putut avea deja Proiectant).
4- A3/ValeaPrahovei. Legatura cu Brasov. Contract SF in derulare.
5- A13/Brasov-Bacau. Traseu selectat dar SF in curs de reziliere.
6- A14/Suceava-Bistrita. Contracte SF in derulare.
7- Pitesti-Brasov (de aici in jos nu am comentarii despre necesitatea/viabilitatea proiectului  :) ).
8?- ValeaJiului. DX Craiova-TgJiu in elaborare SF, la un moment dat cineva va cere (nu stiu cu cat succes) sa se faca ceva si pe TgJiu-Simeria.
9?- careva pe forum insista pt o trecere a Carpatilor in zona Vrancei (mai precis pe mutarea proiectului A13 in zona).
10?- nu ar fi de mirare sa existe careva sa doreasca un proiect pe ValeaBuzaului

Calin88

#8480
Poate ar trebui sa mai stabilim si importanta proiectelor in functie de importanta nationala, nu pentru traficul de tranzit.
Nu de alta, dar VP are probabil cele mai mari valori de trafic din toate trecerile montane din tara dupa VO - si la o distanta mica de VO (mai ales daca luam in calcul ca tirurile merg ziua pe DN1A) si ar trebui sa fie mai important pentru noi decat coridorul de tranzit pentru tiristii turci catre restul UE.

pasadia

Ma rog, VP are valori de trafic mai mari decat VO. Punct si atat, si asta cu toate restrictiile aplicate tirurilor (desi la cate tiruri trec si in timpul zilei...). Bine, VP se imparte pe Paraul Rece si Timis (si o sa vina cinevca cu MZA-ul de la Darste care o fi mai mic decat cel de la Boita). Sau, in mod identic, o sa fie comparat cu MZA-ul de pe Dealu Negru care contine si traficul doar spre Rm. Valcea sua nordul Olteniei.

Dar nu are importanta. Cand auzi ca si Sibiu - Brasov e o inventie (la naiba, SF-ul pentru SB  Fagaras fusese facut odata cu SF-ul pentru Sebes - Turda, dar una e inventie si una a fost transformata prioritar in autostrada)... Sau cand auzi ca mai bine facem A6, complet autostrada, ca sa legam Pitesti-ul de Timisoara prin doua culoare de autostrada, dar totodata pe VP facem doar DX si doar pana la Predeal... am impresia ca o sa sara Stroe in sus de bucurie din sicriu... Caci deh, trebuie facute toate conditiile pentru Dacia si Ford, doar ei exporta in tara asta.

Asta e, decizia a fost luata demult si a fost luata prost. Din 2014 cand visau unii ca PiSi se va construi repede si ca e important sa facem DOAR acest missing link. Degeaba le spunei ca se poate renunta la PiSi pentru a avea continuitate pe autostrada de la Pitesti spre Craiova - Drobeta - Lugoj si ca in paralel merita sa facem SB - BV - Ploiesti. Cum era @alecu26, nu merita sa facem SB - Făgăraș pentru ca sunt prea multe poduri peste prea multe rauri ce curg din Fagaras spre nord?

Calin88

#8482
@pasadia

De fapt, putem sa adaugam la traficul natural de pe VP si o buna parte din traficul si de pe Cheia, care foloseste varianta alternativa ca sa scape de aglomeratie sau datorita restrictiilor. Si nu e vorba doar de camioane ziua; multi au inceput sa prefere sa mearga pe Cheia decat sa stea 2 ore intre Predeal/Comarnic si Busteni. Ai dreptate, traficul natural al coridorului de pe VP e imens, probabil in topul tuturor drumurilor din tara (inclusiv coridoarele pe care deja e A).

Dar e ok, lasam coridorul asta economic extrem de important sa ramana asa. E mai important sa oferim solutii de tranzit cat mai bune pentru straini si sa punem in valoare investitia bulgarilor in podul de la Calafat, ce conteaza costul economic, social si de mediu al ambuteiajelor constante de pe DN1?

Pe cei care zic ca Sibiu-Brasov e o inventie ii invit sa faca DN1 pe acelasi traseu ziua. Sunt destul de sigur ca si pe acolo e trafic cel putin comparativ cu Lugoj - DTS.

rt25

#8483
inca odata, autostrazile se fac pentru oameni si regiuni economice.

Nu poti izola depresiunea Brasov, e nedrept. E cel mai mare bazin economic si de populatie neacoperit de legatura pe autostrada cu ceva, orice (exceptand Iasiul, desi nu sunt sigur ca Iasiul e un pol economic + populatie mai mare ca BV)...

Pot accepta sa spunem ca facem A1 + Sb-BV dar nu facem CoBra, dar nu pot accepta sa nu facem nici Sb-Bv nici CoBra. E o chestie legata de corectitudinea fata de minim 500.000 de locuitori ai Romaniai care mai si aduc aport economic.

StefanCelMare

#8484
VP ca DX până la Predeal (idee propusă de mine) este doar într-un anumit context, în care am avea A8 half profile, A7, A1 PiSi gata și A6 half profile gata.
Într-un astfel de context, ar fi de așteptat ca traficul de marfă să nu aibă nevoi atât de mari pe relația București-Brașov.
Pe de altă parte, e drept și că dacă ai ajuns la Predeal, ieșirea spre A3 la Râșnov e un nimic raportat la toate celelalte mega-construcții menționate mai sus de mine (A8, A6, A1, DX Comarnic-Predeal).
Era vorba despre priorități, iar prioritatea pare a fi pentru mine Comarnic-Predeal.
Stațiunile de pe VP generează blocajele, mai ales în perioadele de concedii, deci până la Predeal pare că arde mai tare ca de la Predeal spre Transilvania.

Calin88

#8485
Traficul de marfa care foloseste acum coridorul VP este trafic de marfa generat de zonele pentru care coridorul respectiv este cel normal pe relatia N-S (jud Brasov, Covasna, Harghita, partial Mures si Bistrita-Nasaud). DN1A e un drum pe care, intr-o tara civilizata, nu ar avea ce cauta camioanele si pe DN1 camioanele nu circula decat noaptea. Camioanele care circula acum pe drumurile astea, circula pentru ca e variata logica, cea mai scurta. Ce se afla la V de zona foloseste VO si ce se afla la E de Carpati foloseste DN2 (ca doar n-o sa treaca de 2 ori Carpatii ca sa ajunga la Bucuresti din Moldova).
Deci, repet, nici un tir care merge azi pe DN1/DN1A nu o face pentru a evita VO sau alte coridoare de tranzit.

Nevoia de trafic de marfa va ramane si, chiar, va creste. Chiar si cu un A8 + A7 terminat, un tir care vrea sa mearga, de exemplu, de la Miercurea Ciuc la Bucuresti nu va ocoli jumatate de tara pe A7+A8, facand dublul km fata de VP. Nici macar catre port nu ar avea sens, tot mai rapid si logic e pe coridorul DN1/DN1A. Un tir care vrea sa mearga de la Brasov catre S va folosi VP si catre Bucuresti si catre port pentru ca e varianta logica. La fel, traficul de turisme va creste odata cu numarul masinilor pe cap de locuitor, unde suntem inca la coada Europei.

Acum nu apar ambuteiaje ziua intre Brasov si Predeal pentru ca nu circula pe acolo camioanele. Incearca sa mergi odata noaptea pe distanta asta, sa vezi ce frumos e sa astepti dupa tiruri sa ia serpentinele. Odata ce ai avea DX Predeal - Comarnic, tot traficul de camioane care merge acum pe Cheia va merge pe Brasov-Predeal si Rasnov-Predeal.

Tu propui sa vorbim de prioritati si pui trecerea carpatilor care are cel mai mare trafic la coada. Inteleg si sunt de acord ca una dintre A8 si A13 trebuie sa fie prioritara (din motive economice si sociale, ca la trafic nu va ajunge nici in 20 de ani la nivelul VP de acum). Dar VP e probabil unul din putinele coridoare din Romania unde traficul chiar ar justifica A din prima (nu DX, nu half-profile, realitatea arata ca e trafic de autostrada acum, nu intr-un viitor indepartat). Cum sa-l pui ultimul la prioritati, in urma A6?

dumbravaandrei

@rt25 Iașul e mai mare ca Brașov la orice. Iar Brașovul, nu este o zonă economică mai mare ca cea a Iașului. Doar profiluri diferite.

pasadia

Cel putin in discutia asta chiar conteaza acel "profiluri diferite". Da, Iasi-ul produce mult - servicii medicale pentru toata Moldova aproape. Servicii universitare pentru toata Moldova. IT-ul mare, mult mai mare decat in BV. Agricultura si prelucrare produse agricole bine dezvoltata (ma rog, mai e spatiu, dar oricum).
Insa are si domenii mai... intarziate. Productie industriala considerabil mai mica. Practic Lear si Delphi si atat pe partea automotive, plus ceva prin niste nise mai specializate (electronica , farmaceutica, de exemplu).  CUG/Fortis sau Arcellor cam sughita.

Prin comparatie in Brasov inca se mai exista productie industriala. Adica chiar aia care are nevoie de logistica aferenta atat pentru furnizarea de materie primara cat si pentru exportul produselor finite. Volumetric sunt convins ca e semnificativ mai mult (n-am date, recunosc).

Dar inca odata, nu e vorba despre Iasi vs Brasov. E vorba despre ce investitii are logica sa faci pentru a obtine maximul de beneficii (iar beneficiile se refera la vieti salvate pe drumuri si la ore salvate de ambuteiaj, nu se refera strict la populatii deservite sau la vreo "datorie fata de un anumit oras/regiune"). Si din punctul asta de vedere cred ca am fost clar de multe ori cand am zis ca bucata de A8 dintre Tg. Frumos si Iasi e necesar sa fie prioritara tocmai datorita numarului imens de vieti pierdute pe rahatul de DN28 din zona.

Dar e adevarat ca totodata voi zice si ca continuarea spre est, spre Ungheni, nu e atat de necesara. Si ca as lua in calcul alte variante de traseu (eu propusesem tunel subteran pentru a deservi oarecum si Iasiul) sau alte solutii (half-profile). 

La fel, pe VP voi considera mult mai importanta rezolvarea printr-un tunel a traversarii Busteniului (practic bucata Poiana Tapului - eventual Sinaia Sud - pana la Predeal). Mult mai important decat Ploiesti - Comarnic (cu aberatiile privind tunele de zeci de kilometri de pe aceasta bucata).


In concluzie, caci iarasi ma insir degeaba - trebuie sa renuntam naibii la proiecte megalomanice de sute de kilometri si sa gandim proiecte scurte, de pana in 30-40 de km dar care aduc maximul de beneficii. Proiecte pe care le vom lega ulterior in mareata retea (dar asta DUPA CE CONSTRUIM NAIBII CEVA UTIL!).
Exemplu banal in sensul asta - DX-ul dintre A3 si centura Oradea, care teoretic peste ani si ani va deveni parte din culoarul A11.

dumbravaandrei

#8488
Nu inteleg ce ai vrut sa evidentiezi cand ai zis ca chiar conteaza acel "profiluri diferite". Autostrazile le facem pentru a creste mobilitatea marfurilor, ca volum, si a populatiei, nu pentru a creste mobilitatea finantelor (pentru asta iti trebuie bursa si un sistem bancar sanatos, nu autostrazi. Si exemple sunt multe in acest sens). Iar din datele de recensamant, atat rutier cat si al populatiei, nu rezulta un trafic mai mare pe la Brasov. E si inteles de ce... cu toata diferinta de profil economic, pana la urma urmei, numai judetul Iasi are aproape 1 mil de locuitori (944 de mii). Cu tot cu judetele invecinate sari de 2.7 milioane de oameni. Bazinul de deservire se duce mult mai incolo...
La Brasov, tot judetul are cam 635 de mii de oameni, iar cu tot cu bazinul de deservire, nu sare de 1,7 milioane de oameni, incluzand si Harghita (desi ei sunt mult mai legati de Mures decat de Brasov).

A nu se intelege de aici ca nu sustin A3 sau nu ii vad importanta, dar nu sunt de acord cu minimizarea Iasului. Realitatea si datele nu o sustin.

Calin88

#8489
Realitatea este ca Iasi are nevoie urgenta de A7 + A8 Tg Frumos - Iasi si ceva half-profile pe A8 montan. Brasov are nevoie urgenta de Sibiu-Brasov si Brasov-Ploiesti. Asta o arata traficul. A7 si Tg Frumos-Iasi vor fi gata inainte de orice A care sa ajunga la Brasov, deci nu cred ca minimieaza nimeni Iasiul.

Toate drumurile astea fiind de o prioritate mai mare decat A6, 2 DX-uri aproape paralele intre Braila si A7, sau legaturi pe autostrada cu Moldova (Ungheni), Ucraina (Siret) sau Serbia (Moravita), care sa dea in DN-uri pe partea opusa a granitei.