Autostrăzi în România: discuții diverse

Started by Ionut, September 14, 2011, 11:15:15 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

istvan78

Quote from: cutter on February 24, 2016, 10:29:14 PM
Un picuț de răbdare.
Acum m-ai facut cu adevarat nerabdator!  :excited:
Pana sa citesc asta, eram cumva resemnat...

TibiV

Quote
Cluj-Napoca, 25 feb /Agerpres/ - Ministrul Transporturilor Dan Costescu a declarat, joi, pe şantierul de autostradă Sebeş-Turda, că va promova în perioada următoare o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru simplificarea obţinerii avizelor necesare construirii de autostrăzi, căi ferate şi alte obiective de infrastructură.

'Suntem într-o vizită de lucru, suntem înainte de a începe un nou sezon de construcţii. (...) Am găsit proiecte blocate, am făcut o listă cu ele şi cu potenţiale soluţii; ele s-au materializat acum într-o ordonanţă de urgenţă care va fi cât mai curând promovată şi sperăm astfel să rezolvăm multe din problemele pe care colegii noştri din teritoriu, partenerii noştri şi consultanţii ni le-au semnalat că ar fi principalele motive pentru întârzierile de la 6 luni până la doi ani pentru construcţia de autostrăzi, căi ferate şi alte obiective de infrastructură. De asta suntem aici, ca să luăm pulsul şi din teren şi să vedem cum putem să ajustăm această OUG care, dacă va fi aprobată în această formă pe care noi am propus-o sau într-o formă apropiată, va uşura foarte mult desfăşurarea proceselor de infrastructură şi credem că va începe o nouă etapă în construcţia de infrastructură în România', a menţionat Dan Costescu.

El a dat exemple de avize pentru care termenele se vor scurta foarte mult.

'Plecăm de la lucrurile practice, de la dificultăţile în obţinerea autorizaţiilor de construire. Pentru obţinerea acestor autorizaţii sunt necesare o mulţime de avize, printre care scoaterea din circuitul agricol, care dura câteva luni. Cu noua procedură nu va mai dura nici măcar o zi, pentru că terenul, odată achiziţionat prin diverse forme, va trece în Cartea Funciară direct pentru destinaţia pentru care a fost cumpărat. La obţinerea avizelor pentru electricitate şi gaz nu va mai dura câteva luni, ci se va da un aviz de principiu în 15 zile. Practic, din momentul acela, autorizaţia de construire se poate da. Pentru scoaterea din circuitul forestier, de asemenea, vom avea un termen scurt de 15 zile, urmând ca pentru toate aceste avize, avizul definitiv să se obţină pe calea normală, dar fără a ne opri pe noi pentru a obţine autorizaţia de construire şi a începe şantierul. Va fi o obligaţie a constructorului să pună la dispoziţie avizele finale până la data predării şantierului în formă finalizată, adică data recepţiei. E o regulă generală simplă, care ne va ajuta să progresăm foarte mult, mai ales că vom evita şi efectul acela de cascadă, înlănţuind o mulţime de avize care nu veneau. De la 6 luni ne duceau cu întârzierile la doi ani pentru exproprieri şi alte probleme care ne împiedicau să construim la timp', a mai spus ministrul Transporturilor.


Deci asta a vrut sa spuna cutter.... :)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

GDPR

In calitate de demn reprezentant al mediului privat  ;), sper ca asemenea prevederi sa se aplice la toate proiectele, nu numai la cele ale statului.

istvan78

Sa vedem masura in Monitorul Oficial, cat de curand!

Am teama ca armatele de trepadusi de prin institutiile de stat care-si vor pierde principala sursa de spaga, si sunt foarte bine conectati la partidele politice, vor opune rezistenta acerba.
Dar sa fim optimisti!

cristi5

Saracii... :) Dar nu-si pot lua spaga de la constructor, pe avizele finale? E drept, daca intarzie, proiectul ca fi finalizat, dar nu predat...

istvan78

Pana la predarea lucrarii constructorii au timp (daca actioneaza si ei din timp) sa parcurga pasii anevoiosi din procesul de autorizare.
Fara presiunea de a parcurge procesul de autorizare mult mai rapid, pentru a putea lucra, (sper ca!) nu va mai fi nevoie sa "unga rotitele". Pentru ca nu vorbesc in principiu de cazurile in care se urmareste eliberarea unor documente in conditii nelegale. Ci doar de presiunea de timp.



alecu26

Asta cu metroul la Aeroport se perpetueaza. Orase muuuult mai mari ca Bucurestiul, cu aeroporturi cu trafic muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuult mai mare, nu au metrou, sau de abia acum s-au indurat sa-l faca.

Dar se pare ca fiecare din noi are in el dorinta de a fi un mare ctitor, si toti vrem sa facem macar inca un Canal Dunare Marea Neagra.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).


cezar-mario2012

#2950
 Nu, A5, A1, A10 și A3. A fost doar o întâlnire informală ce a avut loc la Sofia. S-a mai discutat și despre o legătură feroviară rapidă între sudul și nordul Europeni.



Stirea este de aici: http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/nov-koridor-prekroiava-evropa?recId=478781


iulius


horatiu.cosma

#2952
http://mt.gov.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/1106-oug03032016

Multumim mult, @cutter. Ca si scurt rezumat, practic se va elimina intervalul de timp dintre scoatere a terenurilor din circuitul agricol si forestier si inscrierea lor in cartea funciara. Astea sunt evidentiate in articolele IV si V din textul proiectului. Studiile de fezabilitate vor contine si modalitati de racordare la municipiile resedinta de judet sau localitati urbane limitrofe sau drumurile existente care asigura legatura cu municiipile resedinta de judet si cu localitatile urbane limitrofe acestora. SF-urile vor contine si parte de cercetare arheologica(la XII). Un alt aspect important, legat de utilitatile electrice si de gaze naturale:

"Avizele/acordurile de principiu sau, după caz, avizele de amplasament favorabile condiționate pentru scoaterea terenurilor din circuitul forestier sau pentru relocarea sistemelor/ rețelelor de transport și de distribuție a energiei electrice, gazelor naturale și al țițeiului precum și a altor rețele de utilități situate pe coridorul de expropriere, se emit in maximum 10 zile de la data depunerii solicitării la autoritatea emitentă și vor cuprinde în mod obligatoriu poziționarea rețelelor de utilități sau a terenurilor afectate de scoaterea din circuitul forestier."

Deci e de bine. Oare in cat timp o sa intre in vigoare?

clau

O veste cu adevarat buna... Multumim cutter!

clau

Uitandu-ma pe proiectul de oug si la termenul de 09.03.2016 pt consultare eu cred ca in sedinta de guvern din 16.03.2016(vad ca de regula miercuri sunt sedinte) exista sanse sa se voteze... sau poate chiar pe 9...