Drumuri de vacanță în România

Started by Ionut, May 04, 2012, 11:57:38 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dr4qul4

nici eu nu cred ca in acea zona pot aparea partii pentru profesionisti. Poate doar ceva folosite mai mult de sanii.
Sunt alte zone in tara unde se pot crea partii si chiar atatiuni de ski adevarate. Vidra-Transalpina e un inceput, dar inca nu se poate numi statiune. Mai degraba vad ceva prin Arges (Fagaras) unde si relieful si altitudinea o cer.
Chiar nu pot sa inteleg cum NU exista nici o partie de ski in zona montana a Argesului! Mai ai si drum facut de atata timp si tot degeaba.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

pasadia

#151
Explicatia e oarecum simpla: partiile e de preferat sa le faci pe versantii nordici, cei care au expunerea la soare cand mai redusa.
Vidra-Transalpina (ciudat sa ii spun Transalpina) se incadreaza. Valea Dorului nu prea (are expunere vestica mai degraba) dar e la inaltime. Poiana Brasov, Clabucet, Sorica au expunere nordica dar sunt la altitudine mica.

In Arges preponderent versantii sunt cu expunere sudica, estica sau vestica. Nu ai prea multi versanti care sa plece din zona alpina (2100-2200 de metri) si care sa beneficieze de expunere nordica.

Ai mai multi versanti de genul asta in partea dinspre Tara Oltului (Brasov / Fagaras) - insa nici aici prea multi caci panta e prea mare in multe zone. Se vorbeste despre un proiect in zona Lisa / Sambata (versantii nordici de sub vf. Urlea si Cataveiu), dar era estimat la vreo 80 de milioane de euro. Nu mai stiu sigur daca era facut SF-ul, stiu ca se dorea o asociere intre Primaria comunei Lisa si CJ Brasov pentru a obtine o finantare europeana.

dr4qul4

ca unul care a fost pe Moldoveanu, iti spun ca ai destui versanti cu expunere nordica (sau mai degraba nord-estica si nord-vestica), dar oricum, la altitudinea de acolo nici nu ai nevoie. Poti face in golul alpin, la peste 2000 m, pe ce versant vrei tu, zapada este destula.
Ok, poate nu direct din transfagarasan, dar cu o telegondola poti ajunge usor sus.

Anul acesta de 1 mai am fost la Ranca. acolo partia nu avea zapada desi e pe nord, dar coboara de la 1600 m. In schimb, mergand pe jos spre Urdele, am dat de zapada de nu se mai vedea nimic, si era pe versant sudic!!!

Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

AFC

Cand vorbim de partii de ski, conteaza mai putin orientarea lor cat conteaza altitudinea la care se afla. Studiu de caz - domeniile schiabile din Austria, Italia, Franta... De exemplu Solden, Kaprun, Kitzbuhel...etc, au si partii care coboara pana in statiuni dar sunt practicabile numai daca temperatura este constant negativa. Zapada nu este o problema, ea putand fi asigurata din sursa artificiala dar numai daca temperatura este negativa ( min. -2). Partiile cu altitudine de sosire de peste 1000 m sunt practicabile minim 4 luni, in unele cazuri chiar din Octombrie pana la finele lui Martie ( partiile de altitudine mare, ghetarii,...)
Va spun asta nu din statistici ci din proprie experienta. Sunt fan ski si-l practic de 35 de ani, an de an de cate ori pot si pe unde apuc.
"Intr-o epoca de minciuna universala, sa spui adevarul este deja un act revolutionar" - George Orwell

pasadia

In caz ca consideri ca te adresezi unuia care nu a fost pe Moldoveanu, iti pot raporta asa: prima oara am ajuns in 2003 (de fapt in acel an am fost de 2 ori, odata in august, odata in septembrie). Ultima oara anul asta, in august. Intre timp de inca vreo 6 ori.
Facut toata creasta Fagarasului si destule dintre muchiile sau vaile sale nordice (cele marcate, nu e cazul sa exagerez spunand ca as fi alpinist sau familiarizat cu nemarcatele din Fagaras).

Deci da, stiu cum arata locurile acelea. Si stiu ca, in anumite zone, gasesti zapada chiar si in august. Dar mai stiu si ca acea zapada este cea acumulata pe vai, pe fundul caldarilor, in urma avalanselor.

Pe de alta parte nu sunt expert in materie de partii, dar din cate imi dau seama din utilizarea lor e preferabil sa le construiesti pe versanti. Nu pe muchii, si nici pe vai.  In plus versantii folositi au nevoie de o anumita panta (nici prea mare, dar nici prea mica) si  ei trebuie sa iti asigure o anumita configuratie, astfel incat printr-o singura instalatie pe cablu sa poti servi 2 sau 3 versanti care sa se verse, spre final, spre o zona de colectare comuna (care va deveni statia de jos a instalatiei si totodata zona de parcare / servicii).

Asa ca, adunand conditiile de mai sus, imi permit sa spun ca Balea nu are cum sa devina niciodata statiune de ski. Nici Capra, nici Podragu, nici Negoiu. Asta pentru ca versantii (atat cei ai muchiei principale, cat si cei ai muchiilor secundare) sunt mult prea abrupti. Doar muchiile nordice de la extremitatile crestei principale (adica cele de la est de valea Sambatei sau de la vest de Avrig-ului) au versanti mai blanzi, potriviti pentru o asemenea investitie.

In plus as mai zice asa: mai potriviti pentru statiuni de ski (si deci nu pentru ski extrem) sunt masivele montane de "ciobaneala". Cele cu zone alpine largi, dar nestancoase: Leoata, Iezer - Papusa, Godeanu, Tarcu, Capatanii, partea estica din Parang. Daca ai fost prin ei atunci intelegi ca relieful glaciar le-a afectat mai putin decat mai celebrele Bucegi, Fagaras sau Retezat si, prin urmare, versantii intalniti pe aici sunt mai potriviti pentru asemenea activitati.

dr4qul4

#155
Eu am urcat o singura data pe valea Valsanului. Traseu "ciobănesc" nemarcat. Ambii versanți au o panta perfecta pentru ski.
Nu spun acum ca vom găsi locuri ca in Alpi, dar cu siguranță peste pârtiile de la Sinaia.
Nu tb sa fie pt profesioniști (desi pe versantul nordic al lăculețelor de unde izvorăște valsanul, in caldarea moldoveanului, se poate amenaja o partie cu o dificultate extrema), dar găsim lejer locuri pt partii de peste 1-2 km, cu zăpadă 3-4 luni pe an.
Mult mai bine decât pârtiile răsărite pe fonduri la perișani, c-lung, si altele, la altitudini sub 1000 m.

Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

AFC

Quote from: pasadia on January 05, 2015, 08:15:49 PM
In plus as mai zice asa: mai potriviti pentru statiuni de ski (si deci nu pentru ski extrem) sunt masivele montane de "ciobaneala". Cele cu zone alpine largi, dar nestancoase: Leoata, Iezer - Papusa, Godeanu, Tarcu, Capatanii, partea estica din Parang. Daca ai fost prin ei atunci intelegi ca relieful glaciar le-a afectat mai putin decat mai celebrele Bucegi, Fagaras sau Retezat si, prin urmare, versantii intalniti pe aici sunt mai potriviti pentru asemenea activitati.
De acord cu acest aspect. Pe Parangul Mic se afla si cabana IEFS ( acum ANEF) unde se face (facea) cursul practic de ski al studentilor. M-am dat pe partia de acolo in 89-90 si pot spune ca era una dintre cele mai tari, avand lungime destul de mare si variatii de inclinatie interesante. Problema e ca la baza altitudinea e mica si zapada putina daca nu e rece si nu ninge suficient. La acea vreme ( nu stiu acum dar n-am auzit sa se fi schimbat ceva) nu aveai varianta decat sa urci cu telescaunul de la baza pana sus deci trebuia sa faci toata partia ceea ce era puternic conditionat de starea partiei la baza.
Am gasit un clip relevant:
http://www.youtube.com/v/vzEjBd8cr7Y
"Intr-o epoca de minciuna universala, sa spui adevarul este deja un act revolutionar" - George Orwell

Ionut

Daca tot vorbiti de partii, dati si drumurile de acces ca sa fim ontopic.
:cheers:

nicolaem

tara e plina de partii micii prin toate zonele. majoritatea dependente de zapada naturala si la altitudini mici.

e nevoie, de 1, 2 domenii mari care sa poate concura cu valea prahovei ( ar reduce si aglomeratia de acolo )
din pacate astfel de zone nu avem prea multe. Fagarasul cum zicea si pasadia e exclus. poate gasesti o zona unde sa faci o partie, dar din cauza pantelor nu vei gasi nici o zona propice pt un domeniu schiabil.
eu zic ca grupa muntilor Parang ( grupa nu masivul ) are cel mai mare potential. Multe varfuri peste 2000m, pozitionare relativ spre centrul tarii, pante domoale, goluri alpine f multe ( nu sunt muntii stancosi ca si Fagaras/Retezat)
A1  terminata aproape ar inconjura acesti muntii (RM-Valcea-Deva) si ar face un acces excelent atat pt Bucuresti cat si pt zona de vest. Si A10 merge spre acelasi loc.

Sunt  2 zone deja deschise de mare potential:

1. domeniul Sureanu - investitie privata -> pornire peste 2000 m, baza 1500m
  sunt deja cateva partii acolo, dar din pacate accesul pe ultimii 15km sunt de drum forestier, amenajat iarna pe banii investitorului.
     Necesar investitii: drum acces Oasa-Poarta Raiului, cat si actualul drum forestier Cugir- Parta Raiului ( varianta de acces cu 15 km mai scurta decat pe Valea Sebesului. Statiunea ar creste de la sine. E la 60-70km de A1/A10

2. Vidra Transalpina -> mai cunoscuta decat prima din pacate din motive politice investiile au fost oprite si nimeni nu vrea sa isi asume reluarea lor.
           altitudinea din nou e buna ( 2000+, 1300m la baza )

Ambele au si expunere nordica. E drept in Alpi la 3000m nu prea conteaza expunerea, dar cum noi suntem limitati la 1500-2500, expunerea e f importanta.
Relieful tip pasune alpina, stanci putine, pante nu f abrupte. E greu sa gasesti ceva mai bun oriunde in tara. Se pot face lejer peste 50 km de partii in oricare din ele.

dr4qul4

Nu tot Fagarasul e stancos (grupa nu doar masivul). Sunt destule pasuni si acolo. Sunt de acord ca Parangul este in avantaj, dar Fagarasul e la 2 pasi de Bucuresti si la 1 de Pitesti! Se poate gasi destul de usor un loc unde sa faci un domeniu schiabil decent. Chiar cu partii de 3-4 km lungime si spre 10-15 in total.
Dar sa nu ai nici macar o partie in toata grupa? Eu asta nu inteleg.
Acum vor sa faca o partie in M-ti Ghitu, pe langa Bradetu. Dar totusi, asta e munte de 1600 metrii. de acolo, drumul forestier (extrem de prost, distrus de camioanele cu lemne) mai merge 25-30 de km si ar mai putea sa mearga lejer inca vreo 10-15 pe valea valsanului. Unde deja avem altitudini spre 2000-2300 m.
La fel, si pe valea Topologului se poate ajunge la altitudini mari.
Dar pana acolo, avem transfagarasanul, pe care poti face lejer 2-3 partii de peste 1 km fiecare, cu investitii minime.

Vidra-Transalpina nu este o solutie. Acum se afla la 4 ore de Bucuresti. Chiar si cu PiSi ramane la peste 2,5 ore. Iar acum nu exista unitati de cazare acolo.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

florin74

Nu vreau sa fiu rautacios, dar principalul criteriu de stabilire a amplasamentului unei partii/domeniul schiabil trebuie sa fie apropierea de Bucuresti? Pai am putea sa facem ce au facut la Dubai in Pipera si s-a rezolvat problema.  :D

Unele zone sunt si rezervatii sau prinse in Natura 2000, asa ca trebuie analizate din toate punctele de vedere, inclusiv in ceea ce priveste impactul asupra mediului.

nicolaem

#161
dr4qul4 prietene :)

Vidra a fost proiectata acolo ca statiune de schi de vreo 30-40 de ani. oare de ce ? pe vremea respectiva nu se luau deciziile ca acum - unde are "baronul" local influenta. din pacate proiectul a fost blocat de "unii" doar pt ca era licitat de "ceilalti" - ok, daca sunt fapte de coruptie sa se cerceteze si sa se reliciteze.

Cu A1 terminat pana in Valea Oltului accesul e f rapid din Bucuresti.
ok, admit ca in Fagaras pot fi partii de schi, dar nu DOMENIU SCHIABIL. 

da-mi coordonate exacte cu altitudine 1500-2200 , orientare nordica, panta lina comparabile cu Sureanu si Vidra in Fagaras.
Mai ia in calcul si poieni largi cu spatii cat de cat plane pentru dezvoltarea unor unitati de cazare.

Sureanu are Poarta Raiului si Luncile Prigoanei unde se construiesc pensiuni la greu.
Sa nu mai vb de Voineasa care in 2 ani cu investitii de cateva milioane euro ar putea caza leger mii de oameni pe infrastructura deja existenta. In cat timp cazezi tu 5000 de oameni de revelion pe valea Topologului cu ce investitii?
Voineasa are un avantaj enorm ca fosta statiune mare.
Un mic exemplu, in Apuseni pe valea Ariesului erau ani in care daca erau prea multi turisti pe zona, nu mai era apa potabila la robinete. Nu e suficent sa faci o partie de schi si un hotel la baza ei. ala nu e turism de perspectiva.

Eu vreau sa avem la noi in tara ceva unde pot merge 5-10 mii de oameni sa aibe loc de parcare, si sa nu stea la coada la telescaun o ora. Pt ca degeaba avem 3 partii in Cavnic, 2 in Gutai. 5 in Harghita, 4 in Apuseni. Ele se vor umple in weekend si de revelion.
Vacante la schi de o saptamana cu familia nu face nimeni in Romania (exceptand valea prahovei) ( ardealul merge in Austria, Bucurestiul Austria, Bulgaria si Poiana Brasov)

Credema am batut la pas Fagarasu si Parangul, pentru schi nu exista termen de comparatie intre cele 2 grupe de munti.
Partii de 1km pe versantii din zona Balea nu atrag pe nimeni. 1km partie pt schi =zero.

Si o chestie subiectiva: la cat sunt de frumosi Fagarasii si Retezatu, poate ar fi bine sa ii lasam asa cum sunt. Ce zice florin74 cu Natura 2000 e f plauzibil

Si un argument mai pragmatic - economic
In vidra s-au investit deja in bani de la buget vreo 40 milioane de euro
Finalul ar trebui sa arate asa : http://www.skiresort.info/ski-resort/vidra-transalpina-voineasa/trail-map/
De ce sa o luam de la 0 cu alte studii de fezabilitate in varful Topologului unde nici drum nu exista. ce sa mai vorbim de apa, gaz, curent, hoteluri....

dr4qul4

Nici nu am zis ca ar fi. Parangul este traversat vest-est de Lotru si Latorita, astfel incat avem 2 vai cu versanti nordici, cu panta perfecta.
Si da, trebuie sa fie aproape de Bucuresti, deoarece aglomeratia de pe Valea Prahovei este generata de cei care vin dinspre Bucuresti! Nici o alta statiune din Romania nu este la fel de aglomerata ca cele de pe VP.


Statiunea (abandonata) Vidra NU este chiar acelasi lucru cu Domeniul schiabil Vidra-Transalpina. Intre ele este o distanta de 11 km. Ceausescu cred ca intentiona sa faca partiile in muntii lotrului, nu in muntii latoritei.

Transalpina este localizata exact intre rezervatii, si la 70 de km de Brezoi + 200 pe autostrada (viitoare), tot vorbim de 3 ore pe trafic de iarna!! (ca doar nu mergem vara la ski). Pe viitor poate deveni principalul domeniu schiabil al Romaniei, dar momentan nu are nici parcare nici unitati de cazare (doar 1 pensiune acum!). De revelion a fost dezastru. masini parcate pe marginea drumului, astfel incat ramanea loc sa treaca doar o masina.
Daca ar fi mers macar un sfert din cei care s-au dus la Sinaia, se bloca totul. Am renuntat sa ma mai duc dupa ce am vb cu niste prieteni care mi-au zis ca de la Brezoi se fac cam 2 ore, pentru ca tb sa parchezi foarte departe si sa mergi pe jos.

Iar legat de Valea Topologului, va recomand sa o parcurgeti! o sa fiti uimiti de cate vile au rasarit pe acolo. Majoritatea apartin unor directori din companii de stat. De fapt, am intrebat la vreo 3 si niciuna nu se inchiria (aveau doar cate un paznic).

Nu sunt schior profesionist, sunt doar un incepator, asa cum sunt multi altii, care nu au nevoie decat de un teleski/telescaun si o partie cat mai libera.  :) 


Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

AFC

Baieti, nu va mai certati, oricum nu vad ce minte luminata s-ar gasi sa planifice/caute finantare/dezvolte domenii schiabile in tarisoara noastra. Partii se pot dezvolta aproape in fiecare masiv sau grupare muntoasa, dar viabil si fezabil care sa atraga si alte investitii in sectorul de turism nu ar fi decat dezvoltarea domeniilor de ski. Daca vorbim de domenii, atunci planificrea trebuia sa ia in calcul in primul rand posibilitatea de a dezvolta intr-o zona compacta minim 50-100km de partii. Asta ar insemna atragerea unui numar mare de practicanti ai sporturilor de iarna si de asta mergem la ski in alte tari ( Austria, Italia, Franta, Elvetia,...). Daca ai multi km de partii planifici un sejur de 7 zile fiind sigur ca nu te plictisesti coborand aceleasi piste la nesfarsit. Stai o saptamana, cheltui pentru o saptamana si de aici fluxurile financiare pot genera multe planuri.  Poiana are in jur de 25 km de partii si dupa 2 zile deja nu-ti mai trebuie sa vezi acelasi peisaj ca sa nu mai vorbim de aglomeratia generata de un nr mare de schiori/snowborderi pe km  putini de partie.
Cred ca aria Parang - Vidra are cam toate conditiile pentru astfel de dezvoltare daca si caile de acces ar fi ok ( DN7A,DJ709F, DN67C). Parerea mea este ca acolo se pot dezvolta chiar si 200 km de partii, loc e destul si relieful numai bun. Din pacate astea sunt vise sau cine stie... speranta moare ultima.
"Intr-o epoca de minciuna universala, sa spui adevarul este deja un act revolutionar" - George Orwell

pasadia

Stai sa vezi cum o sa ne "certam" pe motiv ca distrugem natura (atunci cand se vor investi banii si in asa ceva): defrisari de paduri, crearea unor drumuri de acces, atat pentru masini in zona de baza cat si pentru utilaje mai sus, aparitia constructiilor in zona alpina, interventiile asupra unor pajistilor alpine, etc...