Sistemele de taxare rutieră în România

Started by Ionut, April 13, 2012, 06:26:57 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Dan74

@dr4qul4 si eu acum 2 ani mi-am dat seama cand am vazut camera ca nu am rovigneta, am cumparat-o dupa vreo 2 ore, amenda nu am primit.
Eu nu stiam de chestia asta asa ca am asteptat ceva vreme sa-mi vina "cadoul" dar spre norocul meu nu a venit.

TibiV

Din pacate se pare ca cine nu a primit-o a avut noroc sau nu primit-o inca...
Am patit si eu asa, am iesit din oras si mi-am dat seama dupa, asa ca am cumparat le vreo 4 ore.
Dar am sunat pe cineva de la CNADNR si mi-a spus ca legal rovinieta este valabila de la ora la care o cumperi, si ca daca ai cumpart-o la 3 minute dupa ce te-a vazut camera de control esti pasibil de amenda.
Am verificat textul legii si asa spune: rovinieta este valabila de la ora cumpararii (NU pe ziua cumpararii) pana la expirarea numarului de zile.
Acum e posibil ca ei sa verifice totusi si preventiv, ca sa evite procese, sa nu mai trimita PV daca ai cumparat rovinieta in ziua aia.
Dar strict legal, daca ai fost pozat la 13:15 si ai cumpart-o la 13:16, atunci este bun de amenda.
Legea e proasta, evident, dar trebuie cineva sa o atace.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

get

Quote from: dr4qul4 on June 30, 2015, 02:36:39 PM
daca iti cumperi rovigneta in aceeasi zi, nu primesti amenda.
Am patit-o eu acum 2 ani. Am iesit pe A1 spre Pitesti si mi-am luat rovigneta de la OMV-ul de pe autostrada.  Nici pana in ziua de azi nu mi-a venit vreo amenda.
Stiu ca pe ea apare ora la care a fost cumparata, dar probabil sistemul functioneaza pe zile (exact cum este si cel de la Fetesti, unde este specificat acest lucru).

Exact așa am făcut și eu în 2014, prin septembrie. Îmi expirase de câteva zile, aveam în cap să o cumpăr, și m-am trezit pe A1 "pfui, n-am luat rovinieta !". Am oprit la prima benzinărie și tanti de acolo îmi zice "datele se centralizează la 12 noaptea, important este s-o luați în aceeași zi până la ora 24". Nu am primit amendă. Deci chiar dacă legal ești pasibil, este un mic detaliu tehnic a sistemului care ne dă răgazul ăsta, binevenit de altfel.

ciprebbe

Intre 30 aprilie si 30 iunie  peste 240 000 de plati electronice inregistrate pentru trecerea de la Fetesti.
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

filippasteur

In teorie asa este - niciun metru fara taxa achitata. In practica... sa va povestesc o patanie  (e drept de acum 4 ani). Am intrat in tara pe la Stamora Moravita cu rovinieta expirata. Am vrut sa cumpar rovinieta cu lei, dar surpriza: nu se putea cumpara decat cu Euro la ghiseul de la frontiera!!! Cand am inceput sa vociferez fata de aceasta situatie absurda, omul de acolo mi-a spus ceva de genul: nu va mai faceti probleme - mergeti linistit pana la Timisoara si luati-va de la o benzinarie de pe acolo!

Dan74

@TibiV m-ai facut curios, uite ce scrie in lege:
8. Perioada de valabilitate a rovinietei începe de la ora 0,00 a zilei solicitate de utilizator şi expiră la ora 24,00 a ultimei zile a duratei pentru care a fost achitat tariful de utilizare.
(la  data  28-apr-2015  Art.  1,  alin.  8  modificat  de   Art.  III,  punctul  10.  din Ordonanta  urgenta 8/2015)
8.1 Dacă ziua de început a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua în curs, valabilitatea acesteia începe la ora înregistrării informaţiilor privind achitarea tarifului de utilizare în baza de date a SIEGMCR şi expiră la ora 24,00 a ultimei zile a duratei pentru care acesta a fost achitat.
(la  data  28-apr-2015  Art.  1,  alin.  8  completat  de Art.  III,  punctul  11.  din Ordonanta urgenta 8/2015).

dr4qul4

stiu ca "oficial" asa este, dar sistemul nu functioneaza asa. Sistemul verifica si trimite "contravenientii' la sfarsitul zilei.
Stiu prea bine ce inseamna un sistem online national. Volumul de date este mult prea mare ca sa fie setat "online". Posibil sa fie setat si la ora, dar mai degraba la zi.
Spun asta deoarece, la statia de taxare Fetesti, care foloseste acelasi sistem, scrie clar: evitati amenda platind pana la sfarsitul zilei!!!

Asadar, nu suntem "norocosi" ci beneficiem de limitele tehnice ale sistemului. Multe legi/reglementari sunt date fara a se tine cont de capacitatile tehnice.
Daca te prinde politistul, te amendeaza si amenda nu ti se anuleaza dupa ce cumperi rovigneta. Daca legea ar prevede aceasta posibilitate, atunci amenzile date de politisti ar fi anulate.

PS. De ce credeti ca, la un transfer bancar, banii intra doar a doua zi?
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

TibiV

Quote from: dr4qul4 on June 30, 2015, 05:25:58 PM
Volumul de date este mult prea mare ca sa fie setat "online". Posibil sa fie setat si la ora, dar mai degraba la zi.
Mi-e teama ca sunt "foarte" on-line.
Cand am platit rovinieta, tipul de la casa m-a intrebat de numarul de inmatriculare, l-a introdus in calculator, iar pe chitanta tiparita mi-a aparut si seria sasiului. Nu avea cum sa o ia din aer...

In legatura cu primitul amenzii...
In cazul rovinietei ai vazut textul, l-a pus Dan74, nu l-am inventat eu.
Iar textul legii postat de Dan74 spune ca a fost modificat 
Quote
(la  data  28-apr-2015  Art.  1,  alin.  8  completat  de Art.  III,  punctul  11.  din Ordonanta urgenta 8/2015).
Adica modificarea a fost facuta de o OUG din aprilie 2015, si pana atunci era valabila chestia cu cumparatul in aceeasi zi.

Quote from: dr4qul4 on June 30, 2015, 05:25:58 PM
la statia de taxare Fetesti, care foloseste acelasi sistem, scrie clar: evitati amenda platind pana la sfarsitul zilei!!!

La Fetesti "peiajul" a fost introdus prin aceeasi OUG 8/2015 (care este, culmea, aceeasi OUG care a legalizat si impozitat bacsisul !...), iar OUG respectiva spune clar ca poti plati tariful de trecere (peiajul) pana la ora 24 a zilei urmatoare celei in care ai trecut podul.

Deci aceeasi OUG a spus ca rovinieta este valabile doar de la minutul in care o cumperi, in timp ce taxa de pod o poti plati cu pana la 47 de ore si 59 de minute mai tarziu....

Din pacate eu am uitat sa cumpar rovinieta pe 13 mai, cand OUG 8/2015 era deja in vigoare...

Concluzia: de acum incolo nu mai merge sa cumperi dupa, pentru ca onor Guvernul a anulat-o, si daca esti pozat cu 1 minut inainte sa o cumperi vei primi felicitarea acasa.

Inteligenti guvernantii avem...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

danutzu_1069

Sa ma bag si eu putin in seama apropo de roviniete.
Sa nu uitam ca VERIFICAREA valabilitatii se face automat dar CONSTATAREA se face de care un operator uman.
Si acum vin intrebarile pentru fiecare parte:
- sistemul automat de recunoastere: cat numere sunt recunoscute si cate nu? Adica care este marja de eroare? (un nr care nu se vede bine, bate soarele in camera, etc)
- constatarea: ce insemna asta? un nene sta in fata unui monitor si ia imagine cu imagine si o "baga" in procesare. rezultatul procesarii este are rovinieta sau nu. Daca nu are, o baga pe teava pentru intocmit PV si trimis cadoul la contravenient.
Pana la un moment dat verificarea se facea pe baza numarului de inmatriculare inregistrat in baza de data a SIEGMCR, seria de sasiu era folosita pentru verificare suplimentara.
Mai nou, baza SIEGMCR este legata de baza serviciului inmatriculari si dupa recunoasterea numarului de inmatriculare, se cauta seria de sasiu in baza politiei si abia apoi se verifica existenta rovinietei.
S-a facut aceasta treaba pentru a elimina acel pas la schimbarea nr de inmatriculare cand trebuia sa bati la usa cnadnr cu jalba in proțap să opereze modificarea numarului de inmatriculare in sistemul lor. Bașca la inceputuri trebuia sa mai platesti un pol pentru afacerea asta.

dr4qul4

@TibiV, confunzi introducerea in timp real in sistem cu transmiterea si verificarea in timp real!
Vorbim de volume de date complet diferite.

Ma indoiesc ca si-au perfectionat sistemul in asa fel incat fiecare camera sa trimita in timp real numarul de inmatriculare si acesta sa fie verificat instantaneu in sistem.
Nu spun ca nu este posibil sa fi facut asa ceva, spun doar ca este improbabil. Exista limitari tehnice (ex. conexiunea la internet) ce nu pot fi depasite asa de usor.

pe rovigneta mea scria: valabil de la ora 9:30, iar eu trecusem la 9:00 prin fata camerei. 

In sistemul pe care il gestionez (zeci de puncte de lucru), sincronizarea cu baza de date are urmatoarele optiuni: online, every hour, every 3 hours, every 12 h si daily.

Daca bifez every hour (la online nici nu ma gandesc),  "Teava" de net se blocheaza pentru ca toate conexiunile incearca sa scrie in acelasi timp. Si am 2 FO de la 2 provideri diferiti (cu abonamentele maxime).

Este de ajuns ca net-ul sa cada la cateva locatii in acelasi timp (si se intampla acest lucru cand sunt lucrari) pentru ca volumul de informatii transmis dintr-o data sa fie imens.
Imi si imaginez ca avem 100.000 de vehicule ce trec prin fata camerelor de rovigneta in fiecare ora de varf.  ceea ce inseamna 100.000 de fotografii la rezolutie mare.

Asa ca online e greu de facut. Poate la ora. Dar eu pariez pe zi deoarece asa este facut sistemul de la Fetesti.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

TibiV

Nu cred că e vorba despre trimis 100.000 de fotografii la rezoluție mare pe oră.
Pentru că nu cred că sunt simple camere. Mai mult ca sigur au si softul de recunoastere a numerelor, care le permite să trimită instantaneu la centru o singură informatie: B99ABC. Nu cade reţeaua de la 6 caractere...
Răspunsul care vine este în 90% din cazuri " Are rovinietă, NU poza", iar în 10% din cazuri "NU are rovinietă, POZEAZĂ-L". Si din 100.000 rămân 10.000.
Si probabil doar aceste poze sunt stocate si verificate apoi manual si tipărite PV-urile.
Nu mi se pare logic să pozezi toate mașinile, să stochezi undeva atâtea poze, iar apoi, cândva, să le transmiţi la centru pentru verificare.
Deşi nu sunt IT-ist, stiu că sistemul prezentat de mine este perfect functional, si se folosește inclusiv la barierele unor parcări - ai dreptul si numărul tău e în baza de date - se ridică bariera. Nu este...ghinion.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

danutzu_1069

#281
Repet, ala care da click pe "intocmire PV" este un OM care sta 8 ore cu ochii cat cepele intr-un monitor, si trebuie sa fie atent sa nu greseasca.
Inainte de tehnologie, este omul, factorul uman.
In primul rand, cat pot procesa pe zi cei pusi sa faca asta? cat este MZA-ul la nivel de camere? E mult de tot.
Parerea mea este ca nu tot ce se inregistreaza se proceseaza.
Spun asta deoarece am avut doua cazuri de lipsa rovinieta si care nu a generat "cadou" nici pana in zilele astea. si au trecut 3 (doi) ani.
Dar am avut si cazuri in care a venit... repede.

btw, sa nu uitam de punctele mobile pentru verificare.... alea nu transmit ... online. Se descarca si se transmite continutul, la sfarsitul programului.

LE: TibiV, catre sistem se trimite poza, deoarece constituie proba! acea poza trebuie sa existe in sistem, stocata undeva.
Sa nu comparam o parcare cu o autostrada sau cu un DN

La un moment dat am citit caietul de sarcini care a stat la baza licitatiei pentru marirea numarului de camere.
Daca il mai gasesc, postez link. Acolo e descris intreg sistemul

TibiV

#282
De acord, si tocmai ca să nu omoare "factorul uman" cred că sistemul pozează selectiv.
Dacă o placuţă este murdară si sistemul automat nu este sigur că este "C" sau "G" sigur pozează.
Si o trimite factorului uman să decidă ( ăsta poate lua în calcul si modelul sau culoarea maşinii).
Dar sunt convins că nu se pozează tot.
Ar fi si absurd să montezi la camere atâta memorie ca să ţii 24 de ore zeci de mii de poze Full, din care probabil doar 2-3 % sunt contravenienţi, când tehnologia permite o filtrare severă a ce pozăm/memorăm si ce nu...

LE @danutzu, de acord cu stocarea. Dar eu cred că cele care sunt în mod sigur " curate" nu se pozează sau se sterg din memoria camerei în câteva secunde, când vine confirmarea din sistem.

Dar nu ar fi rău caietul de sarcini.... :)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

panda_no 5

Nu cred ca la noi au un sistem diferit de verificare al vignetelor fata de Ungaria sau Austria.
Cred ca vigneta este valabila din momentul emiterii ei.
Ati avut curajul sa intrati in Ungaria sau Austria cu gandul" las ca imi cumpar vigneta dupa 2-3 ore dupa ce intru".Nu prea cred!
Au sistem de verificare online chiar si pe autoturismele de verificare a vignetelor nu numai pe camerele fixe.
Doar ca la noi "merge si asa"

danutzu_1069

@TibiV
Camerele nu sunt simple camere legate la net. ele sunt conectate la un server care este in imediata apropiere. Acest server are capacitate de stocare si de transmitere a pozelor catre serverul central.

http://www.cnadnr.ro/docs/proceduri_derulare/Caiet%20de%20sarcini.pdf