News:

Regulă nouă (#6)! Se primește ban pentru
fake news, minciuni și dezinformare.

Main Menu

Sistemele de taxare rutieră în România

Started by Ionut, April 13, 2012, 06:26:57 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

voicul

Ori e pentru toti, cum e si normal, ori va fi show si caterinca si umiliera PMB prin tribunale.

vancouver

Ca sa corespunda legislatiei UE si sa nu creeze discriminari, taxa trebuie sa fie aceeasi si pentru bucuresteni si pentru cei din afara Bucurestiului. SINGURII care pot beneficia de o regula diferita sunt cei care LOCUIESC PERMANENT in INTERIORUL ZONEI care va fi taxata. Pentru ca ei, spre deosebire de toti ceilalti NU AU DE ALES si TREBUIE sa plateasca taxa, ca sa poata folosi masina, inclusiv daca doresc sa plece in alta parte. Pe cand bucurestenii care locuiesc in alte cartiere, aflate in afara zonei taxate, pot opta sa plece de pilda la Constanta fara sa plateasca taxa, ocolind centrul. Sau sa se duca cu masina in alt punct al orasului, fara sa plateasca, ocolind.

Practic cei cu domiciliul in interiorul zonei taxate ar trebui scutiti de taxa sau taxa pentru ei sa fie mult mai mica. Oricum vor fi pusi pe drumuri in plus, pentru ca probabil aceasta reducere sau scutire o vor putea obtine doar facand o cerere, la care sa ataseze documente.

Orice alta discriminare in interiorul Uniunii Europene este ilegala. Daca vor exista abonamente, acestea vor trebui sa fie disponibile oricui, nu doar celor cu numar de Bucuresti sau Ilfov.
Feroviar: inadmisibil că ramâne 1 fir pe unele porțiuni după reabilitare pe Craiova-Caransebeș și Cluj-Oradea. Da pentru extinderea programului Quick Wins. Limitare instalare ETCS doar pe coridorul IV, pana cand va deveni pe deplin functional si isi dovedeste eficienta. Autostrazi: DA pentru 4 treceri montane: A1, A3, A6 si A8. NU deocamdata pentru A13 montan si A Nordului partea montana.

cristi5

For the record, taxa de la Stockholm este pentru toti, si cei din interior si cei din exterior.

JohannDB

A mai fost dilema valabilității (vignetei). Adică circuli toată ziua și la ora 20:00 cumperi vignetă pentru ziua respectivă (ce a mai rămas din ziua respectivă)......

Conform art. 8 pct.5 (O.G. 15/2002, modificată şi completată cu O.U.G. 8/2015),

Amenzile contravenţionale se pot aplica atât pe reţeaua de drumuri naţionale din România, cât şi în punctele de trecere a frontierei de stat, la ieşirea din România.

Împotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânarii sau comunicarii acestuia.

Plangerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost savârşită contravenţia (dacă în procesul verbal de constatare a contravenţiei nu este specificată altă circumscripţie).

Inainte de a depune plangerea verificati daca ati respectat perioada (data si ora) de valabilitate a Rovinietei.
ATENŢIE  la ora de valabilitate a Rovinietei!

O rovinietă este valabilă până la ora 24:00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitat tariful de utilizare.

Cum știu dacă rovinieta este valabilă?

Cf. O.G. 15/2002 modificată și completată

(11)Rovinieta valabilă reprezintă înregistrarea în baza de date a SIEGMCR a informaţiilor privind achitarea corespunzătoare a tarifului de utilizare pentru un vehicul, a cărei perioadă de valabilitate cuprinde data şi ora pentru care se efectuează verificarea.

(8)Perioada de valabilitate a ROVINIETEI începe de la ora 0,00 a zilei solicitate de utilizator şi expiră la ora 24,00 a ultimei zile a duratei pentru care a fost achitat tariful de utilizare.

(81)Dacă ziua de început a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua în curs, valabilitatea acesteia începe la ora înregistrării informaţiilor privind achitarea tarifului de utilizare în baza de date a SIEGMCR şi expiră la ora 24,00 a ultimei zile a duratei pentru care acesta a fost achitat.

În conformitate cu art. 5, pct. (2), NORMELE METODOLOGICE din 28 aprilie 2015 pentru aplicarea de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A. a tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere aprobate prin Ordinul 611/2015

(2)Perioadele de valabilitate se determina astfel:

           

Conform NORMELOR METODOLOGICE din 21 septembrie 2018 pentru aplicarea de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. a tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere aprobate prin Ordin 1463/2018:

Art. 5
(1)Tariful de utilizare se achită în avans pentru perioade de valabilitate de: o zi, 7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni.
(2)Perioadele de valabilitate se determină astfel:
a)o zi - ziua corespunzătoare datei pentru care a fost achitat;
b)7 zile - ziua corespunzătoare datei de început a valabilităţii şi următoarele 6 zile;
c)30 de zile - ziua corespunzătoare datei de început a valabilităţii şi următoarele 29 de zile;
d)90 de zile - ziua corespunzătoare datei de început a valabilităţii şi următoarele 89 de zile;
e)12 luni - ziua corespunzătoare datei de început a valabilităţii şi până în ziua anterioară aceleiaşi zile a anului următor, inclusiv.
(3)Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pentru autoturisme şi pentru vehiculele de transport marfă cu MTM mai mică sau egală cu 3,5 tone, perioada minimă pentru care se poate achita tariful de utilizare este de 7 zile.

dragos76

Eu cred că cei care verifică valabilitatea nu sunt absurzi, și să verifice la sânge asta cu faptul că ai folosit reteaua de drumuri, și după aceea ți-ai cumpărat vigineta.

Anul trecut, chiar înainte de reveliion am plecat de la Cluj, și doar pe autostradă, înainte de Aiud, mi-am adus aminte că îmi expirase vigneta; între timp am trecut cel puțin pe la punctul de control de la vâlcele, pe DN1 (probabil că și pe A10 sunt camere). Am coborât de pe autostradă, am intrat la prima benzinărie și mi-am refăcut vigneta, pe un an de zile. Nu am primit nici o amendă.

TibiV

Probabil ai avut noroc de camere defecte...

In urma cu vreo 2 ani m-am dus pana la Targoviste, pe la pranz (ora 12). Cand am ajuns acolo (din pacate abia atunci...) mi-am adus aminte sa verific daca rovinieta mai este valabila.
Expirase de doua saptamani.
La intoarcere, mi-am cumparat rovinieta noua, inainte sa ies din oras, adica pe la ora 16.
Dupa doua luni mi-a venit amenda. Ora trecuta pe PV era cea de la dus, adica 12...

Am platit amenda, legea este foarte clara - vezi postarea lui JohannDB.

Ca este anormal, asta este alta discutie...
Pana prin 2015, daca as fi cumparat rovinieta la 23.59 ar fi fost valabila pe toata ziua, de la ora 00.00 a zilei respective.
Insa prin O.U.G. 8/2015 s-a introdus valabilitatea de la momentul cumpararii...

O tampenie, dupa parerea mea.
Asa cum la Fetesti poti plati peiajul si ulterior (cu pana la 48 de ore!!!), tot asa ar fi trebuit sa fie si cu rovinieta...
Adica o cumpar in seara asta, ea sa fie valabila de azi dimineata....

Se intampla ceva in familie, trebuie sa pleci urgent, cu nopate in cap, si uiti de rovinieta. Iti amintesti mai tarziu, te duci si cumperi. Ce pierde CNAIR daca ai cumparat-o in aceeasi zi, cu cateva ore mai tarziu?...
Aaaa, da, stiu,... Pierde amenda.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

florin74

#696
Mi se pare corecta abordarea asta. La unguri, cand M35 se termina la Debrecen, imediat ce urcam pe autostrada (cum se termina breteaua) era masina de la CNAIR lor ce verifica existenta rovinetei. La fel, la granita cu Austria si Croatia, imediat dupa primul punct de unde iti puteai cumpara rovigneta, era pusa masina cu camera de luat vederi.
La austrieci in granita cu Ungaria, erau baietii de la companie, circulatia restrictionata pe o banda, si verificata masina cu masina. Pe cealalta banda erau trasi baietii fara rovigneta.

Asta cred ca este si efectul rovignetelor pe o zi si o saptamana. Multi uita ca le expira. (Inclusiv eu am cunostiinte si rude care apeleaza la sistemul asta, ii tot intreb daca merita...)

PS1 Oare la RCA cum este? Daca te prinde politia ca nu ai RCA ce faci, stai ca ma duc si o cumpar?
Ca sofer ai 3 obligatii, sa verifici ca ai RCA, ITP  si rovigneta valabile. Nu cred ca este asa complicat. La mine se cam suprapun in aceeasi perioada, intrucat masina am cumparat-o noua, si poate este si mai usor asa. Odata m-am dus la ITP si se uita omul de acolo la mine si imi zice de ce am venit, ca doar la anul imi expira ... :lol: Puterea obisnuintei.



TibiV

Comparatia cu RCA nu este corecta, si in general cu orice fel de asigurare.

In cazul RCA, o cumperi astazi si intra in vigoare poimaine - este corect, pentru a evita abuzurile: altfel, daca am facut accident si nu aveam asigurare, dau fug sa imi cumpar una retroactiv...
In general toate asigurarile intra in vigoare a treia zi - ca altfel pot sa mor la ora 15, fuge familia la ora 16 si imi face o asigurare de viata si se umple de bani...  ;)

Nici comparatia cu zonele de granita nu este corecta. Nimeni nu poate spune ca a ajuns din greseala in alta tara, si nu stia ca ii trebuie o vignieta specifica tarii respective...

In plus, RCA iti trebuie permanent cat timp circuli cu masina.
Rovinieta doar daca iesi din oras/localitate.
Pe mine ma suna mereu agenta "va expira asigurarea RCA luna viitoare"

Rovinieta NU este o asigurare, de care poate ai nevoie, poate nu ai nevoie...
Este doar plata unui serviciu pe care il primesti - faptul ca ai un drum bun pe care sa circuli.

Uite un exemplu ipotetic, un "scenariu":
Locuiesti in Alexandria sau intr-o comuna alaturata (chiar am niste rude care stau la vreo 15 km de Alexandria, si NU folosesc niciodata DN-uri, fac naveta in Alexandria strict pe DJ-uri, deci nu au nevoie de rovinieta).
Sa zicem ca mamei/sotiei/copilului i se face rau brusc, inmiez de noapte. Te duci la spital si aia iti spun "Este grav, dar noi nu avem aia sau ailalta, nu putem sa facem nimic aici, trebuie dus la Bucuresti, dar ambulanta revine peste doua ore/este defecta,
mai bine mergeti dvs. cu pacientul la Bucuresti la spitalul X...."
Evident ca pleci ca din pusca...
Abia cand ai ajuns la Bucresti si ti-ai internat ruda, iti amintesti de rovinieta...
Care ar fi problema sa te duci sa o cumperi la 10 dimineata si sa "acopere" toata ziua? Inclusiv drumul facut la 6 dimineata, in aceeasi zi?....

Repet: de ce la Fetesti peiajul se poate plati si dupa 48 de ore?...
Pana la urma este vorba de acelasi lucru: folosirea unui anumit tip de infrastructura.
Ca este pod, ca este DN/A, principial nu vad nici o diferenta....


Mama proștilor este mereu gravidă... :)

kitsune

#698
Eu am dat o fugă până la Cernavodă și abia după ce am trecut de camere mi-am dat seama că nu am rovinietă. Am mers la primul Peco la întoarcerea în Constanța și am plătit, cu începere din ziua curentă. Nu au fost probleme, cu toate că am plătit-o cumva retroactiv (la circa 4 ore după ce am trecut pe lângă cameră. Chiar țin minte că am întrebat în Peco și mi s-a spus că e ok. Cu ani în urmă, soția a trecut spre Fetești (și nu avea rovinietă, din motive de "e mașina ta, e obligația ta să ai  :lol:) și am primit scrisoare acasă. Am plătit, că scrisoarea era pe numele meu  :lol:. Dar peste ceva timp a mai venit o scrisoare și soția a plătit iară (că nu găsea chitanța veche :bash:) așa că îmi sunt datori

Pe de altă parte, anul trecut veneam din Olanda cu proaspăt achiziționata mașină retro și un prieten îmi cumpăra online, din țară, vignete de Au, Hu, Ro. Taxarea am plătit-o cash că nu mergea online cu numere olandeze
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

florin74

Tibi, cazul ala de care spui are o probabilitate de aparitie 0.000000001%  Acum nu facem reguli pentru asa ceva. Eu cred in continuare ca rovigneta trebuie sa intre in vigoare la momentul cumpararii, nu ca o sa platesc peste 2 zile. Aia cu podul a fost introdusa recent, din motive de evitare aglomeratie, etc. (Daca intre timp soferul da coltul in astea 2 zile, cine plateste rovigneta?  :lol:)
Un pic off topic.
Niciodata nu o sa inteleg comportamantul soferului roman, care prefera sa stea la coada acolo decat sa achite prin SMS sau benzinariile de pe A2. Eu vignietele de Hu si A mi le cumpar fie din tara, fie din Ungaria, sa nu mai am nici un stres pe drum, sa caut in granita etc. Precum ti-am zis mai devreme, te controleaza pe acolo la maxim 1 km dupa ce ai intrat pe autostrada.


kitsune

#700
@TibiV, hai să mai punem paie pe foc: de ce un feteștean (deci locuitor al județului Ialomița) plătește de două ori taxarea dacă se duce în Balta Ialomiței la pește (sau la muncă în fermele de acolo, sau whatever), în timp ce un cernavodean face asta gratuit? Ambii folosesc podul de două ori în procesul descris mai sus. Și să nu îmi ziceți de abonamente și scutiri locale, că nu există așa ceva pentru persoane fizice. Doar oile alea de zilele trecute probabil că aveau scutire
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

dragos76

Eu nu voiam neapărat să ridic subiectul dacă e corectă interpretarea de acuma sau nu, doar voiam să zic că, la fel cu kitsune, dacă am cumpărat-o la o oră după ce am folosit serviciul respectiv, nu am primit amendă. Cazeui mai recente decât cel al lui TibiV :). Deci e posibil (dar să nu vă bazați pe asta) ca cineva acolo să analizeze și în spiritul legii, nu doar în litera ei.

voicul

^Pentru ca la noi interesul e sa taie AMENDA ... gainar mic care esti tu si care nu ai ca scop suprem in viata verificatul rovinietei rovinieta si inchinat la sefii ai mari din companie!
Zici ca taxa asta e administarata de CNAIR care are ca scop sa ia si sa nu deeeaa ... (drumul la LD3)!

Normal ca normal e sa fie valabil din ziua respectiva pentru toata ziua.
Se intampla sa mai si uiti .

yetiman

Da si Nu.
Pe de o parte, de ce sa nu fie valabila TOATA ziua pentru care ai platit?
Pe de alta parte, inca multe state au VIGNETA tip autocolant. Aia clar e valabila doar dupa ce ai cumparat-o si lipit-o pe parbriz. Ca nu e inregistrata pe nici un numar de inmatriculare.

Din punctul meu de vedere problema este alta. Mai sunt alte tari care sa ceara vigneta pentru DN-uri? In toate tarile pe care le stiu se plateste vigneta doar pe autostrazi (vorbesc de autoturisme, evident).
,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu

voicul

Asa nota o mica diferenta:
Probabil in majoritatea statelor pe care le stii exista A, drept urmare cine si de ce sa o ia pe DN-uri?