Sistemele de taxare rutieră în România

Started by Ionut, April 13, 2012, 06:26:57 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ovideatza

La mine a venit dupa aproape 3-4 luni de la data "suprinderii", desi am circulat 6 luni fara rovinieta. Pentru cele dinainte probabil ca era depasit termenul de anuntare. E pe firma masina, totul apare direct in fisa la finante, deci nu e cazul sa se fi omis ceva.

Cand mi-am dat seama ca am circulat 6 luni fara rovinieta am consultat un avocat. Conform legii, nu mai poti primi alta amenda decat dupa ce ai fost instiintat ca ai incalcat legea. Eu am circulat in acele 6 luni mult extraurban, trebuia sa fi primit probabil vreo 20-30 amenzi pe putin. Mi-a explicat clar ca orice alta amenda venita va fi contestata si se castiga in instanta.

Dupa ce ai fost anuntat, daca mai circuli fara, ti se mai poate da alta amenda.

Deci platesti rovinieta si apoi astepti sa iti vina prima amenda. O platesti si esti atent sa nu iti mai vina alte amenzi pentru acel interval. Daca mai vin altele le contesti.

Eu tind sa cred ca dupa ce au fost mai multi in situatia de a primi nenumarate amenzi + precedentul stabilit in acest sens si decizii ale instantelor, se verifica in sistem sa nu se emita amenzi pentru acest caz care sa fie ulterior castigate in instanta.

Ionut

Lista rovinietelor impuse șoferilor este modificată,
după ce Profit.ro a atenționat că documentul semnat de Iohannis conține erori


Lista rovinietelor percepute pentru toate tipurile de autovehicule, care va fi valabilă peste aproximativ o săptămână, va fi modificată, după ce Profit.ro a atenționat că documentul aprobat inițial și semnat inclusiv de către președintele țării, Klaus Iohannis, conține erori.

Astfel, la finele lunii noiembrie, Profit.ro a atenționat că pentru vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune și maximum 23 de locuri pe scaune, ca și pentru cele cu peste 23 de locuri pe scaune sunt indicate câte două taxe diferite, arătând atunci că, dacă nu va fi clarificat, situația poate genera unele probleme în aplicarea viitoarelor tarife. ''Proiectul a fost adoptat în ședința Plenului Camerei Deputaților din 18 octombrie 2016 și transmis Președintelui României spre promulgare în data de 29.10.2016. În momentul redactării s-au strecurat o serie de erori materiale în ceea ce privește anexa la lege, astfel că proiectul de lege a fost adoptat și transmis la promulgare conținând o anexă ce prezenta erori. Urmare a erorilor materiale, erau aceleași tipuri de vehicule transport persoane în două categorii diferite, pentru care se aplicau corespunzător două tarife diferite, prevederi care conduc la confuzii, descurajează și împovărează mediul de afaceri reprezentat de transportatorii de persoane'', admite ministerul.

Noile taxe de plătit stabilite acum sunt:



Profit.ro

TibiV

http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/comunicat-de-pres%C4%83-19012017-4

Quote
Comunicat de presă 19.01.2017

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere informează utilizatorii reţelei de drumuri naţionale din România că începând cu data de 20.01.2017 ora 00:00, vor intra în vigoare noile valori ale tarifului de utilizare (rovinieta) conform modificărilor aduse prin Legea nr. 221/2016, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din România.

În contextul celor menţionate mai sus, CNAIR SA aduce la cunoştinţa utilizatorilor reţelei de drumuri naţionale din România următoarele aspecte:

- în data de 20.01.2017, în intervalul orar 00:00 – 02:00 există posibilitatea funcţionării cu întreruperi a sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei (SIEGMCR), întreruperi ce vor fi cauzate de implementarea noilor tarife;
- în situaţia în care utilizatorii reţelei de drumuri naţionale nu vor avea posibilitatea achitării rovinietei în intervalul orar menţionat anterior, au obligaţia de a achita tariful corespunzător până la sfârşitului zielei de 20.01.2017, pentru a evita aplicarea de sancţiuni contravenţionale;
- rovinietele achitate anterior datei de 20.01.2017 îşi menţin valabilitatea;
- până la finalizarea condiţiilor tehnice de implementare cu operatorii de telefonie mobilă din România a noilor categorii (G si H), emiterea rovinietelor prin intermediul serviciului de mesagerie scurtă (SMS) se va putea realiza doar pentru categoriile A, B, C, D, E, F. La momentul la care vor fi definitivate condiţiile tehnice pentru implementarea serviciului de emitere roviniete prin SMS pentru categoriile G si H, CNAIR vă informa utilizătorii reţelei de drumuri naţionale cu privire la acest aspect.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

TibiV

"Surprize, surprize" marca CNAIR... :D

http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/comunicat-de-presa-23022017-1

Quote
Comunicat de presa 23.02.2017

În data de 22.02.2017, atât la sediul CNAIR SA cât şi la subunităţile acesteia s-au primit sesizări din partea utilizatorilor reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi prin care se semnala faptul că au primit plicuri care nu conţineau procesele verbale întocmite de către CNAIR prin CESTRIN. Astfel, Compania a semnalat aceste probleme prestatorului de servicii poştale cu care are încheiat un acord cadru având ca obiect ,,Servicii de imprimare, anvelopare şi comunicare procese verbale de constatare a contravenţiei emise de CESTRIN prin intermediul SIEGMCR, pentru încălcarea prevederilor OG nr. 15/2002".

În baza acestui contract, prestatorul are obligaţia de a imprima, anvelopa şi comunica procesele verbale de constatare a contravenţiei (PVCC) emise de CNAIR prin CESTRIN, prin intermediul SIEGMCR, pentru încălcarea prevederilor OG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale şi autostrăzi din România, cu modificările şi completările ulterioare.

Urmare investigaţiilor realizate de către Prestator, s-a identificat o situaţie apărută pe fluxul de producţie al acestuia în timpul procesării PVCC întocmite în data de 31.01.2017. Astfel, în secvenţa de printare a apărut o eroare ce a generat netipărirea PVCC (verso-ul coli A4) pentru un fişier de 2.000 de procese verbale dintr-un total de 27.302 procese verbale.

Prestatorul a înştiinţat CNAIR SA asupra faptului că, în regim de maximă urgenţă, pe cheltuiala sa, procesele verbale vor fi depuse în reţeaua poştală în vederea comunicării în cursul zilei de astăzi 23.02.2017.

În aceste condiţii, utilizatorii care au primit în perioada 20.02.2017 - 23.02.2017 plicuri care în loc să conţină procese verbale de constatare a contravenţiei pentru circulaţia fără rovinietă valabilă, conţineau doar o pagină pe care era tipărit numele şi adresa, nu trebuie să ia în considerare acele documente, urmând a primi, în perioada imediat următoare, procesele verbale de constatare a contravenţiei respective, termenul de plată urmând a decurge de la data primirii efective a proceselor verbale.

Pe această cale, CNAIR SA îşi cere scuze pentru disconfortul creat şi asigură utilizatorii reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi că va lua toate măsurile necesare astfel încât astfel de situaţii, cu toate că nu au fost generate din vina sa, să nu se mai repete.

De remarcat si numarul: peste 27.000 de PVCC intr-o singura zi (31 ianaurie).
Cam multe, nu ?...
Iar daca ar fi vorba de PVCC pentru toata luna ianuarie, atunci ar fi cam putine...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

perfidus

Quote from: Ionut on November 10, 2016, 08:48:36 AM
Compania de Drumuri ar putea vinde roviniete online din decembrie,
după şase ani de "pregătiri" şi un dosar la procuratură


,,Începând cu luna decembrie 2016, portalul va fi expus utilizatorilor, în momentul de faţă fiind supus testării, astfel încât la lansarea acestuia utilizatorii să beneficieze, fără probleme, de o nouă facilitate privind achitarea celor două tarife, şi anume plata online cu cardul bancar", au precizat reprezentanţii CNAIR.

Economica.net

Asta e o promisiune clar nerespectata sau mi-a scapat mie ceva?
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

TibiV

De ieri rovinieta "pentru noile categorii de vehicule, intrate în vigoare odată cu aplicarea prevederilor Legii nr. 221/2016" se poate plati prin SMS si in RCS&RDS...
Comunicatul are si tabel cu tarifele. De interes este "autoturism 7 zile" = 2,62 Euro + TVA

http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/comunicat-de-pres%C4%83-13042017-0

Quote
Exemplu tranzacție finalizată cu succes, pentru care se emite rovinieta prin intermediul SMS:

Dacă vehiculul are numărul de înmatriculare B54AJV, este autoturism și doriți în data de 12.04.2017 să achitați o rovinietă, pașii sunt următorii:

1. veti trimite la 7500 un SMS cu textul B54AJV A
2. veti primi un SMS cu textul "Vrei rovinieta cat.A (autoturism)-7zile, pt. B54AJV tarif 3 EUR. Cost total 2.62 EUR+TVA. Trimite DA pt. confirmare."
3. veti trimite la 7500 un SMS cu textul "DA"
4. veti primi un SMS cu textul "A fost emisa rovinieta .............. categoria A, pentru vehiculul B54AJV, valabila pana la ............... ora 23:59:59. Detalii valabilitate rovinieta: www.cnadnr.ro"
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

ciprebbe

"De interes este "autoturism 7 zile" = 2,62 Euro + TVA" asta e veche :)) au implementat-o exact de la inceput ca si ceilalti operatori de GSM o folosesc de mai bine de un an. Am impresia ca noutatea consta in "noile categorii de vehicule".
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

yetiman

QuoteComunicat de presa 03.05.2017

Rovinieta și peajul pot fi achitate prin www.erovinieta.ro

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere informează utilizatorii rețelei de autostrăzi și drumuri naționale din România că a lansat portalul www.erovinieta.ro.

Prin intermediul www.erovinieta.ro se pot realiza următoarele operațiuni:

    achitarea tarifului de utilizare (rovinieta) și a tarifului de trecere pentru utilizarea podurilor peste Dunăre de la Fetești – Cernavodă (peaj) cu ajutorul cardului bancar;
    verificarea valabilității rovinietei;
    verificarea achitării peajului și a numărului de treceri efectuate prin secțiunea stației de taxare de la Fetești pe benzile marcate e-tarif;
    gestionarea unei flote de vehicule, ce permite achitarea/verificarea facilă a rovinietei și peajului.

Menționăm că anumite operațiuni din cele menționate mai sus se pot realiza doar dacă utilizatorul iși crează un cont valid pe portalul www.erovinieta.ro.

Utilizatorii care achită prin intermediul cardului bancar rovinieta/peaj pe www.erovinieta.ro nu vor suporta costurile comisionului de tranzacționare sau alte costuri asociate tranzacțiilor online, toate aceste costuri fiind suportate de către CNAIR – SA. Astfel, costul total al rovinietei/peajului achitat prin intermediul www.erovinieta.ro este cel reglementat de legislația în vigoare.

CNAIR SA adresează rugămintea ca, înainte de a desfășura acțiuni pe portalul www.erovinieta.ro, utilizatorii să citească secțiunea "Termene și condiții", secțiune unde se regăsesc inclusiv detalii cu privire la efectuarea operațiunilor prin intermediul portalului.

Pentru informații suplimentare în ceea ce privește modul de utilizare a portalului, CNAIR - SA pune la dispoziția utilizatorilor adresele de e-mail roviniete@andnet.ro, peaj@andnet.ro și numărul de telefon 021.264.33.44. Utilizatorii pot contacta personalul CNAIR- SA la numărul de telefon menționat de luni până joi în intervalul orar 08:00 – 16:30 și vineri în intervalul orar 08:00 – 14:00.

Portalul a fost dezvoltat de către Asocierea ALTIMATE SRL - UTI GRUP SA în baza contractului având ca obiect colectarea prin mijloace electronice a tarifului de trecere. Plățile prin intermediul acestuia sunt securizate și se realizează în baza contractului încheiat între CNAIR SA și GARANTI BANK în urma procedurii de achiziție având ca obiect servicii pentru procesarea plăților electronice on-line (tip e-commerce) ale CNAIR SA, toate tranzacțiile fiind efectuate prin intermediul procesatorului de plăți NETOPIA.
,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu

adiarc

am incercat verificare rovignieta....functioneaza corect
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

perfidus

In sfarsit, o promisiune tinuta - desi au trecut aproape 5 luni de la data promisa pentru lansarea portalului (mai sus cateva postari).
Hai ca se poate. Au pus link si pe cnadnr.ro.
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

alexV

Pe masura ce reteaua de autostrazi in Ro creste, costul mentenantei va creste si el. Cum credeti ca se poate acoperi acel cost? rovinieta, alte mijloace?

Franta si Italia au autostrazi, dar COSTA al naibii sa mergi pe ele. Un drum dus Nisa-Lyon, comparabil cu Cluj-Bucuresti ca distanta, costa 43 euro doar taxa La noi o vinieta e 28 de euro pe tot anu'. Chit ca n-avem cine stie ce autostrazi.

Dar diferenta de cost al utilizarii infrastructurii e enorma.

ddfab


dumbravaandrei

Daca ar si presta mentenanta, atunci inteleg o taxa suplimentara... La ce ofera acum chiar nu vad motive chiar si pentru existenta actualului nivel de rovinieta (cu exceptia faptului ca 90% din profitul CNAIR pleaca direct in bugetul de stat spre a fi folosit la ajutoare sociale si alte pomeni electorale)
Asa ca atat timp cat cheltui pe an niste mii bune de lei ca sa-mi repar masina din cauza gropilor din drumurile lor, sa zica mersi ca nu ii dau in judecata si inca le mai platesc rovinieta.

adiarc

Întâi desființarea/crearea unei noi structuri care sa-si dovedească eficienta la întreținere si apoi sa discutam de taxe....sunt de acord sa plătesc in plus ( chiar dublul,triplul actualei roviniete anuale),pentru un serviciu  mult mai bun.

altfel ,oricâți bani bagi intr-o gaura neagră ( actualul Cnair cu tot sistemul legislativ plus toate structurile implicate in construcția si întreținerea autostrăzilor ),rezultatul e același.
Bani mult mai multi si aceleasi metode dezastruoase de a face lucrurile=rezultate zero.
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

AUT_XY

Hello!

I dont know if this is the correct threas but i want to ask following:
I read in the news today that the price Romanian vignete will be increased now.

Exactly for wich cars and so?

At the moment the price for normal cars for 1 week is 3 EUR and for 1 month 7 EUR.

will that change?