Sistemele de taxare rutieră în România

Started by Ionut, April 13, 2012, 06:26:57 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

NordKapp

Și legat de benzinării, înainte de a ajunge pe A2, am încercat sa plătesc la trei benzinării, OMV din Făgăraș, OMV din Predeal și Rompetrol pe centura București și mi-au spus ca ei nu fac parte din rețeaua unde se poate achita taxa.

anacronox

am patit si eu acelasi lucru la petrom. am incercat in Deva la 2 benzinarii si in Constantin Brancoveanu in Bucuresti si mi-au spus ca nu sunt in sistem si ca pot plati doar in benzinariile de pe A2. Tin sa mentionez ca erau benzinarii PetromV, deci nu parteneri sau altceva

dr4qul4

Taxa poate fi platita doar la benzinariile din Bucuresti, Constanta si cele de pe A2: OMV Petrom, Rompetrol, Mol
uite aici o lista:
https://www.taxapod.com/benzinarii-din-bucuresti-unde-se-incaseaza-taxa-pod-fetesti/


PS. Nu o lua de sigura, dar nu cred ca vei primi vreo felicitare acasa. Cred ca abia de la anul vor perfectiona sistemul.  Un coleg mi-a spus chiar ca, duminica, deoarece se facuse coada, cei de la statia de taxare faceau semne sa se treaca prin portile cu plata electronica.
Ceva in genul celor facute de polistiti cand te invita sa treci pe rosu.

Acum, daca aceia trebuiau sa plateasca dupa trecere sau a fost "super oferta cnadnr", vor vedea pe buzunarul lor.
     
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

frunzaverde

Quote from: dr4qul4 on August 13, 2015, 07:03:28 PM
PS. Nu o lua de sigura, dar nu cred ca vei primi vreo felicitare acasa. Cred ca abia de la anul vor perfectiona sistemul.  Un coleg mi-a spus chiar ca, duminica, deoarece se facuse coada, cei de la statia de taxare faceau semne sa se treaca prin portile cu plata electronica.

Felicitarile se trimit la sfarsitul fiecarei luni. Sistemul e legat la sistemul DRPCIV, si e complet functional (e doar o extensie a sistemului de roviniete).
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

dr4qul4

ma refeream la cei cu numere straine. vor primi si ei felicitarea acasa?

Stiu ca se doreste armonizarea legislatiei UE pt plata amenzilor din alte tari. Dar sa fie deja sistemul pus la punct?
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

NordKapp

Legat de rovinieta, am plătit la intrarea în tara pe A1, în parcarea de după vamă. Pe lângă atitudinea de scârbă afișată de doamna de acolo, eu o înțeleg parțial, stă în mijlocul câmpului într-o gheretă, dar asta nu e treaba mea, m-a uimit câtă risipă de hârtie se face, am primit doua coli A4, una pentru rovinieta și una ca și chitanță. Bineînțeles, cei câțiva bani ca și rest nu i-am mai primit, ca cică nu aveau mărunt.

JohannDB

NordKapp..... Eu am pățit-o mai nasol (într-un fel)... Vine un trailer de 4,20m cu intrare (pe AST dat de unguri) la Nădlac II (PTF-ul nou de la Nădlac), dar n-a putut trece, fiindcă printre "chioșcuri" nu poate trece nimic mai lat de 3,70 m... :gj:
    Așa se face că pilotul ungur a trebuit să facă un mic ocol și să se ducă la Nădlac I (vechiul PTF), pe unde a trecut cu brio ! Dar aici altă "dandana": "posul" pentru plata cu card a fost mutat la Nădlac II și aici nu se putea plăti decât "cash"...... Așa că fugi la bancomat în Nădlac (bancomatul băncii mele era GOL/fără bani și a trebuit să scot de la altă bancă, cu comisionul de rigoare, la care contabila, mai apoi, s-a uitat strâmb la mine), fugi înapoi în PTF, plătește cash și, în sfârșit , "la drum"... Asta s-a întâmplat acum o lună: ceva de Kafka !!!

iuli

Atenție, șoferi! Avalanșă de amenzi, din cauza lipsei rovinetei

QuoteŞoferii care se urcă la volan fără a plăti taxa de drum sunt victime sigure. Şoselele au fost împânzite cu camere de supraveghere. 23 de noi puncte de control al rovinietei au fost instalate anul acesta, iar rezultatele sunt spectaculoase. Amenzile date în primele şapte luni ale anului şoferilor prinşi că circulă fără a plăti taxa de drum au crescut de peste patru ori, până aproape de 184.000. Şi încasările din acestă taxă sunt mai mari. Şi vor mai creşte, mai ales că există un proiect de act normativ de majorare a valorii rovinietei pentru anumite categorii de vehicule.

VEZI AICI Lista punctelor fixe de control a rovinetei

Peste 702 milioane de lei a încasat CNADNR din rovinietă în primele şapte luni ale anului, cu aproape 4% în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului. Spectaculoasă este, însă, creşterea numărului de amenzi. Valoarea acestora variază de la 250 de lei pentru un autoturism, dar ajunge la 4.500 de lei pentru un TIR.

,,De la aproape 41.400 de procese-verbale de contravenţie în acest interval, la aproape 184.000 de procese-verbale. Este de aproape patru ori şi jumătate creşterea amenzilor. (...) Poate fi pusă şi pe instalarea unor puncte noi de control, dar şi pe ignoranţa unor utilizatori care circulă şi nu-şi dau seama că nu şi-au luat rovionieta şi poate fi pusă şi pe creşterea numărului de înmatriculări", a explicat Cosmin Popescu, șef de direcție în CNADNR.

Dacă încasările din rovinietă ajung la CNADNR, banii din amenzi intră direct în visteria statului. Iar pe viitor aceşti bani ar putea fi chiar mai mulţi.

Un proiect de act normativ propune creşterea tarifelor pentru anumite categorii de vehicule.

În cazul celor de marfă care au peste 3,5 tone, dar nu mai mult de 7,5 tone, rovinieta va fi mai scumpă.

Mai exact, tariful pentru o zi va fi de 11 euro, față de 4 euro, cât este în prezent. Cu 7, respectiv 3 euro mai scump va fi şi cel pentru o săptămână, respectiv o lună. Rovinieta pentru un an se va scumpi şi ea de la 320 de euro la 550 de euro. În acestă categorie intră aproape 18 mii de vehicule, potrivit Autorităţii Rutiere Române.

Creşteri vor fi și pentru vehiculele de transport de marfă care au între 7,5 și 12 tone.

Pentru alte categorii este propusă o scădere a tarifului rovinietei.

Pentru autoturisme, autobuze sau autocare, rovinieta rămâne neschimbată.

Autorităţile spun că fac aceste modificări de tarife pentru a transpune în legislaţia românească o directivă europeană de acum patru ani.

,,Această directivă din 2011 stabileşte şi nişte proporţionalităţi între tariful zilnic, tariful lunar şi tariful anual reducând diferenţele dintre acestea. De exemplu tariful lunar nu poate să depăşească 10% din tariful anual", spune Radu Dinescu, secretar general al UNTR.

În prezent, România are un parc auto de peste 5,7 milioane de autoturisme şi autovehicule.

Sursa: Digi24
-------------------

Watch my roadtrips
MyBlog

Ionut

#383
Poate facem chiar o harta... asa cum am facut pentru benzinarii.
Poti sa faci tu? Si o punem in primul post din thread. Lasa ca fac eu harta.

:cheers:

raduac

Experiența lui NordKapp descrisă mai sus arată că sistemul de plată este departe de a fi perfect. Este, în mod evident, un mare pas înainte, dar este loc de multe îmbunătățiri. Observ că mulți aici pe forum dau vina exclusiv pe oamenii care sunt reticenți la plăți prin sms. Dar era totuși ceva previzibil. Suntem într-o țară în care populația este foarte reticentă la plățile electronice. Statisticile o spun clar. Mai mult decât atât, este binecunoscută experiența negativă cu amenzile multiple primite pentru rovinietă. În acest context n-ar trebui să mire pe nimeni că mulți oameni gândesc ceva de genul ,,dar dacă îmi trimit amendă în mod eronat, eu ce dovadă am că am plătit?".

MRS

Chiar si in Bucuresti taxa se pod se poate plati doar in GS unde exista sistemul vechi de eliberare roviniete; de exemplu in petromul de la Petrom City, fiind statie noua, au un sistem de eliberare roviniete care nu permite achitarea taxei de pod Fetesti...



A, AL, B, BG, BiH, CA, CH, CY, CZ, D, DK, DOM, E, EG, EIR, EST, F, FIN, GB, GR, H, HR, KOR, I, ID, JP, LT, LV, MC, MD, MDV, MK,  MNE, MT, NL, PL, PT, QA, RKS, RO, SIN, SK, SLO, SRB, SYR, TH, TR, TZ, UA, UAE, US, V

IATA: AAL, ADB, AMS, ATH, AYT, BBU, BCN, BEG, BGY, BHX, BKK, BLQ, BRI, BRU, BUD, BVA, CDG, CGN, CIA, CRL, DCA, DLM, DOH, DPS, DTM, DUB, DUS, DWC, DXB, EMA, FCO, FLR, FMM, FRA, HAM, HEL, HND, HRG, IAS, ICN, IST, JFK, JMK, JTR, KBV, KGS, KIV, LCA, LGA, LHR, LIS, LTN, LWO, MAD, MLA, MLE, MUC, MXP, NAP, NRT, ODS, OPO, ORD, OTP, PFO, PRG, PRN, PSA, PUJ, RIX, SAW, SBZ, SDQ, SIN, SJJ, SKG, SKP, SOF, SPU, STN, STR,  SXB, TGD, TIA, TLL, TRN, TSF, TSR, TXL, VAR, VIE, VLC, VNO, WAW, WRO, YUL, YYZ, ZAG, ZNZ, ZRH, ZTH...

Hercule

Lista cu camerele pentru Rovigneta este lista tuturor punctelor de control sau doar a celor nou instalate? Daca sunt toate, mi se pare ciudat ca unele judete au multe (BV 5, CJ 4) in timp ce altele nu au deloc (AR, TM, IS, GL).
Deșteaptă-te române!

pasadia

In mod sigur nu sunt acelea (44) toate camerele pentru rovineta. De altfel nici nu stiu daca exista vreo lista corecta, completa si actualizata.

icristian

Cred ca sunt mai multe, la harta calitatii strazilor era pus un link:
http://enjoymaps.ro/harta-interactiva-calitatii-drumurilor-din-romania/
Aici sunt trecute camerele si este precizata si sursa lor. Sunt trecute 74 de camere acolo.

iuli

-------------------

Watch my roadtrips
MyBlog