News:

.

Main Menu

În parcare

Started by bogdymol, April 07, 2012, 02:19:49 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

etalgor

Am si eu o intrebare (dar si raspuns partial al intrebarii de mai sus):
De ce Germania (dar si Ungaria !!) colecteaza peste 45% din PIB la buget, Romania abia sare de 30%, iar Rusia abia 20% ?
Ungaria are buget mai mare decat al Romaniei, desi PIB-ul e undeva la 2/3 din al nostru.
Vorbim de PIB (si evident buget) calculat in cifre reale (sau curs oficial de schimb) nu PPP.
Degeaba ai crestere economica daca nu colectezi iar deficitul bugetar e constrans sub 3% ...

Marius

Quote from: horatiu.cosma on November 24, 2015, 09:07:47 PM
Stie cineva o sursa online sigura de unde sa iau rovignetta pe 12 luni?

Eu iau de aici de 5 ani:
https://www.roviniete.ro/roviniete-online.php

horatiu.cosma

http://www.realitatea.net/mesaj-surprinzator-despre-un-spital-din-provincie-e-prea-curat-e-incredibil_1836755.html

Intr-adevar, am auzit si eu ca sunt conditii foarte bune in spitalul judetean. Din cate stiu, s-a renovat integral cu ceva fonduri europene. In general in Zalau s-au facut o gramada de investitii comunitare: gara, parcul, cladiri de patrimoniu, toate blocurile de 10 etaje din zona centrala au fost izolate termin. Pacat ca drumurile sunt la nivelul celor din Medias...

jalemare

Ca sa clarificam un mit, preluat si pe forum, de la baietii care discuta economie pe la tv:
-investitiile publice in Romania 2014 au reprezentat 4,9% din PIB
-media europeana a investitiilor publice este 2,9% din PIB
-intr-adevar investitiile au scazut incepand cu anul 2008 dar asta se datoreaza in cea mai mare proportie scaderii drastice a investitiilor private
-daca ne raportam numai la investitiile publice, evolutia a fost cam asa: 2009-7,1%; 2010-6,5%;2011-7%;2012-6%;2013-5%;2014-4,9% din PIB
-executia ar fi fost mult mai buna daca implementarea proiectelor finantate din fondurile nerambursabile alocate de la UE ar fi fost la un nivel acceptabil;asadar cuiul mare nu-l reprezinta alocarea catre investitiile publice a resurselor bugetare proprii ci incapacitatea atragerii intr-un procent mai mare a fondurilor externe nerambursabile;
-referitor la comparatia Ungaria/Romania, important este faptul ca vecinii nostri au PIB per capita cu 50% mai mare decat al nostru. si asta conteaza;
-nimeni nu poate colecta 45% sau 30% sau 5% din PIB, pentru ca nu exista asa ceva, e vorba de ponderea veniturilor fiscale in PIB!
PIB se calculeaza insumand consumul privat+consumul statului+investitii+rezultat balanta comerciala(exporturi-importuri)
Asa ca fapt divers, ca tot era vorba de vecinii unguri, in relatia comerciala cu ei balanta comerciala arata aproximativ -2 mld.E

cutter

Quote from: jalemare on November 25, 2015, 11:24:17 AM
-daca ne raportam numai la investitiile publice, evolutia a fost cam asa: 2009-7,1%; 2010-6,5%;2011-7%;2012-6%;2013-5%;2014-4,9% din PIB

Poți să ne dai și nouă sursa informațiilor?

De asemenea, poți limita comparația doar la bugetul de stat? În mod sigur cifrele nu sunt corecte pentru bugetul de stat. Anul trecut erau prevăzuți în buget vreo 18 mld lei care înseamnă 4 mld € adică aproximativ 2,6% din PIB, dar execuția a fost mult mai slabă, cred că la jumătate, deci investițiile de la bugetul de stat au fost în jur de 1-1,5% PIB. Sincer mă îndoiesc că din bugetele descentralizate s-a făcut diferența pînă la 4,9% PIB de care vorbești așa că înclin să cred că sunt proaste cifrele.


TibiV

Quote from: cutter on November 25, 2015, 12:39:20 PM
Poți să ne dai și nouă sursa informațiilor?

Ti-am pus niste date semnificative in thread-ul economic.
Sursa este Consiliul Fiscal.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

jalemare

Sursele sunt INS și Raportul Consiliului Fiscal, pusesem un link aici, acum vreo două săptămâni.

colinb73

In sfarsit tehnocrati competenti :)
"Marcel Ioan Boloş, noul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, este un fost preot misionar, fost şef al Direcţiei Patrimoniu Imobiliar de la Primăria Oradea, şi fondator al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul aceleiaşi instituţii"

http://www.stiripesurse.ro/preot-gasit-incompatibil-de-ani-apropiat-de-seful-sri-numit-de-ciolos-secretar-de-stat_974530.html

Poate o rugaciune nu strica!

alecu26

Și după aia...cam știi ce a făcut sau Îți dai așa cu părerea? Ai vreo propunere mai buna? CFR iști de o viață. ....sau ingineri agronomi or fi mai buni?
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

colinb73

Quote from: alecu26 on November 25, 2015, 11:36:10 PM
Și după aia...cam știi ce a făcut sau Îți dai așa cu părerea? Ai vreo propunere mai buna? CFR iști de o viață. ....sau ingineri agronomi or fi mai buni?
Nu e vb de asta nu sunt de principiu ca la Transporturi sa se puna un inginer de la drumuri si poduri, etc. Dar sa pui pe unu care s-a invartit pe la bani europeni, etc, director AMPOST. S-a vazut cum merge absortia de bani in transporturi, e varza.

Propunerea ar si sa fie unul de tipul premierului care sa fi facut ceva concret in Romania sau la UE, cum pare sa fie de exemplu la ministrerul agriculturii.

pasadia

Tu consideri ca AMPOST e de vina pentru situatia absorbtiei fondurilor europene de pe POST? Adica ma rog, ai ade la inceputuri poate da, dar acum nu vad cum ai putea invinui un director AM de situatia creata de CFR sau CNADNR.

colinb73

Quote from: pasadia on November 26, 2015, 01:23:47 AM
Tu consideri ca AMPOST e de vina pentru situatia absorbtiei fondurilor europene de pe POST? Adica ma rog, ai ade la inceputuri poate da, dar acum nu vad cum ai putea invinui un director AM de situatia creata de CFR sau CNADNR.
Nu consider punctutal ca daca a fost la AMPOST nu e bun. Consider ca daca s-a invartit in ultimii 10 ani la stat in functii de sus (pus politic pt ca altfel nu se poate) este versat in traseul deturnarii banilor publici pt partid sau pt el personal.

Consider ca trebuie pus un om care a lucrat la companii private ca manager de top poate si strain (nu sunt de principiu nu ne vindem tara din 90). Un om de tipul asta are sanse mai mari sa faca ceva mult mai mult ca unul care a trait din sinecuri.

teocharis

@jalemare incearca, fara succes, sa ne demonstreze ca negrul e alb si albul e negru

o singura cifra: din cele 45 mld  - 6.5% din PIB -  investitii publice programate in 2015 s-a executat mai putin de 50% adica aprox 3% din PIB.


TibiV

http://www.mediafax.ro/social/ministerul-finantelor-pubice-soferii-vor-putea-plati-amenzile-auto-oriunde-au-datele-de-plata-pe-proccesul-verbal-14900215

Şoferii îşi vor putea achita amenzile auto la orice bancă, trezorerie sau primărie, procesul verbal urmând să conţină pretipărite datele de plată, cu un cont unic la Finanţe, iar poliţistul va introduce procesul verbal în sistemul informatic, potrivit unui proiect de lege al Finanţelor.

    "Avem un proiect de lege în Parlament pentru plata amenzilor auto de către persoanele fizice, poate am putea grăbi puţin lucrurile. Procedura actuală ar putea fi înlocuită cu efectuarea plăţii oriunde, pentru că procesul verbal va conţine informaţiile de plată", a declarat joi Valentin Mavrodin, director general al Direcţiei Generale Trezorerie şi Contabilitate Publică din cadrul Ministerului Finanţelor Pubice, într-o conferinţă organizată de Visa şi Ziarul Financiar, cu ocazia aniversării a 20 de ani a pieţei cardurilor.
   Proiectul ar putea fi implementat până la sfârşitul anului viitor.
   El a precizat că amenzile vor putea fi plătite la orice bancă, trezorerie, primărie, respectiv oriunde există un sistem care permite o plată de către o autoritate locală. Plata se va efectua într-un cont unic, la Trezoreria Finanţelor Publice.
   Toate procesele verbale vor fi pretipărite cu o serie unică cu cifră de control, contul unic, iar poliţistul trebuie să completeze doar suma şi CNP-ul persoanei respective.
    "Procesul verbal va fi introdus în sistem de către poliţişti. Astfel, toate informaţiile se vor reconcilia imediat, nu vor mai fi situaţii în care te duci la primărie şi ţi se spune că nu ai plătit amenda, tu spui că ai plătit şi te pune să aduci dovada de plată", a menţionat Mavrodin.
    El a subliniat că termenul de 48 de ore, în care şoferii puteau achita amenda la jumătatea contravalorii, este înlocuit cu 15 zile.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)