News:

.

Main Menu

În parcare

Started by bogdymol, April 07, 2012, 02:19:49 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tom_sawyer

Ai atacat la persoană, de asta ți-au fost șterse mesajele, cum ataci și acum, mă faci postac și după te plângi.

Rodeo

Și eu sunt mai vechi pe forum, de fapt am depășit 10 ani de la înregistrare, în vara lui 2014 - deci nu chiar de la inaugurarea din septembrie 2011 - dar înainte de asta pe mulți dintre voi vă știam deja de câțiva ani din paginile de infrastructură de pe SkyscraperCity. Destui ani să îmi amintesc cu ce tip de postări a început Baiazid și cum a ajuns la scandalul care l-a exclus, contribuțiile lui Frunzăverde, mă rog - multe povești.

Există un lucru care m-a atras și m-a ținut atât de mult timp lângă comunitățile astea: faptul că îmi hrăneau curiozitatea, mereu aflam ceva nou, mereu erau detalii pe care nu le-aș fi aflat în alt context. Poate mereu am fost eu curios despre chestii de astea, prin '87-'88, așteptând pe malul Bahluiului tramvaiul care să mă ducă de la liceu spre casă, coboram sub poduri să privesc culeele și cum sunt rezemate grinzile, aparatele de reazem și cum compensau mișcările, diferențele constructive dintr diferite poduri - mă rog, cât puteam eu deduce în clasa a 7-a. Curiozitatea mi-a rămas pe viață, dar i s-a adăugat plăcerea de a vedea cum construcțiile cresc de la zero, în fiecare zi câte puțin, iar apoi după o vreme să ajung la ele, să le folosesc și să le știu atât de intim, chiar dacă din postura noastră de spectatori.

Faptul că locuiesc într-un mic oraș de provincie dintr-o zonă până de curând ocolită de investițiile în infrastructură și regulile mai aspre pe care le-am acceptat când am decis să fiu parte și a acestei comunități m-au făcut un membru tăcut, care, neavând cu ce contribui în mod activ la zestrea de informații a forumului, doar a consumat. L-am invidiat pe Rocklee pentru reportajele foto, am invidiat panoramele de la Măgura Uroiului și detaliile de la Șoimuș, am urmărit aproape zilnic filmările lui Alin de la Alba Iulia Nord și mereu îmi spuneam că în curând, în curând o să vină și rândul meu și o să încerc să vă răsplătesc pentru tot ce am primit.

Și acel moment a venit, dar ca mereu în viață, nu chiar așa cum anticipezi. Revoluția dronelor a făcut reportajul de la sol aproape desuet iar detaliile constructive, adică exact ceea ce nu poate surprinde drona, par a nu mai interesa pe nimeni. Toată lumea e prinsă de febra etapelor administrative și a litigiilor juridice, se măsoară procente și se numără zile transformând totul într-o surdă concurență unde a livra cifrele exacte și a avea dreptate în fața celorlalți e criteriul reușitei. Iar concurența hrănește orgolii, naște conflicte ce încetul cu încetul obosesc pe toată lumea. A trebuit să mă mulțumesc să contribui cu câteva fotografii, câteva raportări de progres și o mână de ajutor pentru o filmare.

Ionuț, ai gândit acest forum ca un loc unde să se centralizeze resurse pentru monitorizarea progreselor în construcția infrastructurii mari și mici din toată țara. Cifre, tabele, imagini, filmări, linkuri care să funcționeze aproape ca o enciclopedie a progresului în infrastructura românească din ultimii 15 ani. Ai încercat să elimini subiectivismul impunând o atmosferă mai sobră decât în alte părți și cu toții avem postări care au fost șterse când am greșit. Doar că în spatele tastaturilor nu stau roboți ci oameni care reușesc să își aducă cu ei și o parte din personalitate, o parte din speranțe și din frustrări. Unul din mecanismele psihologice prin care oamenii își alină frustrările și neîmplinirile e să își agațe căruța necazurilor de câte un vehicul care pare să sprinteze pe drumul către succes; așa se nasc suporterii în sport, în politică, în orice, chiar și în construcții. Succesul surogatului pe care și l-au ales devine și succesul lor, orice corecție adusă acelui succes îi lovește în propria identitate și devine ceva personal ce le suscită sentimente profunde. Când ai de-a face cu sentimente și credințe instrumentul logicii nu mai face doi bani, discuția în contradictoriu devine dăunătoare și rezultatul nu poate fi conciliant. UMB a devenit un astfel de simbol pentru mulți deoarece simultan le satisface nevoia de acțiune (face!), nevoia de ordine (alinierea!) și nevoia identitară (e român!); de aceea alții, de exemplu PORR și STRABAG nu au suscitat asemenea pasiuni deși nici ei nu au dezamăgit în activitate. Să susții că UMB nu e chiar campion absolut, că mai are întârzieri, compromisuri și defecte devine o jignire personală pentru fani, căci la ce bun să fii obiectiv dacă dispare starea de satisfacție?

Ionuț, trebuie să găsești o cale să extragi un termen din această ecuație căci altfel îți cimentezi imaginea de antagonist, cu rezultatul că devii uzat și dezgustat de o activitate care în realitate ar trebui să îți aducă satisfacții căci ai reușit să consolidezi o comunitate, să menții o credibilitate a resurselor prezente aici încât au devenit prima resursă de documentare pentru numeroase activități, tu și comunitatea crescută în jurul acestui forum au avut și au în continuare un impact pozitiv și măsurabil la nivel legislativ, la nivel decizional, în politici, în monitorizarea și limitarea cheltuielilor, în dezvoltarea societății civile, în vieți care nu s-au pierdut. Și toate acestea din postura de voluntar.

Da, ai dreptate, probabil ai nevoie de ajutor, nu e normal să te lăsăm să fii paratrăsnetul pentru toate frustrările din jurul subiectelor astea. Dar și tu va trebui să accepți că sunt necesare unele concesii și schimbări, căci altfel atmosfera va deveni prea încărcată în curând. Horyatm are dreptate, mi-a pierit tot entuziasmul să contribui la A7 iar zilele trecute, când am circulat pentru prima dată pe tronsonul meu, de lângă casa mea, crescut sub ochii mei, nu am putut să împărtășesc asta cu voi. Și, cu toată umilința, trebuie să recunosc că m-a durut.

gicu

Ar mai fi o variantă de moderare colectivă light. La fel cum avem posibilitatea să dăm Like la mesaje, să avem posibilitatea să dăm și Dislike. Iar la un număr mare de Dislike (10-15), mesajul să fie ascuns. În felul ăsta mesajele cu atac la persoană, cele care stârnesc flame-uri vor fi mai puțin vizibile.

TVlad

A mai fost sistemul asta si bine ca au renuntat la el. Nu era ascuns mesajul dar semnificatia unui minus raminea ascunsa destinatarului. Acum, fara Dislike, cineva care nu e de acord sau e deranjat de un anume mesaj e incurajat sa isi formuleze reactia in cuvinte, ca orice fiinta educata. Ca unii abuzeaza, e adevarat dar abuzul poate functiona si in sens invers, votind cu minus aiurea mesaje normale.

Xenos

Ieri încercam ca prostul să mă loghez şi, pe lângă dependenţă, am realizat ce sursă valoroasă de informaţii este forumul.
Am remarcat şi eu că cei vechi s-au mai retras şi că e plin de nume noi şi de multe inepţii.
Două idei au circulat pe care le consider valoroase şi ar trebui puse în practică:
1. Cei ale căror conturi sunt noi să nu poată posta 6 luni sau chiar 1 an. Asta va descuraja tacticile de activare a conturilor de tip troll, pentru a apăra/denigra pe cineva (un constructor de ex), pentru a capta sau manipula o stare de spirit în anumite contexte (electorale sau altele asemenea). Dar, mai ales, cine intră într-o casă nouă nu ar trebui să se grăbească să emită păreri - stai, citeşti, vezi bogăţia de informaţii, citeşti din urmă, începi să te prinzi cam ce se face şi ce nu se face etc.
E un răgaz util şi pentru cei nou intraţi. Iar pentru trolii, nesimţiţi şi postaci - vaya con Dios. E clar că e descurajant să activezi acum un cont ca să poluezi peste un an.
2. De la forum.metrouuşor citire am reţinut că acolo există o echipă de moderatori - munca asta de curăţenie este evident time consuming şi epuizantă.
Mai reţin că Ionuţ are acum un copil - priorităţile se schimbă, copilul cere timp (ştiu prea bine) şi deci e clar că e nevoie de ajutor.
poate bonus 3 - e bine să fie nişte reclame, câteva mii de euro sau măcar sute la casa omului nu strică. Înţeleg că nu e ăsta scopul, dar să fim serioşi, time IS money. Eu cred că e o idee bună, chiar dacă are şi dezavantaje.

bogdan4ice

Ne dorim un spatiu liber sau unu in care sa apara doar anumite postari?
Ne dorim democratie?
Ne dorim libertate de exprimare?
Indiferent ca ne plac sau nu opiniile celorlalti daca ne dorim sa facem ceva constructiv va trebui sa inlegem si rationamentul pe care se bazeaza.
Niciunul dintre noi nu detine adevarul absolut si ai obiectiv este ceva relativ. Ce ti se pare tie ca e o pozitie obiectiva din punctul tau de vedere din punctul de vedere al celuilalt i se poate parea subiectiva.

Toate bulelile si neconformitatile etc ce s-au facut de catre un constructor sau altu pe acest hei rup electoral vor fi decontate pana a urma tot de acel constructor mai devreme sau mai tarziu.
Dar sa privim si partea plina a paharului s-au dat in folosinta in acest an segmente de dx si A care la inceputul anului aveau sanse infime. Probabil acestea au contribuit si vor contribui la cresterea sigurantei si confortului iar in final la salvarea de vieti.

Ii inteleg frustrarea lui Ionut legat de predictii care sunt uneori date peste cap de "interese" sau "ambitii" mai mult sau mai putin adevarate.

Sa speram ca mai dureaza 2 saptamani maxim aceasta perioada de alegeri.

GIV

@bogdan4ice nu cred ca ai citit regulile forumului  :lol:  :troll:

bogdan4ice

Poti sa ma luminezi legat de reguli?
Ce este in neregula cu mesajul de mai sus?

mircea

Te lămuresc eu. Cu drag.

bogdan4ice

Ce regula/reguli am incalcat prim mesajul de mai sus? O spun direct pare ca nu s-a inteles mai devreme.

Mojito

Aici n-ar strica ca si unii membri mai vechi ai forumului sa manifeste un pic de retinere si modestie  in a categorisii, eticheta, acuza  pe oricine  este de opinie contrara cu parerile lor.  Adica sa-si aplice aceleasi reguli ale forumului pe care cer altora sa le respecte. O mie de postari pe un forum nu te face mai special si nici detinatorul adevarului absolut despre un subiect.

daniel_avram

@AdrianB1

Foarte buna analiza ta, ai perfecta dreptate. Si eu frecventez forum-uri in special romanesti de la inceputul anilor 2000 si am vazut multe. Pe partea de moderare am vazut cred toate tipurile de oameni. Moderare excesiv-agresiva dar si moderare civilizata uneori chiar cu explicatii. Am vazut si forum-uri care intradevar au decazut din cauzele spuse de tine. Inclusiv pe cel mai mare forum romanesc unde exista o echipa mare de moderare exista si moderatori ok dar si moderatori care prin comportamentul lor au alungat oameni care au pus umarul la construirea unei comunitati. Printre altele, o alta problema pe care am vazuto pe alte forumuri, favoritisme din partea moderatorilor, unora li se permitea orice altora nimic si de aici din nou probleme.

Ionut trebuie sa gaseasca un om de incredere si sa delege o parte din munca de moderare altfel cand forumul o sa fie si mai mare nu va mai avea timp fizic sa se ocupe si de moderare si de munca in API si de viata personala.

Mai e un lucru, pe forumurile tehnice unde oamenii desii sunt competenti pe domeniile respective au tendinta dea fi agoranti si ii privesc de sus pe ceilalti care nu se pricep si de aici pana la incaierare nu e mare distanta. Imi aduc aminte si aici pe forum era un user parca pe zona de metrou unde desi era competent pe domeniu era mereu arogant si acid in postari la adresa tuturor si a creat multa iritare.

MihaiD

Eu, cu patru ani de forum și încă vreo șase ani de urmărit înainte, am devenit mult mai relaxat de când m-am inclus în categoria sfertodocților care iau lumină de la pătura superioară intelectual și moral a forumului și nu mă (mai) consum deloc. Chiar dacă am dat vreo două chestii exclusive pe aici care au devenit știri de prima pagină, cu citat sursa, adică au contribuit pe bune la expunerea pozitivă a forumului. Plecând de la premisa asta, că nu mă ridic la nivelul intelectual al celor care dețin adevărul absolut, deși timpul mi-a dat mie dreptate și lor nu, efectiv pe aproape tot ce am zis (și acum am o previziune în desfășurare împotriva curentului, eu zic că am dreptate și acolo), proprietarul face ce vrea în casa lui. Cum o îngrijește, așa o are, dă afară pe cine vrea, cum vrea, când vrea, pt că e casa lui și dreptul lui.   

GIV

@bogdan4ice nu a spus cineva ca ai incalcat regula x si ca mesajul tau ar fi gresit.  ideea ar fi ca noi sa  indreptam atentia mai degraba catre autoritatile care nu si fac treaba decat asupra unuia sau altuia care incearca sa culeaga informatii curate si sa ni le prezinte pe aici. iar in cazul in care unii nu sunt de acord cu ceea ce se intampla pe aici, poate sa mearga in alta parte. Spam ul nu ajuta la nimic.

Dan_s

Eu am o alta propunere - automoderarea.

Oamenii pe retelele de socializare sunt " anonimi", " ascunsi" in spatele unui nickname si din acest motiv nu isi mai filtreaza gandurile si frustrarile (reale sau inchipuite). Daca numele lor real ar aparea la sfarsitul fiecarui mesaj cred ca interventia moderatorului aproape nu ar mai fi necesara.

Ionut, Horatiu si alti catva dintre membri au numele publice asa ca nu vad nici o problema daca toti cei care vrem sa comentam ne dam numele real si eventual localitatea/zona in care traim.

PS. pana atunci eu o sa imi pun numele in semnatura

Dan Stanescu / Prahova
Dan Stanescu / Prahova, Ploiesti