News:

.

Main Menu

În parcare

Started by bogdymol, April 07, 2012, 02:19:49 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Liviu M

In limba romana nu se acordau subiectul cu predicatul?  ???
Ca daca da, mie-mi ies corect:
Pentru relocarea LEA, electricienii vor trebui sa instaleze doi stalpi noi. (cu sensul de vor fi nevoiti)
Pentru relocarea LEA, va trebui ca electricienii sa intaleze doi stalpi noi. (impersonalul ala de mai sus, situatia cere sa...)

Dupa cum, dupa aceeasi "regula" (subiectul cu predicatul), forma
Pentru relocarea LEA, electricienii va trebui sa instaleze doi stalpi noi
mie mi se pare "defecta". Inginer, de, da' pe mine ma zgarie rau la ureche "electricienii va trebui".

dragos76

E mai simplu și fără dileme în "ardelenește": "o să trăbuiască" :)

JohannDB

#12572
 :) :) :)..... va fi necesar ca electricienii să instaleze xxxxx.... :D :D :D.....

cristi5

#12573
@TibiV "va trebui doi stalpi" e corect. E decat doi :lol:

@dragos76 fireste ca "o sa trebuiasca" :). Susbscriu! La mine-n sat nu va trebui nimeni nimic. Doar impersonal: "a trăbui să merem să cosîm, că cu seceta asta s-a usca iarba pă jos în tri supărări".

myid

Nu stiu voi ce spuneti, insa cel mai imbucurator lucru in perioada asta, e ca santierele merg mai departe, unele dintre ele chiar la foc automat. Ba, chiar vad ca pornesc si altele noi. Pentru mine e o supriza placuta, tinand cont ca asteptarile acum o luna erau ca se vor opri momentan.

gruiarew

@Cristi5 e dăcât Hai să fim corecți până la capăt.  :lol: :D

În Banat (cel puțin la mine în zonă) e mult, mult mai simplu. Se zice "îi musai". Și dacă-i musai, păi îi acum, nu în viitor. Se mai folosește și "îi lipsă", dar musai cu "îi":)
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

adiarc

pt mine cel mai bun lucru posibil ar fii sa umflam deficitul pt investitii ( in sanatate si infrastructura)...si repet investitii...nu tunuri

chiar daca nu pare...e momentul ideal acum cand exista toleranta asupra deficitului
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

tom_sawyer

Nu e de unde. Parerea mea e ca vor fi fi scaderi pe investitiile in infrastructura. Deficitul se va duce in somaj tehnic, achizitii de materiale sanitare in regim de urgenta, o crestere mica a pensiilor (ca alegeri tot se vor organiza, chiar daca spre sfarsitul anului).

Oprirea activitatii multor companii inseamna si scaderi la bugetul de stat.

adiarc

pai si cum  faci sa repornesti economia?sa poti absorbii sute de mii de someri?nu vad alta solutie...si bani inca sunt si se pot lua si credite...pensii faine...zeci de mii de inutili etc ( sau sute de mii)
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

Harry

Taiate toate fondurile de la mediu, cultura, culte, reduse fondurile pt educatie la minim si pompati banii in economie. Reduceri de taxe pe investitii si pe profitul reinvestit.

AlexxC

Taierile totale nu sunt tocmai o solutie potrivita pentru ca sunt firme specializate doar pe acele domenii de unde vrei sa tai, ii lasi fara obiectul muncii si ii trimiti direct in somaj...scade consumul si intram intro spirala periculoasa ,deja antrenata de pandemie.
Cu educatia e greu dar nu imposibil,trebuie asigurate echipamente elevilor pentru scoala online,o tableta si conexiune la net...in schimb cu mentalitatea cadrelor e de lucru,multi sunt speriati de digitalizare si se impotrivesc.
Cu celelalte masuri sunt in totalitate de acord.
As adauga faptul ca stimularea economica trebuie facuta prioritar inspre domenii care momentan trag balanta comerciala in jos,sa reducem putin dependenta de importuri cu ocazia asta,sa facem mai multe concedii in tara...unele ne sunt in putere fiecaruia dintre noi.

adiarc

as vrea sa vad de ex o discutie aplicată  de genul...cum facem sa luam si ultimul cent din fondurile europene?

sau?...cum simplificam totul si creeam aceea societate digitala?

sau?... cum facem nu doar sa ne asiguram materiale medicale...dar cum reusim sa marim de 10 ori productia peste nevoile Romaniei ca sa exportam in draci......si avem atatea fabrici de puteam sa facem aceste lucruri.....

cum facem sa aplicam modelul polonez din criza anterioară cu investitii in draci in infrastructura ( atunci banii erau mult mai putini ca acum )....etc,etc
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

gruiarew

Eu aș urma modelul finlandez. Băgați bani în educație. Apoi agricultură și sănătate. Omul trebuie să fie educat, sătul și sănătos. Îs niște chestii de bază. Restul vin de la sine.

Nu știu în alte părți cum e, dar la mine la sat unde erau tarlalele de grâu, porumb și alte cele acum sunt doar tufe de măceșe și lăstari de salcâm. Măcar de ar fi pădure. Și asta pe km întregi. Pâine și brânză importăm de la polonezi. Las-o naibii.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

Io

#12583
As vrea sa va impartasesc optimismul insa experienta interactiunii cu "statul" sub variile lui forme ma impiedica. Ce as dori ar fi:
- reducerea birocratiei si a posturilor de taiere de frunze la ciini. (Nu zic ca nu exista si la privati, sint cu prisosinta dar nu despre asta e vorba). Pe cite vad opiniile specialistilor in administratie publica converg catre un numar de 650 - 750 000 de bugetari nu 1.2 milioane sau cite-or mai fi;
- investitii masive in educatie (avem si o lege in materie ignorata de catre toate guvernele). Lumea s-a schimbat iar sistemul de educatie s-a indepartat de realitatile economiei. Aproape ca nu mai avem invatamint profesional (asta a fost o mare eroare, stim bine cui i se datoreaza, are nume, prenume, titlu academic si o porecla de la brambura) dar scoatem cohorte de absolventi de studii superioare complet nefolositoare (de nu aberante). Unul dintre rezultate: CV-ul nu prea mai conteaza la angajare, ce stii de fapt sa faci si ce ai facut (experienta) da. Nu e cazul sa vorbim aici si acum despre plosnite academice numite universitati, azi miine vor ajunge titulari de curs si rectori absolventi de cursuri de 2 saptamini in domeniul nutritie pe net si unghii false;
- investitii masive in sanatate, promise, raspromise si, vedem azi, tardive chiar daca le incepem miine. Deficit de medici (ok, situatia e generala in Europa) iar un medic se formeaza in cit timp? 6 ani de scoala si inca 5 de rezidentiat? (Cam cum era si la ingineri pe vremuri, 5+3+ inca citiva ...), apoi nu sintem in stare sa facem naibii spitalele alea regionale, cite-or fi. Bine ca le fac privatii! Probabil exodul medicilor abia incepem sa-l platim acum si pretul nu poate decit sa creasca. Sigur, majoritatea cunoscutilor care lucreaza in sanatate ridica degetul acuzator nu doar spre Guvern/Buget cit si spre Sistemul de asigurari de sanatate. Nu ma pronunt, nu inteleg ce e acolo, vad doar ca medicul de familie nu prea mai are cind sa faca medicina ca a fost obligat sa devina un soi de contabil/raportor birocratic spre casa aia. Si mai sint, toate astea indicind o subfinantare cronica a sistemului de sanatate si, spun unii mai cu jumatate de gura, un soi de feudalizare;
- investitii in infrastructura, motivele sint evidente, adaug unul: facute in perioade de criza sint nu doar generatoare de locuri de munca si avind efect de multiplicare in economie (pe care-l au si in perioade economice normale) insa sint anticiclice, lucru foarte important (Banca Nationala atrage periodic atentia asupra politicilor guvernamentale traditional prociclice) si complet opus politicilor economice post 1990.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

Harry

Eu ma refeream la actiune pe termen scurt. Pe langa taierile de fonduri la sectoarele pe care le-am enumerat mai sus as mai adauga: taierea fondurilor CNI pentru toate proiectele mici: camine culturale, terenuri de sport, sali de sport etc.

Toti banii redirectionati catre marile proiecte de infrastructura, sistemul de irigantii, industrializarea agriculturii, sprijinirea investitiilor in industrie prin infiintarea unor joint ventures, grabirea proceselor de exploatare a resurselor subsolului si cresterea redeventelor ce sunt platite statului.

In plus interzicerea temporara a exportului de materie prima si permiterea exportului de produse finite din sectoarele medical si alimentar doar daca exista surplus.