News:

.

Main Menu

În parcare

Started by bogdymol, April 07, 2012, 02:19:49 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

frunzaverde

@Io - pentru "completare" exista si o limita estica imaginara - apa de la Tokyo, Taipei, Seul, Singapore sau chiar Kuala Lumpur este perfect buna de baut, si spitalele lor sunt excelente. Si spitale bune gasesti si la "vest" de linia asta imaginara - nu cred ca as avea probleme gasind doctori buni la Beijing sau Shanghai (pana acum norocul m-a scapat in calatoriile mele de surprize neplacute).

Cu vaccinurile, cine merge in tari cu febra galbena fara hartiuta galbena si fara vaccinul facut este ori tampit ori nebun - tratament nu este, si daca scapi scapi cu sechele nasoale. Mai bine ca-l trimit acasa - desi am un coleg caruia, pentru ca au refuzat sa-i accepte certificatul (cica "era prea vechi") i-au facut vaccinul pentru 200$ pe Kinshasa, direct la ghiseu... Eu unul as fi preferat zborul inapoi, cine stie ce dracu era in seringa aia... Si pentru mare parte din tarile cu tantari, Malarona la pachet, ca cine stie daca si ce gasesti la destinatie, si malarie chiar n-am chef sa fac...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

cristi5

La conferinta mea din Mumbai disparea zilnic cate un coleg. Reaparea a doua sau a treia zi, cu cearcane.

Eu n-am avut probleme pana in ultima zi cand a fost receptia de gala. Multa mancare. Noroc ca era la hotelul meu si am dat o fuga pana-n camera. Atunci am inteles de ce este in baie un dus special pt spalat gresia de pe jos. Se pare ca e ceva asiatic, am mai vazut in Dubai si Abu-Dhabi.

Vaccinul ala pentru greturi mai trebuie perfectionat.

Dar mancarea era super-gustoasa. Totul vegetarian, numai in ultima seara ne-au dat si ceva pui.

reed

Eu calatoresc frecvent in China,nu mi-am facut nici un vaccin,ducandu-ma pe coasta de sud-est(Shenzen,HK,Xiamen).Probabil unul din motivele culturii lor culinare de a avea mancaruri atat de iuti.In schimb in Malayesia am avut probleme cu un coleg a mancat ceva carne si a luat salmonela.Abia a ajuns omul inapoi in Germania la spital dupa un zbor de 10 ore+.
Recomand mereu sa aveti pastile din tara,pentru digestie,antiinflamatoare sau chiar creme pentru alergii(mereu mi se intampla sa am probleme cu stomacul,sau cu pielea).
Nu va jucati cu India.A trebuit sa plec in India acum 2 ani,din fericire viza a intarziat o zi.Categoric nu beti apa ,nici fructe si feriti-va de streetfood.Febra tifoida ,meningita,riscuri ridicate de infectii in zonele cu umiditate ridicata.

TibiV

Scuze ca ma bag ca musca-n lapte...

Dar aia care traiesc acolo, cum traiesc?...
Sunt alta specie? Cum de nu sunt "extinct species"?
Sau este vorba pur si simplu despre diferenta dintre albi (denumiti de politia din SUA drept "caucazieni") si "restul lumii" ?
Mai exact despre diferenta de imunitate dobandita in timp (secole/milenii) de unii sau de ceilalti?...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Io

^^^
Buna intrebare! Foarte buna!
Prima oara cind am ajuns in China, sa-i zic "profunda", a fost o chestie complet diferita de ce vezi ca om de afaceri si, cred, ca turist, situatie in care esti cumva intr-o carapace protectore, hotelul e ok, restaurantul iarasi, Camerele de Comert sint peste tot in lume la fel, aeroporturile asisderea. Sa zic asa:
- pe strada la tarabe se vind kestii, de la fructe de mare (la 30+ grade si umiditate de 80%) pe care noi le tinem la rece si daca avem cel mai mic dubiu le aruncam la cos;
- acolo am invatat ca e o alta lume complet diferita de a noastra - grosso modo lucrurile sint cam ca la noi de la Tbilisi pina la San Francisco (exagerarea e potrivita aici) si mai incolo Adelaide, Perth si Wellington. Dar China (si altele) fac o alta lume, nu zic mai buna sau mai rea, zic ca-i altfel.
- am vazut cu ochii mei (am si fotografiat) tarani care spalau dimineata in aval de hotelul meu legumele pe care urmau sa le vinda in piata in fluviul care trece prin centrul orasului. Care hotel, ~ 500 camere deverseaza toate apele uzate si celelalte "productii" direct in fluviul Li - cam cit 3/4 din Dunare la Cernavoda - (orasul de 3 mil locuitori, nu are canalizare) prin 2 conducte de 3 m diametru! Sigur, asta a explicat si de ce la ora 17 aerul orasului incepea cu regularitate sa puta ...

Nu am pregatirea necesara pentru a emite opinii in materie de epidemiologie sau asa, imi pare rau.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

kitsune

#11975
Postasem ceva mai sus, un răspuns, dar nu a mai apărut din motive de urcat în avion.
Regula e clară. Te abții de la street food, înghețată, fructe, etc. Aer condiționat când se poate, cat mai rece, și plase, creme, orice pentru țânțari. Noi nu avem nici pe departe imunitatea lor. Medicii sunt buni (au și parte de cazuri cu sutele), dar numai sa te apropii de spital și deja ai șanse să contactezi ceva.
Cum spune un coleg mai sus, mirosul... păi India o miroși înainte să o vezi la orizont. Nu e glumă. N-aș vrea să amestec Parcarea cu indienii, poate găsim un loc de discuție dedicat pentru boli, vaccinuri, călătorii și mirosuri (sugerate de filme și fotografii.
În portul ăsta am fost de câteva ori de-a lungul timpului. O dată, un coleg se plângea de dureri la ceafă, altul acea un furuncul. Au mers cu agentul la spital, s-au întors cu aspirină, ambii. Ăla cu ceafa, de fapt avea hernie de disc la două vertebre (dar asta am aflat în Africa de Sud).
Acum, au mai mers doi, unul cu o iritație pe picioare, altul cu niste blânde pe tot corpul. Primul a venit tot cu i aspirină sau ceva echivalent. Pe al doilea l-au investigat mai mult. Are tratament pentru vreo 20 boli, de toate felurile, că nu au dibuit ce are.
Dar nici pe la alții nu mi-e rușine. Pentru o durere de ureche îmi dădeau Nurofen in Bahrain, a trebuit sa pun piciorul în prag și să mergem la spital ca lumea, să descopere (tot un "Sahib") ce am.
Și o altă paranteză: noi, ca marinari, am beneficiat întotdeauna de o "rețea" de oameni care oferă diverse "servicii", de la cartele telefonice și de internet (astăzi), la restaurante și baruri (numite eufemistic Seamen's Club), sau chiar realele Seamen's Club ținute de asociații caritabile (în general creștine gen Stella Maris sau Mission to Seafarers, unde poți bea o bere dar trebuie să asculți predica  O:-)), și bineînțeles, "servicii" de altă factură, din cele cărora li se făcea reclamă cu lumina roșie. Ei, prin sistemul ăsta, mai mult sau mai puțin legal, ai parte de o lume pe care nu mulți o văd.

LE: @cristi5, furtunul ăla nu e pentru spălat gresia  8)
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

frunzaverde

#11976
@cristi - cum zice si @yk17fox furtunul chiar NU este pentru gresie. Este inlocuitor de hartie igienica in tari care prefera apa in locul hartiei - mai ales tari musulmane si tari est-asiatice (dar si in Finlanda si Rusia e popular). Se foloseste cu mana stanga.

@Io - pana acum cativa ani, tot ce insemna jegul din Bucuresti - toate apele uzate, toata mizeria, tot ce produceau milioanele de toalete si miile de fabrici din Bucuresti ajungea nefiltrata, netratata, nenimic, direct in Dambovita. De-abia prin 2015 au dat drumul statiei de epurare - si chiar si acum cursul inferior al Dambovitei este incredibil de poluat... Din pacate nu trebuie sa mergi pana in China sa gasesti asemenea mizerie, sunt si in Romania de-astea...

Cat de mancare, in China inca n-am fost, dar am fost in mare parte din Asia de Sud-Est. Si am mancat dubiosenii de pe strada (si cu siguranta fructe proaspete) - din Indonezia pana in Vietnam - si pana acum n-am patit nimic - experienta locala legata de cum sa procesezi mancare locala in mod sigur chiar daca "la prima vedere" nu arata asa. Contaminantul principal (unde exista) e apa murdara si mancarea lasata "sa stea" in zona de pericol la aer. Regula mea e ca daca vezi 100 de oameni stand la coada dupa ceva mancare, oricat de modest arata, mancarea va fi delicioasa si (cel putin relativ) sigura - cele mai bune mancaruri pe care le-am mancat vreodata au fost in locuri surprinzator de modeste. Daca e bufet, chiar si la un hotel de 4-5 stele, cu grija - chiar si in Scandinavia.

In India, unde e lipsa puternica de apa potabila curata, aglomeratie extrema si norme de igiena relativa, as fi de 10 ori mai atent, dar cred ca as fugi cel mai mult de bufetul hotelului de conferinta, care garantat 100% a fost contaminat - lasat sa stea expus "afara", atins de sute de maini, toate cu diverse stari de igiena... M-am imbolnavit la Hilton (sau ce dracu era) in Singapore de la bufetul lor de mic dejun... Si m-as duce exact unde mananca localnicii cu ceva dare de mana, numai mancare calda servita fierbinte, numai mancare iute, si preferabil numai mancare vegetariana (unde riscurile sunt cele mai mici).

P.S. Cele mai nasoale boli de burta le-am facut in Scandinavia... Iarna, din Helsinki in Oslo si din Copenhaga in Reykjavik se plimba o nenorocire de virus (vinterkräksjuka ii spunem noi), care te imobilizeaza 48 h cu cele mai rele dureri de burta (si alte simptome inca si mai putin... placute). Combinatia de bufete publice "all you can eat" prevalente, mancatul in spatii aglomerate la munca, aglomeratii in spatii inchise, bine incalzite face ca virusul sa se imprastie cu imensa repeziciune...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

cristi5

#11977
Corect, eu am scris la ce am folosit eu dusul atunci :)

Cu mana dreapta se mananca si cu mana stanga nu. Totusi @frunzaverde, nu se tine dusul cu dreapta sa poti curata manual cu stanga? :)

Faine povestile marinaresti :)

kitsune

@frunzaverde ce legătură are iuțeala cu prevenirea bolii? Înseamnă că astea sunt cele mai sănătoase animale din lume...

Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

Io

#11979
^^^
Eu cu apa am format o regula. Acasa, Ploiesti, bem de la robinet, nu am avut vreodata probleme. Oriunde in alta parte pet. Nici macar asta nu e o solutie fail proof: intotdeauna cind ajungeam in Vama (nu se mai intimpla, s-a terminat, duca-se) faceam diaree. Inevitabil. Banuiesc ca de la apa din ciorba/supa sau pe-acolo. Auzi, eu diaree, apa aia ar trebui sa "darime" o persoana cu un stomac mai sensibil! Aiurea, fetele n-aveau nimic. In rest nicaieri, nici macar la pensiuni, pet si gata! Pe munte beau din izvor, e intotdeauna o placere.

Cu mincatul pe-afara am invatat asa: restaurantul hotelului unde stai e primul pe care il ignori, aproape intotdeauna linga un hotel mare vei gasi citeva restaurante locale foarte bune. E valabil si in Romania si aiurea iar exceptiile nu sint multe. Regula nr 1: unde maninca ei poti minca si tu. In China si in India nu indraznesc sa maninc nimic de pe strada, maninc in hotel si asta e. Ma rog, de India "am scapat" deocamdata.

Ca anecdota: am mincat sarpe (o facusem si in Romania, da' asta era un serpete de vreo 2+ metri) savant prezentat la masa, ti-l alegi din terrariu si e omorit la masa ta iar singele iti e servit in pahare de vin - credinte si simbolistici locale, rosu ce semnifica putere, forta, iar sarpe barbatie, inteligenta/viclenie bla-bla. N-am vrut dar era un semn de pretuire din partea partenerului comercial si a-l fi refuzat ar fi fost o jignire. (China e o cultura "high content" cu tot ce inseamna asta, in primul rind formalismul si rangul sint  obligatorii. Toata lumea de la masa - 7 persoane era absolut incintata. Ma rog). E o mincare fada, complet neinteresanta insa considerata la mare cinste in nu stiu ce restaurante de fite. Fie. La masa vecina niste europeni au protestat si au iesit afara oripilati de ceea ce a fost fara doar si poate un act de barbarie, animalul a fost adus intr-un servet/sac, i s-a crestat cu dibacie gitul iar singele a fost scurs in pahare in zbaterile victimei. Am gustat din singe, trebuia, are acelasi gust cu singele meu. Apoi a fost dus in bucatarie si preparat. Ma puteau lipsi de o asemenea "onoare".

In Hong Kong in schimb (ador HK pentru mincare, croitorie, parcuri si curatenie) maninc orice si oriunde atita vreme cit nu se misca in farfurie  :lol:
Eu v-am zis ca e o alta lume  :)
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

SB76UFO

Vreun Clujean poate sa-mi spuna daca din autogara Fany este autobuz spre aeroport?
"Prostia este eternă și invincibilă"

gruiarew

@Io nu cred că are treabă cu sensibilitatea. Cred că-i doar de schimbare. M-au trimis și pe mine cu lucrul în Olanda. Două zile am fost rege una-două pe tron. Mâncare mai penibilă ca acolo n-am mâncat niciunde. Ori era carne, ori legumă, orice avea gust de șlapi de cauciuc. Și rezultatul era de parcă am mâncat dinamită.

Chestia mai tare că după ce m-am întors în țară am pățit la fel :) SI asta de fiecare dată când merg acolo am probleme. Prin alte părți (doar EU) n-am avut nici pe dracu.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

bogdymol

Sa mananci chestii cu care nu iti este obisnuit organismul, si sa patesti sau sa nu patesti ceva tine si de organismul fiecaruia.

In Singapore de exemplu, fix langa hotelul unde am stat era o piata locala de legume si fructe proaspete, inclusiv sucuri facute acolo pe loc (smoothie) din fructele ce ti le alegeai singur. Am stat vreo 4 zile acolo si in fiecare zi bagam o tura prin piata aia si luam atat fructe proaspete, cat si cate un smoothie. Nevasta nu a patit nimic, si a mancat dublu decat mine (e mare amatoare de fructe, mai ales exotice), dar burta mea a cam protestat intr-o zi.

In Hong Kong nu am avut nici o treaba. Am mancat de la patiserii locale (unde alegeam de pe raft ce doream, ca oricum scria doar in chineza si nu stiam ce e acolo pana nu gustam), si am mancat si in diverse localuri sau pe la food-court la mall. Nici o problema.

Mancare cumparata de pe strada mi-as cumpara doar in tarile dezvoltate.

Cu apa, in Austria unde locuiesc acum beau direct de la robinet. Tot de la robinet nu am treaba sa beau oriunde in Austria, sudul Germaniei (Bavaria), sau in Arad la casa parintilor (au ceva filtru pentru apa potabila, e ok). Cand ma duc pe munte in Austria si raman fara apa, nu am treaba sa beau dintr-un izvor sau pârâu de munte. La fel, si la bunica din fantana e ok. In rest, doar apa imbuteliata.
Locuit, Vizitat, Condus în: A B BG BiH CH CY CZ D DK E F FIN FL GBZ GR H HR I IL IRL L LT M MK MNE NL P PL RO RSM RUS S SK SLO SRB TR UK V
+ Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, Macau, Malaysia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Emiratele Arabe Unite & Statele Unite ale Americii
drumurile mele

Dan74

SB76UFO: eu nu sunt clujean  :D, dar din ce stiu eu, cursele interjudetene cam opresc la aeroport, iar aceste curse opresc si la Fany. Ce nu stiu eu este daca pe aceste curse te vor lua de la Fany pana la aeroport, aici depinde si de sofer.
La un moment dat linia locala de autobus spre aeroport pleca din piata Mihai Viteazu, nu cred ca s-a schimbat statia de plecare.

yetiman

@sb76ufo - nu folosesc transportul public in Cluj, dar gasesti informatii la ei pe site
http://ctpcj.ro/index.php/en/timetables/urban-lines

Linia 5 e de la Gara la Aeroport.


Fany Bus Terminal
Strada Giordano Bruno 1-3, Cluj-Napoca 400000, Romania
WalkWalk
About 11 min , 850 m

Piața Gării
Bus5Aeroport Sud
30 min (15 stops)

Aeroport Sud
WalkWalk
About 3 min , 270 m

Avram Iancu International Airport Cluj
Strada Traian Vuia 149-151, Cluj-Napoca 400397, Romania
,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu