News:

.

Main Menu

În parcare

Started by bogdymol, April 07, 2012, 02:19:49 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 14 Guests are viewing this topic.

Io

#11940
^
Daca bine am priceput peretele construit intre DN76 si deal tine mult si bine cam la orice. Banuiesc ca nu e vorba doar despre incarcari verticale, adica sa tina doar drumul si camioanele de pe el, mai are si un rol in a tine dealul. Job done.
Eu n-am nimic cu fotovoltaicele & stuff atita vreme cit nu-mi cer bani de subventii si de certificate verzi. Din pacate astea chiar asta fac, toate fara exceptie, ma vei ierta deci daca-mi pun niste smirghel pe tastatura. Si, crede-ma, pot deveni destul de abraziv daca e cazul ...
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

tudor

^
Doar statul ( CNAIR e tot parte a statului) ar putea sa instaleze o ferma fotovoltaica acolo.  Certificatele verzi sunt doar bani mutati dintr-un buzunar al statului in altul. Ce remarcasem eu e ca spre deosebire de alte locatii, acolo "chiria" este ( sau ar trebui sa fie ) 0. Pre exemplu, deasupra autostrazii ar trebui sa cumperi/inchiriezi pasunea ca sa poti face ferma fotovoltaia, iar pasunea aia nu e de vanzare.

Io

#11942
^
Statul?
1- Statul e un ceva hamesit si risipitor pentru a carui foame de bani lucram o jumatate din an.
2- Investitia statului e o investitie din banii nostri. Fie. Care este ROI pentru ferma aia? E mai mare decit la alte oferte de investitie? Raspunsul e negativ. Daca trag linie imi da asa - e aritmetica simpla: "cineva", spune-i stat daca doresti, imi ia niste bani din buzunar spre a face o "ferma" fotovoltaica pe dealul ala, fie. Apoi ia alti bani si tot din buzunarele mele (si ale tale chiar daca nu-ti dai seama, dar si a producatorilor de orice, carbune, energie, autoturisme, piese de schimb, software, cereale - pot continua lista cu tot nomenclatorul de marfuri) pe fiecare KMW pe care "ferma" aia il produce. Esti interesat de o astfel de investitie? Eu nu.
3- Statul trebuie sa faca investitii pe care privatii nu pot sa le faca, investitii cu efect de multiplicare in economie. O autostrada, o hidrocentrala, un pod etc, astea au astfel de efecte, o morisca eoliana sau un panou fotovoltaic nu au.

Propaganda masiva de "baieti destepti" si de fete foarte ingrijorate de natura (si in siajul astora cohorta de naivi eco web 2.0, inrolati sau nu, unii, multi, bine intentionati si la fel de bine conditionati de media - mai nou si de universitati!, iar altii calatorind in avioane private spre adunarile IPCC) nu aduce beneficii tuturor.
Protectia mediului e o chestie serioasa si foarte importanta si azi si pentru viitor, motiv pentru care nu putem face investitii stupide acoperite zgomotos de conferinte despre probleme inexistente si nici nu o putem lasa, asa cum facem azi, pe mina unor amatori, fie ei actori de la Hollywood, muzicanti la moda, "zvoneri si raspindaci" numiti mai nou influenceri, si alti aflatori in treaba, gen politicieni smecheroid-stupizi si stiintific ignoranti. Cind o sa-i vad ca nu au pe ei nimic metalic (poluare), nu au computere si telefoane mobile (poluare), nimic de plastic (brrr, petrol si gaze, poluare) traversind Atlanticul in barci cu visle sau cu vele atunci vor avea o oarecare credibilitate.

Inca ceva: certificatele verzi nu sint bani mutati dintr-un buzunar al statului intr-un altul tot al lui, certificatele verzi sint bani ai statului drenati (fara posibilitatea de a ne opune) direct in buzunare private!
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

TibiV

Gresit...

certificatele verzi sunt bani ai consumatorilor (iti vin pe factura de energie electrica) drenati (fara posibilitatea de a ne opune) direct in buzunare private...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Io

^
Mea culpa, Tibi!  :cheers:
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

tudor

^
Chiar nu m-ati convins.
Un raspuns de genul nu se pot pune acolo ca afecteaza portanta armaturii sau siguranta DN-ului de dedesupt sau sarea aruncata iarna distruge panourile ar fi incheiat discuta. N-am primit astfel de raspunsuri. Dimpotriva rapsunsul pare sa fie "peretele construit intre DN76 si deal tine mult si bine cam la orice".

Nu stiu cum e cu certificatele verzi, banuiesc ca sunt intr-un numar limitat, dupa principiul primul venit, primul servit.
Si exista unii care isi pun banii in alte locatii de ferme solare deci intr-un fel sau altul in acele alte locatii ROI este unul multumitor.  Tot ce spun este ca facand comparatia cu acele alte locatii pe o panta sudica accesibila si foarte stabila pe care nu creste nimic (util) ROI poate fi chiar mai bun.

Poate ar trebui sa intreb altfel: oare cam cat costa chiria anuala pentru terenul inclinat dintre DN si Autostrada. Pana la panouri solare, merge si cu panouri publicitare. Ma gandeam si la vita de vie pentru un vin dulce, dar gazul de esapament nu face bine la vin.

Io

#11946
^
1- Cu certificatele verzi e simplu: toti producatorii de orice trebuie sa le cumpere, ca le place sau nu, si descurca-se cum pot. Nu conteaza ca nu vor, ca nu au nevoie, ca nu au alt rost decit sa imbogateasca niste profitori, trebuie sa le cumpere. Acei profitori sint exact cei pentru care ROI e bun. Nu esti tu acela! Si nici noi. Argumentul ca altii pot e fals, nici ei nu pot fara subventii. Nicaieri in lume productia de energie electrica  fie fotovoltaic fie eolian nu functioneaza fara subventii. Altfel ar fi aparut uriase "ferme" in Sahara sau in Atacama. (Am fost in ambele, e cald de behai, bate Soarele de nu stii pe unde sa te ascunzi si ai da orice pentru un petec de umbra). Exista "ferme" in Desertul Californiei dar sint foarte puternic subventionate.
2- Panouri publicitare pe Dealul Soimus? Ok, pentru ce produs/companie? Adresindu-se cui, carei piete? Panouri pe care nu le-ar vedea decit cei care urca pe Dealul Devei. Bun asa, exact ce si-ar dori sa vada!
3- Cit despre vin, nu s-a auzit vreodata de vin de Deva sau de vin de Soimus. Oare de ce? Probabil conditiile pedoclimatice. Vale umeda si cu vint. N-am vazut vreo vie in zona, poate vreo bolta in curte sa aiba cineva la nivel artizanal. Dar vezi dealul ala de la Santimbru, ala pe care nu mai termina odata sa-l taluzeze si sa urce DN-ul pe podul ala metalic care sta acolo de jumate de an? Bunicii mei au avut vie mare acolo, foarte mare, la fel ca alte familii din Santimbru. Zice ca vinul era foarte bun. S-a terminat cu toate viile alea alea acum 25 de ani. Sa-ti spun un secret, in primul rind din motive economice, ROI negativ.
Deci te gindesti la argumente mai puternice inainte sa scrii aici. Daca ideile tale sint in folosul tuturor voi fi primul care le voi sustine dar daca incerci sa vinzi ideologii si umori post adolescentine fii sigur ca am un rastel plin de argumente stiintifice si economice solide si dificil de combatut.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

frunzaverde

#11948
Ce ziceti voi aici era cazul acum vreo 10 ani. In momentul asta costurile au scazut drastic, si in momentul asta si solarul si eolianul pot fi extrem de profitabile chiar si fara subventii. O analiza Deloitte aici:

https://www2.deloitte.com/insights/us/en/industry/power-and-utilities/global-renewable-energy-trends.html

Raman probleme legate de natura variabila a curentului si de alte probleme similare. Si complet de acord ca multi verzi sunt "pe langa" complet, si politicile lor sunt dezastruoase. Dar viitorul cam este o combinatie de hidro + nuclear + solar + eolian, indiferent cum vezi treaba.

Dar cum dracu sa pui panouri solare la Soimus? Ideea e sa aiba suprafata pentru a colecta fotoni - adica sa fie orientate spre soare. Aici panourile astea ar fi puse perpendicular - adica degeaba... Cu exceptia a cateva minute pe zi ar fi o mobila foarte, foarte, foarte scumpa.

P.S. In Atacama exista o mega-centrala solara: Atacama-1, 100 MW in operare si 110 in constructie: http://www.abengoa.com/web/en/novedades/atacama-1/acerca/factsheet/. Si planuri pentru inca cateva.
A, si este una si in Maroc, cu putere nominala imensa - nu departe de un reactor nuclear - 580 MW: https://www.cnn.com/2019/02/06/motorsport/morocco-solar-farm-formula-e-spt-intl/index.html
Si una in constructie inca si mai mare in Egipt - 1.8 GW nominali - https://www.miga.org/sites/default/files/archive/Documents/SPGDisclosures/Benban%20Strategic%20Environmental%20and%20Social%20Assessment-%20Feb2016%20-%20Final%20Report.pdf

Deci... se construiesc din astea si in Sahara si in Atacama. Problema e (si ramane) caratul curentului pana la consumatori, si natura impredictibila a curentulu.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

RobertN

^ Mulțumesc pentru explicațiile pertinente, ca de obicei :)

Io

#11950
^^
+1 Na, ca m-a prins Frunzaverde cu lectia pe jumatate facuta  :-[
Sint foarte curios cum va evolua centrala din Atacama si daca e capabila sa furnizeze "ce trebuie" - banuiesc ca e facuta pentru a deservi mina din vecinatate - energie densa si "tare". Sistemul folosit (acumulare de energie in saruri ziua pentru furnizare nocturna) e iar foarte interesant, nou nu e, folosirea lui la o asemenea scara insa e, vom vedea daca le da cu plus. Deocamdata par a fi ramasi in urma.
Nota: acumularea de energie in saruri, ca sint de litiu, mangan, zinc sau de altceva e in exact aceeasi idee ca orice baterie (fie ca e o acumulare electrica, fie termica, fie hidraulica asa cum va fi fost sa fie Tarnita la noi tot un soi de baterie e) doar ca e mult mai mare, se vorbeste totusi de 100+ MWh. Imi pastrez un scepticism sanatos fie si pentru ca orice baterie chimica, de orice fel ar fi ea are limitarile ei date de chimie, adica un numar limitat de cicluri incarcare-descarcare. Ce faci dupa aia cu ditai rezervoarele de saruri naiba stie. Le poti inlocui cu altele si vezi daca-ti da cu plus. Ca energie este acolo multa, radiatia solara e puternica. Pentru ca altitudine mare.
Cum o stocam insa sa o folosim noaptea e problema de rezolvat. La o cautare sumara vad ca s-au studiat saruri de strontiu (pe motiv de abundenta - are Clark 15, adica e a 15-lea element intilnit pe planeta - si, banuiesc, electropozitivitate) si s-au lovit cu capul de un prag foarte jos, 45-50 de cicluri (adica nici 2 luni), apoi lucrurile pica in cap. Nu e bine. Ramine insa foarte foarte interesant de urmarit.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

RaduC

 
Quote from: cristi5 on August 02, 2019, 01:28:51 PM
Quote from: vancouver on July 31, 2019, 07:01:02 PM
Ceea ce o sa se deschida zilele astea traficului, LD3+4, s-a scos la licitatie in 2010. Deci 9 ani.

In loc sa acceptam "orice lot de autostrada dureaza 10 ani" (12 ani cu SF) poate ar fi bine sa ne uitam unde s-au pierdut anii astia? Contracte semnate in 2013 pe 3 ani, au durat 6. Asa un mic inventar al aberatiilor birocratice de pe Lugoj-Deva. Din pacate nu am memoria si competenta necesara sa le fac, dar ajut cu placere daca incepe alt coleg.

Sigur ca ne bucuram ca deschid (daca deschid) dar daca nu ii facem (si pe CNAIR si pe constructori) sa recunoasca greselile, si acceptam fatalitatea, vom ajunge ca tunelurile sa dureze 20 de ani, nu 10.

Ar fi bun un topic de Lessons Learnt despre licitarea, proiectarea si constructia de autostrazi (sau si alte mari proiecte de infra) unde ar fi bine sa contribuie toate partile implicate, chiar daca e un forum public.
Aceasta ar putea fi platforma unde se pot discuta lucrurile ce au mers bine si de ce dar si lucrurile care nu au mers bine si ce se poate face pentru a imbunatati intregul proces, de la idee la taierea panglicii.
Cautarea si biciuirea vinovatilor cred ca nu ar fi prea productiva...

tudor

^^
Ok. Multumesc de explicatii; sunt intradevar convingatoare. Peretele aproape vertical n-ar fi fost o problema acolo; evident ca panourile sunt puse peste tot la inclinatia optima. Dar inteleg ca nu asta e problema.
Concluzia pe care am tras-o e ca e ca energia fotovoltaica nu este (sau nu este inca) eficienta in Romania si ceea ce exista acum exista numai datorita subventiilor. Pe cale de consecinta n-ar putea fi eficineta nici la Soimus.
Case closed.

Despre stocarea energiei peste noapte in saruri (pentru generare de electriciate 24/7) eu inteleg ca de fapt nu e o baterie chimica ci pur si simplu saruri topite de caldura (folosind un concentrator de lumina)  in circuit inchis care genereaza abur folosit ca intr-o termocentrala clasica.
https://www.solarreserve.com/en/technology/molten-salt-energy-storage/
Evident asa ceva nu este posibil on Romania. Iar aici se poate obtline acelasi lucru prin folosireea la nevoie a hidrocentralelor.

Io

#11953
Tudor, Tudor, daca e posibil undeva e posibil si in Romania! Nu sintem noi chiar prostii lumii, sintem doar ramasi in urma cam la toate in principal din motive istorice, am fost decuplati samavolnic de la trunchiul european si apoi izolati dupa ce am fost cotropiti. Uite ca ne apropiem incetisor iarasi in pofida repetentilor care au ajuns sa ne conduca azi.
Tehnologia cu stocare in saruri (carbonati de strontiu) de care vorbesc eu e de tip termochimic si se numeste ChemSusChem. A dreq, foloseste codoi!  :lol: E ceva la inceput si e doar una dintre multele idei care se studiaza azi. Majoritatea nu trec de faza pilot, poate unele vor ajunge la dezvoltare industriala. Uite ca are si consecinte bune agitatia asta incalzirista, sint multi bani de cercetare catre asa ceva si cum in stiinta nu stii niciodata ce consecinte tehnologice vor urma unei descoperiri e bine sa fim cu mintea deschisa. In definitiv daca englezul ala nu ar fi avut obiceiul de a-si pune sandwich-urile pe aparatul radar cu care urmarea miscarile Luftwaffe probabil ca azi cuptoarele cu microunde ar fi fost noutati! :D
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

tudor

:)
N-am zis ca nu e posibil din cauza noastra. Am urmat sirul logic de mai devreme... Nu-i posibil doar pentru ca soarele nu arde asa rau.