News:

.

Main Menu

Electromobilitate

Started by Ionut, January 09, 2017, 07:51:12 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Guvernul alocă marilor primării subvenții de până la 190.000 lei/unitate pentru instalarea de stații de încărcare a vehiculelor electrice

Guvernul va subvenționa cu cel mult 190.000 lei/unitate instalarea de stații de încărcare a vehiculelor electrice de către primăriile municipiilor reședință de județ și de către cea a Capitalei, banii provenind din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate României de către UE și fiind gestionați de către Administrația Fondului pentru Mediu. Instituția a aprobat recent Ghidul de finanțare a "Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice". "Suma maximă finanțată pentru instalarea unei stații de reîncărcare cu putere înaltă este de 190.000 lei, valoare ce reprezintă 90% din totalitatea chelutielilor eligibile", se arată în documentul de fundamentare a Ghidului de finanțare.

Multe detalii pe Profit.ro

tom_sawyer

Directivă UE: Statul român trebuie să asigure staţii de încărcare pentru maşinile electrice până în 2025

Noi modificări ale Directivei 2010/31/UE intră în vigoare de luna viitoare, iar clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale trebuie să aibă staţii de încărcare electrice până la 1 ianuarie 2025

Oficialii UE au adus modificări acestei directive, iar una dintre acestea prevede că statele trebuie să stabililească cerințele pentru instalarea unui număr minim de puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice pentru toate clădirile nerezidențiale cu peste douăzeci de locuri de parcare până la 1 ianuarie 2025.

De asemenea, "În ceea ce privește clădirile nerezidențiale noi și clădirile nerezidențiale supuse unor renovări majore, care au mai mult de zece locuri de parcare, statele membre se asigură că este instalat cel puțin un punct de reîncărcare în înțelesul Directivei 2014/94/UE a Parlamentului European și a Consiliului (*)", se mai arată în documentul citat.

Statul va trebui să asigure infrastructura necesară unor staţii de încărcare pentru vehicule electrice şi în blocurile cu apartamente, atât cele noi, cât şi cele care sunt supuse unor renovări majore, şi care au mai mult de zece locuri de parcare.

economica.net

tom_sawyer

Quote from: Ionut on March 07, 2018, 08:33:11 AM
Un gigant furnizor chinez de baterii pentru maşini electrice a pus ochii pe Europa

Un furnizor chinez de baterii pentru autovehicule electrice care vrea să construiască o fabrică cu o capacitate suficientă pentru a depăşi producţia Tesla priveşte către Europa, relatează Bloomberg. Contemporary Amperez Technology este pe punctul de a selecta una din trei zone din Uniunea Europeană pentru prima sa fabrică din afara Chinei, a declarat preşedintele companiei Zeng Yuqun. Compania analizează trei zone, din Germania, Ungaria şi Polonia pentru amplasarea fabricii, potrivit unei surse familiare cu planurile companiei.

ZF

Au ales Germania:

CATL construieşte în Germania prima sa fabrică europeană unde va produce baterii pentru maşinile electrice

Cel mai mare producător de baterii pentru vehicule electrice din China - Contemporary Amperex Technology Ltd (CATL) - va construi prima sa fabrică europeană în Germania, pentru a furniza baterii litiu-ion grupului auto german BMW AG, transmite Reuters.

Contractul privind construirea noii uzine a fost semnat luni, în timpul vizitei în Germania a premierului chinez Li Keqiang.

În prima fază a proiectului vor fi investite aproximativ 240 de milioane de euro, le-a declarat jurnaliştilor Wolfgang Tiefensee, ministrul Economiei din landul Turingia.

Luna trecută, CATL a anunţat că a încheiat un contract important cu BMW şi analizează potenţialele locaţii pentru facilitatea de producere a bateriilor din Europa, iar oficialii din landul Turingia au încurajat compania chineză să folosească o unitate din Erfurt, în estul ţării.

Markus Duesmann, şeful departamentului de achiziţii de la BMW, a declarat că grupul german vrea să preia în următorii ani baterii în valoare de patru miliarde de euro de la CATL. Oficialii chinezi au dat asigurări că fabrica din Erfurt este doar primul lor pas în Europa şi sunt luate în considerare şi alte locaţii.

La fabrica CATL vor fi create aproximativ 600 de locuri de muncă, iar până în 2022 producţia va ajunge la 14 gigavaţi pe oră.

În mai, un alt mare producător auto german, Daimler AG, a plasat o comandă către CATL pentru a achiziţiona bateriile necesare funcţionării maşinilor sale electrice.

În prezent, majoritatea bateriilor pentru vehiculele electrice se produce în Asia, piaţa fiind dominată de firmele nipone Panasonic şi NEC, grupurile sud-coreene LG şi Samsung, de companiile chineze BYD şi CATL, şi de Tesla în SUA.

economica.net

tom_sawyer

Enel a obţinut un împrumut de 115 milioane euro de la BEI pentru instalarea a 14.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice în Italia

Enel X Mobility, subsidiara grupului italian Enel, a obţinut un împrumut în valoare de 115 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru dezvoltarea infrastructurii de staţii de încărcare a vehiculelor electrice pe întreg teritoriul Italiei în perioada 2018-2022.

Enel şi-a luat angajamentul de contribui în mod semnificativ la dezvoltarea mobilităţii electrice în Italia prin Programul Naţional propriu, ce are ca scop instalarea în toată ţara a 7.000 de staţii de încărcare până în 2020, ajungând la un total de 14.000 până la finalul anului 2022, cu o investiţie totală de aproximativ 300 de milioane de euro.

news.ro

tom_sawyer

Rompetrol deschide o benzinărie cu staţie de încărcare pentru maşini electrice la Bacău, prima din oraş

Rompetrol Downstream – divizia de retail a Grupului KMG International în România, a deschis astăzi o nouă stație Rompetrol în Bacău, pe strada Milcov, numărul 5A, care are, în premieră pentru oraşul din Moldova, un punct de încărcare gratuită a maşinilor electrice.

În premieră pentru Bacău, noua stație este prima unitate de profil dotată cu un punct de încărcare electric, un serviciu oferit gratuit tuturor clienţilor Rompetrol care deţin maşini electrice sau hibride. De asemenea, acest serviciu a fost extins și în stația Rompetrol din strada Republicii, numărul 100", arată compania într-un comunicat.

Alimentarea la punctul de încărcare electric se efectuează prin curent alternativ şi curent continuu de 22 kW, iar capacitatea instalată de 50KW asigură alimentarea în acelaşi timp a două maşini. Asfel, un vehicul electric poate în statiile Rompetrol să-şi încarce bateria până la 80% din capacitatea sa în doar 20 de minute, comparativ cu timpul necesar pentru încărcarea obişnuită – circa 7-8 ore", arată compania.

economica.net

Ionut

Clădirile noi de birouri, cu staţii de încărcare, sunt bune pentru maşinile electrice

Construcţiile de noi clădiri de birouri, de centre comerciale şi inclusiv de cartiere rezidenţiale susţin puternic expansiunea pieţei maşinilor electrice prin implementarea de la început a unei reţele de încărcare. ,,Dezvoltatorii de real-estate ajută infrastructura de încărcare pentru că investesc de la început în reţea şi regăsim peste tot acest trend: toate clădirile noi de birouri şi clădirile comerciale au staţii de încărcare deoarece sustenabilitatea este tot mai importantă", a spus Wolfgang Schulz directorul general al BMW România.

Spre exemplu, cea mai nouă clădire de birouri din Bucureşti, Campus 6.1, construită aproape de intersecţia dintre bulevardele Iuliu Maniu şi Vasile Milea, dispune de zece locuri de parcare cu staţii de încărcare pentru maşini electrice, iar potrivit lui Andrei Ivan, project manager în cadrul Skanska, declara faptul că sistemul electric al clădirii a fost proiectat astfel încât în viitor să poată fi instalate mai multe staţii de încărcare, pe mai multe locuri de parcare. ,,Noi am semnat un parteneriat cu cei de la Amber Gardens, un proiect rezidenţial din zona de nord a Bucureştiului, dezvoltat utilizând soluţii de reducere a consumului de energie. Ei promovează maşinile electrice BMW i3 şi noi susţinem instalarea staţiilor de încărcare în cadrul proiectului. Avem valori comune şi astfel a luat naştere parteneriatul şi noi deja vindem maşini acolo", a declarat directorul general al BMW Group România.

ZF

tom_sawyer

Kaufland și Renovatio inaugurează primul hub de încărcare rapidă pentru automobilele electrice din România și Europa de Est

Kaufland și Renovatio inaugurează primul hub de încărcare rapidă pentru automobilele electrice din România și Europa de Est. Acesta este situat în parcarea magazinului Kaufland de pe Strada Barbu Văcărescu, nr. 120-144 din București.

Hub-ul oferă posibilitatea încărcării simultane a 6 vehicule electrice, noutatea și principalul beneficiu al lui fiind ca 3 dintre acestea se vor putea încărca în regim rapid, la o putere de maxim 50kW. În acest fel, majoritatea modelelor electrice prezente pe piața din România vor putea ajunge la 80% din capacitatea bateriei, în mai puțin de o oră. În completarea stațiilor de încărcare rapidă, sunt disponibile 3 puncte de încărcare semi-rapidă, cu o putere de 22kW.

Stațiile din cadrul hub-ului sunt compatibile cu toate tipurile de vehicule 100% electrice și hibride plug-in, au un regim de funcționare non-stop și, conform angajamentului de la începutul acestui an, costurile încărcărilor sunt suportate în totalitate de către Kaufland România.

Și cum grija față de mediu este o prioritate pentru Kaufland, în magazine, și implicit pentru încărcarea bateriilor mașinilor electrice, este folosită peste 95% energie din surse regenerabile. Rețeaua Renovatio e-charge numără, în prezent, 92 puncte de încărcare în 38 de locații din care 62 puncte de încărcare sunt instalate în 23 de locații Kaufland.

http://newsby.marianandrei.com/kaufland-renovatio-incarcare-electrice/

Mamutu

S-au deschis punctele de încărcare a mașinilor electrice construite de primăria Cluj. Deocamdată gratis cu aplicația Polyfazer.
In perspectiva cei de la Vivo-Polus mi-au răspuns la o întrebare și mi-au confirmat ca sunt in negocieri pentru construirea in parcarea lor de puncte de incarcare.

https://ziuadecj.realitatea.net/administratie/poftiti-la-alimentarea-gratuita-a-masinilor--179576.html

tom_sawyer

Germania: Guvernul alocă un miliard de euro pentru producţia de baterii destinate automobilelor electrice

Guvernul german a pus deoparte un miliard de euro pentru a sprijini un consorţiu de companii germane care vor să producă celule de baterii destinate automobilelor electrice şi de asemenea intenţionează să finanţeze un centru de cercetare care va dezvolta o nouă generaţie de baterii solide, au declarat vineri pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Sursele citate de Reuters susţin că printre companiile care poartă discuţii cu ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, cu privire la construirea unei uzine se numără producătorul german de baterii VARTA Microbattery, gigantul din domeniul chimiei BASF şi subsidiara Ford din Germania, Ford-Werke GmbH.

economica.net

Ionut

Enel investeşte 20 de milioane de euro în 2.500 de puncte de încărcare pentru maşini electrice

Enel X România, companie membră diviziei de servicii avansate de energie a Grupului Enel, a lansat marţi un plan de dezvoltare de infrastructură, cu o investiţie de 15 – 20 milioane euro, pentru instalarea a circa 2.500 de puncte de încărcare a maşinilor electrice. Punctele de încărcare prevăzute în planul de mobilitate electrică vor fi instalate, începând cu 2019, în toate regiunile României, pe principalele drumuri din ţară, precum şi în majoritatea marilor oraşe. Primele puncte de încărcare vor fi instalate în 2019 în Bucureşti, Timişoara şi Constanţa. Planul acoperă toate zonele României, astfel încât poziţionarea şi instalarea infrastructurii de încărcare să fie adaptată creşterii gradului de utilizare a vehiculelor electrice la nivelul gospodăriilor, al instituţiilor, precum şi în rândul companiilor, ca urmare a cererii pentru flote.

Circa 300 de puncte încărcare urmează să fie instalate în 2019. Enel X România va oferi serviciul de instalare de infrastructură de încărcare către "Partenerii de Reîncărcare", cum ar fi centre comerciale, supermarketuri, restaurante şi hoteluri care doresc să atragă utilizatorii de vehicule electrice. Instalarea şi mentenanţa infrastructurii de încărcare nu presupune costuri pentru parteneri, în schimbul punerii la dispoziţie a locurilor de parcare. Compania oferă un serviciu similar municipalităţilor care sunt interesate de îmbunătăţirea calităţii aerului prin încurajarea mobilităţii electrice.

Infrastructura care va fi dezvoltată în România se bazează pe soluţiile de încărcare noi, inteligente, ale diviziei globale Enel X. Acestea sunt echipamente modulare, scalabile, livrabile "la cheie" către consumatorii individuali, companii şi instituţii. Este prevăzută instalarea de staţii cu putere de 22 kW (Quick), 50 kW (Fast) şi peste 150 kW (Ultrafast).

ZF

Ionut

ZF Live. Alexandru Teodorescu, CEO al Renovatio. Vrem să dublăm numărul staţiilor de încărcare electrică în 2019, să ajungem la 200 de staţii

Renovatio, compania care acti­vează în industria regenerabilă, pune la dispoziţie peste 100 de staţii de încăr­care electrică în toată ţara pentru cele 2.000 de autovehicule electrice şi hi­bride plug-in, care rulează pe şoselele Ro­mâniei, iar pentru anul viitor compania vrea să dubleze numărul lor, po­trivit lui Alexandru Teodorescu, CEO al Renovatio. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii de business ZF Live.

,,Avem peste 100 de puncte de încărcare electrică în toată ţara, dintre care 30 sunt rapide (se încarcă în jumătate de oră până la 80%). În viitor vrem să acoperim toată ţara. Ţinta principlă sunt staţiile de încărcare electrică normală, în zona mallurilor, supermarketurilor şi a spaţiilor co­merciale. Pe de altă parte, pentru clienţii care au businessuri, ne gândim să amplasăm spaţii de încărcare rapidă în jurul biroului. Anul viitor ne dorim să dublăm numărul staţiilor de încărcare electrică, să ajungem la 200 de staţii", a spus Alexandru Teodorescu, CEO al Renovatio.

ZF

Ionut

VIDEO. Primăria Capitalei face paşi timizi pentru combaterea aerului poluat: PMB anunţă că a montat şapte staţii de încărcare electrică

Primăria Capitalei a inaugurat, vineri, 7 staţii de încărcare a maşinilor electrice, în mai multe locuri din oraş, patru dintre acestea fiind amplasate în parcarea de lângă Palatul Copiilor. Costul pentru o încărcare completă a unei maşini este de aproximativ 30 de lei. ,,Înregistrăm azi o premieră, chiar dacă este una timidă, este una importantă, pentru aplicarea atât a Planului de Mobilitate Urbană din Capitală, cât şi a Planului Integrat de Calitate a Aerului, şi inaugurăm şapte staţii de încărcare a maşinilor elecrice, în trei parcări de pe raza sectorului 4. Timp de doi ani, Primăria Capitalei, prin Compania Municipală Energetica, va amplasa 300 de astfel de staţii de încărcare pentru maşinile electrice, programul valorând în total 15 milioane de euro", a declarat, vineri, primarul general, Gabriela Firea, care a aprticipat la inaugurarea staţiilor de la Palatul Copiilor.

,,Până la jumătatea anului viitor vom mai monta încă 40 de staţii pentru încărcarea maşinilor electrice, în câteva punce ale Capitalei, şi mă refer la Piaţa Victoriei, la Piaţa Universităţii, la Obor, La Alba Iulia, la Ateneu, la Operă. În România nu sunt foarte multe, din păcate, maşini electrice, în jur de 1600, dintre care 900 sunt în Capitală, dar cred că acest început, timid, trebuie să fie unul simbolic şi trebuie să fie de durată pentru că este o necesitate (...) Treptat, trebuie să renunţăm la toate tipurile de autovehicule care sunt poluante", a mai declarat Gabriela Firea.

ZF

voicul

Tesla vine în România, în 2019. Informația a fost confirmată de Elon Musk pe Twitter

București, Craiova și Brăila. Sunt primele trei orașe din România unde Tesla va instala câte un Supercharger - sistemul de încărcare rapidă a automobilelor electrice, inventat de producătorul american. Informația apare pe site-ul oficial al companiei și a fost confirmată pe Twitter, chiar de CEO-ul Elon Musk, într-o discuție cu un român.

Vestea vine, după ce, în octombrie, s-au purtat negoicieri între reprezentanți Tesla și George Maior, ambasadorul României în SUA, care a prezentat, într-o întâlnire de lucru, măsurile implementate de țara noastră în domeniul energiei regenerabile.

Pe site-ul companiei, informația despre cele trei orașe a fost postată de ceva timp, fără a fi precizată însă data exactă la care au de gând americanii să-și extindă rețeaua de super-încărcătoare și la noi în țară.

Acum vestea că aceste sisteme rapide de încărcare vor exista în toată Europa a fost confirmată oficial de Elon Musk, pe contul de Twitter. Miliardarul spune că se va întâmpla în 2019.

Restul pe: https://www.digi24.ro/stiri/economie/tesla-vine-in-romania-in-2019-informatia-a-fost-confirmata-de-elon-musk-pe-twitter-1056223

Cuneo

Timișoara va avea stații de reîncărcare pentru mașini electrice. Avem 25 de vehicule electrice și 318 hibride în oraș

http://www.tion.ro/timisoara-va-avea-statii-de-reincarcare-pentru-masini-electrice-avem-25-de-vehicule-electrice-si-318-hibride-in-oras/2177669

Ionut

DOCUMENT Noua schemă de ajutor de stat: Vor primi subvenție firmele care investesc o sumă minimă în stații de încărcare electrice. Autoritățile promit ajutor pentru 1.000 de firme

Noua schemă de ajutor de stat privind stimularea amplăsării de stații de încărcare a autovehiculelor electrice și electrice hibrid pulg-in, anunțată de Profit.ro și aflată în stadiu de aprobare la Comisia Europeană, va putea fi accesată de firmele care investesc în domeniu peste 200.000 euro. Autoritățile promit subvenții pentru circa 1.000 de firme. De ce este important: Este vorba despre o subvenție nouă, având în vedere că, în prezent, programele Rabla și Rabla plus acordă subvenții pentru achiziția de autovehicule noi, electrice sau hibrid, iar Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi propune dezvoltarea și susținerea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic, respectiv stații de reîncărcare pentru vehicule electrice.

Proiectul se afla la finele anului trecut în stadiu de prenotificare la Bruxelles, dar acum autoritățile de la București așteaptă de la Comisia Europeană chiar aprobarea acestei scheme de ajutor, conform unui document oficial al Ministerului Mediului.

Profit.ro