News:

.

Main Menu

Petrol si gaze naturale

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:17:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.


shift2rail

^incepe sa soseasca decontul Schengen?

in orice caz, un semnal (geo)politic extrem de prost retragerea capitalurilor franceze, germane, italiene din tarisoara, la o adica nu vor mai avea prea multe de aparat pe aici...

tom_sawyer

#497
Opinie Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei în guvernul Ponta:


Ce cred ca vrea sa faca compania statului ungar (MVM) in Romania si de ce trebuie discutat cu Donald Trump.

Gazprom este praf din cauza razboiului. Povestea cu piata din China este o gluma. Chinezii platesc la jumatate din cat sunt dispusi sa plateasca ungurii/europenii. In plus, este nevoie de o noua infrastructura de transport care se construieste greu si cu bani multi. Reorientarea exporturilor catre China e mai mult propaganda decat un proiect economic realist.
Asadar, este nevoie de piata pentru desfacerea gazului rusesc in Europa. Din acest motiv MVM este dispus sa plateasca pentru EOn Furnizare un pret premium. Vor sa controleze direct consumatorii. La ce pret vor livra? La pretul la care vor livra si companiile romanesti Romgaz si Petrom care au rezerve de gaz pe o perioada mult mai mica decat Gazprom.
Daca vor obtine aprobarea pentru preluarea EOn Furnizare, cei de la MVM vor cumpara toata cantitatea de energie electrica produsa de minunatii irakieni de la Mintia care cred ca au primit si ceva subventii de la stat pentru proiectul lor. Ungurii nu vor plati cu bani, ci cu gaz rusesc energia electrica produsa la Mintia. Retineti asta! Sa nu va prefaceti ca nu ati stiut!
Transgaz va face imediat o conducta noua pentru Mintia pentru ca e frumos sa construiesti, nu? La fel cum construiesc Tuzla - Podisor de care nu era nevoie. Sute de milioane aruncate in Turcia si Rusia.
Planul alternativ la aceasta rusificare a sectorului energetic romanesc era un parteneriat romano-american pe care l-am gandit in 2014 si care era legat de Exxon, Grecia, Coridorul Vertical, LNG Tellurian si altele. Mai sunt sanse? Cu Donald Trump, inca sunt.
Problema noastra cea mai mare nu e nici cu rusii si nici cu ungurii. Ungurii chiar imi sunt simpatici, au, n-au mingea, trag la poarta.
Problema noastra suntem...NOI...sau unii dintre noi...prosti, hoti, tradatori si puturosi.
PS.1 Alo, Electrica? Mai existi? De ce te-am listat? Unde sunt banii de la listare?
PS.2 Alo, SAPE? Buna dimineata! Mai existati, dragilor? Unde sunt cele 401 milioane euro din litigiul pe care l-am initiat in 2014 cu Enel? Mai aveti masti neconforme pe stoc?

Ce cred ca vrea sa faca compania statului ungar (MVM) in Romania si de ce trebuie vorbit cu Donald Trump (PARTEA A DOUA)

Avand in vedere interesul generat de prima postare pe aceasta tema si intrebarile primite in comentarii si direct doresc sa clarific unele lucruri.
De ce MVM este unic in Europa?
Nicio alta companiei europeana nu si-a crescut volumele contractate de la Gazprom si nu si-a prelungit termenele asa cum a facut recent aceasta companie care si-a asumat ca este poarta de intrare a gazului rusesc in Europa. Nemtii, austriecii, italienii au renuntat la colaborarea lor traditionala cu Gazprom, in timp ce MVM a ales nu numai s-o continue, ci chiar s-o mareasca.
De ce romanii sunt unici in Europa?
Suntem unici pentru ca avem cea mai mare productie proprie de gaz si suntem singurii cu sanse reale de a deveni in patru ani primii din Europa, adica sa producem mai multe resurse energetice decat consumul propriu. Noi nu avem nevoie de Gazprom pentru ca avem Romgaz si aproape jumatate din Petrom. In comunism s-au petrecut multe nenorociri insa faptul ca ne-am tinut departe de rusi in energie a fost un lucru bun. Nu trebuie sa uitam ca suntem singurii din blocul estic care am decis sa lucram cu Canada, USA si Italia in sectorul nuclear, in loc de URSS.
De ce gazul rusesc e periculos?
Pentru ca este folosit ca o arma politica mai precisa decat TikTok. Daca Putin vrea sa-l schimbe maine pe Orban Viktor, o poate face crescandu-i pretul la gaz. Ca sa va mai dau o informatie noua, in contractele cu MVM rusii au introdus o clauza care spune ca toate disputele comerciale se judeca in tribunale rusesti.
Ce ar putea face Trump?
Trump promoveaza gazul american. Va da noi lincente de export. A ales un ministru al energiei care a lucrat pentru o companie de petrol si gaz. Stiu cum gandeste. Noi putem sa-i deschidem poarta prin Grecia-Bulgaria-Romania catre centrul Europei. In Romania trebuie sa folosim doar gaz romanesc sau american. Preturile trebuie sa fie mici, nu manipulate de Putin care nu e vreun Mos Craciun, ci mai degraba un Mos Gerila.
Am ceva cu ungurii?
Categoric, nu. Sustin cooperarea regionala intre tari si cred ca tarile din regiunea noastra pot face mai mult business impreuna. La maghiarii romani chiar tin. Ma simt minunat cand merg la Tusnad, aproape in fiecare an.
Ce vreau?
Doar o Romanie independenta energetic! Patriot si european, nu sluga, slugii lui Putin!
PS. M-am referit la Electrica pentru ca eu am listat compania. M-am referit la SAPE pentru ca eu i-am infiintat si capitalizat cu banii din litigiul cu Enel. Cele doua entitati strategice aveau un rol clar definit : sa domine regiunea energetic, nu sa cumpere masti. Despre ei am avut zeci de pozitii publice in ultimii ani pentru ca nu fac ce trebuie. Verificati! Dupa zece ani am cam obosit insa sa ma lupt singur...

facebook.com/Nicolescu.RAZ

tom_sawyer

Cum explică specialiștii achiziția-bombă din piața energiei.

Au existat mai multe companii românești care au dorit să cumpere E.ON Energie România, însă oferta lor a fost mult mai mică, pe baza analizelor de specialitate, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, marți, într-o conferință de presă. Din informațiile HotNews.ro, este vorba despre Romgaz și OMV Petrom. ,,Nu cred că poţi să justifici, nici ca acţionar, nici ca management, să plăteşti un lucru de două, trei sau zece ori mai mult decât el face", a continuat Burduja. Dar compania de stat din Ungaria MVM a cumpărat.

,,Au fost companii din portofoliul Ministerului Energiei, au intrat în camera de date, s-au uitat la această tranzacţie, au depus oferte la o anumită valoare, dar nu s-au putut apropia de oferta selectată în final. Acestea sunt datele pe care le am. Şi nu cred că poţi să justifici, nici ca acţionar, nici ca management, să plăteşti un lucru de două, trei sau zece ori mai mult decât el face pe baza analizelor de specialitate pe care le ai de la firmele care se ocupă cu aşa ceva. Dacă nu face acei bani, e greu să justifici o posibilă tranzacţie", a explicat ministrul Burduja.

Tranzacţia nu va fi încheiată până când statul român nu îşi dă acordul, a subliniat el.

,,Statul român are Comisia de Examinare a Investiţiilor Străine Directe, coordonată de Consiliul Concurenţei.

Această comisie va aduna toate informaţiile şi va da un aviz favorabil sau nefavorabil. Cu siguranţă se va uita la toate aspectele legate de această tranzacţie. Ce face compania MVM, de unde are finanţarea, cum a depus această ofertă şi aşa mai departe", a mai spus Burduja.

Potrivit surselor HotNews.ro, valoarea tranzacției este în jur de 200 de milioane de euro.

Dar de ce ar cumpăra MVM o companie care valorează de zece ori mai puțin, așa cum spune ministrul Energiei?

,,În contexul în care, recent, Ungaria a semnat un contract cu Gazprom pentru a cumpăra cantități suplimentare de gaz rusesc, compania MVM își dorește o piață de desfacere", a explicat un specialist din sectorul gazelor, într-un dialog cu HotNews.ro. 

,,Sigur că orice consumator își poate schimba furnizorul în 21 de zile, conform legii, dacă nu îi convine furnizorul său. Însă este posibil ca aceste cantități suplimentare de gaz aduse de compania maghiară să vină la prețuri mai mici decât avem acum pe piața din România. Venind cu prețuri mai mici, MVM își poate atrage mai mulți clienți", spune sursa menționată.

Pe de altă parte, există voci care se tem că, odată ajunsă în România, compania controlată de Guvernul maghiar va avea acces la o bază mare de date, atât despre clienți, cât și despre piață în general.

,,E.ON are în România atât activități de furnizare, cât și de distribuție. De regulă, când vinzi una dintre activități, nu rămâi doar cu cealaltă. MVM ar putea avea astfel drept de preempțiune pentru achiziția rețelei de distribuție din grupul E.ON, când va ajunge și aceasta de vânzare. Aceasta este o cutumă, nu înseamnă obligatoriu că se va întâmpla acest lucru aici", potrivit unui reprezentant din sectorul energetic.

hotnews.ro


Viktor Orban va purta vineri discuții cu liderii bulgari la Sofia și apoi va veni la București, unde se va întâlni cu premierul Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri Bertalan Havasi, purtătorul de cuvânt al premierului maghiar, citat de agenția de stat MTI. Vizita în România și Bulgaria vine în contextul în care cele două state au obținut aderarea completă la Schengen în mandatul Ungariei în fruntea Consiliului UE.

Potrivit programului oficial prezentat de Havasi, Orban se va deplasa miercuri la Bruxelles, unde va avea loc summitul Uniunii Europene și al țărilor din Balcanii de Vest, iar joi va participa la reuniunea Consiliului European.

La conferința de presă de închidere a summitului, Viktor Orban, la care vor lua parte și președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene, va oferi informații cu privire la rezultatele celor șase luni ale președinției ungare a UE, a declarat Bertalan Havasi.

Apoi, Viktor Orban va merge în Bulgaria și România, state care au obținut aderarea completă, de la 1 ianuarie 2025, în mandatul Ungariei la șefia Consiliului Uniunii Europene. Ungaria a prezentat ca obiectiv finalizarea aderării celor două state la Schegen la preluarea mandatului.

hotnews.ro

nicolaem

Practic cumpără piata de desfacere pt Gazprom. Trist că e posibil

Mojito

Gaz de la Gazprom nu mai este, pentru că Ucraina oprește contractul de tranzit . Ungurii de fapt  cumpără contractele de furnizare ale gazului dintre E.ON și Romgaz/OMV pe care gaz îl pot transporta și vinde unde vor ei. Și când situația în Ungaria și Slovacia se va împute o sa aibă un minimum care o sa vina de la noi.


TibiV

Era undeva mai sus o postare in care se spunea ca Mintia va primi gaz prin BRUA...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

tom_sawyer

Mass Global Energy Rom SRL, compania irakiană care deține Mintia, susține că nu va vinde energie electrică către ungurii de la MVM. ,,Confirmăm faptul că nu a existat nicio comunicare între Mass Global Energy Rom SRL și MVM", se arată într-o replică transmisă către HotNews, prin intermediul reprezentanților Ministerului Energiei.

Este important de menționat că această replică a fost transmisă prin intermediul reprezentanților Ministerului Energiei, în urma publicării articolului: Ungurii de la MVM vor cumpăra toată energia electrică produsă de irakieni la Mintia și vor plăti cu gaz rusesc, spune un expert în energie.

Este neobișnuit ca o companie privată să apeleze la o instituție de stat pentru un serviciu de comunicare.

Mass Global Energy Rom neagă afirmațiile expertului în energie Răzvan Nicolescu, care a afirmat că dacă vor obține din partea autorităților statului aprobarea de a prelua E.ON Furnizare, ungurii de la MVM își vor îndrepta atenția către centrala Mintia. ,,Cei de la MVM vor cumpara toată cantitatea de energie electrică produsă de minunații irakieni de la Mintia care cred că au primit și ceva subvenții de la stat pentru proiectul lor. Ungurii nu vor plăti cu bani, ci cu gaz rusesc energia electrică produsă la Mintia", a scris Nicolescu pe contul său de Facebook.

,,Un aspect crucial al acestui proiect este contribuția sa la securitatea națională. Centrala Mintia este destinată consolidării SEN și nu va vinde energie în folosul Federației Ruse sau Ungariei. Investitorii susțin acest obiectiv strategic, demonstrând o înțelegere profundă a nevoilor energetice ale României", se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Potrivit hotărârii aprobate de Guvern, alimentarea centralei va fi asigurată printr-o conductă nouă de transport gaze naturale, realizată de Transgaz și conectată la conducta BRUA.

hotnews.ro


Gazul natural, subiectul central al vizitei lui Viktor Orbán în România și Bulgaria

Premierul ungar Viktor Orban se va duce vineri la Sofia, unde va discuta cu președintele bulgar Rumen Radev, apoi, după-masa va ajunge la București, unde se va întâlni cu premierul Marcel Ciolacu. Agenția natională de presa din Ungaria, MTI, arată că vizita are loc în contextul în care cele două state au obținut aderarea completă la Schengen în mandatul Ungariei în fruntea Consiliului UE. Care sunt, totuși, interesele premierului Viktor Orban?

Viktor Orban se duce în Bulgaria pentru laude și gaze rusești, titrează joi publicația Euractiv.com. În timp ce Viktor Orbán va fi lăudat pentru rolul său în aderarea completă la Schengen, la întâlnirea cu președintele Rumen Radev, se așteaptă ca subiectul principal al discuției să fie gazul rusesc.

Ungaria, care va conduce Consiliul UE până la sfârșitul lunii decembrie, a jucat un rol esențial în accelerarea aderării depline a celor două state la Schengen, în timpul mandatului său de șase luni. Acum, Ungaria speră în sprijinul Bulgariei pentru a se asigura de continuarea tranzitului gazulului rusesc, scrie Euractiv.com.

Bulgaria a avertizat, săptămâna trecută, că va întrerupe tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul său care se fac prin Balkan Stream, dacă consorţiul de stat rus Gazprom nu va găsi o modalitate de a plăti acest serviciu fără intervenţia băncii Gazprombank, sancţionată de Statele Unite, informează EFE.

În România, Viktor Orban ajunge la doar câteva zile după ce compania MVM din Ungaria a anunțat că a încheiat un acord cu nemții de la E.ON privind preluarea diviziei de furnizare gaze și energie electrică a E.ON România.

Tranzacția este așteptată să se încheie în prima jumătate a anului 2025.

Potrivit unor surse apropiate tranzacției, MVM urmează să preia E.ON Furnizare la prețul de 205 milioane euro. Experții din domeniu consideră că este un preț mare, motiv pentru care companii din România precum Romgaz, OMV Petrom sau Hidroelectrica nu au dorit să cumpere furnizarea de la E.ON, deși s-au arătat interesate de tranzacție.

hotnews.ro

shift2rail

^^ atentie, gazul nu are miros, acel asa-zis gaz "azer" livrat prin Turk Stream este, de fapt, gaz rusesc!

TVlad

De termocentrala de la Mintia e mare nevoie, cred ca e evident pentru toata lumea. Ar fi bine sa avem si cu ce sa o alimentam dar preferabil nu din Rusia.

Konter

proiecte de infrastructură în domeniu gazelor naturale sunt propuse în Planul de acțiuni preventive privind măsurile de garantare a securității aprovizionării cu gaze naturale în România.
În prezent, sistemul de distribuție a gazelor naturale este format din conducte de distribuție a gazelor naturale și racordurile aferente acestora, în lungime totală de peste 58.594  km, operate de 27 de societăți de distribuție a gazelor naturale, două dintre aceștea acoperind majoritatea lungimii sistemului de distribuție a gazelor naturale, Distrigaz Sud Reţele SRL și Delgaz Grid.
Proiecte de investiții pentru dezvoltarea SNT
Principalele proiecte de investiții cuprinse în Planul de dezvoltare a Sistemului Național de Transport al gazelor naturale pentru perioada 2024 – 2033 sunt:
* Dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale pe Coridorul Bulgaria–România–Ungaria–Austria (BRUA) – Faza II constă în realizarea următoarelor obiective:
– conductă Recaş–Horia 32" x 63 bar în lungime de aproximativ 50 km;
– amplificarea celor trei staţii de comprimare (SC Podişor, SC Bibeşti şi SC Jupa) prin montarea unui agregat suplimentar de comprimare în fiecare staţie;
– amplificarea staţiei de măsurare gaze existente SMG Horia.
* Dezvoltarea pe teritoriul României a Coridorului Sudic de Transport pentru preluarea gazelor naturale de la ţărmul Mării Negre (Tuzla – Podișor)
În contextul în care Europa devine tot mai dependentă de importurile de gaze naturale, accesul la noi surse devine o necesitate imperioasă. În aceste condiţii dezvoltarea pe teritoriul României a unei infrastructuri de transport gaze naturale de la ţărmul Mării Negre până la graniţa România-Ungaria reprezintă una din priorităţile majore ale Transgaz.
* Amplificarea coridorului bidirecțional de transport gaze naturale Bulgaria–România–Ungaria–Austria (BRUA-Faza III)
În ipoteza în care capacitățile de transport necesare valorificării gazelor naturale din Marea Neagră pe piețele central-vest europene depășesc potențialul de transport al coridorului BRUA Faza II, Transgaz a planificat dezvoltarea coridorului central care urmărește practic traseul unor conducte din sistemul actual dar care actualmente funționează la parametrii tehnici neadecvați pentru o arteră magistrală.
* Interconectarea România–Serbia – interconectarea Sistemului Național de Transport gaze naturale cu sistemul similar de transport gaze naturale din Serbia
Proiectul va consta în construirea unei conducte noi de interconectare pe direcția Recaș–Mokrin în lungime de aprox. 97 km din care aprox. 85 km pe teritoriul României și 12 km pe teritoriul Serbiei.
* Proiectul "Dezvoltarea/Modernizarea Infrastructurii de transport gaze naturale în zona de Nord-Vest a României"
Proiectul presupune realizarea/modernizarea unor obiective aferente Sistemului Național de Transport, din zona de Nord-Vest a României, cu scopul de a crea noi capacități de transport gaze naturale sau de a crește capacitățile existente.
* Creșterea capacității de transport gaze naturale a interconectării România-Bulgaria pe direcția Giurgiu-Ruse
Proiectul constă în:
– construirea unei conducte noi de transport gaze naturale și a instalațiilor aferente;
– construirea unei noi subtraversări la Dunăre;
– amplificare SMG Giurgiu.
* Modernizare SMG Isaccea 2 și SMG Negru Voda 2 în vederea realizării curgerii bidirecționale pe conducta T2
Pentru asigurarea curgerii bidirecționale la granița cu Ucraina și Bulgaria pe conducta de transit T2 este necesară modernizarea stațiilor de măsurare gaze naturale SMG Isaccea 2 și SMG Negru Vodă 2.
* Modernizare SMG Isaccea 3 și Negru Voda 3 în vederea realizării curgerii bidirecționale pe conducta T3
* Interconectarea SNT la Terminal GNL amplasat la malul Mării Negre
Obiectivul proiectului: crearea capacității de transport pentru preluarea gazelor naturale provenite de la terminalul GNL amplasat la țărmul Mării Negre.
* Terminal GNL amplasat la malul Mării Negre
* Eastring-România
Proiectul EASTRING, promovat de EUSTREAM, este o conductă cu flux bidirecțional pentru Europa Centrală și de Sud-Est care are ca scop conectarea sistemelor de transport gaze naturale din Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria pentru a obține acces la rezervele de gaze naturale din regiunea Caspică și Orientul Mijlociu.
* Sistem de monitorizare, control și achiziție de date pentru stațiile de protecție catodică aferente Sistemului Național de Transport Gaze Naturale
* Dezvoltarea sistemului SCADA pentru Sistemul Național de Transport gaze naturale
Modernizarea infrastructurii de transport gaze naturale trebuie sa fie susținută în următorii ani de dezvoltarea unui sistem SCADA, performant și flexibil, prin modernizarea arhitecturii hardware și software, prin migrarea spre o arhitectură descentralizată, cu control distribuit pe unități administrative organizatorice în conformitate cu structura SNTGN Transgaz SA.
Proiecte de investiții pentru dezvoltarea sistemului de stocare a gazelor naturale
* Creșterea capacității de extracție zilnică în cadrul Depozitului Bilciurești – Modernizarea infrastructurii sistemului de înmagazinare gaze naturale–Bilciurești
* Creșterea capacității de stocare subterană gaze naturale a depozitului Ghercești
* Depozit nou de stocare subterană a gazelor naturale Fălticeni (Moldova)
* Creșterea capacității de stocare subterană gaze naturale la depozitul Sărmășel (Transilvania)
* Modernizarea infrastructurii de înmagazinare gaze naturale – Bălăceanca
* Unitate de stocare–Depomureș
Proiecte de reconversie a infrastructurii de transport gaze naturale pentru transportul hidrogenului
Proiectele presupun reconversia tronsoanelor de conducte de transport gaze naturale existente astfel încât sa fie asigurat transportul hidrogenului, inclusiv reconversia unor stații de comprimare gaze naturale:
– Modernizarea conductei Isaccea – Jupa pentru transportul hidrogenului
– Modernizarea conductei Giurgiu – Nădlac pentru transportul hidrogenului
– Modernizarea conductei Marea Neagră – Podișor pentru transportul hidrogenului
– Modernizarea conductei Onești – Ungheni pentru transportul hidrogenului
– Modernizarea interconectării România – Serbia pentru transportul hidrogenului
– Modernizarea conductei Coroi – Medieșu Aurit pentru transportul hidrogenului
– Modernizarea conductei Negru Vodă – Isaccea pentru transportul hidrogenului
– Modernizarea conductei Vadu – T1 pentru transportul hidrogenului
Amintim faptul că România are cea mai mare piață gazieră din regiune și cea mai mică dependență de importuri, înregistrează 80% din producția din regiune
Sursa