News:

.

Main Menu

Petrol si gaze naturale

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:17:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Harry

^^ Parte a Eni S.p.A.
The Italian Ministry of Economy and Finance has de facto control of Eni SpA by virtue of interests held either directly or via the Cassa Depositi e Prestiti SpA (CDP).

mirceaeliade

#451
QuoteRomânia va deveni cel mai mare producător de gaze din UE prin Neptun Deep

OMV Petrom şi Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro, în această etapă de dezvoltare a Proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Primele cantități de gaze din Marea Neagră ar urma să fie extrase în anul 2027.

Acest moment reprezintă etapa de la care începe efectiv faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale și presupune lucrări de foraj și de construire a infrastructurii necesare pentru exploatarea și valorificarea gazelor naturale.

Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud a fost transmis de filiala Romgaz BLACK SEA LIMITED împreună cu OMV Petrom spre confirmare la Agenția Națională pentru Resurse Minerale la data de 21 iunie 2023.
https://adevarul.ro/economie/romania-va-deveni-cel-mai-mare-producator-de-gaze-2289228.html

QuoteInfrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include 10 probe, 6 în ape adânci (~1000m) și 4 în ape puțin adânci (~100m), 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore în zona de apă cu adâncimea de 100 de metri, conducta principală de gaze către țărm (~160km) și stația de măsurare a gazelor Tuzla.

În cadrul contractului, Saipem va furniza servicii de management, proiectare, achiziții, fabricare, asamblare, transport maritim, instalare, testare și punere în funcțiune pentru instalațiile maritime din cadrul proiectului.

În plus, contractul Implică testarea și punerea în funcțiune, pentru stația de măsurare a gazelor naturale, și secțiunile de lângă țărm și de pe uscat ale conductei de producție gaze, care vor fi construite de alți contractori.

Înfiinţată în 1957, Saipem este o multinaţională italiană de servicii petroliere şi una dintre cele mai mare companii de acest gen din lume. Până în 2016, a fost o filială a gigantului de petrol şi gaze Eni, care ajungea recent la o participaţie de circa 30% din capitalul social al companiei.
https://adevarul.ro/economie/omv-petrom-a-semnat-contractul-principal-pentru-2289135.html

nicolaem

in ultima vreme nu prea mai apar stiri apocaliptice ca europa nu se poate descurcara fara gazul rusesc ( ok, cu exceptia austroungariei - orban si a lui nehammer).

depozitele de gaze din UE la maxime istorice:


AdrianRO

Problema e in preturi pe partea de business...UE nu are cum sa sustina preturile astea pe termen lung cu politicile actuale de mediu. Cred ca sunt 3 variante:

1. Se pastreaza conflictul cu Rusia, UE nu identifica o alta sursa ieftina de gaze / GNL și nici nu schimbă politicile drastice de mediu sa permită statelor sa facă ceva în legătură cu asta = în timp se va ajunge la scăderea drastică a economiei;

2. Încetează conflictul cu Rusia, se reiau relațiile de dragoste pe filiera DE / RU = rămânem stabil;

3. Se păstrează conflictul cu Rusia și UE își schimbă politicile drastice de mediu cu privire la carbune / gaze / petrol = rămânem stabili și chiar cu creșteri economice serioase prin scaderea balantei comerciale pe ce tine de energy.

nicolaem

nu stiu ce preturi ajung la consumator final de bussines, dar pe bursa nu is mari deloc.

daca ma uit in urma, Natural Gas EU Dutch TTF (EUR/MWh) avem asa:
2023 27euro,
2018 27 euro
iar acum 39 euro.

 

rota

#455
Primele gaze din Marea Neagră by BSOG:

nicolaem

au resusit pentru ca si-au dorit. Banal.
bravo lor!
OMV nu e reusit.

mirceaeliade

QuoteRomânia are cel puţin zece premiere europene în sectorul gazelor naturale şi este pe punctul de a deveni, din 2027, primul producător de gaze din Europa, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. "România are, cred, cel puţin 10 premiere europene în sectorul gazelor naturale. Suntem a 3-a piaţă a gazelor din lume, asta este o istorie certă. Suntem ţara care a avut prima staţie de comprimare de gaze, primul zăcământ de înmagazinare de gaze, prima staţie de reglare şi măsurare a gazelor, prima ţară care a exploatat gazele din Marea Neagră, proiectul companiei BSOG (Black Sea Oil & Gas n.r). Şi, desigur, suntem pe punctul de a deveni, din 2027, primul producător de gaze din Europa. Proiectul Neptun Deep este proiectul fanion al sectorului de gaze din România, dar nu numai din România, pentru că, atunci când vorbim de un potenţial de peste 100 de miliarde de normal metri cubi, vorbim despre un potenţial pentru Europa de a-şi asigura o securitate cum n-a mai avut până acum", a spus Burduja la Romanian International Gas Conference - RIGC 2023, potrivit Agerpres.
digi

hvm

Eu nu inteleg. Vrea sa spuna ca o sa depasim Norvegia la productia de gaze? Cu ce?
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

RobertH

Mai mult ca sigur ca a vrut sa zica din UE, locul 1 care era pana acum condus de olandezi dar care au oprit extractia dintr-un zacamant.
Pentru ca nici vorba sa ajungem Norvegia.

mirceaeliade

QuoteO companie din Grecia, Corint Pipeworks, va produce conducta de 160 km prin care gazele care vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep vor ajunge pe țărm, potrivit presei elene.
 src

Harry

Agenția pentru Protecţia Mediului Constanta anunţă publicul interesat asupra depunerii raportului privind impactul asupra mediului si a studiului de evaluare adecvata pentru proiectul : ,,NEPTUN DEEP – INSTALARE CONDUCTĂ ȘI CABLU DE COMUNICAȚII, SUBTRAVERSARE PLAJĂ, FALEZĂ, DRUMURI ȘI CALE FERATĂ; REALIZARE TRECERE TEMPORARĂ LA NIVEL CU CALEA FERATĂ; CONSTRUIRE STAȚIE DE REGLARE ȘI MĂSURARE – SRM, CENTRU DE CONTROL – CCR, ÎMPREJMUIRE, ILUMINAT, PARCĂRI, SPAȚII VERZI, PLATFORME ȘI DRUMURI INTERIOARE; ORGANIZARE DE ȘANTIER, ASIGURAREA ȘI RACORDAREA LA UTILITĂȚI, în comuna Tuzla, jud. Constanța; INFRASTRUCTURA DOMINO ȘI PELICAN SUD (CENTRE DE FORAJ, SONDE, MANIFOLDURI, SISTEME OMBILICALE, RISERE, CONDUCTE DE ALIMENTARE/ADUCȚIUNE, ECHIPAMENTE AUXILIARE), PLATFORMA DE PRODUCȚIE LOCALIZATĂ ÎN APE PUȚIN ADÂNCI, CONDUCTA DE PRODUCȚIE GAZE NATURALE, CABLU CU FIBRĂ OPTICĂ, SUBTRAVERSARE ȚĂRM, UTILITĂȚI, pe platforma continentală a Mării Negre"

 titulari: OMV PETROM S.A. si ROMGAZ BLACK SEA LIMITED NASSAU (BAHAMAS) SUCURSALA BUCURESTI, cu sediul in mun. București, Sector 1, str. Coralilor nr. 22.

Harry

Inaugurarea celui mai mare rezervor pentru țiței și motorină, cu o capacitate de 55.000 mc. Este primul rezervor nou,  construit de la zero de Oil Terminal, din anul 1970. Înălțime de 18 m, diametru de 60 m și o cuvă de 10.000 mp, cu peste 900 tone de metal.


AdrianRO

Daca nici acu nu e clara treaba cu greenpeace si cu ong-urile de mediu.. te iei cu mainile de cap. Si unii inca mai pun botul la petitii cu ursuleti si sa inchidem o mina in RO. Sau sa oprim exploatarea unor resurse strategice cu razboi la granita..ne am mai luat-o o data in freza cu chevron si lumea aplauda ca nu ne vindem strainilor si ca protejam gazele si solul.

In paralel se deschide o termocentrala pe carbune pe luna in china SI una in india.