News:

.

Main Menu

Petrol si gaze naturale

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:17:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mirceaeliade

Cica:
QuoteSterian, director Transgaz: Consumul de gaze al României se va dubla până în 2027. Se construiesc capacități industriale mari consumatoare de gaz, repornesc combinate

,,În următorii 3-4 ani, în România, consumul de gaze naturale va crește cu circa 9-10 miliarde metri cubi de gaze naturale. Acest lucru se va realiza prin construirea centralei electrice de la Mintia cu o capacitate de producție de 1700 MWH și un consum de 2,5 miliarde metri cubi de gaze pe an, prin construcția celor două centrale pe co-generare de la Ișalnița și Turceni, din cadrul planului de restructurare al CEO, aprobat deja de Comisia Europeană, cu o producție de 1200 MWH și un consum de 1,5 miliarde metri cubi gaze naturale, prin finalizarea lucrărilor, la sfârșitul anului, la Centrala de la Iernut, cu o capacitate de producție de 450 MWH și un consum de 1 miliard metri cubi gaze naturale, dar și prin repornirea Combinatului de îngrășăminte Azomureș, care consumă anual 1,2 miliarde metri cubi gaze naturale, prin repornirea Combinatului chimic de la Piatra-Neamț, care consumă peste 0,8 miliarde metri cubi gaze naturale pe an. În plus, trebuie să avem în vedere că un consum adițional de 2-3 miliarde metri cubi pe an va veni din partea localităților care se vor racorda la rețeaua de gaze naturale, unde administrațiile locale au pregătit deja proiecte de distribuție folosind instrumentele aflate la dispoziție: PNRR, Fondul de Modernizare, RepowerEU, sau Programele Guvernamentale, precum Anghel Saligny",

Termocentrala de la Mintia este deținută de grupul irakian Mass Global Energy care a promis investiția a 1 miliard de euro pentru crearea unei capacități de producție pe gaz de 1.700 MWh. Contractul pentru construcția acestei capacități a fost semnat cu grecii de la Avax.

La Turceni și Ișalnița, parte din CEO, este în vigoare un parteneriat cu Alro Slatina, care va investi și ea bani în proicet, însă mare parte din fonduri provin din bani de la stat și din Fondul de Modernizare.

Termocentrala Iernut este finalizată în proporție de peste 70%. Recent, lucrările au fost reluate cu antreprenorul portughez Duro Felguera care și-asumat finalizarea proiectului în acest an.

Azomureș este oprită din decembrie 2021. Acum o săptămână compania a reînceput producția, însă la doar 10% din capacitate. Combinatul Ga Pro Co Săvinești (din județul Neamț), la care face referire directorul Transgaz, a făcut parte din grupul InterAgro, al omului de afaceri Ioan Niculae. A intrat în insolvență în 2019 și a fost vândut firmei Noth Chemicals din București, care are ca obiect de activitate comerțul cu îngrășăminte.
https://economedia.ro/sterian-director-transgaz-consumul-de-gaze-al-romaniei-se-va-dubla-pana-in-2027-se-contruiesc-capacitati-industriale-mari-consumatoare-de-gaz-repornesc-combinate.html

rota

Conducta Tuzla-Podișor va fi construită de o firmă din Turcia
Societatea Naţională de Transport al Gazelor Naturale Transgaz a semnat vineri contractul de execuţie a lucrărilor pentru gazoductul Tuzla-Podişor, cu societatea Kalyon Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi, din Turcia, transmite Agerpres.

Conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti, proiectul, în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro, constă în construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 308,3 km, care va face legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA, asigurându-se astfel posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectările existente.
Sursa

Harry

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja și-a început mandatul cu semnarea ordinului de începere a lucrărilor la construcția gazoductului Tuzla – Podișor, o investiție majoră a României pentru exploatarea și valorificarea gazelor naturale din Marea Neagră.
Investiția în valoare de 478 milioane euro va aduce peste 8 miliarde de metri cubi/an de gaz românesc în plus în economia românească și sute de mii de români vor avea acces la rețeaua de gaz. Gazoductul are o lungime de 300 km și va traversa județele Constanța, Călărași și Giurgiu. 

Prin această investiție vor ajunge în casele românilor gazele naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră (a căror decizie strategică de exploatare de către Romgaz și OMV Petrom este așteptată săptămâna viitoare), gazele naturale din Marea Caspică și gazul lichefiat din terminalele din Turcia și Grecia.

rota

OMV Petrom și Romgaz anunță decizia de investiție pentru extracția gazelor din Marea Neagră

OMV Petrom și Romgaz au anunțat miercuri decizia de a dezvolta Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre. Cele două companii precizează că vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Se estimează că producția de gaze naturale va începe în 2027.

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, și Romgaz, cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România, au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep. Acesta urmează să fie depus la Agenția Națională pentru Resurse Minerale pentru confirmare. OMV Petrom este operatorul, fiecare dintre companii având o participație de 50% în proiect.

sursa

nicolaem

#439
nu iti face sprerante. e doar o declaratie sub presiune politica. In fapt OMV face asta:


Compania OMV Petrom a depus în acest an la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris o reclamație împotriva statului român – prin Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) legată de regimul de vânzare a gazelor din Marea Neagră, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale.
Plângerea depusă la Curtea de Arbitraj Internațional de la Paris e îndreptată și împotriva companiei Romgaz Black Sea Limited, filiala Romgaz cumpărată de la ExxonMobil și care operează împreună cu OMV Petrom zăcământul din Marea Neagră.

https://www.g4media.ro/breaking-omv-petrom-a-dat-in-judecata-romania-la-curtea-internationala-de-arbitraj-de-la-paris-si-cere-noi-reglementari-in-legea-offshore-miza-gazele-din-marea-neagra.html

pacat ca statul roman nu e capabil sa scape de OMV cumva. Se comporta fix ca guv maghiar care sustine indirect importurile rusesti. operarea din Marea Meagra e 50% Romgaz si 50% OMV. din care statu are 20%.
Cumva ar trebuia sa se gaseaca o portita de exploatare chiar daca OMV se opune cu toate puterile.

rota

prin miscarea asta Omv incerca o negociere de pret, dar nu cred ca nu vor sa investeasca, eu zic ca e batut in cuie  ???

GIV

daca investitiile se ridica la 4 mld oare cat va fi profitul?

Harry

A bubuit nasol la Petromidia. Se pare ca e vb de distileria de Motorina. Cod rosu. Toti angajatii ISU Ct chemati din timpul liber.

nicolaem

#443
daca era batut in cuie deja scoteau gaz.
BSOG au inceput in aceasi perioada si scot gaz deja de 1 an.
astia se judeca cu statu, au fix 0 progres si declara de cate ori ii intreaba cineva ca abia asteapta sa investeasa, dar.... bla bla.

doar sa ne amintim de cate ori s-a intalnit CEO OMV cu Iohanis si cu toti premierii romaniei. Parca si cu ciolacu s-au vazut deja saptamana trecuta.

2019
    In February, BSOG's partners and shareholders took the Final Investment Decision in the MGD Project
2022
       Commencement of the gas production in the MGD Project on June 15th, 2022

https://www.blackseaog.com/history/

Harry

gata s-a batut palma, din 2027 se vor livra primele cantitati. Sincer mi-as fi dorit sa scapam de OMV dar na...

rota

#445
Neptun Deep:

Harry

               Agentia pentru Protectia Mediului  Constanta,  anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare : este necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului, inclusiv în context transfrontalier și este necesară efectuarea studiului de evaluare adecvata în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul: ,,NEPTUN DEEP – INSTALARE CONDUCTĂ ȘI CABLU DE COMUNICAȚII, SUBTRAVERSARE PLAJĂ, FALEZĂ, DRUMURI ȘI CALE FERATĂ; REALIZARE TRECERE TEMPORARĂ LA NIVEL CU CALEA FERATĂ; CONSTRUIRE STAȚIE DE REGLARE ȘI MĂSURARE – SRM, CENTRU DE CONTROL – CCR, ÎMPREJMUIRE, ILUMINAT, PARCĂRI, SPAȚII VERZI, PLATFORME ȘI DRUMURI INTERIOARE; ORGANIZARE DE ȘANTIER, ASIGURAREA ȘI RACORDAREA LA UTILITĂȚI, în comuna Tuzla, jud. Constanța; INFRASTRUCTURA DOMINO ȘI PELICAN SUD (CENTRE DE FORAJ, SONDE, MANIFOLDURI, SISTEME OMBILICALE, RISERE, CONDUCTE DE ALIMENTARE/ADUCȚIUNE, ECHIPAMENTE AUXILIARE), PLATFORMA DE PRODUCȚIE LOCALIZATĂ ÎN APE PUȚIN ADÂNCI, CONDUCTA DE PRODUCȚIE GAZE NATURALE, CABLU CU FIBRĂ OPTICĂ, SUBTRAVERSARE ȚĂRM, UTILITĂȚI, pe platforma continentală a Mării Negre", titulari:  OMV PETROM S.A. si ROMGAZ BLACK SEA LIMITED NASSAU (BAHAMAS) SUCURSALA BUCURESTI, cu sediul in mun. București, Sector 1, str. Coralilor nr. 22.

hvm

Interesant ca o firma la care actionar principal e statul roman a fost creata de fapt ca si offshore in bahamas. Care ar fi ideea? sa nu dea prea multi bani la stat  ca impozite?    O:-) :-[ :o
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

Harry

Shell vad ca au cumparat spatii publicitare pe ecranele de la meciul dintre Farul si Voluntari.

nicolaem

Probabil ca shell era in carti.
Doar ca au ales Saipem.
Cred ca e bine. Firma serioasa fara rusi (la vedere) in ea.
Sa fie intr un ceas bun!


https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-26440439-omv-petrom-anunta-semnarea-unui-contract-1-6-miliarde-euro-cadrul-proiectului-neptun-deep.htm