Petrol si gaze naturale

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:17:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nicolaem

https://www.g4media.ro/nicolae-ciuca-avem-in-plan-construirea-unitatilor-3-si-4-de-la-centrala-atomo-electrica-de-la-cernavoda-si-retehnologizarea-unitatii-1-incepe-constructia-unui-gazoduct-care-sa-preia-gazul-ce-va-fi.html


"Am participat, astăzi, la semnarea unui acord între Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz pentru construirea unui important gazoduct, estimat la 500 milioane euro. Este vorba despre o conductă de 308 km pe direcţia Tuzla-Podişor, care va lega perimetrele de exploatare din largul Mării Negre de nodul tehnologic de la Podişor, judeţul Giurgiu. Acordul este un element decisiv în realizarea investiţiei în bogatul perimetru maritim Neptun Deep",

shift2rail

Sa mai intrebam unde va ajunge gazul din Neptun Deep daca noua teava Transgaz(btw, cine ii finanteaza 0.5 mld eur?) se inteapa direct in...BRUA?

rota

e si in interesul nostru sa exportam pana la urma
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

carutasul

păi dacă producția actuală acoperă vreo 90% din nevoi și o creștem, ce facem cu gazele în plus? Le punem la ciorap? :) Și în ce altă direcție să le exporți, în Rusia?

shift2rail

^ industria de fertilizatori este pe butuci din lipsa de materie prima (CH4). Chimia la fel.

Dar inteleg ca se doreste, inclusiv la aceasta locanta >:(  sa fim exportatori exlusiv de materii prime (agricole, energetice, samd).

mircea

Se dorește de către cine? Presupun că ai ceva informații în sensul ăsta.

nicolaem

industria respectiva, pt acces la gaz din MN are nevoie fix de teava asta.

mirceaeliade

^
QuoteLucrările de punere în funcțiune a centralei pe cogenerare de pe platforma Petromidia sunt finalizate în proporție de 80%, a anunțat Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR).

Reamintim că, la finele anului trecut, au fost livrate și instalate două turbine SGT-750, folosirea lor în România fiind o premieră. Aceste echipamente utilizează combustibil gazos (amestec de gaz natural și gaz de rafinărie) cu o rată de încălzire a materiei prime de 9.120 kJ/kWh și generează circa 39 MWh de energie electrică fiecare.

Per total, noua centrală va genera aproximativ 80 MW energie electrică – din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică a platformei Petromidia și abur tehnologic de până la 180 de tone/oră, corespunzător necesarului maxim de consum al platformei.
https://adevarul.ro/economie/constructia-centralei-pe-cogenerare-de-pe-2252012.html

Harry

Au fost adoptate astăzi, 20 aprilie, la propunerea ministerului Energiei, Hotărârea pentru declararea proiectului de investiții "Conductă de transport gaze naturale Timișoara – Deta – Denta – Moravița" ca proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale

Harry

               Agentia pentru Protectia Mediului  Constanta, anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: "MODERNIZARE INSTALATIE TITEI TERMINAL MIDIA,, propus a fi amplasat in comuna Corbu, sectorul intravilan , Zona Terminal Midia, str. Petromarului nr. 2, jud. Constanta.

tom_sawyer

#430
20% din toată producția României de gaze pleacă la export în Ungaria. Exportul la unguri este de 5 milioane de metri cubi, iar tot consumul intern este de 8 milioane metri cubi
iun. 12, 2023

,,Sunt 8 firme care exportă ,printre care si OMV-Petrom, care are cel mai mult – 1,2 milioane metri cubi pe zi", ne-a spus o sursă.

Petrom este unul dintre cei doi mari producători de gaze din România, alături de Romgaz. Fiecare dintre cele două firme produc circa 4 – 4,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Directorul-adjunct al Romgaz, Aristotel Jude a precizat că societatea de stat nu exportă gaze.

,,Pentru Petrom, acum este mai avantajos să vândă gaze decât să le ardă pentru generarea de electricitate (Petrom deține termocentrala Brazi, pe gaze, dar care este oricum în revizie  – n.r.). Este vorba și despre consumul intern , foarte scăzut. Vând la export, n-au ce face. O altă firmă care exportă este MET(MET Romania Energy, deținută de grupul maghiar MOL – n.r.)".

Consumul de gaze, oricum mai scăzut în mod tradițional în această periodă de vară, este și mai redus ca urmare a faptului că cel mai mare producător de energie electrică folosind gaze, centrala Petrom de la Brazi, este într-o revizie prelungită, iar consumul industrial nu și-a revenit – abia săptămâna trecută Azomureș, cel mai mare consumator de gaze al țării, a anunțat că a repornit producția unor sortimente de îngrașaminte, dar la doar 10% din capacitate.

economedia.ro

Combinatul chimic Donau Chem este scos la vânzare de lichidator pentru 20 de milioane de euro. A făcut parte din imperiul din chimie al lui Ioan Niculae


Acest combinat, dar și InterAgro, în totalitate, sunt în insolvență. În prezent, celelalte cinci combinate sunt în diferite stadii de vânzare de către lichidatorii desemnați de judecătorii sindici, fiind grevate de datorii către creditori. Tot imperiul din chimie al lui Niculae era compus, pe lângă Donau Chem, de Amurco Bacău, Amonil Slobozia, Ga Pro Chemicals Săvineşti şi Viromet Victoria. La capacitate maximă, aceste fabrici consumau circa 2,7 miliarde de metri cubi de gaz anual, fiind cel mai mare consummator individual din România.

Patronul Ioan Niculae a avut mai multe probleme in justiție, aceasta fiind și una din cauzele decăderii imperiului său, ajungând să facă și de două ori închisoare.

economedia.ro

Quote from: bogdymol on May 31, 2022, 09:49:47 PMIntre timp, MOL Ungaria investeste 1,2 Miliarde € intr-o fabrica de produse chimice de ultima generatie, nu departe de granita cu Romania. Au ajuns deja la 90% din lucrari finalizate:


Si subsemnatul a dat cu sapa vreun an pentru o bucatica din proiectul asta.


mirceaeliade

Poate convinge cineva pe Orban al lor sa faca un combinat MOL in secuime...  Ca altfel poate le creste prea mult productia de CO2 de la Budapesta.   /s

tom_sawyer

Ideea e că au pe ce se baza când spun să le dăm lor gazul din Marea Neagră că noi n-avem ce să facem cu el decât să îi dăm foc.

oaspetele

https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-26331099-uriasa-descoperire-titei-gaze-omv-petrom-romania.htm

OMV Petrom a anunțat marți că a descoperit noi resurse de țiței și gaze naturale în Oltenia și Muntenia, acestea fiind echivalentul a trei sferturi din productia OMV Petrom în anul 2022.