News:

Unboxing Coradia Stream în depoul Alstom!
API admisă în structura partenerială pentru dezbaterile pe Politica de Coeziune post-2027!

Main Menu

Petrol si gaze naturale

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:17:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

perfidus

Conducta metalica de la turcii Toscelik pentru gazoductul BRUA este transportata cu barje pe Dunăre până în portul Orșova. Am avut drum saptamana trecuta prin zona si se descarcau pe platforma portului un număr mare de asemenea conducte, de unde sunt preluate pe rutier pana in zona actuala de lucru Lugoj-Caransebeș.
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

Ionut

Black Sea Oil&Gas a primit aprobare pentru dezvoltarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră

Compania petrolieră Black Sea Oil&Gas SRL anunţă că, urmare a luării deciziei finale de investiţie din data de 6 februarie 2019, a primit aprobarea pentru Studiile de evaluare a resurselor geologice şi rezervelor de gaze libere aferente zăcămintelor comerciale Ana şi Doina din Marea Neagră.

Multe detalii in Adevarul

Ionut

OMV Petrom a pus în funcţiune la Petrobrazi a treia unitate Policombustibili din lume. Cum transformă GPL în benzină

OMV Petrom a pus în funcţiune, la rafinăria Petrobrazi, noua unitate Policombustibili care permite conversia GPL şi a benzinei uşoare de joasă calitate în produse petroliere cu valoare adăugată ridicată – benzină şi motorină – cu ajutorul unei tehnologii inovative. Aceasta este cea de-a treia unitate de acest tip din lume şi este prima care converteşte şi benzină uşoară de joasă calitate, nu doar GPL.

,,Prin noua unitate Policombustibili, tehnologii de ultimă generaţie din industria petrochimică şi de rafinare sunt disponibile acum şi în rafinăria Petrobrazi. Datorită investiţiilor susţinute, Petrobrazi continuă să fie una dintre cele mai importante rafinării din România, funcţionând la cele mai înalte standarde – inclusiv de eficienţă energetică şi de mediu - şi contribuind la dezvoltarea economică a zonei", a declarat Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea Downstream Oil.

Detalii in Adevarul

Ionut

S-au scumpit carburanții. Prețurile la pompă au crescut față de săptămâna trecută

Preţul carburanţilor a crescut înainte de Paşte. La benzinăriile din Bucureşti cotaţiile sunt acum cu zece bani peste cele de săptămâna trecută. La staţiile de carburanţi, un litru de motorină costă acum 5 lei şi 96 de bani. Preţul este cu 13 bani mai mare faţă de cel de acum şapte zile. La începutul săptămânii trecute, litrul de motorină se vindea cu 5 lei şi 83 de bani. Şi în cazul benzinei vedem o scumpire. Preţul este, astăzi, de aproape 5 lei şi 80 de bani pentru un litru. Asta după ce în urmă cu o săptămână benzina se vindea cu 5 lei şi 54 de bani. Evoluţia vine în contextul în care preţul materiei prime a crescut cu aproape 8 la sută în ultimele două săptămâni. Barilul de petrol a depăşit astfel cotaţia de 72 de dolari pe pieţele internaţionale, cel mai ridicat nivel din acest an.

Digi24

perfidus

Șantierul magistralei de gaze BRUA, blocat de descoperiri arheologice

QuoteMagistrala de gaze traversează localitatea Bălănești pe o distanță de 10 kilometri. În această zonă, este deja un blocaj. Au fost descoperite situri arheologice despre existența cărora nu știau specialiștii. Așa că săpăturile au fost întrerupte pentru moment.

Se estimează ca muncitorii ar putea reveni pe șantier în trei luni, dar acest lucru depinde de verdictul arheologilor, care vor analiza cu atenție aceste descoperiri istorice. Abia după cercetări se va stabili dacă siturile riscă să fie afectate de lucrările la conducta de gaze.

Digi24.ro
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

Ionut

Preţurile petrolului au atins maximul ultimelor şase luni

Preţurile petrolului au atins luni cel mai ridicat nivel in ultimele şase luni, Statele Unite fiind pe cale să anunţe că toţi cumpărătorii trebuie să pună capăt importurilor de ţiţei iranian, în caz contrar riscând să fie penalizaţi. Contractele futures pentru petrolul Brent au urcat cu până la 3,3%, la 74,31 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins după data de 1 noiembrie, revenind ulterior la 73,63 dolari pe baril, fiind totuşi cu 2,3% peste închiderea precedentă. Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a avansat cu până la 2,9%, la 65,87 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins după 31 octombrie. Ulterior, petrolul WTI a fost tranzacţionat la 65,5 dolari pe baril, cu 2,3% peste închiderea anterioară.

Adevarul

Ionut

O firmă poloneză a început producţia de gaze naturale în România

Compania poloneză de petrol şi gaze Serinus Energy a anunţat vineri că a demarat producţia de gaze la facilitatea de producţie de la Moftinu (judeţul Satu Mare), informează un comunicat de presă al companiei. Potrivit Serinus Energy, gazele naturale provenite de la sonda Moftinu 1003 au ajuns în facilitatea de producţie şi în conductele de vânzare. Compania precizează că gazele procesate îndeplinesc standardele impuse de Transgaz. Serinus este o companie internaţională de petrol şi gaze care deţine mai multe proiecte în Tunisia şi România. Serinus Energy este o companie controlata de Kulczyk Investments, fond de investiţii înfiinţat de miliardarul polonez Jan Kulczyk.

Adevarul

Ionut

Undă verde pentru gazoductul Ungheni-Chişinău. Când vor începe lucrările

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale (SNTGN) Transgaz SA, companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei, a semnat contractele de achiziţie de lucrări aferente realizării gazoductului Ungheni-Chişinău, pentru cele 7 loturi ale investiţiei. SNTGN Transgaz SA derulează această investiţie prin Vestmoldtransgaz, operatorul de gaze naturale din Republica Moldova care a fost privatizat în anul 2018 către Eurotransgaz, filiala din Republica Moldova a SNTGN Transgaz SA.

Realizarea proiectului Ungheni – Chişinău, declarat de interes naţional în Republica Moldova, presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 km, trei staţii de predare a gazelor naturale (două în Chişinău şi una în Ungheni) şi dotarea centrului de dispecerizare şi dirijare de la Ghidighici. Reţeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni – Chişinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iaşi – Ungheni – Chişinău.

Detalii despre cele 7 loturi in Adevarul

Ionut

Transgaz a primit undă verde pentru lucrările la conducta care va prelua gazele din Marea Neagră



Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale (SNTGN)Transgaz SA a obţinut dreptul de începere a lucrărilor la conducta care va prelua gazele din Marea Neagră şi le va conecta la Sistemul Naţional de Transport Gaze, dar şi la BRUA, după ce Ministerul Energiei a emis o decizie exhaustivă pentru acest proiect de interes comun, anunţă ministerul Economiei.

Conductă de transport gaze naturale Ţărmul Mării Negre – Amzacea are o lungime totală de 308,3 km, fiind compusă din două tronsoane: Tronson Marea Neagră – Amzacea în lungime de 32,4 km cu diametrul1200 mm; Tronson Amzacea – Podişor în lungime de 275,9 km cu diametrul 1000 mm. Proiectul mai cuprinde şi o staţie de primire-lansare godevil aflată la km 32,4 în zona comunei Amzacea, un nod tehnologic pentru Interconectare cu Conducta de Tranzit T1, un nod tehnologic pentru Interconectare cu Sistemul Naţional de Transport în zona Vlaşin şi interconectare cu Staţia de Comprimare Gaze Podişor. Valoarea totală estimată a proiectului este de 360,4 milioane euro, iar termenul estimat de finalizare este anul 2021.

Adevarul

Ionut

OMV Petrom ţine ,,pe hold" investiţiile în Marea Neagră. Ordonanţa lăcomiei costă compania 40 milioane de euro

,,Un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor reprezintă o cerinţă esenţiala pentru dezvoltarea investiţiilor noastre viitoare, atât onshore, cât şi offshore. Neptun Deep: mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate şi vom continua dialogul cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat", a anunţat compania în raportul financiar al companiei pentru primul trimestru al anului, publicat vineri. ,,Conform evaluării noastre preliminare, impactul net al acestor măsuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ 40 de milioane de euro", precizează, însă, compania.

Adevarul

Ionut

De ce importam gaze scumpe de la rusi, in loc sa le valorificam pe ale noastre

Potrivit datelor furnizate de Ministerului Energiei la solicitarea Ziare.com, in luna ianuarie 2019, tara noastra a importat nu mai putin de 395,5 milioane de metri cubi de gaze naturale, cu circa 30% mai mult fata de aceeasi luna a anului precedent. Tendinta s-a mentinut si in luna februarie 2019, cand Romania a importat 275 de milioane de metri cubi de gaz, cu peste 21% mai mult decat in aceeasi luna din 2018. Dumitru Chisalita, expert judiciar in domeniul gazelor naturale, a explicat pentru Ziare.com de ce si-a inceput Romania anul importand mai mult gaz si care sunt motivele pentru care - in ciuda faptului ca detine rezerve importante - tara noastra ramane dependenta de importurile de la rusi.

Explicatiile pe Ziare.com

Harry

În data de 6 mai 2019, la sediul Reprezentanței din București, SNTGN Transgaz SA a semnat cu Black Sea Oil &Gas (BSOG), Memorandumul de Înțelegere pentru utilizarea și dezvoltarea rețelei de transport gaze naturale pentru Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia ("Proiectul MGD").



Memorandumul de Înțelegere pentru utilizarea și dezvoltarea rețelei de transport gaze naturale pentru "Proiectul MGD", a fost semnat de domnul Ion Sterian, director general al Transgaz și de CEO-ul Black Sea Oil & Gas, domnul Mark Beacom.La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai managementul executiv al celor două companii. Memorandumul de Înțelegere descrie principiile de bază, responsabilităţile şi cadrul de cooperare pentru execuţia conductei de transport gaze naturale ce va prelua în Sistemul Naţional de Transport gaze naturale, gazele tratate la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa.







De asemenea, Memorandumul de Înțelegere mai vizează cooperarea în domeniul cercetării, inovării, transferului tehnologic, decarbonizării şi utilizării noilor tehnologii, injectarea hidrogenului în conducta de gaze pentru a extrage gazul ecologic, contribuind astfel la atenuarea schimbărilor climatice.



SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport (SNT) gaze naturale și asigură îndeplinirea în condiții de eficiență, transparență, siguranță, acces nediscriminatoriu și competitivitate a strategiei naționale privind transportul intern și internațional al gazelor naturale și dispecerizarea gazelor naturale, precum și cercetarea și proiectarea în domeniul specific activității sale, cu respectarea cerințelor legislației europene și naționale, a standardelor de calitate, performanță, mediu și dezvoltare durabilă.

Ionut

De ce se scumpesc carburanţii atât de mult în România. Cine face jocurile în piaţă

Preţul carburanţilor a crescut constant anul acesta, în cazul motorinei depăşind deja pragul de 6 lei/litru. Scumpirile din ţara noastră sunt cele mai mari din Europa. Preţul mediu al benzinei standard era, în România, la data de 6 mai, era 5,81 lei/litrul, iar cel al motorinei standard de 5,95 lei/litrul, potrivit datelor Oil Bulletin. La începutul anului (7 ianuarie), conform aceleiaşi surse, benzina costa, în medie, 4,97 lei/litrul, iar motorina 5,31 lei litrul.

Multe cifre si detalii in Adevarul

Ionut

Cu salarii mult mai mici, romanii dau mai mult pe motorina ca austriecii si luxemburghezii

Romanii scot mai multi bani din buzunar pentru motorina decat alti europeni cu un nivel de trai mai ridicat. Potrivit statisticii Oil Bulletin, un sofer din tara noastra care alimenta o masina diesel dadea, pe 6 mai 2019, 1,250 de euro/litru (5,95 echivalent lei). Pretul este mai mare decat in Austria - 1,238 euro pe litru si Luxemburg - 1,143 euro pe litru, in timp ce este putin mai mic decat in Spania - 1,258 euro/litru. Aceste tari au o populatie cu venituri mult mai mari decat romanii si, totusi, au preturi mai mici (sau similare, in cazul ibericilor) la motorina.

Detalii pe Ziare.com

nicolaem


stiri noi despre BRUA.
p mine surprinzator de pozitive. Voi ce stiti/intelegeti din stire? se lucreaza pe intreg tronsonul de 400+ km si lucrarile se vor finaliza anul asta?
Ar fi excelent.

Transgaz rezistă presiunilor: Lucrările la gazoductul BRUA au fost accelerate, pe șantiere sunt 5.000 de muncitori aduși din mai multe țări, iar termenul de finalizare rămâne neschimbat