News:

Doar 30 minute de editare!
Poți edita propriul mesaj timp de doar 30 minute după ce l-ai scris!

Main Menu

Petrol si gaze naturale

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:17:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Harry


Ionut

Romgaz şi Socar vor colabora în proiecte internaţionale de anvergură, inclusiv cele din Marea Neagră

Producătorul român de gaze de stat, Romgaz, şi compania similară din Azerbaidjan, SOCAR, au intrat într-un parteneriat pentru a colabora în proiecte internaţionale de anvergură. "Intrarea în parteneriat cu o companie de talia SOCAR, cu perspectiva extinderii, este un lucru important pentru noi, pentru că va aduce beneficii majore nu doar Romgaz, cât şi sectorului energetic şi economiei naţionale în ansamblul său. Romgaz doreşte să îşi extindă activitatea pe pieţele externe, explorând noi oportunităţi şi identificând variante optime şi eficiente de expansiune cu implicaţii profitabile asupra companiei", a afirmat Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, după o întâlnire cu reprezentanţii SOCAR, la Baku.

Mai exact, oficialii companiei azere şi-au manifestat interesul pentru explorarea şi exploatarea offshore, în parteneriat cu Romgaz, a gazelor din Marea Neagră, în cazul în care compania română decide să se implice în acest proiect. De asemenea, a fost menţionată posibilitatea colaborării pe proiecte ce vizează conducta de gaze Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) şi gazoductul TransAdriatic Pipeline (TAP), a cărui procedură de finanţare de proiect prin strângerea a 3,9 miliarde euro s-a încheiat la finalul anului trecut (decembrie 2018). "Întâlnirile vor continua în perioada următoare, pentru a concretiza cele discutate. Am identificat inclusiv varianta de schimb de expertiză pe partea de depozitare gaze, întrucât în cele două companii situaţia este similară, avem capacităţi mari de depozitare (3 miliarde de metri cubi) şi intenţii comune de a dezvolta această activitate în ambele ţări", a adăugat directorul general al Romgaz.

Adevarul

nicolaem

Transgaz a semnat noi contracte de finanțare, de 138 milioane de euro, cu Banca Europeană de Investiții

Poate cineva sa ma puna la curent cu stadiul proiectului BRUA?
Unde se lucreaza efectiv? Gasesc ca la 3 statii sunt lucrari in desfasurare si pe diferite sectoare, da nu stiu concret cat % din proiect e in lucru, ce e in licitatie si ce e inproiect.
Sunt 500 km Podisor- TM  parte BRUA + Podisor-Tuzla care vad ca are finantare.

Multumesc.

perfidus

Ced ca o solicitare de informatii in baza legii 544/2001 te-ar ajuta. Am incercat si eu sa dau de urma lucrărilor in zona mea (Gorj si Valcea) dar nu am reusit.
O harta nu prea detaliata a traseului este aici (la pag 11 - schema statiilor de protectie catodica):

http://www.anpm.ro/documents/12220/2231306/EA+BRUA.pdf
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

Ionut

OMV dă primele semne că nu va investi în Marea Neagră

OMV nu vede politici favorabile pentru a investi în România, unde a descoperit un zăcământ uriaş de gaze naturale, la Marea Neagră, lipsa unui regim fiscal stabil în România împiedicând compania să ia o decizie. ,,În România, unde am descoperit un imens zăcământ offshore de gaze naturale, nu vedem politicile adecvate pentru a face o investiţie de câteva miliarde de dolari. Avem nevoie de un regim fiscal şi de reglementare stabil pentru a lua o decizia, iar în prezent ne chinuim acolo", a declarat Leitner, în cadrul Conferinţei Europene pe tema gazelor naturale, care a avut loc la Viena, scrie publicaţia Upstream Online. ,,Nu putem lua o decizie privind investiţia în acest trimestru, aşa cum planificasem", spunea atunci Rainer Seele, directorul executiv al companiei, adăugând că OMV trebuie să evalueze întâi condiţiile legale stabilite de Parlament pentru investiţia cifrată la ,,miliarde de euro".

Adevarul

Ionut

Ministerul Energiei dă undă verde proiectelor petroliere din Marea Neagră. Companiile au amânat decizia de a investi

Ministerul Energiei a anunţat vineri că a a emis actul de autorizare pentru efectuarea lucrărilor offshore necesare pentru punerea în producţie a gazelor naturale din perimetrul XV Midia, operat de compania Black Sea Oil & Gas. Actul de autorizare permite începerea construirii infrastructurii offshore a Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia.

,,Acest act de autorizare este extrem de important, nu doar pentru titularul proiectului, ci si pentru sectorul energetic românesc în ansamblul său. Actul este o premieră în industria petrolieră offshore a României după 1989. Subiectul rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră a fost îndelung discutat şi proiectat ca o oportunitate a României de a contribui la securitatea energetică a Europei şi de a deveni un hub regional. Acest act face trecerea de la toate aceste dezbateri la acţiune efectivă şi este şi un semn de încredere că putem, împreună cu companiile care au investit în explorare în Marea Neagră, să valorificăm resursele energetice de care dispunem", a declarat Ministrul Energiei, Anton Anton.

În luna octombrie, compania austriacă OMV a anunţat că amână pentru 2019 decizia privind investiţia în proiectul de extracţie a gazelor naturale din Marea Neagră, explicând că Guvernul român a amânat prea mult adoptarea legii offshore.,, ,,În România, unde am descoperit un imens zăcământ offshore de gaze naturale, nu vedem politicile adecvate pentru a face o investiţie de câteva miliarde de dolari. Avem nevoie de un regim fiscal şi de reglementare stabil pentru a lua o decizia, iar în prezent ne chinuim acolo", a declarat Manfred Leitner, membru al board-ului OMV responsabil cu operaţiunile downstream, în cadrul Conferinţei Europene pe tema gazelor naturale, care a avut loc la Viena, scrie publicaţia Upstream Online.

Adevarul

Ionut

Ungaria, despre amanarea investitiei OMV in gazele romanesti din Marea Neagra: E o problema uriasa

Ungaria catalogheaza drept o "problema uriasa" amanarea de catre ExxonMobil si OMV Petrom a deciziei finale de investitie in proiectul offshore de extractie de gaze naturale Neptun Deep din apele teritoriale romanesti ale Marii Negre. Afirmatia a fost facuta de ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, pentru publicatia Bloomberg, citata de Profit.ro. "In Romania, unde am descoperit un mare zacamant offshore de gaze, nu vedem politicile adecvate unei investititii de multe miliarde de dolari. Avem nevoie de un regim fiscal si de reglementare stabil pentru a putea lua decizia finala de investitie si, momentan, ne chinuim acolo", a spus Leitner, la o conferinta pe tema gazelor naturale desfasurata la Viena.

"Guvernul SUA este unul din cei mai vocali care indeamna Ungaria sa isi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze. Insa acest lucru depinde de prieteni: prieteni din Austria, prieteni din Croatia si prieteni din America, de state membre UE si NATO. Pana acum niciunul dintre acestia nu a facut pasii necesari care sa ne ajute pe noi sa ne diversificam sursele de aprovizionare", a spus Szijjarto, potrivit sursei citate. Oficialul a precizat ca tara sa a facut tot ce a putut prin constructia terminalelor de interconectare cu Romania si Croatia, insa statele aliate din UE si NATO nu si-au respectat partea lor de invoiala.

Ziare.com

Ionut

BREAKING Petrom amână decizia privind investiția în Marea Neagră din cauza OUG 114: "Mediul legislativ actual nu ofera premisele necesare pentru o decizie de investitie in valoare de cateva miliarde"

Compania OMV Petrom arată în raportul oficial privind rezultatele financiare din 2018 că nu va lua o decizie privind o posibilă investiție în începerea producției de gaze în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. Compania, care anunțase 2018 ca an hotărâtor pentru luarea deciziei, citează "mediul legislativ actual" drept motiv al amânării, în condițiile în care OUG 114, adoptată de Crăciun, impune o taxă pe cifra de afaceri a companiilor din energie și plafonează prețul la care producătorii de gaze pot vinde. Compania anunță și scăderea investițiilor față de 2018, invocând același motiv: instabilitatea legislativă.

G4Media.ro

Ionut

OMV Petrom a înregistrat anul trecut un avans de 64% al profitului net, până la 4,08 miliarde lei. Vânzările au depăşit 4,8 miliarde euro

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a anunţat, miercuri, că a înregistrat anul trecut un avans de 64% al profitului net, până la 4,078 miliarde lei (876 milioane euro), în condiţiile unei creşteri semnificative a rezultatului din exploatare, a unor costuri de producţie mai scăzute şi a unui avans al vânzărilor până la 4,84 miliarde euro.  Astfel, rezultatul din exploatare a crescut anul trecut cu 59%, până la 5,213 miliarde lei (1,12 miliarde euro), pe fondul scăderii costurilor de producţie. Totodată, vânzările au înregistrat un avans de 16% anul trecut, faţă de 2017, până la 22,523 miliarde lei (4,84 miliarde euro).

News.ro

Ionut

Două noi magistrale pentru distribuţia gazelor naturale, cu o lungime de 80 de kilometri, la Iaşi

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, a anunţat miercuri că în judeţ vor fi construite două magistrale pentru distribuţia gazelor naturale, cu o lungime de 80 de kilometri, care vor deservi în total 19 localităţi. Maricel Popa a afirmat că primul pas a fost deja realizat, primăriile aflate pe traseele magistralelor înfiinţând asociaţii de dezvoltare intercomunitară, pentru a putea astfel să întocmească studii de fezabilitate, să le avizeze şi să concesioneze sistemele de distribuţie.

"Mă voi întâlni mâine (joi – n.r.) cu reprezentanţii Transgaz pentru fixarea ultimelor detalii în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale din judeţ şi construcţia a două magistrale care să deservească 19 unităţi administrativ teritoriale. Acestea sunt lucrurile care rămân în urma unei perioade de administraţie locală, şi nu cancanurile sau gâlceava politică", a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa. Şeful CJ Iaşi adaugă că a fost deblocată şi magistrala de gaz Vaslui-Iaşi, a doua magistrală de aprovizionare a Iaşiului, care va deveni în curând funcţională.

News.ro

rota

Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG) a luat decizia de a investi în producţia de gaze din zăcămintele concesionate în Marea Neagră, au declarat, pentru AGERPRES, surse din sectorul energetic.

Anunţul vine după ce la sfârşitul săptămânii trecute şeful companiei, Marc Beacom, declara, potrivit Reuters, că BSOG a primit autorizarea Ministerului Energiei pentru efectuarea lucrărilor offshore necesare pentru începerea producţiei de gaze naturale din perimetrul XV Midia, dar a avertizat că noile taxe ar putea afecta dezvoltarea acestui proiect.

În anul 2008, Black Sea Oil&Gas, companie controlată de fondul Carlyle Group LP, a descoperit două zăcăminte care ar conţine aproximativ 10 miliarde metri cubi de gaze naturale într-o zonă amplasată la 120 de kilometri în largul Mării Negre. Compania spera să demareze producţia în 2020, devenind astfel prima firmă care va extrage vastele resurse offshore ale României.

Agerpres
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

Harry


Ionut

Black Sea Oil & Gas demarează proiectul de gaze naturale Midia din Marea Neagră, evaluat la 400 milioane dolari



Compania petrolieră Black Sea Oil & Gas (BSOG), împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus International, au anunţat, joi, aprobarea deciziei finale de investiţie pentru proiectul de dezvoltare gaze naturale Midia (MGD), cu o valoare de 400 milioane dolari, aflat în zona românească a Mării Negre. "Decizia finală de investiţie a fost luată cu bună-credinţă, pornind de la premisa că BSOG şi partenerii săi de concesiune vor reuşi restabilirea tuturor drepturilor acestora, în sensul eliminării oricăror taxe şi contribuţii suplimentare recent introduse, precum şi a oricăror restricţii privind libera circulaţie a gazelor pe o piaţă deplin liberalizată, conform legislaţiei europene. Acestea sunt necesare atât pentru a face Proiectul MGD o investiţie viabilă, cât şi pentru a încuraja viitoarele proiecte de dezvoltare a gazelor naturale din Marea Neagră", se arată în comunicat.

Proiectul MGD, primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana) şi un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina, care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana.

"O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor (STG) din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz la staţia de măsurare a gazelor aflată în cadrul STG", se arată în comunicat. "Construirea, instalarea şi punerea în funcţiune a întregii infrastructuri marine şi terestre a Proiectului MGD se vor realiza în aproximativ doi ani, în baza unui contract de antrepriză generală încheiat cu GSP Offshore. Platforma de foraj Uranus a GSP va asigura forajul celor cinci sonde de producţie", se arată în comunicat.

News.ro

Ionut

România va iniţia negocierile cu Parlamentul European pentru revizuirea Directivei privind Gazele Naturale

Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene a obţinut mandatul pentru iniţierea negocierilor cu Parlamentul European pentru revizuirea Directivei privind Gazele Naturale. Demersul iniţiat de Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene a beneficiat de o largă susţinere din partea statelor membre. Propunerea de directivă are ca obiectiv asigurarea un cadru de reglementare uniform şi transparent la nivelul Uniunii, prin extinderea aplicării normelor comune europene la proiectele de interconectare în domeniul gazelor naturale cu state terţe.

Detalii in Adevarul

perfidus

#224
Quote from: nicolaem on January 25, 2019, 12:04:07 PM
Poate cineva sa ma puna la curent cu stadiul proiectului BRUA?

Pot sa-ti confirm ca lucrarile din vestul tarii la conducta BRUA Transgaz sunt foarte vizibile din DN6 in zona de dupa Caransebes (la Jena, Gavojdia), urmând centura Lugoj,  pana la racordul cu A6 pe unde gazoductul va trece spre vest chiar pe sub capatul ciotului de autostrada. Nu e nimic spectaculos, se vad corturi pentru sudura si ceva utilaje, excavatoare, ca in pozele de mai sus. Pe zone intinse s-a facut pregatirea terenului (indepartare strat vegetal) si s-au insirat conductele, asezate direct pe teren sau pe niste capre din lemn. Pe unele portiuni se sapa la sant.
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat