News:

Video 21.06 Autostrada A1 Pitești-Curtea de Argeș.

Main Menu

Petrol si gaze naturale

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:17:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

tom_sawyer

#195
Quote from: tom_sawyer on November 29, 2018, 08:47:53 PM
,,Zilele următoare se va lansa cea mai ma­re licitaţie din ţară, care are loc în acest an. Lici­ta­ţia va fi  de aproximativ 300 de milioane de euro, iar banii vor merge spre conducta Tuzla - Po­dişor, care să preia gazele din Marea Nea­gră", a spus Ion Sterian. Aceasta este conducta care va aduce gazul din Marea Neagră la staţia Podişor, în judeţul Giurgiu. Sterian afirmă că acest gaz va fi consumat local.

Anunt de participare: [CN1007189] Execuția Conductei de transport gaze naturale Țărmul Mării Negre – Podişor (inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică)

Data publicare: 11.12.2018 02:32
Autoritate contractanta: Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ SA Medias

Valoarea totala estimata: Intervalul intre : 1.362.755.186,62  si 1.567.168.464,61 lei

Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare: 15.02.2019 15:00


PS: cu precizare ca cea mai mare licitatie care are loc in acest an e aia pentru camioane+remorci organizata de MApN - 3,4 miliarde lei

Harry


Harry

S-a semnat finantarea pentru prima etapa a gazoductului Tuzla - Podisor

București, 17 decembrie - Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă 50 de milioane de euro pentru finanțarea unei noi conducte, care va conecta resursele de gaze naturale ale României de la țărmul Mării Negre atât cu rețeaua națională de transport de gaz, cât și cu coridorul BRUA, conectând astfel sistemele de transport din Europa de Sud-Est și Central și Europa de Vest. Această tranzacție este

susținută de Fondul European pentru Investiții Strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa, cunoscut drept "Planul Juncker".



Cu acest prilej Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a declarat:



"Împrumutul securizat de Transgaz va contribui la diversificarea aprovizionării cu gaze naturale în Europa, permițând valorificarea resurselor de gaze off-shore. Noua conductă va lega resursele de gaze naturale ale României de la țărmul Mării Negre atât cu rețeaua națională de transport de gaz, cât și cu coridorul BRUA. Este vorba despre un proiect ce implică construirea unei noi conducte de transport cu o lungime de 308 km, împreună cu infrastructura necesară la sol. Este un angajament ferm în ceea ce privește securitatea energetică a României și o dovadă a capacității României de a dezvolta și implementa proiecte strategice, cu impact pozitiv asupra întregii Uniuni Europene".



Potrivit unui comunicat de presă difuzat de către Banca Europeană de Investiții, Vicepreședintele BEI, Andrew McDowell, a declarat:

"Acest proiect, susținut de Planul Juncker, este semnificativ din mai multe motive: va facilita utilizarea resurselor de gaze naturale recent identificate în Marea Neagră, situate în UE. Consolidează legăturile cu rețeaua de transport de gaze din Europa de Vest și, prin urmare, contribuie la diversificarea aprovizionării cu gaze. În fine, va consolida competitivitatea în sectorul gazelor cu impact pozitiv asupra cetățenilor și economiei UE".



Potrivit aceleiași surse, Vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič, a declarat:



"Salut acest nou proiect susținut de Planul de investiții pentru Europa, deoarece va contribui la sporirea securității energetice și a diversificării în regiune, deja caracterizată de o vulnerabilitate severă față de aprovizionarea cu gaze naturale. Este o altă cărămidă în construcția Uniunii noastre Energetice, ceea ce face ca energia în UE să fie mai sigură, mai accesibilă și mai sustenabilă. De asemenea, este o veste bună pentru consumatorii care vor vedea în cele din urmă că facturile pe gaz scădea".



În acest context, Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, a declarat:



"Cooperarea fructuoasă între Banca Europeană de Investiții și Transgaz vizează asigurarea finanțării proiectelor de investiții ale companiei, adică investiții strategice care facilitează îndeplinirea obiectivelor Uniunii Europene de dezvoltare durabilă și competitivă a infrastructurii de transport al gazelor, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz și consolidarea securității și solidarității energetice. Anul trecut, BEI a semnat două contracte de finanțare cu Transgaz, în valoare de 50 milioane EUR fiecare, pentru punerea în aplicare a primei faze a proiectului de interes comun (BRUA). Este de importanță strategică ca gazul produs în Marea Neagră să fie încorporat în Sistemul Național de Transport al gazelor și transportat pe piața românească și europeană, pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze către România și UE și pentru a garanta securitatea aprovizionării cu gaze pentru consumatorii români. Sprijinul financiar al BEI va contribui în mod semnificativ la extinderea infrastructurii naționale de transport al gazelor ".


Harry

Mai multe statii OMV din Constanta vor fi rebranduite in Petrom. Tinand cont de celelalte miscari ale OMV din ultima vreme presimt un exit al austriecilor. cel mai probabil vor fi inlocuiti de americani.

dumbravaandrei

In seara asta am trecut prin Botosani si OMV-ul de pe calea Nationala a fost rebrand-uit in Petrom. Din pacate nu am fost atent in Roman/Suceava daca au aplicat aceeasi strategie.

Ori vor sa tins doar cateva puncte sub brandul OMV si alea sa le faca o locatie full service ori clar fac exit.

In Brasov nu am vazut modificari...

Harry

^^Pai deja au vandut majoritatea campurilor petrolifere catre americani, iar petromarul catre comanescu. ma hazardez sa zic ca urmeaza niste intrari americane cu greutate in Ro

AlexxC

#201
^
Harry dezinformezi !
Au fost vandute licentele de exploatare pentru campuri petrolifere marginale aflate la limita economica; campuri ce aduc sub 1% din productie.
La petromar nu stiu cum sta treaba dar tare ma indoiesc ca au vandut ceva avand in vedere ca acolo a intrat in productie o sonda direct in top 3 ca productie in care s-au investit cateva zeci de milioane $.
Rebranduirea unor benzinarii tine de Marketing,de increderea  inspirata de un anume brand in zonele respective.

Harry

Vineri la Isaccea se va face receptia unei importante investitii in infrastructura nationala de gaz. Este vorba de interconectarea magistralelor de gaz T1 si SNT.

foto de la minister:










Ionut

Noul an vine cu scumpiri la benzină şi motorină. Accizele şi carburanţii mai ,,verzi" majorează preţul la pompă

Preţurile la benzină şi motorină vor creşte din nou, de la 1 ianuarie, după o perioadă în care acestea au scăzut, odată cu preţul petrolului. Scumpirile vin ca urmare a faptului că Guvernul ajustează accizele cu inflaţia şi pentru că va creşte conţinutul de biocombustibil din carburanţi. Potrivit listei cu accizele din 2019, publicate de Ministerul de Finanţe, accizele se vor majora de la 1 ianuarie astfel: acciza pentru benzina fără plumb creşte de la 1.976 lei la 2.038 de lei pentru 1.000 de litri, iar acciza pentru motorină creşte de la 1.838 lei la 1.896 de lei pentru 1.000 de litri. Această majorare apare deoarece Guvernul actualizează nivelul accizelor cu creşterea preţurilor de consum din ultimele 12 luni. Pentru că am înregistrat inflaţie, accizele cresc. Drept urmare, şoferii vor simţi majorările în preţul la pompă al carburanţilor. Aşadar, ca urmare a acestei ajustări, un litru be benzină şi de motorină va fi mai scump cu circa 7 bani pe litru (se pune şi TVA de 19% la acciză), potrivit e-nergia.ro.

Adevarul

Ionut

Preţul petrolului a crescut luni cu 2%. Cu toate acestea, se estimează primul declin anual după 2015

Preţurile petrolului au crescut luni cu aproximativ 2%, dar se îndreaptă spre primul declin anual din ultimii trei ani, din cauza îngrijorării investitorilor legată de supraoferta de ţiţei care persistă pe piaţa mondială, transmite Reuters. La creşterea cotaţiilor din ultima zi a anului 2018 au contribuit indiciile referitoare la progresele negocierilor comerciale dintre Statele Unite şi China. Preşedintele american Donald Trump a afirmat cu o zi în urmă, pe Twitter, că a avut "o discuţie telefonică foarte bună" cu preşedintele chinez Xi Jinping. Contractele futures pentru petrolul Brent au urcat cu 1,04 dolari, respectiv cu circa 2%, la 54,25 dolari pe baril. Preţul petrolului Brent a scăzut însă cu aproape 19% în 2018, după doi ani de creşteri.

Adevarul

perfidus

Ultima OUG pe 2018, cea cu celebrele taxe pe lăcomie, aduce si schimbări in Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012.


Mai departe redau modificările referitoare la piata de gaze. Nu ma pricep foarte bine insa de la distanta pare o interventie destul puternica in reglementarea pietii. Rog pe cunoscatori sa dezvolte subiectul.

Articolul 61
Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea  I,  nr.  485  din  16  iulie  2012,  cu  modificările  şi  completările  ulterioare,  se  modifică  şi  se completează după cum urmează:

[...]
11. La articolul 104, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(7)  După  adjudecarea  concesiunii,  în  vederea  desfăşurării  activităţii,  concesionarul  solicită autorizaţiile/licenţele specifice prevăzute de legislaţia în vigoare. Acesta are obligaţia să asigure şi furnizarea gazelor naturale în regim reglementat la clienţii casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate până la data eliminării preţurilor reglementate, scop pentru care are obligaţia să deţină şi licenţa pentru activitatea de furnizare de gaze naturale; pentru operatorul economic care, potrivit prevederilor legale, are obligaţia de a realiza separarea legală a activităţilor de distribuţie şi furnizare, operatorul economic afiliat acestuia deţine licenţa pentru activitatea de furnizare de gaze naturale şi are obligaţia să asigure furnizarea gazelor naturale în regim reglementat la clienţii casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate până la data eliminării preţurilor reglementate.

12. La articolul 124, după alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (11)-(13), cu următorul cuprins:
(11) În  perioada  1  aprilie  2019-28 februarie 2022, producătorii, inclusiv filialele acestora şi/sau afiliaţii aparţinând aceluiaşi grup de interes economic care desfăşoară atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României au obligaţia să vândă cu preţul de 68 lei/MWh cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizori şi clienţi finali eligibili. În această perioadă, producătorul are obligaţia să vândă cu prioritate către furnizori, în condiţii reglementate de ANRE, pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienţilor casnici, din producţia curentă şi/sau din depozitele de înmagazinare.
(12) Producătorii,  inclusiv  filialele  acestora  şi/sau  afiliaţii  aparţinând  aceluiaşi  grup  de  interes economic care desfăşoară atât activităţi de extracţie cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase  de  pe  teritoriul  României  nu  vor  mai  încheia  contracte  de  vânzare  cu  livrare  pe  teritoriul  României, la preţuri mai mari de 68 lei/MWh. Diferenţele de costuri de achiziţie din anii 2018 şi 2019 ale furnizorilor, nerecuperate prin preţurile practicate, se vor recupera până la data de 30 iunie 2022, conform reglementarilor ANRE.
(13) Preţul de achiziţie plătit de furnizori pentru gazele din producţia internă curentă necesare pentru acoperirea consumului clienţilor finali nu poate depăşi valoarea de 68 lei/MWh, indiferent de vânzător.

13. La articolul 174, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (71), cu următorul cuprins:
(71) Prin excepţie de la alin. (7), clienţii casnici care şi-au exercitat dreptul de eligibilitate au dreptul să revină la furnizarea reglementată.

14. La articolul 181, după alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (9), cu următorul cuprins:
(9)  Prin  derogare  de  la  prevederile  alin.  (1)-(8),  pentru  perioada  01.04.2019-28.02.2022,  în  conformitate cu reglementările proprii, ANRE va stabili o structură specifică de amestec import/intern pentru cantitatea de gaze naturale destinată asigurării consumului clienţilor finali noncasnici.

15. La articolul 194, după punctul 42 se introduce un nou punct, punctul 43, cu următorul cuprins:
43. nerespectarea prevederilor art. 124 alin. (11)-(13) de la articolul 124.

16. La articolul 195, după alineatul (41) se introduce un nou alineat, alineatul (42), cu următorul cuprins:
(42) Prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului  nr.  2/2001  privind 
regimul  juridic  al  contravenţiilor,  aprobată  cu  modificări  şi  completări  prin  Legea  nr.  180/2002, contravenţia prevăzută la art. 194 pct. 43 se sancţionează cu amendă în cuantum de 10% din cifra de afaceri a anului anterior aplicării sancţiunii contravenţionale.


Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

Ionut

Distribuitori de gaze naturale către populaţie, suspectaţi că majorează artificial preţurile

,,Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al Delgaz Grid SA, companie membră a grupului E.ON România, manifestat prin aplicarea unui tratament diferenţiat în relaţia cu operatorii autorizaţi să efectueze verificări şi revizii tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale", a informat autoritatea de concurenţă.

Detalii in Adevarul

Ionut

Zvonurile se adeveresc: Ruşii, avantajaţi de ordonanţa controversată. Au scumpit gazul, iar preţul plafonat nu li se aplică

O companie care vinde gaze ruseşti în România a scumpit deja gazul, de la începutul acestui an, obligând clienţii să plătească pentru taxa pe cifra de afaceri impusă companiilor din energie. Acestei companii nu i se aplică obligaţia de a oferi clienţilor un preţ al gazelor plafonat, pentru că gazele provin din import, aşa că ruşii sunt avantajaţi, spre deosebire de companiile româneşti, care trebuie să ofere gaze la preţul de 68 de lei/MWh.

Detalii in Adevarul

Harry

Poze "inghetate" de pe santierul de la BRUA, via min econ




















Harry

Transgaz începe lucrările de construcție pentru gazoductul Ungheni-Chișinău

"Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău este un obiectiv de importanță deosebită pentru România, pentru Republica Moldova și pentru întreaga regiune. Este un proiect strategic pentru Transgaz și pentru Ministerul Economiei. În primul rând, pentru că reprezintă o dovadă clară și concretă a angajamentului pe care România l-a luat pentru a sprijini Republica Moldova. În al doilea rând, pentru că este una dintre măsurile care contribuie la consolidarea securității energetice: mai multe surse de aprovizionare cu gaz înseamnă mai multă securitate energetică. Îndemn compania să se asigure că vor fi respectați toți termenii contractuali pentru finalizarea la timp a lucrărilor proiectate", a declarat Niculae Bădălău, Ministrul Economiei.