News:

.

Main Menu

Petrol si gaze naturale

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:17:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

istvan78

BRUA nu trece pe la Deva(Mintia). Cel mai aproape pe la Hateg. Poate exista deja capacitati de transport suficiente intre Hateg si Mintia... (?)

Neufunk

O porcarie.

Reactorul 3 si 4 cand? Carbune inca mai avem. Ar trebui facut un studiu in domeniu si alocarea de bani pentru macar doua grupuri moderne, nu numai carpeli pentru a reduce emisiile.

Polonia o da inainte pe carbune (dar ei si au in nestire) fara sa se ia de ei cineva.

istvan78

#137
"Carbune" mai avem, dar trebuie sa faci diferenta:
- Carbunele brun (lignit) este inca mult si ieftin in Oltenia. Se exploateaza prin excavatie la suprafata. Termocentralele ce apartin CEO (Turceni, Rovinari, Craiova) functioneaza eficient pe acest carbune si mai nou CEO a devenit si profitabil. Aici continua investitiile atat pentru reucerea poluarii cat si pt. modernizare si eficientizare generala. Sunt discutii si pentru grupuri noi.
- Carbunele negru (huila) din valea jiului e pe terminate de mult. Se exploateaza in galerii adanci de mina, iese putin si scump. Termocentralele ce apartin de CEH (Deva-Mintia si Paroseni) pot functiona doar pe huila (nu si lignit). Mintia merge si pe gaz.

Deci, "carbunele" are sens si viitor la CEO, desi din ratiuni de emisii CO2 si asta trebuie limitat pe termen lung.
Dar la CEH nu are niciun viitor. Sa (continuam sa) importam huila ca sa o ardem la Mintia nu are niciun sens. Sa (continuam sa) exploatam huila din valea Jiului la costuri astronomice pe care apoi sa ne chinuim sa le acoperim prin tot felul de artificii la limita legii, nu e fezabil.
Solutia de a retehnologiza Mintia tintit pe gaz ar putea fi fezabila, daca suntem siguri ca o putem alimenta cu gaz la pret rentabil. Au facut-o Petrom (Brazi - centrala complet noua) si Romgaz (Iernut - retehnologizare in curs), dar aceste companii au surse proprii de gaz.
Iar de la vorbe aruncate in vant pana la ceva realizari e cale foarte lunga pe la ministerele noastre.

dr4qul4

#138
Termocentrala de la Rovinari va funnctiona doar cu un grup (parca din 3) pentru o lunga perioada de timp. Unele zvonuri spun ca asa zisa modernizare va dura minim 1 an pt fiecare grup. Unii spun ca s-ar putea face mai repede, dar nu se vrea. Va merge un singur grup si al doilea va porni doar in caz de nevoie (de ex daca avem seceta)

LE. se pare ca au 4 grupuri energetice. Posibil ca unul sa nu mai fie in plan nici pt modernizare (un inginer de acolo mi-a zis de 3 grupuri pt modernizare, acum nu stiu cat de credibile sunt informatiile)
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

Neufunk

Chiar nu mai este huila de loc in Valea Jiului? Din ce am inteles, pe la Lupeni carbunele ar fi mai bun si ar mai putea fi exploatat. Fireste, trebuie renuntat la minele comuniste unde era important sa dea tarii cat mai mult carbune, nu sa faca asta intr-un mod profitabil. Nici sa mai scoata minerii carbune cu tarnacopul.

Cat despre CO2, la nivel global, Romania noastra polueaza mult mai putin fata de tarile vestice prin NEDEZVOLTARE. Nu prea suport politca asta UE, bagata pe gat, cu "mai putine emisii de CO2" cand Romania polueaza mult mai putin (/cap de locuitor) fata de Germania, Spania, etc... Nemtii construiesc grupuri pe carbune in prostie si vad ca nu patesc nimic.

Sunt de parere ca gazul autohton se va termina in urmatorii 60-70 de ani, si dupa aia suntem la mila altora. Sa nu uitam ca trebuie gaz si pentru uz casnic, si pentru ingrasaminte, petrochimie. Sa arzi gaz in termocentrale este aberant cand ai carbune, hidrocentrale, centrale nucleare. Turbinele pe gaz ar trebui sa fie doar ca parte a CET-urilor pentru agent termic si regularizarea sistemului, nu pentru base-load.

Petrom si Romgaz ard gaz din productie proprie, adica gaz romanesc care este mai ieftin decat gazul cumparat de la rusi. Cine arde gazul de la rusi? Consumatorul casnic.

dr4qul4

Daca vom mai arde gaz/petrol/carbune peste 60 de ani, atunci mai bine ne urcam inapoi in copaci.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

Neufunk

#141
Nu e vorba de asta neaparat, dar e vorba ca avem nevoie de gaz pentru alte lucruri, nu pentru productia de electricitate. Este foarte scump sa inlocuiesti gazul in productia de ingrasaminte, spre exemplu. Un grup d-asta energetic nu-l faci doar pentru a produce cativa ani si dupa aia il arunci. O turbina pe gaz face 20 de ani ca popa', adica ar ajunge cam pana prin 2040.

istvan78

@Neofunk, multe inexactitati in postarea ta, probabil stereotipuri auzite pe la TV

1) Mai este huila in valea jiului, dar e putina si greu accesibila (la adancime mare). Deci foarte scumpa comparativ cu lignitul care se exploateaza in cariera deschisa la suprafata in Oltenia. Nu pot eu da verdictul final, dar specialistii s-au pronuntat: productia de energie din huila din valea jiului nu poate fi rentabilizata.

2) Romania nu are probleme cu emisiile de CO2, pentru ca raportarea se face fata de nivelul din 1990, cand inca multa industrie foarte poluanta "duduia" in Romania. De fapt Romania a acumulat de atunci certificate de emisii cu efect de sera in valoare de sute de milioane de euro ce pot fi vandute pe piata internationala daca guvernul ar face hartogaria necesara. Cu ceva vreme in urma se pornisera ceva activitati in sensul asta, nu stiu daca s-a progresat.
De asemenea, tinta de cota de energie din surse regenerabila asumata de Romania pt. 2020 (deci asumata, nu impusa, pt. ca inca nu se impune niciunui stat UE ceva cu forta), a fost atinsa inca din 2016. O noua tinta pt. 2030 e acum in discutie, iar din nou Romania va avea autoritatea sa-si asume o tinta, nu i se poate impune nimic cu forta (cf. legislatiei comunitare).

3) Ca tot ai adus vorba, Germania a trecut de 50.000MW instalati in eolian si 40.000MW instalati in solar. Productia totala a Romaniei (din toate sursele) atinge rareori 10.000MW. Da, continua sa obtina cca. 40% din electricitate din carbune, pt. ca au decis sa renunte la centralele nucleare, pe care le vor scoate din uz treptat in deceniile ce urmeaza, si pe termen scurt nu au cu ce sa inlocuiasca. Dar au o strategie agresiva de tranzitie spre regenerabil, pt. detalii cauta dupa "energiewende".

4) Povestea cu gazul rusesc scump platit de populatie: Romania importa o foarte mica parte din consumul anual, si doar atunci cand debitele necesare nu pot fi asigurate din surse proprii (perioade de ger puternic). Romgaz si Petrom ard gaz in centrale electrice in primul rand din lipsa de capacitati de transport pt. export. Si il ard doar cand cererea de electricitate e mare si obtin preturi bune in piata. Daca tu crezi ca romanii platesc azi mult pt. gaz, asteapta sa se inaugureze BRUA, apoi mai vorbim.  :D



Neufunk

#143
1. In cazul acesta m-am inselat. Am citit pe undeva ca in zona Lupeni carbunele ar fi ceva mai accesibil si usor de exploatat, dar se pare ca m-am inselat. Oricum, de asta am spus sa se faca studii. La altii se poarta centrale pe huila de import. Nu stiu daca la noi ar fi fezabil dpdv. economic, dar daca ar fi, de ce nu? Avem Ucraina la o aruncatura de bat (dar carbunele e in Donetsk, treaba sensibila).

2. Nici nu am spus ca are probleme, dar exista o presiune indirecta cand vine vorba de productia de electricitate. Daca faci o centrala pe carbune iti sar toate ONG-urile in cap. Pe nuclear la fel. Sunt investitii mari, care sar in ochi. Cateva turbine pe gaz nu sar in ochi, fara sa vorbim ca regenerabilele se bazeaza in mare parte tot pe gaz atunci cand e vorba de back-up. Prin ianuarie parca se supunea la vot ceva in parlamentul european in legatura cu subventiile oferite centralelor pe carbune pentru a functiona ca back-up, dar nu mai stiu ce s-a decis.

Deciziile astea si presiunea vin din frustratia tarilor vestice care chiar polueaza. Dupa cum spui chiar tu, din 1990 incoace, emisiile romanesti de CO2 au scazut. Romania polueaza mult mai putin decat alte tari prin NEDEZVOLTARE. Ce sa polueze cand nu mai ai industrie grea, de exemplu? Ce sa polueze cand consumul de energie electrica pe cap de locuitor este foarte mic?

Eu pe factura de curent vad "certificate verzi". De ce? Energia nucleara ce are? Dar carbunele din Oltenia (lignit, nu huila)? Oricum poluam mult mai putin decat alte tari prin nedezvoltare, deci cred ca ne permitem "luxul" de a face vreo doua grupuri moderne pe carbune.

4. Totusi, importul este un import si gazul romanesc ars este gaz romanesc ars. Mai multe centrale nu ajuta la treaba asta. Decat sa arda gazul acum pentru electricitate mai bine il lasa acolo unde este. Peste 50 de ani acel gaz va avea o valoare mult, mult, mai mare.

Harry

Obiectivul acestui proiect este realizarea sondeI de explorare-deschidere pentru gaze naturale Ovidiana-1, in Poligonul 2 din perimetrul petrolier EX-25 Luceafarul, conform Acordului de Concesiune pentru Explorare, Dezvoltare si Exploatare Petroliera incheiat cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si aprobat prin H.G. nr. 1022/12.10.2011.
Structura geologica Ovidiana, pe care s-a stabilit amplasamentul  sondei de explorare-deschidere Ovidiana-1,  se afla pe platforma continentala a Marii Negre, la o distanta de cca. 92 km est de Constanţa, intr-o zona cu adancimea apei cuprinsa intre 63-68 m. Aceasta a fost identificata pe baza datelor seismice 3D obtinute din ultima campanie de achizitie seismica 3D efectuata in al doilea trimestru al anului 2013.
Obiectivul geologic al structurii se gaseste la adancimi cuprinse intre 1350 si 1550 m la nivelul Pontianului superior, fiind formate din sedimente fluvio-deltaice depuse in etape prograditionale, strabatute uneori de canale, canioane colmatate la randul lor cu sedimente, toate provenind din lantul nord carpatian. Uneori sunt interpuse faze de eroziune datorita schimbarilor de paleo-nivel al Mari Negre si al Marii Mediterane.

TibiV

Quote from: Neufunk on April 23, 2018, 06:03:10 PM
Totusi, importul este un import si gazul romanesc ars este gaz romanesc ars. Mai multe centrale nu ajuta la treaba asta. Decat sa arda gazul acum pentru electricitate mai bine il lasa acolo unde este. Peste 50 de ani acel gaz va avea o valoare mult, mult, mai mare.
+1

Sapam disperati dupa noi zacaminte... NEregenaranile (sau neREGENERABILE)...
Ca sa le facem urgent "material plastic". (Cei mai de varsta mea isi pot aduce aminte de "disperarea doamnelor" de a face rost de "o rochie din supraelastic"....  :lol: )

"Plasticele industriale" au fost descoperite in urma cu vreo 80 de ani (sfarsitul anilor 1930).
Cum puii mei am trait mii de ani fara PET-uri ?!?!?!... ???

Pur si simplu facem o infinita risipa de resurse ...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Balto

România a importat cu 20% mai mult petrol în primele două luni

România a importat, în primele două luni din 2018, o cantitate de ţiţei de 1,453 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 242.500 tep (20%) mai mare faţă de cea importată în perioada similară din 2017, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Producţia de ţiţei a totalizat 542.500 tep, fiind cu 3,6% (20.400 tep) mai mică faţă de cea din anul precedent. Conform proiectului Strategiei Energetice, publicat pe site-ul Ministerului Energiei, se estimează o înjumătăţire a producţiei interne de ţiţei, la aproximativ 2 milioane tone în 2030.
Creşterea dependenţei de importuri nu poate fi evitată pe termen mediu şi lung decât prin încurajarea activităţii de explorare şi producţie, respectiv prin creşterea eficienţei în consumul de carburanţi petrolieri, se menţionează în document.
De asemenea, se estimează că producţia de ţiţei îşi va continua tendinţa de scădere lentă între 2030 şi 2050, de la 22 la 13 TWh (1,93 la 1,15 milioane tep). În scenariul ambiţios de decarbonare combinat cu preţuri mici ale petrolului, producţia de ţiţei cunoaşte un punct de cotitură în 2035, începând de la care are loc o scădere abruptă către zero.

energynomics.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

istvan78

#147
Quote from: Neufunk on April 23, 2018, 06:03:10 PM
Eu pe factura de curent vad "certificate verzi". De ce? Energia nucleara ce are? Dar carbunele din Oltenia (lignit, nu huila)? Oricum poluam mult mai putin decat alte tari prin nedezvoltare, deci cred ca ne permitem "luxul" de a face vreo doua grupuri moderne pe carbune.

Energia nucleara: un reactor de 1000MW nou a ajuns sa coste peste 5Mld. de Euro. Exemplele relevante sunt putine, dar in UK sunt in constructie centrale noi. La Hinkley Point C energia ce va fi produsa a fost contractata la >100Euro/MWh. Hinkley Point C costa 20Mld. GBP pentru 3200MW.
In Romania pretul mediu pe PZU e sub 200RON/MWh (sub jumatate!)

Certificatele verzi, spaima romanului: In Germania, unde industria de profil are cateva decenii de experienta in spate, s-au reusit primele licitatii pentru parcuri eoliene in mare (mult mai scumpe decat pe uscat) FARA subventie. La fel si pentu parcuri fotovoltaice la scara mare, desi Germania are insolatie medie mult mai slaba decat Romania. In curand va fi posibil si la noi. Dar pentru a creste industria, la inceput e nevoie de un sprijin. Platim cca 45RON/MWh subventia. Compara cu 450RON/MWh pentru energie dintr-un reactor nuclear nou.

Pentru carbunele din Oltenia, am spus si eu ca e viabil si merita inca folosit pt. cateva decenii... Daca e mai rentabila modernizarea grupurilor existente sau constructia altor noi, nu pot eu sa spun, sa se ocupe specialistii de la CEO.
Mai mult, eu spuneam ca CEO ar trebui sa fie rentabila si pe vremea cand pierdea bani si mergea rapid catre faliment, sub conducerea lui Ciurel, nu foarte demult. Cauta si pe aici pe forum...

perfidus

Ciurel exporta cărbune in Serbia prin intermediari si plătea pe banda rulanta contracte de consiliere juridica stim noi cui.
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

Ionut

Scumpiri la pompă sunt aşteptate în România: Preţul petrolului Brent a depăşit pragul de 80 de dolari pe baril

Contractele futures ale petrolului Brent au depăşit joi 80 de dolari pe baril, pentru prima dată din 2014, pe fondul tensiunilor din Iran
, relatează BBC. În România sunt aşteptate scumpiri la pompă din cauza creşterii cotaţiilor internaţionale la ţiţei.

Contractele futures intermediare ale petrolului american West Texas au crescut cu 29 de cenţi, la 71,78 de dolari/baril. Perspectiva unei scăderi puternice a exporturilor de petrol iraniene în lunile următoare, din cauza sancţiunilor din SUA reînnoite ca urmare a deciziei preşedintelui Donald Trump de a se retrage de la un acord nuclear cu Teheran, a ridicat preţurile petrolului în ultimele săptămâni.

În România, pericolul scumpirii carburanţilor, pe fondul creşterii cotaţiilor internaţionale la petrol, este semnalat inclusiv de Banca Naţională. ,,Principalele influenţe (n.n.- în sensul creşterii inflaţiei) provin din majorările semnificative din ultimele luni ale preţurilor energiei electrice şi gazelor naturale, precum şi din accelerarea creşterii preţului combustibililor, în condiţiile ascensiunii cotaţiilor petrolului şi ale reintroducerii supraaccizei la carburanţi", se arată în Minuta şedinţei de politică monetară a CA al BNR din 7 mai.

ZF