Coridorul Feroviar Rin-Dunare Nord | Curtici-Bucuresti-Constanta

Started by ionescu63, April 01, 2012, 12:40:04 PM

Previous topic - Next topic

1 Member and 12 Guests are viewing this topic.

Dagda

Am gasit lucrarea Dr. Ing Iftimie exact pe tema acesta, el propune un tunel de 7.5 km cu o panta de 1,47% si un traseu nou pt CF intre Darste si Timisul de Sus care sa aiba si portiuni cu declivitati de 2%, fata de 2.35% cat e in prezent.
https://drive.google.com/file/d/1tNvC7cH97I5B4rls16myDu6MTZ-cqEgl/view?usp=sharing

Aveam impresia ca declivitatea intre Timisul de Sus si Timisul de Jos e ceva mai mica, practic ca sa fie redusa declivitatea trebuie refacut si acolo traseul.



Ar fi interesant de analizat si varianta pe care am pus-o eu cu rosu in imagine, ar fi un tunel de vreo 5 km, iar restul s-ar putea face pe acelasi traseu doar ca pentru a mentine panta pana in 2% trebuie ridicat terasamentul cu 10-12 metri din Darste pana in Timisul de Jos, ca sa se poata scadea declivitatea dintre Timisul de Jos si Timisul de Sus... asta daca se poate din punct de vedere tehnic.


vancouver

Trebuie sa fim idioti sa nu facem acest tunel propus de Dr. Ing. Iftime.

Varianta cealalta de tunel de baza, cu 24 km era ceva prea ambitios, dar aici la 7,5 km de tunel se vede clar cum pe 20 de ani e chiar mai economic cu tunel, decat fara.

Iar faptul ca in varianta tunel activitatea feroviara este mult mai putin perturbata pe timpul constructiei nici nu este luat in considerare. Dar la ce trafic Predeal Brasov avem, mai ales cel de marfa, o perturbare cu inchiderea unei linii intre Tim. de Jos si Predeal ar fi criminala. Asa, cu tunel, aceasta inchidere nu este necesara.

Statia Predeal trebuie sa devina statie de capat, cu acces doar dinspre Azuga. Daca totusi se doreste pastrarea de trenuri personale Brasov-Predeal-Bucuresti, acestea vor face la fel ca si acum ca timp intre BV si Predeal, dupa o rebrusare la Azuga (BV-Azuga-Predeal ca. 40-45min cu opriri in toate statiile si trecere prin tunelul nou). Apoi, dupa o a doua rebrusare la Predeal pot continua spre Bucuresti.
Feroviar: inadmisibil că ramâne 1 fir pe unele porțiuni după reabilitare pe Craiova-Caransebeș și Cluj-Oradea. Da pentru extinderea programului Quick Wins. Limitare instalare ETCS doar pe coridorul IV, pana cand va deveni pe deplin functional si isi dovedeste eficienta. Autostrazi: DA pentru 4 treceri montane: A1, A3, A6 si A8. NU deocamdata pentru A13 montan si A Nordului partea montana.

AndreiB

Costurile la 231m euro par mici pentru un tunel de 7.5km.

Dagda

^Pare destul de realist pretul tinand cont de analiza comisiei privind tunelurile.
Oricum suma ce va rezulta din SF va fi cel mai probabil dubla deci ne ducem peste jumatate de miliard pe tot tronsonul
https://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/studies/pdf/assess_unit_cost_rail/annex_13_case_study_tunneling.pdf

georgec

Un proiect bun, o solutie din acest secol. Poate scapam de frica de tuneluri si la rutier. Oare nu este posibila si o statie la Predeal chiar daca este la 70m adancime?

AlexxC

Predealul nu e o halta oarecare! Avem nevoie ca trenurile sa opreasca acolo,gara subterana in sine poate sa fie o atractie turistica.
Putem folosi tunelul de siguranta ca gara,inspiratie gasim la proiectele de metrou:
http://www.cunoastelumea.ro/cele-mai-adanci-statii-de-metrou-din-lume-galerie-foto/
Stiu ca avem contacte cu cei de la metrou aici pe forum,sunt sigur ca pot da o estimare grosiera a costurilor +-20mln€

Xenos

Pentru costul unui tunel de 7 km la prețuri actuale uitați-vă mai degrabă la Cața-Apața, unde cele două tuneluri de 6-7 km costă vreo 3 miliarde de lei....

Phenol

Inainte discutam despre tunele de baza si alte variante cu costuri uriase la Predeal (nu vreau sa iau painea lui frunzaverde, dar avem informatii, sa le si folosim) vreau sa va aduc aminte de ultima discutie oficiala cu CFR si pe datele din ultimele proiecte (am subliniat ce e mai important).

Quote from: Ionut on February 13, 2019, 05:51:54 PM
SF Cluj-Napoca-Oradea-Episcopia Bihor

Aici a fost o intreaga discutie. Despre strategie. Despre invatatul din greseli. CFR se jura ca au invatat din lectiile de pe Coridorul Rin-Dunare. [...] exact asa s-au exprimat, "nu mai repetam greselile".

Bun. Ce-a iesit, cam ce iese plus stadiul:
[...]
- se jura ca nu vor fi variante de viteza decat unde chiar se merita
- se pare ca iese mai mult RK, nu reconstructie "bruta" ca pe Coridorul Rin-Dunare
- ideea e ca se studiaza (mult) mai atent solutiile, sa fie viabile economic, sa nu se faca investitii de miliarde si sa se obtina 5 minute in minus la trenuri

Inca o data, se jura ca au invatat din greseli si sa pregatesc bine proiectul si ca se face cumva ceva intre RK si reconstructie totala. Vedem ce iese mai exact.

In martie a iesit SF pe Cluj - Oradea si este ce ne-au prezentat anul trecut: dublare doar pe campie unde se poate si corectii de traseu punctuale nu ca pe valea Muresului.

La proiectul Bucuresti - Giurgiu la fel:

Quote from: Ionut on February 13, 2019, 07:41:51 PM
Asadar, au decis sa avem doua faze/doua loturi:

FAZA 1/LOT 1.
= redeschiderea liniei pentru calatori, facem strict ce trebuie pentru redeschidere, adica:
- poduri peste Neajlov si Sabar
- podul Gradistea
- RK linie
- igienizam statiile

Cost estimat faza 1/lot 1: 82 milioane euro fara TVA, din care 35,3 milioane euro doar podul de la Gradistea.
[...]
FAZA 2/LOT 2.
= electrificarea liniei si modernizarea
- vedem, dupa ce deschidem pentru calatori, care va fi traficul
- mai analizam, ne mai gandim si decidem daca o si electrificam sau nu

Lucrarile pentru lotul 1 sunt in stadiul de licitatii. Lotul 2, vedem peste cativa ani daca se face.

La aceste proiecte e clar ca se axeaza mai mult pe lucrari simple si cu impact mare.

Se pare ca la acea discutie nu prea s-a vorbit de Predeal - Brasov.

In fine, daca raman pe aceeasi idei si la Predeal probabil ca ar trebuii sa ne asteptam doar la un RK mai serios (ca veni vorba de marfa: la Predeal avem 12 linii iar in Brasov un complex feroviar aproape de nivelul Ploiestiului), eventual ceva corectii mici intre Timisul de Sus si Darste.


Si acum putin de costuri, prima data in legatura cu costul SF:

De exemplu, daca ne uitam la pretul SF pe Cluj Oradea (4.5 milioane pe 160 km, iar aici e 15 milioane pe 26 km), asta clar va fi o lucrare mult mai serioasa. Tot ce am gasit in caietul de sarcini e urmatorul (pagina 10):



Nu stiu cat de fixa e punctul cu "aparatul de cale de la intrarea in Predeal", insa acel punct e la o altitudine destul de ridicata pentru un tunel.

Am mai gasit ceva pe pagina 7:



Adica nimic care sa explice diferenta de pret. Poate ca asta e costul pentru zona de munte.


Ca au inceput discutiile de costuri pentru cazul in care se face un tunel. Am avea un tunel de vreo 7-8 km. Daca e sa facem o estimare, cel mai corect ar fi sa comparam cu Apata - Cata, care pare destul de similara (lungimea e cam aceasi ca tronson si ca tunel). Costul pentru Apata - Cata este de 2,9 miliarde, Brasov - Predeal avand un singur tunel de 8 km ar fi undeva la jumate, undeva la 1,5 miliarde (de acord cu Xenos).


Insa, pana cand titlul proiectului e "Studiul de Fezabilitate pentru modernizarea secțiunii feroviare Predeal-Brașov" nu cred ca putem astepta la schimbari majore de traseu.

PS: In caietul de sarcini nu am gasit nimic in legatura cu viteze, la proiectul Cluj - Oradea au vrut initial 120 si 80 iar la urma a iesit 160 si 120, insa aici nimic.

PPS: Daca e sa dau si eu parerea (fara sa iau in considerare costurile) asi zice sa faca tunel pentru trenurile rapide si sa optimizeze traseului vechi pentru marfa, adica sa avem 4 linii intre Azuga si Timisul de Jos sa zicem si sa fie ceva similar ca intre Apata si Racos. Asta ar rezolva si problema cu trenurile locale care ar trebuii sa opreasca si in viitor in Predeal. Considerand costul, cu acei bani mai bine sa faca un RK pe zone unde beneficiul ar fi mult mai mare (de ex. Bucuresti - Craiova, Simeria - Petrosani, Dej - Beclean, samd).

cristi5

^ Aparatul de cale intrare Predeal - intrare Brasov este fix zona care nu e cuprinsa in proiectele existente (modernizarea Bucuresti-Predeal si modernizarea Brasov-Apata). Deci e pur administrativ: e zona pe care nu exista niciun proiect. "Extinderea in mod special catre Campina" da ceva sperante ca se poate face ceva mai modern.

Link la SICAP, poate mai gasim ceva acolo
https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100029726

Link la sinteza licitatiilor... Din 2018...
http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=323.msg53693#msg53693

In plus anuntul CFR zice ca s-a desemnat castigatorul... Dar nu mi-e clar daca e gata de semnare, daca toate caile de atac sunt epuizate. In SICAP apar niste decizii CNSC dar nu e clar la ce (format p7s, n-am timp acum :) )

Sa reamintim si ca in Master Plan zona este (alaturi de Campia Turzii-Apahida si zona Balota) pe lista celor care nu vor fi aduse la standardele europene din motive de costuri prea mari.

alinuttt

Tronson Gurasada-Ilteu, constructor Aktor-Arcada-Alstom.



District EA

Quote from: ioandorin on June 01, 2020, 10:59:27 PM...montat schimbătorii în cap Y Pauliș
Păuliș cap Y - spre Arad




Powered by API/PUM imgur uploader

Și încă două poze, una din cap X spre Deva și din zona peroanelor, tot stația Păuliș.







Powered by API/PUM imgur uploader

Knattspyrnufelag

Cum spune și @Phenol, nu se poate face tunel și păstra și linia existentă pentru a avea și trenuri care să oprească în Predeal?

Andi

Incepand de maine seara (10.06.2020) se redeschide traficul feroviar pe racordul Coslariu Podu Mures-Teius, trenurile urmand sa nu mai rebruseze in Coslariu.

De asemenea, sunt zvonuri ca din 15 iunie se va incepe lucrul pe Brasov-Bod si Albesti Tarnava-Sighisoara, repet, DOAR zvonuri.

vancouver

https://mobilitate.eu/trenuri-racord-coslariu-teius/

"Incepand cu seara zilei de 10 iunie, racordul feroviar de pe ruta Sighisoara – Teius, ce realizeaza legatura dintre statiile Coslariu Podul Mures si Teius, a fost redeschis traficului dupa aproximativ 4 luni de lucrari. Astfel toate trenurile ce merg pe ruta Bucuresti – Brasov – Cluj si retur, nu mai necesita pierderea a pana la 30 minute din cauza rebrusarii locomotivelor in gara Coslariu Triaj."
Feroviar: inadmisibil că ramâne 1 fir pe unele porțiuni după reabilitare pe Craiova-Caransebeș și Cluj-Oradea. Da pentru extinderea programului Quick Wins. Limitare instalare ETCS doar pe coridorul IV, pana cand va deveni pe deplin functional si isi dovedeste eficienta. Autostrazi: DA pentru 4 treceri montane: A1, A3, A6 si A8. NU deocamdata pentru A13 montan si A Nordului partea montana.