Coridorul Feroviar Rin-Dunare Nord | Curtici-Bucuresti-Constanta

Started by ionescu63, April 01, 2012, 12:40:04 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

pasadia

Quotecel mai lung tunel din ro are un pic peste 2km si e folosit doar de bikeri, pe Valcele-Valcea

Nu chiar:

QuoteTunelul Teliu de pe calea ferată Hărman - Întorsura Buzăului, este cel mai lung tunel de cale ferată din România, situat pe raza comunei Teliu, judeţul Braşov. Are o lungime de 4.369,5 m şi este prevăzut pentru cale dublă, electrificată.

SURSA sau SURSA

ioandorin

Buna seara! Sunt nou pe aici in ceea ce privesc postarile, dar va urmaresc de foarte mult timp!Revenind,vreau sa spun ca harta lui Cristi5,este foarte exacta,cu precizarea ca:intrarea in st.Ghioroc cap,,y''este conditionata de existenta pasajului rutier superior unde este si linia de tramvai Ghioroc-Arad,iar la Paulis halta este pasajul peste CF a DN7, daca ar ,,taia'' de la Cicir la Paulis ar fi nevoie de inca doua pasaje noi( a DJ Ghioroc-Sambateni+linia de tramvai si pasaj pt DN7)

cristi5

Quote from: ioandorin on July 31, 2015, 09:50:11 PM
harta lui Cristi5,este foarte exacta

multumesc!

Quote from: ioandorin on July 31, 2015, 09:50:11 PM
intrarea in st.Ghioroc cap,,y''este conditionata de existenta pasajului rutier superior unde este si linia de tramvai Ghioroc-Arad,iar la Paulis halta este pasajul peste CF a DN7, daca ar ,,taia'' de la Cicir la Paulis ar fi nevoie de inca doua pasaje noi( a DJ Ghioroc-Sambateni+linia de tramvai si pasaj pt DN7)

Stiu (jos pe pagina 18), dar intrebarea e, daca tot faci 7 poduri noi peste Mures (cand ma gandesc cat am suferit pentru _un_ pod peste Mures  la Aradu Nou, linie simpla, pe care cu chiu cu vai l-a inlocuit guvernul, nu inainte de a trece trenurile cu 5km/h vreo 5 ani) si doua tunele, de ce sa nu faci un pasaj nou pt DN7? Eventual comun cu traversarea tramvaiului si mutarea bifurcarii drumului spre Ghioroc din DN7 (DJ708C) dupa noul pasaj.

E adevarat ca pe Arad-Simeria proiectantii nu s-au atins de DN7 dar La Turdas s-au proiectat doua traversari succesive DN7 peste CF.

Deci avem un proiect indraznet, mai putin pe Ghioroc-Radna...

Acum un an acel pasaj de la Ghioroc era inchis si tramvaiul nu ajungea in Ghioroc iar trenul-muzeu sageata verde nu putea parasi depoul din Ghioroc sa mearga la Arad. Probabil statul a reparat pasajul de la Ghioroc pe banii lui, si acum nu vrea sa arunce banii pe fereastra proiectand un cu totul alt traseu de CF pe bani UE. E de inteles, dar din cauza asta toate trenurile vor trebui sa mearga cativa kilometri in plus, si sa incetineasca in plina campie... Merita?

La Radna situatia e dificila caci sunt sute de case pe ambele maluri ale Muresului dar si acolo puteau rezolva de ex. cu un tunel (asta implica mutarea statiei, si reproiectarea jonctinii cu linia 213 de la Timisoara). Probabil Radna e cauza lipsei de indrazneala in proiectare in zona: daca tot incetineste la Radna la 100, nu cred ca poate atinge pana-n Paulis mai mult de 140 cat e restrictia din cap "y" Paulis...

cristi5

Vreau sa intreb, ar avea sens ca API si societatea civila sa ceara Stapanirii sa opreasca traficul feroviar pe sectiunile in reabilitare (sau cel putin tronsoanele ce urmeaza a fi reabilitate ca Arad-Simeria si Sighisoara-Brasov)? Mi se pare ca situatia actuala este perdanta pentru toata lumea: constructor, calatori, stat...

Eu inteleg ca e o provocare tehnica, logistica si de management foarte cool sa reabilitezi sub trafic si poate ca are sens in alte parti, dar la noi:
- numarul de calatori si cantitatea de marfa CF (nevoia de tren) a scazut asa de mult ca aceasta ambitie nu-si mai are rostul, viteza comerciala ar fi comparabila pe rutele alternative care sunt la fel de proaste dar pe care macar nu se fac reabilitari
- mi se pare aberant ca statul sa prelungeasca cu doua ore orarul trenurilor pe sectiunea in reabilitare si apoi sa adauge o intarziere de inca doua ore (caz concret Cj-Brasov acum 2 saptamani). Increderea in tren si CFR (si statulul lor in societate) a scazut asa de mult ca o oprire a traficului pe o perioada determinata (adica sa nu mai promiti nimic, oferi doar solutii alternative) ar fi mai buna decat continuarea lui (adica sa promiti un serviciu extrem de necompetitiv si nici macar sa nu te tii de promisune)
- Arad-Bucuresti (incluzand trafiul international) se poate face pe Caransebes, Arad-Simeria e mai greu (dar va fi curand A1), Teius-Brasov se poate face pe la Vint-Sibiu, Cluj-Brasov pe 400. Naveta  locala cu trenul (cata mai este) se poate face cu autobuze si microbuze inchiriate, sau pur si simplu lasati transportatorii rutieri sa faca ce stiu (cat de bine fac, e alta poveste)

Cu un pic de bunavointa, s-ar putea organiza asa ceva. ERTMS s-ar putea instala sub trafic, dar mare parte din restul proiectului se poate face fara trafic. Sigur, o problema sunt transportatorii feroviari privati, care poate vor trebui despagubiti, nu cunosc conditiile contractelor lor.

In ce priveste importanta CF pt siguranta nationala, daca ne ataca rusii si noi ducem tancul cu 20 km/h pe Arad-Coslariu-Brasov (cand il putem duce cu 40 pe ruta alternativa) nu cred ca facem mare branza.

cristi5

Ce spune JASPERS:

http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2014-04-6-16984493-0-prezentare-jaspers-oradea.ppt


Quote
Parting Thoughts:
Upgrading an existing railway is more complex and carries heavier risks than building anew.
Attempting to do this on a large scale without an alternative operational plan is asking for trouble.
Upgrading Simeria – Km614 the same way (and now potentially at the same time) will just compound problems – a snowballing effect may eventuate.

Recommendations:
Actions are urgently needed to build/strengthen CFR's institutional capacities to manage SOP-T projects, with motivation through eligible funds - leverage from the EC could be very helpful.
MA and CFR should undertake a proper assessment of options on all future projects (including Simeria – Km614) with the aim of developing plans that mitigate principal risks both to the projects and to CFR.

Asta era in noiembrie 2013, deci dezastrul managerial continua neabatut.

Trebuie ca e greu pt CFR sa se transforme dintr-o organizatie in paragina crescanda in manager de miliarde europene...

Practic toate intarzierile de pe santierul CIV au dus la "fazare" dintr-un exercitiu financiar UE  intr-altul, adica de fapt pierderea catorva miliarde.

alecu26

CFR e in urma fata de CNADNR cu vreo 20 de ani (daca e posibil asa ceva)...in materie de management de contract, claritate a documentelor, etc, etc.

La ce valori au proiectele si cat de complexe sunt (si e poate normal sa fie multe probleme) responsabili de proiect din CFR ar trebui sa se mute in santiere...dar si sa aiba putere de decizie.

Când documentatia de achizitie...genereaza undeva in jur de 3000 de clarificari, e evident ca toate desenele, listele de cantitati....totul e varza...si când se intra in executie genereaza probleme insurmontabile.

O solutie ar fi licitatia pe Design&build...ca oricum la cat e de slaba proiectarea, tot la proiectare si executie se ajunge (verificati doar documentele de la Simeira-Arad....poduri de sute de metri lungime...cu valori de 50 milioane de euro...au FIX 4 planse, din care 3 sunt degeaba). CNANDR pe licitatii design&build au mai multe desene ce le pun la dispozitia consturcotrilor.

De ce nu vor design&build...pentru ca sa-si poata impune ei solutiile la nivelul anilor 60, ca asta au invatat si asta e cel mai buna. Eu la acesti dinozauri din CFR le-as lua telefonale mobile si calcualtoarele vreo saptamana sa inteleaga ce inseamna progres tehnic.

De ce crezi ca au fost atat de putine oferte pe Simeria-Arad?...si si alea au fost de la firme micute...majoritatea firmelor mari nici nu au vrut sa auda?
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

cristi5

Multam @alecu26, incep sa pricep cum e cu proiectarea si managementul CFR. Cateva intrebari:

Noi zicem ca proiecteaza CFR dar sunt nume de firme de proiectare straine pe planse... Cum se explica? E drept ca numele de proiectanti sunt romanesti.

Chiar fara design&build antreprenorul nu trebuie oricum sa faca proiect de executie?

Ce se da contractorului la design&build? Doar un traseu de principiu? Ala la reabilitare CF e oricum cunoscut nu? Sau trebuie oricum schitate variantele?

Se pot schita mai multe alternative de traseu urmand ca contractorul sa aleaga la proiectarea mai detaliata?

alecu26

firmele alea straine sunt doar pentru a indeplini criteriile de calificare si a lua ochii institutiilor de finantare. In fapt...piata proiectarii in domeniu CF din Romania este foarte inchisa...si exista doar o firma. In lipsa concurentei...neputând exagera cu pretul...(ca atunci chiar vin unii din Anglia, sau SUA sau Franta, sau Germania si liciteaza mai jos ca tine)...iti dai seama ce calitate iese.

In plus...la proiectare, produsul final nu e atat de tangibil ca la executie. La o executie proasta sau chiar deloc...si femeia de serviciu din CNADNR poate sa-si dea seama ca, de ex. la Lotul 3 de autostrada a lui Impregilo s-a furat ca in codru. La proiectare....ca nu ai facut toate calculele, ca nu ai facut toate plansele, ca nu ai facut studiul geotehnic si l-ai inventat, ca ai facut 98% copy paste, ca listele de cantitati nu se coreleaza cu plansele sii cu caietele de sarcini si NICI PE DEPARTE cu realitatea din teren....e mai greu de dovedit sau intuit. Asa ca un functionar de buna sau de rea credinta de la stat semneaza de receptie..si gata...ai luat banul.

Cum ar arata un design&build pe domeniul CFR...buna intrebare. Nu ar trebui sa fie mult diferit de ce face CNADNR. Niste caiete de sarcini bine intocmite, niste criterii clare, niste planse tip..si de acolo in acolo....problema constructorului.

Cred ca asta e posibil inclusiv si pe chestii mai sensibile...gen electrificare, automatizare, ERTMS...etc, nu doar pe partea de constructii civile. Doar sa se vrea.

Problema e ca contractele de proiectare sunt foarte banoase...si se sifoneaza asa muulti, foarte multi bani...de aia nu exista interes.

Constructorul nu face detalii de executie. Pe FIDIC Rosu toate plansele (in afara de unele care tin strict de detalii tehnologice sau lcurari temporare) trebuie primite de la Beneficiar. Dar...exact aici se invarte toate smecheria. Firmele de proiectare se fac ca confunda detaliile de executie cu detalii tehnologice...si dupa ce fac rahatul descris la inceput, pentru care sunt si platiti la greu....il santajeaza pe constructor sa mai plateasca odata...daca chiar vrea sa lucreze.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

florin74

Quote from: florin74 on July 07, 2015, 08:45:41 PM

In alta ordine de idei, a inceput distractia la CAB privind licitatia pt lucrari. In rolul principal : ALSTOM.
Ataca decizia CNSC http://www.cnsc.ro/wp-content/uploads/decizii/decizii-2015/decizie-908.pdf  prin care se mentine decizia CFR de a-i accepta doar oferta de pe lotul Gurasada - Ilteu.
http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000326817&id_inst=2
Ataca si dezizia prin care i s-a respins cererea de suspendare a procedurii pana la judecata pe fond
http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000325901&id_inst=2

De asemenea, ataca si decizia CNSC prin care se mentine decizia CFR de a nu inregistra oferta depusa de ei pentru Km-614 Barzava si Barzava-Ilteu
http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000326829&id_inst=2
Si aici ataca decizia CNSC de a le respinge cererea de suspendare pana la judecata pe fond
http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000325902&id_inst=2, dar au pierdut.

ALSTOM pierde pe capete. Ramane definitiva decizia de excludere din licitatie pe 3 din 4 loturi, singura oferta care va fi evaluata este cea de pe Gurasada Ilteu.
Ramane  de judecat decizia de suspendare a procedurii pe un lot, dar tinand cont ca au pierdut pe celelalte 2 pe o speta similara, e doar o chestiune de timp pana pierd si aici. Game over pentru ALSTOM.

cristi5

Multumesc pentru raspunsuri!

Scamatorii cu bani UE se fac peste tot, fiecare incearca sa-si maximizeze profitul chiar si cand organizatia e non-profit (in universitati de exemplu).

Quote from: alecu26 on August 03, 2015, 07:55:28 PM
La proiectare....ca nu ai facut toate calculele, ca nu ai facut toate plansele, ca nu ai facut studiul geotehnic si l-ai inventat, ca ai facut 98% copy paste, ca listele de cantitati nu se coreleaza cu plansele sii cu caietele de sarcini si NICI PE DEPARTE cu realitatea din teren....e mai greu de dovedit sau intuit. Asa ca un functionar de buna sau de rea credinta de la stat semneaza de receptie..si gata...ai luat banul.

Proiectele Arad-Simeria sunt publice... Daca exista hibe clare, un inginer constructor (de pe forum sa zicem) nu poate dovedi asta public?

Mie mi se pare ca CFR nu are mari interese sa se termine reabilitarile la timp. Partea de CF e din ce in ce mai putin vizibila in media si aduce mult mai putine (potentiale) voturi decat autostrazile (ca e tot mai uncool sa te dai cu trenul), iar un manager CFR are probabil interesul sa aiba proiecte cat mai multe pe o durata cat mai indelungata, ca sa-si justifice existenta. Ce motivatie are el sa termine proiectul, ca-si iubeste tara? Ca e indragostit de calea ferata? (ma gandesc ca multi or fi adusi politic si viseaza  mai degraba la masini scumpe, ca anturajul lor). Deci pare o problema structurala de "incentive". JASPERS vorbea de salarii mici, probabil ideal ar trebui lucrat cu jumatate din angajati, cu salarii duble, platiti dupa performanta de management...

Quote from: alecu26 on August 03, 2015, 07:55:28 PM
Dar...exact aici se invarte toate smecheria. Firmele de proiectare se fac ca confunda detaliile de executie cu detalii tehnologice...si dupa ce fac rahatul descris la inceput, pentru care sunt si platiti la greu....il santajeaza pe constructor sa mai plateasca odata...daca chiar vrea sa lucreze.

Super afacere! Deci nici daca apar neclaritati in timpul proiectului constructorul nu are voie sa proiecteze singur?

florin74

Pai proiectarea e facuta deja. Si achitata. Cum, e partea a doua. Problemele cele mai mari sunt la proiectele pe fonduri europene, cand nu dai de proiectant, sau fiind pe felie cu beneficiarul a predat 3 foi si ala cica este proiectul tehnic, cu detalii tehnice de executie incluse.  :bash:  Asa este cand se castiga cu 12-15% din valoare estimata serviciile de  proiectare.

Din cate am inteles, cei de la PNDR (cu fondurile pentru agricultura) intentioneaza sa impuna beneficiarilor publici , sa liciteze proiectele FIDIC galben.  Pana acum se facea pe FIDIC Rosu, si era un balamuc complet intre beneficiar, proiectant, constructor si finantator. Am un proiect care cat de curand face aproape 5 ani.




frunzaverde

#1166
Quote from: cristi5 on August 01, 2015, 09:16:48 PM
Vreau sa intreb, ar avea sens ca API si societatea civila sa ceara Stapanirii sa opreasca traficul feroviar pe sectiunile in reabilitare (sau cel putin tronsoanele ce urmeaza a fi reabilitate ca Arad-Simeria si Sighisoara-Brasov)? Mi se pare ca situatia actuala este perdanta pentru toata lumea: constructor, calatori, stat...

O imagine face cat 1000 de cuvinte. Asa ar arata reteaua feroviara romana timp de 2-3 ani, asumand Coslariu - Vintu finalizata:



Pentru calatori, am avea asa:

Bucuresti - Arad se poate face via Timisoara, legatura fiind dintotdeauna (cel putin de la darea in uz a M100) mai rapida ca cea via Brasov - Sighisoara - Simeria. Mai departe, se poate prelungi pe Salonta - Oradea - Satu Mare - Baia Mare.

Bucuresti - Cluj se poate face via Brasov - Sibiu, cum deja se face pentru anumite trenuri, din cauza reabilitarilor, sau via Ciceu (distanta e insa muuult mai mare).

Capetele locale (Simeria - Deva si Copsa Mica - Sighisoara) nu sunt extrem de problematice.

Problema e Brasov - Arad, care ramane numai via Bucuresti - Craiova - Timisoara sau via Sibiu - Cluj - Oradea, un ocol urias in ambele cazuri.

Deci, la calatori, ar fi aranjabil. De altfel, CFR Calatori deja a bagat un numar de trenuri prin Sibiu in loc de Sighisoara, sau prin Craiova in loc de Brasov.

Dar ce ne facem la marfa?

Valea Jiului devine sectie infundata, deci o trecere peste munti e scoasa din uz.
Balota e restrictionata (si viteza si tonaj) din cauza declivitatii, si nu ai ce-i face decat sa construiesti un tunel de baza ca sa scoti restrictia.
Pe Predeal, poti baga marfa prin Ciceu - Cluj - Ep. Bihor. Nu stiu restrictiile pe Sibiu - Vintu, dar din cate stiu sunt destul de severe.

Ramai cu cam 1/4 din capacitate trans-carpatica dinspre Constanta spre Budapesta... Nu vad cum s-ar putea descurca reteaua, chiar si temporar, cu capacitate atat de redusa la marfa. Si cu ocoluri atat de mari. Si ce facem cu traficul de marfa O/D Sighisoara sau O/D Deva? Sau O/D Copsa Mica, dat fiind ca Copsa - Sibiu are un pod pacatos cu restrictie severa de tonaj...

Opinia mea e ca conceptul de reabilitare, asa cum a fost propus de Comisia Europeana este tare pacatos. Si se vede asta nu doar in Romania, ci si in Bulgaria si Grecia, unde s-a folosit aceiasi metodologie de reabilitare (practic reconstructie de la zero), si la fel ca in Romania, dureaza o eternitate si jumatate. Si asta pentru a aduce un traseu apt de 120-130 la 160...

In Polonia, Cehia si Ungaria, unde reabilitarile n-au insemnat reconstructii complete, ci RK-uri grele, nu au existat problemele astea. Da, in multe cazuri viteza s-a dus la 130-140, nu 160; in alte cazuri, fiind ori campie ori linii noi din anii '70 (in Polonia), viteza s-a dus la 160 (in Polonia la 200, si in viitor 230 pe CMK, dar aia a fost viteza proiectata in anii '70).

Cred ca daca se facea acelasi lucru si in Romania (lucrari la terasament + sine + semnalizare pentru 140-160 pe aliniamentele care permit asta, si la "viteza constructiva originala" unde nu se poate), azi aveam Constanta - Curtici gata la sub jumatate din pretul reconstructiei totale, si cu restul banilor se putea face ceva gen Bucuresti - Suceava sau Bucuresti - Timisoara.

Da, ar fi insemnat 120-140 in loc de 160 pe Brasov - Ilia, dar jumatatea aia de ora adaugata, si capacitatea cu 10-15% mai mica la marfa ar fi fost un trade-off mai mult decat acceptabil fata de lucrari interminabile si preturi incredibile de mari (apropiate de costuri de HSR-230) datorata reconstructiei sub trafic.

Si orice ar spune JASPERS (o alta adunatura de birocrati incompetenti, intocmai ca CNADNR si CFR) sau CE (inca o adunatura de birocrati ingropati in hartii si ineficienti), nu vad cum s-ar putea reconstrui de la zero, sub trafic, si sa dureze un timp rezonabil si sa coste rezonabil. Macar de-ar fi fost vorba de un upgrade la 200-230, care sa merite investitia imensa si deranjul urias...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

dan_c

Un tren al operatorului privat de transport Regiotrans, fara calatori la bord, a deraiat miercuri in apropiere de Brasov, blocand circulatia in aceasta zona. Potrivit reprezentantilor CFR Infrastructura, la aceasta ora se incearca ridicarea vagoanelor deraiate pentru reluarea circulatiei.
Potrivit  brasovultau.ro, garnitura a indoit sinele de cale ferata, doua dintre cele trei linii fiind afectate

La fata locului se afla deja reprezentanti ai CFR care efectueaza cercetari, scrie publicatia locala.

"Evenimentul s-a produs la ora 10,10, în momentul în care un automotor cu două vagoane al unui tren privat, fără călători, executa manevră în zona staţiei Braşov şi a deraiat. Nu sunt victime, dar circulaţia feroviară este oprită între Braşov şi Sibiu până la finalizarea cercetărilor. Am înţeles de la colegii de la Staţia Regională Poliţie Transporturi Braşov că este posibil ca circulaţia feroviară să fie oprită până spre seară. La faţa locului, se fac cercetări de către poliţiştii de la Secţia Regională a Poliţiei Transporturi Braşov sub coordonarea procurorului de caz, a declarat, pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, comisarul-şef Liviu Naghi.

Până la remedierea situaţiei, circulaţia trenurilor spre Zărneşti se face din gara Bartolomeu, iar, spre Sibiu, circulaţia s-a deviat pe magistrala Sighişoara - Copşa Mică.

Si Centrul Infotrafic informeaza ca traficul feroviar pe magistrala 200 Brasov - Sibiu este oprit.

Situatia a aparut dupa ce in timpul manevrelor de regarare ale unui tren (fara calatori) in statia de cale ferata Brasov, acesta a deraiat, precizeaza Infotrafic.

link: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20339659-tren-calatori-gol-deraiat-apropiere-brasov.htm

bine ca nu erau calatori......oricum este inadmisibil cum se poate da in circulatie astfel de zonede CF  in care nu sunt asigurate conditii minime pentru siguranta traficului si a calatorilor....

CFR-le ......esti depasit....

anacronox

sa retraga definitive certificatul de siguranta pentru Regiotrans daca se descopera ca a fost defectiune tehnica la AM si automotorul a primit viza de ok dupa episodul de acum cateva luni.


pasadia

Ok, deraierea a avut loc exact in preajma domiciliului meu, dar din pacate eu sunt in celalalt capat al orasului si nu ma intorc decat mai pe seara. Dar tot va trebui sa arunc un ochi prin zona.