News:

.

Main Menu

Forțele Navale Române

Started by Harry, January 19, 2014, 09:19:48 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Cristi N

E clar ca solutia plug'n'play de la rusi iese din discutie nu cred ca ne vor mai vinde prea curand tehnologie militara si nici nu ar fi de dorit sa ne bazam pe ei.

Clasa kilo nu este singura de submarine diesel-electrice, sunt multe alte tari care au dezvoltat modele asemanatoare. S-ar putea studia astfel daca e fezabil sa fie adaptate bateriile de la un alt model.

Bogdan_Cluj

Harry, multumesc de informatii, foarte interesante.
Pe wiki, sunt cateva informatii despre calasa KILO: https://en.wikipedia.org/wiki/Kilo-class_submarine

Dar totusi, tot nu vad o explicatie "DE CE" nu se pot construi "in privat" de catre altii, niste baterii. Nu e ca si cum Federatia Rusa o sa vina sa zica ca s-a incalcat ceva licenta, or something. Pentru ca stam cu un submarin de 250 mil euro degeaba, cand niste baterii "custom" ne-ar costa ... (daca cele originale sunt 20 mil), nu stiu, 30, 40 milioane. Pe mine oricum ma depaseste subiectul.

kitsune

Acum depinde și cât de fezabilă este investiția în baterii. Din câte citesc, durata de "viață" (exploatare) a acestor submarine e pe undeva pe la 35 de ani (din datele constructorului). Delfinul e din 1985, deci are deja 33 de ani. Și nu e vorba doar de baterii aici, e vorba de oboseala materialului datorată presurizării/depresurizării (nu că ar avea prea multe misiuni totuși), de tehnica depășită, de multe altele care trebuie updatate/upgradate.
Oare merită investiția? Că nu luăm un VW T1 și îi creștem valoarea prin restaurare, e vorba de o platformă de luptă care dacă e depășită, n-are nici o șansă.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

ghrt

Chir merită să ai un submarin? La cum este litoralul nostru poate că dotarea cu niscaiva avioane de luptă pentru patrulare şi fregate pt interceptare e suficientă.
Cont (aproape) inactiv.

kitsune

Un submarin este o armă redutabilă datorită capacității de a fi o platformă de armament mobilă și "invizibilă". Dar, în Marea Neagră avantajele nu prea se văd. Mă refer la configurația geografică și geopolitică. Marea Neagră e un lighean mic ce poate fi închis de turci în caz de conflict. Rusia are o bază mare în Crimeea plus ce mai e pe la Novorosiisk. De acolo pot ajunge la Constanța în mai puțin de jumătate de zi cu vaporul și în câteva minute cu racheta (de exemplu cu Kh-55). Nu trebuie mai mult de 2 bucăți ca să radă Dana 0 cu tot ce e în ea, inclusiv Delfinul și cele 2 fregate second-hand, plus restul de bărci de fabricație sovietică. Iar in timpul ăsta aliații NATO pot fi blocați de turci să intre (Convenția de la Montreux). Deci nu, nu avem nevoie de un submarin, nici măcar de fațadă.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

kitsune

#50
Raportul de forțe e cam așa sau așa (cu toate că în al doilea articol se vorbește despre submarine ca fiind esențiale, eu personal consider că în Marea Neagră nu sunt eficace).
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

elphax

nu ar fi mai eficient sa cumparam niste nave moderne , rapide si dotate cu arme serioase - rachete si torpile in loc de a face submarine? ma tem ca logistica si intretinerea pt submarine ar fi cam mult pentru bugetul nostru

kitsune

#52
Păi avem nave dotate cu rachete. NPR-urile din 1991, care merg cu rachete chinezești din 1960. Ce vrei mai nou de atât?

Later edit: plus torpiloarele alea cu comanda de navigație în aer liber, de-ți bate apa-n ochi la 30 kn (au un plexiglas în față, dar se mătuiește repede). Și acolo, tot cu cartușe de lansare torpilă chinezești.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

Ionut

Fifor: În şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare intră proiectul privind cele patru corvete multifuncţionale

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat, vineri, că în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare va intra proiectul privind cele patru corvete multifuncţionale, dorind ca acest contract să fie semnat până la sfârşitul anului. El a mai spus că aceste corvete vor fi construite într-un şantier naval din România. În cadrul acestui proiect, se află şi modernizarea fregatelor "Regele Ferdinand" şi "Regina Maria".

"Suntem pregătiţi deja pe partea legislativă să demarăm programul privind cele patru corvete multifuncţionale. Miercuri, în şedinţa de guvern, împingem proiectul de hotărâre de Guvern pentru cele patru corvete multifuncţionale ca să putem demara un dialog competitiv astfel încât acest contract să poată fi semnat până la sfârşitul anului şi cele patru corvete să intre în linie dreaptă", a explicat Mihai Fifor. "Vă reamintesc condiţia esenţială pentru ca acest dialog competitiv să fie câştigat, este ca aceste corvete să fie produse de un şantier naval românesc. Este o condiţie peste care nu am vrut să trecem pentru că din cei 2% alocaţi pentru Apărare, noi am dorit să întoarcem cât mai mult posibil în industria de apărare românească", a afirmat ministrul Apărării.

"Am înţeles că este esenţial ca anul acesta să încercăm să demarăm un alt program pentru Forţele Navale Române şi mă gândesc la bateriile de coastă. Am identificat resursele financiare şi vom putea demara şi acest program astfel ca până la finele anului să putem deja să intrăm în linie dreaptă şi cu programul de baterii de coastă, de dotare cu rachete antinavă de care Marina Română are atât de mare nevoie", a menţionat Mihai Fifor. 

News.ro

kitsune

#54
"Mihai Fifor, la Constanța, promite trei submarine noi. ,,Vreau ca Anul Centenar să fie dedicat Forțelor Navale pe programe de înzestrare"

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, efectuează vineri și sâmbătă o vizită de lucru în garnizoanele Constanța și Mangalia. Vineri, Fifor s-a aflat în Portul Militar Constanța, unde a vizitat nave militare şi s-a întâlnit cu echipajele acestora. Programul ministrului include și discuții cu studenții și cadrele didactice de la Academia Navală ,,Mircea cel Bătrân", precum şi întâlniri de lucru cu membrii şi comandanţii echipajelor navelor militare britanice și turcești, staționate în aceste zile în portul Constanța.
În cadrul conferinței de presă organizată la bordul fregatei ,,Regele Ferdinand", au mai participat șeful Statului Major al Apărării, gr. Nicolae Ciucă, dar și șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrșu, care a atras atenția asupra creșterii forțelor militare rusești la Marea Neagră, ceea ce, evident, duce la instabilitatea gradului de siguranță în regiune.
,,Securitatea și stabilitatea sunt coordonate esențiale în zona Mării Negre și nu pot fi posibile decât prin implicarea activă a statelor riverane. Noi, până în 2014, am fost parte activă la inițiativele regionale care s-au desfășurat în această zonă, aș enumera Black Sea 4, Black Sea Harmony... care nu mai sunt în vigoare, pentru că anexarea Crimeii în 2014 a adăugat un conflict înghețat în zona Ucrainei de est, în afara celor existente, în Nagorno-Karabah, Georgia ș.a.m.d., fapt care ne-a condus la ridicarea nivelului de avertizare timpurie și de menținere a forțelor într-o stare ridicată de pregătire. Activitățile pe care le-am desfășurat din 2014 și până azi s-au bazat exact pe aceste informații privind situația de securitate din Marea Neagră. Nu este lipsit de interes faptul că militarizarea puternică și într-un ritm accelerat al Crimeii și aș adăuga că acum sunt șase submarine în Marea Neagră, de clasa Kilo 2, producție nouă a Federației Ruse, patru fregate de tip Grigorovich, urmând să mai vină încă două, conform programului declarat de flota rusă a Mării Negre, iar, de perspectivă, încă șase corvete din clasa Buyan și șase corvete din clasa Uragan, toate dotate cu rachete care pot fi folosite atât împotriva navelor de suprafață, cât și împotriva țintelor din adâncimea uscatului, după cum a fost demonstrat în războiul din Siria...", a spus Alexandru Mîrșu.
Viceamiralul a amintit și de programele de înzestrare ale Armatei Române, în cadrul cărora Forțele Navale trebuie să își modernizeze tehnica de luptă pe toate palierele.
,,Rolul Forțelor Navale în acest moment este de a menține și a asigura libertatea de navigație în zona economică de interes, în domeniul maritim și fluvial, bineînțeles în cooperare cu celelalte categorii ale Forțelor Armate și în context Aliat. (...) Forțele Navale sunt organizate pe grupuri de luptă, care sunt constituite în forțe gata de acțiune în 24 de ore, sunt forțe de acțiune în termen de până la 5 zile, forțe în termen de 30 de zile până la 45 și forțele gata de acțiune în termen de 60 de zile, care implică și procedura de mobilizare prin completare cu rezerviști. (...) La acest moment, avem ca forțe principale trei fregate pe care dorim să le modernizăm, astfel încât pe proiecția 2026 să avem trei fregate principale. Din punct de vedere al corvetelor, din cele patru, prin derularea programului major de achiziție vom avea patru corvete moderne și două corvete modernizate. Din punct de vedere al navelor fluviale, vom avea trei monitoare, care în acest moment sunt în parcurs de remotorizare, astfel încât vom face extinderea duratei de deplasare pentru următorii 10-15 ani. Din punct de vedere al submarinului, proiecția pe termen mediu și lung este completarea submarinului actual cu un alt program de trei submarine, clasă medie, necesare pentru desfășurarea acțiunilor în Marea Neagră. Din punct de vedere al navelor purtătoare de rachete, în urma modernizării vom rămâne în serviciu cu alt tip de armament reactiv și cu alți senzori. Din punct de vedere al instalațiilor mobile de rachete de coastă avem patru instalații depășite moral și tehnic, ele fiind operative, vom avea patru instalații modern, astfel încât să putem acoperi întregul litoral. Grupul de elicoptere, extins la o escadrilă de elicoptere", a mai spus viceamiralul Alexandru Mîrșu.

Tomisnews.ro
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

TibiV

Quote from: elphax on February 02, 2018, 05:47:32 PM
nu ar fi mai eficient sa cumparam niste nave moderne , rapide si dotate cu arme serioase - rachete si torpile in loc de a face submarine? ma tem ca logistica si intretinerea pt submarine ar fi cam mult pentru bugetul nostru

Un celebru amiral englez (Arthur Herbert) a fost judecat in 1690 pentru ca nu a angajat in lupta o flota franceza net superioara ca numar de corabii si putere de foc (numar de tunuri) preferand sa astepte intariri....

In apararea sa amiralul a argumentat ca daca ar fi angajat inamicul atunci flota sa ar fi fost aproape sigur distrusa, dupa care inamicul ar fi putut sa faca orice si oricand (si-ar fi putut "face de cap")...
Insa ferindu-se de un angajament direct, inamicul era nevoit sa isi planifice toate actiunile tinand seama de faptul ca mica flota engleza ar fi putut sa apara pe neasteptate in locul X, in timpul operatiei Y...

Amiralul englez a lansat atunci ceea ce acum este cunoscut in toate manualele militare: ideea unei "fleet in being"...

O flota/forta navala a carei simpla existenta obliga inamicul sa aloce resures speciale doar pentru eventualitatea in care "fleet in being" ar decide sa iasa la lupta...

Poate cel mai celebru caz de "fleet in being" (desi doar "ship  in beeing" in cazul asta...) este al cuirasatului german Tirpitz in WWII. Cea mai mare partea a "carierei" si-a petruct-o in Norvegia. A avut o singura actiune reala (dar nu intr-o batalie navala), insa Royal Navy a pastrat mereu cuirasate si crucisatoare pregatite "just in case" Tirpitz iese la lupta.
Englezii au avut foarte multe tentative sa il scufunde, inclusiv cu "submarine de buzunar".

De fapt, Fortele Navale romane au cam acest "statut", de "fleet in being".
Evident nu pot duce o lupta "de la egal la egal" cu Flota rusa a Marii Negre...
(Toata lumea stie asta, si de aia sunt tot timpul prezente grupuri navale NATO in MN).

Actualele Forte Navale ale Romaniei sunt un fel de "fleet in being", insa doar la suprafata.
Rusii stiu foarte bine ca nu exista nici o amenintare submarina din partea Romaniei.
Daca repereaza din timp si urmaresc submarinele turcesti, pot sta linistiti si fara griji.
O forta submarina proprie (extrem de costisitoare, nu neg...) le poate (macar) incurca planurile rusilor...

Deci poate ar merita...
Desi numai cand ma gandesc ca doaar "un set" de baterii noi pentru Delfinul echivaleaza cu niste kiliometri buni de autostrada...

Dar... Intodeauna armata a fost o chestie costisitoare, si este din ce in ce mai costisitoare.
(Iar cele mai bune submarine clasice tot germanii le fac si in ziua de astazi... Si nu sunt ieftine deloc.)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

AFC

^ Corect iar la baza sta axioma " un stat puternic inseamna o armata puternica ". A se traduce: dotata/instruita/operationala
Aduceti-va aminte ce zicea Rogozin cand i s-a interzis survolul, cum ca data viitoare va survola spatiul aerian al Romaniei cu un bombardier Tupolev. Cu noile achizitii de baterii antiaeriane i-ar mai da mana ? Mai mult as zice ca Armata noastra trebuie sa fie " army in being"
"Intr-o epoca de minciuna universala, sa spui adevarul este deja un act revolutionar" - George Orwell

kitsune

Prefer 20 de d-astea în loc de baterii (sau 250 în loc de un submarin nou). Pe platforme mobile, să poată fi mutate oriunde, activate în timp scurt, cu întreținere minimă. Sunt de o mie de ori mai eficace şi mai descurajante.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

Harry

Pana la army\navy in beeing orice investitie in dotarea armatei este mai mult decat necesara, indiferent daca discutam de un viitor conflict militar sau nu.
Armata inca mai foloseste piese de artilerie din WW2 si camioane sovietice din anii '50. Modernizarea armatei este mandatory.

kitsune

Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence